فهرست مطالب

راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1400)

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده عطیه موسوی*، غلامحسین عبدالله زاده، محمدشریف شریف زاده صفحات 1-11

    با توجه به روند رو به توسعه راه اندازی کسب وکارهای گلخانه ای در استان گلستان،  بررسی عوامل موثر تاب آوری این کسب وکارها اهمیت زیادی دارد. هدف این تحقیق،  شناخت عوامل موثر بر تاب آوری کسب و کارهای گلخانه ای در استان گلستان است. به این منظور، از روش تحقیق پیمایشی جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز استفاده شد. جامعه ی هدف،کلیه ی مالکان کسب وکارهای گلخانه ای در سطح استان گلستان به تعداد 542 نفر بود. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از 7 شهرستان انتخاب شدند و اطلاعات از طریق 221 پرسشنامه جمع آوری شد. روایی پرسشنامه با نظر متخصصان و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ ارزیابی و تایید شد. از روش تحلیل عاملی اکتشافی به منظور شناخت عوامل موثر بر تاب آوری کسب وکارهای گلخانه ای استفاده شد. نتایج نشان داد که پنج عامل توان تصمیم گیری و برنامه ریزی، امید به آینده، حمایت های نهادی، امنیت شغلی و فرصت طلبی و رقابت پذیری در مجموع 76/47 درصد کل واریانس عوامل موثر بر تاب آوری کسب وکارهای گلخانه ای را تبیین می کردند. نتایج آزمون های مقایسه ای (من وایتنی و کروسکال والیس) نشان داد که سطح تاب آوری در بین پاسخگویان مرد، افراد غیربومی و افراد وابسته به بازار محلی برای تامین نهاده بیشتر است. به طور کلی، عوامل استخراج در این تحقیق چارچوبی کلیدی فراهم می کند که می تواند نقش عوامل درونی مانند مهارت های مدیریتی و کارآفرینانه با عوامل بیرونی مانند حمایت های نهادی و امنیت شغلی را در بهبود تاب آوری تلفیق کند تا در سیاست گذاری ارتقای تاب آوری کسب وکار مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استان گلستان، تاب آوری، کسب و کار، کارآفرینی، گلخانه
  • هرمز اسدی*، غلامرضا یاوری، لیلا غیرتی آرانی، توران ابراهیمی میری صفحات 12-19

    توسعه و رونق کسب و کارهای کشاورزی به عنوان یک فعالیت کارآفرینی در تسهیل رابطه بین بخش کشاورزی و سایر بخش های اقتصادی در راستای اهداف رشد و توسعه اقتصادی کشور یک ضرورت تلقی می گردد. اهداف این پژوهش، ارزیابی اقتصادی تولید قارچ خوراکی با استفاده از شاخص های سودآوری ارزش حال خالص، نسبت فایده به هزینه، درصد بازده فروش، درصد بازده هزینه ای و نرخ بازده داخلی فعالیت بوده است. داده های این پژوهش مربوط به ایجاد کسب و کار تولید قارچ خوراکی در آسایشگاه معلولین کهریزک در استان البرز بوده که در سال 1398 به روش اسنادی جمع آوری گردیده است. نتایج حاکی از آن است که هزینه های سرمایه ای و جاری ایجاد یک سالن 5 تنی برابر 347/8 و 213/7  و جمعا 561/5 میلیون ریال برآورد شد. طی دوره تحلیل ده ساله، میانگین درصد بازده فروش و بازده هزینه ای در تولید قارچ به ترتیب 22/1 و 28/5 درصد برآورد شد. ارزش حال درآمد خالص فعالیت با نرخ تنزیل 18 درصد 60/7 میلیون ریال و شاخص سودآوری نسبت فایده به هزینه  1/04 برآورد شد. نرخ بازده داخلی تولید قارچ خوراکی 23/3 درصد محاسبه گردید که بیشتر از  نرخ تنزیل بوده، بنابراین، ایجاد فعالیت مربوطه در استان البرز اقتصادی است.

    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی، تولید قارچ، کارآفرینی، کسب و کار
  • زهره معتمدی نیا*، سید حمید موحد محمدی، امیر علم بیگی، حسین مهدی زاده صفحات 20-33

    هدف مقاله حاضر ارایه مدل رشد اکوسیستم کارآفرینی در بستر نظام آموزش عالی کشاورزی کشور از دیدگاه دانشجویان رشته ‎های کشاورزی می باشد که به لحاظ هدف، کاربردی بوده و با استفاده از پرسش نامه بسته پاسخ اجرا شد. جامعه ی آماری مورد بررسی 3781 نفر از دانشجویان رشته های کشاورزی کشور بودند که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به حجم 416 نفر به صورت نمونه‎ گیری تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شد. برای سنجش روایی ابزار تحقیق از روش روایی تشخیصی با استفاده از شاخص  AVEاستفاده شد که مقدار آن برای سازه های مورد مطالعه بالاتر از 0/5 و قابل قبول بود. به منظور تعیین پایایی از روش پایایی ترکیبی (CR) استفاده شد که مقدار آن برای سازه های مورد مطالعه بالاتر از 0/6 و قابل قبول بود. مقدار آلفای کرونباخ نیز برای سازه های مورد مطالعه بالاتر از 0/7 محاسبه گردید.  به منظور پردازش داده ها از روش تحلیل مولفه های اصلی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. مطابق یافته ها در میان مولفه های مدل رشد اکوسیستم کارآفرینی در بستر نظام آموزش عالی کشاورزی کشور از دیدگاه دانشجویان رشته های کشاورزی مولفه ی سرمایه ی انسانی در رتبه ی اول قرار داشت و به ترتیب مولفه ‎های حمایت، فرهنگ، سیاست، بازار و سرمایه ی مالی در رتبه های بعدی قرار داشتند. یافته های این مطالعه اهمیت مولفه ی سرمایه ی انسانی را نشان می دهد، لذا پیشنهاد می گردد، فرصت آموزش و یادگیری در حوزه های کارآفرینی و راه‎اندازی کسب و کارهای نوپا در دانشکده های کشاورزی کشور برای دانشجویان رشته های کشاورزی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، اکوسیستم کارآفرینی، کسب و کار نوپا، مدل آیزنبرگ
  • مهیار جماعتی گشتی*، امین دلاور، مجید حسنی مقدم صفحات 34-45

    ارزش گذاری اقتصادی اماکن تاریخی واقع در روستاها، معرفی و شناساندن آن به مخاطبان و درک اهمیت استراتژیک وجود چنین موهبت هایی، کلیدی ترین اقدام برای برنامه ریزی توسعه روستایی، ایجاد و رونق اشتغال و تولید و توسعه بوم گردی است. این مطالعه تمایل به پرداخت حفاظتی بازدیدکنندگان از دژ تاریخی قلعه رودخان را از طریق ارزش گذاری مشروط با روش انتخاب یک و نیم بعدی برآورد می کند. نتایج تحقیق نشان داد 75 درصد افراد در برنامه حفاظت از دژ تاریخی قلعه رودخان تمایل به پرداخت دارند. میانگین تمایل به پرداخت حفاظتی در کل افراد نمونه، معادل 22650ریال و مازاد رفاه سالانه بازدیدکنندگان 38/5 میلیارد تومان برآورد شده است. گروه مخالفان نیز دلایلی مانند: وظیفه دولت بودن (38 درصد)، پرداخت توسط ساکنان روستا (6 درصد)، مشارکت توسط بازدیدکنندگان غیربومی (56 درصد) را اعلام کردند. پیشنهاد شد مبالغ دریافتی از بازدیدکنندگان بر اساس اولویت ابتدا برای ترمیم قسمت های آسیب دیده و در حال تخریب این دژ تاریخی جهت سرپا نگه داشتن این بنای ارزشمند اختصاص یافته و سپس جهت آموزش و برگزاری برنامه های ترویج حفاظت از محیط زیست و ابنیه تاریخی تخصیص و هزینه شود. حفظ این بنای تاریخی ارزشمند منجر به ایجاد اشتغال، مهاجرت معکوس اهالی روستا از شهر به دیار خود، رشد اقتصادی روستا، احیاء و رونق صنایع دستی منطقه خواهد شد.

    کلیدواژگان: انتخاب یک ونیم بعدی، ارزش حفاظتی، توسعه روستایی، قلعه رودخان، کارآفرینی
  • سید مهدی خاکزادیان، حمید رضایی* صفحات 46-54

    تحولات پیچیده و سریع چند دهه اخیر موجب شده است که کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، تعاونی ها را به عنوان زمینه ای برای دستیابی به اهداف توسعه از جمله توسعه اقتصادی در نظر بگیرند. نتایج بررسی ها حاکی از آن است که عوامل زیادی سبب تقویت تعاونی ها می شوند که در این میان، بسیاری از محققان تاکید ویژه ای بر روی بازاریابی کارآفرینانه داشته و آن را یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده بقاء تعاونی ها در نظر می گیرند. هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر بازاریابی کارآفرینانه در تعاونی های کشاورزی استان مازندران بود. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش اجرا، توصیفی- پیمایشی و از نوع هدفمند بود که به روش آمیخته اکتشافی انجام شده است. در مرحله کیفی تیم مشارکت کننده تحقیق 10 نفر از خبرگان دانشگاهی بودند که به روش هدفمند و تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. در مرحله کمی جامعه آماری، مدیران تعاونی های کشاورزی استان مازندران به تعداد 290 نفر بودند که حجم نمونه مطابق جدول کرجسی و مورگان 165 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده استفاده شد. برای شناسایی عوامل از روش تحلیل محتوا و برای تحلیل روابط متغیرها از روش معادلات ساختاری با نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است. نتایج نشان داد عوامل موثر بر بازاریابی کارآفرینانه تعاونی های کشاورزی، شامل 15 مولفه در قالب سه بعد (زمینه ای، علی و محیطی) می باشند. همچنین تحلیل معادلات ساختاری نشان داد عوامل زمینه ای (0/344)، علی (0/503) و محیطی (0/258) بر بازاریابی کارآفرینانه تاثیر مثبت و معنی دار دارند.

    کلیدواژگان: بازاریابی کارآفرینانه، تحلیل محتوا، تعاونی، معادلات ساختاری
  • ناصر آقاعباسی، سمیه نقوی* صفحات 55-66

    فعالیت کارآفرینی موثر، می تواند منجر به توسعه ی اقتصادی، ایجاد اشتغال، نوآوری و رقابت پذیری شود. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی نقش اکوسیستم کارآفرینی جهانی در اشتغال بخش های خدمات و کشاورزی کشورهای منتخب با استفاده از روش تجزیه و تحلیل تمایزی در سال 1398 بوده است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از روش تحلیل خوشه  ای K- میانگین، کشورهای موردنظر به دو گروه تقسیم شدند. کشورهای گروه اول، کشورهای با سطح پایین از منظر اشتغال در بخش های خدمات و کشاورزی و کشورهای گروه دوم کشورهای با سطح بالا از منظر اشتغال در سه بخش مذکور بودند. نتایج روش تحلیل تمایزی نشان داد، شاخص کارآفرینی بعد از سهم ارزش افزوده بخش های خدمات و کشاورزی در تولید ناخالص داخلی، دومین متغیر موثر در اشتغال می باشد. همچنین، با ارتقای شاخص جهانی کارآفرینی که نمادی از سلامت اکوسیستم کارآفرینی می باشد، اشتغال در بخش های کشاورزی و خدمات کشورهایی که درگروه دوم قرار دارند، افزایش می یابد. این موضوع بر اهمیت نقش اکوسیستم کارآفرینی در اشتغال زایی تاکید می کند. بنابراین، حمایت در جهت توسعه ی کارآفرینی و بهبود اکوسیسستم کارآفرینی با رشد بالا و کشف پتانسیل های موجود با هدف افزایش اشتغال و ارزش افزوده باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اشتغال، اکوسیستم کارآفرینی، بخش خدمات، بخش کشاورزی، تحلیل تمایزی
  • میلاد بخشم، حسین کریمی، مهدی حسین پور* صفحات 67-75

    امروزه انقلاب دیجیتالی همه رفتارها و سبک زندگی را در جوانب مختلف تحت تاثیر قرار داده است و این تاثیر توجه عموم جوامع و کسب وکارها را نسبت به این موضوع به دنبال داشته است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر کاربردهای فناورانه اینترنت اشیاء در توسعه قابلیت های پویا در شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی شهر کرمانشاه می باشد. پژوهش حاضر از نظر نوع، کمی و از نظر هدف کاربردی است و به لحاظ گردآوری اطلاعات، توصیفی- همبستگی است. با توجه به گزارش کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت های دانش بنیان جامعه آماری پژوهش شامل 59 مدیر شرکت دانش بنیان بخش کشاورزی استان کرمانشاه بود که با استفاده از روش تمام شماری و توزیع پرسشنامه میان آن ها، در نهایت 59 پرسشنامه مورد استفاه قرار گرفت. در بخش آمار توصیفی از نرم افزار SPSS 23 و به منظور تجزیه وتحلیل داده ها در قالب مدل معادلات ساختاری از نرم افزار Smart PLS3 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که کاربردهای فناورانه اینترنت اشیاء با تاثیرگذاری مثبت و معنی دار بر توسعه قابلیت ادراک، جذب، انطباق، نوآوری و شبکه سازی، با توسعه قابلیت های پویا در شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی شهر کرمانشاه دارای رابطه مثبت و معنی داری می باشد. شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی می توانند با استفاده از ابزارها و حس گرهای هوشمند مربوط به اینترنت اشیاء نسبت به گردآوری داده های موردنیاز خود اعم از شرایط محصول، وضعیت آب و هوایی، شرایط کیفی خاک، عملکرد و وضعیت نیروی انسانی و تجهیزات مورد استفاده اقدام کنند.

    کلیدواژگان: انقلاب دیجیتال، اینترنت اشیاء، شرکت دانش بنیان، کشاورزی، قابلیت های پویا
  • حمیدرضا یوسفی، محمودرضا مستقیمی*، مجید نصیری، محمدباقر گرجی صفحات 76-88

    در دنیای رقابتی امروز، استفاده بهینه از فرصت های محیطی و ایجاد مزیت رقابتی پایدار از جمله دغدغه های اصلی شرکت ها است. یکی از تکنیک های مهم در ایجاد مزیت رقابتی، هوشمندی رقابتی است. هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل هوشمندی رقابتی در صنایع غذایی است، لذا از ترکیب روش دلفی فازی و مدل یابی ساختاری تفسیری استفاده شده است. در این پژوهش، از نظرات 16 نفر از صاحب نظران و خبرگان درگیر در حوزه ی صنایع غذایی استان تهران که به روش قضاوتی و تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند، استفاده شد. برای غربال گری مولفه ها از روش دلفی فازی استفاده شد که از بین 39 شاخص شناسایی شده، میانگین دی فازی شده ی سه شاخص، کمتر از 0/7 بود لذا 36 شاخص در قالب 6 مولفه شناسایی شدند. سپس، برای سطح بندی مولفه های شناسایی شده، از مدل یابی ساختاری- تفسیری استفاده شد. نتایج 1ISM نشان داد مولفه ها در سه سطح قرار دارند و زیربنای هوشمندی رقابتی در صنایع غذایی، در درجه اول مولفه های نهادی و اجتماعی، درجه دوم مولفه رقبا و درجه سوم، مولفه های استراتژیک، تکنولوژی و بازار هستند. همچنین، نتایج تحلیل MICMAC2 نشان داد مولفه های هوشمندی نهادی و اجتماعی در خوشه مستقل و مولفه های هوشمندی استراتژیک، تکنولوژی و بازار در خوشه وابسته و هوشمندی رقبا در خوشه خودمختار قرار دارند.

    کلیدواژگان: دلفی فازی، ساختاری تفسیری، هوشمندی رقابتی
  • ساجده کریمی کندزی* صفحات 89-99

    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیرپذیری کیفیت زندگی روستاییان شهرستان نطنز از محصول گردشگری روستایی-کشاورزی می‌باشد. از نظر روش انجام دادن تحقیق به طور کلی، این تحقیق یک تحقیق توصیفی (غیر آزمایشی) است. در واقع روش مورد استفاده در این تحقیق یک روش توصیفی – تحلیلی است. جامعه آماری مورد پژوهش شامل جمعیت خانوار روستا‌های شهرستان نطنز  به تعداد 5200 نفر می‌باشند. حجم نمونه بر اساس تصادفی طبقه ای و بر اساس فرمول کوکران به تعداد 358 نفر می‌باشند که بر اساس جمعیت هر روستا بین آن‌ها توزیع شد. برای گردآوری داده‌‌ها از پرسشنامه 54 سوالی استفاده شده که روایی آن به تایید کارشناسان رسیده و همچنین از شیوه تحلیل عاملی تاییدی نیز بهره گرفته شده است و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ به میزان 0/83 مورد تایید واقع شده است. برای تجزیه و تحلیل داده‌‌ها از نرم افزار Smart PLS و تحلیل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان داد که محصول گردشگری روستایی بر کیفیت محیط زیست با ضریب مسیر 0/29 و مقدار T  59/5، اثرگذار بوده است. محصول گردشگری روستایی-کشاورزی بر کیفیت اجتماعی-فرهنگی با ضریب مسیر 0/52 و مقدار T 28/9، تاثیر داشته است. همچنین، محصول گردشگری روستایی-کشاورزی بر کیفیت اقتصادی با ضریب مسیر 0/59 و مقدار T 9/38 تاثیر دارد. بر این اساس محصول گردشگری روستایی-کشاورزی بر کیفیت اقتصادی با ضریب مسیر 0/59 بیشترین تاثیر و بر شاخص محیط زیست با ضریب تاثیر 0/29 کمترین اثر را داشته است.

    کلیدواژگان: شهرستان نطنز، کیفیت زندگی، گردشگری روستایی-کشاورزی، محصول گردشگری
  • سیروس منصوری*، طاهره بقایی صفحات 100-110

    پژوهش حاضر، با هدف تدوین مدل فعالیت های کارآفرینانه زنان روستایی مبتنی بر دیدگاه صاحب نظران آموزشی با رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری انجام گرفت. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- پیمایشی و از لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، خبرگان آشنا به حوزه ی کارآفرینی از جمله اعضای هیات علمی و کارآفرینان روستایی بودند که 25 نفر از بین آنها به عنوان نمونه و به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابتدا با بررسی ادبیات پژوهش، عوامل موثر بر فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی، استخراج و براساس نظر خبرگان 10 عامل به عنوان عوامل نهایی شناسایی شدند، سپس به منظور مشخص نمودن تاثیر علت و معلولی عوامل مستخرج، از پرسشنامه ی محقق ساخته ای که بر اساس مدل سازی ساختاری تفسیری طراحی شده بود، استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل ها، رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری و ارایه مدل عوامل موثر بر فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد از بین این 10 عامل شناسایی شده، ویژگی های شخصیتی و تجربه ی کاری، سرمایه ی روانشناختی، تفکر خلاق و توانمندسازی در سطح اول و روبنایی ترین سطح مدل قرار گرفتند. تفاوت های جنسیتی، عوامل نهادی-سازمانی و عوامل اقتصادی نیز در سطح دوم قرار گرفتند. فضای فرهنگی-اجتماعی روستایی در سطح سوم مدل سطح بندی تعیین شد. همچنین، آموزش مهارت های کارآفرینی به عنوان موثرترین عامل در فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی در سطح چهارم مدل و به عنوان زیربنایی ترین سطح به حساب می آید. براساس یافته های پژوهش، پیشنهاد می شود با توجه به الگوی سطح بندی ارایه شده در این پژوهش، روند و ترتیب اقدامات صورت گرفته مرتبط با گسترش فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی انجام شود. همچنین، از آنجایی که اغلب عوامل بنیادی اثرگذار بر فعالیت کارآفرینی زنان به آموزش، توانمندسازی و جو اجتماعی روستایی بر می گردد، آموزش و فرهنگ سازی و اصلاح نگرش های جنسیتی ضرورت می یابد.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی زنان، فعالیت های روستایی، کارآفرینی، مدل سازی ساختاری- تفسیری
  • مرضیه غلامی گندمانی، مهسا فاطمی* صفحات 111-125

    هدف کلی پژوهش حاضر، واکاوی قابلیت اشتغال دانشجویان رشته های مختلف تحصیلی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در تمایل به راه اندازی کسب وکارهای فردی پس از دانش آموختگی است. این پژوهش در سال 1399 انجام شده و در قالب یک تحلیل آمیخته، ترکیبی از روش های کمی و کیفی مورد استفاده قرار گرفت. جامعه موردمطالعه در بخش کمی مطالعه، تمامی دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز (1874 نفر) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، یک نمونه ی تصادفی 365 نفره انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بود که روایی صوری و پایایی آن به ترتیب توسط اساتید بخش ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز و با یک مطالعه ی راهنما در نمونه ای 30 نفره از کل دانشجویان خارج از نمونه اصلی، تایید شد. در بخش کیفی پژوهش نیز با استفاده از روش مطالعه موردی و تکنیک نمونه گیری هدفمند، مصاحبه های عمیق با اعضای شورای بهبود مهارت آموزی و ارتقای توان اشتغال پذیری دانشجویان دانشگاه شیراز (12 نفر) انجام شد. طبق یافته های بخش کمی، نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای معدل کل، شرکت در کارگاه های مهارتی، تجربه دروس کارآفرینی، تجربه ی شرکت در استارتاپ ها، نگرش به کارآموزی مطلوب، مهارت های توسعه ی فردی و کسب وکار و گرایش کارآفرینانه از عوامل تاثیرگذار بر تمایل دانشجویان نسبت به راه اندازی کسب وکار بودند. در نهایت، بر اساس یافته های بخش کیفی، راهکارهای ارتقای قابلیت اشتغال دانشجویان در دانشگاه در قالب چهار مجموعه استراتژی های آموزشی، اجرایی، حمایتی و انگیزشی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: استارتاپ، دانشکده کشاورزی، راه اندازی کسب وکار، قابلیت اشتغال، کارآموزی، گرایش کارآفرینانه
  • سید مجتبی مجاوریان*، فواد عشقی، حسین رحمانی اسماعیلی صفحات 126-136

    ترجیحات مصرف کنندگان در مورد بسته بندی چای، اهمیت بسیار زیادی در صنایع و کسب و کارهای بسته بندی چای دارد.  در این مطالعه با ترکیب روش تحلیل متقارن با الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی،  به شناسایی ترجیحات خریداران برای بسته بندی چای و عوامل موثر بر آن استفاده شده است. بسته بندی چای با انتقال اطلاعات بصری و متنی، بر ترجیحات مصرف کننده و بازاریابی آن اثرگذار می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ویژگی های بسته بندی چای هم زمان با مولفه قیمت بر ترجیحات مصرف کنندگان با روش تحلیل متقارن و شبکه عصبی مصنوعی مبتنی بر تحلیل متقارن در شهر ساری صورت گرفت. داده های مورد نیاز در سال 1397 با تکمیل 296 پرسشنامه جمع آوری گردید. در این پژوهش از نرم افزارهای SPSS و اکسل استفاده شده است. بر پایه نتایج تحلیل متقارن از بین چهار ویژگی شکل، اطلاعات، قیمت و سابقه برند؛ اطلاعات روی بسته بیشترین تاثیر را از نظر مصرف کننده داشت، همچنین اطلاعات محدود ترجیح بیشتری نسبت به اطلاعات کامل تر دارد. برندهای نسبتا جدید اولویت بیشتری نسبت به برندهای باسابقه طولانی تر دارند. با استفاده از وزن حاصله از تحلیل متقارن در شبکه عصبی مصنوعی به همراه ورود متغیرهای درآمد، سن و میزان مصرف چای، نتایج نشان داد میزان تاثیر اطلاعات، قیمت، شکل و سابقه برند بر انتخاب مصرف کنندگان، به ترتیب حدود 25 درصد، 50 درصد، 22 درصد و 19 درصد می باشد. در مدل شبکه عصبی با ورود متغیرهای درآمد، سن و مصرف، با توجه به درآمد و مصرف انتخاب از حالت ذهنی (خواسته) به حالت انتخاب مصرفی (نزدیک به تقاضا) تعدیل شده است که لحاظ کردن ویژگی های فردی در مدل شبکه عصبی منجر به واقعی تر نشان دادن ترجیحات مصرف کننده در مدل شبکه عصبی مصنوعی شده است؛ برای نمونه، تاثیر متغیر قیمت چای در مدل تحلیل متقارن از 24 درصد به 50 درصد در مدل ترکیبی شبکه عصبی مصنوعی بر پایه تحلیل متقارن افزایش یافته است. با توجه به نتایج حاصله از پژوهش، کارآفرینان و صاحبان کسب و کارهای مرتبط با بسته بندی چای باید بسته بندی را به صورت ترکیبی از اطلاعات حداقلی (اسم برند، قیمت مصرف کننده و تاریخ تولید و انقضا) با شکل قوطی استوانه ای و سطح بالای قیمت انجام دهند.

    کلیدواژگان: بسته بندی، تحلیل متقارن، ترجیحات مصرف کننده، چای، شبکه عصبی
|
  • Seyedeh Atieh Mousavi*, GholamHossein Abdollahzadeh, MohammadSharif Sharifzadeh Pages 1-11

    Considering the developing trend of starting-up greenhouse businesses in Golestan province, it is very important to study the effective factors of resilience in these businesses. The purpose of this study is to identify the factors affecting the resilience of greenhouse businesses in Golestan province. In this regard, a survey research method was used to collect the required information. The target population includes all 542 of greenhouse owners in Golestan Province. The samples were selected by multi-stage cluster sampling method from 7 Counties, and the information was collected through 221 questionnaires. The validity of the questionnaire was evaluated and confirmed based on the opinion of experts and its reliability was calculated by Cronbachchr('39')s alpha. Exploratory factor analysis method was used to identify the factors affecting the resilience of greenhouse businesses. The results showed that the five factors titled decision-making and planning ability, hope for the future, institutional supports, job security and opportunism and competitiveness explain 76.47% of the total variance of the factors affecting the resilience of greenhouse businesses. The results of compare mean tests (Mann-Whitney and Kruskal-Wallis) showed that the level of resilience is higher among male respondents, non-natives and respondents who depend on local market to purchase inputs. Overall, the extracted factors in this study provide a key framework that can combine the role of internal factors such as managerial and entrepreneurial skills with external factors such as institutional support and job security in improving resilience to be used in policy making of business resilience promotion.

    Keywords: Business, Entrepreneurship, Golestan Province, Greenhouse, Resilience
  • Hormoz Asadi*, GholamReza Yavari, Laila Girati Arani, Turan Ebrahimi Miri Pages 12-19

    Development and prosperity of agricultural businesses is an entrepreneurial activity in facilitating the relationship between the agricultural sector and other economic sectors in line with the goals of economic growth and development of the country is considered a necessity. The objectives of this study were to economic assessment of edible mushrooms production using profitability indicators such as net present value (NPV), benefit-cost ratio (BCR), Return on Sale and Return on Investment in percentage and internal rate of return (IRR). The data of this study were related to the establishment of an edible mushroom production business in Kahrizak sanatorium for the Disabled in Alborz province by donors, which was collected in 2019 by documentary methods. The results showed that the capital and current costs of creating a 5-ton hall in the first year were estimated at 347.8 and 213.7, respectively, and a total of 561.5 Iranian million rials.  During the ten-year analysis period, the average percent of sale return and the average percent of cost return were estimated 22.1 and 28.5 percent,  respectively. The net present value of activity was estimated at 60.7 Iranian million rials with discount rate of 18% and benefit- cost ratio was estimated at 1.04. The internal rate of return of edible mushroom production was calculated to be 23.3%, that it is more than discount rate, thus, to create the edible mushroom production activity was economic in the Alborz province.

    Keywords: Business, Economic analysis, Entrepreneurship, Mushroom production
  • Zohreh Motamedi Nia*, Seyed Hamid Movahed Mohamadi, Amir Alambaigi, Hossein Mahdizadeh Pages 20-33

    The present research aims to provide a model for entrepreneurial ecosystem growth in the context of the agricultural higher education system of Iran from the viewpoint of university students of different disciplines of agricultural studies. This study is an applied research regarding its purpose and was conducted using closed-ended questionnaires. The statistical population of the study consisted of 3781 of the university students of different fields of agricultural studies in the country. Using the Cochran formula, a sample comprising 416 individuals was selected by random sampling. To assess the validity of the research tool, a divergent validity method using AVE indicator was utilized, the amount of which for the constructs under study was above 0.5 and acceptable. In order to determine the reliability, the combined reliability method (CR) was used, the amount of which for the constructs under study was above 0.6 and acceptable. The amount of Cronbach’s alpha for the constructs under study was calculated to be above 0.7. In order to analyze the data, the Principle Component Analysis and Confirmatory Factor Analysis methods were used. According to the research findings, among the components of the model for entrepreneurial ecosystem growth in the context of the agricultural higher education system of Iran from the viewpoint of agricultural students, the component of human capital was in the first place and the components of support, culture, policy, market, and financial capital were in the following places in that order. The findings of this research show the importance of the human capital component. Therefore, we propose the opportunity for more learning and education in the fields of entrepreneurship and startup be provided in agricultural colleges for the students of the agricultural fields of study.

    Keywords: Agricultural Higher Education, Entrepreneurial Ecosystem, Isenberg’s Model, Startup
  • Mahyar Jamaati Ghashti*, Amin Delavar, Majid Hassani Moghadam Pages 34-45

    Economic evaluation of historical sites located in villages, introducing and introducing it to the audience and understanding the strategic importance of such gifts is the key to planning rural development, job creation and prosperity, and production and development of ecotourism. This study estimates the willingness of visitors to pay for the protection of the historic fort of Qala-e-Rudkhan through conditional valuation with the next One-and-one-half-bound dichotomous choice method. The results showed that 75% of people are willing to pay for the protection of the historical fort of Qala-e-Rudkhan. The average willingness to pay for protection in all sample people is equivalent to 22,650 Rials and the annual welfare surplus of visitors is estimated at 38.5 billion Tomans. Opposition groups also cited reasons such as government duty (38%), payment by rural residents (6%) and participation by non-native visitors (56%). It was suggested that the amounts received from visitors be allocated on a first- come, first-served basis for repairing damaged and demolishing parts of this historic fortress to support this valuable building, and then allocate and spend it to hold programs to promote environmental protection and historic buildings. Be Preservation of this valuable historical monument will lead to job creation, reverse migration of villagers from the city to their homeland, rural economic growth, revival and prosperity of handicrafts in the region.

    Keywords: Conservation value, Entrepreneurship, One-and-one-half-bound dichotomous choice, Rudkhan Castle, Rural development
  • Seyed Mehdi Khakzadian, Hamid Rezaei * Pages 46-54

    The complex changes and rapid developments of the last few decades have led developed and developing countries to consider cooperatives as a basis for achieving development goals, including economic development. The results indicate that many factors strengthen cooperatives, among which many researchers have a special emphasis on entrepreneurial marketing and consider it as one of the most important factors determining the survival of cooperatives, so the goal the present study identifies and analyzes the factors affecting the entrepreneurial marketing of agricultural cooperatives in Mazandaran province. Therefore, this research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of implementation method and is of purposeful type, which has been done by mixed exploratory method. In the qualitative stage, the research team consists of 10 university experts who have been selected by purposeful method and snowball technique. In the quantitative stage, the statistical population included 290 managers of agricultural cooperatives. The sample size was determined to be 165 according to Krejcie and Morgan table and simple random sampling method was used for sampling. The content analysis method was used to identify the factors and the structural equation method with Smart PLS software was used to analyze the relationships. The results showed that the factors affecting the entrepreneurial marketing of agricultural cooperatives include contextual, causal and environmental factors. Also, the analysis of structural equations showed that underlying factors (0.344), causal (0.503) and environmental factors (0.258) have a positive and significant effect on entrepreneurial marketing.

    Keywords: Cooperative, Content Analysis, Entrepreneurial Marketing, Structural Equations
  • Nasser Aghaabbasi, Somayeh Naghavi* Pages 55-66

    Effective entrepreneurial activity can lead to economic development, employment, innovation and competitiveness. The purpose of this study was to investigate the role of the global Entrepreneurship Index in the employment of industry, services and agriculture sectors in selected countries using the method of discriminant analysis in 2018. For this purpose, using the K-means cluster analysis method, the countries were categorized into two groups. The countries of the first group were the countries with low levels in terms of average employment in industry, services and agriculture, and the countries of the second group were countries with high levels in terms of average employment in these three sectors. The results of discriminant analysis showed that the entrepreneurship index is the second most effective variable in employment after the share of value added of services and agriculture in GDP. Also, with the promotion of the Global Entrepreneurship Index, which is a symbol of the health of the entrepreneurial ecosystem, employment in the agricultural and service sectors of the countries in the second group will increase. This issue emphasizes the importance of the role of entrepreneurship ecosystem in employment. Therefore, protect for the development of entrepreneurship and improving of entrepreneurship ecosystem with high growth and discovery of existing potentials with the aim of increasing employment and added value should be considered.

    Keywords: Agriculture Sector, Discriminant Analysis, Employment, Entrepreneurship Ecosystem, Services Sector
  • Milad Bakhsham, Hossein Karimi, Mahdi Hosseinpour* Pages 67-75

    Today, the digital revolution has affected all behaviors and lifestyles in various aspects, and this impact has attracted the attention of the general public and businesses to this issue. The purpose of this study is to investigate the impact of internet of things technological applications in the development of dynamic capabilities in knowledge-based agricultural companies in Kermanshah. The present research is quantitative in terms of type and applied in terms of purpose, and in terms of data collection, it is descriptive-correlative. According to the report of the working group for evaluation and qualification of knowledge-based companies, the statistical population of the study includes 59 managers of knowledge-based companies in the agricultural sector of Kermanshah province that Using the counting method and distributing the questionnaire among them, 59 questionnaires were used. In the statistics section, a description of SPSS 23 software has been made in order to analyze the data in the form of structural equation model was used Smart PLS3 software. The results showed that the technological applications of the Internet of Things with a positive and significant impact on the development of perception, absorption, adaptation, innovation and networking, with the development of dynamic capabilities in knowledge-based companies in the agricultural sector of Kermanshah has a positive and significant relationship. Agricultural knowledge-based companies can use the tools and sensors related to the Internet of Things to collect the data they need, including crop conditions, weather conditions, soil quality conditions, performance and status of manpower and equipment used.

    Keywords: Agriculture, Digital Revolution, Dynamic Capabilities, Internet of Things, Knowledge-Based Company
  • Hamidreza Yousefi, Mahmoodreza Mostaghimi *, Majid Nasiri Pages 76-88

    In todaychr('39')s competitive world, the optimal use of environmental opportunities and the creation of sustainable competitive advantage are among the main concerns of companies. One of the most important techniques in creating a competitive advantage is competitive intelligence. The aim of this study was to design a competitive intelligence model in the food industry, so the combination of fuzzy Delphi method and interpretive structural modeling has been used. In this study, the opinions of 16 experts involved in the field of food industry in Tehran province who were selected by judgment and snowball technique were used. For component screening, the fuzzy Delphi method was used. Among the 39 identified indicators, the average de-fuzzy of the three indicators was less than 0.7, so 36 indicators were identified in the form of 6 components. Then, structural-interpretive modeling was used to level the identified components. The results of ISM showed that the components are in three levels and the foundation of competitive intelligence in the food industry is primarily the institutional and social components, the second component of competitors and the third strategic components, technology and market. Also, the results of MICMAC analysis showed that the components of institutional and social intelligence are in the independent cluster and the components of strategic intelligence, technology and market are in the dependent cluster and competitorschr('39') intelligence is in the autonomous cluster.

    Keywords: Competitive Intelligence, Fuzzy Delphi, Interpretive Structure
  • Sajedeh Karimi* Pages 89-99

    It is necessary to identify and evaluate the approaches of rural tourism development product، to recognize the environmental، social and economic effects on the quality of life of rural areas، which should be considered in the process of evaluating the development approach. The purpose of this study is to investigate the impact of rural life quality of Natanz villagers on rural - agriculture tourism products. In terms of the method of conducting research in general، this research is a descriptive (non-experimental) research. In fact، the method used in this research is a descriptive-analytical method. The statistical population of the study، including the household population of the villages of Natanz city، is 5200 people. The sample size is randomly available، and according to the Cochranchr('39')s formula، there are 358 people. A 54-item questionnaire was used to collect the data، the validity of which was confirmed by experts، and the confirmatory factor analysis method was used، and its reliability was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha of 0.83. Is. Smart PLS software and structural equation analysis have been used to analyze the data. The results showed that the product of rural- agriculture tourism has affected the environmental quality، with a path coefficient of 0.29 and a value of T 59.5. The product of rural- agriculture tourism has had an impact on socio-cultural quality، with a path coefficient of 0.52 and a value of 9.28 T. Also، the product of rural tourism has an impact on economic quality with a path coefficient of 0.95 and a value of 38.19 T. Accordingly، the product of rural- agriculture tourism has had the least effect on economic quality with a path coefficient of 0.95 and more on the environmental index، with an impact factor of 0.29.

    Keywords: Natanz district, Quality of life, Rural- agriculture tourism, Tourism product
  • Sirus Mansoori*, Tahereh Baghaee Pages 100-110

    TThe aim of this study was to identify and leveling the factors affecting on entrepreneurial activities of rural women in Yazd province based on interpretive structural modeling. The research method was a case study for presenting an interpretive structural model. The statistical population included key experts including faculty members and rural entrepreneurs and 25 of them were selected by purposful sampling method. In order to determine the factors, first, by examining the research literature, the factors affecting on entrepreneurial activities of rural women were extracted. And then, based on the expert’s perspectives and by putting together and combining and eliminating some similar cases, the final factors were determined. Then, in order to determine the effect of cause and effect of the extracted factors, the self-interaction questionnaire was used. The results showed that among the final ten factors, entrepreneurship education is the most effective factor in the entrepreneurial activities of rural women in the fourth level. Rural socio-cultural space is on the second level of leveling. Gender differences, institutional-organizational factors and economic factors are also at the third level. Personality traits and work experience, psychological capital, creative thinking and empowerment are also at the first and most superficial level of the model. Based on the research findings, it is suggested that according to the leveling model presented in this research, the process and order of measures taken to expand the entrepreneurial activities of rural women should be based on this model. Also, since most of the fundamental factors affecting womenchr('39')s, entrepreneurial activity is related to training, empowerment and rural social climate, t is necessary to pay attention to education and culture.

    Keywords: Entrepreneurship, Interpretive Structural Model, rural activity, Women entrepreneurship education
  • Marzieh Gholami Gandomani, Mahsa Fatemi* Pages 111-125

    Analysis of entrepreneurial orientation and employability of Shiraz University agricultural students in order to start personal business after graduation was the main purpose of current study. Conducting a mixed method, the study was acoopmlished using quantitative and qualitative methods in 2020. The research population was all of the School of Agriculture students at Shiraz University (1874 students) that a random sample of 365 individuales were selected through stratified random samplling method. The data was collected through a questionnaire which its face validity and reliability were confrmed through the professors of the Department of Agricultural Extension and Education at Shiraz University as well as conducting a pilot study with 30 students out of the main sample. In-depth interviews with the members of Shiraz University council of employability improvement (12 individuales) were done using purposeful samplling technique in qualitative phase due to the case study. Based on quantitative findings and the structural equation modelling results, total mean, attending in workshops, entrepreneurship courses experience, startup attending experience, attitude toward favorable internship, personal development skills, business skills and entrepreneurial orientation were the effecting factors on students` tendency toward business startup. Finally, due to the qualitative findings, the strategies for improvement of students` employability at University could be presented as educational, implementation, supportive and intencive strategies.

    Keywords: Business Startup, Employability, Entrepreneurial Orientation, Internship, School of Agriculture
  • Seyed Mojtaba Mojaverian*, Foad Eshqi, Hossin Rahmani Esmaeili Pages 126-136

    Consumer preferences regarding tea packaging are very important in the tea packaging industry and businesses. In this study, by combining symmetric analysis method with artificial neural network algorithm, buyerschr('39') preferences for tea packaging and factors affecting it have been used to identify. Tea packaging influences consumer preferences and marketing by conveying visual and textual information. The aim of this study was to investigate the effect of simultaneous tea packaging characteristics with price component on consumer preferences by symmetric analysis and artificial neural network based on symmetric analysis in Sari. The required data were collected in 1397 by completing 296 questionnaires. In this research, SPSS and Excel software have been used. Based on the results of the conjoint analysis of the four characteristics of the shape, Information, price and brand. the information on the package had the greatest impact on the consumer. Also, limited information is more preferable than complete information. Relatively newer brands are more preferable to long-term brands. Using the weight obtained from the results of conjoint analysis in the artificial neural network along with the entry of income, age and amount of tea consumption variables, the results showed that the effect of information on the total model of neural network is 25%, price is 50%, shape is 22% and brand is 19% in consumer selection. In the artificial neural network model, with the arrival of the variables income, age, and consumption of tea, choose according to the income and consumption of state of mind (desires) to the mode select consumer (close to the demand), the adjustment is that, in terms of properties of individual artificial neural network model leads to a realistic show the preferences of the  consumer in the model, artificial neural network has been؛ For example, the effect of tea price variable increased from 24% in conjoint analysis to 50% in synthetic neural network model based on conjoint analysis. According to the results of the research, entrepreneurs and business owners related to tea packaging should do the packaging in the form of a combination of minimal information (brand name, consumer price and production date and expiration) in the form of cylindrical cans and high price level.

    Keywords: Conjoint analysis, Consumer preferences, Neural network, Packaging, Tea