فهرست مطالب

جغرافیای طبیعی - پیاپی 61 (پاییز 1402)

فصلنامه جغرافیای طبیعی
پیاپی 61 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سروش غلامی، منوچهر فرج زاده *، یوسف قویدل رحیمی صفحات 1-22

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد دو پایگاه داده بارش ماهواره ای CHIRPS و پایگاه داده بازتحلیل ERA5-Land در آشکارسازی خشکسالی های ایران با استفاده از شاخص بارش استاندارد شده در محدوده ایران می باشد. به همین منظور داده های رستری دو پایگاه داده با استفاده از شاخص بارش استاندارد شده در 11 گام زمانی، و با استفاده از داده های 110 ایستگاه هواشناسی و تحلیل آزمون همبستگی در محدوده کشور ایران مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که هر دو پایگاه داده در گام های زمانی 1 تا 12 ماهه در سرتاسر ایران بجز مناطق شمالی کشور، از همبستگی خوبی با داده های ایستگاهی (RCHIRPS = 0.56, RERA5 = 0.76) برخوردار می باشند. همچنین پایگاه داده ERA5-Land در گام های زمانی بالاتر (24-72 ماهه) نیز عملکرد قابل قبولی در آشکارسازی خشکسالیها نشان داد. همچنین نتایج نشان داد که مساحت مناطق تحت سیطره خشکسالی در هر دو پایگاه داده تا گام زمانی 12 ماهه نسبتا برابر بوده اما در گام های زمانی بالاتر در پایگاه داده CHIRPS دچار خطا شده و قابل اعتماد نخواهد بود. همچنین بر اساس نتایج مشخص شد که بطور کلی دقت و قابلیت پایگاه های داده در گام های زمانی بالا با طول دوره آماری 30-40 سال کاهش قابل ملاحضه ای یافته و برای گام های زمانی بلندتر می بایست از طول دوره آماری طولانی تری استفاده شود.

    کلیدواژگان: خشکسالی، SPI، بارش، CHIRPS، ERA5-Land
  • سودابه سنادی زاده، حسن لشکری *، سید جمال الدین دریاباری صفحات 23-41

    دما های فرین بدلیل ایجاد شرایط دمایی نامتعارف حتی در دوره زمانی کوتاه سبب اختلال در زندگی روز مره ساکنان و بسیاری از فعالیت های اجتماعی می شود. هدف این تحقیق استخراج و معرفی الگو های همدیدی منجر به ایجاد دما های فرین در 33 سال گذشته در شهر های سواحل جنوبی می باشد. برای دستیابی به این هدف با استفاده از شاخص نمره استاندارد Z و سایر معیار های انتخابی نمونه های فرین دمایی برای تمام ایستگاه های انتخاب شده استخراج شد. براساس معیار های انتخاب شده 90 نمونه فرین در دروه آماری 33 ساله استخراج شد. نتایج این تحقیق نشان داد که 7 عامل و 14 الگو پرتکرارترین الگو های همدیدی هستند که عامل اصلی ایجاد دما های فرین در دوره سرد سال در شهر های جنوبی ایران می باشند. در این میان از الگو های عامل اول الگوی کم فشار سودان- ترکمنستان و از میان سامانه های موثر در ایجاد فرین های دمایی بالا، کم فشار سودان بیشترین نقش را در ساختار الگو های همدیدی داشته است. در این الگو سامانه کم فشار سودان با گسترشی شمال شرق سو با سامانه کم فشاری که در ساحل شرقی دریاچه مازندران استقرار دارد ادغام شده با فرارفت هوای گرم حاره ای سبب افزایش نامتعارف دما در ایستگاه های ساحلی می شود. هسته گرمایی در این الگو بر روی سودان و عربستان قرار دارد. در تراز های لایه مرزی تا لایه میانی تروپوسفر در تمام الگو ها واچرخند عربستان با استقرار بر روی منطقه و ایجاد پایداری دینامیکی و گرمایش بی دررو حاصل از آن سبب ماندگاری و تشدید دمای موج بر روی منطقه بوده است

    کلیدواژگان: سواحل جنوبی ایران، دمای فرین، الگو های همدیدی، کم فشار سودان، واچرخند عربستان
  • خدیجه صالحی، امیر گندمکار * صفحات 43-57

    در سال های اخیر تغییرات کاربری زمین در شهر اصفهان و پیرامون آن در حال افزایش بوده است و این تغییرات ناشی از عواملی مانند افزایش جمعیت، منافع اقتصادی و تغییر نیازمندی های جامعه بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات دمای شهر اصفهان و پیرامون آن در دوره چهل ساله (2018-1979) انجام شده است. تحقیق حاضر، بر اساس هدف در شمار پژوهشهای کاربردی بوده و روش انجام آن، با توجه به موضوع تحقیق و ماهیت آن توصیفی-تحلیلی می باشد و برای بررسی تغییرات دمایی متاثر از تغییرات کاربری و توسعه شهری شهر اصفهان، داده های دمایی از شهر اصفهان و محدوده 50 کیلومتری اطراف شهر اصفهان از پایگاه اطلاعاتی مرکز اروپایی پیش بینی میان مدت جو(ECMWF)گردآوری شده است، برای راستایی آزمایی، داده-های مربوط به ایستگاه های هواشناسی اصفهان، فرودگاه اصفهان و نجف آباد مقایسه و ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در این دوره 40 ساله شاهد افزایش محسوس متوسط دمای سالانه از 06/0 درجه در محدوده شرق شهر اصفهان تا 11/0 درجه در محدوده غرب بوده ایم. بدین معنی که متوسط درجه حرارت شهر اصفهان و نواحی پیرامون آن طی یک دوره 40 ساله بین 5/2 درجه تا 4 درجه افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: شهر اصفهان، تغییرات کاربری اراضی، تغییرات دما، گرمایش جهانی
  • محمد معتمدی راد *، لیلا گلی مختاری، شهرام بهرامی، محمدعلی زنگنه اسدی صفحات 59-85

    جهت مطالعه توسعه کارست با استفاده از ویژگی های هیدرولوژیکی و هیدروشیمی چشمه ها حوضه رویین انتخاب و تعداد 19 دهنه چشمه در منطفه مطالعاتی مورد شناسایی قرار گرفت. سپس به محاسبه و تحلیل پارامترهایی نظیر دبی و هیدروگراف چشمه ها، ضریب فرود(α)، حجم ذخیره دینامیکی(V)، ضریب خشکیدگی یا زمان مرگ چشمه ها(t0)، ترسیم نمودار پایپر، نسبت کلسیم به منیزیم، اندیس اشباع، ، تعیین جنس سنگ مخزن و بررسی ژیومورفولوژی کارست حوضه مطالعاتی پرداخته شد. هیدروگراف چشمه ها در حوضه مطالعاتی نشان از زمان تاخیر بین پیک بارندگی و پیک دبی در چشمه ها دارد که در آن دبی حداکثر چشمه با تاخیری حدود دو یا سه ماه به حداکثر خود می رسد. ضریب پایین فرود و حجم ذخیره دینامیک آبخوان نمایانگر توسعه پایین کارست می باشد. اندیس اشباع نشان می دهد که نمونه های آب چشمه های برداشت شده از منطقه مورد مطالعه همگی حالت اشباع و فوق اشباع می باشد. ترسیم نمودار پایپر در منطقه مطالعاتی نشان داد که اغلب چشمه ها دارای تیپ بیکربناته– کلسیک- منیزیک می باشند. بر اساس شاخص نسبت Ca به Mg دارای سفره تغذیه آبخوان دولومیتی می باشند. بررسی تعیین جنس سنگ مخزن در منطقه نشان داد، جنس سنگ مخزن در منطقه از نوع دولومیت و دولومیت آهکی بوده و بررسی ژیوموفولوژی و مشاهدات میدانی در سطح منطقه نشان داد که اشکال کارست پیشرفته نظیر پولیه و غار بزرگ در منطقه وجود ندارد. با توجه به مطالعات انجام شده می توان گفت سیستم کارستی منطقه از نوع تکامل نیافته بوده و اشکال ژیومورفولوژی کارستی زیادی در منطقه مشاهده نمی گردد.

    کلیدواژگان: کارست، اندیس اشباع، حجم ذخیره دینامیکی، پایپر
  • منصور رحمتی *، فایزه بهادری، بهروز نظافت تکله، الهه نوازش، حسن نظافت تکله صفحات 87-105

    ژیوتوریسم یکی از انواع گردشگری پایدار است که علاوه بر بازدید از جاذبه های زمین شناختی و ژیومورفولوژیکی، بر آموزش و حفاظت از آنان نیز تاکید دارد. ژیوتوریسم یکی از گویه های مهم اکوتوریسم با رویکردی مسیولانه و حفاظت محور است؛ که بر مردمی کردن علوم زمین و توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه بومی تاکید می کند. هدف از این پژوهش، بررسی توانمندی های ژیوتوریستی استان آذربایجان شرقی با استفاده از مدل پایوولوا و کوبالیکوا و هادزیک می-باشد. سه منطقه مورد مطالعه شامل مناطق ژیوتوریستی کندوان، زنوزق و اشتبین انتخاب شده است. براساس مدل پایوولوا نتایج حاصل نشان داد که منطقه ژیوتوریستی کندوان با بیشترین امتیازدهی در عوامل مثبت ارتقا دهنده رقابت پذیری مقاصد ژیوتوریستی شامل ثروت طبیعی با امتیاز (7) بوده و بیشترین مقدار درمیان گویه های منفی رقابت پذیری، کسری بودجه و عدم وجود متخصصان ماهر با امتیاز (5) بیشترین تاثیر منفی را در جذب گردشگر ایجاد می کند. همچنین، نتایج حاصل از مدل کوبالیکوا نشان داد که منطقه کندوان با مقدار (25/9) بیشترین امتیاز را نسبت به سایر مناطق کسب کرده است. در مدل هادزیک با توجه به بررسی ارزش های علمی و مازاد طبق نظر کارشناس و گردشگر نتایج حاصل نشان داد که میانگین امتیازات گویه ها در منطقه ژیوتوریستی کندوان با بیشترین امتیاز در اولویت اول قرار دارد. درمیان دو منطقه ژیوتوریستی روستای زنوزق بیشتر از روستای اشتبین می باشد. بنابراین نتیجه گیری می شود با ارزیابی و شناسایی پتانسیل-های ژیوتوریستی استان آذربایجان شرقی و توسعه توانمندی ها منجر به توسعه مناطق ژیوتوریستی و جذب گردشگر خواهد شد.

    کلیدواژگان: استان آذربایجان شرقی، مدل دینامیکی، مدل پایوولوا، مدل کوبالیکوا، پتانسیل ژیوتوریستی
  • یحیی سهرابی *، احمد نوحه گر صفحات 107-123

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل برنامه ریزی محیط زیستی تثبیت ماسه های روان در خطوط و تاسیسات ریلی در محور سیستان و -بلوچستان با رویکرد سه مرحله ای انجام گرفت. در بخش اول با استفاده از تکنیک داده بنیاد (GT) ضمن مصاحبه با 16 نفر از خبرگان دانشگاهی، مدیران و کارشناسان ارشد تاسیسات ریلی و سازمان محیط زیست در حوزه تثبیت ماسه های روان کشور و با انجام کدگذاری بر روی داده ها، تعداد 77 مولفه در قالب 21 مقوله شناسایی و مدل مربوطه طراحی و فرضیه ها مشخص گردید. در بخش دوم به منظور بررسی برازش مدل از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزار Amos بهره گرفته شد. در مرحله سوم به منظور الویت بندی، برقراری ارتباط و توالی بین مولفه ها از روش مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شد. بر اساس نظر خبرگان و تجزیه و تحلیل های صورت گرفته، اولویت مولفه های تاثیرگذار در برنامه ریزی محیط زیستی تثبیت ماسه های روان در شش سطح احصاء گردید. مطابق نتایج حاصل، راهبردهای تدوین شده در خصوص تثبیت ماسه های روان در خطوط و تاسیسات ریلی، اثر مثبت و معناداری بر پیامدهای حاصله دارند و شدت تاثیر راهبردها بر پیامدها برابر با مقدار 91/0 است که مقدار قابل توجهی است و نشان از تاثیر قوی عوامل راهبردها بر پیامدها دارد. همچنین دو معیار هدف گذاری تثبیت ماسه های روان در خطوط و تاسیسات ریلی با توجه به رسالت وجودی آنها و شناخت شرایط موجود و نیازمندی های پروژه های تثبیت ماسه های روان در خطوط و تاسیسات ریلی به عنوان متغیرهای دارای تاثیرگذاری بالا و تاثیرپذیری کم، به عنوان تاثیرگذارترین سطوح شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: نظریه داده بنیاد، مدل سازی معادلات ساختاری، برنامه ریزی محیط زیستی، کنترل ماسه های روان، خطوط راه آهن
|
  • Soroush Gholami, Manuchehr Farajzadeh *, Yousef Ghavidel Pages 1-22

    The aim of this study is to evaluate the performance of two precipitation datasets, CHIRPS and ERA5-Land, in detecting droughts using the Standardized Precipitation Index (SPI) over Iran. To achieve this, the raster data of the two datasets were evaluated using the standardized precipitation index in 11 time steps, along with precipitation data from 110 meteorological stations and correlation analysis. The study results revealed that both CHIRPS and ERA5-Land datasets exhibited a high degree of correlation with station data in time steps ranging from 1 to 12 months across Iran, except for the northern region (RCHIRPS = 0.56, RERA5 = 0.76). Furthermore, the ERA5-Land dataset demonstrated an acceptable level of performance in higher time steps (24-72 months) compared to CHIRPS. Additionally, the study revealed that the areas affected by drought were relatively similar between both datasets for time steps up to 12 months, although the reliability of CHIRPS was questionable at higher time steps. Moreover, based on the results, it was found that in general, the accuracy and capability of databases in high time steps, with a statistical period length of 30-40 years, have been significantly reduced, and for longer time steps, a longer statistical period should be used.

    Keywords: SPI index, drought, CHIRPS, ERA5-Land
  • Soudabeh Sanadizadeh, Hassan Lashkari *, Seyed jamaledin Daryabary Pages 23-41

    The occurrence of heatwaves, even in short time periods, can disrupt daily life and many social activities for residents. This phenomenon, when it persists for longer durations, may cause environmental and agricultural damage. The objective of this research is to extract and introduce synoptic patterns that lead to the creation of heatwaves in the southern coastal cities over the past 33 years. To achieve this goal, using the Z-score index and other selected criteria, heatwave samples were extracted for all selected stations. Based on the selected criteria, 90 heatwave samples were extracted for the 33-year statistical period. Then, using the factor analysis method and visual inspection with 1000 hPa weather data, dominant and frequent synoptic patterns were extracted. The results of this research showed that seven factors and 14 frequent patterns are the most dominant synoptic patterns that create heatwaves during the cold season in southern Iranian cities. Among these patterns, the first factor of the Sudan-Turkmenistan low-pressure pattern and, among the effective systems in creating high heatwave temperatures, the Sudan low-pressure system had the most significant role in the structure of synoptic patterns. In this pattern, the Sudan low-pressure system is combined with a northeast expansion towards the South and the warm air movement of the Hadley cell, causing an abnormal rise in temperatures at coastal stations. The core heat of this pattern is located over Sudan and Saudi Arabia. In the boundary layer to the middle troposphere, the Arabian trough rotates over the region, creating dynamic

    Keywords: Extreme temperature, synoptic patterns, southern coasts of Iran, Sudan low pressure, Arabian subtropical high-pressure
  • Khadijeh Salehi, Amir Gandomkar * Pages 43-57

    In recent years, land use changes in Isfahan city and its surroundings have been increasing, and these changes have been caused by factors such as population growth, economic interests, and changes in society's needs. The current research was conducted with the aim of investigating the temperature changes of Isfahan city and its surroundings in a forty-year period (1979-2018). The current research is based on the purpose of applied research and its method is descriptive-analytical according to the subject of the research and its nature, and to investigate the temperature changes affected by the changes in land use and urban development of Isfahan city, temperature data from The city of Isfahan and the area of ​​50 kilometers around the city of Isfahan have been collected from the database of the European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). To verify the accuracy, the data of meteorological stations of Isfahan, Isfahan Airport and Najaf-Abad have been compared and evaluated. became. The results of the research show that in this 40-year period, we have seen a significant increase in the average annual temperature from 0.06 degrees in the eastern area of ​​Isfahan city to 0.11 degrees in the western area. This means that the average temperature of Isfahan city and its surrounding areas has increased between 2.5 degrees and 4 degrees during a period of 40 years.

    Keywords: Temperature Changes, Isfahan city, Global Warming, land-use Changes
  • mohammad motamedirad *, Leila gholi Mokhtari, Shahram Bahrami, Mohammad ali zanganeh asadi Pages 59-85

    In order to study the development of karst, using the hydrological and hydrochemical characteristics of the springs in Roein Basin, 19 springs were identified in the study area.To calculate and analyze parameters such as discharge and hydrograph of springs, Recession Coefficient, volume of dynamic storage, Estimate of recession coefficient, drawing Piper diagram, ratio of calcium to magnesium, saturation index, determining the type of reservoir rock. And the karst geomorphology of the study area was investigated.The hydrograph of the springs in the study area shows the delay time between the peak rainfall and the peak discharge in the springs, where the maximum discharge of the spring reaches its maximum with a delay of about two or three months. The low Recession Coefficient and the volume of dynamic storage of the aquifer indicate the low development of karst. The saturation index shows that the spring water samples collected from the study area are all saturated and supersaturated. Piper's diagram in the study area showed that most of the springs have bicarbonate-calcic-magnesic type. Based on the index of Ca/Mg ratio, they have a dolomite aquifer. The type of reservoir rock in the region showed that the type of reservoir rock in the region is dolomite and calcareous dolomite and the geomorphology and field observations in the region showed that there are no advanced karst forms in the region.It can be said that the karst system of the region is not developed and many karst geomorphological forms are not observed in the region.

    Keywords: Karst, Saturation Index, Piper, volume of dynamic storage
  • mansour Rahmati *, Faezeh Bahadori, Behrouz Nezafat takle, elahe navazesh, hasan nezafat takle Pages 87-105

    Geotourism is one of the important types of ecotourism with a responsible and conservation-oriented approach that emphasizes the popularization of earth sciences and the cultural, social and economic development of the local community. The purpose of this research is to investigate the geotourism capabilities of East Azarbaijan Province using the Pavlova, Kubalikova and Hadzik model. Three study areas including the geotourist areas of Kandavan, Zanouzgh and Ashtabin have been selected. Based on Paulova's model, the results showed that the Kandavan geotourism area with the highest score in the positive factors promoting the competitiveness of geotourist destinations includes natural wealth with a score of (7) and the highest value among the negative items of competitiveness, budget deficit and the lack of skilled professionals with a score of (5) It creates the most negative impact on the attraction of tourists. Also, the results of the Kobalikova model showed that the Kandavan region has the highest score compared to other regions with a value of (9.25). In the Hadzik model, according to the study of scientific and surplus values according to the opinion of experts and tourists, the results showed that the average scores of the items in Kandavan geotourism area with the highest score are in the first priority. Therefore, it can be concluded that by evaluating and identifying the geotourism potentials of East Azarbaijan Province and developing the capabilities, it will lead to the development of geotourism areas and attracting tourists.

    Keywords: East Azerbaijan province, Dynamic Model, Geotourism Potential, Kubalikova model, Pavlova model
  • Yahya Sohrabi *, Ahmad Nohegar Pages 107-123

    The aim of this study was to design an environmental planning model for blown sand mitigation in Sistan and Baluchestan railway tracks and stations among three-step approach. To begin, interviews were conducted with 16 university experts, managers and senior experts of railway facilities and environmental organization about blown sand mitigation in Iran. The data were coded and 77 components were identified in the form of 21 categories. Then the research model was designed and the hypotheses were identified based on the grounded theory (GT). Secondly, structural equation modeling (SEM) using Amos software was performed to fit the model. Next, interpretive structural modeling (ISM) was applied in order to prioritize, communicate and sequence between the components. The priorities of the influential components of the environmental planning model for blown sand mitigation in Sistan and Baluchestan railway tracks and stations were classified into six levels based on the expert opinions. Among them, two indicators of identification the existing conditions and the requirements for blown sand mitigation in railway tracks and stations and the goal setting for them based on their existential mission were proposed as the most effective levels. Finally, removing legal obstacles and formulating policies compatible with the environment and considering the long-term, medium-term and short-term planning of stabilization of blown sands based on executive power in order to determine applicable goals in policy priorities were proposed as solutions for controlling blown sand hazards along the Sistan and Baluchestan railway.

    Keywords: Structural equation model, Grounded Theory, Environmental planning, Blown sand mitigation, Railway track