فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسیبه نوری، سید محمدعلی تقوی* صفحات 1-25

    مفهوم مرز در علوم سیاسی نماد عینیت یافته مقوله سرزمین به مثابه یکی از چهار عامل تشکیل دهنده دولت است. ادعای تفکیک و مرزبندی سرزمینی مبتنی بر اصل حقوقی حق تعیین سرنوشت است که برآیند آن تعیین مرز خودی و غیرخودی از بعد سیاسی و متمایز ساختن عنصر جمعیت (ملت) است. یک پرسش اساسی در سیاست همواره آن بوده که چه دلیلی برای پذیرش خطوط مرزی وجود دارد و چرا باید خط مرزی الف را به جای ب پذیرفت؟ این پرسش از آن جهت حایز اهمیت ویژه‌ای است که منازعات بی‌پایانی در طول تاریخ بشر بر سر مرزها به وقوع پیوسته است و همچنان نیز ادامه دارد. مکاتب سیاسی مختلف پاسخ‌های متفاوتی به این پرسش داده‌اند. ناسیونالیست ها با پذیرش دولت سرزمینی بر نقش قومیت و فرهنگ در امر مرزبندی واحدهای ملی تاکید می کنند، در حالی که جهان گرایان به اتکای انسانیت مشترک، کل جامعه بشری را یک واحد سیاسی می‌دانند که نظمی فراسوی مرزبند های ملی را تاسیس می‌کند. تاکید بر گوهر انسانی جهان شمول و مشترک از سوی جهان وطن گراها، چالش بزرگی است که در برابر تاکید بر مرزگذاری از سوی ناسیونالیست ها قرار می گیرد. یوهان هردر یکی از نخستین و مهم‌ترین اندیشمندان ناسیونالیسم است در این پژوهش عمدتا به بررسی دیدگاه وی پرداخته می‌شود.‌ پرسش پژوهش آن است که ناسیونالیسم آن گونه که هردر به نظریه‌پردازی در باب آن می‌پردازد بر اساس کدام توجیه به متمایز کردن مردم در قالب ملت ها می‌پردازد؟ این توجیه وجهی نظری دارد، یعنی ناسیونالیسم آن را قانع کننده می‌یابد و نیز پیامدهایی هنجاری دارد، بدین معنا که بر اساس آن، ناسیونالیست‌ها برخی مرزبندی‌ها را صحیح و برخی را غیرصحیح دانسته و خواهان تغییر نوع دوم مرزها می‌شوند. فرضیه مقاله آن است که ناسیونالیسم هردر در چارچوب مکتب رمانتیسیسیم، هویت منحصر به فرد فرهنگی را توجیه کننده وجود ملت به عنوان واحد اساسی سیاسی جامعه بشری و مبنای مرزبندی سیاسی می‌داند.

    کلیدواژگان: مرز سرزمینی، توجیه هنجاری، ناسیونالیسم، هویت فرهنگی
  • مراد کاویانی راد*، هادی شاکری، تیمور جعفری صفحات 2-37

    کوشش آشکار و پنهان برای چیرگی بر فضا در متن پویش‎های فردی و گروهی وجود داشته‏است. مکان و فضا مفهومی درآمیخته با فرآیندهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و بن مایه های طبیعی هستند که گوناگونی و درهم تنیدگی بلندمدت آن ها در جهت دهی و معنابخشی به کوشش و منش انسان های ساکن در آن نقش بنیادی داشته و زمینه حس تعلق و زیست ماندگار آنها را فراهم کرده‎است. درون‎ مایه‎ های فضا ذاتا قدرت‎ آفرین هستند. انتخابات به عنوان یکی از فرایندهای قدرت‎یابی فرد یا جریان‏های سیاسی با عناصر و فرایندهای فضاساز پیوند استواری دارد. در این میان، ادراک محیطی به همراه حس تعلق مکانی افراد در رفتار رای‏دهی آنها نقش جدی دارد. حوزه انتخابیه بجنورد در استان خراسان شمالی قلمرو فرهنگ‎های گوناگونی (زبانی و مذهبی) است. مقاله حاضر بر این فرضیه استوار است که همانندی‎های هویتی (زبانی و مذهبی) در قالب هویت‎های مکانی، اساسی‎ترین عامل شکل‎دهی به الگوی فضای رای در این حوزه انتخابیه است.روش‏شناسی حاکم بر متن ماهیتی توصیفی- تحلیلی دارد و آمار و اطلاعات مورد نیاز پژوهش به روش کتابخانه ‏ای گرداوری شده‏است. نتیجه پژوهش نشان داد برخاسته عنصر هویت مکانی و بیشینگی کرد زبانان استان تقریبا در همه دوره‎ها دست کم یک نامزد کردزبان برگزیده شده است.

    کلیدواژگان: هویت مکانی. جغرافیای انتخابات، الگوی فضایی رای، حوزه انتخابیه بجنورد، مانه و سملقان، گرمه، جاجرم و راز و جرگلان
  • مصطفی قادری حاجت*، محمدجواد قهرمانی، ابراهیم خوراسگانی صفحات 47-68

    ظهور چین به عنوان یک قدرت بزرگ در نظام بین الملل سبب شده این کشور در سیاست خارجی خود رفتارهای نسبتا متفاوتی را نسبت به گذشته در پیش بگیرد. از یک سو، واکنش آمریکا به ظهور چین در قالب استراتژی های مبتنی بر تمرکز بر آسیا پاسیفیک، و از سوی دیگر،تلاش بیجینگ برای تداوم رشد اقتصادی، سبب شد شی جینگ پینگ در سال 2013 ابتکار «کمربند و راه» را مطرح کند. این ابتکار ضمن دور کردن امکان مواجهه چین با آمریکا در آسیای شرقی، می تواند موجبات تداوم رشد بیجینگ را نیز در پی داشته باشد. ابتکار «کمربند و راه» خود شامل پروژه های متعددی است که عمدتا باعث منجر به تمرکز بیشتر بیجینگ بر مناطق غرب جغرافیایی این کشور می شود. در این میان، پاکستان به سبب موقعیت جغرافیایی آن که در حاشیه اقیانوس هند و دریای عربی واقع شده نقش حیاتی در سیاست خارجی نوین چین پیدا کرده است. کریدور اقتصادی چین-پاکستان که در سال 2015 آغاز شد به خوبی اهمیت و جایگاه پاکستان و افزایش روابط دو کشور را نمایان می سازد. این مقاله نیز با توجه به اهمیت این کریدور اقتصادی به دبنال بررسی آن از منظر سیاست خارجی نوین چین در نتیجه ی دستیابی این کشور به موقعیت قدرت بزرگ در نظام بین الملل است. این مقاله با روش تحلیلی-تبیینی و با اتکاء به منابع کتابخانه ای در پی تبیین جایگاه کریدور اقتصادی چین و پاکستان در سیاست خارجی نوظهور چین است.

    کلیدواژگان: چین، پاکستان، کریدور اقتصادی، قدرت بزرگ، سیاست خارجی
  • محمدباقر قالیباف*، *، مرجان بدیعی، یاشار ذکی، مصیب قره بیگی صفحات 48-73

    جمهوری اسلامی ایران، پس از گذشت چهار دهه الگوهایی از سیاست و اقتصاد را به‌کار گرفته که هر کدام اثرگذاری‌های خاصی را در فضای جغرافیایی ایران برجای گذاشته است. نقطه‌ی مشترک همه‌ی الگوهای فضایی در جمهوری اسلامی ایران، کنشگری در چارچوب الگوی کاملا متمرکز بوده است. تمرکز فزاینده‌ی امور در واحدهای سیاسی-فضایی متمرکز، سبب‌ساز کاستی‌ها و نارسایی‌هایی بوده که پراکنش فضایی عدالت و توسعه را مختل ساخته است؛ چراکه واحدهای سیاسی-فضایی، مجموعه‌ی متفاوت و ناهمگنی از عناصر و عوامل طبیعی-انسانی را در خود جای داده‌اند و فرم‌ها و فرایندهای توزیع فضایی قدرت در چنین واحدهایی باید اصل تفاوت و ناهمگنی را درنظر گیرند. در همین راستا، پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به تبیین کاربست الگوی نیمه‌متمرکز حکومت محلی برای توزیع بهینه‌ی قدرت درون تشکیلات قضایی و امنیتی در ایران پرداخته است. نتایج، نشان از آن دارد که با دوگانه‌سازی توزیع فضایی قدرت در ایران به دو بخش امور محلی و امور حاکمیتی، چارچوبی منطقی برای مصداق‌یابی هر کدام از این دو بخش پدید می‌آید. در امور قضایی، تشکیلاتی مانند سازمان ثبت اسناد و املاک، سازمان زندان‌ها و اقدامات تامینی-تربیتی کشور، مرکز امور شوراهای حل اختلاف و سازمان پزشکی قانونی به دلیل ماهیت خدماتی-رفاهی از قابلیت فزاینده‌ای برای واگذاری به حکومت‌های محلی برخوردار هستند. در امور امنیتی نیز، رده‌ها و سازمان‌های موجود در نیروی انتظامی، همچون معاونت صدور گذرنامه، سازمان وظیفه‌ی عمومی، رده‌هایی از پلیس پیشگیری و پلیس راهنمایی و رانندگی، به سبب ماهیت پیشگیرانه و خدماتی می‌تواند به نمایندگان امور محلی تفویض شود.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی قدرت، امور محلی، امور حاکمیتی، الگوی نیمه متمرکز، امور قضایی و امنیتی
  • امیرحسین الهامی صفحات 105-127

    توسعه اقتصادی بخشی از توسعه جامع و فراگیر است که در صورت رشد پایدار و باثبات شاخص‌های رفاه اقتصادی؛ به همراه تغییرات ساختاری در آن حاصل می شود. ساخت قدرت سیاسی نیز حاصل تعادل و هماهنگی نسبتا پایدار، بین عوامل فرهنگی، اقتصادی، تاریخی و اجتماعی قدرت سیاسی، در قلمرو فضایی واحدهای سرزمینی است. این پژوهش از نوع بنیادی است و با روش توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری داده ها و اطلاعات کتابخانه‌ای و پیمایش خبرگی (5 پرسشنامه متناسب با حوزه های تخصصی) رابطه ساخت قدرت سیاسی با توسعه اقتصادی را بررسی کرده است. نتایج تبیین نشان می‌دهد که ساخت قدرت سیاسی در پنج بعد فرهنگی، اقتصادی، جغرافیایی، تاریخی و اجتماعی با توسعه به مفهوم عام و توسعه اقتصادی با مفهوم خاص آن در ارتباط است. هر یک از ابعاد مزبور دارای مولفه‌ها و شاخص‌های ذی ربط هستند که مدل شماتیک آن در انتهای تحقیق رسم شده است.

    کلیدواژگان: ساخت قدرت سیاسی، توسعه اقتصادی، مدل نظری
  • یوسف انصاری، حجت مهکویی *، علی شمس الدینی، سیروس احمدی نوحدانی صفحات 117-140

    جغرافیای انتخابات رویکردی نوین به مقوله انتخابات دارد و در آن ابعاد فضایی و مکانی انتخابات بررسی می شود. یکی از عوامل موثر بر الگوی رفتار سیاسی مردم در انتخابات، پدیده همسایگی و گرایشات زادگاهی و طایفه ای است. تحلیل فضایی و مکانی پایگاه رای نامزدهای انتخاباتی در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی نشان می دهد که الگوی رای ساکنان و رای دهندگان در حوزه انتخابیه گچساران و باشت بیش از آنکه تابع سطح کلان و همسو با طیف سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب باشد، این هویت های مکانی و کنش همسان ساکنان فضا و گروه های اجتماعی سنتی نظیر ایلات و طوایف است که نقش ناستردنی در خاستگاه رای ساکنان دارد و به همین مناسب کنش سیاسی افراد و جوامع تابعی از ادراک محیطی و برداشتی است که از منافع خود دارند. از این رو این سوال مطرح می شود که چه رابطه ای بین گرایشات زادگاهی و طایفه ای و انتخابات در حوزه انتخابیه گچساران و باشت وجود دارد؟ در بیان فرضیه تحقیق به نظر می رسد بین دو متغیر گرایشات زادگاهی و طایفه ای و انتخابات مجلس شورای اسلامی رابطه معناداری وجود دارد. روش تحقیق پژوهش کنونی، توصیفی - تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات اسنادی و میدانی می باشد. بر بنیاد یافته های پژوهش این نتیجه حاصل می شود که متغیر همسایگی و گرایشات زادگاهی و طایفه ی، مهمترین و نیرومندترین عوامل موثر بر الگوی رای نامزدهای انتخابیه حوزه انتخابیه گچساران و باشت به شمار می رود.

|
  • Nasibe Noori, Seyed MohammadAli Taghavi * Pages 1-25

    State borders are the signifiers of territory as one of the four factors constituting the concept of state. The claim of territorial separation and boundaries is based on the principle of self-determination, the outcome of which is to determine the boundaries of a state, and to distinguish a people from others. Nationalists, with the acceptance of the territorial government, emphasize the role of ethnicity and culture in the delimitation of national units, while universalists rely on the common humanity, according to which the entire human society is considered as a unified entity. The emphasis on universal humanism is a major challenge facing nationalists, who emphasis on national borderlines and states separations. This research focuses on the normative justification of territorial boundaries in terms of nationalism as it is theorized by Herder. The question of the present research is that, on what normative grounds, nationalism attempts to justify territorial delineations, distinguishing peoples in the form of nations? The hypothesis is that Herder’s nationalism justifies national borders on the basis provided by Romantics. Findings of the research show that from the perspective of this school of thought, uniqueness of cultural identities justifies the existence of nation-states as the basic political units in human society.

    Keywords: Territorial boundary, Normative justification, Nationalism, cultural identity, Romanticism
  • morad kaviani *, hadi shakeri, Teymour Jafari Pages 2-37

    There has been obvious and hidden effort to overcome the space in the context of individual and group scans. Space and space are conceptualized with the social, political, economic and natural processes that their long-term diversity and long-term integration play a fundamental role in the direction and meaning of the efforts and manners of the people living in it. The context has provided them with a sense of belonging and life sustainability. Inside the interior of nature are intrinsically powerful. Elections are firmly established as one of the individual power-building processes or political currents with the elements and processes of the spacecraft. Meanwhile, environmental perception, along with the sense of people's place of belonging, plays a significant role in their voting behavior. The province of Bojnourd in the northern Khorasan province is the domain of various cultures (linguistic and religious). The present paper relies on the hypothesis that identity identities (linguistic and religious) in the form of spatial identities are the most fundamental factor in shaping the model of voting space in this electoral domain. The methodology governing the text is a descriptive- An analysis has been carried out and the statistics and information required for research have been collected by a library method. The result of the research showed that the rise of the element of identity and location of the locals of the province has been selected at least in all courses by at least one candidate for the Kurdish language.

  • Mostafa ghaderi hajat *, MohammadJavad Ghahramani, Yazdani Khorasgani Ebrahim Pages 47-68

    The rise of China as a major power in the international system has led it to act relatively differently in its foreign policy than in the past. China's most important behaviour can be expressed in the form of the Belt and Road initiative. This initiative helped China to avoid Slowly avoid facing the United States in East Asia and also boosted Beijing's growth. The Belt and Road initiative includes a number of projects, mainly leading to a greater focus of Beijing on the country's western geographical areas. Pakistan, located on the shores of the Indian Ocean and the Arabian Sea, has a critical role in China's new foreign policies due to its geographical location. The China-Pakistan Economic Corridor, launched in 2015, clearly demonstrates the importance and position of Pakistan and the growing relationship between the two countries. This article seeks to examine the role of the China-Pakistan Economic Corridor from the perspective of China's new position in the international system through analytical-explanatory methods and relying on library resources. The results show that the most important benefits of the corridor for China, which can advance China's foreign policy in the current context of the international system, can be expressed in terms of the role of the economic corridor as a clear symbol of cross-border presence. China stressed the need to play the role of major world power, gain economic benefits and strengthen China's sphere of influence from geo-economics to geostrategic, help alleviate China's security concerns, and ultimately advance China's new economic model.

    Keywords: China, Pakistan, economic corridor, great power, foreign policy
  • bagher ghalibaf *, Marjan Badiee, Yashar Zaki, Mosayeb Gharehbeygi Pages 48-73

    After the four decades, the Islamic Republic of Iran has used political and economic models that has left special influences in the geographical space of Iran according to the political thought embedded in it. However, the common point of all spatial patterns in the Islamic Republic of Iran has been activism within a completely centralized pattern. The increasing concentration of affairs in centralized political-spatial units causes shortcomings and inadequacies that disrupt the spatial distribution of justice and development at the same time; Because the political-spatial units that make up countries have a different and heterogeneous set of natural-human elements and factors. Hence, the issue of the form and process of spatial distribution of power in such units has always been a fundamental concern of geographers. Iran, as a political-spatial unit, has also struggled with the functional patterns of power distribution. In this regard, the present study with a descriptive-analytical method has investigated the feasibility of using the semi-centralized model of local government for the optimal distribution of power within the judiciary and security in Iran. The results show that by doubling the spatial distribution of power in Iran into two parts of local affairs and governance, a logical framework for the application of each of these two parts emerges. In judicial affairs, organizations such as the Registry of Deeds and Property, the Organization of Prisons and Security-Training Measures, the Center for Dispute Resolution Councils, and the Forensic Medicine Organization have an increasing capacity to delegate to local governments due to their service-welfare nature. In the field of security, the categories and organizations in the police force, such as the Passport Office, the Public Service Organization, categories of the Preventive Police and the Traffic Police, due to the preventive nature and services can be Delegate local affairs representatives.

    Keywords: Spatial distribution of power, local affairs, governance affairs, semi-centralized model, judicial, security affairs
  • Hojat Mahkouii * Pages 117-140

    Geography of elections has a new approach to election category and investigates the spatial dimensions of elections.one of the most important causes on political behavioral pattern of people in elections, is neighborhood phenomenon and birth and tribal tendencies. Investigate of spatial vote base for candidates at eleventh election of Islamic Consultative Assembly, clear that, resident's votes and voters in Gachsaran and Basht constituency ,more than that,Macro Level Function and in favor fundamentalists and reformists spectrum,spatial identities and same action of spatial residents and also traditional social groups such as clan and tribes, has an unavoidable role in origin of residents vote and because of this, political action of people and societies is function of environmental perception and also, understanding their own interests. Because of this, there is a question that, what is relationship between birth and tribal tendencies and elections in Gachsaran and Basht constituency? To express research hypothesis , it seems, there is a meaningful relationship between birth and tribal tendency varieties and Islamic Consultative Assembly elections.Method of current research is based on analytical description and method of gathering information is based on documentary and field study.Based on results of this research findings, most important and strongest causes on votes of election candidates in Gachsaran and Basht constituency,is neighborhood varieties and birth and tribal tendencies.