فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 104، بهار 1400)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 104، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • یوسف اسمری برده زرد، سجاد خانجانی، اسماعیل موسوی اصل، بهروز دولتشاهی* صفحات 2-15
    اهداف

     هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان هیجان محور بر افسردگی و اضطراب و دشواری تنظیم هیجان در زنان مبتلا به اختلال پرخوری بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه شامل همه زنان مراجعه کننده به کلینیک های چاقی شهر تهران در سال 1398بود. از میان آن ها چهل نفر به روش هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه بیست نفر کنترل و بیست نفر آزمایش قرار داده شدند. گروه آزمایش در ده جلسه یک ساعت و نیمه در مداخله شرکت داشتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های افسردگی و اضطراب بک، دشواری در تنظیم هیجان و مقیاس شدت پرخوری بود که در پیش آزمون و بعد از پایان مداخله اجرا شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر به کمک نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها

     گروه درمانی مبتنی بر رویکرد درمان هیجان محور در گروه آزمایش در سطح پس آزمون و پیگیری به طور معناداری (0/05≤P) باعث کاهش میانگین اضطراب، افسردگی، دشواری هیجانی و شاخص دوره های پرخوری در مبتلایان به اختلال پرخوری شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که درمان هیجان محور در بهبود اضطراب، افسردگی، دشواری در تنظیم هیجان و نشانگان اختلال پرخوری موثر است و این نتایج در پیگیری نیز حفظ شده بودند. بنابراین پیشنهاد می شود که در درمان اختلال پرخوری رویکردهای درمانی که بر تنظیم هیجان تاکید می کنند، می توانند موثر واقع شوند و نتایج پایدار بمانند.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، اختلال پرخوری، درمان متمرکز بر هیجان، تنظیم هیجان
  • سهیلا یعقوبی، بهروز بیرشک*، اسما عاقبتی، احمد عاشوری صفحات 16-31
    اهداف

     پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی شرم بیرونی و شفقت به خود در رابطه بین قربانی شدن توسط هم سالان و نشانه های افسردگی در نوجوانان دوره اول مقطع متوسطه (کلاس هفتم تا نهم) انجام شد. 

    مواد و روش ها

    در قالب یک طرح همبستگی به شیوه مقطعی، سیصد نفر (150 دختر و 150 پسر) از نوجوانان دوره اول مقطع متوسطه شهر شاهین شهر (اصفهان) به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد به مقیاس قربانی چندبعدی، مقیاس شفقت به خود فرم کوتاه، مقیاس شرم بیرونی، پرسش نامه خلق و احساس پاسخ دهند. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر و نرم افزارهای SPSS نسخه 19 و AMOS نسخه 20 استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میان قربانی شدن توسط هم سالان، شرم بیرونی، شفقت به خود و نشانه های افسردگی به لحاظ آماری رابطه معناداری وجود دارد (0/669≥P≤0/01،-0/328≤r). ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل فرضی پژوهش برازش دارد (RMSEA=0/037،CFI=0/999). نتایج نشان داد که قربانی شدن توسط هم سالان به صورت غیرمستقیم از طریق شرم بیرونی و شفقت به خود بر نشانه های افسردگی تاثیر غیرمستقیم می گذارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که شرم بیرونی و شفقت به خود در رابطه بین قربانی شدن توسط هم سالان و نشانه های افسردگی نقش میانجی دارد. توجه به این مکانیسم ها می تواند در تدوین مداخلات پیشگیرانه و درمانی کارآمد برای نوجوان در مقابله با قربانی شدن توسط هم سالان و ابتلا به نشانه های افسردگی مفید باشد.

    کلیدواژگان: قربانی شدن توسط هم سالان، قلدری، شرم، شفقت به خود، افسردگی
  • محمدسعید خانجانی، شادان مساوات*، بهمن بهمنی، عنایت الله بخشی صفحات 32-47
    اهداف

     پژوهش حاضر با هدف مقایسه ضربه های روانی دوران کودکی، خودشناسی انسجامی و ذهن آگاهی ذهنی در بیماران سرطانی و جمعیت عادی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بوده است. 139 نفر افراد مبتلا به سرطان و 139 نفر افراد عادی (غیرمبتلا) نمونه پژوهش را تشکیل می دادند که به روش نمونه گیری در دسترس از دو مرکز درمانی بیمارستان فیروزگر و موسسه خانه امید سمر در شهر تهران انتخاب شده بودند. مشارکت کنندگان در پژوهش در هر دو گروه پرسش نامه های خودشناسی انسجامی، ضربه های روانی دوران کودکی و ذهن آگاهی ذهنی را تکمیل کردند. سپس داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی از جمله آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (مانووا) تحلیل و تفسیر شدند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد بیماران مبتلا به سرطان در متغیر خودشناسی انسجامی اختلاف معناداری با افراد سالم دارند (P<0/001)؛ همچنین این افراد سطح ذهن آگاهی ذهنی متفاوتی نسبت به افراد سالم دارند و این اختلاف از نظر آماری معنادار است (P<0/001). به علاوه میزان ضربه های روانی دوران کودکی بین دو گروه اختلاف معنادار آماری دارد (P<0/001).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه افراد مبتلا به سرطان در مقایسه با افراد سالم در متغیرهای روان شناختی، ذهن آگاهی ذهنی، خودشناسی انسجامی و ضربه های روانی دوران کودکی تفاوت معناداری با یکدیگر داشتند. به طوری که افراد مبتلا به سرطان سطح بالاتری از ضربه های روانی دوران کودکی را تجربه کرده اند. این در حالی است که نتایج نشان می دهند افراد سالم خودشناسی انسجامی قوی تری دارند و همچنین سطح ذهن آگاهی ذهنی در افراد سالم بالاتر از گروه بیماران سرطان است؛ در نتیجه می توان به نقش این متغیرها در فرایند پیشگیری و درمان توجه داشت.

    کلیدواژگان: خودشناسی انسجامی، ذهن آگاهی ذهنی، ضربه های روانی دوران کودکی، سرطان
  • محمدباقر صابری زفرقندی*، سحر عشرتی، رضا آرزومندان، مرضیه فرنیا، حسین محمدی، ندا واحد، آرش جواهری، مهدی امینی، سمانه حیدری صفحات 48-63
    اهداف

     پژوهش حاضر با هدف مستندسازی و پایش برنامه های کاهش آسیب اعتیاد در زندان های کشور و ارایه راه حل هایی برای بهبود و ارتقای این برنامه ها صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه شامل سه مرحله است؛ اول جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعه کتابخانه ای بر اساس شواهد و اسناد موجود در کتابخانه مرکزی سازمان زندان ها؛ دوم استخراج شاخص های پایش بر اساس مرحله اول و تهیه دو چک لیست محقق ساخته و مرحله سوم بازدید میدانی، مراجعه به زندان های مراکز استان و انجام مصاحبه کیفی نیمه ساختاریافته با دست اندرکاران و مطلعین کلیدی درگیر در خدمات درمان و کاهش آسیب.

    یافته ها

     برنامه های کاهش آسیب اعتیاد در اکثر زندان های کشور در حال اجراست. در ابتدا کمبودهای مالی و انسانی، و مقاومت در برابر تغییر از موانع اجرای برنامه ها بود ولی به تدریج به پیشرفت و کیفیت این برنامه ها افزوده شد. درمان های جایگزین با متادون و کلینیک های مثلثی عمده ترین برنامه ها بودند که به تدریج برنامه های سراسری بیماری یابی ایدز و سل با همکاری دانشگاه های علوم پزشکی به آن افزوده شده بود. 

    نتیجه گیری

    برنامه های درمان و کاهش آسیب در تعدیل و کاهش بیماری های عفونی از جمله ایدز، خودزنی و رفتارهای خشونت آمیز موثر بوده است. برنامه های فرهنگی در کنار برنامه های کاهش آسیب، جلسات توجیهی و حمایت طلبی از مسیولین از راهکارهای مهم در جهت ماندگاری افراد در درمان و تداوم برنامه ها بوده است. با جبران کمبود نیروی انسانی و باز تعریف حوزه های امنیتی در مورد زندانیان عادی امکان استفاده بهینه از امکانات دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی نیز بیشتر فراهم می شود.

    کلیدواژگان: درمان اعتیاد، کاهش آسیب، اعتیاد، زندان، مواد غیرقانونی
  • محمد سبزی خوشنامی، فهیمه شیبانی، الهام محمدی، ملیحه عرشی، لیلا استاد هاشمی، ملیحه خلوتی* صفحات 64-77
    اهداف

     پدیده کارتن خوابی در شهرهای بزرگ ایران به خصوص تهران پدیده نسبتا جدیدی است که به عنوان یک معضل جدی اجتماعی در عرصه عمومی مطرح می شود. اصطلاح کارتن خوابی عمدتا در خصوص کسانی به کار می رود که شب ها را در فضاهای عمومی مانند پیاده روها، پارک ها یا زیرپل ها سپری می کنند. مطالعات نشان می دهد که کارتن خوابی با اختلال مصرف مواد گره خورده است. هدف این پژوهش بررسی فرایند و تحلیل تجربیات افراد کارتن خواب دارای اختلال مصرف مواد است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق کیفی و به روش گراندد تیوری صورت گرفته است. با روش نمونه گیری هدفمند و سپس نظری درنهایت بیست نفر (نه مرد و یازده زن) از کارتن خواب های شهرستان تهران در مطالعه شرکت کردند و نمونه گیری تا اشباع داده ها ادامه یافت. داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و مشاهده گردآوری شد. تحلیل داده ها برای مشخص کردن روند به روش توصیه شده توسط اشتراوس و کوربین (1998) انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن مشارکت کنندگان 2/36 بود. یافته ها نشان داد که فرایند کارتن خوابی فرد دچار اختلال مصرف مواد دارای دو مرحله است که هرکدام دارای طبقاتی هستند؛ مرحله اول: مرحله جدایی از ماوای پایدار، از دو طبقه اصلی تشکیل شده است: جدایی مبتنی بر تصمیم فرد و جدایی خارج از اختیار. مرحله دوم: مرحله بی خانمانی (بقا به هر قیمتی)، شامل چهارطبقه اصلی است: ماواگزینی گریزان، امرار معاش غیررسمی و متخلفانه، حضور در شبکه روابط بهره جویانه و مقوله هویت باختگی فردی و اجتماعی.

    نتیجه گیری

    در مرحله جدایی از ماوای پایدار و مرحله بی خانمانی فرد، علاوه بر مسئله مصرف مواد با توجه به ابعاد جدیدی که این نوع زندگی دارد هویت فرد به بی خانمان گریزان، خلاف کار، آسیب دیده و طردشده اجتماعی تبدیل می شود. همین امر او را در این سیکل معیوب بقا به هر قیمتی قرار می دهد. از این روست که می توان این گروه را قشری شدیدا آسیب دیده و درگیر مسایل اجتماعی، قانونی و روانی گوناگون دانست. با توجه به پیچیدگی ابعاد بی خانمانی معتادان، به مداخلات هماهنگ بین فرد، خانواده و سیستم های حمایت کننده در تمام سطوح نیاز است.

    کلیدواژگان: کارتن خوابی، بی خانمانی، آسیب اجتماعی، نظریه زمینه ای، هویت باختگی
  • محمد ارزنلو*، علیرضا آرمانی کیان، امید ساعد، فرامرز دوبختی، نیما معتمد، عاکفه احمدی افشار صفحات 78-91
    اهداف

     این مطالعه برای ارزیابی پاسخ حساسیت پوستی در اثر تماس با محلول نیاسین در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا وگروه کنترل سالم برای بررسی صحت استفاده از این تست در کمک به تشخیص و غربالگری بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع ارزیابی تست های تشخیصی است که در سال 1397 در شهرستان زنجان انجام شد. افراد شرکت کننده در این مطالعه شامل 157 نفر بیمار شناسایی شده مبتلا به اسکیزوفرنیا بودند که اساتید روان پزشکی آن ها را معرفی کرده بودند و همچنین 33 نفر در قالب گروه کنترل غیربیمار وارد مطالعه شدند. با توجه به معیارهای خروج از 157 بیمار تنها 36 نفر وارد مطالعه شدند. کارشناسان غیرمطلع از وضعیت بیمار آزمون حساسیت به نیاسین را با استفاده از محلول متیل نیکونینات (شرکت سیگما آلدریچ با خلوص بالای 99 درصد) با غلظت های گوناگون 0/1، 0/01 و 0/001 مول و به طور جداگانه با در نظر گرفتن بازه های زمانی متفاوت (10،5، 15 و20 دقیقه) انجام دادند. حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی محاسبه و گزارش شد. 

    یافته ها

    در 10 دقیقه ، بالاترین دقت آزمون هنگام استفاده از محلول نیاسین0/001 میلی متر گزارش شد (حساسیت = 94 درصد، ویژگی =50 درصد، PPV = 51درصد، و NPV = 94 درصد)؛ در 15 دقیقه، بالاترین دقت آزمون در غلظت 0/01 مشاهده شد (حساسیت = 52 درصد، ویژگی = 77 درصد،79 = PPV درصد، NPV = 77درصد).

    نتیجه گیری

    پاسخ واکنشی پوست در برابر نیاسین در میان افراد دارای تشخیص اسکیزوفرنیا ضعیف و یا خنثی شده است. بنابراین، استفاده از این ماده یک بیومارکر تکمیلی در کمک به تشخیص و غربالگری اسکیزوفرنیا و زمینه مناسبی برای کارهای تحقیقی است.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، نیاسین، حساسیت، ویژگی، ارزش پیش بینی کنندگی تست
  • ام کلثوم*، بی بی حنیفه صفحات 92-103
    اهداف

     این مطالعه افسردگی، اضطراب، نشانه های روان تنی و حمایت اجتماعی ادراک شده را در بین افراد نوع D و غیرنوع D بررسی می کند.

    مواد و روش ها

    درمجموع سیصد نفر 18 تا 40ساله در تحقیق شرکت کردند. از مقیاس شخصیت پریشانی (DS 14)، مقیاس اضطراب و استیصال پاکستان، مقیاس حمایت اجتماعی روان تنی و درک شده استفاده شد. شرکت کنندگان در این مطالعه به دو گروه (Dn=166) و غیرنوع (Dn=134) تقسیم شدند که بر اساس نمرات برش DS 14 آن ها بود. در این مطالعه توصیفی از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. این مطالعه از سپتامبر تا دسامبر 2017 انجام شده است.

    یافته ها

    فراوانی شخصیت نوع D 55 درصد بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و تحلیل رگرسیون انجام شد. نتایج نشان داد که بین شخصیت D و غیرنوع D تفاوت زیادی در افسردگی، اضطراب و عوارض جانبی روان شناختی وجود دارد P<0/01 ،P<0/01 ،P<0/01) به صورت جداگانه). این یافته ها همچنین نشان می دهد که افراد نوع D حمایت اجتماعی کمتری از خانواده، دوستان و افراد قابل توجه دیگر دریافت می کنند.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان می دهد که افراد با ویژگی های شخصیتی نوع D در مقایسه با افراد غیرنوع D ا علایم افسردگی، اضطراب و تظاهرات روان تنی بیشتر و حمایت اجتماعی کمتر درک شده را نشان دادند.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، علائم روان تنی، حمایت اجتماعی درک شده، افراد نوع D
  • سید کاظم ملکوتی، امیرعباس کشاورز اخلاقی، فاطمه شیرزاد، وحید راشدی، میترا خلف بیگی، مازیار مرادی لاکه، احمد حاجبی* صفحات 104-119
    اهداف

     برنامه بهداشت روان در کشور ایران از سال 1367 تصویب و در نظام مراقبت های اولیه به ویژه در مناطق روستایی ادغام شد. این برنامه طی چند دهه گذشته توسعه زیادی یافته است. با توجه به تغییرات جمعیت شناختی در کشور وگسترش زیاد شهرها نیاز به برنامه ای منسجم برای ارایه خدمات سلامت روان در مناطق شهری احساس شده است. هدف از انجام این مطالعه ارایه الگویی کاربردی برای خدمات سلامت روان در بیماران مبتلا به اختلالات روان پزشکی شدید در مناطق شهری بود.

    مواد و روش ها

    این طرح بر اساس مرور منابع، استفاده از بهترین شواهد، الگوی سازمان جهانی بهداشت، خدمات موجود در کشور، همکاری بین بخشی، شرح وظایف سازمان های ذی نفع، برخورداری از نظرات متخصصان و صاحب نظران ملی و بین المللی تدوین شد. در این الگو خدمات بهداشت روان شهری برای جمعیت صدهزار نفری برآورد شده است.

    یافته ها

    الگوی تدوین شده برای ارایه خدمات فوری روان پزشکی انسجام بیشتر و افزایش ظرفیت آموزشی و مهارتی میان کارکنان سرویس های 110، 115 ،123 و 1480 و نیز فضایی برای بستری سه تا پنج بیمار اورژانسی در جنب بیمارستان عمومی را پیشنهاد می کند. نظر به بیماردهی جمعیت صدهزار نفری، به خدمات جامعه نگر شامل دو تا سه تیم ویزیت در منزل برای پوشش هشتاد بیمار برای هر تیم و سه مرکز روزانه برای ارایه خدمات به چهل بیمار نیاز خواهیم داشت. در صورت ایجاد خدمات جامعه نگر، برای ارایه خدمات بستری به دوازده تخت حاد روان پزشکی و پنج تخت برای بستری میان مدت توان بخشی نیاز داریم. از نظر اشتغال و اسکان نیز به ترتیب پنجاه بیمار نیاز به اشتغال حمایت شده خواهند داشت و دو آپارتمان به مساحت حدود 60 متر برای اسکان حدود هشت نفر نیاز خواهد بود. تهیه و ارایه خدمات گفته شده نیاز به مشارکت همسو میان سازمان های ذی نفع دارد. پزشک خانواده در استمرار خدمات درمانی به بیماران شدید و خفیف روان پزشکی تحت نظارت مستمر متخصصین نقش مهمی ایفا خواهد کرد.

    نتیجه گیری

    برای رسیدن به الگوی مطلوب خدمات سلامت روان در شهرها به گونه ای که بتواند خدمات جامع به بیماران در سطوح مختلف از پیشگیری و مراقبت تا درمان و بازتوانی را ارایه کند، نیاز به هماهنگی بین سازمان های ارایه دهنده این خدمات دارد. برای ایجاد چنین شبکه ای، استفاده از خدمات موجود، بار مالی و ساختاری کمی را به سیستم مدیریتی سلامت روان کشور تحمیل خواهد کرد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، خدمات مبتنی بر جامعه، سلامت روان شهری، پزشک خانواده، خدمات بستری روان پزشکی
  • علی اشرف مظفری، امیر ادیبی، الهام شفیعی، علی صاحبی* صفحات 120-127

    بروز رفتار خودکشی در کودکان زیر 10 سال یک اعلان خطر و موضوعی نگران کننده است. این پدیده می تواند یک شاخص مهم برای ارزیابی وضعیت روانی افراد در جامعه باشد. این مطالعه یک پسر بچه 8ساله را گزارش می کند که سابقه سه بار اقدام به خودکشی به روش حلق آویز داشته است. مشاوره روان پزشکی نشان داد که این کودک افسردگی پنهان دارد. نتایج ارزیابی رفتار کودک توسط والدین از طریق چک لیست رفتاری کودک نشان داد که این کودک بالاترین نمرات را به ترتیب در حیطه های اختلال رفتاری پرخاشگرانه، مشکلات توجه، رفتار قانون شکنی و اختلال افسردگی اضطراب دارد. عدم توجه والدین در برآوردن نیازهای گوناگون کودکان و نبود محیط پرورشی و حمایتی ممکن است منجر به بروز اختلالات رفتاری عاطفی در کودک شده و زمینه را برای بروز رفتارهای خطرناکی مانند اقدام به خودکشی در کودک فراهم کند.

    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، اختلال افسردگی اساسی، رفتار کودک، غفلت از کودک
  • کاریسما دئو پوسپاساری*، زولفانی سفیرا نابیلا، محمد سالیس یونیاردی، لتیپون لتیپون صفحات 128-137

    آزمودنی یک مرد 55ساله و کارمند سابق دولت بود. او ادعا کرد کسی را دیده است که دیگران او را نمی بینند. آزمودنی معتقد است که وی فرد مهمی است. او رفتارهای عجیبی دارد مانند جدا شدن از دیگران، صحبت کردن و خندیدن به تنهایی و جمع آوری اشیای غیرمفید. بر اساس نتایج ارزیابی از طریق مشاهده، مصاحبه و آزمایش های روان شناختی، افراد مبتلا به اسکیزوفرنیا با مشکلات رفتاری مانند جمع آوری اشیا تشخیص داده شدند. رفتار آزمودنی به نظر می رسد به علت احساس لذت جمع آوری اشیاست. او فعالیت دیگری ندارد که باعث شود احساس لذت کند به همین دلیل این رفتار را تکرار می کند. هدف از مداخله کاهش دفعات جمع آوری اشیا از طریق تقویت منفی و تکنیک های پاداش برای تقویت رفتارهای جدید در آزمودنی است. نتیجه پژوهش این است که مداخله می تواند رفتار جمع آوری اشیا را به تدریج کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تقویت منفی، پاداش، رفتار درمانی، اسکیزوفرنی
  • سعیده شیردل*، جعفر بوالهری صفحات 138-143

    توجه به مشکل روابط خارج از ازدواج یا بی‌وفایی زناشویی بسیار حیاتی به نظر می‌رسد، زیرا مسیله‌ای آسیب‌زا برای خانواده‌ها و همسران و همچنین مسیله‌ای شایع در مشاوره و درمان برای درمانگران حوزه سلامت روان است. این معضل اجتماعی شیوع بالایی نیز دارد ولی متاسفانه به علت حساسیت موضوع اطلاعات دقیقی از شیوع آن در ایران در دسترس نیست. بی‌وفایی به هرگونه پنهان‌کاری از همسر درباره روابط خارج از ازدواج گفته می‌شود. در واقع پنهانی بودن بخش مهمی در رابطه نامشروع و عاشقانه است. انواع بی‌وفایی شامل بی‌وفایی جنسی، احساسی و مجازی (اینترنتی) هستند. بی‌وفایی در مردان و زنان تفاوت‌هایی دارد و شیوع آن در مردان بیشتر است. مردان به بی‌وفایی جنسی و زنان به بی‌وفایی عاطفی واکنش شدیدتری نشان می‌دهند. نکته مهمی که حتما باید به آن اشاره کرد، این موضوع است که نارضایتی از ازدواج می‌تواند باعث بی‌وفایی باشد اما ازدواج موفق هم تضمینی برای عدم رخداد آن نیست. علی‌رغم شایع بودن این مسیله، تحقیقات زیادی بر درمان آن انجام نشده است. در مطالعه‌ای که در آمریکا انجام شده از روش درمانی مداخله تلفیقی برای زوج‌هایی که با این مشکل روبه‌رو بوده‌اند استفاده شد و مشاهده شد که این مدل درمان یکپارچه‌ساز اثربخشی خوبی بر علایم اختلال استرس پس از سانحه دارد؛ اختلالی که بسیاری از افراد در برخورد با بی‌وفایی آن را تجربه می‌کنند. خوشبختانه مطالعاتی نیز در ایران با وجود حساسیت موضوع صورت گرفته است. در مرور سیستماتیک که در مشهد برای بررسی علل ایجادکننده بی‌وفایی در زنان متاهل انجام شد، چهار علت فردی شخصیتی، فرهنگی اجتماعی، خانوادگی تربیتی و مذهبی اعتقادی بیش از سایر علل تاثیرگذار بودند. در مطالعه دیگری درمان مبتنی‌بر پذیرش و تعهد (ACT) در شهر تهران برای کاهش اضطراب و افسردگی در میان زنان با تجربه روابط فرازناشویی انجام شد و مشاهده گردید که درمان مذکور به طور واضحی علایم ذکرشده را کاهش می‌دهد. نویسندگان با طرح این عنوان در کانون پیشکسوتان انستیتو روان‌پزشکی تهران و تمایل اعضای حاضر امید دارند.

    کلیدواژگان: بی وفایی زناشویی، درمانگران خیانت
|
  • Yousef Asmari Bardezard, Sajad Khanjani, Esmaeil Mousavi Asl, Behrooz Dolatshahi* Pages 2-15
    Objectives

     This study aims to investigate the effect of Emotion-Focused Therapy (EFT) on depression, anxiety, and Difficulty in Emotion Regulation (DER) in women with Binge Eating Disorder (BED).

    Methods

    This is a quasi-experimental study with pre-test/post-test/follow-up design using a control group. Study population consists of all women referred to the obesity clinics in Tehran in 2019. Of these, 40 were selected using a purposive sampling method and were randomly divided into two groups of intervention (n=20) and control (n=20). The intervention group received 10 sessions of EFT, each session for 90 minutes. Data collection tools were the Beck Anxiety Inventory (BAI), the Beck Depression Inventory II (BDI-II), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), and Binge Eating Scale (BES), which were completed before and after the intervention. Data were analyzed using descriptive statistics and repeated measure ANIVA in SPSS v. 21 software.

    Results

     Group EFT significantly reduced the mean anxiety, depression, DER and severity of binge eating after intervention and over the 2-month follow-up period in BED women (P<0.05).

    Conclusion

     The EFT can reduce anxiety, depression, DER and binge eating severity in BED women, and its effect remains constant after two months. It can be useful in the treatment of BED.

    Keywords: Anxiety, Depression, Binge eating disorder, Emotion-focused therapy, Emotion regulation
  • Soheila Yaghoubi, Behrooz Birashk*, Asma Aghebati, Ahmad Ashouri Pages 16-31
    Objectives

     The present study aims to examine the mediating role of external shame and self-compassion in the relationship between peer victimization and depression in adolescents. 

    Methods

     This is a descriptive-correlational study. Participants were 300 middle-school students of Shahin Shahr city in Isfahan, Iran (150 girls and 150 boys), who were selected using a multi-stage cluster sampling method. The data collection tools were Multidimensional Peer-Victimization Scale, the Other As Shamer Scale, Self-Compassionate Scale-Short Form, and Mood & Feeling Questionnaire. The collected data were analyzed in SPSS v. 19 and AMOS v. 20 applications.

    Results

     There were significant relationship among peer victimization, external shame, self-compassion, and depression (P<0.01). The measurement model had a good fitness (Root mean square error of approximation=0.037, normed fit index=0.997, comparative fit index=0.999). Path Analysis results reported that peer victimization had indirect effect on depression through mediation by external shame and self-compassion.

    Conclusion

     External shame and self-compassion can mediate the relationship between peer victimization and depression in adolescents. Considering them in designing effective preventive and therapeutic interventions can be helpful for adolescents to cope with peer victimization and depression.

    Keywords: Adolescents, Victimization, Shame, Compassion, Depression
  • Mohammad Saeed Khanjani, Shadan Mosavat*, Bahman Bbahmani, Enayatollah Bakhshi Pages 32-47
    Objectives

     This study aims to compare childhood trauma, integrative self-knowledge and mindfulness in patients with cancer and healthy people.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 139 patients with cancer and 139 healthy people referred to Firoozgar Hospital and SAMAR Charity House who were selected by a convenience sampling method. They were asked to complete Integrative Self-Knowledge (ISK) Questionnaire, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) and Mindfulness Attention Awareness Scale (MAAS). Data were analyzed using descriptive and inferential statistic methods including MANOVA.

    Results

     There was a significant difference between patients and controls in terms of ISK (P<0.001), mindfulness (P<0.001) and childhood trauma (P<0.001).

    Conclusion

     Cancer patients have lower ISK and mindfulness but higher childhood trauma compared to healthy people. Attention should be paid to the role of these factors in prevention and treatment processes.

    Keywords: Integrative self-knowledge, Mindfulness, Childhood trauma, Cancer
  • Mohammad Bagher Saberi Zafarghandi*, Sahar Eshrati, Reza Arezoomandan, Marziyeh Farnia, Hosein Mohammadi, Neda Vahed, Arash Javaheri, Mehdi Amini, Samaneh Heidari Pages 48-63
    Objectives

     This study aims to assess the implementation of drug-related harm reduction programs in Iranian prisons and suggest solutions for their improvement.

    Methods

     This study was conducted in three steps. First, library method was used for collecting data from the central library of Iran’s Prisons, Security and Corrective Measures Organization. In the second step, performance indicators were extracted based on the results of first step and two researcher-made checklists were designed. Finally, a field visit and a semi-structured interview with the authorities involved in the treatment and harm reduction services were carried out.

    Results

     In most of prisons, drug-related harm reduction programs were underway. Despite a lack of human resources and budget at the beginning, the quality of measures was gradually increased and the attitude of authorities was improved. Methadone Maintenance Treatment and Triangular Clinics were the most common harm reduction programs, in addition to HIV and tuberculosis screening programs in collaboration with medical sciences universities. The program continued despite the change of officials.

    Conclusion

     Harm reduction programs are able to reduce infection diseases, self-harm and violent behaviors in prisons of Iran. Cultural programs along with other harm reduction programs, briefings and seeking support from the authorities can greatly help with continuation of the programs in prisons. By eliminating the shortage of manpower and redefining the security areas for ordinary prisoners, it will be possible to make better use of the facilities of universities and research centers.

    Keywords: Harm reduction, Addiction, Prison, Illegal drugs
  • Mohammad Sabzi Khoshnami, Fahime Sheybani, Elham Mohammadi, Maliheh Arshi, Leila Ostadhashemi, Maliheh Khalvati* Pages 64-77
    Objectives

     The phenomenon of rough sleeping in big cities of Iran, particularly in Tehran is a serious social problem. The term rough sleeping is mostly used for those who sleep on the public spaces including pavements, parks or under bridges. It is assumed that rough sleeping and drug addiction are linked to each other. This study aims to evaluate the process of rough sleeping based on the experiences of homeless drug addicted in Iran.

    Methods

    This is a qualitative research. Participants were 20 homeless addicts (9 males and 11 females, mean age= 36.2 years) in Tehran city who were recruited using a purposive sampling method, and sampling continued until data saturation. The data were collected through a semi-structured in-depth interview and observations. Data analysis was performed based on the grounded theory recommended by Strauss and Corbin (1998).

    Results

    The rough sleeping process had two steps: (a) Leaving home voluntarily (to protect family or escape from family problems) or involuntarily (Due to being expelled from home and losing the roof over the head), and (b) Being homelessness which had four main categories: Elusive life, informal and contravened subsistence, involving in exploitative relationships, and loss of individual/social identity.

    Conclusion

     When leaving home and becoming rough sleeper, the individual becomes elusive, delinquent, damaged and socially rejected homeless, in addition to the risk of becoming a drug addict. Therefore, this group can be considered as a severely injured group involved in various social, legal and psychological issues. Given the complexity of the homelessness aspects in drug addicts, there is a need for coordinated interventions between individuals, families and the support systems at all levels.

    Keywords: Homeless, Grounded Theory, Social harm, Loss of identity, Leaving
  • Mohammad Arzanlou*, Alireza Armanikian, Omid Saed, Faramarz Dobakhti, Nima Motamed, Akefeh Ahmadiafshar Pages 78-91
    Objectives

     This study aims to investigate niacin sensitivity in schizophrenia patients compared to healthy people and examine the accuracy of niacin skin flush test in diagnosing schizophrenia.

    Methods

     This diagnostic study was conducted in 2018 in Zanjan, Iran. Three niacin concentrations (0.001 M, 0.01 M, and 0.1 M) was first applied topically to the skin of 36 schizophrenia patients and 33 healthy controls. Flush responses were evaluated at 10 and 15 min after application. Sensitivity, specificity, Positive Predictive Value (PPV), and Negative Predictive Value (NPV) of the test were measured for each niacin concentration and evaluation time. 

    Results

     At 10 min, the highest test accuracy was reported when 0.001 M niacin solution was used (Sensitivity=94%, specificity=50%, PPV= 51%, and NPV= 94%). At 15 min, the highest test accuracy was observed at 0.01 concentration (Sensitivity=52%, specificity=92%, PPV=79%, and NPV=77%).

    Conclusion

     Flush responses to niacin is more impaired in patients with schizophrenia. Therefore, niacin can be considered as a biological marker of schizophrenia and can be used for its diagnosis.

    Keywords: Schizophrenia, Niacin, Sensitivity, Specificity, Predictive Value
  • Ume Kalsoom*, Bibi Hanifa Pages 92-103
    Objectives

     This study examines depression, anxiety, psychosomatic symptoms, and perceived social support among type D and non-type D individuals. 

    Methods

     A total of 300 individuals aged 18 to 40 years were recruited in the investigation. We used the distress personality scale (DS 14), Pakistan anxiety and despondency scale, psychosomatic symptoms, and perceived social support scales to obtain the study data. The study participants were divided into Type D (n=166) and non-Type D individuals (n=134) based on their DS 14 cut-off scores. In this descriptive study, a random cluster sampling technique was utilized to choose the samples. The study was conducted from September to December 2017. Data analysis was performed utilizing independent samples t-test and regression analysis.

    Results

     The recurrence of the Type D personality was 55%. Results indicated a considerable difference between Type D and non-Type D personality on depression, anxiety, and psychosomatic side effects (P < 0.001 for all side effects). The findings also suggest that Type D individuals perceived less social support from family, friends, and significant others.

    Conclusion

     People with type D character qualities show more depression, anxiety, psychosomatic symptoms, and less perceived social support when compared with non-Type D people.

    Keywords: Depression, Anxiety, Psychosomatic symptoms, Perceived social support, Type D individuals
  • Seyed Kazem Malakouti, Amirabbas Keshavarz Akhlaghi, Fatemeh Shirzad, Vahid Rashedi, Mitra Khlafbeigi, Maziar Moradi Lakeh, Ahmad Hajebi* Pages 104-119
    Introduction

    Mental health in Iran was approved in 1988. However, and then this program was integrated into the primary care system in our country and was implemented within the villagerschr('39') family physician program with great success. In urban areas, there is no structured health network. However, regarding the demographic changes in the countrychr('39')s population, huge sprawling of cities, and the changes in urban-rural population proportion, demands for a coherent plan to provide mental health services to the urban population are felt more than ever. This study aimed to investigate the feasibility and establishment of a model of urban mental health network for severe psychiatric patients.

    Methods

    This plan is based on resource reviews, Use the experiences of other countries, Model World Health Organization, The services available in the country currently run by the beneficiary organizations, Description of the responsibilities of the responsible organizations, Collaboration between the Ministry of Health and various organizations responsible for mental health, Having the views of national expert and international constant in this field from other countries cooperated with the aim of examining how to compile a coherent and integrated urban health service plan. This model is estimated by community-based services for 100,000 people.

    Results

     The proposed model for providing immediate psychiatric services with greater cohesion and increasing training and skills capacity among staff 110, 115, 1480, and 123 services, as well as a space for hospitalization of 3 to 5 emergency patients next to the public hospital, is recommended. Depending on the number of patients in a population of 100,000, we will need community-based services, including 2 to 3 home visit teams to cover 80 patients per team, and 3 daily centers to provide services to 40 patients. If community-based services are provided, we will need 12 acute psychiatric beds and 5 beds for mid-term rehabilitation to provide inpatient services. In terms of employment and accommodation, 50 patients will need supported employment, respectively, and two apartments with an area of about 60 meters will be needed to accommodate about eight people. The provision of the above services requires the equal participation of the interested organizations. The family physician will play an essential role in continuing medical care for severe and mild psychiatric patients under the constant supervision of specialists

    Discussion and Conclusion

    To achieve a better model of mental health services in cities that can cover a wide range of people in urban areas and at various levels from prevention and care to treatment and rehabilitation, we need the coordination between the organizations providing these services for the accurate planning of the interests of each organization, elimination of duplicate services, and saving human capital and resources of the country.

    Keywords: Mental health, Community-based services, Urban mental health, Family physician
  • Ali Ashraf Mozafari, Amir Adibi, Elham Shafiei, Ali Sahebi* Pages 120-127
    Objectives

     Suicidal behavior in children under 10 years of age is a warning and a matter of concern. It can be an important indicator for evaluating the mental health of individuals in the community. 

    Case Report

    This study reported an 8-year-old boy who had three failed suicide attempts by hanging. The psychiatric assessment revealed that he had major depressive disorder which had not been diagnosed.

    Conclusion

     Evaluation of his behavior by using the Child Behavior Checklist completed by his parents showed that he had the highest scores in aggressive behavior, attention problems, rule-breaking behavior, and anxious/depressed subscales. Lack of parental attention to meeting the needs and creating a supportive environment may have led to behavioral-emotional disorders and risky behaviors such as suicide in the boy.

    Keywords: Suicide attempt, Major depressive disorder, Child behavior, Child neglect
  • Karisma Dewi Puspasari Karisma*, Zulfany Safira Nabila Zulfany, Muhammad Salis Yuniardi Salis, Latipun Latipun Pages 128-137

    Our subject is a 55-year-old man and a former civil servant. He claimed to have seen someone who others could not see. He believed that he is an important person. He had strange behavior such as separating himself from others, speaking and laughing alone, and collecting rubbish. Based on the assessment through observation, interviews, and psychological tests, the subject was diagnosed with schizophrenia and behavioral problems such as collect things. The subject’s behavior appears because he feels pleasure after collecting goods. He did not do other activities that make him feel good; thus, the behavior was repeated. The intervention aims to reduce the frequency of collecting things through negative reinforcement and rewards techniques. The intervention eventually suppressed the behavior of collecting things carried out by the subject gradually.

    Keywords: Negative reinforcement, Reward, Behavior therapy, Schizophrenia
  • Saeedeh Shirdel*, Jafar Bolhari Pages 138-143

    It seems vital to address the problem of extramarital relationships or marital infidelity, which is a traumatic issue for families and spouses and a common issue in counseling and treatment for mental health therapists. This social problem is also very common, however, due to its crucial and personal aspect, accurate information about its prevalence is not available in Iran. Infidelity refers to any concealment of a spouse about an extramarital affair. In fact, secrecy is an important part of an illegitimate and romantic relationship. Types of infidelity include sexual, emotional, and virtual (Internet) infidelity. Men react more strongly to sexual infidelity and women to emotional infidelity. An important point to note is that dissatisfaction with marriage can lead to infidelity, but a successful marriage is no guarantee that it will not happen. Despite its prevalence, not much research has been done in this area. In a US study, integrative intervention therapy was used for couples with such problem and it was found that this integrated treatment model had a good effect on the symptoms of Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD). Some tudies have been conducted in Iran despite the sensitivity of the issue. In a systematic review conducted in Mashhad to investigate the causes of infidelity in married women, four causes of individual-personality, cultural-social, family-educational, and religious-belief were more effective than other causes. In another study, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) was performed in Tehran to reduce anxiety and depression among women with extramarital affairs and it was observed that this treatment clearly reduces the mentioned symptoms.

    Keywords: Extramarital relations, Betrayal therapist