فهرست مطالب

جغرافیای طبیعی - پیاپی 52 (تابستان 1400)

فصلنامه جغرافیای طبیعی
پیاپی 52 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن رضایی، مرتضی پور زارع، غلامعباس فلاح قالهری* صفحات 1-14

    در اقلیم کشاورزی، شناخت ویژگی های اقلیمی هر منطقه به منظور تطابق داشتن آن با کشتهر گیاه و بالا بردن تولید حایز اهمیت است. در مطالعه حاضر زمان رخداد و آستانه های دمایی مراحل فنولوژی درخت پسته در مقیاس BBCH به صورت میدانی مشخص شد. سپس با بهره گیری از روش ناپارامتریک من کندال و آزمون شیب سنس، روند تغییرات عناصر میانگین رطوبت در روز اتمام هر مرحله، میانگین رطوبت، میانگین حداکثر و حداقل دما، میانگین دما در روز اتمام هر مرحله، میانگین دما خاک، میانگین سرعت باد، بارندگی و ساعت آفتابی در ایستگاه گناباد در در طول دوره آماری 1398-1378 بر رشد پسته انجام شد.یافته های این تحقیق نشان داد که برحسبدرجه روز در سطوح احتمالی مختلف طول دوره فعالیت بیولوژی پسته در این منطقه 163 الی 198 روز متغیر و حداقل و حداکثر مجموع ساعت آفتابی 5/1777 و 1261 مورد نیاز است در طول دوره مذکور بارش و تابش به عنوان دو عنصر اقلیمی محدودکنندهفعالیت بیولوژی گیاه پسته و همچنین بقیه پارامترهای اقلیمی مورد شناسایی قرار گرفتند در مرحله بعد، از آزمون من کندال به بررسی روند عناصر اقلیمی در مراحل مختلف فنولوژی محصول پسته استفاده گردید.نتایج این پژوهش نشان داد که در بین پارامترهای اقلیمی برکشت پسته، میانگین رطوبت نسبی، دما حداکثر و حداقل، میانگین دما، سرعت باد و ساعت آفتابی روندافزایشی معنی داری در سطح 5 درصد را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: پارامتر اقلیمی، من کندال، پسته، گناباد
  • سید عرفان مومن پور، سعید بازگیر* صفحات 15-30

    هدف این پژوهش، توان سنجی اقلیمی-کشاورزی کشت گندم دیم و نیشکر با استفاده از سه روش فایو، پاپاداکیس و یونسکو در مناطق استان خوزستان است و از دو روش فایو و پاپاداکیس برای شناسایی مناطق کشت هر دو محصول و از روش یونسکو برای مشخص کردن مکان های مستعد کشت گندم دیم استفاده شده است. برای این منظور از آمار 23 ساله (1994-2016) داده های اقلیمی روزانه مربوط به دما، بارش، ساعت آفتابی، رطوبت نسبی و سمت و سرعت باد 10 ایستگاه همدیدی استان استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بخش های عمده ای از مناطق شمالی و شمال شرق استان برای کشت گندم دیم مناسب بوده و بخش های جنوبی و جنوب غربی از این نظر نامناسب بوده اند. در این میان کارآیی دو روش فایو و پاپاداکیس نسبت به روش یونسکو بهتر بود. از نتایج قابل توجه این مطالعه می توان به شناسایی مناطق مستعد کشت نیشکر در استان خوزستان به واسطه نتایج دو روش فایو و پاپاداکیس اشاره کرد. براساس نتایج این دو روش بخش های مرکزی، جنوب و جنوب غربی استان برای کشت نیشکر مناسب بوده درحالی که براساس واقعیات منطقه، تنها در شهرستان اهواز این گیاه کشت می شود. در مورد نیشکر هیچ یک از دو روش فایو و پاپاداکیس از نظر کارآیی بر یکدیگر برتری نداشته اند.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، اقلیمی-کشاورزی، نیشکر، خوزستان
  • علی نصیری، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد*، عبدارحیم پذیرا، فاضل امیری صفحات 31-44

    تری هالو متان ها توسط انستیتو تحقیقات سرطان به عنوان ماده سرطان زا برای انسان معرفی شده است. با توجه به این که در پروژه هفت روستا منبع تامین آب آشامیدنی، آب زیرزمینی و آب سد درود زن است و گندزدای مورد استفاده کلر می باشد، این مطالعه با هدف تعیین غلظت تری هالو متان ها در آب آشامیدنی پروژه هفت روستا انجام شد. مطالعه حاضر در بازده زمانی بهار و تابستان 1396 انجام گرفت. بدین منظور سه روستا (عباس آباد، مجد آباد، کمر زرد) از شهرستان مرودشت فارس با مجموع 9 ایستگاه انتخاب و مقادیر کلر، pH، دما، کل کربن آلی و تری هالو متان ها با سه تکرار در نمونه های آب اندازه گیری شد. میانگین غلظت ترکیبات تری هالو متان ها در این مطالعه برای روستای عباس آباد برابر 39 میلی گرم بر لیتر، روستای کمر زرد 6/38 میلی گرم بر لیتر و روستای مجد آباد 7/39 میلی گرم بر لیتر برآورد شد. بیشترین غلظت ثبت شده مربوط به روستای مجد آباد با غلظت 73 میلی گرم بر لیتر محاسبه گردید. میانگین غلظت کلروفرم، برموفرم، برمودی کلرومتان و دی برموکلرومتان و کل تری هالو متان ها در آب شبکه در فصل بهار 96 به ترتیب برابر 98/7±25/22، 90/3±42/11، 72/2±43/7، 51/2±95/5، 70/15±06/47 میلی گرم بر لیتر در تابستان 96 به ترتیب برابر 11/4±69/14، 99/1±55/7، 51/1±93/4،  49/1±95/3، 97/7±13/31 میلی گرم بر لیتر محاسبه شد. با توجه به مقادیر غلظت تری هالو متان در آب شرب منطقه مورد مطالعه، امکان بروز ترکیبات تری هالو متان در اثر مصرف آب های مورد مطالعه بسیار پایین بوده و حضور این آلاینده در این خطری را متوجه مصرف کنندگان در هیچ یک از گروه های سنی نمی کند.

    کلیدواژگان: تری هالو متان، روستا، شبکه توزیع، آب شرب
  • آزاده اربابی سبزواری* صفحات 45-62
    خشکسالی از ویژگی های طبیعی و تکرارشونده آب وهوا است که در تمامی مناطق اقلیمی رخ می دهد اما ساختار و اثرات مهم آن از یک منطقه به منطقه دیگر متفاوت است. هدف اصلی پژوهش حاضر نیز بررسی خشکسالی های هواشناسی کشور طی دوره طولانی مدت با استفاده از داده های شبکه ای با قدرت تفکیک مکانی و زمانی مناسب است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از شاخص چند متغیره SPEI انجام شد. نتایج محاسبه خشکسالی نشان داد از نظر زمانی طی دوره (1966-2015) به طورکلی بارش دوره سرد سال روند کاهش دارد، کاهش بارش در مناطق مختلف کشور عمدتا از اواخر دهه 90 شروع می شود و به طور پیوسته با گسست های جزیی تا انتهای دوره مطالعاتی تداوم یافته است.در سال های انتهایی دوره مطالعاتی به جز فصل پاییز، شاهد تکرار بیشتر دوره های خشک هستیم و برخلاف اواخر دهه 80، خشکسالی ها بیشتر اتفاق افتاده اند.از نظر مکانی طی دوره موردمطالعه جنوب و جنوب شرق ایران با فراوانی و تداوم بالای خشکسالی در مقیاس های مختلف زمانی و برخورداری از شدت های خشکسالی متوسط قابل توجه و تجربه برخورداری از خشکسالی های شدید می باشد که جز بحرانی ترین نواحی کشور محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: داده های شبکه ای، CRU، بارش، SPEI، خشکسالی
  • بهروز آباد، برومند صلاحی*، کوهزاد رئیس پور، مسعود مردادی صفحات 63-81
    دمای سطح زمین (LST) از جمله مهم ترین متغیرهایی می باشد که اطلاعات مهمی در رابطه با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک کره، هواکره و آب کره فراهم می نماید. از آن جایی که این متغیر اولین واکنش حرارتی را در مقابل تغییرات محیطی نشان می دهد، بنابراین واکاوی آن می تواند اطلاعات ارزشمندی را در اختیار پووهشگران علوم محیطی قرار دهد. طی سال های اخیر تصاویر سنجنده ی مودیس برای تخمین دمای سطح زمین کاربرد فراوانی پیدا نموده است. در تحقیق حاضر نیز از داده های سنجنده ی مودیس (MOD11C3 &MYD11C3) برای واکاوی LST روزهنگام در حوضه ی آبریز جازموریان (2019-2003) استفاده گردید. داده های مربوطه پس از کنترل کیفی و پردازش های لازم برای برآورد LST روزهنگام به کار گرفته شد. براساس نتایج؛ مقادیر LST در حوضه ی آبریز جازموریان از C°55-20 متغیر بوده و به روشنی از ارتفاعات و عرض جغرافیایی تبعیت می نماید. واکاوی فصلی از توزیع فضایی LST، فصول زمستان و تابستان را به ترتیب با دامنه ای از C°40-5 و C°65-35 به عنوان سردترین و گرم ترین فصول نشان داده است. همچنین در بررسی توزیع فضایی LST ماهانه، ژانویه و فوریه از کمترین و ژوین و جولای از بیشترین مقدار LST برخوردار بودند. روند سری زمانی آنومالی LST بیان گر افزایش حدود C°5/0 در دوره ی مورد مطالعه می باشد. همچنین توزیع فضایی LST نشان دهنده ی بیشینه ی آنومالی های مثبت در بخش های جنوب غربی و مرکزی و کمینه ی آنومالی های مثبت در شرق حوضه است.
    کلیدواژگان: دمای سطحی زمین، روزهنگام، مودیس، ناهنجاری، حوضه ی آبریز جازموریان
  • محمدعلی زنگنه اسدی*، تیمور کولیوند، عیسی جوکار سرهنگی صفحات 83-98

    آبخوان کارستی در مناطق نیمه خشک نقش بسیار حیاتی در زندگی مردم دارد. از این رو شناخت پتانسیل آلودگی آبخوان ها و قابلیت آسیب پذیری آن ها در بخش های مختلف از اهمیت بسزایی برخوردار است. منطقه غرب ایران به دلیل گسترش رشته کوه اغلب کربناته زاگرس دارای آبخوان های کارستی متعددی است که ازنظر شرایط زیست محیطی و فعالیت های گسترده انسانی در معرض آلودگی قرار دارند. هدف پژوهش برآورد میزان و تهیه نقشه آسیب پذیری آبخوان کارستی دشت الشتر واقع در استان لرستان در برابر انتشار آلودگی با مدل کپ (COP) است. این مد ل با استفاده از سه عامل، لایه پوشاننده (O)، غلظت جریان (C) و رژیم بارش (P)  به ارزیابی آسیب پذیری منابع آب کارست در برابر آلودگی می پردازد. نتایج پژوهش نشان می دهد که به ترتیب 14/19، 76/28، 01/35 و 09/17 درصد از مساحت منطقه در پهنه آسیب پذیری خیلی کم، کم، متوسط و بالا واقع شده که حاکی از آسیب پذیری تقریبا پایین این آبخوان کارستی نسبت به آلودگی است. یافته های پژوهش نشان دهنده این امر است که به ترتیب اهمیت عامل لایه پوشاننده، عامل رژیم بارش و عامل غلظت جریان در آلودگی آبخوان الشتر نقش دارند. به دلیل وسعت کم کارست های کاملا توسعه یافته و شیب زیاد مناطق دارای کارست توسعه یافته، نقش عامل غلظت جریان در آلایندگی آبخوان الشتر کمتر است و به علت روند خشک سالی های دهه های اخیر و نیز تغییر نوع بارش از برف به باران رگباری که آب ماندگاری و درنتیجه نفوذ کمتری را در حوضه کارستی الشتر دارد، از اهمیت رژیم بارشی در آسیب پذیری آبخوان الشتر کاسته است. در نهایت عامل لایه پوشاننده به دلیل نفوذپذیری بالای دشت آبرفتی الشتر زمینه آلودگی آبخوان را فراهم کرده است. به طورکلی در منطقه موردمطالعه به ترتیب C،P  و O بیشترین نقش را در میزان آسیب پذیری منطقه دارا می باشند.

    کلیدواژگان: پهنه بندی خطرپذیری، آبخوان کارست، مدل کپ، دشت الشتر
  • فرامرز سرفراز*، جمال مصفایی، روح انگیز اختری، امین صالح پور جم صفحات 99-118

    زمین لغزش یکی از انواع مخرب فرسایش در دامنه ها است که موجب ایجاد خسارت های مالی و جانی فراوانی می شود. هدف از این پژوهش ارزیابی کارایی مدل های پهنه بندی پتانسیل خطر وقوع زمین لغزش در استان قزوین و ارایه راهکارهای مدیریتی برای کاهش ریسک زمین لغزش می باشد. برای مدل تجربی حایری-سمیعی از روابط ارایه شده این مدل استفاده شد. برای مدل آماری نیز پس از تهیه لایه های عوامل موثر (کاربری اراضی، شیب دامنه، جهت شیب، ارتفاع و...) و قطع دادن آن ها با نقشه پراکنش زمین لغزش، مساحت و درصد زمین لغزش در هر طبقه از نقشه عوامل موثر  مشخص شد. سپس با استفاده از رابطه نسبت فراوانی، میزان اهمیت هر یک از طبقات عوامل موثر محاسبه و نقشه های بر اساس اهمیت عوامل موثر در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه شد. در نهایت برای تهیه نقشه خطر زمین لغزش، نقشه ها بر اساس نرخ عوامل با یکدیگر جمع و بر اساس روش فواصل برابر به هفت طبقه کلاسه بندی شد. برای ارزیابی میزان کارایی مدل ها و انتخاب مدل برتر از شاخص های نسبت تراکم و مجموع مطلوبیت بهره گیری شد. نتایج نشان داد که مدل آماری دومتغیره با Qs معادل 938/0 دارای صحت بالاتری نسبت به مدل حایری-سمیعی با Qs معادل 622/0 است. برای کاهش خسارات و مدیریت ریسک زمین لغزش نیز سه سیاست مدیریتی بدون اقدام برای کلاس های خطر پایین، پیشگیری برای کلاس های خطر متوسط و درمانی برای کلاس های خطر بالا در نظر گرفته شد و برخی اقدامات لازم برای هر سیاست مدیریتی نیز ارایه شد.

    کلیدواژگان: حائری-سمیعی، نسبت فراوانی، مدیریت زمین لغزش، نسبت تراکم، جمع مطلوبیت
  • کیوان اسدی، پرویز رضایی*، بهمن رمضانی گورابی صفحات 119-135
    تغییر اقلیم یکی از بزرگ ترین خطرات پیش روی بشر در حال حاضر و نیز در نسل های آینده است. پدیده تغییر اقلیم موجب تغییرات زیادی در الگوهای مکانی بارندگی شده و افزایش پدیده های حدی همچون خشک سالی را به دنبال دارد. همچنین پیش بینی شده است که تغییر اقلیم بر فراوانی، شدت و مدت خشک سالی تاثیر خواهد داشت. خشک سالی در تمامی اقلیم ها، حتی در اقلیم های مرطوب و نیمه مرطوب به وقوع می پیوندد از این جهت تالاب ها نیز که از مهم ترین زیست بوم های کره زمین می باشند، مستثنا نیستند. در این پژوهش به بررسی رخدادهای خشک سالی در تالاب انزلی و ارتباط آن با تغییرات پهنه تالاب در طول دوره آماری 1975-2016 پرداخته شده است. به منظور بررسی خشک سالی از دو شاخص SPI و RDI استفاده شده است. جهت تعیین پهنه آبی، تصاویر ماهواره های لندست مورد استفاده قرار گرفت. بررسی شاخص های خشک سالی در حوزه تالاب انزلی نشان می دهد که مقادیر به دست آمده توسط شاخص RDI نسبت به مقادیر به دست آمده توسط شاخص SPI، خشک سالی را با شدت کمتری برآورد می کند. همچنین نتایج نشان داد که مساحت پهنه آبی تالاب انزلی در طول سال های مورد بررسی روند کاهشی دارد که با روند افزایشی پدیده خشک سالی از لحاظ دفعات وقوع و شدت کاملا همسو است.
    کلیدواژگان: تالاب انزلی، شاخص خشک سالی SPI، شاخص خشک سالی RDI، تصاویر ماهواره ای لندست
|
  • Hasan Rezaei, Morteza Pour Zare, Gholamabbas Falah Ghalhari * Pages 1-14

    In agricultural climate, it is important to know the climatic characteristics of each region in order to adapt it to the cultivation of each plant and increase production. In the present study, the time of occurrence and temperature thresholds of pistachio tree phenological stages at BBCH scale were determined in the field. Then, using non-parametric Mann-Kendall method and Sense slope test, the trend of changes in the elements of average humidity on the day of completion of each stage, average humidity, average maximum and minimum temperature, average temperature on the day of completion of each stage, average soil temperature, average wind speed, rainfall And sundial at Gonabad station during the statistical period of 1398-1398 on pistachio growth. Findings of this study showed that depending on the degree of day at different possible levels, the length of pistachio biological activity in this region varies from 163 to 198 days and the minimum and maximum total hours of sunshine are required to be 177.57 and 1261. The climatic element limiting the biological activity of pistachio plant as well as other climatic parameters were identified. In the next step, Mann Kendall test was used to examine the trend of climatic elements in different stages of pistachio crop phenology. The results of this study showed that among the climatic parameters of pistachio cultivation, average relative humidity, maximum and minimum temperature, average temperature, wind speed and sundial have a significant increasing trend at the level of 5%.

    Keywords: Climatic parameter, I Kendall, Pistachio, Gonabad
  • Seie Erfan Momen Pour, Saeed Bazgeer * Pages 15-30

    The aim of this study is climatic-agricultural empowerment of rain-fed wheat and sugarcane cultivation using three methods FAO, Papadakis and UNESCO in Khuzestan province. Areas prone to dryland wheat cultivation have been used. For this purpose, 23-year statistics (1994-2016) daily climatic data related to temperature, precipitation, sundial, relative humidity and wind direction and speed of 10 synoptic stations in the province were used. The results of this study showed that most parts of the northern and northeastern regions of the province are suitable for dryland wheat cultivation and the southern and southwestern parts were unsuitable in this regard. In the meantime, the efficiency of the two methods of FAO and Papadakis was better than that of UNESCO. One of the remarkable results of this study is the identification of potential areas for sugarcane cultivation in Khuzestan province by the results of two methods, FAO and Papadakis. According to the results of these two methods, the central, southern and southwestern parts of the province are suitable for sugarcane cultivation, while according to the realities of the region, this plant is cultivated only in Ahvaz city. In the case of sugarcane, neither FAO nor Papadakis has been superior in efficiency.

    Keywords: zoning, Climate-Agriculture, Sugarcane, Khuzestan
  • Ali Nasiri, Nematolah Jafarzadeh Haghighi Fard *, Abdolrahim Pazira, Fazel Amiri Pages 31-44

    Trihalo-methanes have been identified by the Cancer Research Institute as a carcinogen for humans. Considering that in Haft Rousta project, the source of drinking water supply is groundwater and water of Darood Zan dam and disinfection used is chlorine, this study was conducted to determine the concentration of trihalomethanes in drinking water of Haft Rousta project. The present study was conducted in the spring and summer of 2017. For this purpose, three villages (Abbasabad, Majd Abad, Kemar Zard) from Marvdasht city of Fars with a total of 9 stations were selected and the amounts of chlorine, pH, temperature, total organic carbon and trihalo methane were measured with three replications in water samples. The average concentration of trihalomethane compounds in this study was estimated to be 39 mg / l for Abbasabad village, 38.6 mg / l for Kemar Zard village and 39.7 mg / l for Majd Abad village. The highest recorded concentration was calculated in Majd Abad village with a concentration of 73 mg / l. The mean concentrations of chloroform, bromoform, bromodium chloromethane and dichloromethane and totality of halo methanes in network water in spring 1996 were 22.25 7 7.98, 11.42 90 3.90, 7.43 7 2.72, 51, respectively. 5.95 2 2.2, 47.06 15 15.70 mg / l in summer 96 are equal to 14.69 4 4.11, 7.55 99 1.99, 4.93 51 1.51, 1.49 3.95 ،, 31.13 97 7.97 mg / l were calculated. Due to the concentration of trihalomethane in the drinking water of the study area, the possibility of trihalomethane compounds due to the consumption of the studied waters is very low and the presence of this pollutant in this danger does not affect consumers in any age group.

    Keywords: Terry Halo Methane, village, Distribution network, drinking water
  • Azadeh Arbaby * Pages 45-62
    Drought is a natural and recurring feature of the climate that occurs in all climatic regions, but its structure and important effects vary from region to region.The main purpose of this study is to investigate the country's meteorological droughts over a long period of time using network data with appropriate spatial and temporal resolution. Data analysis was performed using SPEI multivariate index. The results of drought calculation showed that in terms of time during the period (1966-2015) the rainfall of the cold period of the year decreases in general, the decrease in rainfall in different parts of the country mainly starts from the late 90s In the last years of the study period, except in autumn, we see more repetition of dry periods and unlike the late 80s, droughts have occurred more. Moderate drought intensities are significant and experience of severe droughts, which are among the most critical areas of the country.
    Keywords: Network data, CRU, Precipitation, SPEI, drought
  • Behrooz Abad, - Bromand Salahi *, Koohzad Raispour, Masood Moradi Pages 63-81
    Land Surface Temperature (LST) is one of the most important variables that provides important information about the physical and chemical properties of the litosphere, atmosphere and hydrosphere. Since this variable represents the first thermal reaction to environmental changes, its analysis can provide valuable information to environmental scientists. In recent years, MODIS sensor data have been widely used to estimate LST. In the present study, MODIS sensor data (MOD11C3 & MYD11C3) were used to analyze the daytime LST on the Jazmourian basin (2003-2019). Extracted data were used after quality control and necessary processing to estimate daytime LST. Based on the results; LST values in the Jazmourian basin range from 20-55 °C and clearly follow the altitudes and latitudes. Seasonal analysis of the LST spatial distribution shows the winter and summer seasons with a range of 5-40 °C and 35-65 °C as the coldest and warmest seasons, respectively. Also in the monthly spatial distribution of LST, January and February had the lowest and June and July had the highest LST. The time series trend of LST anomaly indicates an increase of about 0.5 °C in the study period. Also, the spatial distribution of LST indicates the maximum of positive anomalies in the southwestern and central parts and the minimum of positive anomalies in the east of the basin.
    Keywords: Land surface temperature (LST), Daytime, MODIS, anomalies, Jazmourian Catchment
  • MohammadAli Zanganeh Asadi *, Timor Kolivand, Eisa Jokar Sarhangi Pages 83-98

    Karst aquifers in semi-arid regions play a vital role in people's lives. Therefore, recognizing the pollution potential of aquifers and their vulnerability in different sectors is very important. The western region of Iran, due to the expansion of the Zagros carbonate mountain range, has numerous karstic aquifers that are exposed to pollution in terms of environmental conditions and extensive human activities. The purpose of this study is to estimate the vulnerability map of Aleshtar plain karst aquifer located in Lorestan province against COP pollution. This model evaluates the vulnerability of karst water sources to pollution using three factors, cover layer (O), flow concentration (C) and precipitation regime (P). The results show that 19.14, 28.76, 35.01 and 17.09% of the area are located in very low, low, medium and high vulnerability zones, respectively, which indicates the almost low vulnerability of this karst aquifer compared to It is pollution. Findings indicate that the importance of the overlay factor, precipitation regime factor and flow concentration factor in the pollution of Aleshtar aquifer, respectively. Due to the small area of ​​fully developed karsts and the high slope of areas with developed karst, the role of flow concentration factor in pollution of Aleshtar aquifer is less and due to the drought trend of recent decades and the change of precipitation from snow to rain showers that water retention and therefore less penetration In the karst basin of Alshtar, the importance of the rainfall regime in the vulnerability of the Alshtar aquifer has decreased. Finally, due to the high permeability of the alluvial plain of Aleshtar, the cover layer has provided the ground for aquifer pollution. In general, in the study area, C, P and O, respectively, have the most role in the vulnerability of the area.

    Keywords: Risk zoning, karst aquifer, cap model, Aleshtar plain
  • Faramarz Sarfaraz *, Jamal Mosafaei, Rohangiz Akhtari, Amin Salehpour Jam Pages 99-118

    Landslides are one of the most destructive types of erosion on slopes, which causes a lot of financial and human losses. The purpose of this study is to evaluate the efficiency of landslide potential zoning models in Qazvin province and to provide management strategies to reduce landslide risk. The proposed relationships of this model were used for the Haeri-Samiei experimental model. For the statistical model, after preparing the layers of effective factors (land use, slope, slope direction, height, etc.) and cutting them with a landslide distribution map, the area and percentage of landslide in each floor were determined from the effective factors map. Then, using the frequency ratio, the importance of each class of effective factors was calculated and a map was prepared based on the importance of effective factors in the GIS environment. Finally, to prepare a landslide hazard map, the maps were grouped together based on the rate of factors and classified according to the method of intervals equal to seven floors. Density ratio and total utility indices were used to evaluate the efficiency of the models and select the superior model. The results showed that the bivariate statistical model with Qs equal to 0.938 has a higher accuracy than the Haeri-Samiei model with Qs equal to 0.622. To reduce damage and manage landslide risk, three non-action management policies for low risk classes, prevention for medium risk classes and treatment for high risk classes were considered and some necessary measures were provided for each management policy.

    Keywords: Haeri-Samiei, Frequency Ratio, landslide management, density ratio, sum of utility
  • Kivan Asadi, Parviz Rezaei *, Bahman Ramezani Gorabi Pages 119-135
    Climate change is one of the greatest dangers facing human beings now and in future generations. The phenomenon of climate change has caused many changes in spatial patterns of rainfall and has led to an increase in marginal phenomena such as drought. It is also predicted that climate change will affect the frequency, severity and duration of drought. Drought occurs in all climates, even in humid and semi-humid climates, so wetlands, which are one of the most important habitats on Earth, are no exception. In this study, drought events in Anzali wetland and its relationship with changes in wetland area during the statistical period 1975-2016 have been investigated. Two SPI and RDI indices have been used to study drought. Landsat satellite imagery was used to determine the blue zone. The study of drought indices in Anzali wetland shows that the values ​​obtained by RDI index estimate drought with less intensity than the values ​​obtained by SPI index. The results also showed that the water area of ​​Anzali wetland has a decreasing trend during the years under study, which is completely consistent with the increasing trend of drought in terms of frequency and severity.
    Keywords: Anzali Wetland, SPI Drought Index, RDI Drought Index, Landsat Satellite images