فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1400)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهسا جباری*، شهریار شهیدی، محمدعلی مظاهری، لیلی پناغی صفحات 355-380
    هدف
    توانمندی های منشی یکی از موضوعات مهم در رشد و تحول مثبت کودکان و نوجوانان به حساب می آیند. هدف از مطالعه ی کیفی حاضر، شناسایی توانمندی های منشی خاص نوجوانان ایرانی بود.
    روش
    جامعه ی آماری این پژوهش شامل متخصصان حوزه ی کودک و نوجوان و نوجوانان شهر تهران بود که به شیوه ی غیراحتمالی و به صورت داوطلبانه در این پژوهش وارد شدند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه ی نیمه ساختاریافته و بحث در گروه های متمرکز استفاده شد. گروه متخصصان (شامل روان شناسان، مشاوران و معلمان) ده نفر بود. گروه نوجوانان شامل دو گروه از نوجوانان کلاس نهمی (هفت دختر، شش پسر، میانگین سنی نوجوانان: 5/14سال) بود. داده ها با روش تحلیل محتوا (محتوا محور)، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    متخصصان صفاتی مثبت مانند "زود یاد گرفتن مطالب"، "وفاداری" و "رازداری" را به عنوان ویژگی های خاص نوجوانان ایرانی برشمردند. در گروه نوجوانان، "حیا"، "غیرت" و "عفت" به عنوان توانمندی های خاص نوجوانان ایرانی مطرح شدند.
    نتیجه گیری
    ویژگی های مطرح شده توسط متخصصان، نمی توانند به عنوان توانمندی منشی در نظر گرفته شوند؛ زیرا ملاک های ده گانه ی توانمندی منشی را ندارند؛ اما ویژگی های مطرح شده توسط نوجوانان ایرانی، یعنی "حیا"، "غیرت" و "عفت" برخی از این ملاک ها را دارا هستند و می توان اضافه شدن آن ها به مجموعه ی 24تایی توانمندی های منشی را پیشنهاد داد. این یافته ها در زمینه ی فرهنگ ایرانی مورد بحث قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: توانمندی های منشی، روان شناسی مثبت نگر، نوجوانان
  • امید شکری*، علی خدائی، شیرین معزالدینی صفحات 381-402
    هدف
    در مطالعات پیشین، محققان توانسته اند با استفاده از روش های کمی، درباره علل و پیامدهای پدیده خشونت خانگی علیه زنان به نتایج بااهمیتی دست یابند. پس از پدیدایی کرونا و تجربه زیست قرنطینه ای در شرایط اپیدمی این بیماری و افزایش نرخ شیوع خشونت خانگی، تحلیل تجربه زیسته زنان قربانی خشونت خانگی برای دستیابی به فهمی عمیق از این پدیده مهم است.
    روش
    برای تحلیل تجربه زیسته زنان قربانی خشونت خانگی از طرح پدیدارشناختی توصیفی استفاده شد. گروه نمونه شامل 25 زن قربانی خشونت خانگی بودند که برای دریافت خدمات مشاوره ای به یکی از مراکز مشاوره در شهر تهران مراجعه کردند. داده های پژوهش حاضر از طریق انجام مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته به صورت فردی و به شکل آنلاین جمع آوری شد. داده های گردآوری شده با استفاده از روش کلایزی تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از تحلیل داده ها، دو مضمون اصلی شامل جهت گیری انگیزشی مبتنی بر خودمختاری و جهت گیری انگیزشی مبتنی بر کنترل گری استخراج شدند. نتایج همچنین نشان داد که خرده مضامین ذیل هر مضمون اصلی شامل اسنادهای علی، جهت گیری های هدفی، نظم بخشی هیجانی، پاسخ دهی همدلانه، ارزیابی های شناختی، ابرازمندی، دفاعی بودن، تاملی بودن، واکنشی بودن، حل مسئله اجتماعی، ادراک مثبت از دیگران، احساسات مثبت نسبت به دیگران، راهبردهای مقابله ای و آمایه های ذهنی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در شرایط فزون یافتگی تجارب فشارزای درون برون خانوادگی، برای مردانی با فقر در منابع مقابله ای، تنها مسیر باقیمانده برای مراقبت از جایگاه مردانه خود و حفظ آن، در بافت تعاملات درون خانوادگی، بر جستجوی تدابیری آمرانه، قهرآمیز و خشن استوار می شود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، کووید 19، جهت گیری های انگیزشی، پدیدارشناسی
  • فروغ السادات رضویان، سعید ایمانی*، سید محمدکاظم نوربخش صفحات 403-422
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش استواری روانی بر تحمل پریشانی و سرزندگی ذهنی والدین کودکان مبتلا به سرطان خون انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه والدین کودکان مبتلا به سرطان خون که در سال 1399 در بیمارستان امام خمینی تهران بستری بودند. نمونه پژوهش شامل 30نفر از والدین کودکان مبتلا به سرطان خون واقع در بیمارستان امام خمینی بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند.برای انجام پژوهش ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه تحمل پریشانی و سرزندگی ذهنی به عمل آمد و سپس گروه آزمایش به مدت 9 جلسه هرهفته یک جلسه ی 150 دقیقه ای تحت آموزش استواری روانی قرار گرفتند. پس از اتمام جلسات آموزشی، هر دو گروه در دو مرحله، یک مرحله بلافاصله پس از پایان آموزش و یک مرحله بعد از گذشت سه ماه از آموزش مجددا پرسشنامه ها را تکمیل نمودند و داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط تحلیل شد.

    یافته ها:

     یافته های این مطالعه نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در طی مراحل پژوهش تفاوت معناداری وجود دارد .

    نتیجه گیری:

    نتایج پژوهش نشان می دهد که آموزش استواری روانی می تواند منجر به ارتقای سرزندگی ذهنی و تحمل پریشانی شود.

    کلیدواژگان: استواری روانی، تحمل پریشانی، سرزندگی ذهنی، سرطان خون
  • سحر سوادکوهی، حمیدرضا عریضی*، کریم عسگری صفحات 423-447
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف مقایسه اثربخشی برنامه غنی سازی رابطه، مداخله CREW و روش ترکیبی بر ارتقاء سطح انرژی رابطه ای کارکنان، انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری را کارکنان ستاد مرکزی شرکت گاز استان اصفهان در سال 1398، تشکیل دادند. نمونه پژوهش، 75 نفر از کارکنان داوطلب برای شرکت در این برنامه آموزشی بودند که با روش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه (15 نفر در هر گروه) گمارده شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه انرژی رابطه ای (اوونز باکر، سامپتر و کامرون، 2016) بود که آزمودنی ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به آن پاسخ دادند. گروه های آزمایش، مداخله CREW، برنامه غنی سازی رابطه و روش ترکیبی (متشکل از مداخله CREW و برنامه غنی سازی رابطه) را در 8 جلسه 90 دقیقه ای به شکل جداگانه دریافت کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در نرم افزار  SPSS-23 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اجرای مداخله CREW، برنامه غنی سازی رابطه و روش ترکیبی، انرژی رابطه ای کارکنان را در پس آزمون افزایش داده است. نتایج آزمون تعقیبی نیز بیانگر آن بود که روش ترکیبی نسبت به برنامه غنی سازی رابطه و مداخله CREW، تاثیر بیش تری بر انرژی رابطه ای کارکنان داشته است.

    نتیجه گیری

    بنابراین مدیران می توانند به منظور افزایش انرژی رابطه ای کارکنان، از برنامه غنی سازی رابطه، مداخله CREW و روش ترکیبی استفاده کنند و اجرای روش ترکیبی را در اولویت قرار دهند.

    کلیدواژگان: انرژی رابطه ای، برنامه غنی سازی رابطه، روش ترکیبی، مداخله CREW
  • مهرناز مرادی، مهدی خانجانی*، محمد عسگری صفحات 449-476
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه توانمندی های منش، تناسب شغلی و مشغولیت شغلی با بهزیستی سازمانی در کارکنان سازمان تامین اجتماعی غرب تهران بزرگ صورت گرفت.

    روش

      طرح پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی با استفاده از مدل معادلات ساختاری بود. شرکت کنندگان این پژوهش 312 نفر از کارکنان شاغل در اداره کل تامین اجتماعی غرب تهران بزرگ و شعب تابعه آن در سال 1399 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های شکوفایی در محل کار کرن (2014)، مقیاس تناسب شغلی احمدی (1394)، فضیلت های دخیل در عمل پترسون و سلیگمن (2004) و مشغولیت شغلی کانونگو (1982) پاسخ دادند. در مجموع 312 پرسشنامه قابل استفاده دریافت شد. ارزیابی داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل داده های به دست آمده نشان داد مدل پیشنهادی از برازش مناسبی برخوردار است (0.733= GOF). برای رابطه غیر مستقیم بین دو متغیر بهزیستی سازمانی و توانمندی های منش با میانجی گری مشغولیت شغلی مقدار 3.543= t و 0.05=P و برای رابطه غیرمستقیم بین دو متغیر بهزیستی سازمانی و تناسب شغلی با میانجی گری مشغولیت شغلی 3.137= t و 0.05=P به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     بر اساس این یافته ها پیشنهاد می شود با توجه به رابطه متغیرهای مطالعه شده در این پژوهش، تدوین برنامه هایی برای پرورش توانمندی های منش و همچنین توجه به تناسب شغلی در هنگام جذب و بکار گیری افراد در مشاغل مختلف، مد نظر سازمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی سازمانی، تناسب شغلی، توانمندی های منش، روان شناسی مثبت، شکوفایی، مشغولیت شغلی
  • سمانه شمس الدینی*، عبدالجواد احمدی، سید علی محمد موسوی صفحات 477-495
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر هنجاریابی شاخص 20 سوالی رضایت از زندگی سالمندان بدون مشکل شناختی ساکن تهران بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی و توصیفی و در زمره تحقیقات توسعه ای قرار داشت. جامعه این پژوهش، سالمندان شهر تهران، روش نمونه گیری قضاوتی و نمونه پس از حذف موارد ناقص به تعداد 199 نفر شامل،  116 زن و  83  مرد است. پس از ترجمه و اخذ نظرات کارشناسان خبره و آزمودنی ها، روایی صوری و محتوای پرسشنامه تایید شد.  برای انجام تحلیل های آماری از نرم افزارSPSS-22  وAMOS-23  استفاده شد.

    یافته ها:

     پایایی پرسشنامه با روش همسانی درونی محاسبه و ضریب آلفای کرونباخ برای کل آزمون 840/0  و  برای تمام خرده مقیاس ها بین 295/0 تا 678/0 است. روایی سازه پرسشنامه، با روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم بررسی شد. نتایج نشان می دهد پنج عامل، شامل میل به زندگی، ثبات قدم و شکیبایی، همخوانی میان آرزوها و اهداف تحقق یافته، خودانگاره مثبت و چگونگی خلق با اطمینان 99 درصد مورد تایید بوده و 18 سوال پرسشنامه با 99 درصد اطمینان زیر مجموعه مقیاس های آزمون قرار می گیرند. نتایج روایی همگرا نیز مطلوب بوده و همبستگی میان پرسشنامه رضایت از زندگی سالمندان و مقیاس رضایت از زندگی عمومی برابر 726/0 r= بدست آمد (001/0 < p).

    نتیجه گیری: 

    تحلیل یافته ها نشان می دهد پرسشنامه 18 سوالی رضایت از زندگی سالمندان، از نظر ویژگی های روان سنجی درحد قابل قبولی است. این ابزار می تواند جهت اندازه گیری رضایت از زندگی در بخش های پژوهشی و درمانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، روایی، پایایی، سالمندان و هنجاریابی
  • سید جواد حسینی*، علی زاده محمدی صفحات 497-510
    هدف

    با توجه به افزایش جمعیت سالمندان  در قرن 21 یکی از راه های مناسب برای بهتر شدن زندگی سالمند و افزایش توانمندی او و کاهش وابستگی او به دارو و درمان که هزینه قابل توجهی را بر او تحمیل می کند موسیقی درمانی است. پژوهش حاضر نیز با هدف تاثیر موسیقی درمانی برعزت نفس ومعنای زندگی در سالمندان 60  تا 80 سال شهر تهران تدوین شد.

    روش

    روش پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون -  پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه افراد سالمند 60 تا 80 سال ساکن خانه سالمندان تشکیل می دادند که با روش نمونه گیری هدفمند 22 نفر در دو گروه (11 نفر گروه آزمایش و 11 نفر گروه کنترل)  انتخاب شدند. گروه آزمایش  ده جلسه 45 دقیقه ای مداخله موسیقی درمانی دریافت کردند. برای گرداوری اطلاعات از پرسشنامه مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965) و پرسشنامه معنای زندگی (استگر، 2010) استفاده شد.

    یافته ها

     بررسی ها نشان داد که موسیقی درمانی بر میزان عزت نفس سالمندان (05/0 ≤ p) و بر معنای زندگی در سالمندان تاثیر معناداری (05/0 ≤ p) دارد.

    نتیجه گیری

     بنابر این و بر اساس نتایج به دست آمده مراکز نگهداری سالمندان می توانند از موسیقی و مداخلات مربوط به آن در جهت افزایش عزت نفس و معنای زندگی سالمندان و در نتیجه ارتقای کیفیت زندگی آن ها استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، عزت نفس، معنای زندگی، سالمندان
  • علی نصیری، طیبه شریفی*، احمد غضنفری، مریم چرامی صفحات 511-536
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرح واره درمانی و واقعیت درمانی  بر سرمایه روان شناختی مربیان پیش دبستانی شهرستان شهرکرد اجرا شد.

    روش

    جامعه آماری کلیه مربیان پیش دبستانی شهرستان شهرکرد بودند که از بین آن ها تعداد 45 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در 2 گروه آزمایش و 1 گروه گواه (هر کدام 15 نفر) گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه سرمایه روان شناختی (لوتانز و همکاران، 2007) بود که طی سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 3 ماهه تکمیل شد. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که دو روش طرح واره درمانی و واقعیت درمانی  بر روی میانگین نمرات کل سرمایه روان شناختی و مولفه های خودکارآمدی، امیدواری و خوش بینی به یک اندازه تاثیر پایدار داشته اند (05/0 >P). ضرایب اتا نیز برای سرمایه روان شناختی برابر با 432/0و برای خودکارآمدی، امیدواری و خوش بینی به ترتیب برابر با 265/0، 207/0 و 151/0 به دست آمد. 

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری شد که هر دو روش طرح واره درمانی و واقعیت درمانی برای بهبود سرمایه روان شناختی مربیان پیش دبستانی موثرند و می توان آن ها را مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، طرح واره درمانی، واقعیت درمانی، مربیان پیش دبستانی
  • آرزو والی نژاد، محترم نعمت طاوسی*، حسین رضابخش، آدیس کراسکیان موجمناری، ناهید هواسی سومار صفحات 537-564
    هدف

    این پژوهش با هدفبررسی نقش واسطه ای ادراک باری بودن، تعلق پذیری خنثی و تعارض والد-  نوجوان در رابطه بین سبک های والدگری و نیازهای روان شناختی بنیادین با جرح خویشتن غیرخودکشی گرا و ایده پردازی خودکشیبه مرحله اجرا درآمد.

    روش

    جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 98-99 به تعداد  224400 نفر تشکیل دادند، که از میان آن ها 420 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، مقیاس ایده پردازی خودکشی بک (بک، کواس و ویزمن، 1979)، سیاهه آسیب به خود (سانسون، ویدرمن و سانسون، 1998)، پرسشنامه بافت اجتماعی والدین (سبک های والدگری) (اسکینر، اسنایدر و جانسون، 2005)، مقیاس ارضای نیازهای بنیادین عمومی (گنیه، 2003)، پرسشنامه نیازهای بین فردی (ون آردن، کوکرویکز و وایتو جوینر، 2012)  و  پرسشنامه رفتار متعارض (رابین و فاستر، 1989) بود.

    یافته ها:

     داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج حاصل از معادلات ساختاری نشان داد، سبک های والدگری و نیازهای بنیادین روان شناختی با واسطه تعلق پذیری خنثی، ادراک باری بودن و تعارض والد- نوجوان بر جرح خویشتن غیرخودکشی گرا و ایده پردازی خودکشی اثر غیرمستقیم معنادار دارند.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج پژوهش می توان دریافت که کاهش تعلق پذیری خنثی، ادراک باری بودن و تعارض والد- نوجوان در نوجوانان می تواند نقش موثری در کاهش جرح خویشتن غیرخودکشی گرا و ایده پردازی خودکشی داشته باشد.

    کلیدواژگان: ایده پردازی خودکشی، جرح خویشتن غیرخودکشی گرا، دانش آموزان دوره متوسطه شهر تهران و مدل ساختاری
  • دل آرام محمدی*، رحیم بدری گرگری، اسکندر فتحی آذر، شهروز نعمتی صفحات 565-591
    هدف
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی اثربخشی برنامZ آموزش بخشایش گری بر افزایش بهزیستی تحصیلی در دانش آموزان قربانی قلدری دوره اول متوسطه بود.
    روش
    این پژوهش از نوع مطالعه نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون و دارای گروه کنترل بود. از جامعه دانش آموزان متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 98-99، نمونه ای متشکل از 32 دانش آموز قربانی قلدری، انتخاب شد و در دو گروه 16 نفری به صورت تصادفی قرار گرفت. گروه آزمایش ده جلسه مداخله آموزش بخشایش گری دریافت نمود. بعد از اتمام آموزش نمرات پس آزمون اخذ و با استفاده از روش کواریانس  چند متغیره تحلیل شد. ابزارهای پژوهش شامل؛ پرسشنامه قربانی قلدری، مقیاس بهزیستی تحصیلی و بسته آموزش بخشایش گری بود.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد، آموزش بخشایش گری بر مولفه های ارزش مدرسه، رضایتمندی تحصیلی و درآمیزی با مدرسه تاثیر مثبت، و بر مولفه فرسودگی نسبت به مدرسه تاثیر منفی دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها پیشنهاد می شود، برنامه آموزش بخشایش گری در مدارس ارایه شود تا دانش آموزان بتوانند با ترمیم آسیب های ناشی از تجارب گذشته، تقویت روابط و ایجاد احساسات و نگرش مثبت نسبت به همسالان و مدرسه، بهزیستی تحصیلی را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: آموزش بخشایشگری، بهزیستی تحصیلی، قربانی، قلدری
|
  • Mahsa Jabari *, Shahriar Shahidi, Mohammadali Mazaheri, Leily Pabaghi Pages 355-380
    Aim
    Character strengths are one of the important issues in positive youth development. The purpose of this qualitative study was to investigate the special character strengths of Iranian adolescents.
    Method
    The statistical population of the study consisted of child and adolescent’s specialists and adolescents of Tehran city who were entered this study non-randomly and voluntarily. The specialist group (including psychologists, counselors, and teachers) was ten people. Adolescents consisted of two groups of nine-grade students (seven girls, six boys, M age:14/5 years old). Data were analyzed using the content analysis method (concept-driven).
    Results
    Specialists uttered positive traits such as “learning fast”, “loyalty”, and “keeping secrets” as Iranian adolescents’ specific character strengths. In the adolescents' group “purity”, “qeirat/gheirat”, and “chastity” were declared as special strengths of Iranian youths.
    Conclusion
    Characteristics mentioned by specialists can’t be considered as character strengths because they don’t have the ten criteria of the character strength but characteristics mentioned by adolescents such as modesty/inhibition, zeal, and chastity have some of these criteria and the addition of these traits to the 24 character strengths could be offered. These findings were discussed in the context of Iranian culture.
    Keywords: Adolescents, character strengths, positive psychology
  • Omid Shokri *, Ali Khodaei, Shirin Moezzodini Pages 381-402
    Aim
    Past studies investigating the phenomenon of Intimate Partner Violence[Mw1]  against women employed mainly quantitative methods, yielding significant findings in prevalence rates and causes of this experience. However, there is a need for more qualitative studies to provide the rich details in order to develop more congruent concept of domestic violence during the COVID-19 Pandemic.
    Method
    A phenomenological design was used in this study to investigate women’s' “lived experiences” of domestic violence and how they managed these experiences. The sample consisted of 25 women victims of domestic violence who referred to a counseling center in Tehran for counseling services. The data were collected through online in-depth semi-structured individual interviews. After recording and rewriting the interviews, the available data were analyzed by the application of Colaizzi’s method.
    Results
    Two major themes were extracted from the analysis, including the autonomous motivation orientation and controlled motivation orientation toward romantic relationships. In addition, based on the results, subthemes of the aforementioned major themes were as follows: causal attributions, goal orientations, emotion regulation, eempathetic response, cognitive appraisals, assertiveness, social problem solving, positive perception of others, positive feelings for others, coping and mental sets.
    Conclusion
    The results showed that in a situation where the family is under pressure, for some men the only way to take care of their powerful position, is to seek harsh and authoritarian methods. Therefore, the use of interventions based on social empowerment to strengthen men's psychological capital and skill treasury has an important role.
    Keywords: Domestic violence, Covid-19, motivation orientations, phenomenology
  • Forogh Sadat Razavian, Saeed Imani *, Seyed MohamadKazem Nourbakhsh Pages 403-422
    Aim

    The aim of this study was the effectiveness of mental toughness on distress tolerance and mental vitality in parents of children with leukemia.

    Method

    the research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up with control group. The statistical population included all parents of children with leukemia who were admitted to Imam Khomeini Hospital in Tehran in 1399. The sample consisted of 30 parents of children with leukemia located in Imam Khomeini Hospital who were selected by purposive sampling and randomly divided into two experimental and control groups. To conduct the research, first both groups were pre-tested using distress tolerance and the mental vitality questionnaires and then the experimental group was trained for 8 sessions per week for a 150-minute session. They were subjected to mental toughness. at the end of the experimental group training sessions, both groups completed the distress and vitality Tolerance questionnaire in two stages, one stage immediately after the end of the training and one stage after three months of training, and the data were analyzed using a mixed ANOVA of repeated measures.

    Results

    findings of this study showed that there is a significant difference between the experimental and control groups during the research stages.

    Conclusion

    the results show that mental toughness training due to training can improve the mental vitality and distress.

    Keywords: mental toughness, distress tolerance, mental vitality, leukemia
  • Sahar Savadkouhi, Hamidreza Oreyzi *, Karim Asgari Pages 423-447
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of relationship enhancement program, CREW intervention and combined method on the enhancement of relational energy of employees.

    Method

    The research was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The statistical population was comprised of employees of central office of Isfahan Gas Company in year 2019. The sample consisted of 75 volunteer staff of Gas company who randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group). The research instrument was the relational energy questionnaire (Owens, Baker, Sumpter & Cameron, 2016). The subjects responded in two stages: pre-test and post-test. The experimental groups received the CREW intervention, the relationship enhancement program  and the combined method (the combination of the CREW intervention and the relationship enrichment program) separately for 8 sessions, each session 90 minutes. The data was analyzed through ANCOVA by SPSS-23.

    Results

    The results showed that CREW intervention, relationship enhancement program and combined method enhanced relational energy of employees in the post-test. The results of post hoc tests suggested that combined approach, has enhanced the relational energy, more than the other approaches- relationship enhancement program and CREW intervention.

    Conclusion

    Therefore, managers can use relationship enhancement program, CREW intervention and combined method to enhance the relational energy of personnel and prioritize the implementation of the combined method.

    Keywords: Combined Method, CREW Intervention, Relational Energy, Relationship Enhancement Program
  • Mahnaz Moradi, Mahdi Khanjani *, Mohammad Asgari Pages 449-476
    Aim

    This study was conducted to determine the relationship between character strengths, person-job fit and job involvement with organizational well-being in west Tehran social security employees.

    Methods

    The research method was correlation and statistical population was 1400 employees of west Tehran Social Security Organization and its branches. The sample size was 312 employees which were selected by random cluster sampling. Tools used for this study were Kanungo’s job involvement questionnaire (1982), workplace Perma profiler by Kern (2014), via character strengths questionnaire by Peterson and Seligman (2004) and person job fit questionnaire by Ahmadi (2015). Data from 312 questionnaires were analysed using structural equations with partial least squares method in Smart Pls software.

    Findings

    Calculation and analysis of fitness indicators using Smart-PLS software, confirmed adaptation of conceptual framework and empirical data. The conceptual model was validated by Goodness of Fit index (GOF=0.733). The results also showed that character strengths, person job fit, job involvement and organizational well-being are related and job involvement played a mediating role in the relationship(p=0.001 , t= 3.137, t=3.543).

    Conclusion

    Fostering and encouraging using of character strengths by employees alongside with applying person job fit concept in hiring and task assigning in organization, can lead to higher organizational well-being and positive outcomes for both organization and employees.

    Keywords: Organizational Well-Being, Person-Job Fit, character strengths, Flourish, work engagement
  • Samane Shamsodini *, Javad Ahmadi, Ali Mohammad Mousavi Pages 477-495
    Aim

    The aim of this study was to standardize the 20-item life satisfaction index of the elderly without cognitive problems.

    Method

    The present study was cross-sectional and descriptive and was in the category of developmental research. The population of this study is the elderly of Tehran, the method of judgmental sampling and the sample after removing the incomplete cases of 199 people, including 116 women and 83 men. After translating and obtaining the opinions of experts and subjects, the face validity and content of the questionnaire were confirmed. SPSS-22 and AMOS-23 software were used for statistical analysis.

    Results

    The reliability of the questionnaire was calculated by internal consistency method and Cronbach's- alpha coefficient for the whole test was 0.840 and for all subscales was between 0.295 and 0.678. The construct validity of the questionnaire was assessed by first and second- order confirmatory factor analysis. The results show that five factors, including zest for life, Resolution and fortitude, consistency between aspirations and goals achieved, positive self-image and how to mood are approved with 99% confidence and 18 questions of the questionnaire with 99% confidence are included in the test scales. The results of convergent validity were also favorable and the correlation between the elderly life satisfaction questionnaire and the public life satisfaction scale was r = 0.726 (P <0.001).

    Conclusion

    The analysis of the findings shows that the 18-item questionnaire on life satisfaction of the elderly is acceptable in terms of psychometric properties.

    Keywords: elderly, Life Satisfaction, Reliability, Standardization, Validity
  • Javad Hoseimi *, Ali Zadehmohammadi Pages 497-510
    Aim

    Increasing the elderly population in the 21st century one of the best ways to improve the life of the elderly and increase their ability and reduce their dependence on drugs and treatments that impose a significant cost on them is music therapy. The present study was conducted with the aim of the effect of music therapy on self-esteem and meaning of life in 60 elderly people up to 80 years old in Tehran.

    Method

    A quasi-experimental research method was used with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study consisted of all elderly people aged 60 to 80 years living in a nursing home. By purposive sampling method, 22 people were selected in two groups (11 in the experimental group and 11 in the control group). The experimental group received ten sessions of 45 minutes of music therapy intervention. The Rosenberg Self-Esteem Scale Questionnaire (1965) and the Meaning of Life Questionnaire (Estger, 2010) were used to collect data.

    Results

    Studies showed that music therapy has a significant effect on the self-esteem of the elderly (p /0 0.05) and on the meaning of life in the elderly (p /0 0.05).

    Conclusion

    Therefore, based on the results obtained, nursing homes can use music and related interventions to increase self-esteem and the meaning of life of the elderly and thus improve their quality of life.

    Keywords: Music Therapy, Self-Esteem, Meaning of Life, The Elderly
  • Ali Nasiri, Tayebe Sharifi *, Ahmad Ghazanfari, Maryam Chorami Pages 511-536
    Aim

    Psychological capital is a positive construct and indicates the latent readiness and capacity for individual change and consists of components such as self-efficacy, hope, optimism and resilience. These four components work synergistically to help a person adapt more easily to life, community, and the workplace and achieve success. The aim of this study was to compare the effectiveness of schema, therapy and reality therapy on the psychological capital of preschool teachers in Shahrekord.

    Method

    The statistical population was all preschool teachers in Shahrekord, from which 45 people were selected by available sampling and randomly assigned to 2 experimental groups and 1 control group (15 people each). The research instrument was the Psychological Capital Questionnaire (Lutans et al., 2007) which was completed in three stages: pre-test, post-test and 3-month follow-up. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that the two methods of schema therapy and reality therapy had a stable effect on the average scores of total psychological capital and the components of self-efficacy, hope and optimism (P <0.05). ETA coefficients for psychological capital were 0.432 and for self-efficacy, hope and optimism were 0.265, 0.207 and 0.151, respectively.

    Conclusion

    It was concluded that both schema therapy and reality therapy methods, in terms of their multifaceted structure and content, have almost the same value as the ability to improve psychological capital and the components of self-efficacy, hope and optimism, and can be He used these two intervention methods for preschool teachers.

    Keywords: psychological capital, Schema Therapy, Reality Therapy, Preschool Educators
  • Arezoo Valinezhad, Mohtaram Nemattavousi *, Hossein Rezabakhsh, Adis Kraskian Mujemnari, Nahid Hovassi Soomer Pages 537-564
    Aim

    This research was carried out with the purpose of investigating The Mediating Role of Interpersonal needs and Parent-Adolescent Conflict in the Relationship Between Parenting Styles and Basic Psychological Needs with Non-Suicidal Self-Injury and Suicidal Ideation.

    Method

    Research statistical population were the 224,400 male and female high school students in Tehran in year 1398-1399. Among them 420 students were selected via sampling cluster random method. The research instruments consisted of: Beck scale for suicide ideation (Beck, Kovacs & Weissman, 1979), Self-harm inventory (Sansone, Wiederman & Sansone, 1998), Basic needs satisfaction in general scale (Gagne, 2003), Parents as social context questionnaire (Skinner, Snyder & jonson, 2005), Conflict behavior questionnaire (Robin & Foster, 1989) and Interpersonal needs questionnaire (Van orden, Cukrowicz, Witte & joiner,2012),

    Result

    Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equations. The results of structural equations showed that parenting styles and basic psychological needs have a significant indirect effect on non-suicidal self-injury and suicidal ideation through thwarted belongingness, perceived burdensomeness and parent-adolescent conflict.

    Conclusion

    Based on the research results, it can be found that the reduction of thwarted belongingness, perceived burdensomeness and parent-adolescent conflict in adolescents can play an effective role in reducing non-suicidal self-injury and suicidal ideation.

    Keywords: Suicidal Ideation, Non-Suicidal Self-Injury, High School Students in Tehran, Structural Model
  • Delaram Mohammadi *, Rahim Badri Gargari, Eskandar Fathiazar, Shahrooz Nemati Pages 565-591
    Aim
    This study aimed to evaluate the effectiveness of forgiveness training programs on academic well-being in high school Victims of Bullying Students.
    Methods
    This study was a semi-experimental study with pre-test / post-test and had a control group. From the high school students of Tabriz in the academic year of 2019-20, a sample consisting of 32 students who were victims of bullying was selected and randomly divided into two groups of 16 people. The experimental group received ten sessions of forgiveness training intervention. After the training, post-test scores were obtained and analyzed by multivariate covariance. Research tools include; Bullying Victim Scale (BVS), Academic well-being questionnaire (AWBQ), and Forgiveness Training Package.
    Results
    The results showed that forgiveness training has a positive and significant effect on school value, Academic Satisfaction, and schoolwork engagement. It has a negative effect on school burnout.
    Conclusion
    Based on the findings, it is suggested that a forgiveness training program be introduced in schools so that students can increase academic well-being by repairing injuries caused by past experiences, strengthening relationships, and creating positive feelings and attitudes toward peers and the school.
    Keywords: Forgiveness Training, Academic Well-Being, Victim, bullying