فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال هفدهم شماره 70 (بهار 1400)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال هفدهم شماره 70 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جواد حبیبی زاد*، مصطفی محقق دولت آبادی، احمد ریاسی، مهرداد معمار صفحات 5-14

    تعیین تاثیر تخمک گذاری های منفرد در مقابل دوتایی بر غلظت پروژسترون و حجم بافت لوتیال برای مدیریت بهتر تولیدمثل در بزها بسیار مهم است.  هدف از این مطالعه بررسی ارتباط تعداد تخمک گذاری، حجم بافت لوتیال و غلظت پروژسترون در بزهای ممسنی بود.  بدین منظور رحم و تخمدان های 192 راس بز تازه کشتار شده در کشتارگاه طی فصول تولیدمثل و غیر تولیدمثلی جمع آوری شد.  پیش از کشتار، نمونه های خون گرفته شد و غلظت پروژسترون آنالیز شد.  گروه های مورد مطالعه در فصل غیر تولیدمثلی شامل: 1- تخمک گذاری منفرد؛ 2- تخمک گذاری دوتایی یک طرفه و 3- تخمک گذاری دوتایی دوطرفه در بزهای غیر آبستن، بودند.  گروه های مورد مطالعه طی فصل تولیدمثلی شامل: 1- تخمک گذاری منفرد (غیر آبستن)؛ 2- تخمک گذاری دوتایی یک طرفه (غیر آبستن)؛ 3- تخمک گذاری دوتایی دوطرفه (غیر آبستن)؛ 4- تخمک گذاری منفرد با یک جنین؛ 5- تخمک گذاری منفرد با یک جنین؛ 6- تخمک گذاری دوتایی یک طرفه با یک جنین؛ 7- تخمک گذاری دوتایی یک طرفه با دو جنین؛ 8- تخمک گذاری دوتایی دوطرفه با یک جنین و 9- تخمک گذاری دوتایی دوطرفه با دو جنین بودند.  نتایج نشان داد که تخمدان راست از نظر تخمک گذاری در هر دو فصل تولیدمثلی و همچنین غیر تولیدمثلی نقش تعیین کننده دارد.  در هر دو مورد بزهای آبستن و غیر آبستن، حجم کل جسم زرد و همچنین غلظت پروژسترون سرم در تخمک گذاری دوتایی به طور معنی داری بیش تر بود.  حجم کل جسم زرد و غلظت پروژسترون سرم در بزهای با تخمک گذاری منفرد و دو جنین نسبت به بزهای با تخمک گذاری منفرد و یک جنین به طور معنی داری بیش تر بود.  نتیجه گیری شد که اگر چه بالاتر بودن غلظت پروژسترون در بز، با حجم کل جسم زرد مرتبط است اما این سطح یک پیش بینی قابل اعتماد برای تعیین نمودن تعداد جنین در هر بز نیست.

    کلیدواژگان: جسم زرد، تخمک گذاری دوتایی، آبستنی های دوقلو، پروژسترون، بز ممسنی
  • زینب جلیلیان، جمیله سالار آملی*، فاطمه جالوسیان، طاهره علی اصفهانی، علی بشیری دزفولی، عباس برین صفحات 15-23

    استفاده گسترده از نانوذرات اکسید فلز در مصارف بیولوژیکی، منجر به پیدایش اختلالات جدیدی در سیستم های بیولوژی و در نهایت بروز مشکلات مرتبط با سلامتی گردیده است.  در این مطالعه، تاثیر نانوذرات اکسید آلومینیوم (35-45 نانومتر، Al2O3) و اکسید روی (30 نانومتر، ZnO) بر جهش کدون 248 ژن 53P، ژن کلیدی در سرکوب سلول توموری، در محیط کشت سلولی مورد ارزیابی قرار گرفت.  پس از 72 ساعت مواجهه سلول های MRC-5  (فیبروبلاست ریه)  با نانوذرات (5 ، 10 ، 25 و 50 میکروگرم در میلی لیتر)، سمیت سلولی با روش MTT  و تعیین توالی با روش  PCR در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند.  پس از تیمار با نانوذرات اکسید روی (ZnO-NPs)، سمیت سلولی قابل توجهی (به خصوص در دوزهای 25 و 50 میکروگرم/میلی لیتر) مشاهده شد.  در ارتباط با نانوذرات اکسید آلومینیوم (نانو آلومینا)، غلظت 50 میکروگرم/میلی لیتر بر زنده مانی سلول های  MRC-5 تاثیر قابل توجهی داشت.  در گروه های دیگر تحت تیمار، اختلاف معنی داری نسبت به گروه کنترل مشاهده نشد.  جالب توجه این که جهش در کدون 248 ژن 53P، متعاقب 72 ساعت انکوباسیون سلول های MRC-5 با 5 میکروگرم/میلی لیتر نانوذرات اکسید آلومینیوم مشاهده شد.  این تغییر از  CGG به CCG رخ داده و کدون آرژنین را به مولدهای پرولین تبدیل کرد.  از آن جایی که جهش در کدون 248 (جایگزینی سیتوزین به جای گوانین) منجر به تولید پروتئین P53 غیر فعال می گردد، از این رو، امکان تومورزایی در سلول های ریه افزایش می یابد.  علاوه بر این، تعیین غلظت سایتوتوکسیک دقیق نانوذرات برای کاهش اثرات مضر بر سلول های طبیعی بدن از اهمیت بسیاری برخوردار است.

    کلیدواژگان: آلومینیوم اکسید، جهش، 53P، رده سلولی فیبروبلاست ریه (MRC-5)، روی اکسید
  • عارفه اکبری جور، هادی ابراهیم نژاد، سید مرتضی آقامیری* صفحات 24-32
    چندین عامل بر کیفیت شیر تولیدی در گاوداری ها موثر است که از جمله آن ها سلامتی دام ها، نحوه ی شیردوشی و بهداشت تجهیزات شیردوشی می باشند.  هدف از این مطالعه ارزیابی شاخص های باکتریایی مرتبط با مدیریت در مخزن شیر گاوداری های شهرستان کرمان بود که می تواند در طرح ریزی و اجرای برنامه های مدیریتی کمک کننده باشد.  نمونه های مخزن شیر از 15 گاوداری در ظروف استریل در دو فصل سرد و گرم جمع آوری شد و جهت انجام آزمایشات باکتریایی در همان روز به آزمایشگاه منتقل شدند.  شمارش کلی باکتریایی (TBC)، کلیفرم ها (CC)، باکتری های مقاوم به پاستوریزاسیون (LPC)، استافیلوکوکوس آریوس (SC) و سلول های پیکری (SCC) در همان روز نمونه گیری انجام شد.  تکمیل پرسشنامه ها نیز در گاوداری صورت پذیرفت.  طرح آمیخته ANOVA با سطح معنی داری 05/0 برای ارزیابی اثرات متقابل بین سطوح مختلف عوامل مدیریتی، نتایج آزمایشگاهی و فصل انجام گرفت.  در فصل سرد، LPC، CC و SCC کم تر از فصل گرم بود.  TBC در گله هایی که جنس بستر از خاک بود کم تر از گله هایی بود که از سیمان یا شفته استفاده کرده بودند.  در گله هایی که اعضای خانواده خود گاودار کار شیردوشی را انجام می دادند CC به طور معنی داری کم تر بود.  ضدعفونی پیش یا پس از دوشش سبب کاهش غیرمعنی دار TBC در مخزن شیر شده بود.  به کار گیری عوامل مدیریتی چون خشک کردن سرپستانک ها با حوله ی کاغذی یک بار مصرف، ضدعفونی پس از دوشش و درمان گاوهای خشک با پمادهای پستانی در بیش از 50 درصد گله ها مورد توجه بود.  آموزش علمی نکات مدیریتی به گله دار و کارکنان، در اجرای همزمان همه ی فعالیت های بهداشتی پایه بسیار موثر بوده و می تواند منجر به افزایش کیفیت شیر تولیدی شود.
    کلیدواژگان: آنالیز مخزن شیر، کلیفرم، استافیلوکوکوس آرئوس، شمارش سلول های پیکری، مدیریت
  • پروانه کی شمس، سید محمد موسوی*، محمد ذاکری، پریتا کوچنین، مرتضی سوری صفحات 33-45

    اثر سطوح مختلف مکمل غذایی  Biotronic® Top3 (Biomin، اتریش) بر پارامترهای بیوشیمیایی همولنف، آنزیم های همولنف و پارامترهای ایمنی میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) بررسی شد.  375 میگو (با میانگین وزن اولیه: 05/0±28/4 گرم) از یک مزرعه تجاری جمع آوری شده و به طور تصادفی در مخازن پلی اتیلن 300  لیتری و با تراکم 25 عدد در هر مخزن و با 3 تکرار، ذخیره سازی شدند.  میگوها با رژیم های غذایی آزمایشی با افزودن سطوح مختلف (0: شاهد ، 5/0٪ ، 1٪ ، 2٪ و 4٪ از مکملBiotronic® Top3) به خوراک میگوی تجاری (4005 ، شرکت فرادانه) تغذیه شدند.  میگوها به مدت 56 روز و با توجه به نرخ استاندارد تغذیه چهار بار در روز تا حد سیری، تغذیه شدند.  در پایان آزمایش، شاخص های بیوشیمیایی، سطح آنزیم های همولنف (AST, ALT, ALP, LDH)، پارامترهای ایمنی (لیزوزیم و فنول اکسیداز) و سلولی همولنف میگوها در تیمارهای آزمایشی و شاهد مقایسه شدند.  در رژیم غذایی 2 درصد و 4 درصد مکمل Biotronic® Top3 منجر به افزایش آنزیم های همولنف همولنف شد.  میگوهایی که از این رژیم ها تغذیه نمودند، همچنین دارای مقادیر کمتری از گلوکز، کلسترول و تری گلیسیرید همولنف بودند و سطوح پروتئین، کلسیم و کراتینین بالاتری داشتند.  افزودن Biotronic® Top3  در خوراک تاثیر مثبتی بر پاسخ ایمنی سلولی و هومورال میگوها داشت.  نتایج این مطالعه نشان داد که بهترین عملکرد Biotronic® Top3 در سطح 1 درصد این مکمل، مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اسیدهای آلی، میگوی سفید غربی، پارامترهای ایمنی، آنزیم های همولنف، پارامترهای بیوشیمیایی همولنف
  • کاوه خزاییل*، فرزین مهندس پور، بهمن مصلی نژاد، مهدی پورمهدی بروجنی صفحات 46-58
    رویش و ساییدگی دندان ها، به خصوص دندان های ثنایا و دندان نیش، عملی ترین پارامترهایی هستند که در معاینات بالینی و فیزیکی حیوانات استفاده می شوند.  این مطالعه با هدف بررسی تغییرات وابسته به سن در دندان های سگ های اهلی در اهواز، ایران، برای تعیین رابطه بین آرایش دندان ها و سن سگ ها انجام شد.  مطالعه حاضر بر روی 173 سگ تریر مراجعه شده به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز که دارای شناسنامه بودند انجام شد.  حیوانات به 7 گروه سنی 1: 0 - 2 ، 2: 2 - 8 ، 3: 8 - 18 ، 4: 18 - 36 ، 5:36 - 60 ، 6:60 - 120 و 7: بیش از 120 ماهه ها تقسیم شدند.  تخمین سن براساس پروفایل دندانی و مقایسه با سن شناسنامه ای ارایه شد.  طول تاج دندان های ثنایایی و دندان نیش با استفاده از یک کولیس دیجیتال در نیم قوس فک بالا سمت چپ اندازه گیری و سپس تصویربرداری شد.  در این پژوهش، مطالعات رایانه ای و آماری بر روی پروفایل دندانی، ارتباط بین طول تاج و سن، و همچنین میزان ساییدگی دندان و مورفولوژی دندان انجام شد.  مقایسه طول تاج دندان های ثنایا در هر گروه نشان داد که دندان های I1، I2 و I3 به ترتیب دارای حداقل تا حداکثر طول تاج هستند.  همبستگی سن تخمینی با سن شناسنامه ای در سگ های مورد مطالعه بسیار معنی دار بود.  این مطالعه نشان داد که ارزیابی سن با استفاده از دندان یکی از مهم ترین روش های عملی و واقعی برای تخمین سن در سگ ها است.
    کلیدواژگان: تخمین سن، دندان، آرایش دندانی، سایش دندانی، سگ های تریر
  • عبدالواحد معربی*، رضا آویزه، محمود خاکساری مهابادی، مهسا بادمی صفحات 59-64
    تیموس یک عضو از سیستم لنفاوی و ایمنی بدن است که اهمیت زیادی در حیوانات جوان دارد.  هدف از انجام مطالعه ی حاضر بررسی تغییرات اندازه، اکوژنسیته و موقعیت تیموس در توله سگ های سالم نژاد مخلوط با استفاده از رادیوگرافی و اولتراسونوگرافی در طی 5 ماه اول زندگی بود.  به منظور انجام این مطالعه، 2 قلاده سگ بومی آبستن تهیه و پس از زایمان، 5 توله سگ نر از آن ها جدا شد و به صورت ماهانه به مدت 5 ماه مورد ارزیابی قرار گرفتند.  ارزیابی رادیوگرافی تیموس توسط رادیوگراف های ساده و در نماهای جانبی راست و شکمی - پشتی بود.  اولتراسونوگرافی نیز در حالی که حیوان به پشت خوابیده و کمی به سمت راست یا چپ متمایل بود، توسط ترانسدیوسر خطی 5/7 مگاهرتز انجام شد.  بر اساس آزمون آنالیز واریانس دو طرفه فقط سن تاثیر معنی داری بر اندازه ی غده ی تیموس داشت.  بیش ترین میانگین (± انحراف معیار) طول، عرض، سطح و حجم غده ی تیموس در 2 ماهگی و به ترتیب برابر 35/2±00/32 میلی متر، 43/0±08/7 میلی متر، 5/0±62/1 سانتی متر مربع و 38/0±72/0 سانتی متر مکعب بود.  از طرفی کم ترین میانگین (± انحراف معیار) طول، عرض، سطح و حجم غده ی تیموس در 5 ماهگی و به ترتیب برابر 29/2±26/24 میلی متر، 28/0±08/6 میلی متر، 44/0±16/1 سانتی متر مربع و 21/0±47/0 سانتی متر مکعب بود.  تنها در چهار مورد از رادیوگراف های تهیه شده از نمای شکمی-پشتی توله سگ های مخلوط سایه ی تیموس مشاهده شد.  بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که تیموس سگ های مخلوط از حدود 4 ماهگی دچار تحلیل می شوند و اولتراسونوگرافی در مقایسه با رادیوگرافی به عنوان روشی انتخابی و در دسترس قادر به تعیین ابعاد دقیق تیموس می باشد.
    کلیدواژگان: سگ، تیموس، رادیوگرافی، اولتراسونوگرافی
  • طاهره محمدآبادی*، مریم غیبی پور، حسین معتمدی، مرتضی چاجی، باسل عباس صفحات 65-75
    این آزمایش برای جداسازی و شناسایی باکتری های تجزیه کننده تانن از دستگاه گوارش گوزن و استفاده از این باکتری ها در بهبود ارزش تغذیه ای و فراسنجه های تولید گاز برگ های کنوکارپوس و اکالیپتوس انجام شد. جداسازی، فعالیت آنزیم تاناز و فراوری برگ های اوکالیپتوس و کنوکارپوس با این جدایه ها برای 10 روز انجام شد.  نتایج تشخیص ملکولی بر اساس توالی یابی DNA نشان داد که جدایه های A1، A2، A3، A4، A5، A7، A8 و A9 با کلبسیلا پنومونیه و جدایه A6 با اسینتو باکتر شباهت داشتند.  جدایه اسینتوباکتر A6 بالاترین و کلبسیلا پنومونیه A2 پایین ترین فعالیت آنزیمی را داشتند.  تخمیر باکتریایی، میزان تانن برگ های کنوکارپوس و اوکالیپتوس را کاهش داد و کم ترین مربوط به فراوری با کلبسیلا پنومونیه A7 و اسینتو باکتر بود.  فراوری باکتریایی هیچ اثری بر پتانسیل تولید گاز برگ های کنوکارپوس نداشت اما نرخ تولید گاز افزایش پیدا کرد.  در حالی که فراوری باعث افزایش پتانسیل و نرخ تولید گاز برگ های اوکالیپتوس شد.  بالاترین فراسنجه های تخمیری مربوط به برگ کنوکارپوس و اوکالیپتوس فراوری شده با کلبسیلا پنومونیه A9 بود.  نتایج نشان داد که کلبسیلا پنومونیه و اسینتوباکتر به عنوان تجزیه کننده های تانن جداسازی شده از شکمبه گوزن فراسنجه های تخمیر برگ کنوکارپوس و اوکالیپتوس را بهبود دادند.  بنابراین این جدایه ها برای ارتقای ارزش تغذیه ای گیاهان حاوی تانن بالا استفاده می شوند.
    کلیدواژگان: باکتری های تجزیه کننده تانن، اوکالیپتوس، کنوکارپوس، گوزن، تانن، ارزش تغذیه ای
  • قدرت الله محمدی*، سید رضا فاطمی طباطبایی، شقایق زنگنه صفحات 76-80

    یونجه یکی از مهمترین گیاهان فیتواستروژنی است که دارای اپیژنین، کومسترول و کومارین می باشد و دارای آثار متعدد بر تولید مثل حیوانات اهلی است.  برخی از مطالعات نشان داده اند که یونجه دارای آثار منفی بر باروری حیوانات اهلی است.  با توجه به این که هورمون های تولید مثلی نقش مهمی در باروری دارند، در این مطالعه تاثیر یونجه بر هورمون های تولید مثلی موش های صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفت.  به این منظور 30 موش صحرایی به دو گروه درمان و کنترل تقسیم شدند.  گروه درمان در طول 30، 45 و 60 روز یونجه دریافت کرد.  بر اساس نتایج، سطح FSH پلاسمای خون در گروه درمان اول (30 روز) به صورت معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود ولی در گروه های درمان دوم (45 روز) و سوم (60 روز) افزایش غیرمعنی دار داشت.  میزان LH پلاسمای خون در گروه های درمان اول و دوم به شکل غیرمعنی داری افزایش یافت ولی در گروه درمان سوم افزایش معنی دار داشت. سطح تستوسترون پلاسمای خون در گروه اول درمان کاهش معنی دار نشان داد و در گروه درمان دوم کاهش غیرمعنی دار داشت ولی در گروه درمان سوم افزایش معنی دار داشت.  سطح استرادیول در تمامی گروه های درمان افزایش یافت.  نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از یونجه تا 60 روز اثر منفی بر هورمون های تولید مثلی موش های صحرایی نر نداشت.

    کلیدواژگان: یونجه، هورمون های تولید مثل، فیتواستروژن
  • ساره نجف اسعدی، حسن مروتی*، جواد صادقی نژاد، احسان رومیانی صفحات 81-90
    با گسترش فرآیندهای صنعتی، آلودگی با فلزات سنگین به عنوان مثال سرب، به یک مشکل جدی تبدیل شده است.  آن ها توانایی عبور از ارگان ها را داشته و سبب اختلال در عملکرد آن ها می شود.  یکی از ارگان های مورد هدف سرب بافت تخمدان است.  همچنین سرب قادر است از سد خونی - جفتی عبور و به جنین منتقل شود.  همچنین سرب از طریق شیر به نوزاد نیز امکان پذیر است.  این مطالعه جهت بررسی اثر آلودگی سرب با دوز پایین در مادر بر روی تکوین تخمدان موالید با استفاده از تکنیک استریولوژی در مدل حیوانی رت انجام شد.  در پژوهش حاضر، موش های صحرایی نژاد ویستار به صورت تصادفی به پنج گروه تقسیم بندی شدند.  گروه ها شامل کنترل و 4 گروه تجربی پیش آبستنی، آبستنی، شیرواری و پیش آبستنی- آبستنی- شیرواری بودند.  گروه های تجربی استات سرب را به میزان 2/0 درصد به همراه 5/0 سی سی اسیداستیک گلاسیال از طریق آب آشامیدنی دریافت کردند.  مصرف استات بدین صورت بود که در گروه پیش آبستنی 30 روز قبل از جفت گیری، گروه آبستنی 21 روز دوره آبستنی، گروه شیرواری طی 21 روز دوره شیردهی و گروه پیش آبستنی- آبستنی شیرواری از 30 روز قبل از جفت گیری تا انتهای دوره شیرواری 2/0درصد استات سرب را از طریق آب آشامیدنی دریافت کردند.  در روز 65ام بعد از تولد، تمام موالید در آزمایشگاه آسان کشی و نمونه های سمت چپ تخمدان جهت مطالعات استریولوژی جمع آوری شدند.  بررسی نتایج نشان داد که حجم کل تخمدان، کورتکس، مدولا، بافت بینابینی و حجم کل فولیکول ها بین گروه های کنترل و تجربی اختلاف معنی داری نداشتند.  بررسی حجم جسم زرد نشان داد که گروه پیش آبستنی در مقایسه با گروه آبستنی کاهش معنی داری داشت.  مطالعه حاضر نشان داد که مواجهه مادران با استات سرب با دوز کم سبب کاهش حجم جسم زرد موالید به خصوص در دوران پیش آبستنی می شود.
    کلیدواژگان: استات سرب، تخمدان، استریولوژی، موش صحرایی
  • علی عباس نیکوند*، عبدالواحد معربی، میثاق جلالی، محمد بابایی توسکی صفحات 91-99
    اگرچه هیپوفسفاتمی یک اختلال متابولیکی مهم در گاو است، یک روش مفید بالینی برای تشخیص اولیه ی آن در گاو پیشنهاد نشده است.  این مطالعه با هدف ارزیابی شاخص های زیستی استخوانی و نرمی مهره های کمری در گاوهای هیپوفسفاتمی انجام شد.  از بین گاوهای ارجاعی مظنون به هیپوفسفاتمی، 27 راس گاو مبتلا به هیپوفسفاتمی و نیز 10 راس گاو سالم انتخاب شدند.  در ابتدا، نرمی زواید عرضی مهره های کمری تایید گردید.  سپس مقادیر سرمی کلسیم، منیزیم، ویتامین D، سیالوپروتیین استخوانی و فعالیت سرمی الکالین فسفاتاز اندازه گیری شد.  نتایج، افزایش معنی داری در میزان فعالیت سرمی الکالین فسفاتاز و کاهش معنی داری در میزان سرمی ویتامین D در گاوهای بیمار در مقایسه با گاوهای سالم آشکار ساخت.  غلظت سرمی سیالوپروتیین استخوانی یک افزایش غیر معنی دار در گاوهای هیپوفسفاتمی در مقایسه با گاوهای سالم داشت.  بیماران هیپوفسفاتمی به سه زیرگروه شدید، متوسط و خفیف تقسیم شدند.  فعالیت سرمی الکالین فسفاتاز در زیرگروه هیپوفسفاتمی شدید در مقایسه با دیگر زیرگروه ها به طور معنی داری بالاتر بود.  یک همبستگی منفی قوی بین غلظت سرمی فسفر و درجه نرمی مهره ای در بیماران یافت شد.  نتیجه گیری کلی این که، هیپوفسفاتمی با تغییرات قابل توجهی در شاخص های زیستی تخریب و بازسازی استخوانی همراه بود.  از آنجایی که درجه نرمی مهره ای ارتباط مستقیمی با شدت هیپوفسفاتمی داشت، می توان از آن برای غربالگری بالینی و تعیین درجه هیپوفسفاتمی در گاو استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فعالیت الکالین فسفاتاز، سیالوپروتئین استخوانی، بدشکلی سم ها، نرمی مهره ای
  • رضا رنجبر*، محمدمحسن محمدی فتح آباد، سعید دهقان فراشاه صفحات 100-105

    در این مطالعه مورفولوژی سوراخ بیضی قلب جنین شتر یک کوهانه ایرانی بررسی شد.  بدین منظور 21 جنین شتر از کشتارگاه های منطقه ی یزد جمع آوری گردید.  طول CVRL جنین ها 1/10  الی 85 سانتی متر و سن تخمینی آن ها 9/81  الی 270 روز محاسبه گردید.  نتایج نشان داد که ساختار آناتومیکی سوراخ بیضی قلب جنین شتر شامل دیواره ی اولیه، سوراخ ثانویه، دیواره ی ثانویه و یک مجرای بزرگ به نام سوراخ بیضی می باشد.  در تمام جنین ها دیواره ی اولیه به صورت یک چین نازک پهن، طویل و بدون منفذ مشاهده شد ولی در قلب بزرگترین جنین یک رشته باریک از لبه ی آزاد دیواره ی اولیه جدا می گردید و یک سوراخ بزرگی بین این رشته و دیواره ی اولیه ایجاد می شد.  دیواره ی اولیه در سمت پایینی سوراخ ثانویه قرار داشت و حدود 75 درصد تا 90 درصد از دهانه ی سوراخ بیضی را در جنین های کوچک تا بزرگ تشکیل می داد.  بنابراین نسبت بزرگی از دهانه ی حفره را در بر می گرفت و قادر به پوشاندن سوراخ ثانویه بود.  دیواره ی ثانویه به صورت یک چین کوتاه، ضخیم و هلالی شکل بود که در ناحیه ی بالایی سوراخ بیضی بزرگ قرار می گرفت.  در نهایت نتیجه گرفته شد که صرف نظر از اندازه ی قلب و سوراخ بیضی، تمام ساختارهای تشکیل دهنده ی سوراخ بیضی در شتر مشابه دیگر پستانداران و انسان است.

    کلیدواژگان: سوراخ بیضی، قلب، جنین، شتر یک کوهانه
  • رحیم پیغان*، آناهیتا رضایی، فریدون حسنی، طاهره عبیاوی صفحات 106-110
    در آبان ماه سال 1398، پنج قطعه ماهی تترا سفید از یک مرکز تکثیر ماهیان آکواریومی به بخش آبزیان ارجاع داده شد.  ماهی ها دچار خارش و تحریک جلدی، حرکات عصبی، زخم در نواحی اطراف آبشش، بی اشتهایی و اختلالات تنفسی (آمدن به سطح آب و بلع هوا) بودند.  در بررسی میکروسکوپی ماهیان مبتلا علایم مشخصه بیماری ایکتیوفتریوز در ماهیان مبتلا مشاهده گردید.  با این حال علایم ظاهری متداول در بیماری یعنی لکه های سفید در ماهیان مبتلا مشاهده نگردید.  در بررسی میکروسکوپیک از نظر شدت بیماری، به ترتیب آبشش ها، باله ها و پوست ماهیان مبتلا، آلودگی به انگل ایکتیوفتریوس را نشان دادند.  در بررسی گسترش مرطوب انگل ها در اندازه مختلف (50-1000 میکرومتر) مشاهده گردیدند.  علاوه بر آن ماهیان مبتلا بیش ترین ضایعات در آبشش ها مشاهده گردید که شامل کوتاه شدن لاملاهای ثانویه، هیپرپلازی، تجمع سلول های آماسی و حضور انگل در لایه های زیر سلول های پوششی بوده است.  ماهیان گله مبتلا با افزایش شوری آب، افزایش دما و حمام با محلول لوتکس-مایر با موفقیت درمان گردیدند.
    کلیدواژگان: هیستوپاتولوژی، آبشش، ایکتیوفتریوزیس، تترای سفید، آکواریوم
|
  • Javad Habibizad *, Mostafa Muhaghegh Dolatabady, Ahmad Riasi, Mehrdad Meamar Pages 5-14

    Determining the effect of single versus double ovulations on progesterone concentration and luteal tissue volume is so important for better reproductive management in goats. The aim of the present study was to establish the relationship between ovulation number, luteal tissue volume and progesterone concentrations in Mamasani goats. For this purpose, the uteri and ovaries of 192 goats were collected in a slaughterhouse during the breeding and non-breeding seasons. Before slaughtering, blood samples were taken and analyzed for assaying progesterone concentrations. Study groups in the non-breeding season were: 1-single ovulation, 2-unilateral double ovulations and 3-bilateral double ovulations of non-pregnant goats. The groups in the breeding season were: 1-non-pregnant single ovulation, 2-non-pregnant unilateral double ovulations, 3-non-pregnant bilateral double ovulations, 4-pregnant single ovulation with one fetus, 5-pregnant single ovulation with two fetuses, 6-pregnant unilateral double ovulations with one fetus, 7-pregnant unilateral double ovulations with two fetuses, 8-pregnant bilateral double ovulations with one fetus, and 9-pregnant bilateral double ovulations with two fetuses. Results showed that the right ovary had a pivotal role in ovulation during the non-breeding and breeding season. In both pregnant and non-pregnant gravid goats, the total volume of corpora lutea (CLs) as well as the serum progesterone concentration was higher after double ovulations. The total volume of CLs and the concentrations of serum progesterone in goats carrying two fetuses with single ovulation was significantly higher than that of animals with single ovulation and one fetus. It was concluded that although a higher concentration of progesterone in goats is associated with the total volume of luteal tissue, this level is not a reliable predictor for the number of fetuses per goat.

    Keywords: Corpus luteum, double ovulations, twin pregnancies, Progesterone, Mamasani goat
  • Zeinab Jalilian, Jamileh Salar Amoli *, Fatemeh Jalousian, Tahereh Ali Esfahani, Ali Bashiri Dezfouli, Abbas Barin Pages 15-23

    An increase in the broad usage of metal oxide nanoparticles in biological applications may have novel interactions with biological systems and result in emerging health problems. In this study, the effect of aluminum oxide (Al2O3, 35-45 nm) and zinc oxide (ZnO, 30 nm) nanoparticles (NPs) on the mutation of codon 248 of the p53 gene, a key gene in the tumor cell suppression, was conducted in the cellular growth medium. After 72 hours of exposure to the mentioned NPs (5, 10, 25, 50 μg/ml), lung fibroblast MRC-5 cells were evaluated through MTT assay for cytotoxicity and subsequent PCR and sequencing analysis for in vitro genotoxicity assessment. After zinc oxide nanoparticle (ZnO-NPs) treatment, cells underwent substantial cytotoxicity, and these toxicities were significant at doses of 25 and 50 𝜇g/mL. Regarding aluminum oxide nanoparticles (nano-alumina, Al2O3-NPs), a concentration of 50 𝜇g/mL affected the viability of MRC-5 cells. There was no significant difference in other treated groups compared to the control. Interestingly, the mutation in the 248 codons of the P53 gene was observed following 72 hours incubation of MRC-5 cells with 5 𝜇g/mL of Al2O3-NPs. This mutation occurred in the form of the CGG to CCG, transforming the arginine codon into proline generators. The mutation in codon 248 p53 (replacement cytosine instead of guanine) will result in non-functional P53 protein production. Hence, following the modulation of p53 in lung cells, the possibility of cancer emerging will be increased. Moreover, determining the nanoparticles' accurate cytotoxic concentration is of great importance to reduce deleterious effects on the body's normal cells.

    Keywords: aluminum oxide, Mutation, p53, Lung fibroblast MRC-5 cells, Zinc oxide
  • Akbari Javar Arefeh, Hadi Ebrahimnejad, Seyed Morteza Aghamiri * Pages 24-32
    Several factors affect the quality of raw milk including the health of livestock, the milking style, and the hygiene and status of milking equipment. This study aimed to evaluate the indicator-bacteria related to the bulk tank milk management of dairy farms in Kerman County. The results will help in planning and performing good farm management practices. The bulk tank milk samples of 15 dairy farms were collected aseptically on the ice during cold and hot seasons. Total bacterial count (TBC), coliform count (CC), laboratory pasteurized count (LPC), Staphylococcus aureus count (SC), and somatic cell count (SCC) of the samples were assessed on every day of sampling. The questionnaires were also completed by the researchers at the farms. A mixed-design ANOVA with a significant level of 0.05 was performed to assess the interactions between different levels of management factors, laboratory results, and the seasons. During the cold season, LPCs, CCs, and SCCs were lower than in the hot season. The TBC of bulk tank milk in farms with a dirt floor was lower than other farms using concrete or roughcast (p < 0.05). Employing milking unit workers from the farmer’s family significantly reduced the CCs of the bulk tank milk. The TBC of bulk tank milk in farms that performed the teat dipping procedure before or after milking tended to reduction (despite non-statistical significance). Application of management factors such as teat drying by disposable paper towel, teat post-dipping, and dry cow therapy by long-act intramammary antibiotic ointment is considered seriously in more than 50% of the farms. Scientific education of management tips to stockmen and employment of committed workers will be very effective in the simultaneous implementation of all basic hygienic actions and therefore increasing the quality of the produced milk.
    Keywords: Bulk tank analysis, Coliform, S. aureus, SCC, Management
  • Parvaneh Keyshams, Seyed Mohammad Mousavi *, Mohammad Zakeri, Perita Kochanian, Morteza Souri Pages 33-45

    The effect of different dietary levels of Biotronic® Top3 (Biomin, Austria) on hemolymph biochemical parameters, hemolymph enzymes and immune parameters of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) was investigated. 375 Shrimps (mean initial weight: 4.28±0.05g) collected from the commercial farm and stocked randomly in 300L polyethylene tanks in triplicates. The shrimps were fed with commercial diet (4005, Faradaneh Company) supplemented with different levels of Biotronic® Top3 (0: Control, 0.5%, 1%, 2%, and 4%) for 56 days (8 weeks). At the end of the experiment, the biochemical indices, levels of hemolymph enzymes (AST, ALT, ALP and LDH), hemolymph immune parameters (Lysozyme and Phenoloxidase), and cellular hemolymph parameters of experimental shrimps were compared. The dietary inclusion of 2% and 4% of Biotronic® Top3 led to an increase in hemolymph enzymes. Shrimp were fed with supplemented diets also had lower levels of glucose, cholesterol and triglyceride and higher levels of protein, calcium and creatinine. Addition of Biotronic® Top3 in the feed had a positive effect on the cellular and humoral immune responses of shrimps. The results of this study showed that the best performance of dietary supplementation of Biotronic® Top3 on L. vanammei was observed at level of 1%.

    Keywords: Organic Acids, Litopenaeus vannamei, Immune parameters, Hemolymph enzymes, biochemical parameters
  • Kaveh Khazaeel *, Farzin Mohandespour, Bahman Mosallanejad, Mehdi Pourmahdi Borujeni Pages 46-58
    Teeth eruption and wearing, especially incisors and canines, are the most practical parameters used in the clinical and physical examination of the animals.  This study aimed to evaluate age-related changes in the dentition of domestic dogs in Ahvaz, Iran, to determine a relationship between arrangement of teeth and age of dogs.  The present study was conducted on 173 Terrier dogs referred to the Veterinary Hospital of Shahid Chamran University of Ahvaz, which had a birth certificate. The animals were divided into 7 age groups of 1: 0 - 2, 2: 2 - 8, 3: 8 - 18, 4: 18 - 36, 5:36 - 60, 6:60 - 120 and 7: more than 120 months. The age estimation was presented based on dental profile and compared with the ancestral age. The crown length of incisors and canines were measured in the left maxillary hemi arch using a digital caliper, followed by imaging. In this study, computer and statistical studies were performed on the dental profile, correlation between crown length and age, as well as teeth wearing rate, and dental morphology. A comparison of crown length of incisors in each group showed that teeth I1, I2, and I3 had the minimum to maximum crown lengths, respectively. The correlation of estimated age with ancestral age in the studied dogs was very significant. This study showed that age assessment using teeth is one of the most important practical and true methods for age estimation in dogs.
    Keywords: Age estimation, Tooth, Teeth arrangement, Teeth wearing, Terrier dogs
  • Abdolvahed Moarabi *, Reza Avizeh, Mahmood Khaksary Mahabady, Mahsa Badami Pages 59-64
    The thymus is an organ of the lymphatic and immune system that has great importance in young animals. This study aimed to evaluate the dimensions, echogenicity and location of the thymus in healthy mongrel puppies during the first 5 months of life using radiography and ultrasonography. For this study, two pregnant bitches from mongrel breeds were prepared and five healthy male puppies isolated after their parturition for monthly evaluation in the first 5 months of life. Radiographic evaluation of the thymus was done on plain radiographs in right lateral and ventrodorsal views. Ultrasonography also was performed with a 7.5 MHz linear transducer, while the animal was restrained on dorsal recumbency position and slightly tilted to the right or left side. Based on a two-way analysis of variance, only age had a significant effect on the dimensions of the thymus gland. The highest means (±SD) of length, width, surface and volume of the thymus were estimated 32.00±2.35 mm, 7.08±0.43 mm, 1.62±0.5 cm2 and 0.72±0.38 cm3, respectively, at 2 months-old puppies. On the other hand, the lowest means (±SD) of length, width, surface and volume of the thymus were estimated 24.26±2.29 mm, 6.08±0.28 mm, 1.16±0.44 cm2 and 0.47±0.21 cm3, respectively, at 5 months-old puppies. Thymus shadows were observed in only four radiographs taken from the ventrodorsal view of puppies. Based on the findings of the present study, it can be concluded that the thymus of mongrel puppies was regressed at about 4 months-old and ultrasonography as an available and method of choice can determine the exact dimensions of the thymus compared with X-ray examination.
    Keywords: Dog, Thymus, Radiography, Ultrasonography
  • Tahereh Mohammadabadi *, Maryam Gheibipour, Hosein Motamedi, Morteza Chaji, Basil Abas Pages 65-75
    This experiment was conducted to isolate and identify tannin-degrading bacteria from deer gut and to use these bacteria in improving of the nutritive value and gas production parameters of conocarpus and eucalyptus leaves. Isolation, tannase enzyme activities and processing of eucalyptus and conocarpus leaves with these isolates was conducted for 10 days. The result of molecular identification based on DNA sequencing indicated that isolates of A1, A2, A3, A4, A5, A7, A8 and A9 were similar to Klebsiella pneumoniae while A6 isolate belonged to Acinetobacter sp. Acinetobacter sp. and K. pneumoniae A2 had the highest and lowest enzymatic activity of tannase, respectively. Bacterial fermentation decreased tannin of conocarpus and eucalyptus leaves and the lowest was for processing with K. pneumoniae A7 and Acinetobacter sp A6. Bacterial processing had no effect on the gas production potential of conocarpus leaves, but the gas production rate was increased; while ferementation caused an increase in the gas production potential and rate of eucalyptus leaves. The highest fermentation parameters were found in conocarpus and eucalyptus leaves processed with K. pneumoniae A9. These results indicated that K. pneumoniae and Acinetobacter sp. as tannin degraders isolated from deer gut improved fermentation parameters of conocarpus and eucalyptus leaves and can be used to enhance the nutritive value of tannin rich plants.
    Keywords: Tannin-degrading bacteria, Conocarpus, Deer, Eucalyptus, tannin, nutritive value
  • Godratollah Mohammadi *, Seyed Reza Fatemi Tabtabaei, Shaghayegh Zanganeh Pages 76-80

    Alfalfa is one of the most important phytoestrogenic plants which contains epigenine, comsterol and coumarin and it has a variety of effects on reproduction in domestic animals. Some of the studies have shown alfalfa has negative effects on the fertility of domestic animals. Given that reproductive hormones play major role in fertility, "in this study, the effects of alfalfa were investigated on reproductive hormones in male adult rats". For this purpose, 30 rats were divided in two groups of treatment and control. Treatment groups received alfalfa during 30, 45 and 60 days. Based on the results, level of Blood plasma FSH in the first treatment group (30 days) was significantly higher than the control group, but in the second (45 days) and third (60 days) treatment groups, insignificantly increased. Rate of Blood plasma LH in first and second groups were insignificantly increased, but in the third treatment group significantly increased. Testosterone level of blood plasma in the first treatment group showed a significant decrease and in the second treatment group insignificantly decreased, but in the third treatment group were significantly increased. The levels of estradiol in all treatment groups increased. Conclusion the results of this study showed that use of alfalfa for up to 60 days did not have negative effects on reproductive hormones in male rats.

    Keywords: alfalfa, reproductive hormones, Phytoestrogen
  • Sareh Najaf Asaadi, Hassan Morovvati *, Javad Sadeghinezhad, Ehsan Roomiani Pages 81-90
    With the expansion of industrial processes, heavy metal pollution for example lead has become a serious problem. they have the ability to pass through organs and causes them to malfunction. One of the target organs of lead is ovarian tissue. Lead is also able to cross the blood-placental barrier and transferred to the fetus. It is also possible to pass lead through milk to the newborn. This study was performed to investigate the effect of low dose mother's lead Consumption on the development of the ovaries using stereology technique in rats as animal models. In the present study, Wistar rats were randomly divided into five groups. The groups included the Control group and 4 experimental groups of Pre-pregnancy, Pregnancy, Lactation and Pre-pregnancy-pregnancy-lactation. The experimental groups received 0.2% lead acetate, with 0.5cc glacial acetic acid– through drinking water. Acetate consumption was in such a way that in the pre-pregnancy group 30 days before mating, in the pregnancy group during 21 days of pregnancy, in the lactation group during 21 days of lactation, and in the pre-pregnancy-lactation group from 30 days before mating to the end of lactation they received lead acetate through drinking water. On the 65th day after the birth, all infants were killed in the laboratory and left ovarian specimens were collected for stereological studies. Examination of the results showed that the total volume of ovary, cortex, medulla, interstitial tissue and total volume of adult reproductive follicles were not significantly different between the experimental groups of pre-pregnancy, pregnancy, lactation and pre-pregnancy, pregnancy-lactation and the control group. Examination of the corpus luteum volume results showed that the pre-pregnancy group had a significant decrease compared to the pregnancy group. The present study showed that exposure of mothers to low-dose lead acetate reduces the volume of corpus luteum, especially during pre-pregnancy.
    Keywords: Lead acetate, Ovary, stereology, Rat
  • Ali Abbas Nikvand *, Abdolvahed Moarabi, Seyedeh Missagh Jalali, Mohammad Babai Toski Pages 91-99
    Although hypophosphatemia is a major metabolic disorder in cattle, a clinically useful method has not been proposed for its rapid screening in cattle. This study aimed to evaluate bone biomarkers and lumbar vertebrae plasticity in cows with hypophosphatemia. Among referral cows suspected of hypophosphatemia, 27 hypophosphatemic and 10 healthy cows were recruited. Firstly, the plasticity of transverse processes of lumbar vertebrae was determined. Serum levels of calcium, magnesium, vitamin D, bone sialoprotein (BSP), and ALP activity were assayed. Results revealed a significant increase in serum ALP activity and a significant decrease in vitamin D in the hypophosphatemic compared with the healthy cows. Serum BSP had an insignificant increment in the patients than the healthy group. The patients were segregated into 3 subgroups of severe, moderate and mild hypophosphatemia. Serum ALP activity was higher in severe hypophosphatemic than the other subgroups. A strong negativecorrelation was observed between serum phosphorus concentration and severity of lumbar vertebrate plasticity. In conclusion, hypophosphatemia was associated with significant changes in bone remodeling biomarkers. Since degree of lumbar vertebrate plasticity was directly related to the intensity of hypophosphatemia, it can be used for clinical screening and determining the degree of hypophosphatemia in cattle.
    Keywords: ALP activity, bone sialoprotein, hooves deformity, vertebrate plasticity
  • Reza Ranjbar *, MohamadMohsen Mohammadi Fath Abad, Saied Dehghan Farashah Pages 100-105

    This study was carried out to investigate the morphology of the oval foramen in the fetal stage of dromedary camel fetuses by routine dissection. The hearts were obtained from 21 fetuses that were collected from Yazd slaughter house of Iran. The Crown Vertebral Rump Length (CVRL) of fetuses were from 10.1 to 85 cm and estimated gestational age calculated from 81.9 to 270 days old. The results showed that anatomical structures of oval foramen in fetal camels concluded of septum primum (valve of oval foramen), foramen secundum, septum secundum and a large passageway called oval foramen (foramen ovale). The septum primum was a flat, long thin, white color and unfenestrated membrane (fold) in all fetuses. The thin fold was in the lower portion of formen secundum and constituted about %75 to %100 of the lumen of the oval foramen in the small to large fetuses, respectively. So, it constituted a large proportion of lumen and was large enough to cover the opening of oval foramen, specialy in large fetuses. The septum secundum was a thick, short and crescent-shaped fold above of ovale foramen. The oval foramen showed like an oval passage way between free border and arms of septum secundum. It was concluded that despite of size of heart and oval foramen, all structural arrangements of heart oval foramen in fetus of camel are similar to reports about other mammals and human.

    Keywords: oval Foramen, Heart, Fetus, dromedary camel
  • Rahim Peyghan *, Annahita Rezaie, Feridon Hassani, Tahereh Abyavi Pages 106-110
    In November 2019 five samples of diseased tetra fish from a fish propagation center were referred to the faculty laboratory. Diseased fish exhibited irritation, flashing, anorexia, respiratory distress (gasping) and some fresh sore on body surface, especially head region. In this study, the classic sign of Ichthyophthiriasis (i.e., white spots) was not seen on fish skin, but pathological changes and a significant number of the parasite was seen on the gills and operculum region. The density of infestation was greater in gills and in fins and skin the intensity of the parasite was lower. The tissue scraping was examined by photomicroscope and large (50 to 1000 μm) trophonts were seen in wet and Giemsa stained dry smears. In histopathologic sections, the parasites have elicited moderate gill cellular reactions, hyperplasia and shortening of the secondary lamella. Theront or early trophont stage was seen attached to the basal layer, under the epithelium of the gill. The fish stock was successfully treated by changing the water salinity, elevating the water temperature and Lateux-Meyer mixture bath.
    Keywords: histopathology, Gill, Ichthyophthiriasis, White Tetra, Aquarium