فهرست مطالب
مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور
پیاپی 31 (تابستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/05/31
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-14مقدمه
امروزه از شاخص های آنتروپومتریکی و فاکتورهای آمادگی جسمانی به منظور استعدادیابی و ارزیابی میزان آمادگی جسمانی ورزشکاران استفاده می شود بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین برخی از شاخص های آنتروپومتریکی با فاکتورهای آمادگی جسمانی ورزشکاران پسر 11 تا 17 سال شهر کرمانشاه می باشد
مواد و روش هاجامعه آماری کلیه پسران ورزشکار شهر کرمانشاه بودند که از بین آن ها 100 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ارزیابی های شاخص های آنتروپومتریکی: وزن، قد (ایستاده و نشسته)، محیط بازو در حال استراحت و انقباض، محیط ساق پا، شاخص توده بدن، درصد چربی بدن و آزمون های فاکتورهای آمادگی جسمانی شامل: سرعت با آزمون 100 متر، چابکی با آزمون 9×4، توان هوازی با آزمون 1500 متر و آزمون انعطاف پذیری اندازه گیری شد.
یافته هانتایج نشان داد بین وزن بدن، شاخص توده بدن، درصد چربی و دور کمر بدن با آزمون های آمادگی جسمانی همبستگی معکوس معنی داری وجود داشت؛ همچنین، بین میزان قد (ایستاده و نشسته)، دور ساق پا، دور بازو با آزمون انعطاف پذیری، توان بی هوازی ارتباط معنی داری وجود نداشت؛ درحالی که بین قد ایستاده، قد نشسته و دور ساق پا با آزمون چابکی ارتباط معکوس و معنی دار اما با آزمون سرعت ارتباط مثبت و معنی دار مشاهده شد.
نتیجه گیریبراساس نتایج مطالعه حاضر، میزان آمادگی جسمانی با افزایش شاخص های آنتروپومتریک (وزن بدن، شاخص توده بدن، درصد چربی و دور کمر بدن) کاهش می یاید؛ درنتیجه مربیان برای بهبود شاخص های آنتروپومتریک آموزش صحیح و اطلاعات مناسب تغذیه ورزشی ارایه نمایند؛ همچنین مربیان می توانند از شاخص های آنتروپومتریکی و فاکتورهای آمادگی جسمانی به منظور استعدادیابی ورزشکاران مستعد استفاده کنند.
کلیدواژگان: آنتروپومتریک، فیزیولوژیک، آمادگی جسمانی، ورزشکاران -
صفحات 15-26مقدمه
هیپرپرولاکتینمی در زنان منجر به اختلال قاعدگی، آن اوولاسیون و آمنوره و کمبود پروژسترون پس از اوولاسیون می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر عصاره گیاه ویتاگنوس برسطح پرولاکتین خون و مقایسه اثرات آن بر لیپیدهای سرمی تغییریافته در زنان هیپرپرولاکتینمیک با بروموکریپتین و داستینکس بود.
مواد و روش هااز میان بیماران هیپرپرولاکتینمیک مراکز درمانی که در سن باروری بودند، 105 نفر به طور تصادفی به سه گروه تقسیم و در مدت تحقیق (4 سیکل)، تحت درمان با بروموکریپتین، داستینکس و ویتاگنوس قرار گرفتند. طی این مدت، غلظت سرمی پرولاکتین، کلسترول، LDL، HDL و تری گلیسیرید اندازه گیری شد.
یافته هانتایج نشان داد که به غیر از بروموکریپتین در سایرگروه ها، در هر مرحله نسبت به مرحله قبل تفاوت آماری معنی داری در میزان پرولاکتین وجود داشت. در گروه بروموکریپتین از دو سیکل بعد از شروع درمان هر محله با مرحله قبل از درمان تفاوت معنی داری نشان داد (05/0p<). کاهش کلسترول در سیکل های مختلف نسبت به سیکل قبل از درمان، در گروه بروموکریپتین معنی دار بوده و در گروه داستینکس در تمام مراحل به غیر از سیکل پایانی درمان، تفاوت معنی داری مشاهده شد. در مورد ویتاگنوس به غیر از مرحله اول، تاثیر درمان در مراحل بعدی معنی دار بود. هر سه دارو از مرحله سه به بعد نسبت به مرحله قبل از درمان تاثیر معنی داری بر میزان LDL داشتند. افزایش HDL سرم برای ویتاگنوس در تمام مراحل بیشتر از داروهای دیگر بود. کاهش تری گلیسیرید برای ویتاگنوس در تمام مراحل بیشتر از داروهای دیگر بود.
نتیجه گیریویتاگنوس مثل بروموکریپتین و داستینکس میزان پرولاکتین را کاهش داده و موجب کاهش کلسترول، LDL، تری گلیسیرید و افزایش HDL می شود.
کلیدواژگان: ویتاگنوس، پرولاکتین، لیپیدی، بروموکریپتین، داستینکس -
صفحات 27-40مقدمه
آرتریت روماتویید شایع ترین بیماری التهابی مفاصل است که علاوه بر ناتوانی جسمی، آشفتگی های روانی به میزان زیادی در این بیماران دیده می شود. نشخوار فکری یکی از مشکلاتی است که بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید با آن درگیر هستند و از عواملی که تاثیر زیادی بر آن می گذارد می توان به ادراک درد و ناتوانی عملکردی بیماران اشاره کرد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ادراک درد و ناتوانی عملکردی در پیش بینی نشخوار فکری زنان مبتلا به آرتریت روماتویید شهر خرم آباد بود.
مواد و روش هاطرح پژوهش رابطه ای از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به آرتریت روماتویید شهر خرم آباد در سال 1398 بود. حجم نمونه شامل 120 نفر به صورت در دسترس از بین زنان مبتلا به روماتیسم انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های نشخوار فکری، ادراک درد و ناتوانی عملکردی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (همبستگی و رگرسیون) از نرم افزار SPSS 24 استفاده شد.
یافته هانتایج به دست آمده نشان داد که 44 درصد نشخوار فکری زنان مبتلا به آرتریت روماتویید از طریق ادراک درد و ناتوانی عملکردی قابل پیش بینی است.
نتیجه گیریادراک درد و ناتوانی عملکردی رابطه مثبت و معناداری با نشخوار فکری زنان روماتیسمی دارد و نقش نسبتا تعیین کننده ای در کاهش نشخوار فکری این بیماران دارد. از این رو جهت کاهش نشخوار فکری بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید، می توان ادراک درد و ناتوانی عملکری در زنان مبتلا به آرتریت را کاهش داد.
کلیدواژگان: نشخوار فکری، ادراک درد، ناتوانی عملکردی، زنان، آرتریت روماتوئید -
صفحات 41-54مقدمه
در دو دهه گذشته علاقه به درک ماهیت اضطراب فراگیر و گسترش روش های موثر بر آن در بین روان شناسان فزونی یافته است. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی دارو درمانی، درمان شناختی- رفتاری واحدپردازه ای و ترکیب آنها بر تحمل آشفتگی، تحمل ابهام و فرانگرانی در دانشجویان دختر مبتلا به اضطراب فراگیر بود.
مواد و روش هااین پژوهش از نوع پژوهش های نیمه تجربی (طرح پیش آزمون، پس آزمون، آزمون پیگیری با گروه کنترل) بود. از بین دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی شهر مشهد، 60 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش (دارو درمانی، درمان واحدپردازه ای و درمان ترکیبی) و یک گروه کنترل جایگزین گردیدند. شرکت کنندگان با کمک پرسشنامه اضطراب فراگیر اسپیتزر و همکاران (2006)، افکار اضطرابی ولز (2005)، مقیاس تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (2005) و مقیاس تحمل ابهام مک دونالد (1970) مورد پیش آزمون قرار گرفتند. در پایان دوره درمان و سه ماه بعد از آن، شرکت کنندگان مورد پس آزمون و آزمون پیگیری قرار گرفتند. داده ها بر اساس آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شد.
یافته هانتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که هر سه رویکرد درمانی در مقایسه با گروه کنترل بر کاهش تحمل آشفتگی، تحمل ابهام و فرانگرانی اثربخش بوده اند (مجذور اتا 0/37، 0/22 و 0/45)، اما درمان ترکیبی بر دو رویکرد درمانی دیگر به تنهایی برتری معناداری داشته است (0/05>p).
نتیجه گیریبا توجه به زیربنای زیستی و روان شناختی اختلال اضطراب فراگیر، به نظر می رسد که ترکیب درمان های روانشناختی و دارودرمانی در بهبود حالات اضطرابی رویکردی موثرتر باشد.
کلیدواژگان: اضطراب فراگیر، تحمل آشفتگی، تحمل ابهام، فرانگرانی، درمان واحدپردازه ای، دارو درمانی، درمان تلفیقی -
صفحات 55-67مقدمه
نورون های آینه ای نقش مهمی در درک و فهم هیجان ها دارند، از طرفی افراد ADHD هم در درک هیجان و هم در جنبه های مختلف شناختی دچار مشکل هستند از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر پردازش های هیجانی بر عملکرد سیستم نورون های آینه ای در افراد دارای رگه های ADHD بود.
مواد و روش هاابتدا 500 نفر از دانشجویان دانشگاه خوارزمی تهران به صورت تصادفی از طریق مقیاس درجه بندی ADHD بزرگسالان بارکلی مورد غربال قرار گرفتند. سپس 15 نفر از افرادی که نمرات z استاندارد برابر یا بالاتر 5/1+ کسب کرده بودند به عنوان گروه نمونه انتخاب و با آن ها مصاحبه براساس معیارهای DSM-5 صورت گرفت و از وجود نشانه های ADHD در این افراد اطمینان حاصل شد. این افراد به همراه 15 نفر از دانشجویان بهنجار، حجم نمونه پژوهش را تشکیل دادند. سپس فعالیت نورون های آینه ای با استفاده از دستگاه EEG در هنگام اجرای تسک های پردازش هیجانی اندازه گیری شدند. داده های جمع آوری شده بعد از ثبت، با سطح آلفای 0/05 در نرم افزار SPSS نسخه 21 بر اساس روش های آمارتوصیفی (میانگین، انحراف معیار، کمینه، بیشینه) و استنباطی (تحلیل واریانس چندمتغیری، تحلیل واریانس تک متغیری) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد میزان فعالیت سیستم نورون های آینه ای در حین انجام تکالیف هیجانی در افراد دارای رگه های ADHD نسبت به افراد عادی کمتر می باشد.
نتیجه گیرینتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می کند که نورون های آینه ای در بررسی تشخیصی و درمانی اختلال ADHD به عنوان یک عامل مهم مورد توجه قرار گیرند.
کلیدواژگان: اختلال نقص توجه- بیش فعالی، نورون های آینه ای، پردازش هیجانی -
صفحات 68-80مقدمه
پرفشاری خون مهمترین عامل بروز بیماری های قلبی- عروقی است. این مطالعه به منظور بررسی شیوع پرفشاری خون و عوامل مرتبط با آن در بالغین شهرستان تربت حیدریه انجام شده است.
مواد و روش هامطالعه انجام شده یک مطالعه مقطعی بوده که بر روی 278 داوطلب بالای 18 سال که به مراکز بهداشت شهرستان تربت حیدریه مراجعه کرده بودند، انجام شد. اطلاعات دموگرافیک توسط پرسشنامه جمع آوری گردید و سپس فشارخون افراد با روش استاندارد، اندازه گیری شد و کسانی که فشارخون بالا داشتند مجددا دو هفته بعد فشار خونشان اندازه گیری شد. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و 05/0P< از نظر آماری معنی دار تلقی شد.
یافته هاشیوع پرفشاری خون در جمعیت مورد مطالعه 03/23% بود و تفاوت معنی داری بین میزان شیوع در زنان و مردان مشاهده نشد (069/0p=). از مجموع افراد مبتلا به پرفشاری خون، 8/%32 از بیماری خودآگاهی نداشتند و نرخ درمان 4/48% گزارش شد. شیوع پرفشاری خون با افزایش سن، زندگی شهرنشینی (008/0p=)، فعالیت فیزیکی اندک (047/0p=)، سطح تحصیلات پایین (046/0p=) و با سابقه خانوادگی ابتلا به فشارخون)003/0 (p= ارتباط معنی داری داشت و با مصرف سیگار)101 /0 (p= و مصرف الکل (433/0 (p=و نوع تغذیه (05/0p>) ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
نتیجه گیریشیوع فشارخون در جامعه مورد مطالعه، بخصوص جامعه شهری بالا بوده و همچنین نرخ آگاهی و درمان پایین است. بنابراین مداخله مراکز بهداشتی به منظور آموزش، پیشگیری، تغییر سبک زندگی و پایش افراد از سنین جوانی ضروری است.
کلیدواژگان: پرفشاری خون، شیوع، آگاهی، عوامل خطر -
صفحات 81-94مقدمه
یکی از مهمترین یون های فلزی که مضرات زیادی برای محیط زیست و موجودات زنده به خصوص انسان دارد، یون سرب است. یکی از روش های موثر جهت سرب از محلول های آبی، استفاده از جاذب های زیستی می باشد. هدف از انجام این پژوهش جذب زیستی سرب (II) از محلول های آبی با استفاده از جلبک قهوه ای پادینا است.
مواد و روش هاجلبک پادینا جمع آوری شده از سواحل بوشهر، در آون با دمای70 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت خشک و سپس آزمایشات جذب در مقادیر مختلف pH(2-9)، زمان تماس (15-150) دقیقه به فاصله 15 دقیقه یکبار و مقادیر مختلف بیومس (2-1/0) و غلظت اولیه محلول (10-50) میلی گرم برلیتر و همچنین ایزوترم جذب انجام شد.
یافته هانتایج نشان داد که کارایی حذف یون سرب بر روی بیوجاذب پادینا با افزایش دوز بیوجاذب افزایش و با افزایش غلظت اولیه محلول کاهش می یابد. کمترین میزان درصد حذف یون سرب (ІІ) مربوط به زمان 15 دقیقه (22 درصد) و بیشترین میزان، مربوط به زمان 120 تا 150 دقیقه (72 درصد) بود. بیشترین میزان درصد حذف یون سرب (II) مربوط به غلظت 10 میلی گرم بر لیتر (92 درصد) بود. همچنین با افزایش pH کارایی حذف افزایش و در نهایت در6 = pH به حداکثر می رسد. داده های حاصل از بررسی ایزوترم جذب نشان داد که مکانیسم جذب یون سرب (II) بر بیوجاذب پادینا به خوبی از ایزوترم لانگمویر پیروی می کند.
نتیجه گیریبیومس پادینا به عنوان یک جاذب ارزان و با امکان آماده سازی در شرایط مختلف می تواند به عنوان یک جاذب در حذف یون سرب (II) از محلول های آبی مورد استفاده قرارگیرد.
کلیدواژگان: بیوجاذب، یون سرب (II)، جذب زیستی، جلبک پادینا -
صفحات 95-104
هدف این مطالعه بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات هوازی بر پروفایل لیپید،فشارخون، پیشساز پروتئین ناتریورتیک مغزی و ظرفیت عملکردی در مردان بیمار نارسایی قلب بود.
مواد و روش هادر این کارآزمایی بالینی20 بیمار مرد نارسایی قلبی به دنبال عمل جراحی بای پس عروق کرونر بهطور تصادفی در 2 گروه 10 نفره تمرین و کنترل قرار گرفتند، گروه تمرین تحت برنامه ورزشی هوازی 24 جلسهای قرار گرفته و در دو مرحله قبل و بعد از مطالعه اندازهگیری پیشساز پروتئین ناتریورتیک مغزی، پروفایل لیپید، اندازهگیری فشار خون و ظرفیت عملکردی در گروهها انجام و اطلاعات در نرم افزار آماری پریسم نسخه 8 وارد و با آزمونهای آماری تی مستقل و زوجی و سطح آماری کمتر از 05/0 مورد آنالیز قرارگرفت.
یافته هادر گروه تمرین ظرفیت عملکردی از 6/1±4/8 متز به 64/1±4/9 افزایش یافت که در مقایسه با گروه کنترل معنیدار بود (002/0p=)، میزان نسبت کلسترول تام به لیپوپروتئین با دانسیته بالا در گروه تمرین از 3/0±96/3 به 4/0±3/3 رسید که در مقایسه با گروه کنترل معنیدار بود (016/0p=). فشار خون دیاستولیک در گروه تمرین از 8±79 به 6±74 رسید که این کاهش معنیدار بود (023/0p=). میزان پیشساز ناتریورتیک پپتید مغزی در گروه تمرین از 66±444 به 65±421 رسید که معنی دار نبود (528/0p=، 512/0p=).
نتیجه گیریتمرینات هوازی بر ظرفیت عملکردی، فشار خون دیاستولیک بیماران نارسایی قلبی و نسبت کلسترول تام به لیپوپروتئین با دانسیته بالا بعدازعمل جراحی بای پس عروق کرونر تاثیر مثبت دارد.
کلیدواژگان: تمرینات هوازی، نارسایی قلبی، ظرفیت عملکردی، پروفایل لیپید، فشارخون -
صفحات 105-117مقدمه
مراقبت بیمارمحور یکی از اولویت های مهم نظام سلامت در بهبود ایمنی و رضایت بیماران به شمار می رود اما در موارد بسیاری، طبق موازین منشور حقوق بیمار ارایه نمی گردد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مراقبت بیمار محور با رویکرد منشور حقوق بیمار در بیمارستان های قطب یک وزارت بهداشت و درمان ایران انجام شد.
مواد و روش هامطالعه حاضر با رویکرد کیفی انجام شد. مشارکت کنندگان مشتمل بر 21 نفر از مدیران و کارشناسان خبره، مدیران پرستاری مراکز آموزشی و درمانی بیمارستان های منتخب بودند. روش جمع آوری داده ها شامل مصاحبه عمیق بود. داده های حاصل به روش تحلیل محتوای کیفی مورد تحلیل واقع شدند.
یافته هافرآیند تجزیه و تحلیل داده ها در نهایت به پیدایش 6 درون مایه منجر شد. این درونمایه ها تحت عناوین مدیریت خدمات پرستاری، اطلاعات، تامین منابع و مراقبت، منشورحقوق بیمار، ایمنی بیمار و مراقبت معنوی معرفی شدند که هر کدام از آنها از طبقات، زیرطبقات و کدهای اولیه مستخرج گردیده که در متن مقاله به تفصیل شرح داده شده اند.
نتیجه گیریتوجه به ابعاد مراقبت بیمارمحور و ضرورت اعتلای حقوق بیمار یکی از اولویت های سیستم ارایه دهنده خدمات مراقبت سلامت است. پیشنهاد می گردد که مدل مراقبت بیمار محور با رویکرد منشور حقوق بیمار به منظور ارایه هرچه بهتر خدمات مراقبت سلامت و جلب رضایت دریافت کنندگان مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: مراقبت بیمار محور، منشور حقوق بیمار، بیمارستان -
صفحات 118-125مقدمه
پروتئین فیتاز آنزیمی است که توانایی تجزیه ی فیتیک اسید به میواینوزیتول و فسفات معدنی را دارا می باشد و از این آنزیم به صورت گسترده ای به عنوان یک افزودنی در غذای حیوانات استفاده می شود. هدف از این مطالعه دستیابی به تولید میزان بالایی از آنزیم فیتاز باکتریایی در وکتور بیانی PET26b در میزبان باکتریایی بود.
مواد و روش هاجهت تولید آنزیم فیتاز نوترکیب، ژن هدف به وکتور بیانی pET-26b- وارد شد و وکتور نوترکیب پس از تکثیر در باکتری اشریشیاکلی DH5α به باکتری اشریشیاکلی BL21 به عنوان میزبان بیان منتقل شد. برای جداسازی فیتاز نوترکیب از روش SDS-PAGE استفاده گردید و میزان تولید پروتئین نوترکیب با استفاده از الکتروفورز بررسی شد.
یافته هاآنزیم فیتاز باکتریایی با موفقیت در باکتری اشریشیاکلی بیان شد و وزن مولکولی فیتاز نوترکیب تولید شده در حدود 85 کیلو دالتون تخمین زده شد. همچنین pH بهینه برای فعالیت آنزیم فیتاز باکتریایی نوترکیب در حدود 5/5 برآورد شد.
نتیجه گیرینتایج بدست آمده نشان دهنده موفقیت در تولید آنزیم فیتاز در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از میزبان BL21 با کمترین هزینه ممکن جهت استفاده در صنعت خوراکی طیور است.
کلیدواژگان: آنزیم فیتاز، کلونینگ، اشریشیاکلی -
صفحات 126-136مقدمه
انجام اقدامات پیشگیرانه مانند آموزش و مهارت های پیشگیری کننده مردم برای حفاظت فردی در مناطق اندمیک، می باشد که این مطالعه با هدف تعیین پیشگویی کننده های رفتارهای پیشگیری کننده از لیشمانیوز جلدی در دانش آموزان براساس الگوی اعتقاد بهداشتی و مدل بزنف انجام شد.
مواد و روش هادر این مطالعه توصیفی-تحلیلی تعداد 379 نفر از دانش آموزان شهر نیشابور به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع اوری داده از پرسشنامه ای استفاده شد که براساس الگوهای مورد بررسی طراحی و به صورت خود ایفاء تکمیل گردید.
یافته هاهمبستگی معنی داری 05/0p< بین تمام سازه های الگوهای مورد بررسی بجز حساسیت درک شده و آگاهی با قصد رفتاری مشاهده گردید. در مقایسه دو الگوی مورد بررسی سازه های الگوی بزنف در مجموع 32% و سازه های الگوی اعتقاد بهدشتی در مجموع 24% واریانس قصد رفتارهای پیشگیری کننده از لیشمانیوز را پیشگویی می کردند .
نتیجه گیریمیزان قصد و رفتارهای پیشگیری کننده از لیشمانیوز درجامعه مورد بررسی در حد متوسط بود که با توجه به آندمیک بودن بیماری در شهر نیشابور باید از طریق مداخلات آموزشی ارتقآء یابد. برنامه های اموزشی با هدف افزایش نگرش، هنجارهای انتزاعی، خودکارآمدی و منافغ درک شده و همچنین کاهش موانع درک شده می تواند در ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده از لیشمانیوز موثر باشد.
کلیدواژگان: لیشمانیوز، الگوی اعتقاد بهداشتی، مدل بزنف، دانش آموز -
صفحات 137-152مقدمه
بیماری دیابت، از جمله مشکلات جدی سیستم های بهداشت و درمان در تمامی جهان و همچنین ایران به حساب می آید. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی فراشناخت درمانی و واقعیت درمانی بر خودمراقبتی، فشار خون و قندخون ناشتا در مبتلایان به دیابت نوع دو انجام شد.
مواد و روش هاروش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران زن مبتلا به دیابت نوع 2 شهر کرج در سال 1399 بود. 45 نفر از داوطلبین واجد شرایط به روش نمونه گیری دردسترس و به شکل تصادفی وارد پژوهش شدند. برای گروه های واقعیت درمانی و فراشناخت درمانی، هشت جلسه 90دقیقه ای، برگزار شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودمراقبتی توبرت و گلاسکو (2000)، دستگاه فشار خون آنالوگ و آزمایش قند خون ناشتا استفاده شد. در گروه ها پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد و در نهایت، پیگیری انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین و انحراف معیار استفاده شد و داده ها با استفاده از روش اندازه گیری مکرر و با آزمون تعقیبی بون فرونی در محیط نرم افزار spss22 با سطح معناداری کمتر از 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد و گروه فراشناخت درمانی و واقعیت درمانی بر خودمراقبتی (001/0P<) اثر افزاینده داشتند و در طول زمان (001/0P<) و در پیگیری نیز پایدار بود ولیکن بر قند خون ناشتا و فشار خون اثر معناداری نداشتند.
نتیجه گیریبر اساس یافته های این پژوهش، واقعیت درمانی و فراشناخت درمانی در افزایش خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 موثر بودند.
کلیدواژگان: فراشناخت درمانی، واقعیت درمانی، خودمراقبتی، فشار خون، قندخون ناشتا، دیابت ملیتوس نوع 2
-
Pages 1-14Introduction
Nowadays anthropometric characteristics and physical fitness factors are used for talent identification and evaluation of the athletechr('39')s fitness. This study aimed to investigate the relationship between some anthropometric characteristics with physical fitness factors among young male athletes aged 11-17 in Kermanshah.
Materials and MethodsThe statistical populations of this study were young male athletes in Kermanshah, among which 100 male athletes were randomly selected as samples. Anthropometric characteristics, weight, height (standing and sitting positions), contracting arm circumference, arm circumference, leg circumference, BMI, body fat percentage were measured and the physical fitness factors tests, including 100 m speed test, 4×9 agility test, 1500 m aerobic power test, and flexibility test were conducted.
ResultsThe results of the present study showed that there was a significant inverse correlation between body weight, body mass index, body fat percentage, and waist circumference with fitness tests. However, no significant relationship between height (standing and sitting), leg circumference, arm circumference with flexibility, and anaerobic power was observed. Also, a significant inverse relationship between height (sitting and standing), and leg circumference with agility, while a positive significant relationship with speed test was observed among the subjects.
ConclusionAccording to the results of the present study, physical fitness decreases with increasing anthropometric indices (body weight, body mass index, body fat percentage, and waist circumference); As a result, to improve anthropometric indices, trainers should be provided with the proper educational program and appropriate information on sports nutrition. In addition, coaches can use anthropometric indicators and fitness factors to identify athletes.
Keywords: Anthropometric, Physiological, Physical Fitness, Athletes -
Pages 15-26Introduction
Hyperprolactinemia in women results in menstrual disorders, irregular ovulation, amenorrhea, and reduction of progesterone Level after ovulation, due to corpus luteum failure. This study aimed at comparing the effect of Vitagnus fruit extract on blood prolactin level and its effect on altered serum lipids in Hyperprolactinemic women with Bromocriptine and Dustinex.
Materials and MethodsAmong the women with Hyperprolactinemia referring to medical Centers, 105 subjects were chosen and classified into 3 groups: Bromocriptin Dustinex and Vitagnus. They were treated during (i.e. 4 cycles), and finally, the blood levels of prolactin, Cholesterol, HDL, LDL, triglycerides were measured.
ResultsThe results showed that, except in Bromocryptin, in other groups, there was a meaningful difference in each step compared to the earlier step in terms of prolactin level change.In the Bromocryptin group, after two cycles of treatment, each step showed a meaningful difference from the earlier step (p<0.05). examination of cholesterol levels showed that the reduction of cholesterol levels in various cycles was meaningful. In Dustinex group, there was observed meaningful difference in all steps except the final step of treatment. In the case of Vitagnus, the impact of treatment was meaningful, except in the first step.The results showed that all drugs had a meaningful effect on LDL level, after the third stage. The increase in serum HDL level for Vitagnus was more than other Tablets in all stages.
ConclusionVitagnus decreases the prolactin level meaningfully, Similar to Bromocryptin and Dustinx. Also decreased cholesterol, LDL, and triglyceride, wherever increased HDL level.
Keywords: Vitagnus, Prolactin, Lipids, Bromocriptine, Dostinex -
Pages 27-40Introduction
Rheumatoid arthritis is the most common inflammatory disease of the joints and in addition to physical disability, mental disorders are very common in these patients. mental rumination is one of the problems that patients with rheumatoid arthritis face, and one of the factors that has a great impact on it is the perception of pain and functional dysfunction of patients. Therefore, the aim of this study was to investigate the role of pain perception and functional disability in predicting the mental rumination of women with rheumatoid arthritis in Khorramabad.
Materials and MethodsThe research design was correlational. The statistical population included all women with rheumatoid arthritis in Khorramabad in 1398. Sample size including 120 people were selected from among women with rheumatism. The tools used in this study were mental rumination questionnaires, pain perception and functional disability. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential (correlation and regression) methods of SPSS 24 software were used to analyze the data.
ResultsThe results showed that 44% of womenchr('39')s mental rumination with rheumatoid arthritis can be predicted through pain perception and functional disability.
ConclusionPerception of pain and functional disability has a positive and significant relationship with mental rumination in rheumatoid arthritis women and has a relatively decisive role in reducing the mental rumination of these patients. Therefore, in order to reduce the mental rumination of patients with rheumatoid arthritis, it is possible to reduce the perception of pain and functional disability rheumatoid arthritis women.
Keywords: mental rumination, Pain Perception, Functional Disability, Women, Rheumatoid Arthritis -
Pages 41-54Introduction
In the last two decades, the interest in understanding the nature of generalized anxiety disorder (GAD) and the development of effective treatment methods for GAD has increased among psychologists. This study aimed to compare the effectiveness of pharmacotherapy, modular cognitive-behavioral therapy and their combination in distress tolerance, ambiguity tolerance and meta-worry in female students with generalized anxiety.
Materials and MethodsThis study was a semi-experimental research with a pretest-posttest and follow-up control group design. The selection of 60 students among the female students of the Islamic Azad University of Mashhad was done by purposive sampling and were randomly assigned into three experimental groups (pharmacotherapy, modular therapy and combination therapy) and a control group. The participants were pretested using Generalized Anxiety Disorder Questionnaire (GAD-7; Spitzer et al., 2006) Wells ,Anxious Thoughts Inventory (2005), Simmons and Gahr turbulence tolerance scale (2005) and McDonald Ambiguity Tolerance Scale (1970). At the end of the treatment and three months after it, participants underwent post-test and follow-up test. The data in this article was analysed with repeated measures analysis of variance (ANOVA).
ResultsThe results of the repeated measures ANOVA showed that all three treatment approaches were effective in reducing turbulence tolerance, ambiguity tolerance and meta-worry compared to the control group (Eta-squared 0.37, 0.22, 0.45, respectively), but combination therapy had a significant advantage over the other two therapeutic approaches alone (p <0.05).
ConclusionBased on the biological and psychological underpinnings of generalized anxiety disorder, it seems that the combination of psychological therapies and pharmacotherapy is a more effective approach in improving anxiety conditions.
-
Pages 55-67Introduction
Mirror neurons play an important role in the understanding of emotional functions. On the other hand, ADHD people are having difficulty understanding both emotional aspects. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of the emotional processes on the functioning of the mirror neuron system in people with ADHD traits.
Materials and MethodsAt first, 500 students of Kharazmi University of Tehran were randomly selected and They were screened by Adult Barclaychr('39')s ADHD scoring scale and Then 15 people who had a standard z score equal to or higher than +1.5 were selected as the sample group Then, an interview was conducted based on DSM-5 criteria and ensured the presence of ADHD symptoms in these people. And these people together with 15 normal students formed the sample size of the research Then the activity of neurons was measured using an EEG device while performing emotional processing tasks. In this study, the data collected after registration, with an alpha level of 0.05 in SPSS 21 software based on descriptive statistics (mean, standard deviation, minimum, maximum) and inferential (multivariate analysis of variance, univariate analysis of variance) were analyzed.
ResultsThe results of this study showed that the activity of the mirror neurons system during emotional tasks is lower in people with ADHD than in normal people.
ConclusionThe results of this study suggest that mirror neurons should be considered as an important factor in the diagnosis and treatment of ADHD disorder.
Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Mirror Neurons, Emotional Processing -
Pages 68-80Introduction
Hypertension is the major risk factor for cardiovascular disease. The purpose of this study was to quantify the prevalence of hypertension in adults of Torbat-e Heydarieh City.
Materials and Methodsthis cross-sectional study was performed on 278 volunteers over the age 18, who referred Torbat-e Heydarieh Health centers. Demographic information was collected by a questionnaire and then blood pressure was measured by standard method, and those with high blood pressure were re-measured two weeks later. The SPSS software and Chi square test were used for data analysis. P<0.05 was considered statistical significance level.
Resultsthe prevalence of hypertension was 23.03% and no statically differences were observed between men and women (p= 0.069). 32.8% of participants with hypertension were unaware of their disease and 48.4% of them using antihypertensive medication. There is a significant correlation between hypertension prevalence and aging, urbanization (p=0.008), low physical activity (p=0.047), low level of education (p=0.046) and family history of hypertension (p=0.003). But there was no significant association between high blood pressure and smoking (p=0.101), alcohol consumption (p=0.433) and diet (P>0.05).
ConclusionThe prevalence of hypertension is high in the study community, especially in the urban community. On the other hand, the rate of awareness and treatment is low. Therefore, the intervention of health organizations in order to educate, prevent, change lifestyles and monitor people from an early age is essential.
Keywords: hypertension, prevalence, knowledge, risk factors -
Pages 81-94Introduction
Lead is one of the most important metal ions that has many disadvantages for the environment and organisms, especially humans. One of the most effective methods for causing lead from aqueous solutions is the use of biological adsorbents. The purpose of this study was to investigate the biological biosorption of lead (II) from aqueous solutions using Padina algae.
Materials and MethodsPadina algae was collected from Bushehr coastal and dried in an oven at 70 ° C for 24 hours, then adsorption experiments were carried out at pH(2-9), contact time (15-150)minutes, different amounts of biomass(0.1-2) and initial concentration(10-50) mg/L of the solution and Isotherm also.
ResultsThe results showed that the removal efficiency of lead ion on the bio-absorbent Padina increased with increasing contact time ( lowest at 15 minutes with 22% and highest at 120- 150 minutes with 75%) and Biosorbent dose ( the highest at 10mg/L concentration with 92%) decreased with an increasing initial concentration of the solution. It also increases the removal efficiency by increasing the pH and finally reaches the maximum at pH = 6. The data obtained from the study of isotherm adsorption showed that the mechanism of adsorption of lead ion (II) to the bio-absorbent of the Padina follows well Langmuir isotherm.
ConclusionPadian biomass can be used as an adsorbent for the removal of lead ions (II) from aqueous solutions as a cheap absorbent and can be prepared under various conditions.
Keywords: bio-absorbent, Lead (II), Biosorption, Padina algae -
Pages 95-104Introduction
Heart disease is the most common cause of mortality in world and CABG is frequently performing and its finally results strongly related to life style modification especially exercise training. Therefore, the aim of this study was to evaluate the impact of aerobic training on Lipid profile ،Blood pressure ، Pro BNP and Functional Capacity in male heart failure patients undergoing CABG.
Materials and MethodsThis clinical trial was performed on 20 male heart failure patients after CABG randomely in two group(control &exercise).Training was performed for 24 sessions and each session was 60 minutes with70% maximal heart rate . Evaluation of exercise capacity ،Lipid profile ،Blood pressure and Pro BNP levels was done before and after intervention. Data was analyzed by using independent and paired t-test and prism(ver.8) software.
ResultsAfter eight weeks functional capacity in exercise group change from 8.4±1.6to 9.4±1.64 and in control group change from 9.56±3.3 to 9.71±3.3, there was significantly increased in exercise group (p=0.002). Total CHOL /HDL ratio in exercise group change from 3.96±0.3 to 3.3±0.4 and in control group change from3.53±0.4to3.6±0.47, there was significantly decreased in exercise group (p=0/016). Diastolic blood pressure in exercise group change from 79±8 to 74±6 and in control group change from 80±9 to 78±8, there was significantly increased in exercise group (p=0.023). ProBNP level in exercise group change from 444±66 to 421±65 and in control group change from 276±66 to 236±65, there was not significantly decreased in two groups (p=0.528, p=0.512).
ConclusionAccording to the results of the present study, the causative agent was identified as the most important factor in the development of evidence-based strategic decision making in hospitals in Tehran, which indicates the importance of paying attention to these factors in hospitals.
Keywords: Health, Strategic Decision Making, evidence-based medicine, hospital -
Pages 105-117Introduction
Patient-centered care is one of the major priorities of the health system to improve patient safety and satisfaction, but in many cases it is not provided in accordance with the Patient Rights Charter. Therefore, the present study aimed to design a patient-centered model of care with the approach of the Charter of Patient Rights in Arbitrary Hospitals of the Ministry of Health of Iran.
Materials and MethodsThis study was a qualitative study. Participants included 21 expert managers and nurses, nursing managers of educational hospitals and selected hospitals. The method of data collection was in-depth interviews. The data were analyzed by qualitative content analysis.
ResultsThe process of data analysis led to the emergence of 6 themes. These themes were titled with nursing services management, information, resource and care, patient charter, patient safety, and spiritual care, each of them derived from categories, subcategories, and primary codes, which are described in detail in the article.
ConclusionPaying attention to the dimensions of patient-centered care and the need to promote patient rights is one of the priorities of the health care system. It is recommended that the patient-centered model of care with the patient rights charter approach be used in order to provide better health care services and satisfy the patients.
Keywords: Patient-centered care, Charter of Patients' Rights, Hospital -
Pages 118-125Introduction
Phytase is an enzyme that has the ability to break down phytic acid into myoinositol and mineral phosphate, and widely uses as an additive in animal foods. The aim of this study was to achieve a high level of bacterial phytase expression in PET26b expression host.
Materials and MethodsTo generate the recombinant phytase enzyme, the target gene was introduced into the expression vector pET-26b-Phytase, and the recombinant vector was transferred to Escherichia coli BL21 as a host of expression after replication in E. coli DH5α. The SDS-PAGE method was used to isolate recombinant phytase and the amount of produced recombinant protein was investigated. by electrophoresis.
ResultsThe bacterial phytase enzyme was successfully expressed in Escherichia coli and the molecular weight of recombinant phytase produced at about 85 kDa was estimated. The optimum pH for recombinant bacterial phytase was estimated at 5.5.
ConclusionThe results showed that phytase derived from Escherichia coli due to its low production cost and high production of recombinant phytase is a desirable alternative for use in domestic animal feed industry.
Keywords: Phytase 6-phytase, Cloning, Escherichia coli -
Pages 126-136Introduction
Preventive measures such as training and preventive people skills are for personal protection in endemic areas that the aim of this study was to determine the predictors of preventive behaviors of cutaneous leishmaniasis in students based on Health Belief Model and BASNEF model.
Materials and MethodsIn this descriptive-analytical study, 379 students of Neyshabur city were selected and studied by multistage cluster sampling. A questionnaire was designed to collect data and was completed based on the study patterns.
ResultsSignificant correlation (P <.01) was found between all constructs of the models except perceived sensitivity and awareness with behavioral intention. Comparing the two models studied, the BASNEF model constructs predicted 32% of the total and the Behavioral belief model constructs 24% of the variance in intention to prevent leishmaniasis behaviors.
ConclusionThe prevalence of Leishmaniasis prevention behaviors in the studied community was moderate, which should be improved through educational interventions given that the disease is endemic in Neyshabur. Training programs aimed at enhancing attitudes, abstract norms, self-efficacy and perceived benefits as well as reducing perceived barriers can be effective in promoting leishmaniasis prevention behaviors.
Keywords: Leishmaniasis, Health Belief Model, BASNEF Model, Student -
Pages 137-152Introduction
Diabetes is one of the most serious problems in health care systems all over the world as well as in Iran. The aim of this study was to compare the effectiveness of metacognitive therapy and reality therapy on self-care, blood pressure and fasting blood sugar in patients with type 2 diabetes.
Materials and MethodsThe method of study was quasi-experimental with pre-test-post-test design and follow-up study with a control group. The statistical population consisted of all female patients with type 2 diabetes in Karaj in 1399. 45 of the qualified candidates were made available to the sampling method and entered into the study by accident. Eight 90-minute sessions were held for reality therapy and metacognitive therapy groups. The Toobert and Glasgow (2000) self-care questionnaire, analog blood pressure monitor and fasting blood glucose test were used to collect data. Pre-test and post-test were performed for all groups and finally, follow-up was performed In order to analyze the data in the descriptive discussion, the mean and standard deviation were used and in the discussion of inferential statistics, , the data were analyzed using repeated measures method and Bonferroni post hoc test in SPSS22 software with a significance level of less than 0.05.
ResultsThe results showed that the two groups of metacognitive therapy and reality therapy had an increasing effect on self-care (P <0.001) and over time (P <0.001) and in follow-up. It was stable but had no significant effect on fasting blood sugar and blood pressure.
ConclusionBased on the findings of this study, reality therapy and metacognitive therapy were effective in increasing self-care of patients with type 2.
Keywords: Metacognitive therapy, Reality Therapy, Self Care, Blood Pressure, Blood Glucose, Diabetes Mellitus, Type 2