فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 102 (تابستان 1399)

نشریه قضاوت
پیاپی 102 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن محسنی*، فاطمه صفری صفحات 1-14
    اگر هیات منصفه در دادگاه رسیدگی به جرایم مطبوعاتی به برایت متهم باور داشته باشد، به  موجب اصل برایت و دیگر بنیادهایی که در حقوق کیفری روان است، این نظر برای دادگاه لازم ‏الاتباع است. بر همین بنیاد آیا باید گفت که حکم برایت صادر شده از مرجع قضایی نخستین در ارتباط با جرایم مطبوعاتی خصوصیت ویژه ‏ای نسبت به حکم مجرمیت دارد یا ندارد؟ اثر این پرسش در سنجش قطعیت رای است. در این راستا، در برداشت از تبصره‏ 3 ماده 43 قانون مطبوعات، اختلاف میان شعب ماهیتی و شعب دیوان عالی در یک پرونده پدید آمده و موضوع در هیات عمومی شعب کیفری مطرح شده است. این هیات عمومی رای برایت را قطعی و نهایی دانسته است. چنین به دیده می‏ رسد که اصل اختلاف با توجه به حکم تبصره 3 ماده 43 قانون بالا گفته، اختلافی قابل تعبیر و تفسیر چندگانه است و گرایش به قطعیت حکم برایت با ماهیت حقوق و آزادی‏ های مطبوعات سازگارتر است.
    کلیدواژگان: جرایم مطبوعاتی، هیات منصفه، مطبوعات، آزادی بیان
  • عباس میرشکاری*، رسول ملکوتی صفحات 15-37
    قانونگذار با نسخ ماده 719 قانون آیین دادرسی مدنی سابق (مصوب 1318) و جایگزینی ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379، با هدف احتراز از ربا، ارکان تحقق نهاد خسارت تاخیر تادیه را از دیرکرد صرف، به تمکن مدیون و لزوم افزایش نرخ شاخص قیمت ها، آن هم به تایید بانک مرکزی تغییر داده است. در مورد اینکه ضامن شخص ورشکسته، مسیول پرداخت این نوع خسارت حاصل از مضمون به خواهد بود یا خیر، باید گفت اگرچه مسئولیت ضامن فرع بر مضمون عنه است و سقوط تعهد وی به هر علت، قهرا به ضامن نیز تسری پیدا خواهد کرد، اما در صورت معافیت مضمون عنه ورشکسته از خسارت تاخیر تادیه، نمی توان به صورت مطلق قایل به این تبعیت بود؛ چون خسارت مزبور اقتضای طبیعی هر دین از نوع وجه رایج است و اطلاق ضمانت ضامن، شامل آن نیز خواهد شد حتی اگر شخص تاجر به استناد رای وحدت رویه شماره 155 به تاریخ 1347/12/14 از آن معاف باشد. از این رو، در این مقاله کوشش شده با تکیه بر روش کتابخانه ای، ضمن تحلیل انتقادی رای وحدت رویه اخیر الصدور به شماره 788 به تاریخ 1399/3/27 در خصوص معافیت ضامن شخص ورشکسته از خسارت تاخیر تادیه دین مضمون عنه، نگاهی به ماهیت این نوع خسارت و قابلیت تحقق آن داشته باشیم.
    کلیدواژگان: خسارت تاخیر تادیه، کاهش ارزش پول، ورشکسته، ضامن، حقوق ایران، قانون آیین دادرسی مدنی
  • احمد اسماعیل تبار، سید مهدی میرداداشی، علی کشاورز*، مصیب آرامون صفحات 39-62
    از اداره کل حقوقی قوه قضاییه سوالی مبنی بر تعداد و تفاوت گواهان در شهادت بر شهادت و همچنین جنسیت آنان صورت پذیرفته است. در نظریه مشورتی شماره 7/93/1750 مورخ 1393/7/28، جواب مطرح شده‏ شبهه متفاوت بودن شاهدان و جایگزینی شاهد واسطه در خصوص تعداد آنان را به وجود آورده است. جواب سوالات مذکور در فقه، مورد بحث فقیهانی است که از گذر تحلیل ماهیت شهادت بر شهادت سعی در ارایه جواب نموده اند. از این  رو، مبانی متعددی در فقه شیعه و اهل سنت برای آن ذکر شده است که مهم ترین آنها شامل فرع بودن، قایم‏ مقام بودن، نیابتی بودن، بدلی بودن و ماهیت اثباتی شهادت شاهد اصل می باشند. با توجه به فقدان نص صریح قانونی در این باب و دو پهلو بودن لسان مقنن در مواد 188 و تبصره 1 آن، 189 و 199 قانون مجازات اسلامی و ماده 231 قانون آیین دادرسی مدنی، تکلیف بر جستار مقصود حقیقی شارع به پیروی از اصل 167 قانون اساسی وجود دارد. با تحلیل توصیف های ذکر شده در فقه اسلامی، تزلزل کلام فقها و عدم تبعیت اثر از مبنا بیش از پیش آشکار گردید. از این  رو، با توجه به شهرت اثر ذکر شده در فقه مبنی بر لزوم تعداد دو نفر در شهادت بر شهادت، اعتقاد بر این است که شیوه ای انتخاب شود تا بتواند با اثر ذکر شده همسو و هماهنگ باشد. بنابراین، از میان مبانی ذکر شده، ماهیت اثباتی شهادت بر شهادت، ما را به مقصود می رساند.
    کلیدواژگان: شهادت بر شهادت، شهادت فرع، فقه شیعه و اهل سنت، جنسیت شهود، شهادت زنان
  • علی رضایی، میلاد ملائی خاص* صفحات 63-85
    نقش تجار در اقتصاد هر جامعه ‏ای این الزام را برای قانونگذار ایجاب می‏ کند تا نسبت به اقدامات و فعالیت های تاجر، قواعد و ضوابطی را تعیین نماید. یکی از این الزامات، تعیین ضوابط ناظر بر ورشکستگی است. از جمله شرایط صدور حکم ورشکستگی، احراز توقف تاجر است. نظر به اینکه مفهوم و شرایط احراز توقف به نحو دقیق توسط قانونگذار تعیین نگردیده است، در دکترین حقوقی و به تبع آن در رویه قضایی اختلاف نظر وجود دارد. در این راستا، پژوهش حاضر مبتنی بر مسئله ماهیت توقف از پرداخت دیون با رویکردی تطبیقی، با تحلیل قوانین ایران و نظام حقوقی آمریکا به توضیح مفهوم توقف، علل و بررسی جنبه‏ های مختلف آن پرداخته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین دو نظام حقوقی مورد مطالعه در خصوص مفهوم توقف و شرایط تحقق آن تفاوت هایی وجود دارد. نظام حقوقی آمریکا با توجه به دیدگاه عدالت اجتماعی از تجار در مقایسه با طلبکاران حمایت بیشتری به  عمل آورده است. در نظام حقوقی این کشور مفهوم توقف بیشتر بر جنبه توقف واقعی و بر محور ترازنامه متمرکز است؛ اما با توجه به رویه قضایی ایران، مفهوم توقف موضع ثابتی نداشته است بدین توضیح که در برخی آراء مبتنی بر احراز توقف با بررسی اجمالی وضعیت دارایی تاجر بوده و در برخی نیز توقف واقعی را ملاک دانسته ‏اند. در این پژوهش پس از بررسی این موارد به تبیین راهکار مناسب پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، توقف بر محور گردش وجوه، توقف بر محور ترازنامه، بازسازی وضعیت تاجر
  • سیامک ره پیک، سعید محمدوردی* صفحات 87-106
    تحلیل مسئولیت مدنی شهرداری در ساختمان سازی بر اساس نظریه تقصیر، به لحاظ سختی اثبات تقصیر، حقوق زیان دیده را در معرض خطر قرار داده و اصل جبران کلیه خسارت را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، با مداقه در رویکردهای جدید تقنینی من جمله مواد 14، 20، 143، 515، 517 و 518 قانون مجازات اسلامی و ماده 184 قانون کار، ماده 11 قانون مسئولیت مدنی و مواد 668 و 669 قانون آیین دادرسی کیفری می توان از یک تغییر رویه در مبنای مسئولیت مدنی سخن به میان آورد و در این رویکرد از مسئولیت مدنی، قاضی نیازی ندارد برای هر مسئولیت مبنای ویژه ای را پیدا کند؛ چراکه انتساب نظریه خاص نمی تواند پاسخ گو باشد و می بایست قاضی قابلیت انتساب خسارت به رفتار شخص را که معیار خطا، داوری عرف است پیدا کند؛ که این استناد خسارات یا ضرر به رفتار شهرداری به طرق مختلف من جمله کوتاهی یا عدم انجام تکالیف ایجابی (تعهد به وسیله) و نظارت (تعهدات به نتیجه) اثبات می گردد. تکالیف شهرداری به دو صورت نظارت (نظارت بر نظارت اصولا در ساختمان های دارای پروانه ساخت و نظارت مستقیم اصولا در ساختمان های فاقد پروانه ساخت) و یا دخالت مستقیم به  عنوان کارفرما یا پیمانکار در پروژه های ساختمانی تقسیم می گردد. اصولا در این مباحث اعمال تصدی گری شهرداری از طریق نظارت بر مهندسین ساختمان، مالک و ساختمان احداث شده به صورت های مختلفی از جمله صدور پروانه ساخت و جلوگیری از تخلفات و صدور گواهی پایان کار مطرح می گردد و همچنین مسئولیت شهرداری به  عنوان کارفرما یا پیمانکار کوتاهی از وظایف مقرر برای کارفرما می باشد. در خصوص جبران خسارت از طرف شهرداری نیز به تبعیت از قاعده عمومی جبران خسارت ها از روش غیر پولی نیز می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، شهرداری، ساختمان سازی، نظارت
  • سید حسن حسینی مقدم*، وصال تاج کوزه گر صفحات 107-128
    اقرار در امور مدنی تحت شرایطی قاطع دعوا است و همین مسئله است که مقنن را از پذیرش انکار پس از اقرار معذور داشته است. با این حال، قانونگذار شرایطی را مطرح کرده است که با وقوع آنها، طبق نص ماده 1277 قانون مدنی، انکار پس از اقرار مسموع است. با تدقیق در ماده مذکور متوجه می شویم آنچه که به عنوان انکار پس از اقرار در متن این ماده مسموع دانسته شده است در واقع هیچ ارتباطی با انکار بعد از اقرار ندارد، بلکه صرفا شرایطی هستند که طی آنها، یا اساسا اقرار واقع نشده است یا در صورت وقوع ظاهری، نمی توان اثر و ارزشی برای آن متصور بود؛ عواملی مانند اثبات فساد اقرار و یا ابتناء آن بر اشتباه و مواردی از این قبیل. در نتیجه باید گفت که بر خلاف آن مواردی که در متن قانون و پژوهش های مشابه به عنوان انکار بعد از اقرار مورد پذیرش قرار گرفته و قانون آنها را مسموع دانسته است، در واقع هیچ ‏گاه انکار ی بعد از اقرار رخ نخواهد داد.
    کلیدواژگان: اقرار، انکار ، رجوع، حقوق مدنی
  • میلاد شریفی مقدم* صفحات 129-142
    در دو دهه اخیر، سیل ورودی پرونده ها به دادگستری ها و محاکم به یکی از معضلات جدی دستگاه قضایی تبدیل شده است، به  نحوی که همین مشکل موجب اطاله دادرسی، کاهش دقت قضات در صدور رای، فرسودگی و خستگی قضات از حجم بالای پرونده و در کل، موجب پایین آمدن بازدهی دستگاه قضایی شده است. همین امر موجب شده که از همان ابتدا دستگاه قضا به  دنبال چاره ای جهت حل این معضل باشد که یکی از این تدابیر جهت کاهش ورودی پرونده ها به محاکم، تشکیل نهاد شوراهای حل اختلاف بوده است. هرچند تشکیل این نهاد امری ضروری و مفید بود اما تمرکز بر روی کاهش ورودی پرونده ها و آمارگرایی مطلق باعث گردید شوراها از فلسفه وجودی خود که اصلاح ذات البین و فصل خصومت از طریق سازش بود، دور شوند. لذا در این پژوهش سعی شده است با روش تحلیلی، به تاثیر آمارگرایی بر عملکرد شوراهای حل اختلاف پرداخته شود. همچنین در این نوشتار، از اطلاعات به  دست آمده از آمار شوراهای حل اختلاف استان مرکزی به  عنوان نمونه آماری استفاده شده است. بررسی ها نشان داده است که افزایش روزافزون پرونده ها در دادگستری حاوی واقعیتی نگران کننده است و می بایست از طریق راهکارهایی بنیادین همچون تقویت اصولی حوزه پیشگیری درصدد رفع آن برآمد.
    کلیدواژگان: عملکرد، شورای حل اختلاف، سازش، آمار
|
  • Hassan Mohseni *, Fatemeh Safari Pages 1-14
    If jury believes to innocence of accused in trial court, this verdict is binding for court based on Presumption of innocence and other bases in Criminal law. According to this, does acquittal issude by trial court in press crimes have special quality toward conviction or not?  The answer of this question affects to comparison of definitive judgment. Because of dissidence that created between lower court and 24th chamber of supreme court in interpretation of S 43 of Press Law 1986, the case has investigated in united chambers of criminal branches of supreme court and this court has upheld acquittal. This dissidence is multiple construable and acquittal is according to nature of rights and liberty of press.
    Keywords: Press Crimes, Jury, Press, Freedom of Speech
  • Abbas Mirshekari *, Rasool Malakooti Pages 15-37
    Delay payment damages by repealing Article 719 of the Code of Civil Procedure adopted in 1939 and replacing Article 522 of the Code of Civil Procedure adopted in 2000, the legislator, with the aim of avoiding usury, It has also changed with the approval of the Central Bank. Regarding whether the guarantor of the bankrupt person will be liable for this type of damages resulting from the subject matter or not, it should be said that although the responsibility of the guarantor is subordinate to the subject matter and the fall of his obligation for any reason will be extended to the guarantor. This can not be considered absolute in the case of exemption of the subject matter of the bankrupt from the compensation for late payment. Because the said damage is a natural requirement of any religion of a common type and the application of the guarantor guarantee will also be included in it, even if the trader is exempted from it based on the unity vote of procedure number 155 dated 05/03/1969. Therefore, in this article, relying on the library method, while critically analyzing the recent unanimous vote of the issuance procedure No. 788 dated 16/06/2020 regarding the exemption of the bankrupt's guarantor from the delay of payment of the debt, take a look at the nature of this type. Damage and the ability to achieve it.
    Keywords: Compensation for Late Payment, devaluation, Bankrupt, Guarantor, Iranian Law, Civil Procedure Law
  • Ahmad Esmailtabar, Seyed Mahdi Mirdadashi, Ali Keshavarz *, Mosayeb Aramoon Pages 39-62
    The General Legal Department of the Judiciary has been asked about the number and differences of witnesses in hearsay evidence as well as their gender.  In the advisory theory No. 1750/93/7 - 20/10/2014, the proposed answer has created the suspicion that the witnesses are different and the replacement of the mediating witness regarding their number.The answers to the questions mentioned in jurisprudence are discussed by jurists who have tried to provide answers by analyzing the nature of hearsay. Due to the lack of an explicit legal text in this regard and the ambiguity of the legislative language in Articles 188 and Note 1, 189 and 199 of the Islamic Penal Code and Article 231 of the Code of Civil Procedure, the task of seeking the true purpose of the legislator following Article 167 of the Law There is a basic.By analyzing the descriptions mentioned in Islamic jurisprudence, the hesitation of the jurists' words and the disobedience of the work to the basis became more apparent. Therefore, considering the reputation of thework mentioned in jurisprudence about the need for two people to hearsay, it is believed that a method should be chosen so that it can be consistent with the work.Therefore, among the mentioned principles, the positive nature of hearsay evidence leads us to the goal.
    Keywords: Hearsay evidence, Secondary Testimony, Shi'a, Sunni Jurisprudence, Gender of Witnesses, Women's Testimony
  • Ali Rezaee, Milad Mollaee Khas * Pages 63-85
    The role of traders in the economy of any society requires the legislator to set rules and regulations regarding the actions and activities of a businessman. One of these requirements is the determination of bankruptcy standards. One of the conditions for issuing a bankruptcy order is a insolvency of merchant. Since the concept and conditions of a insolvency are not strictly defined by the legislator, there is disagreement in the legal doctrine and consequently in the precedent. In this regard, the present study is based on the question of the nature of the insolvency with a comparative approach and analyzes the laws of Iran and the American legal system to explain the concept of the insolvency, its causes and its various aspects. The findings indicate that there are differences between the two legal systems studied regarding the concept of insolvency and the conditions for its realization. The American legal system is more supportive of traders than creditors in terms of social justice views. In the US legal system, the concept of insolvency is more focused on the actual insolvency and on the balance sheet, but according to Iranian precedent, the notion of insolvency is based on an overview of the asset status of the merchant and in some cases, the actual insolvency has been considered as a criterion. In this study, after reviewing these cases, the appropriate solution is explained.
    Keywords: Bankruptcy, Cash-flow Insolvency, Balance Sheet Insolvency, Reorganization
  • Siamak Rahpeik, Saeid Mohamadverdi * Pages 87-106
    Analysis of the municipality’s civil liability in building construction on the basis of failure theory, can put the interests of the party who has incurred a loss, at risk , and may affect the whole damage compensation, because it is hard to prove a failure. Hence, via the new legislative approaches including articles 14,20,143, 515,517,518 of the Islamic penal code, and giving due consideration to article 184 of labour law and based on article 11 of the civil liability law, a change of procedure can be made on the basis of civil law. This specific approach of civil law does not require finding a special basis for each liability by a judge because assignment of a certain theory cannot be responsive and the judge has to be able to assign the compensation to the person’s behaviour that is the criterion for recognition of failure or judgement. Such an assignment to themunicipality’s behaviour can be accomplished in different categories including “municipality’s failure in fulfilling the obligatory tasks” (Obligation to Inducement) and “municipality’s failure in fulfilling the supervision tasks” (Obligation to Results) .Municipality’s tasks are performed either in a supervisory form (supervision over the performance of the supervisors regarding those buildings that have construction permit,and direct supervision over the construction of those buildings that have no construction permit) or in the form of a direct intervention, as project employer or contractorGenerally, municipality’s involvement is accomplished through supervising over the performances of civil engineers and proprietors and inspecting the buildings in various ways such as issuing construction permits, preventing illegal constructions, issuing construction completion certificate.On the other hand, as an employer or contractor, the municipality’s liability is to fulfil the tasks determined for the employer. On the basis of the general rule of compensations, municipality maycompensate for the incurred losses usingnonmonetary ways.
    Keywords: Civil Liability, municipality, Building construction, Supervision
  • Seyed Hassan Hosseini Moghadam *, Vesal Taj Koozehgar Pages 107-128
    Confession in civil matters is a matter of decisiveness, and this is what has excused the legislature from accepting denial after confession. However, the legislature has introduced conditions under which, according to the text of Article 1277 of the Civil Code, denial after confession is heard. Examining this article, we find that what is considered as denial after confession in the text of this article, in fact, has nothing to do with denial after confession, but are merely circumstances in which either the confession was not substantially made or in the case of apparent occurrence, can not be imagined legal effectiveness for it. Factors such as proving the corruption of a confession or relying on mistakes and the like. As a result, it should be said that contrary to the cases that have been accepted as denial after confession in the text of the law and similar researches and have been accepted by the law, in fact denial will never occur after confession.
    Keywords: Confession, Denial, Recourse, Civil rights
  • Milad Sharifimoghadam * Pages 129-142
    In the last two decades, the influx of cases into the judicatories and courts has become one of the serious problems of the judiciary, so that this problem has caused lengthy proceedings, reduced the accuracy of judges in issuing verdicts, burn out and fatigue of judges because of the high volume of cases. And in general, it has reduced the efficiency of the judiciary. This has led the judiciary to seek a solution to this problem from the very beginning, and one of these measures to reduce the number of cases to the courts was to establish a dispute resolution council. Although the formation of this institution was necessary and useful, the focus on reducing the number of cases and absolute statistics caused the councils to move away from their philosophy of existence, which was to correct the essence of the conflict and the chapter of hostility through compromise. Therefore, in this study, we have tried to deal with the effect of statistics on the performance of dispute resolution councils with an analytical method. Also, in this article, the information obtained from the statistics of the dispute resolution councils of Markazi province has been used as a statistical sample. Studies have shown that the increasing number of cases in the judiciary contains a worrying reality and should be addressed through fundamental solutions such as strengthening the principles of prevention
    Keywords: Function, Dispute Resolution Council, Compromise, statistics