فهرست مطالب

پژوهش در آموزش شیمی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1399)

نشریه پژوهش در آموزش شیمی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه قلخانی*، محمدرضا خدارحم صفحات 5-18
    پدیدار نگاری روشی است در زمره روش های پژوهش کیفی که در حیطه پارادایم تفسیری جای دارد. این روش در دهه 1970 در دانشگاه گوتنبرگ سوید ایجاد شد و هدف آن دستیابی به درکی عمیق از مفاهیم متفاوت یک پدیده در نزد افراد مختلف می باشد. اساس این روش مبتنی بر این اصل است که افراد مختلف می توانند تجارب و یا مفاهیم متفاوتی از یک پدیده دریافت نمایند. استفاده از پدیدار نگاری در علوم تجربی مانند شیمی می تواند به مثابه کشف جنبه های متفاوت این علم باشد. از این رو در تحقیق حاضر ما در تلاش هستیم تا با تلفیق آموزش الکتروشیمی و مبحث واکنش های اکسایش-کاهش و بهره گیری از تجربیات یادگیرندگان به آموزش هرچه بهتر این علم کمک کنیم. محتوایی مبتنی بر پدیدارنگاری طراحی و تدریس شد. پرسشنامه ای حاوی 33 سوال طراحی و پس از ارزیابی و تایید آن، برای ارزیابی کارایی روش ارایه شده استفاده گردید. ضریب دشواری، ضریب تمیز و ضریب هماهنگی درونی سوالات پرسشنامه، توسط روش پیش آزمون-پس آزمون ارزیابی و با کمک نرم افزار SPSS به تحلیل داده ها پرداخته شد. نتایج حاصله کارامدی روش پدیدارنگاری در تدریس مبحث واکنش های اکسایش-کاهش تایید کردند.
    کلیدواژگان: پدیدارنگاری، روش تدریس، محتوای آموزشی، الکتروشیمی، واکنش های اکسایش-کاهش
  • علیرضا کرمی گزافی*، فرشته سادات سیاحی صفحات 19-36
    آشکارسازهای تکثیرکننده الکترون تعداد یا شدت الکترون ها و ذرات باردار مثبت و منفی و حتی فوتون ها را اندازه گیری می کنند و در دستگاه های  طیف سنجی پرتو ایکس، طیف سنج های جرمی، طیف سنجی اوژه و فوتوالکترون به عنوان آشکارساز استفاده می شود. پژوهش حاضر به طراحی و تولید محتوای آموزشی خودخوان برای مبحث آشکارسازهای تکثیرکننده الکترونی با دیدگاه خودآموز می پردازد. روش پژوهش مطالعه کتابخانه ای و ابزار آن فیش های کاغذی بوده است. ابتدا هدف کلی آموزشی به چندین هدف کوچکتر جزیی تقسیم شد و برای اهداف آموزش جزیی، اهداف رفتاری تدوین شد و برای این اهداف رفتاری، محتوای مناسب از طریق ترجمه متون علمی، تفسیر و تحلیل آن ها جمع آوری شد و با مقایسه و تحلیل فیش های مختلف برای هر هدف رفتاری محتوای نهایی تدوین شد. به طور کلی می توان گفت آشکارسازهای الکترونی در دسته های مختلف مورد بررسی قرار می گیرند. آنها برحسب تعداد کانال به دو دسته یک کاناله و چندکاناله و از نظر نوع دینود به دو دسته ی دینود مجزا و پیوسته تقسیم می شوند. شکل هندسی، طراحی و ساختار آشکارساز یکی از عوامل موثر بر بهره آن ها می باشد. در این پژوهش اجزای اصلی، شرح کار هر قسمت، نحوه عملکرد، خطاها و عوامل موثر بر بازده این آشکارسازها  بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: محتوای خودآموز، آشکارساز، طیف سنجی پرتو ایکس، دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد
  • خدیجه سلیمانی*، جلال عبودی، ویدا خجسته صفحات 37-48
    این پژوهش در پی یافتن راهکارهایی برای یافتن ریشه اصلی عدم توجه به اهمیت کارهای آزمایشگاهی و پژوهشی و علاقه معلم و دانش آموزان به کارهای مشارکتی و ایجاد علاقه نسبت به آن بوده است. در این تحقیق، به چگونگی بهبود بخشیدن مهارت کار گروهی و عملی در درس شیمی و آزمایشگاه علوم تجربی پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم پرداخته شده است و از روش تدریس گروهی (مشارکتی) استفاده شده است. روش پژوهش از نوع اقدام پژوهی است. در این پژوهش دو نظرسنجی در دو وقت متفاوت با فاصله ی زمانی دو ماهه از دانش آموزان سه پایه انجام شد و نتایج نشان دادند که دانش آموزان پایه دهم و یازدهم اشتیاق بیشتری برای انجام کارهای گروهی نشان دادند، اما دانش آموزان پایه دوازدهم، در کارهای گروهی مربوط به آزمایشگاه، اشتیاق و مشارکت کمتری نشان دادند. در کل می توان گفت که روش آموزش حاضر در ایجاد علاقه به کار گروهی و عملی دانش آموزان در درس شیمی و آزمایشگاه موثر بوده است. بنابراین با راهکارهایی چون بیان ارزش تحقیق و پژوهش، مسئولیت دادن، تشویق به موقع، نسبت به جلب علاقه به کارهای گروهی و عملی قدمی برداشته شد.
    کلیدواژگان: کارگروهی، مهارت عملی، آموزش آزمایشگاهی شیمی، آموزش شیمی
  • زکیه اکرمی* صفحات 49-66
    شناسایی و اولویت بندی شایستگی های حرفه ای درحوزه تدریس با هدف ارتقا سطح مهارت های حرفه ای معلم می تواند منجر به بهبود چشم گیر کیفیت آموزش شود. در این میان تدریس در مدارس پژوهش محور به دلیل نقش مهم این مدارس در پرورش نسل متفکر، خلاق و مسئولیت پذیر و همچنین جایگاه این مدارس در مجموعه برنامه های زیر نظام پژوهش و ارزشیابی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش از اهمیتی ویژه برخوردار هستند. در این پژوهش ابعاد و مولفه های شایستگی حرفه ای معلمان شیمی در مدارس پژوهش محور با روش دیکوم مشخص و برای تایید آن پرسشنامه تدوین شد. روایی پرسشنامه و میزان همبستگی متغیرها طبق نظر اساتید علوم تربیتی مورد بررسی و ضرایب آلفای کرونباخ و همبستگی پیرسون به ترتیب 87/0 و 32/0 بدست آمد. نمونه آماری پژوهش شامل 40 نفر از افراد متخصص در علم شیمی، تدریس و پژوهش بودند. گردآوری پرسشنامه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون t تک نمونه ای نشان داد که شش مولفه شامل ترویج پژوهشگری با پنج شاخص، تسهیل پژوهشگری با سه شاخص، رهبری با دو شاخص، تدریس با سه شاخص، ارزشیابی با چهار شاخص و تعاملات حرفه ای با سه شاخص برای یک معلم شیمی جهت تدریس در مدارس پژوهش محور ضروری به نظر می رسند.
    کلیدواژگان: شایستگی حرفه ای، معلمان شیمی، مدارس پژوهش محور، روش دیکوم
  • علی رجبلو*، علی موحدفر صفحات 67-84
    رشته آموزش شیمی ازجمله گرایش های چند رشته ای به شمار می آید که به منظور تربیت معلم شیمی برای دوره دوم متوسطه تعریف شده که هدف آن کسب دانش، مهارت و شایستگی های مورد نیاز توسط دانشجومعلمان است. معلمان مهم ترین عامل در آماده سازی دانش آموزان در هر نظام تعلیم و تربیت به شمار می آیند بنابراین اصلاح تربیت معلم یکی از ضرورت های بهبود کیفیت نظام آموزشی است که از جمله این اصلاحات، بازنگری در برنامه ی درسی تربیت معلم است تا بر اساس آن معلمان شایستگی لازم را برای تدریس کسب کنند. این مقاله به بررسی عناوین مطرح شده در کتاب های درسی شیمی متوسطه ی دوم  با سرفصل های مصوب رشته آموزش شیمی می پردازد و روش پژوهش آن از نوع توصیفی-مقایسه ای است که در آن ابتدا به بررسی دروس تخصصی رشته آموزش شیمی پرداخته می شود، سپس سرفصل های اشاره شده با عناوین مطرح شده در کتاب های درسی شیمی متوسطه ی دوم  مقایسه می شوند و بر اساس این مقایسه، سرفصل های با اهمیت در دروس آموزش شیمی مشخص می شوند.
    کلیدواژگان: آموزش شیمی، برنامه ی درسی، تخصصی-تربیتی، دانشجومعلم
  • شریف کامیابی* صفحات 85-96
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی دانش مورد نیاز نو معلمان دانش آموخته رشته آموزش شیمی برای تدریس علوم تجربی دوره ی متوسطه اول از لحاظ دانش محتوا، در دو وضعیت مطلوب و موجود با ارایه چهارچوب مناسب برای مولفه های محتوای دانش موضوعی در حوزه علوم تجربی است، در اجرای پژوهش از روش ارزشیابی توصیفی از طریق گردآوری اطلاعات با استفاده از آزمون ها سنجش دانش موضوعی به سوال ها پژوهش پاسخ داده شده است، نتایج این پژوهش نشان داد که نومعلمان درپایه های مختلف تحصیلی با مشکلاتی در حوزه دانش موضوعی روبه رو هستند و این موضوع حاکی از این واقعیت است که برنامه های درسی کارشناسی آموزش شیمی دانشگاه فرهنگیان و چشم اندازهای حاکم بر آنها نمی تواند تمام جوانب وگستردگی برنامه درسی علوم تجربی را در برگیرد، توجه به گستردگی دانش موضوعی و محتوایی برنامه های درسی علوم تجربی، ایجاب می کند که برنامه های درسی دانشگاه فرهنگیان هماهنگ و همسو با برنامه های درسی علوم تجربی باشد و همچنین برای دستیابی به کارایی و اثربخشی بیشتر، در حمایت از دانش آموختگان با ایجاد سایت و آموزش های ضمن خدمت برخط و حضوری به عنوان پشتیبان حرفه معلمی مکمل آموزش های دانشگاه گردد، ایجاد رشته علمی- تخصصی مرتبط در دانشگاه فرهنگیان از دیگر راهکارهای است که به سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: دانش موضوعی، نومعلمان، آموزش شیمی، دانشگاه فرهنگیان، تدریس علوم تجربی
|
  • Masoumeh Ghalkhani *, Mohammad Reza Khodarahm Pages 5-18
    Phenomenography is one of the methods of qualitative research and is located in the domain of interpretive paradigm. This methodology was created in the 1970s at the University of Gothenburg, Sweden. The basis of this approach is based on the fact that different people can have different experiences or concepts of one phenomenon. The use of phenomenography in empirical sciences, such as chemistry, can be seen as the discovery of different aspects of this science. Therefore, in present research, we tried to help the better education of this science by integrating the teaching of the electrochemical and oxidizing-reduction reactions and taking advantage of the learners' experiences. A content based on phenomenography was designed and taught. A questioner containing 33 question was prepared and after evaluation and confirmation was employed for assessing of the method effectiveness. The coefficient of difficulty, the coefficient of cleanliness and the internal co-ordination coefficient of the questioner were assessed by pre-test and post-test. The data were analyzed by SPSS software. The results indicated that the teaching of redox reactions by the phenomenography method is effective.
    Keywords: Phenomenography, teaching method, Educational content, Electrochemistry, Oxidation-reduction reaction
  • Alireza Karami Gazafi *, Fereshteh Sadat Saiahi Pages 19-36
    Electron multiplier detectors measure the number or intensity of positively and negatively charged particles, and even photons and used in X-ray spectroscopy, Auger spectroscopy and X-ray photoelectron. The present study deals with the design and production of educational content in the field of electron multiplication detectors with a self-study approach. The research method was library research and indexing has been used as a data gathering tool. First, the general educational goal was divided into several smaller partial goals, and for the purpose of partial education, behavioral goals were formulated. For these behavioral goals, appropriate content was collected through the translation of scientific texts and their analysis, and the final content was compiled for each behavioral purpose by comparing and analyzing different sheets. At the end of the research, it was found that electronic detectors can be examined in different categories. They are divided into two categories of single-channel and multi-channel according to the number of channels, and according to the type of dynode, they are divided into two categories of separate and continuous dynodes. Their geometric shape and structure is one of the factors affecting the detector gain. In this research, the performance of these detectors, their main performance and job description of each part, the factors affecting their efficiency and their errors have been investigated and analyzed.
    Keywords: Tutorial Content, Electron Detector, X-ray spectroscopy, Undergraduate, Graduate courses
  • Khadijeh Soleimani *, Jalal Abodi, Vida Khojasteh Pages 37-48
    This research has sought to find solutions to find the root cause of not paying attention to the importance of laboratory and research work and the interest of teachers and students in collaborative work and creating interest in it. In this research, how to improve teamwork and practical skills in chemistry and experimental science laboratories of the tenth, eleventh and twelfth grades have been studied and the group (participatory) teaching method has been used. The research method is action research. In this study, two surveys were conducted at two different times with an interval of two months from three-year students and the results showed that tenth and eleventh grade students showed more enthusiasm for group work, but twelfth grade students showed more interest in group work. They showed less enthusiasm and participation to the lab. In general, it can be said that the current teaching method has been effective in creating interest in teamwork and practical students in chemistry and laboratory. Therefore, with strategies such as expressing the value of research, giving responsibility, timely encouragement, a step was taken to attract interest in group and practical work.
    Keywords: Teamwork, Practical skills, Laboratory chemistry training, Chemistry Education
  • Zakyeh Akrami * Pages 49-66
    Identifying and prioritizing professional competencies in the field of teaching with the aim of improving the level of professional skills of teachers can lead to a significant improvement in the quality of education. Meanwhile, teaching in research-oriented schools is of special importance due to the important role of these schools in fostering a thinking, creative and responsible generation, as well as the position of these schools in the set of programs under the research subsystem and evaluation of the document of fundamental transformation of education. Enjoy. In this study, the dimensions and components of the professional competence of chemistry teachers in research-oriented schools were determined by the DACUM method and a questionnaire was developed to confirm it. The validity of the questionnaire was obtained according to the professors of educational sciences and its Cronbach's alpha coefficient was 0.87. The statistical sample of the study included 40 people specializing in chemistry, teaching and research. Collection of questionnaire and data analysis with SPSS software and one-sample t-test showed that six components include research promotion with five indicators, facilitation of research with three indicators, leadership with two indicators, teaching with three indicators, evaluation with four Indicators and professional interactions with three indicators are essential for a chemistry teacher to teach in research-oriented schools.
    Keywords: professional competence, Chemistry teachers, Research-oriented schools, DACUM Method
  • Ali Rajabloo *, Ali Movahedfar Pages 67-84
    The field of chemistry education is one of the multidisciplinary trends that are defined in order to train a chemistry teacher for the second round of high school, which aims to acquire the knowledge, skills and competencies required for student-teachers. Teachers are the most important factor in preparing students in any education system, so teacher education reform is one of the necessities to improve the quality of the education system, including these reforms, revision of the education curriculum so that the teachers can acquire the necessary competence to teach. This article examines the topics discussed in the high school chemistry textbooks in the second round with approved topics in the field of chemistry education and its research method is descriptive-comparative in which it first examines specialized courses in the field of chemistry education. Then, the mentioned topics are compared with the topics mentioned in the textbooks of the second high school chemistry, and based on this comparison, the important topics in the chemistry education courses are identified.
    Keywords: Chemistry Education, curriculum, Specialized-educational, student-teacher
  • Sharif Kamyabi * Pages 85-96
    The aim of this study is to identify the knowledge needed by new chemistry graduates to teach experimental sciences in the first round of high school in terms of content knowledge, in both desirable and existing situations by providing a suitable framework for the content components of thematic knowledge in the field of experimental sciences. In conducting research through descriptive evaluation method by collecting information using tests to assess thematic knowledge, research questions have been answered. The results of this study showed that novice teachers in various educational levels face problems in the field of subject knowledge. Due to the breadth of thematic and content knowledge of science curricula, it is required that the curricula of Farhangian University be in line with the science curricula and also to achieve greater efficiency and effectiveness, in supporting graduates by creating a site and training. Online and face-to-face service as a support for the teaching profession to complement the university education, creating a relevant scientific-specialized field in Farhangian University is another solution that is offered to policy makers and decision makers.
    Keywords: content knowledge, Novice Teachers, Chemistry Education, Farhangian University, Teaching sciences