فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناختی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1400)

مجله پژوهش های جامعه شناختی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه آبرون، خدیجه سفیری*، خلیل میرزایی صفحات 7-37

    بطالت در سازمان یک رفتار عامدانه و نوعی تقلب شایع است که ممکن است همه کارکنان سازمان در همه سطوح به نوعی مرتکب آن شوند. این پژوهش با هدف بررسی علل و زمینه های بوجود آورنده بطالت، در میان کارمندان دانشگاه صنعتی شریف انجام شده است. روش پژوهش نظریه داده بنیاد می باشد که داده های مورد نیاز آن از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با 35 نفر از کارمندان انجام شده است. شیوه انتخاب مشارکت کنندگان، هدفمند و تعیین تعداد آنها با رسیدن به مرحله اشباع، مشخص گردیده است. از مجموع 665 داده ی خام، 385 مفهوم، 35 خرده مقوله و 14 مقوله اصلی از داده های اولیه استخراج گردید. در نهایت مفهوم "اتلاف وقت سازمان یافته" ، به عنوان پدیده اصلی که بقیه مقولات را پوشش می داد، انتخاب گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که مهم ترین عامل به وجود آوردن حس بطالت و فرسودگی شغلی در مشارکت کنندگان، "بی انگیزگی و بی هویتی شغلی؛ تنوع وظایف و روتین و تکراری بودن کار"، می باشد. این نارضایتی در نتیجه تبعیض سازمانی؛ فساد اداری سازمان یافته؛ مدیریت بیمار و دیوانسالاری پر هزینه به وجود می آید که پیامدهایی مانند؛ پیامدهای بطالت (خیانت، تورم پرسنلی، در جا زدن)؛ زیر پوستی شدن بطالت و پایین آمدن راندمان سازمان را در پی دارد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که، اصلی ترین و بنیادی ترین عامل به وجود آمدن بطالت در سازمان ها، اتلاف وقت سازمان یافته می باشد که مربوط به عدم بازنگری در قوانین و آیین نامه ها و بخشنامه های مرتبط با سازمان می باشد.

    کلیدواژگان: بطالت شغلی، اتلاف وقت، کارمندان، نظریه داده بنیاد
  • ناجی رئوفی مرام، قنبر امیرنژاد*، فواد مکوندی، وحید چناری صفحات 37-67

    هدف از پژوهش حاضر طراحی و تبیین الگوی بهینه مسئولیت اجتماعی سازمان بنادر ایران با رویکرد توسعه پایدار بوده است.  تحقیق حاضر از لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر نوع روش، روش تحقیق آمیخته محسوب می گردد.  روش تحلیل داده ها در بخش کیفی پژوهش با توجه به اهداف و سوال های پژوهش از روش نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شده است. روش گردآوری داده ها در بخش کیفی اغلب مصاحبه می باشد.  جامعه آماری در مرحله کیفی، شامل خبرگان دانشگاهی و مدیرانی که دارای تحصیلات عالی و با مسئولیت اجتماعی آشنایی کامل دارند، بوده است و تعداد ده نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.  نمونه گیری تا زمانی ادامه پیدا می کند که فرایند اکتشاف به نقطه اشباع نظری برسد.  جامعه آماری پژوهش در مرحله کمی، شامل کلیه کارکنان سازمان بنادر و دریانوردی بوده است.  تعداد 166 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس رده سازمانی از بین کلیه کارکنان انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها در بخش کمی از پرسش نامه محقق ساخته با 72 گویه استفاده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی بر اساس روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار SMART PLS استفاده شد.  انجام کدگذاری های سه گانه باز، محوری و انتخابی، منجر به شکل گیری 150 کد مفهوم انتزاعی و 22 مقوله کلی شد. بر اساس نتایج بدست آمده از مدل نهایی، عوامل مداخله گر تاثیر منفی و معناداری بر راهبردها دارد؛ در حالی که تاثیر شرایط علی بر راهبردها مثبت و معنی دار بوده است.  همچنین شرایط زمینه ای اثر مثبت و معناداری بر راهبردها دارد و همچنین راهبردها نیز اثر مثبت و معناداری بر پیامدها دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، سازمان بنادر ایران، توسعه پایدار
  • معصومه باشی، سیف الله سیف اللهی* صفحات 69-95

    امروزه با تشدید فرایند مدرنیته و پسامدرنیته، تولید و رشد تکنولوژی های گوناگون و در پی آن تغییرات فزاینده در حوزه های گوناگون اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و...به وجود آمده است. در این میان گروه های مرجع تاثیرگذار در امر اخلاق شهروندی نیز دستخوش تغییرات مهمی از جمله تغییر در الگوها، روش- ها و ارزش های خود شده اند. تحقیق حاضر نیز  با  توجه به این مسئله ی مهم و با هدف «تبیین جامعه شناختی فرایند شکل گیری گروه های مرجع نوین و تاثیر آن ها بر شکل گیری  اخلاق شهروندی در ایران در سه دهه اخیر»  به روش کیفی در سال تحصیلی  99-98 به اجرا درآمد.چارچوب نظری تحقیق با تلفیق نظریه های «دورکیم، پارسونز، هابرماس، گیدنز، والرشتاین، مرتون و رویکرد سیف اللهی» شکل گرفت. از  نمونه گیری هدفمند استفاده شد و داده ها با تکنیک مصاحبه و با استفاده از پرسشنامه نیمه ساخت یافته جمع آوری شد. جامعه مورد مطالعه استادان دو دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه آزاد تهران مرکز و علوم و تحقیقات بودند. حجم نمونه تا اشباع داده ها مصاحبه با (21 نفر) بود.بر اساس یافته ها شهروندی در ایران به معنای واقعی آن شکل نگرفته و وضعیت اخلاق شهروندی در ایران ضعیف ارزیابی شد. همچنین عوامل درون جامعه -ای، عوامل برون جامعه ای، فضای مجازی و رسانه های جمعی بر شکل گیری گروه های مرجع نوین در سه دهه اخیر ایران تاثیرگذار بوده اند. گروه های مرجع نوین نیز  طی سه دهه گذشته بر روند شکل گیری اخلاق شهروندی در ایران موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: اخلاق شهروندی، گروه های مرجع نوین، فضای مجازی، عوامل درون جامعه ای، عوامل برون جامعه ای
  • حسین دهقان، احمد صادقی*، مهدی کرمانی صفحات 97-125

    این تحقیق به منظور «بررسی تاثیر تعلق ملی بر گرایش به مهاجرت خارج از کشور» تدوین شده است. در این تحقیق که به روش آمیخته انجام شد، ابتدا به روش کیفی، ابعاد و مولفه های پدیده تعلق ملی و گرایش به مهاجرت از میان مهاجران ایرانی کشف و سپس از نتایج مطالعه کیفی، پرسشنامه کمی در مورد شهروندان شهر مشهد تهیه گردید، تعداد 20 نفر از مهاجران ایرانی در بخش کیفی و 414 نمونه از بین شهروندان شهر مشهد در بخش کمی موردبررسی قرار گرفت. از نتایج کیفی، مقوله هسته ای «تعلیق یا تشدید گرایش به مهاجرت در پرتو تعلق ملی» شناسایی شد که سایر مقوله ها با عنوان شرایط و عوامل موثر را احاطه کرده است؛ همچنین در نتایج کمی مشخص شد، میزان گرایش شهروندان به مهاجرت خارج از کشور در حد زیاد و میزان تعلق ملی در حد متوسط بوده است و تعلق ملی به مقدار (734/0-) با گرایش به مهاجرت خارج از کشور رابطه همبستگی نشان داده است. محاسبات رگرسیونی نشان داد که با افزایش تعلق ملی، گرایش به مهاجرت خارج از کشور کاهش می یابد و سهم بعد تعلق اجتماعی (621/0-) بر گرایش به مهاجرت بیش از سایر ابعاد بوده است. در مجموع، تعلق ملی توانست، (584/0) از واریانس متغیر وابسته تحقیق (گرایش به مهاجرت خارج از کشور) را تبیین نماید.

    کلیدواژگان: تعلق ملی، گرایش به مهاجرت، مهاجرت خارج از کشور، شهروندان مشهد
  • رضا یعقوبی، علی اکبر رضایی*، محسن عامری شهرابی، ندا سلیمانی صفحات 127-153

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی یکپارچه سازی تدوین دستورکارهای شورای فرهنگ عمومی انجام شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی؛ از نظر داده ها، آمیخته اکتشافی و از نظر ماهیت به روش پیمایشی مقطعی و بر مبنای نظریه داده بنیاد بود. جامعه آماری مرحله کیفی خبرگان در حوزه قلمرو موضوعی تحقیق بودند که به روش هدفمند و گلوله برفی نمونه گیری شد. جامعه مرحله کمی اعضا و دست اندرکاران شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال و گذشته و تعدادی از مدیران و کارشناسان وزارت فرهنگ و ارساد اسلامی به تعداد 340 نفر بود که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 180 نفر تعیین و به روش تصادفی طبقه ای نمونه گیری شد. ابزار جمع آوری اطلاعات مرحله کیفی، اسناد و مدارک و مصاحبه دلفی بود و در بخش کمی پرسشنامه بود. به منظور روایی ابزار از روایی صوری و محتوایی و برای تعیین پایایی ابزار از آلفای کرونباخ استفاده شد. روش تحلیل داده های کیفی کدگذاری باز، محوری و انتخابی بود و برای تحلیل داده های کمی از آزمون تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج بدست آمده در مرحله کیفی منتج به ارایه الگوی یکپارچه سازی دستورکارهای شورای فرهنگ عمومی با 6 بعد، 21 مولفه و 135 شاخص گردید. در بخش کمی اجرای آزمون تحلیل عاملی تاییدی یافته های بدست آمده در بخش کیفی را تایید کرد. نهایتا الگو در قالب شش عنصر عوامل زمینه ساز، عوامل علی، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها ترسیم شده است.

    کلیدواژگان: الگوی نظام مند، فرهنگ عمومی، دستورکار شورای فرهنگ عمومی
  • زهرا خدام محمدی، کرامت الله راسخ* صفحات 153-173

    هدف پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثر بر مدگرایی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شیراز هست. اساس نظری پژوهش در تقابل با رویکردهای نظری ماکس وبر، تورستن بوند وبلن، گیورگ زیمل، پیر بوردیو، رابرت کی مرتون، جیمز سامویل کلمن، هربرت مارکوزه، هربرت بلومر، اروینگ گافمن، پاول فلیکس لازارسفلد، تیودور آدورنو، ماکس هورکهایمر و کینگزلی دیویس بناشده است. روش پژوهش با معیار هدف کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان 19 تا 34 ساله دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز هستند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 376 نفر محاسبه شد. شیوه نمونه گیری برای دسترسی به نمونه های موردمطالعه تصادفی از نوع خوشه ای است. به منظور تعیین پایایی پرسشنامه پیش آزمون اجرا شد که طی آن 35 پرسشنامه مقدماتی بین تعدادی از افراد نمونه آماری برای پاسخگویی توزیع شد. اعتبار هریک از مقیاس ها با استفاده از روش اعتبار صوری و پایایی هریک از متغیرها با روش آلفای کرونباخ تعیین گردید. یافته های پژوهش نشان داد که متغیر جنسیت، استفاده از ماهواره، اینترنت، باورهای دینی، الگوپذیری، پایگاه اجتماعی و نمودهای عینی بر مدگراایی تاثیر دارند، درحالی که ارتباطی بین سن و مدگرایی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، مدگرایی، دانشگاه آزاد، شیراز
  • مجتبی فتحی زاده، عبدالرضا هاشمی*، احمدعلی حسابی صفحات 173-201

    فرهنگ سیاسی در جوامع معاصر، وبه ویژه در جامعه در حال گذار ایران،نقشی محوری درتوسعه ومشارکت سیاسی ومدنی دارد.دراین میان ،نقش دانشجویان دانشگاه فرهنگیان که درحقیقت معلمین آینده جامعه می باشند در تکوین وتحکیم فرهنگ سیاسی دموکراتیک،بسیار اثرگذارند.پژوهش حاضر،درچارچوب دستگاه مفهومی مارک تسلر،به مطالعه بررسی جامعه شناختی رابطه پایگاه اقتصادی ومذهب با فرهنگ سیاسی دانشجویان می پردازد.پژوهش به روش پیمایشی وبا استفاده از پرسشنامه،درمورد 362 نفر از دانشجویان دانشگاه های فرهنگیان غرب کشور(ایلام ،کرمانشاه ،سنندج، خرم آباد، همدان)انجام گرفته است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند.نتایج تحقیق نشان داد که اکثریت دانشجویانی که دارای مذهب سنی بودند به فرهنگ سیاسی بی تفاوت6/16 درصد،واکثریت دانشجویانی که دارای مذهب شیعه بودند به دوفرهنگ سیاسی بی تفاوت 9/40 درصد و دموکراتیک 6/32 درصد،گرایش داشتند.وهمچنین اکثریت دانشجویانی که دارای پایگاه اقتصادی پایین بودند به فرهنگ سیاسی بی تفاوت،واکثریت دانشجویانی که دارای پایگاه اقتصادی بالا بودند به فرهنگ سیاسی دموکراتیک،گرایش داشتند.بنابراین یافته نشان داد که فرهنگ سیاسی دانشجویان،با متغیرهای پایگاه اقتصادی و مذهب رابطه مثبت ومعناداری دارد.

    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی، مذهب، فرهنگ سیاسی بی تفاوت، دموکراتیک، محدود، عملگرا
  • مریم بهادری، نازنین ملکیان*، نوروز هاشم زهی صفحات 201-218

    تغییرات محسوس در نقش ها و تکالیف و انتظارات افراد در خانواده ها نشانگر این است که ورود رسانه ها انتظارات نقش ها را در خانواده دگرگون نموده است. دراین راستا هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط فضای مجازی با طلاق عاطفی همسران در بین خانواده های منطقه 8 شهر تهران می باشد. روش پژوهش پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه تعهد و صمیمیت بروک و برتمن (1995)، پرسشنامه رضایت جنسی هادسون و پرسشنامه محقق ساخته فضای مجازی است. بر اساس فرمول کوکران از جامعه 377806 نفری زنان و مردان متاهل ساکن در منطقه 8 تهران، 300 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان حجم نمونه انتخاب و بررسی شدند. نتایج پژوهش نشان داده است که، 96 درصد از همسران از فضای مجازی استفاده می کنند و میزان طلاق عاطفی در حد متوسط است. همچنین نتایج نشان داده است که بین استفاده از فضای مجازی و طلاق عاطفی همسران (119/0-)، بین فضای مجازی و صمیمیت همسران (327/0-)، و بین فضای مجازی و رضایت جنسی زوجین (178/0-) رابطه منفی و معناداری وجود دارد. در حالی که بین استفاده از فضای مجازی و تعهد همسران رابطه معناداری مشاهده نشده است. همچنین بین نوع عضویت در فضای مجازی و طلاق عاطفی، و نوع سرگرمی و استفاده از فضای مجازی و طلاق عاطفی همسران رابطه معکوس و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، طلاق عاطفی، تعهد و صمیمیت، نوع عضویت در شبکه
|
  • Fatemeh Abrun, Khadijeh Safiri*, Khalil Mirzaei Pages 7-37

    Idleness in the organization is a deliberate behavior and a kind of fraud that all employees of the organization at all levels may commit in some way. The aim of this study was to investigate the causes and contexts of idleness among the employees of Sharif University of Technology. The research method is data foundation theory, the required data of which has been done through semi-structured interviews with 35 employees. The method of selecting the participants is purposeful and determining their number after reaching the saturation stage is specified. From a total of 665 raw data, 385 concepts, 35 subcategories and 14 main categories were extracted from the primary data. Finally, the concept of "organized waste of time" was chosen as the main phenomenon that covered the rest of the categories. The results of this study showed that the most important factor in creating a sense of idleness and burnout in participants is "lack of motivation and job identity; variety of tasks and routines and repetition of work." This dissatisfaction is the result of organizational discrimination; Organized corruption; There is costly patient management and bureaucracy with consequences such as; Consequences of vanity (betrayal, personnel inflation, misplacement); Subcutaneousness leads to idleness and reduced efficiency of the organization. The results of this study show that the main and fundamental cause of idleness in organizations is the waste of organized time, which is related to not reviewing the laws and regulations and directives related to the organization. Is.

    Keywords: Job idleness, Waste of time, Employees, Foundation data theory
  • Naji Raufi Maram, Ghanbar Amirnejad *, Fouad Makoundi, Vahid Chenari Pages 37-67

    The purpose of this study was to design and explain the optimal social responsibility model of the Iranian Ports Organization with a sustainable development approach. The present study is applied research in terms of purpose and a mixed research method in terms of method. Data analysis method in the qualitative part of the research, according to the goals and questions of the research, the data theorizing method of the foundation has been used. The method of data collection in the qualitative part is often interview. The statistical population in the qualitative stage included academic experts and managers with higher education and full familiarity with social responsibility, and ten people were selected as a sample. Sampling continues until the exploration process reaches a theoretical saturation point. The statistical population of the research in a quantitative stage, included all employees of the Ports and Maritime Organization. 166 people were selected from all employees by stratified random sampling based on organizational category. To collect data in a small part, a researcher-made questionnaire with 72 items was used and to analyze the data, descriptive statistics and inferential statistics based on partial least squares method and SMART PLS software were used. Open, axial and selective triple coding led to the formation of 150 abstract concept codes and 22 general categories. Based on the results obtained from the final model, intervening factors have a negative and significant effect on strategies; While the effect of causal conditions on strategies has been positive and significant. Also, background conditions have a positive and significant effect on strategies and also strategies have a positive and significant effect on outcomes.

    Keywords: Social Responsibility, Iranian Ports Organization, Sustainable Development
  • Masoumeh Bashi, Seifullah Seifullahi * Pages 69-95

    Today, with the intensification of the process of modernity and postmodernity, the production and growth of various technologies, followed by increasing changes in various areas of social, economic, cultural and .... Meanwhile, influential reference groups in the field of citizenship ethics have undergone important changes, including changes in their patterns, methods and values. The present study, with regard to this important issue and with the aim of "sociological explanation of the process of formation of new reference groups and their impact on the formation of citizenship ethics in Iran in the last three decades" in a qualitative way in the academic year 99-98 was implemented. The theoretical framework of the research was formed by combining the theories of "Durkheim, Parsons, Habermas, Giddens, Wallerstein, Merton and Saifullah's approach". Purposeful sampling was used and data were collected by interview technique and a semi-structured questionnaire. The study population was the professors of the two faculties of social sciences of Tehran Azad University and the center of science and research. The sample size was up to data saturation interview (21 people). Based on the findings, citizenship in Iran in the true sense was not formed and the situation of citizenship ethics in Iran was assessed as weak. Also, factors within the community, external factors, cyberspace and mass media have influenced the formation of new reference groups in the last three decades in Iran. New reference groups have also been influential in the formation of citizenship ethics in Iran over the past three decades.

    Keywords: Citizenship Ethics, New Reference Groups, Cyberspace, Intra-Community Factors, Extra-Community Factors
  • Hossein Dehghan, Ahmad Sadeghi *, Mehdi Kermani Pages 97-125

    This study was designed to "examine the effect of national belonging on the tendency to emigrate abroad." In this mixed research, first the qualitative method, dimensions and components of the phenomenon of national belonging and the tendency to emigrate among Iranian immigrants were discovered and then from the results of the qualitative study, a quantitative questionnaire was prepared about the citizens of Mashhad, 20 people. Iranian immigrants in the qualitative section and 414 samples from the citizens of Mashhad in the quantitative section were examined. From the qualitative results, the core category of "suspension or intensification of the tendency to migrate in the light of national belonging" was identified, which surrounds other categories as conditions and effective factors; Also, in the quantitative results, it was found that the rate of citizens' tendency to emigrate abroad was high and the rate of national belonging was moderate, and national affiliation (-0.734) showed a correlation with the tendency to emigrate abroad. . Regression calculations showed that with the increase of national affiliation, the tendency to emigrate abroad decreases and the share of social affiliation (-0.621) on the tendency to emigrate was more than other dimensions. Overall, national affiliation was able to explain (0.584) the variance of the dependent variable of the study (tendency to emigrate abroad).

    Keywords: nationality, tendency to emigrate, emigration abroad, citizens of Mashhad
  • Reza Yaghoubi, AliAkbar Rezaei *, Mohsen Ameri Shahrabi, Neda Soleimani Pages 127-153

    The present study was conducted with the aim of providing a model for integrating the development of the agendas of the Public Culture Council. Research in terms of applied purpose; In terms of data, it was an exploratory mix and in terms of nature, it was a cross-sectional survey method based on data theory. The statistical population was the qualitative stage of experts in the field of research that was sampled by purposeful method and snowball. The community was a small group of members and staff of the Council of Public Culture and the Supreme Council of the Cultural Revolution now and in the past, and a number of managers and experts of the Ministry of Culture and Islamic Guidance, numbering 340 people. Samples were taken. The data collection tools were qualitative stage, documents and Delphi interview, and in the quantitative part, there was a questionnaire. In order to validate the instrument, face and content validity were used and to determine the reliability of the instrument, Cronbach's alpha was used. The method of qualitative data analysis was open, axial and selective coding and confirmatory factor analysis test was used to analyze quantitative data. The results obtained in the qualitative stage resulted in presenting a model for integrating the agendas of the Public Culture Council with 6 dimensions, 21 components and 135 indicators. In the quantitative part, the performance of the confirmatory factor analysis test confirmed the findings obtained in the qualitative part. Finally, the model is drawn in the form of six elements of underlying factors, causal factors, intervening factors, strategies and consequences.

    Keywords: systematic model, public culture, agenda of the Public Culture Council
  • Zahra Khodam Mohammadi, Keramatullah Rasekh* Pages 153-173

    The purpose of this study is to investigate the social factors affecting the fashion of students of Islamic Azad University of Shiraz. Theoretical basis of research in opposition to the theoretical approaches of Max Weber, Thorsten Bond Veblen, Georg Simmel, Pierre Bourdieu, Robert K. Merton, James Samuel Coleman, Herbert Marcuse, Herbert Blumer, Irving Goffman, Paul Felix Lazarsfeld, Theodore Deuerk founded. The research method is applied with the objective criterion and in terms of survey method. The data collection tool is a questionnaire. The statistical population of this study is 19–34-year-old students of Islamic Azad University of Shiraz. The sample size was calculated using the Cochran's formula of 376 people. The sampling method for accessing randomly studied samples is cluster sampling. In order to determine the reliability of the pre-test questionnaire, 35 preliminary questionnaires were distributed among a number of statistical sample subjects for answering. Validity of each scale was determined using face validity method and reliability of each variable was determined by Cronbach's alpha method. Findings showed that the variables of gender, use of satellite, Internet, religious beliefs, role modeling, social status and objective manifestations affect fashion, while no relationship was observed between age and fashion.

    Keywords: social factors, fashion, Azad University, Shiraz
  • Mojtaba Fathizadeh, Abdolreza Hashemi*, AhmadAli Hesabi Pages 173-201

    Political culture in contemporary societies, and especially in the society in transition in Iran, plays a pivotal role in political and civil development and participation. Within the framework of Mark Tessler's conceptual system, he studies the sociological study of the relationship between economic status and religion and students' political culture. , Hamedan) were selected by stratified random sampling method. The results showed that the majority of students who had Sunni religion indifferent to political culture 16.6%, and the majority of students who had Shiite religion to two political cultures The difference of 40.9% and 32.6% democratic tended. Also, the majority of students with low economic status tended to indifferent political culture, and the majority of students with high economic status tended to democratic political culture. He said that students' political culture has a positive and significant relationship with the variables of economic status and religion.

    Keywords: economic base, religion, indifferent political culture, democratic, limited, pragmatic
  • Maryam Bahadori, Nazanin Malekian*, Nowruz Hashemozehi Pages 201-218

    Significant changes in the plans, tasks, and expectations of individuals in families indicate that the advent of the media has changed the expectations of maps in the family. In this regard, the purpose of this study is to investigate the relationship between cyberspace and emotional divorce of spouses among families in District 8 of Tehran. The research method is survey and the data collection tools are Brooke and Bertman (1995) Commitment and Intimacy Questionnaire, Hudson Sexual Satisfaction Questionnaire and Cyberspace Researcher-Made Questionnaire. According to the Cochran's formula, from a population of 377,806 married men and women living in District 8 of Tehran, 300 people were selected as a sample size by multi-stage cluster sampling. The results show that 96% of spouses use cyberspace and the rate of emotional divorce is moderate. The results also showed that the relationship between cyberspace use and emotional divorce of spouses (-0.119), between cyberspace and intimacy of spouses (-0.327), and between cyberspace and sexual satisfaction of couples (-0.178) There are negatives and meanings. While there is no significant relationship between the use of cyberspace and the commitment of spouses. There is also a significant inverse relationship between the type of cyberspace membership and emotional divorce, and the type of entertainment and the use of cyberspace and spouses' emotional divorce.

    Keywords: cyberspace, emotional divorce, commitment, intimacy, type of network membership