فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال هجدهم شماره 3 (تابستان 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی مقدم*، محمدحسن هادی زاده صفحات 255-272
    به منظور بررسی شاخص های تحمل به تنش خشکی در ژنوتیپ های مختلف ذرت، آزمایشی به مدت دو سال (76-1375) در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج به اجرا درآمد. قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود که سه هیبرید تجارتی دیررس به نام های SC704,SC711و SC704M همراه با لاین های والدی مربوطه به نام های B‏73، B84×B73 MO17, وL105 در چهار رژیم آبیاری شامل آبیاری به شکل عادی (بدون تنش)، قطع دو دور آبیاری در مراحل رویشی (7-6 برگی)، گلدهی (تنش دوره گلدهی) و پر شدن دانه (تنش دوره پرشدن دانه) مورد مطالعه قرار گرفتند. خاک مزرعه از نوع لوم رسی با اسیدیته 7.9 بود. از میان چهار شاخص محاسبه شده به نام های شاخص بهره وری متوسط (MP)، شاخص تحمل (TOLI)، شاخص حساسیت به تنش (SSI) و شاخص تحمل به تنش (STI)، شاخص اخیر از مزایای بیشتری جهت گزینش ارقام مطلوب در شرایط تنش و بدون تنش برخوردار بود. همچنین از میان ژنوتیپ های مورد آزمون، هیبرید SC704 با پتانسیل عملکرد بالا، بیشتر مناسب شرایط بدون تنش و هیبرید SC704M بیشتر مناسب شرایط تنش بود. تغییر شرایط محیطی بر هیبرید اخیر تاثیر کمتری نسبت به SC704 داشت. هیبریدSC711 وضعیت بینابینی دو هیبرید دیگر در آزمایش راداشت. به جز لاین والدی B84×B73 که عملکرد بالایی داشت، لاین متحمل به تنش در این آزمایش MO17 تشخیص داده شد. همبستگی میان هیبریدها و لاین های والدی در شرایط عادی منفی و ضعیف بود که با تغییر شرایط به حالت تنش، همبستگی ها مثبت و قوی تر شد.
    کلیدواژگان: ذرت، تنش خشکی، نمودار سه بعدی، هیبرید سه طرفه (TWC)، همبستگی
  • محمد رضایی*، مهدی تاج بخش صفحات 273-282
    به منظور مطالعه رقابت بین دو رقم سویا(ویلیامز و کلارک) و بررسی اثر آن بر عملکرد دانه و برخی از خصوصیات زراعی در تراکم ها و نسبت های مختلف کاشت، در سال 78-1377 آزمایشی در قالب طرح کرت های خردشده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خوی به اجرا گذاشته شد. کرت های اصلی شامل 3 سطح تراکم(20،33 و 50بوته در متر مربع) و کرت های فرعی، نسبت های مختلف کاشت از دو رقم) نسبت های 0:1، 3:1، 1:1، 1:3 و 1:0) بود. نتایج بدست آمده موید آن بود که ارتفاع گیاه، تعداد شاخه فرعی در هر بوته، فاصله اولین غلاف از سطح زمین، تعداد غلاف در هر بوته و وزن هزاردانه تحت تاثیر تراکم و نسبت های کاشت قرار گرفتند. ولی تعداد دانه در هر غلاف در هر دو رقم مورد مطالعه از ثبات بیشتری برخوردار بود و تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. کشت مخلوط دو رقم به نسبت 1:1 درتراکم زیاد با 4615 کیلوگرم در هکتار، بالاترین عملکرد دانه رادر واحد سطح تولید نمود که با محاسبه نسبت برابری زمین (LER) افزایش محصولی به میزان 10% رانسبت به تک کاشتی نشان داد.
    کلیدواژگان: سویا، ارقام، کشت مخلوط، تراکم، نسبت کاشت، عملکرد دانه
  • حمیدرضا فنایی*، جعفر ولی زاده، حسین اکبری مقدم صفحات 283-293

    به منظور بررسی اثر تراکم بوته بر روی عملکرد و اجزاء عملکرد ارقام سور گوم دانه ای، آزمایشی در سال 1379 در مزرعه تحقیقاتی زهک زابل، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت اسپلیت پلات که کرت های اصلی آن شامل سه سطح ارقام سورگوم دانه ای) محلی، پیام و کیمیا) و کرت های فرعی شامل پنج سطح تراکم 10،15،20،25و 30 بوته در مترمربع در سه تکرار به مرحله اجراء درآمد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که اثر تراکم های مختلف بوته بر تعداد دانه در پانیکول، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد تک بوته دارای اختلاف معنی دار می باشد بیشترین عملکرد دانه 3850 کیلوگرم در هکتار به تراکم کاشت 30 بوته در متر مربع تعلق داشت. با افزایش تراکم، عملکرد تک بوته، تعداد دانه در پانیکول و وزن صددانه به طور معنی داری کاهش نشان دادند. ارقام مورد بررسی از نظر تعداد دانه در پانیکول، وزن صد دانه با هم اختلاف معنی داری داشتند. بیشترین و کمترین تعداد دانه درپانیکول به ترتیب دررقم محلی و کیمیا وجود داشت. اثرات متقابل تیمارها بر روی هیچ یک از صفات اندازه گیری شده، اختلاف معنی دار نشان ندادند. از بین تراکم های فوق، مناسب ترین تراکم بوته برای ارقام مورد بررسی 30 بوته در متر مربع در شرایط آب و هوایی سیستان قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: سورگوم دانه ای، تراکم بوته، عملکرد، اجزاء عملکرد
  • علی عبادی*، موسی سلگی، ذبیح الله زمانی صفحات 294-305

    این تحقیق به منظور تعیین زمان مناسب برای انجام پیوند و بستر مناسب برای کالوس زایی در پیوند گاه با بهره گیری از روش خواباندن نهال پیوندی در داخل خاک اره مرطوب و گرم در گلخانه های گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران در سال 1379 انجام شد. این تحقیق در قالب دو آزمایش جداگانه انجام شد. در آزمایش اول برای نهال های گردوی ایرانی با قطر بین (3-2 سانتی متر) از روش پیوند جانبی و در آزمایش دوم برای نهال های با قطر بین (2-1) سانتی متر از روش پیوند زینی استفاده شد. عوامل مورد بررسی در این تحقیق شامل زمان پیوند(اول دی ماه و بهمن ماه سال 1379) و نوع بستر (بستر مجهز به سیستم پاگرما و بدون پاگرما) بود. این تحقیق به صورت فاکتوریل درقالب طرح کاملا تصادفی به سه تکرار و تعداد 20 عدد نهال در هر تیمار برای هر تکرار انجام شد.پایه ها نهال های یکساله بذری بودند و پیوندک از یک رقم منتخب در منطقه ضیاآباد قزوین تهیه شده بود. نتایج نشان داد که درآزمایش اول زمان تاثیر بسزایی در گیرایی پیوند جانبی داشته است، به طوری که زمان اول (اول دی ماه) بمراتب نتایج بهتری را نسبت به زمان دوم(اول بهمن ماه) ایجاد نمود. بستر کالوس زایی در پیوند گاه اختلاف معنی داری را در گیرایی پیوند نداشت. با این حال در این آزمایش بهترین نتیجه با میزان گیرایی 65 درصد در زمان اول با بستر مجهز به سیستم پاگرما حاصل شد. در آزمایش دوم هیچکدام از عوامل مورد بررسی تاثیر معنی داری بر گیرایی پیوند زینی نداشت هر چند که درصد گیرایی در زمان اول بیشتر بود.

    کلیدواژگان: گردو، پیوند جانبی، پیوند زینی، زمان پیوند، بستر کالوس زایی، گیرایی پیوند، پایه یکساله
  • مازیار فقیه نصیری*، رضا امیدبیگی، یونس ابراهیمی، زین العابدین بشیری صدر صفحات 306-315
    به منظور تعیین نوع مرکبات و زمان مناسب برداشت جهت استحصال هسپریدین که یک فلاونویید مورد استفاده در صنایع داروسازی می باشد، آزمایشی در سال های 1376و1377 در سه تکرار روی پرتقال محلی، پرتقال تامسون ناول، نارنگی کلمانتین و نارنگی انشو در ایستگاه مرکزی موسسه تحقیقات مرکبات کشور در رامسر اجرا گردید. این آزمایش براساس تجزیه واریانس دوطرفه نمونه برداری و تجزیه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که مقدار عصاره کل و مقدار هسپریدین در همه ارقام حدود 50 الی 60 روز پس از مرحله تمام گل به حداکثر رسیده و بالاترین عملکرد هسپریدین را دو رقم پرتقال محلی و نارنگی کلمانتین دارا بودند. با توجه به این که رقم پرتقال محلی در شمال کشور از سطح زیر کشت زیادی برخوردار است می تواند برای تولید هسپریدین مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فلاونوئیدهای مرکبات، هسپریدین، قطر میوه، زمان برداشت
  • غلام خداکرمیان*، ابوالقاسم قاسمی صفحات 316-328
    از باغات مرکبات مناطق مختلف جنوب ایران دو باغ آزمایشی در دو منطقه کهنوج و جیرفت انتخاب و هر باغ به دو بخش تقسیم گردید. در یک بخش از باغ عملیات هرس زمستانه انجام شد و بخش دیگر به صورت دست نخورده باقی ماند. در هر دو بخش باغ غلظت های 3، 1.5 و 1 در هزار اکسی کلرور مس و غلظت های 1، 0.75 و 0.5 درصد از محلول بوردو در سه زمان زمستان اوایل فصل رشد و پس از گلدهی درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار استفاده گردید. در پایان دوره رشد تعداد لکه های ناشی از بیماری بر روی 200 برگ از هر تکرار اندازه گیری شد و با نرم افزار SAS آنالیز گردید. نتایج نشان داد که تیمارهای به کاررفته با همدیگر تفاوت معنی دار داشته و در شرایط مساوی کاربرد عملیات هرس و محلول بوردو به ترتیب موثرتر از عدم انجام هرس واکسی کلرور مس است. بهترین نتیجه زمانی حاصل شد که محلول بوردو درسه مرحله زمستانه (محلول1%)، اوایل فصل رشد (محلول 0.75%) وپس از گلدهی (محلول 0.5%) به همراه عملیات هرس به کار رفت.
    کلیدواژگان: شانکر باکتریای مرکبات، Xanthomonas axonopodis pv. citri، اکسی کلرور مس، محلول بوردو، هرس
  • محسن محمدی*، محمدرضا قنادها، علیرضا طالعی صفحات 328-347
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و جغرافیایی لاین های بومی گندم نان ایران، آزمایشی در سال زراعی 78-1377 درقالب طرح سیستماتیک در دانشکده کشاورزی کرج اجرا شد و با استفاده از روش های چند متغیره، تنوع در صفات مورفولوژیک و فنولوژیک این لاین ها مطالعه شد. تحلیل مولفه های اصلی، 22 متغیر بررسی شده رابه 8 مولفه با واریانس نسبی تجمعی 80.5% کاهش داد. تجزیه عاملی 21 متغیر مورد بررسی رابه شش عامل مشترک باواریانس نسبی تجمعی 63.6% کاهش داد. عامل ها عبارت بودند از : تولید و توزیع عملکرد اقتصادی (17.4%)، تولید ماده خشک (15.2%)، عامل موثر بر پنجه دهی(10.3%)، باروری (8.2%)، عوامل موثر بر ارتفاع گیاه (6.9%) و طول دوره رشد قبل از گلدهی (5.6%). واریانس اشتراکی و واریانس خاص صفات عملکرد دانه، وزن صددانه، تعداد دانه در سنبله و تعداد پنجه بارور در گیاه تحت مدل شش عاملی فوق محاسبه و واریانس های اشتراکی آن ها به ترتیب 98%، 93%، 93% و 84% از واریانس کل این صفات را توجیه کردند. عوامل مشترک ششگانه فوق برای تعیین عملکرد و اجزاء آن بسیار مناسب و توجیه کننده بود. تجزیه کلاستر به روش UPGMA با درنظر گرفتن 65% شباهت درون گروهی مکان های مورد بررسی را در شش گروه قرار داد. تجزیه کلاستر به روش WARD، 600لاین محلی رادر شش کلاستر طبقه بندی نمود و اجرای تجزیه واریانس یک طرفه بر روی کلیه صفات (با استفاده از عضویت کلاسترها به عنوان عامل گروه بندی) نشان داد که شش کلاستر از نظر کلیه صفات در سطح یک هزارم با هم تفاوت معنی داری داشتند. به طورکلی تنوع ژنتیکی تابعیت و الگوپذیری قابل ملاحظه ای از تنوع جغرافیایی نشان نداد.
    کلیدواژگان: تجزیه مولفه های اصلی، تجزیه عاملی (روش حداکثر درست نمایی)، دوران وریماکس، تجزیه کلاستر (روش های K، means، UPGMA و WARD)
  • محمودرضا روزبان*، کاظم ارزانی، احمد معینی صفحات 348-361
    آزمایش هایی به منظور بررسی ازدیاد درون شیشه ای 9 رقم از ارقام اصلاح شده گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rehd.) به نام های "KS6"،"KS7"، "KS8"، "KS9"،"KS10"،"KS11"، "KS12"، "KS13" و"KS14"، انجام و اثر محیط های کشت و تنظیم کننده های رشد بر ریزازدیادی آن ها بررسی شد. بدین منظور، ریزنمونه های تک گره ای از شاخه های رشد فصل بهار پس از برداشت وضدعفونی سطحی، روی سه محیط کشت پایه MS،MS نیم غلظت نمک ها (MS) و WPM همراه با یک میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپیورین (BAP) کشت شدند. در فاز استقرار، رشد و پرآوری زیرنمونه های ارقام مورد آزمون، تنها در 5 رقم ،"KS7"، "KS8"، "KS12"،"KS13"،"KS14" حاصل شد و بهترین محیط کشت برای رشد ریزنمونه ها، محیط WPM بود. در فاز تکثیر، شاخساره های تولید شده در شرایط درون شیشه ای، جهار بار به فاصله زمان های یک ماهه روی محیط های کشت پایه حاوی غلظت های مختلف) BAP صفر، 1و 2میلی گرم در لیتر) زیر کشت شدند که بالاترین میزان پرآوری در غلظت mgl-1BAP 2 به دست آمد. ضمن آنکه به موازات افزایش غلظت BAP در این فاز، از طول شاخساره های پرآور شده کاسته و به درصد شاخساره های شیشه ای شده افزوده شد. بهترین محیط کشت برای پرآوری شاخساره های رقم "KS7"، محیط WPM بود در حالی که تفاوت معنی داری بین محیط های کشت پایه در میزان پرآوری شاخساره های ارقام دیگر (به جز رقم "KS14" که پرآوری آن در محیط کشت WPM نسبت به محیط MSبرتری داشت) مشاهده نشد. به علاوه، به موازات افزایش تعداد زیر کشت در این فاز، به میزان پرآوری شاخساره نیز افزوده شد. به منظور ریشه زایی شاخساره ها، از محیط کشت MSهمراه با غلظت های مختلف ایندول بوتیریک اسید (IBA) استفاده شد بدین صورت که شاخساره ها ابتدا برای زمان های مختلف روی محیط کشت مذکور کشت شدند و سپس به محیط کشت MS کامل بدون هورمون منتقل شدند. پس از گذشت دو ماه، ریشه زایی شاخساره های ریزازدیاد شده در هیچ یک ارقام مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: گلابی آسیایی، محیط کشت، ریز ازدیادی، کشت بافت
  • وفا مردوخی*، محمد ترابی صفحات 362-378
    برای تعیین نژادهای T.laevis، از مناطق مهم گندم کاری کشور نمونه های آلوده جمع آوری شد و پس از شناسایی گونه عامل بیماری 20 جدایه تعیین نژاد گردیدند. بذر ارقام و لاین های تک ژنی و چندژنی متمایز کننده نژادهای قارچ به تلیوسپور جدایه های مختلف آلوده گشته و در مزرعه کاشته شدند. در زمان برداشت درصد سنبله های آلوده هر رقم محاسبه شد و نژاد جدایه های انتخابی به روش استاندارد تعیین نژاد، شناسایی گردیدند. براساس نتایج، برای5 جدایه که فقط روی ژن مقاومت Bt7 بیماریزایی داشتند. نژاد L-1، برای 4 جدایه که روی ژن های Bt2 و Bt7 بیماریزا بودند نژاد L-3، برای 2 جدایه که روی ژن های Bt1 و Bt7 بیماریزا بودند. نژاد4 L-برای 8 جدایه که روی ژن های Bt2، Bt3، Bt7 بیماریزا بودند. نژاد L-10 و برای 1 جدایه که روی ژن های Bt2، Bt3، Bt4، Bt6 و Bt7 بیماریزا بودند. نژاد L-17 تعیین شد. ژن مقاومت Bt7 به تمام نژادها، ژن های Bt2، Bt3به اکثریت نژادها و ژن های Bt8، Bt9، Bt13 وBt15 به تعدادی از نژادهای شناسایی شده حساس بودند، بنابراین جهت برنامه های اصلاح گندم قابل توصیه نیستند. ژن های B‏t1، Bt4 و Bt6 (به استثناء یک نژاد) و ژن های Bt5، Bt10، Bt11، Bt12، Bt14 و Btp در برابر تمام جدایه ها دارای مقاومت بودند. لذا جهت اصلاح ارقام برای مقاومت به این بیماری در مناطق مختلف کشور مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: گندم، سیاهک پنهان، ویزولانس، نژاد
  • سید جلیل نوربخشیان*، ایرج شمس، رزاق مرادمند، نیازعلی ابراهیمی پاک، محمدصالح محمدصالحی، فرحناز فرخ زاد صفحات 379-382
|
  • A. Moghaddam *, M.H. Hadizadeh Pages 255-272
    A Field experiment was conducted to study drought tolerance indices in corn genotypes for two years (1996 and 1997) at Seed and Plant Improvement Institute Experimental Station, Karaj, Iran. Three hybrids (SC704, SC711, and SC704M) and four parent lines (B73, B73 x R84, M017 and L105) with four stress treatments (without stress, stress at vegetative period, at an thesis period, and during kernel filling period) were studied in RCB design with three replications. Among four estimated indices, i.e. mean productivity (MP), tolerance index (TOLl), stress susceptibility index (SSI), and stress tolerance index (STI), the last index was more efficient than other indices in selection ,of genotypes under stress and non-stressed conditions. Among the genotypes, hybrid SC704 was more suitable for non-stressed conditions because of its high yield potential and hybrid SC704M was more adapted to stress condition. Hybrid SC711 showed the average performance of "other -two hybrids. Except parent B73 x B84, with high potential yield, the most tolerant line in this study was M017. Correlation between hybrids and their parents for yield and tolerance indices under optimum condition, were negative and weak, however, under stress conditions, there were positive and stronger correlations.
    Keywords: Corn, drough stress, 3-D plot, three-way cross (TWC), Correlation
  • M. Rezaie *, M. Tajbakhsh Pages 273-282
    Intercropping of two cultivars of soybean, especially those of different growth types, may cause increase in production, mainly due to better use of required sources for growth. In a field experiment, seed yield of two soy bean cultivars which differed in some morphological characteristics were investigated at Khoy Agricultural Research Station. A split plot design with 3 replications was used. Main plots were consisted of 3 plant densities of 20, 33 and 50 plants m-2, sub-plots were allocated to 5 intercropping ratios of Williams and Clark cultivars. The results indicated that plant height, number of sub branches and first pods height were affected by plant density and intercropping ratio of 2 cultivars. Pod number per plant and 1000 seed weight were the most important yield components and showed a positive correlation with plant density and intercropping ratios, but number of seeds per plant was not affected. The highest seed yield (4615 kgha-l) was obtained from 50:50 ratio of two cultivars in 50 plants m-2 density which had a land equivalent ratio (LER) above 1.10.
    Keywords: soybean, Cultivars, intercropping density, intercropping ratio, seed yield
  • H.R. Fanai *, J. Valizadeh, H. Moghadam Pages 283-293

    A Field experiment was conducted to determine the effect of five plant densities (10, 15, 20, 25 and 30 plants m-2) on yield and yield components of three sorghum cultivars (Local, Payman and Kimyia) in Sistan region in South East of Iran, using a split design based on randomized complete block design. The results showed that the plant density had a significant effect on number of seeds per panicle, 1000 kw, grain yield and grain yield per plant. The highest grain yield (3830 kg ha-1) was obtained from the density of 30 plants m-2. Grain yield per plant, number of seeds per panicle and 1000 kw were significantly decreased by increase in plant density. Local cultivar produced the highest number of panicles and number of seeds per panicle than other cultivars. The interaction effects of treatments on measured traits were not significant. According to the obtained results, density of 30 plants m-2 are more appreperiate and recommendable for the region.

    Keywords: Grain sorghum, plant density, yield, Yield components
  • A. Ebadi *, M. Solgi, Z. Zamani Pages 294-305

    Two experiments were conducted to find out the best grafting date and best bed system to induce enough callus in grafting :::union:::. Both experiments were run in the greenhouse of Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, the University of Tehran during year 2001. Two methods of grafting i.e. side-grafting and saddle-grafting were applied in two separate experiments. In the first experiment, using side-grafting technique, one-year old Persian walnut seedlings with diameter of 2-4 cm were used. In the second experiment, using saddle-grafting technique, thin (1-2 cm.) one year old seedlings were used. In these experiments, effects of date of grafting (22nd December and 22nd January), and kind of callusing bed (hot bed and normal bed without heating system at the bottom) were studied as a factorial in completely randomized design with three replications of 20 plants/ plot. Results showed that in the first experiment, using side-grafting technique, date of grafting had highly significant effect on grafting success in a way that first date was much more successful than the second date. Kind of callusing bed had no significant effect. However, in this experiment, the best result was obtained by grafting at the first date and using hot bed. In the second experiment, using saddle-grafting technique, first date was more successful than the second date but the differences did not reach significant level. Kind of callusing bed had also no effect.

    Keywords: walnut, side-grafting, saddle-grafting, date of grafting, callusing bed, grafting success
  • M.F. Nasiri *, R. Omid Beygi, Y. Ebrahimi, Z. Bashiri Sadr Pages 306-315
    To investigate the effect of Citrus species and harvesting time on the quantity and quality of hesperidins, a falconoid used in medicine industries, an experiment was conducted at Citrus Research Institute located in Ramsar. The experiment was started in 1997 and repeated in 1998. The treatments consisted of four citrus species included Local orange (Citrus sinensis [L] Osbeck), Thomson Navel orange (Citrus sinensis [L] Osbeck), Clementine mandarin (Citrus reticulate Blanco) and Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marcovitch), and four harvest times, as the fruits harvested from June drop every ten days. Three trees were selected for each species as three replications in the base of two-factor completely randomized design. According to the results, harvest time had significant effect on hesperidin content. As the highest hesperidins content was obtained 50 to 60 days after full bloom. Results also showed that fallen fruits at June drop or due to drought and high temperature season can be used for extracting of hesperidins. Hesperidin yield was higher in Local orange and Clementine mandarin than the other cultivars. Because of the Local orange cultivated in large scale in the north of Iran, therefore it is a suitable source for production of hesperidin.
    Keywords: Citrus flavonoids, hesperidin, fruit diameter, harvesting time
  • GH. Khoda Karamian *, A. Ghasemi Pages 316-328
    Two bactericidal chemicals including copperoxychloride in three concentrations (3000, 1500 and 1000 ppm) and Bordeaux mixture in three concentrations (1 %,0.75% and 0.50%) separately and in combination with pruning application were evaluated on . Citrus aurantifolia for control of citrus bacterial canker disease in tv,. J Citrus aurantifolia orchards in Kahnoj and Jiroft. Two compounds were applied in three different times in the growing season, winter, budding stage and after petal fall. Complete randomized block design and four replicates per treatment were applied and SAS software used for data analysis. Results showed that in general and under equal condition, Bordeaux mixture was more effective than copperoxychloride for control of citrus bacterial canker disease. Best control of disease was resulted from application of Bordeaux mixture in three stages including 1% in winter, 0.75% in budding stage and 0.5% after petal fall .
    Keywords: citrus bacterial canker, Xanthomonas axonopodis pv. cirri, copperoxychloride, bordeaux mixture, pruning
  • M. Mohammadi *, M.R. Ghanadha, A. Taleei Pages 328-347
    Genetic and geographical variation in 600 Iranian local bread wheat lines were studied in Agricultural College at Karaj in 1998/99 cropping season. A systematic design and multivariate techniques were used. To study morpho-thecnological traits. Principal component analysis reduced 22 variables down to eight components with 80.5% proportional cumulative variance. Factor analysis using maximum likelihood estimation method with varimax rotation was performed on 21 variables and reduced them down to six common factors with 63.6% proportional cumulative variance which were economic yield production and partitioning (17.4%), dry matter production (15.2%), tillering (10.3%), productivity (8.2%), height-related factors (6.9%) and preheating phase length (5.6%). Common and specific variances of revealed that proportional common variances of grain yield, 100-kernel weight, No. of kernels/ Spike and No. of fertile tillers/ plant were 98%, 93%, 93% and 84%, respectively. According to the results, consideration of the 6-common factor model is very suitable and determinable for yield and yield components. With cluster analysis using UPGMA method and based on 65% within group similarity, locations were classified into six clusters. Cluster analysis using WARD method classified the 600 landraces into six clusters. One-way ANOV A on all traits was performed using clusters membership as subscript to prove 6-cluster model statistically. The results showed that these 6 clusters had significant differences (?= 0.001). Genetic variability did not follow the same pattern as geographical variability.
    Keywords: Principal component analysis, factor analysis (maximum likelihood), varimax rotation, cluster analysis (UPGMA, WARD, K-means cluster method)
  • M.R. Roozban *, K. Arzani, A. Moeini Pages 348-361
    Experiments were conducted to study the in vitro propagation of nine improved Asian pear cultivars namely "KS6", "KS7", "KS8", "KS9", "KS10", "KS11", "KS12", "KS13" and "KS14" and the effects o("culture media and plant growth regulators on the micropropagation. Single-node explants, harvested from current season"s growth shoots, were disinfected and cultured on three basal media, murashige and Skoog (MS), halfstrength MS salts (1/2 MS) and woody plant medium (WPM)," supplemented with 1 mg 1-1 benzylaminopurine (BAP). Growth and proliferation of Asian pear explants at the stablishment phase were obtained only in five cultivars ("KS7", "KS8", "KS12", "KS13" and "KS14"), and WPM was the best medium for their growth. In the multiplication phase, shoots obtained from in vitro conditions were subcultured four times, each with one-month interval, on the fresh media, supplemented with various concentrations of BAP (0, 1 and 2 mg 1-1 The highest shoot proliferation rate was obtained at 2 mg 1-1 BAP. Meanwhile, with increase of BAP concentration in this stage, proliferated shoots height was decreased and vitrified shoots percentage, increased. The best medium for proliferation of "KS7" shoots was WPM, but there was not any significant difference among the various media for the other cultivars (excepting "KS14", proliferated in WPM better than 1/2 MS). Moreover, with increase of subculture number, proliferation rate was increased, too. For rooting, 1/2 MS medium with different concentrations of indolebutyric acid (IBA) were used. Shoots were transferred on mentioned medium for different durations before transfering on the hormone-free MS medium. Micro propagated shoots failed to produce roots in all cultivars, after two months.
    Keywords: Asian pear (Pyrus serotina Rehd.), Culture medium, Micropropagation, Tissue culture
  • V. Mardoukhi *, M. Torabi Pages 362-378
    To identify races of T. laevis, 20 infected samples of wheat were collected from important wheat grown areas. Seeds of the differential monogenic and oligogenic lines were artificially infected with teliospores of different samples and grown in the field. At harvesting time, percentage of infected spikes was assessed for each line, and races of each sample were determined, using standard method for race identification. According to the results, five isolates being virulent on Bt7 was determined as race L-1, four isolates being virulent on Ba and Bt? as race L-3, two isolates being virulent on Btl and Bt? as race L-4, eight isolates being virulent on Bt2, Bt3 and Bt7 as race L-1 0 and one isolate being virulent on Bt2, Bt3, Bt4, Bt6 and Bt7 as race L-17. Genes Bt2, Bt3 and Bt7 were susceptible to most of the isolates, therefore these genes are not recommended for using in breeding programs, Bt8, Bt9 and Btl3 were susceptible to some isolates. Genes Bt1, Bt4, Bt6 (except one race), Bt5, Bt10, Bt11, Bt12, Bt14 and BtP were resistant to all identified races, these genes are effective for development of resistant cultivars in different parts of the Iran.
    Keywords: Wheat, common bunt, virulence, Race
  • S.J. Nourbakhshian *, I. Shams, R. Moradmand, N.A. Ebrahimipak, M.S. ., Mohammad Salehi, F. Farrokhzad Pages 379-382

    Line No. 4 was selected from local Champ a rice of Lord Egan, based on pure line selection method, during 1992 to 1995. The mean yield of this line was 6342 and 6829 kgha-l in two regions of Lord Egan in 1996 to 1997. The yield of this line was 700-1500 kgha-l more than that of Lord Egan local rice. Line 4 is more early maturing than the local rice with better marketability and quality. Amylase content of the grain is 21.4 24.6% and its white rice length is 6.1-6.3 mm. The grain are aweless, the color of pale a is brown furrow on straw, Panicle execution from pod of flay leaf is well, the plant height is 115-120 cm, and the growth period (days from planting to harvest) is 135-140 days. The panicle length is 21-24 cm, the seed number per panicle is 90-120 but its percentage of unfilled grains is less than local rice. Line 4 was introduced in Iran as Kohrang cultivar in 1999.