فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 149 (زمستان 1399)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 149 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد دانش نهاد*، محمدحسن وکیلی صفحات 4-24

    یکی از راهکارهای بسیار مهم قرآنی و روایی برای مقابله با اضطراب و تحصیل آرامش، تقواست، به گونه ای که در آیات و روایات نکات بسیاری درباره آن یاد شده است. این تحقیق با روش تحلیل اطلاعات و مقارنه آراء در پی تبیین کیفیت مقابله با اضطراب و دستیابی به آرامش از طریق تقواپیشگی است. بر این اساس ابتدا مقدمات اساسی راهکار تقوا تبیین می شود، پس از آن کیفیت رفع اضطراب و تحصیل آرامش از طریق تقوا و در نهایت مراتب تقوا و نقش هر یک در تحصیل آرامش مورد بحث قرار می گیرد. از جمله نتایج تحقیق آنکه: 1_ از مقدمات اساسی راهکار تقوا، ترک غفلت، برانگیختن انگیزه های درونی همسو با اهداف الهی و حضور قلب است. 2- در کیفیت رفع اضطراب از طریق تقوا می توان پنج حوزه را معرفی کرد که تقوا نقشی بسزا در تحصیل آرامش و رفع اضطراب دارد: تبدیل مجهولات به معلومات؛ خارج کردن از بن بست ها؛ تسهیل در کسب رزق و روزی؛ جبران کردن اشتباهات پیشین و جذب کردن امدادهای الهی. 3_ مراتب تقواپیشگی به طور کلی به سه بخش تقسیم می شود: انجام واجبات و ترک محرمات؛ انجام مستحبات و ترک مکروهات و ذکر کثیر خداوند متعال. مرتبه سوم بیش از مراتب دیگر در تحصیل آرامش و رفع اضطراب تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: تقوا، اضطراب، آیات و روایات، غفلت، آرامش
  • غلامرضا خوش نیت*، مصیب صیادی صفحات 25-45

    الگوهای روابط اجتماعی، با سلامت روح و روان افراد ارتباط مستقیم دارد. با عنایت به نقاط ضعف بیشتر الگوها، انتخاب الگوی برتر دغدغه ای اساسی به شمار می آید. هدف اولیه این پژوهش، شناسایی مفهوم، انگیزه و تاثیر مثبت و منفی الگوهای روابط اجتماعی «پرخاشگری، سازشگری و قاطعیت» در سلامت روح و روان و در نهایت معرفی الگوی ارتباطی جدیدی با عنوان «الگوی اقتضایی» می باشد که نقش برتر آن در سلامت روح و روان بر اساس آیات قرآن و سیره اهل بیت(ع) را بیان می کند. روش تحقیق، تحلیلی و توصیفی است که بر داده های دینی، روان ‏شناختی و جامعه ‏شناختی مبتنی است. یافته های اصلی این تحقیق اثبات می کند که بهترین الگو در روابط اجتماعی، الگوی اقتضایی است؛ چرا که کارایی کامل و موثرتری در فرایند ارتباط دارد و پیامبران و ایمه اطهار(ع) در شرایط و موقعیت های مختلف از این الگوی رفتاری استفاده کرده اند و در نتیجه با کاربست این الگو سلامت روح و روان افراد بیشتر تامین می شود. نتایج حاصل از این پژوهش برای تک تک افراد اجتماع به صورت عمومی و برای پژوهشگران، محققان، روان شناسان و مدیران به صورت خصوصی قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: الگوی اقتضایی، سلامت روح، آیات و روایات، الگوی قاطعیت
  • البرز محقق گرفمی * صفحات 46-69

    فرخندگی یا نا مبارکی عارضی پاره های زمان و اثرگذاری آن بر فیروزی یا نگون بختی آدمی، مفهومی است که برخی دانشوران آن را بر مفاهیم قرآنی، روایی و دلایل محتمل عقلانی استوار می دانند. در پژوهش پیش رو، برای ارزیابی این باور، ابتدا برآیند دلالت های آیات موضوع بیان شده  است و در گام پسین، آیات مخالف با این مفهوم یافته شده و به سه رده ذیل افراز گشته اند: آیات دال بر نیکو بودن بنیان خلقت همه پدیده ها، توانمندی آدمی در مهار پدیده ها و نیز سنت های الهی و تکوینی در نگون بختی یا کامیابی آدمی. افزون بر  بهره از انواع دلالت های قرآنی موثر در موضوع نامبارکی زمان ها، وجه نوآوری پژوهش را در انحصار مواد استدلال، به آیات قرآنی و نیز یافتن آیات مخالف با مفهوم مذکور می توان دانست. نتیجه این تحلیل قرآن محور، ناروا بودن هرگونه انتساب صفات نحوست یا سعادت به زمان ها  ولو به نحو عارضی است.

    کلیدواژگان: دلالت های قرآنی، سعد و نحس، آثار زمان، نیکویی نظام خلقت، سنت های الهی و طبیعی
  • سمانه احمدپوردهقان *، الهه شاه پسند صفحات 70-88

    محبت، عنصری در رابطه دو سویه است که در ارتباط متقابل خداوند و بنده نیز نقش موثری دارد. معنای رایج محبت در میان بندگان، کشش و علاقه قلبی است، اما این معنا درباره خداوند تصورپذیر نیست. این مقاله برای استخراج معانی مطرح شده درباره این دو محبت، به بررسی آیات، روایات و گفتار دانشمندان پرداخته و دریافته است که محبت خداوند به بنده، غالبا به تاویل برده شده تا مانع از فرض جسمانیت برای خداوند باشد؛ به این ترتیب، معانی ای همچون انعام بندگان، کشف حجاب از قلوب بندگان و رضایت از آنان برای آن مطرح شده است که درواقع آثار محبت الهی هستند. محبت بنده به خدا نیز گرچه با برخی معانی تاویلی روبه رو شده، معنای حقیقی آن با دشواری کمتری همراه بوده است. در جریان این محبت دو سویه، همواره خداوند پیشی گیرنده و نخستین دوست دارنده است و محبت بندگان به او نیز محبتی مضاعف از سوی خداوند به آنان است.

    کلیدواژگان: آثار محبت، معنای محبت، محبت خدا به بنده، محبت بنده به خدا، معانی حقیقی و تاویلی
  • محمدحسین نقی زاده *، صمد عبداللهی عابد صفحات 89-106

    معنای واژه «فلق» در ابتدای سوره فلق، از دیرباز محل اختلاف آرای مفسران و مترجمان قرآن بوده است. تاثیر تفاوت برداشت از یک کلمه بر تفاوت برداشت از مفهوم کل سیاق؛ به ویژه در سیاق های کوچک، بر کسی پوشیده نیست. نوشتار حاضر از این جهت فراهم آمده است تا با بررسی آرای مفسران فریقین و دلایل آنان درباره واژه «فلق» و نیز تحلیل آن ها، به بررسی معنای این واژه بپردازد. مفسران درباره معنای این واژه، سه دیدگاه مهم دارند؛ عده ای «فلق» را به معنای صبح، عده ای به معنای آفرینش، و عده ای به معنای مکانی در جهنم می پندارند. هر گروه برای دیدگاه خود، به اقامه دلایل و استشهاد از قراینی پرداخته اند؛ اما بر اساس یافته های نوشتار حاضر، دلایل و شواهد ارایه شده در دیدگاه نخست و سوم اشکالاتی دارد و «فلق» در آن سوره، به معنای آفرینش است؛ چرا که این برداشت، سازگاری بیشتری با سیاق آیات سوره دارد.

    کلیدواژگان: فلق، تفسیر سوره فلق، صبح، سیاق سوره
  • محمدابراهیم روشن ضمیر * صفحات 107-129

    رهبر معظم انقلاب با الهام از رهنمودهای قرآن و روایات و با استفاده از تجربیات سال های پر فراز و نشیب قبل و بعد از انقلاب، همواره بر توجه مردم و مسیولان به امدادهای ویژه الهی در کنار استفاده از همه امکانات مادی تاکید کرده اند. این جستار بر آن است با مطالعه مبانی قرآنی و روایی دیدگاه های رهبر معظم انقلاب که در بیانات ایشان در مناسبت های مختلف متبلور است، به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی شرایط برخورداری از امدادهای ویژه الهی در اندیشه معظم له بپردازد. نتایج این بررسی نشان از آن دارد در نگره قرآنی معظم له، استمداد از کمک های ویژه الهی، مورد تاکید قرآن، همسو با همه آموزه های دینی، حرکت آفرین و مسئولیت زاست و با توجه به تجربه مکرر به ویژه در عمر چهل ساله نظام اسلامی، نقشی عینی، واقعی و قابل محاسبه در اندیشه ایشان دارد، اما برخورداری از امداد ویژه الهی، به شرایطی همچون باور به وعده الهی، دعا، توسل، تدبیر، جهاد، واقع گرایی و پرهیز از عجب بستگی دارد که در صورت تحقق آن ها، کمک ویژه الهی قطعی و تخلف ناپذیر است.

    کلیدواژگان: امداد ویژه الهی، نگره قرآنی مقام معظم رهبری، شرایط نصرت الهی، باور به وعده خداوند
|
  • Mohammad Daneshnahad *, Mohammad Hasan Vakili Pages 4-24

    Piety is one of the most important Qur'anic and tradition techniques to deal with anxiety and peace, as many points about it have been mentioned in Qur'anic verses and traditions. This study seeks to explain the quality of coping with anxiety and achieving peace through the piety techniques with information analysis and comparison of votes’ methodology. Accordingly, at first the basic principles of the piety technique are explained, and then the quality of anxiety relief and achieving peace through the piety technique and finally the levels of piety and the role of each in achieving peace are discussed. Among the results of the research are: 1- One of the basic preconditions of the piety technique is to leave neglect, activate inner desires and the presence of the heart. 2- Regarding the quality of relieving anxiety through piety, five areas can be introduced that piety has a significant role in achieving peace and relieving anxiety: turning unknowns into information; getting out of deadlocks; facilitate earning a living; compensate for past mistakes and seek divine help. 3- The level of piety technique is generally divided into three types: performing duties and abstaining from prohibitions; doing recommended and abandoning abominable and praise God Almighty a lot.

    Keywords: Piety, anxiety, Tradition, Leaving Neglect, Peace, Qur'an
  • Gholamreza Good-Humored *, Mosayyeb Sayyadi Pages 25-45

    The patterns of social relations are directly related to the people’s mental health. Because of the weaknesses of most patterns, selecting the preferred model is an essential concern. The primary objective of this study was to identify the concept, motivation and influence of the positive and negative patterns of social relationships of "aggression, compromise and decisiveness" on mental health and eventually introduce a new communication model called "contingency model", which superior role in health Spirit and soul, based on Qur'anic verses and the household of the Prophet of God (S.A.W). The research method is analytical and descriptive based on religious, psychological and sociological data. The main findings of this research prove that the best model in social relationships is the contingency model. Therefore, there is a more complete and effective efficacy in the process of communication, and the prophets and the Imams (A.S.) have used this pattern in different situations. By using this template, people's mental health will be better. The results of this research can be used privately for community,researchers, psychologists and managers.

    Keywords: pattern, contingency, Health, soul, Verses, Traditions
  • Alborz Mohaghegh Garfami * Pages 46-69

    The incidental auspiciousness or unhappiness of parts of time and its effect on human success or misfortune is an idea that some scholars consider to be based on Qur'anic concepts, narration and possible rational reasons. In the present research, first the result of this subject verses meanings is stated in order to evaluate this belief. In the next step, verses contrary to this idea have been found and divided into the following three categories: Verses indicate the goodness of the creation of all phenomena, man's ability to control phenomena, as well as divine and evolutionary traditions in human misery or success. In addition to using a variety of effective Qur'anic arguments on the subject of unhappy times, the innovation of research in the monopoly of argument materials, can be considered as Qur'anic verses and also finding verses contrary to this idea. The result of this Qur'an-based analysis is the inaccuracy of any relation between the attributes of iniquity or happiness to times, even incidentally.

    Keywords: Qur’anic arguments, fortunate, misfortunate, auspicious or ominous time, goodness of the creation system, divine, natural traditions
  • Samaneh Ahmadpoordehqan *, Elaheh Shahpasand Pages 70-88

    Love is an element in the two-way relationship that also plays an effective role in the mutual relationship between God and the servant. The common meaning of love among servants is heartfelt affection, but this meaning is inconceivable about God. In order to extract the meanings of these two kinds of love, this article examines the verses, narrations and scholars' speeches and finds that God's love for the servant is often interpreted to prevent the assumption of physicality for God; Thus, meanings such as rewarding the servants, removing the veil from the hearts of the servants and God's satisfaction by them have been proposed, which in fact are the results of divine love. The servant's love for God, although confronted with some interpretive meanings, has been less difficult in discovering its true meaning. In this mutual love, God is always the forerunner, and the love of His servants for Him is the reflection of God’s love. article examines the verses, narrations and scholars' speeches and finds that God's love for the servant is often interpreted to prevent the assumption of physicality for God; Thus, meanings such as rewarding the servants, removing the veil from the hearts of the servants and God's satisfaction by them have been proposed, which in fact are the results of divine love. The servant's love for God, although confronted with some interpretive meanings, has been less difficult in discovering its true meaning. In this mutual love, God is always the forerunner, and the love of His servants for Him is the reflection of God’s love.

    Keywords: effects of love, meaning of love, love of God to servant, love of servant to God, true, interpretive meanings
  • Mohammad Hosein Naghizadeh, Samad Abdullahi Abed Pages 89-106

    The meaning of the word "Falaq" at the beginning of Falaq Surah has long been a point of contention between the Qur'an commentators and translators. The effect of difference of a word perception on difference in the concept perception of the whole context; especially in small contexts is obvious. The present article has been done in order to examine the meaning of this word by examining the commentators’ opinions of the two sects and their reasons for the word "falaq", as well as their analysis. Commentators have three main views on this word meaning; some think "Falaq" means morning, some creation, and others as a place in hell. Each group has presented reasons and testimonies for its own point of view; but according to the findings of the present article, the reasons and evidences presented by the first and third views have some drawbacks and "Falaq" in Falaq Surah means creation; because this interpretation is more compatible with the context of the surah verses.

    Keywords: Falaq, interpretation of Falaq Surah, morning, context of Surah
  • Muhammad Ibrahim Roushanzamir * Pages 107-129

    Inspired by the guidelines of the Qur'an and traditions, as well as using the experiences of the tumultuous years before and after the Islamic revolution, the Supreme Leader always draws the attention of the people and officials to the special divine help along with the use of all facilities. This study intends to study the conditions of having special divine help in his thought by studying the Qur’anic principles and the narration of the views of the Supreme Leader which are crystallized in his statements on different occasions. The results of this study show that in his Qur'anic view, special divine help, in line with all religious teachings create mobility and responsibility. Due to the frequent experience, especially in the forty years of the Islamic government, it has an objective, real and calculable role in his thought. But special divine help subject to conditions such as believing in divine promise, prayer, recourse, strategy, jihad, realism as well as avoidance of wonder. If those conditions are fulfilled, the special divine help is definite and inviolable.

    Keywords: Special divine help, Supreme Leader’s Qur’anic view, conditions of divine victory, belief in divine promise