فهرست مطالب

توسعه محلی (روستایی - شهری) - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 23، پاییز و زمستان 1399)

نشریه توسعه محلی (روستایی - شهری)
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 23، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهمن خسروی پور*، منصور غنیان، آزاده بخشی صفحات 333-359
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی استراتژی های معیشتی بهره برداران چاه آب کشاورزی در استان خراسان جنوبی بود. جامعه آماری تحقیق بهره برداران چاه آب کشاورزی در آن استان و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 237 نفر تعیین شد. ابزار تحقیق چک لیست و پرسشنامه بود. اطلاعات خشک سالی از سایت سازمان هواشناسی گردآوری شد. داده های پیمایش با نرم افزار SPSS24 و داده های هواشناسی با نرم افزار DIPP تحلیل شدند. نتایج نشان دادند که ازنظر میزان وابستگی معیشت خانوار به آب چاه کشاورزی سه استراتژی وابسته مستقیم، وابسته غیر مستقیم و غیر وابسته نسبت به چاه آب در بین بهره برداران وجود دارد. در استراتژی اول بهره برداران ازنظر میانگین دو متغیر سن و سابقه فعالیت کشاورزی از دو گروه دیگر بیشتر و همچنین ازنظر دو متغیر سهم آب کشاورزی تحت مالکیت و تعداد شرکت در کلاس آموزشی از دو گروه دیگر کمتر بودند. میانگین ساعت آب چاه تحت مالکیت و میانگین تعداد دوره آموزشی در بین بهره برداران استراتژی غیر وابسته نسبت به دو گروه دیگر بالاتر بود. همچنین بهره برداران چاه آب کشاورزی با استراتژی معیشتی وابسته غیر مستقیم ازلحاظ میانگین متغیرهای سن، سابقه بهره برداری از چاه آب و سابقه فعالیت کشاورزی مابین دو گروه دیگر قرار دارند. همچنین نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین متغیرهای سابقه بهره برداری از چاه آب کشاورزی، سابقه فعالیت کشاورزی، شرکت در کلاس های آموزشی، میزان ساعت تحت مالکیت بهره بردار، در دسترس بودن آب کشاورزی، شدت خشک سالی و مدت خشک سالی با شاخص تنوع پذیری معیشت ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: استراتژی معیشتی، تنوع پذیری معیشتی، بهره برداران چاه آب کشاورزی، خشکسالی، استان خراسان جنوبی
  • رضا نوبخت، رسول صادقی، ولی الله رستمعلی زاده* صفحات 361-385
    یکی از مفاهیمی که در ادبیات مهاجرت جهت تحلیل جریان ها و الگوهای مهاجرتی مورد استفاده قرار می گیرد، مفهوم شبکه است. هدف از این مقاله بررسی نقش و اثرگذاری انواع مختلف شبکه ها را در ماندگاری مهاجران در در منطقه عسلویه و کنگان است. مطالعه به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی و به لحاظ اجرا پیمایشی و با استفاده از تکنیک پرسشنامه ساخت یافته انجام گرفته است. حجم نمونه شامل 654 نفر نیروی کار مهاجری است که در منطقه عسلویه و کنگان ساکن می باشند. نتایج نشان داد شبکه های خویشاوندی، فامیلی و دوستی در حرکت مهاجران به سمت جامعه مقصد اثرگذاری قابل توجهی دارند و اثرگذاری آنها بعد از مهاجرت در طی زمان کاهش می یابد. این شبکه ها در شکل دهی به جریانات مهاجرتی بعدی اثرگذار هستند اما در تعیین میزان مدت ماندگاری مهاجران بویژه مهاجرانی مانند مهاجران نیروی کار که با محیط، شرایط و روابط جدیدی ارتباط پیدا می کنند، اثرگذاری کمتری خواهند داشت. در میان شبکه های قبل از مهاجرت، شبکه فامیلی، اثرگذاری معناداری در ماندگاری مهاجران دارد و از میان شبکه های پس از مهاجرت، شبکه های درون و برون سازمانی تاثیر معناداری بر ماندگاری اقامتی مهاجران در منطقه دارد. همچنین اندازه شبکه های پس از مهاجرت نیز نقش مهمی در مدت زمان ماندن مهاجران دارد، یعنی مهاجران دارای شبکه بزرگتر، مدت زمان بیشتری در منطقه صنعتی پارس جنوبی خواهند ماند. بر اساس نتایج برآمده از تحقیق، بهینه نمودن مقصد  به لحاظ امکانات رفاهی،  فراهم نمودن امکانات بهداشتی و پزشکی، بهینه نمودن مسکن های سازمانی ماندگاری مهاجران در مناطق صنعتی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، شبکه های قبل از مهاجرت، شبکه های پس از مهاجرت، ماندگاری اقامتی، منطقه صنعتی پارس جنوبی
  • علی اکبر دولتی، سید علی سیادت*، علی اکبر امین بیدختی، محمدرضا نیستانی صفحات 387-413

    پ پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهبرد های مشارکت اجتماعی دانشگاه ها با جوامع محلی در استان سمنان و دانشگاه سمنان اجرا شده است. رویکرد پژوهش آمیخته(کیفی - کمی) که بخش کیفی آن مبتنی بر نظریه داده بنیاد بوده که فرآیند آن طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و از طریق مصاحبه عمیق با صاحبنظران و خبرگان در این حوزه، صورت گرفته است. در این راستا با استفاده از رویکرد هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری و رویکرد در حال ظهور، مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته با 13 نفر از ذی نفعان داخلی دانشگاه که با بحث مشارکت اجتماعی دانشگاه آشنایی کامل داشته اند و 16 نفر از ذی نفعان خارجی دانشگاه که ارتباط متقابل با دانشگاه داشته اند، صورت پذیرفته است. بخش کمی نیز مبتنی بر تحلیل عاملی تاییدی بوده و نمونه ای به حجم 385 نفر تعیین گردیده است. نتایج تحلیل داده ها، حاکی از شناسایی 28 مفهوم و کارکرد است که با پالایش بیشتر و حذف موارد تکراری، در نهایت، 20 مفهوم اشباع شده ساخته شد. که در مرحله کدگذاری محوری، در 10 مقوله دسته بندی و در پژوهش حاضر در قالب مدل پارادایمی، عوامل راهبردی مشارکت اجتماعی دانشگاه (تدوین چشم انداز دانشگاهی با توجه به نیاز جامعه محلی، برگزاری کارگاه ها و کنفرانس های علمی، قراردادهای مشترک پژوهشی، نیروی انسانی بومی، نهادینه کردن مشارکت منطقه ای، ایجاد انجمن ها و شرکت های غیر دولتی در جامعه، جهت دهی آموزش و پژوهش به سمت حل مشکلات و رفع نیازهای واقعی استان، نظارت بر انجام فعالیت های پژوهشی، انجام مطالعات جامع در زمینه پتانسیل های معدنی، تشکیل کارگاه ها برای کشاورزان، رصد اشتغال فارغ التحصیلان، ایجاد و توسعه رشته های جدید با توجه به نیاز استان و منطقه، آموزش شهروندان و فرهنگ سازی در خصوص کاهش تولید و تفکیک زباله های خانگی، باز کردن فضای اجتماعی دانشگاه برای رشد و عرضه جوانان، آموزش صنایع دستی استان به زنان خانه دار به ویژه در مناطق محروم، حساسیت برنامه هایی در زمینه حفاظت از محیط زیست و بازنگری محتوای آموزشی بر اساس نیاز جامعه) ارایه شده است. همچنین نتایج بخش کمی پژوهش، گویای تایید راهبرد های شناسایی شده بود.

    کلیدواژگان: دانشگاه، مشارکت اجتماعی، جامعه محلی، شهرستان سمنان
  • مرضیه صفری*، علی شماعی، علی موحد، پروانه شاه حسینی صفحات 415-445

    حق به شهر به عنوان شکل جدیدی از شهروندی تعریف می شود تا همه شهروندان بتوانند بر تولید فضای شهری کنترل و مشارکت داشته باشند. زنان به عنوان نیمی از جامعه، امکان بهره مندی برابر از فضاهای شهری را نسبت به مردان ندارند و درنتیجه فضاهای جنسیتی شکل می گیرند بر اساس دیدگاه جنسیتی، می بایست به تسلط روابط قدرت پدرسالارانه در فضاهای شهری نیز توجه نمود تا تمامی ساکنان با تفاوت های هویتی مختلف همچون جنسیت ؛بتوانند از حق مشارکت و حق تصاحب خود نسبت به فضاهای شهری بهره مند شوند با توجه به اهمیت مسئله هدف مقاله حاضر الگو حضور در فضای زنانه بر حق به شهر زنان با نقش تعدیل گر انگیزه است. حضور در فضای زنانه به عنوان متغیر مستقل از چهار بعد امنیت، دسترسی، امکان جابه جایی و تحرک، و آشکاری و داشتن صدا تشکیل می شود. حق زنان نسبت به شهر به عنوان متغیر وابسته و انگیزه به عنوان متغیر تعدیل گر می باشند. نمونه آماری تحقیق با استفاده از روش مبتنی بر آزمون247 نفر است که بانوان بالای 14سال استفاده کننده از پارک های بانوان شهر اصفهان را شامل می شود. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه و تجزیه وتحلیل اطلاعات مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار smart pls می باشد. نتایج تحقیق نشان داد حضور در فضای زنانه بر حق به شهر زنان تاثیرگذار است و متغیر امنیت و آشکاری و داشتن صدا در حق به شهر زنان نیز معنادار می باشند و متغیر انگیزه به عنوان تعدیل گر بر رابطه علی حضور در فضای زنانه بر حق به شهر زنان نقش تعدیل گر ندارد.

    کلیدواژگان: فضای شهری، حق به شهر زنان، پارک های بانوان، شهر اصفهان
  • شیوا فولادی، علی اکبر سالاری پور* صفحات 447-471

    زندگی معاصر در  شهرهای پرجمعیت با کاهش شدید تعاملات اجتماعی میان شهروندان به ویژه در روابط همسایگی مواجه گشته است. در حالی که در گذشته در محلات سنتی همواره زندگی جریان داشته و اهالی در کنار هم مانند اعضای یک خانواده زندگی می کردند. استفاده از واژه های مردم گریز و مردم گرا اولین بار توسط اسموند مطرح گردید، بعدها نظریه پردازان دیگر نیز از مفاهیم مشترک مردم گرایی سخن به میان آورده اند. هدف پژوهش حاضر دستیابی به مولفه هایی از فضای شهری که بر میزان مردم گرایی محلات سنتی شهر رشت موثرند، می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و بر اساس جمع آوری اطلاعات به روش اسنادی و پیمایشی میدانی است. همچنین ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای مشتمل بر 50 پرسش مرتبط با متغیرهای پژوهش می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل ساختاری تحلیل عاملی تاییدی و روش برآورد حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزارهای SPSS و SMART PLS3 بهره گرفته شد. ساکنین محلات سنتی شهر رشت جامعه آماری و ساکنین محلات استادسرا، چله خانه و پیرسرا نمونه آماری در نظر گرفته شده اند. داده های پژوهش نیز از 265 نفر از ساکنین محلات مذکور جمع آوری گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داده که به ترتیب معیارهای دلبستگی اجتماعی تجمع پذیری، زیبایی و دلپذیری، همه شمول بودن، خوانایی، پیش بینی و خلق رویدادهای اجتماعی و هندسه و ابعاد فضا بر ارتقا سطح مردم گرایی محلات سنتی استادسرا، چله خانه و پیرسرا در شهر رشت موثر می باشند.

    کلیدواژگان: اجتماع پذیری، مردم گرایی، محله، محلات سنتی، شهر رشت
  • تقی آزاد ارمکی، حمیدرضا جلایی پور، علی حاجلی* صفحات 473-499

    در سه دهه اخیر، جنبش های اجتماعی متعددی در ایران ظهور کرده است. این مقاله بدنبال بررسی این ظهور و گسترش جنبش ها در جامعه ایران معاصر است. ما با چارچوب نظری ترکیبی، برگرفته از نظریه های جنبش های جدید اجتماعی و همطرازی فریم ها، و به روش اسنادی سه بعد مهم هر یک جنبش های اجتماعی را بررسی کرده ایم: تضاد اجتماعی، کنشگران، و مطالبات. این جنبش ها علاوه بر تضادهایشان، بر مبنای دامنه دربرگیرندگی در دو دسته جنبش های فراگیر و جنبش های محدود دسته بندی شده اند. جنبش های شهری، معلمان و کارگران به دلیل دامنه دربرگیرندگی محدود به خودشان در ردیف جنبش های محدود، و جنبش های اصلاحات، زنان، دانشجویی، و جنبش دی ماه 1396 به عنوان جنبش های فراگیر در نظر گرفته شده اند. یافته هانشان می دهد، تضادهای متعدد و متنوعی بستر ظهور جنبش های اجتماعی در سه دهه اخیر بوده اند. این تضادها شامل نحوه ارایه خدمات شهری، سیاست گذاری اقتصادی، رویه های اجتماعی، و شیوه حکمرانی می شود. کنشگران این رخدادها، چه در جنبش های محدود و چه در جنبش های دربرگیرنده، متکثر بوده و از جای جای جامعه ایرانی برآمده اند. مطالبات این جنبش های اجتماعی به رغم پراکندگی، حول عدالت اجتماعی، بهبود سیاست گذاری ها و حکمرانی مطلوب قابل دسته بندی هستند. ما نتیجه گرفته ایم که این ظهور پر تعداد جنبش های اجتماعی نتیجه تضادهای حل نشده در بخش های مختلف جامعه ایرانی است. مختصات تکینه جنبش ها، بویژه تضادها و کنشگران متکثر و برآمده از اغلب بخش های جامعه، بیانگر پدیدارشدن «جمعیت معترض» در ایران معاصر است. جمعیت معترض نیروی بی شکل/پرشکل اجتماعی جدیدی است که در سرتاسر جامعه بدنبال تغییر اجتماعی با مطالبه مشخص برقراری عدالت اجتماعی و برابری است.

    کلیدواژگان: جنبش اجتماعی، جمعیت معترض، جنبش های شهری، مشهد، اسلامشهر، تغییر اجتماعی، عدالت اجتماعی
  • حسن جلیلی اصل*، اصغر فلاح، جعفر اولادی، ساره حسینی صفحات 501-527

    بوم گردی از اهرم های اصلی توسعه زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی و از جمله رویکردهای ضروری در فرآیند نیل به توسعه پایدار و جلوگیری از هدر رفت وقت و سرمایه در جهان است که همواره از دیدگاه های گوناگون مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش تعیین و اولویت بندی معیارها و شاخص های بوم گردی روستایی با استفاده از نظرات 44 نفر از خبرگان و کارشناسان متخصص در این حوزه بوده است. در این پژوهش ، از تکنیک دلفی به منظور شناسایی معیارها و شاخص های زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فنی حایز اهمیت در بوم گردی روستایی، از تکنیک   تصمیم گیری چندمعیاره Entropy و TOPSIS به منظور محاسبه وزن و اولویت آنها استفاده شده است. تجزیه و تحلیل یافته های این پژوهش با استفاده از تکنیک دلفی، 54 شاخص و 4 معیار را از جنبه های زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فنی برای بوم گردی روستایی شناسایی و بومی سازی نموده است. نتایج وزن دهی معیارها از طریق تکنیک Entropy نشان داد که معیار زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فنی به ترتیب وزن های (2501/0)، (2726/0)، (2496/0) و (2276/0) را به خود اختصاص داده اند. نتایج اولویت بندی معیارها با تکنیک TOPSIS نیز نشان داد معیارهای فنی و اقتصادی اولویت بالاتری را در قیاس با سایر معیارها در بوم گردی روستایی دارند. همچنین یافته های پژوهش نشان داد از جنبه زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فنی به ترتیب شاخص های وجود فضای سبز، جنگل، مرتع...؛ شکوفایی اقتصاد روستاها با توسعه و رونق بازارهای محلی روستایی؛ سبک معماری و صنایع دستی، نوع پوشش لباس و غذاها و وجود اماکن و جاذبه های مذهبی، تاریخی، باستانی، زیارتی... نسبت به سایر شاخص ها اولویت اول را به خود اختصاص دادند. نتیجه بررسی های بعمل آمده نشان می دهد که بوم گردی روستایی بدلیل قابلیت های خاص خود می تواند سبب جذب گردشگران داخلی و خارجی و پیشرفت زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی در آینده شود. لذا، پیشنهاد می گردد معیارها و شاخص های بومی سازی شده بوم گردی روستایی در این مطالعه در برنامه های مدیریتی مورد توجه قرار گیرد و سازمان ذیربط جهت اجرای پروژه های بوم گردی روستایی این معیارها و شاخص های انتخاب شده را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: بوم گردی روستایی، معیارها و شاخص ها، خبرگان و متخصصان، انتروپی، تاپسیس
  • سعید منظری*، سید احمد فیروز آبادی صفحات 529-555

    هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه جامعه شناختی طرح های توسعه اجتماع محور به منظور درک ویژگی ها و الزامات آن هاست. روش پژوهش، کیفی و مبتنی بر نظریه زمینه ای است که فرایند آن در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شده است. دراین راستا با استفاده از نمونه گیری هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری،  مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته با 25 نفر شامل: افراد اجتماع محلی پالنگان، پرورش دهندگان ماهی، مطلعین محلی و کارمندان نهادهای دولتی مرتبط با طرح پرورش ماهی، صورت گرفت. نتایج تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری، حاکی از شناسایی 305 مفهوم است که با پالایش بیشتر و حذف مواردتکراری، درنهایت، 276 مفهوم ساخته شد و در مرحله کدگذاری محوری، در 43 مقوله دسته بندی شد. این مقولات در پژوهش حاضر در قالب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی(پتانسیل های طبیعی و فرهنگی)، پدیده محوری (شکل گیری توسعه اجتماع محور)، شرایط زمینه ای (اجتماع محلی پالنگان، میزان، شدت و دوره زمانی)، عوامل مداخله گر(عوامل آموزشی، عوامل دولتی، عوامل نهادی، عوامل اقتصادی و عوامل جغرافیایی)، راهبردها(اقتصادی، سیاستی، تحقیقاتی، آموزشی، ترویجی، نظارتی، مدیریتی، حمایتی، بهداشتی، اجتماعی و فرهنگی)، و پیامدها(رونق گردشگری، افزایش روحیه مدارا، الگوگیری از رفتار گردشگران، مشاغل جدید، افزایش قیمت مسکن، افزایش آلودگی، تغییر سبک زندگی، تغییر سبک مصرف، پویایی اجتماعی، احیای برخی سنت ها، کاهش رغبت نسبت به مشاغل سنتی، آسیب های اجتماعی، بهبود نسبی درآمد، توسعه باغداری و شکل گیری تضاد منافع)، ارایه شد و در مرحله کدگذاری گزینشی، با داستان روایتی ، مقوله محوری به سایر مقوله ها ارتباط داده شد و الگوی توسعه اجتماع محور، پدیدار شد.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماع محور، توسعه محلی، پرورش ماهی، گردشگری روستایی، پالنگان
  • علی شمس الدینی، محمدرضا امیری فهلیانی* صفحات 557-585

    علیرغم تفاوت های اساسی بین کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته، موضوعات اصلی در بهداشت روستاها در سراسر جهان یکسان است. دسترسی مهم ترین مسئله بهداشت روستایی است. حتی در کشورهایی که اکثریت جمعیت در مناطق روستایی زندگی می کنند، منابع در شهرها متمرکز شده است. همه کشورها از نظر حمل و نقل و ارتباطات مشکل دارند و همه آن ها با چالش کمبود پزشک و سایر متخصصان بهداشت در مناطق روستایی و دور افتاده روبرو هستند. در حالی که هنوز تاثیر منفی قابل توجهی از این مشکل در روستاها ندیده ایم، اما این نگرانی رو به رشد با توجه به اینکه نزدیک به 26٪ جمعیت کشور ایران در مناطق روستایی زندگی می کنند و دسترسی متفاوتی را نسبت به جوامع شهری به مراقبت های بهداشتی تجربه می کنند وجود دارد. در نظر گرفتن عوامل دخیل در تاب آوری اجتماعی این جوامع در پاسخ به بیماری COVID-19 و بیماری های واگیردار در آینده بسیار مهم است با توجه به اینکه همه گیری های بزرگ و محلی به طور یکسان بر سرنوشت ملل و پیشرفت تمدن تاثیر گذاشته و امپراتوری ها را تعیین کرده و و باعث می شود عفونت ها بازیگران تاریخ درام بشریت باشند. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از حیث روش پیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی صورت گرفته است. در این پژوهش پیشران های کلیدی موثر بر جغرافیای سلامت در روستای فهلیان از توابع شهرستان ممسنی از طریق متن کاوی در اسناد معتبر داخلی و خارجی و نظر گروه خبرگان، بررسی شده است. سپس با برگزاری جلسه دلفی مشترک خبرگان، تاثیر پیشران های شناسایی شده بر هم سنجیده شده و موردبحث قرار گرفته است. آنگاه از طریق نرم افزار «میک مک» جایگاه هر پیشران بررسی شد. نتایج حاکی از آنست که پیشران های رژیم غذایی نامناسب، کمبود درآمد، فقر، ضعف امکانات بهداشتی، توانایی جبران خسارت، سبک زندگی، مدیریت ناکارآمد روستایی، تورم و ضعف سیستم حمل و نقل عمومی به عنوان نیروهای کلیدی موثر بر جغرفیای سلامت روستای فهلیان توسط کارشناسان مشخص شده که در شیوع بیماری های واگیردار در آینده این روستا موثر می باشند.

    کلیدواژگان: مطالعات آینده پژوهی، رویکرد ساختاری، پیشران های کلیدی، بیماری های واگیردار و کووید 19، روستای فهلیان
  • شیرین عزیزی کلوسفروشی، فرهاد عزیزپور*، اصغر طهماسبی صفحات 587-618

    روستای خوب از مفاهیم و اهداف محوری برنامه ریزی توسعه ی روستایی محسوب می شود. با این وجود مدل سازی ویژگی های روستای خوب در سکونتگاه روستایی، نیازمند بررسی و اولویت قرادادن تجربه ها، فهم، ادراک و نیازهای عینی و ذهنی جامعه ی محلی است. هدف پژوهش حاضر درک و تفسیر ویژگی های یک روستای خوب از منظر ساکنین مناطق روستایی می باشد. بدین منظور روستای ورس، واقع در دهستان حصار خروان بخش محمدیه از توابع شهرستان البرز استان قزوین به عنوان مورد مطالعه انتخاب گردید تا سوال کلیدی «درک جامعه محلی از روستای خوب چیست؟» مورد بررسی قرار گیرد. تکنیک مصاحبه ی عمیق برای شرکت کنندگان رده ی سنی بزرگسال و تصویر ذهنی و ابزار نقاشی برای شرکت کنندگان رده ی سنی کودک و نوجوان مورد استفاده قرار گرفت تا داده های ویژگیهای روستای خوب از منظر آنها جمع آوری شود. تمامی توضیحات شرکت کنندگان در باره نقاشی روستای خوب به همراه مصاحبه های عمیق ضبط و سپس به متن تبدیل و با روش تحلیل محتوایی در سه مرحله ی کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل و مقوله بندی قرار گرفتند. برآیند این مسیر، اکتشاف 69 مفهوم و 20 مقوله ی اصلی و ارایه چارچوب مفهومی روستای خوب از دیدگاه جامعه ی محلی روستای ورس بود. در گفتمان جامعه ی محلی مطالعه شده، دسترسی به آب کشاورزی در همه ی فصول سال، مشارکت جامعه ی محلی در طرح های توسعه ی روستا، فعال سازی فرصت های اشتغال برای روستاییان، حفظ آثار فرهنگی و طبیعی روستا، رضایت از درآمد، بومی گرایی، باور به ارزش های دینی، بهره مندی از محیط اکولوژیک مناسب، معماری بومی، برخورداری روستا از امکانات رفاهی، جمع گرایی، بهره مندی از دانش رسمی مهارت در روستا، نبودن تعارض بین دولت و مردم، بنیان خانواده، وجود ظرفیت های توسعه ی اشتغال، انسجام اجتماعی، بهره مندی از سلامتی جسم و روان، پیوستگی تعامل شهر و روستا، محیط زیست مناسب و شبکه حمل و نقل مناسب از خصایص یک روستای خوب است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی توسعه روستایی، ادراک جامعه محلی، روستای خوب، روستای ورس
  • پویا علاءالدینی، زهرا فرضی زاده*، خیام عزیزی مهر، نسیم یگانه صفحات 619-642

    در این مقاله، برخی چالش های مهم بازسازی مناطق زلزله زده استان کرمانشاه تحلیل می شود. تاکید مقاله بر مستندسازی دیدگاه های ساکنان مناطق زلزله زده و مسیوالن بازسازی است. صرف نظر از بررسی گزارش های نهادهای فعال در منطقه و آمارهای مربوط به بازسازی، فعالیت های میدانی شامل مشاهده های مستمر، مصاحبه های نیمه ساختاریافته و بحث های متمرکز با گروه های مختلف جمعیتی در دو شهرستان سرپل ذهاب و ثالث باباجانی (چند محله شهری و 14 روستا) در چند مقطع زمانی و مراحل گوناگون فرایند بازسازی (از اسفند 1969 تا فروردین 1962) انجام شده است. یافته ها حاکی از بروز شماری از چالش ها به دلیل عدم درس آموزی از گذشته و نداشتن برنامه مشخص برای بازسازی است. برخی از مهم ترین آن ها عبارتنداز: ساختار ناکارآمد ارتباط میان مسیوالن و ساکنان و آگاهی ناقص به رهبران از فرایند بازسازی و دریافت تسهیالت، مشارکت ناکافی ساکنان، فقدان سازوکار مشخص برای مدیریت و توزیع کمک های مردمی و شکل گیری فرهنگ توقع و انتظار در کنار کم توجهی به بازسازی روانی و توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی. بالا رفتن اجاره بهای مسکن، افزایش هزینه های ساخت وساز و عدم کفاف وام های بازسازی مسکن، خلف وعده برخی از پیمانکاران، دسترسی ناکافی به مهندسان ناظر و نیز تداوم کانکس نشینی و عدم تمایل به بازگشت به خانه از دیگر مشکلات بازسازی هستند. از اینرو، باوجود تلاش ها و صرف هزینه های زیاد از سوی نهادهای بخش عمومی، نارضایتی ها در میان بهره بران دیده می شود

    کلیدواژگان: بازسازی پس از سانحه، ساخت وساز مسکن، توانمندسازی اجتماعی-اقتصادی، توسعه محلی، زلزله، کرمانشاه
  • سید حمید ابطحی*، ملیحه شیانی صفحات 643-655

    مشارکت کردن در مدیریت شهری،موجب افزایش ادراک شهروندان از مسایل خود و نیازهایشان می شود و به ایجاد یک جامعه بهتر کمک می کند.اما،مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی در اداره امور شهر با موانع اداری،تاریخی،اجتماعی و فرهنگی روبرو است.براین اساس،پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع مشارکت شهروندان تهرانی انجام شد.پس از مروری بر منابع و تدوین چارچوبی مفهومی درباره مشارکت در مدیریت شهری،داده ها با استفاده از روش کیفی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با مشارکت 4 گروه از افراد شامل اعضای سابق و فعلی شورای شهر تهران،مدیران ارشد شهرداری تهران،اعضای هییت علمی دانشگاه ها و کارشناسان شورای شهر گردآوری شدند.نمونه گیری نظری و هدفمند برای انتخاب نمونه ها استفاده گردید و معیار پایان نمونه گیری اشباع نظری بود که بعد از مصاحبه با 30 نفر بدست آمد.داده ها با تکنیک تحلیل محتوای کیفی و با کمک نرم افزار MAXQDA-12 کدگذاری و تحلیل شدند.نتایج تحلیل داده های کیفی نشان داد 3 مقوله اصلی و 7 زیرمقوله به عنوان موانع مشارکت در مدیریت شهری وجود دارند که عبارتند از بافت شهر (ساختار شهری، ضعف محله محوری)،چالش های مدیریت کلان شهری(مدیریت ناکارآمد،تضاد منافع)،موانع سیاسی - قانونی(رویکرد منفی به مشارکت،سیاست زدگی،ضعف قانون).به طور کلی،در صورت فراهم بودن بسترهای مشارکت با افزایش سطح تحصیلات شهرنشینان،افزایش نفوذ رسانه ها و غیره می توان شاهد حضور فعال ساکنین شهر در مدیریت شهری بود.

    کلیدواژگان: مشارکت، مدیریت شهری، شهرداری، مطالعه کیفی، ایران
|
  • Bahman Khosravi Pour *, Mansour Ghanian, Azadeh Bakhshi Pages 333-359
    The Purpose of this paper was to identify livelihood strategies of agricultural water well operators in South Khorasan province. The statistical population of this research was all well operators (N=41232) and sample size using Cochran formula 237 well operators were estimated. The research tool was check list and questionnaires. Drought data was collected from the website of the Meteorological Organization. Survey data were analyzed using SPSS24 software and meteorological data were analyzed using DIPP software. The results showed that there are three strategies among well operators: direct dependent, indirect dependent and non-dependent on agricultural water. In the first strategy, the operators are more than the other two groups in terms of the average variables of age and history of agricultural activity, and also in terms of the two variables, the share of owned agricultural water and the number of participation in the training class are less than the other two groups. Also, agricultural water well operators with indirect dependent livelihood strategy in terms of average age, water well operation history and agricultural experience are between the other two groups. Also, the results of correlation test showed that there is a positive relationship between agricultural water well operation history, agricultural experiences, participation in training classes, the number of water hours owned by the operator, agricultural water availability, drought severity and drought duration with livelihood diversity index.
    Keywords: Livelihood strategy, Livelihood diversity, agricultural water well operators, Drought, South Khorasan Province
  • Reza Noubakht, Rasoul Sadeghi, Valiolah Rosramalizadeh * Pages 361-385
    One of the concepts used in the immigration literature to analyze migration flows and patterns is the concept of network. The purpose of this article is to investigate the role and effectiveness of different types of networks in the retention of migrants in Assaluyeh and Kangan. The present study is a descriptive, survey research study that uses a structured questionnaire to collect data. The sample size was 654. The results showed that kinship, family and friendship networks have a significant impact on the movement of immigrants to the destination community and their impact decreases over time after migration. These networks are effective in shaping subsequent migration flows, but will be less effective in determining the shelf life of migrants, especially migrants such as labor migrants who are exposed to new environments, conditions, and relationships. The results indicate that, among the pre-migration networks, the family network and, among the post-migration networks, the intra- and inter-organizational networks have significant effects on migrants’ staying. Also, the size of post-migration networks has a more significant effect on staying, i.e. migrants with a larger networks stay longer in the destination. In general, social networks should play an important role in the residential stability of labor migrants in the South Pars industrial zone. According to the results of the research, optimizing the destination in terms of welfare facilities, providing health and medical facilities, optimizing organizational housing will affect the stay of immigrants in industrial areas.
    Keywords: Migration, pre-migration networks, post-migration networks, residential stability, south pars industrial zone
  • Aliakbar Dolati, Sayed Ali Siadat *, Aliakbar Aminbeidokhti, Mohammad Reza Neyestani Pages 387-413

    The purpose of present research was to recognition of universities social participation strategies with Local Communities in Semnan province and university of Semnan. Research method was mixed (quantitative and qualitative). Qualitative part was based on Grounded theory which its process administered through three stages of open, axial and selective coding using deep interview with experts. For this purpose, through purposeful sampling and theoretical saturation, semi – structured interview was administered with 13university internal stakeholders and 16 external stakeholders who were familiar with university social participation. Qualitative part is based on affirmative factor analysis which 385 person were selected as sample size. Finding from data analysis revealed 20 concepts and functions that through filtration and repetitive issues, 20 saturated concepts were recognized which are categorized in 10 items in a paradigmatic model of research showing strategic university social participation factors including:  developing university mission based on local community needs, scientific work shop and conferences, participatory research contracts, employment of local human resources, establishing local participation, building non – governmental communities and corporations, directing teaching and research toward solving Semnan problems, supervising research activities, comprehensive studies in the field of minerals, staring work shop for farmers, study graduates employment, start and developing new fields of study based on province and region needs, educating citizens about production and separation of domestic disposals, open university social climate for growth and supply of youth, teaching hand crafts to housewife's, especially in rural areas, sensitive programs related to environment, and reviewing educational contents based on community needs. Also, finding of quantitative parts confirm recognized strategies.

    Keywords: University, social participation, Local Community, Semnan
  • Marzieh Safari *, Ali Shamai, Ali Movahed, Parvaneh Shahhosseini Pages 415-445

    The right to the city is defined as a new form of citizenship so that all citizens can control and participate in the production of urban space. Women, as half of the society, do not have the possibility of equal use of urban spaces compared to men, and as a result, gender spaces are formed. According to the gender perspective, the dominance of patriarchal power relations in urban spaces should also be considered so that all residents with different identity differences such as gender; to be able to enjoy their right to participate and the right to own urban spaces. Presence in the female space as an independent variable consists of four dimensions: security, accessibility, mobility, and openness and sound. Women's rights to the city as a dependent variable and motivation as a moderating variable. The statistical sample of the research using the test-based method is 247 people, which includes women over 14 years old who use women-only parks in Isfahan. Data collection is through questionnaires and data analysis, structural equation modeling with smart pls software. The results showed that presence in the women's space affected the right to the city of women and the variables of security and openness, and having a voice in the right to the city of women is also significant. The variable of motivation as a moderator has no moderating role on the causal relationship of presence in the female space to the right to the city of women.

    Keywords: urban space, right to the city of women, women-only parks, the city of Isfahan
  • Shiva Fouladi, Aliakbar Salaripour * Pages 447-471

    Unlike the traditional lifestyle that was associated with extensive public interactions comparable to those among family members, contemporary life in densely populated cities has witnessed a sharp decline in social interactions among Citizens in general, and neighborhoods in particular. Words of sociopetal and sociofugal for the first time raised by Osmond that some other scientists have commented on that later. The present study was an attempt to detect urban space elements that affect the level of sociopetal in traditional neighborhoods of Rasht. A 50- item questionnaire related to research variables was used for data collection purposes. Confirmatory Factor Analysis and the partial least square method were used within the framework of SPSS and SMART PLS3 software to analyze the data. People living in traditional neighborhoods of Rasht were recognized as population  of the study and residents of Ostadsara, Chelehkhane and Pirsara neighborhoods were considered as samples of the study. Research data were collected from 265 residents of the afore-mentioned neighborhoods. The results showed that social attachment, sociability, Beauty and comeliness, inclusiveness, readability, prediction and creation of social events, and the geometry and dimensions of space can improve the level of sociopetal in Ostadsara, chelekhane and Pirsara neighborhoods in declining order of significance.

    Keywords: Sociability, Sociopetal, Neighborhood, traditional neighborhoods, Rasht City
  • Taghi Azadarmaki, Hamidreza Jalaeipour, Ali Hajli * Pages 473-499

    Numerous social movements have been emerged in Iran over the past three decades. The aim of this article is to analyse this emergence and diffusion. Constructing a mixed theoretical framework, taken from New Social Movements theory and Framing Alignment theory, and conducting a documentary research, we analyse three main properties of the movements: social conflict, participants, demands. We classified the movements based on their conflicts as well as their inclusiveness in two types; inclusive and exclusive. Urban movements, teachers’ movement, and workers’ movement are exclusive type because they concentrated on their own demands. Reform movement, women movement, student movement, and the 2017 uprising are inclusive ones because they spoke for society and had inclusive demands. The findings show that various conflicts have been the matrix of the movements. They include providing urban services, economic policies, social practices, and the manner of governmentality. The participants in both types have been diverse and come from all parts of the society. Despite diversity, the demands of the movements can be categorised into social justice, improvement of policies, and better governmentality. We concluded that the emergence of the numerous social movements is the result of dissolved social conflicts in different parts of the society. The special properties of the movements, specifically diverse conflicts and participants who come from all parts of the society, shows the appearance of “challenging public” in Iran. The challenging public is a shapeless/ polyshape new force who seeks social change with a specific demand for social justice and equality.

    Keywords: Social Movement, challenging public, urban social movements in Mashhad, Social Change, Social Justice
  • Hassan Jalili Asle *, Asghar Fallah, Jafar Oladi, Sareh Hosseini Pages 501-527

    Ecotourism is one of the main tools for environmental, economic and social development and it is one of the essential approaches in the process of achieving sustainable development and preventing the waste of time and capital in the world which it always considered from different perspectives. The purpose of this study is to determine and prioritize rural ecotourism criteria and indicators using the opinion of 44 persons of experts and specialist in this field. In this study, Delphi method used to identify environmental, economic, social and technical criteria and indicators in rural ecotourism. Also Entropy and TOPSIS multi-criteria decision-making technique have been used to calculate their weight and prioritize, respectively. Analysis of the findings of this study using the Delphi method has identified and customized 54 indicators and 4 criteria from environmental, economic, social and technical aspects for rural ecotourism. The results of weighting the criteria with Entropy technique showed that the environmental, economic, social and technical criteria have allocated weights (0.2501), (0.2726), (0.2496) and (0.2276) respectively. Also, the results of prioritization of criteria with TOPSIS techniques showed that technical and economic criteria have a higher priority compared to other criteria in rural ecotourism. Also the research findings showed that from the environmental, economic, social and technical aspects, indices of green space, forest, pasture and etc..; the prosperity of the rural economy with the development and prosperity of local rural markets; architectural style and handicrafts, type of clothing and food cover and the existence of places and religious historical, ancient, pilgrimage places and attractions compared to other indicators get the first priority. The results of studies show that rural ecotourism due to its special capabilities can attract domestic and foreign tourists and environmental, economic and social development in the future. Therefore, it is suggested that more attention be paid to customized rural ecotourism indicators in this study in management programs and the relevant organization to pay attention to these criteria and selected indicators for the implementation of rural ecotourism projects.

    Keywords: rural ecotourism, Criteria, Indicators, Experts, Specialists, Entropy, TOPSIS
  • Saied Manzari *, Sayed Ahmad Firouzabadi Pages 529-555

    The main purpose of this research is sociological study of community-based development plans in order to understand their attributes and requirements. The methodology is qualitative and based on grounded theory that its process has been done in three stages of coding including: open, axial and selective coding. In this regard, using purposive sampling and applying the theoretical saturation criterion, semi-structured interviews were conducted with 25 people, including: Palangan local community members, fish breeders, local informants and employees of institutions related to the fish farming project. The results of data analysis during the three stages of coding indicate the identification of 305 concepts, which with further refinement and elimination of duplicates, finally 276 concepts were created and in the axial coding stage, were classified into 43 categories. These categories in the present study in the form of a paradigm model include: causal conditions(natural and cultural potentials), central category(formation of community-based development), underlying conditions(local community of Palangan, extent, intensity and time period), intervening factors (Educational factors, government factors, institutional factors, economic factors and geographical factors), strategies(economic, policy, research, educational, extension, regulatory, managerial, supportive, health, social and cultural), and consequences(tourism boom, increase the spirit of tolerance, modeling the behavior of tourists, new jobs, rising housing prices, increasing pollution, lifestyle changes, changing consumption styles, social dynamism, reviving some traditions, reducing the desire for traditional jobs, social harms, relative income improvement, Horticulture development and the formation of conflicts of interest) was presented, and in the selective coding stage, with the narrative story, the central category was linked to other categories and the pattern of community-based development emerged.

    Keywords: community-based development, local development, Fish farming, Rural Tourism, Palangan
  • Ali Shamsoddini, Mohammad Reza Amiri Fahlyiani * Pages 557-585

    Half of the world's population now lives in rural and remote areas. Rural communities have fewer health facilities than urban communities and have less access to health care, including limited access to virus testing and health centers. While we have not yet seen a significant negative impact of this problem in rural areas, this growing concern is due to the fact that about 26% of the population of Iran lives in rural areas and has different access to urban communities. Experience health care there. It is important to consider the factors involved in the social resilience of these communities in response to COVID-19 and future infectious diseases. Large and local epidemics alike affect the destiny of nations and the progress of civilization, determine empires, and make infections the actors in the history of human drama. The present study, in terms of applied purpose, has been done in terms of method-survey at the exploratory level and based on the futures research approach. The present study, by implementing the resilience framework, provides a more comprehensive approach to optimizing containment programs and mitigation policies using effective indicators in rural social resilience with a case study of Fahlian village with the approach Provides future research on the prevalence of epidemics. The propulsive forces are determined by the Delphi method, and then these factors are determined based on the degree of importance and uncertainty, prioritization, and the most critical factors, and software (Micmac) is used to write possible scenarios. The results indicate that the variables of poor diet, lack of income, poor health facilities, inactivity, lifestyle, ability to compensate, inflation, inefficient management and poverty, in the village of Fahlian as the most important variables affecting resilience Socially identified in response to the spread of infectious diseases and coronary heart disease.

    Keywords: Future Studies, social resilience, Infectious Diseases, Covid 19, Fahlian Village
  • Shirin Azizi, Farhad Azizpour *, Asghar Tahmasbi Pages 587-618

    The notion of good village is a core concept and aim for rural development planning. However, modeling the qualifications of good village in rural settlements, requires investigation and prioritizing the experiences, perceptions and the objective and subjective needs of the local community. This study aims to understand and interpret the characteristics of a good village from the perspectives of local community. In doing so, we examined the case of Varas Village in Hesar Kharvan Rural District, of Alborz county in Qazvin province to answer the leading question of "What is the local community’ perceptions of a good village?". In-depth interviews with the adult participants and the mental imagery and drawing tools with the children and young participants were used to collect data on their insight on the characteristics of good village. The participants' explanation on the drawings and the interviews were recorded and converted to the text. Then, the contents were analyzed and classified in three phases of coding: open coding, axial coding and selective coding. As a result, 69 concepts and 20 main categories were identified and the conceptual framework of the good village from the perspective of the local community was developed. In the discourse of the studied local community, the access to agricultural water in all seasons, participation of the local community in rural development projects, employment opportunity for the villagers, preservation of cultural and natural monuments of the village, satisfaction with local income, nativism, belief in religious values, benefit from a suitable ecological environment, vernacular architecture, welfare facilities for the village, collectivism, benefit from formal skills and knowledge in the village, no conflict between government and people, family foundation, existence of employment development capacities, social solidarity, enjoy physical and mental health, continuity of urban-rural interaction, suitable environment, proper transportation network, were the characteristics of a good village.

    Keywords: Rural development planning, local community perceptions, good village, Vers Village
  • Pooya Alaedini, Zahra Farzizadeh *, Khayam Azizimehr, Nasim Yeganeh Pages 619-642

    This article analyzes some of the challenges of post-disaster reconstruction in the earthquake-stricken areas of Iran’s Kermanshah province. Its focus is on capturing the views of the affected populations as well as the authorities in charge of the reconstruction activities. Notwithstanding a review of the available reports, documents, and secondary data, the study leverages the results of field research carried out between February 2018 and March 2019. The activities included field observations, interviews, and focus group discussions in the selected urban districts and fourteen villages of Sarpol-e Zahab and Solas-e Babajani counties. Findings reveal the existence of a number of shortcomings with regard to coordination and planning informed by previous earthquake experiences. Some of the major issues include deficient communication between the authorities and the beneficiaries, insufficient community participation, lack of an equitable system to manage private donations, and rising beneficiary expectations alongside inadequate attention given to the needs for social, psychological, and economic empowerment. Additional challenges are associated with growing costs of home reconstruction, construction delays, inadequate supervision over the construction activities, rising rental costs, and reluctance to abandon temporary shelters. Dissatisfaction is thus observed among the beneficiaries despite significant public-sector efforts and expenses

    Keywords: post-disaster reconstruction, housing construction, socioeconomic empowerment, Community Development, earthquake, Kermanshah
  • Seyed Hamid Abtahi *, Malihe Shiani Pages 643-655

    Participating in city management, increases citizens perception on affairs about their issues and themselves and helps to create a better society and development . But the participation of real people ( citizens ) and legal people (crafts, guilds, humanism organizations and … ) face a lot of official, historical , social and cultural obstacles in city management . Therefore, this study has been done with the goal to identify obstacles in Tehran’s citizens participation . After a review on sources and developing a conceptual frame about participation in city management, semi-structured interview ( deep ) technic have been used for collecting data and interviewees have been located in 4 groups : former and present members of Islamic City Council if Tehran , Senior managers of Tehran Municipality , members of science committee in public universities and city councils experts . In choosing former and present members of City Council of Tehran , Rey , and Tajrish it has been tried to have equal members of two of the major political orientation: Reformist party and Principlist party . In the choosing of the second group ( former and present Senior managers of Tehran Municipality ) top managers (former mayors, former and present deputies of municipality ) have been interviewed and because they had experience in interacting with Islamic City Council and governmental and public institutions And the third group are people who are members of science committee of city management related fields and have had experience in researches and some had executive experiences and at the end city councils expert that have had the experience to attend committees and council commissions have answered the questions of this study . For choosing the samples, targeted and theoretical sampling technic with the most diversity has been used. Data have been analyzed and coded with qualitative content technique and Maxqda-12 applications. The result of analyzing the qualitative data showed 3 main categories and 7 sub-category as obstacles in participating in city management including the city texture ( urban structure, neighborhood-base weakness ), macro city management challenges ( inefficient management, conflict of interest) , legal-political obstacles ( negative approach to participation, apolitisme, weakness of the law ). Then the result of the study got adapted to the studies similar to this one and they had many similarities. Overall, if conditions for participating are provided, we could see strong presence of urban inhabitants in city management.

    Keywords: participation, City Management, Municipality, Qualitative study, Iran