فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 55 (تابستان 1400)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 55 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدعلی رحیمی، باقر کریمی* صفحات 217-235

    معماری بومی، دریافتی کلی را برای مخاطبان به همراه دارد که دارای جنبه‏های پیچیده‏، منبعث از تفاسیر و تعاریف مختلف از آن است. تحقیقات دراین زمینه نشان می‎دهد، فهم ساکنان محیطی از مفاهیم معماری بومی که در حس رضایتمندی ساکنان و حفظ ارزش‏های کیفی و سیاست‏گذاری کالبدی محیطی از ضروریات می‏باشند، چندان مورد توجه واقع نشده است. بدین جهت با هدف تحقق فهم ساکنان در بستر زمانی و مکانی معین، در این نوشتار اندیشه ‎های گادامر در فهم (فهم به مثابه توافق، کاربست و موقعیت‎مندی مخاطب) مورد توجه قرار گرفته است. این مفاهیم با روش تحقیق کیفی و رویکرد تحلیلی- توصیفی و تحلیل محتوا تبیین شده و در ادامه با روش پیمایشی- توصیفی به ارزیابی اولویت‏های آنها پرداخته شده است. اطلاعات بدست آمده، از مطالعات کتابخانه‏ای و اینترنتی شامل کتب، مستندات، مقالات و تحقیقات سایر پژوهشگران داخلی و خارجی می‎باشد و برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از نرم افزار Excel ،Spss و پس از آن برای اولویت‏بندی مولفه ‏ها از تکنیک تحلیل شبکه‏ای AHP از نرم افزار Expert Choice استفاده شده است. طبق نتایج این پژوهش مهمترین مفهوم از 8 معیار تبیین شده در بافت قدیم بوشهر، نیازهای انسانی است. محیط طبیعی، فرهنگ و اجتماع، شکل و اثر معماری بومی، تکنولوژی، اقتصاد، زمان، نداشتن پیش زمینه معرفت نظری به ترتیب در اولویت‏های بعدی قرار دارند. این مفاهیم به طراحان و برنامه ریزان در جهت حفظ و توسعه معماری بومی در بافت مذکور پیشنهاد می‎گردد.

    کلیدواژگان: معماری بومی، فهم، گادامر، بافت قدیم بوشهر
  • خدیجه بوزر جمهری*، علی واعظ طبسی صفحات 252-337

    کشور از این صنعت، نیازمند توسعه زیرساخت های مناسب و تبلیغات و بازاریابی مطلوب است.

     هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش حاضر بررسی و اولویت بندی عوامل و متغیر های تاثیرگذار بازاریابی بر جذب گردشگران روستا های بخش مرکزی شهرستان کاشمر است و پنج روستایی که دارای بیشترین جاذبه هستند برای این  انجام این تحقیق انتخاب شدند.

    روش شناسی تحقیق:

     روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی است. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزارهای spss  و Expert Choice استفاده شد و برای سنجش و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بازاریابی،  از نظرات 16  متخصص حوزه گردشگری و کارشناسان اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان  بهره گیری گردید. همچنین  با تعداد 150  نفر از گردشگران در دسترس هنگام بازدید از اماکن گردشگری  پنج روستا ی  منتخب (فروتقه، زنده جان، جردوی، کسرینه و قوژد)، مصاحبه  و نسبت  به تکمیل پرسشنامه محقق ساخته، اقدام شد.

    یافته ها و بحث: 

    نتایج نشان داد که در بین عوامل تاثیرگذار بر جذب گردشگران روستایی، به ترتیب تبلیغات و بازاریابی با وزن 209/0  و  موقعیت مکانی با وزن 074/0،  بالاترین و پایین ترین عوامل  هستند. 

    نتایج

     نتایج آزمون T تک نمونه ای  نشان داد، میانگین تمامی متغیر ها بالاتر از حد میانه نظری3 است که نشان دهنده تاثیر بالای  متغیر ها در جذب گردشگران است.

    کلیدواژگان: بازاریابی، گردشگری، جذب گردشگران، روستا های بخش مرکزی شهرستان کاشمر
  • مریم پورآقاسی، آزیتا رجبی*، رقیه ودایع خیری، علی اصغر رضوانی صفحات 253-267
    مقدمه

    یکی از سیاست های نوین در توسعه شهری به طور عام و در بازآفرینی بافت های فرسوده و نابسامان شهری به طور خاص، به کارگیری اقدامات پروژه های محرک توسعه باهدف تسریع و تسهیل فرایند تحول در این بافت ها با بهره گیری از مشارکت و توان اجتماعی ساکنان و استفاده از ظرفیت های محلی است. این رویکرد توانایی بازنده سازی اجزای موجود در مراکز شهری بدون نیاز به مداخلات و سرمایه گذاری های وسیع دارد.

    هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش حاضر تحلیل نقش پروژه های محرک توسعه در تحقق سیاست های بازآفرینی شهری در بافت باارزش میراثی منطقه 12 شهر تهران است که در چهار بعد کالبدی- فضایی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی موردبررسی قرار می گیرد.

    روش شناسی تحقیق: 

    روش تحقیق با روش توصیفی - تحلیل بوده و جامعه آماری پژوهش ساکنین منطقه 12 می باشند. داده ها از طریق جمع آوری 150 عدد پرسشنامه و واردکردن داده ها به نرم افزار SPSS 22 و آزمون T تک نمونه ای، تحلیل و واریانس استفاده گردیده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     قلمرو جغرافیایی تحقیق حاضر منطقه 12 کلان شهر تهران می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    میانگین کیفیت محیط در منطقه 12 تهران تحت تاثیر پروژه های محرک به صورت کلی از دیدگاه ساکنان 3.18 به دست آمد که از عدد 3 که میانه نظری پاسخ ها می باشد، بیشتر است. ولی به صورت کلی میانگین تاثیر پروژه های محرک توسعه بر کیفیت محیطی محدوده مثبت ارزیابی شده است.

    نتایج

    نتایج نشان داد که پروژه های محرک توسعه باکیفیت محیط پیرامونی ارتباط معناداری دارد و در ابعاد اقتصادی تاثیر مثبتی داشته است، اما در سایر ابعاد به ویژه اجتماعی و کالبدی موفق نبوده است. همچنین بر اساس نظرات ساکنین میزان تاثیر و شعاع عملکرد این پروژه ها به صورت میانگین بالاتر از 50 درصد و مثبت ارزیابی می شود و در این میان ازنظر ساکنین محله پروژه بازآفرینی خیابان فداییان اسلام بیشتر از سایر پروژه ها موفق عمل کرده است.

    کلیدواژگان: سیاست های بازآفرینی، پروژه محرک توسعه، بافت های باارزش و میراثی، منطقه 12 شهر تهران
  • حسن پارسی پور* صفحات 269-280
    مقدمه

    سرعت شهرنشینی در جهان به ویژه در کشورهای درحال توسعه در دهه های اخیر، شهرها را با چالش های ناپایداری محیط شهری روبرو ساخته است و این مسئله مشکلاتی مثل ترافیک، مصرف انرژی بیشتر، آلودگی محیطی بالاتر، بی هویتی و انزوای اجتماعی را به دنبال داشته است بنابراین باید در رویکردهای برنامه ریزی شهری، تجدیدنظر کرده و به دنبال مدل های بهینه بازآفرینی در محیط های شهری بود.

    هدف پژوهش:

     این مقاله باهدف تبیین الگوی توسعه میان افزا و رویکرد بلندمرتبه سازی شهری، به دنبال راهکارهای نوین و بهینه ساماندهی ساختارهای کالبدی شهر در شهرهای متوسط مقیاس کشور می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    روش پژوهش، انجام مطالعات کتابخانه ای، میدانی و پرسشگری با روش تحقیق کاربردی و یافتن پاسخ به این سوال است که آیا بلندمرتبه سازی می تواند راهکار  مناسبی برای توسعه درون زای شهری در شهر بجنورد به عنوان یک شهر میانه اندام باشد؟

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو پژوهش، شهر بجنورد مرکز استان خراسان شمالی در شمال شرق کشور  با 3200 هکتار مساحت و حدود 250 هزار نفر جمعیت می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    یافته های تحقیق در بافت های سه گانه مرکزی، میانی و جدید شهر نشان می دهد روند گسترش شهر بجنورد طی 20 سال گذشته، با خزش شهری مواجه بوده به گونه ای که هرساله حدود 70 هکتار بر مساحت شهر افزوده شده درصورتی که فضای موجود شهر ، ظرفیت توسعه درون زا و تراکم سازی با رعایت استانداردهای شهرسازی را دارد.

    نتایج

    با بررسی سه شاخص تراکم جمعیت، قیمت زمین و کشش شبکه معابر شهری و نتایج حاصله از پرسشنامه های تکمیلی از مدیران شهری مشخص می شود که در برخی نواحی بافت های غیر مرکزی شهر، ظرفیت بلندمرتبه سازی تا شش طبقه برای جلوگیری از گسترش بی رویه شهر وجود دارد.

    کلیدواژگان: بلندمرتبه سازی، توسعه میان افزا، خزش شهری، بجنورد
  • حسین حاتمی نژاد، مصطفی هرائینی*، محمدسینا شهسواری، حجت الله پاشاپور صفحات 281-293
    مقدمه

    فقر یکی از مهم ترین مسایل شهرهای امروزی است. مطالعات نشان داده که اساسا موضوع فقر تنها به کمبود درآمد مربوط نمی شود، بلکه به معنای عدم توانایی خروج از وضعیت فقر است.

    هدف پژوهش: 

    هدف از انجام این تحقیق بررسی وضعیت فقر به شکلی جامع و با روش آلکایر و فوستر در استان کرمانشاه است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش از نوع کاربردی محسوب می شود که با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. در این تحقیق، ابعاد شاخص فقر، مشابه با شاخص فقر چندبعدی گزارش های توسعه انسانی برنامه عمران ملل متحد در نظر گرفته شده است و داده های مورداستفاده این پژوهش برگرفته از داده های سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار سال 1395 است. جامعه آماری تحقیق استان کرمانشاه و زیر بخش های آن شامل شهرستان ها، مناطق روستایی و شهری می شود.

    یافته ها و بحث:

     نتایج نشان می دهند که 77/2 درصد خانوارهای استان فقیرند و شدت فقر (A) آنان برابر 79/2 درصد است. همچنین، نسبت سرشمار تعدیل شده (MO) برابر با 93/3 است. از سویی، میزان و شدت فقر در خانوارهای شهری بیش از خانوارهای روستایی است. 55/1 درصد خانوارهای شهری و 22/1 درصد خانوارهای روستایی فقیرند. شدت فقر در خانوارهای شهری 63/1 درصد و در خانوارهای روستایی 16/1 درصد است. در پایان مناطق شهری و روستایی شهرستان های استان کرمانشاه بر اساس میزان و شدت فقر با یکدیگر مقایسه شد.

    نتایج

    بر اساس نتایج مناطق شهری شهرستان های روانسر، سنقر، کنگاور و هرسین که کمترین فقر را دارند، در طبقه اول قرار می گیرند. شهرستان های گیلانغرب و دالاهو و ثلاث باباجانی در طبقه دوم و کرمانشاه و اسلام آباد و جوانرود و صحنه در طبقه سوم و مابقی در طبقه چهارم جای گرفتند.

    کلیدواژگان: فقر، فقر چندبعدی، روش آلکایر و فوستر، شهرستان، استان کرمانشاه
  • پرویز رضایی*، فریده افشار صفحات 295-308
    مقدمه

    گردشگری زمستانه یکی از جاذبه های هیجان انگیز و ماجرجویانه توریم بشمار می رود. شناخت مناطق مستعد و مکانیابی مناسب برای توسعه این صنعت بسیار مهم و ارزشمند است.

    هدف پژوهش: 

    استان قزوین با داشتن جاذبه های زیستی بسیار زیبا در کنار جاذبه های تاریخی و اقلیمی، موقعیت گذرگاهی و مجاورت با مراکز جمعیتی کشور، از مهمترین قطب های جذب گردشگری محسوب می شود. هدف این تحقیق، امکان سنجی مناطق مناسب گردشگری زمستانه در این استان است.

    روش شناسی تحقیق:

     داده های مورد استفاده در تحقیق شامل: تصاویر ماهواره ای سطح پوشش و عمق برف، داده های اقلیمی 15 ایستگاه برف سنجی و 14 ایستگاه هواشناسی در بازه زمانی 25ساله (2015-1990)، داده های توپوگرافی مانند میزان و جهت شیب است. همچنین از داده های عوارض سطح زمین مانند فاصله از رودخانه، جاده و روستا برای مکان یابی استفاده شده است.برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تجربی مدل تحلیل سلسله مراتبیAHP و برای مکانیابی و پهنه بندی از نرم افزار GIS استفاده شده است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    محدوده مورد مطالعه در این تحقیق استان قزوین در دامنه های جنوبی ارتفاعات البرز است.

    یافته ها و بحث: 

    با بررسی داده های پژوهش و لایه های اطلاعاتی و تهیه نقشه های مکانیابی،63 سایت برفگیر در شمال و جنوب استان شناسایی گردید. در این پژوهش با تجزیه وتحلیل ویژگی ها و تحلیل فضایی 63 مکان و در نظر گرفتن شاخص هایی مانند سطوح برفگیر، 8 مکان انتخاب گردید.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها خروجی مدل به نظر می رسد، از 8 سایت شناسایی شده، برنامه ریزی بر روی 5 سایت کامان، زرشک، سیمیار، آوه و جوتان، دارای توجیه اقتصادی است.

    کلیدواژگان: قزوین، گردشگری زمستانه، مدل AHP، GIS
  • مریم حسن زاده، نرگس دل افروز*، علی قلی پور سلیمانی، کامبیز شاهرودی صفحات 309-323
    مقدمه

    یکی از مهم ترین محورهای اصلی توسعه استان گیلان با توجه به قابلیت های طبیعی، تاریخی و فرهنگی آن، گردشگری است که دراین بین گردشگری سلامت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وجود مرزهای مشترک آبی و خاکی با کشورهای حاشیه دریای خزر، انواع جاذبه های گردشگری، پزشکان مجرب و بیمارستان هایی با امکانات تخصصی و فوق تخصصی و تعرفه پایین هزینه درمان، می تواند استان گیلان را به یکی از قطب های گردشگری سلامت در ایران بدل کند. هم آفرینی گونه ای از راهبرد بازاریابی است که بر ایجاد و تشخیص ارزش های مشترک شرکت و مشتریان به منظور بهبود کیفیت خدمات و حفظ و ایجاد ارزش برای گردشگران تاکید دارد.

    هدف پژوهش:

     هدف از این پژوهش ارایه مدل هم آفرینی ارزش در صنعت گردشگری سلامت است.

    روش شناسی تحقیق: 

    روش پژوهش به صورت کیفی و با بهره گیری از نظریه داده بنیاد و بر اساس گام های پیشنهادی گلیزر و استراوس به اجرا در آمده است. جامعه آماری شامل 16 نفر خبرگان در حوزه گردشگری و گردشگران سلامت هستند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. به منظور تجزیه وتحلیل مصاحبه ها از فرایند کدگذاری استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    استان گیلان با مساحت 14044 کیلومترمربع و جمعیت 2530696 نفر در شمال کشور واقع شده است. این استان با کشورهایی همچون آذربایجان، ترکمنستان، قزاقستان و روسیه دارای مرز آبی و خاکی مشترک است.

    یافته ها و بحث: 

    بر اساس یافته های تحقیق هم آفرینی ارزش سازمانی شامل کیفیت خدمات پزشکی و پزشکان معتبر؛ عامل قیمت خدمات پزشکی؛ تسهیلات خدمات مربوط به اسکان، حمل ونقل و پذیرایی؛ و نیز بسته های حمایتی جذاب می تواند در طراحی آمیخته بازاریابی اثربخش عمل نماید.

    نتایج

    هم آفرینی ارزش مشتری شامل تعامل، اشتراک گذاری دانش، مهارت، خلاقیت و اعتماد گردشگران به منظور ایجاد رفتار شهروندی و وفاداری گردشگران مورد توجه قرار گرفت.

    کلیدواژگان: هم آفرینی، ارزش، گردشگری سلامت، استان گیلان
  • هادی رشتبر، حسین نظم فر*، رسول صمدزاده صفحات 325-337
    مقدمه

    شهر نوآور ازجمله مباحث جدید در حوزه مطالعات شهری توسط جغرافیدانان ، اقتصاد دانان و جامعه شناسان در رسیدن به جامعه دانایی و توسعه دانایی محور مورد تاکید قرار گرفته است. در این راستا شهر به عنوان محل شکل گیری خلاقیت ، دانایی ، صنایع خلاق و نوآور و اقتصاد دانایی در یک رویکرد ترکیبی در نظر گرفته شده است . بنابراین محیط های شهری باید از شرایطی برخوردار باشند که بتوانند سرمایه های انسانی خلاق و نوآور را جذب کرده و حفظ نمایند.

    روش شناسی تحقیق: 

    با توجه به اهمیت موضوع هدف این پژوهش ارزیابی و سنجش شاخص های اجتماعی و فرهنگی شهر نوآور در مناطق کلان شهر تبریز است.این پژوهش بر اساس هدف از نوع تحقیقات کاربردی و بر اساس ماهیت و روش از نوع تحقیقات مقایسه ای است. در این پژوهش برای وزن دهی به شاخص ها از روش آنتروپی شانون و جهت رتبه بندی مناطق کلان شهر تبریز از تکنیک تاپسیس استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    شهر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی در سال 1395 به 1558693 نفر افزایش یافته و ششمین کلان شهر کشور محسوب می شود. کلان شهر تبریز دارای ده منطقه شهرداری است که منطقه 9 به دلیل خالی از سکنه بودن در این پژوهش لحاظ نشده است.

    یافته ها و بحث: 

    یافته های پژوهش نشان می دهد که منطقه 8 در رتبه اول و منطقه 10 در رتبه آخر در میزان برخورداری از شاخص های شهر نوآور با تاکید بر شاخص های اجتماعی و فرهنگی قرار دارند. نتیجه این پژوهش نشان دهنده این است که شاخص های  اجتماعی و فرهنگی به صورت عادلانه توزیع نشده و تمرکز فضایی در نحوه توزیع شاخص ها وجود دارد.

    نتایج

    همچنین یافته های پژوهش بیانگر عدم انطباق توزیع شاخص های اجتماعی و فرهنگی با توزیع جمعیت در شهر است . با توجه به این موضوع که نوآوری کلید پیشرفت و توسعه شهرها و توزیع عادلانه و منطقی خدمات و امکانات لازمه توسعه و پیشرفت است، لذا توزیع عادلانه شاخص های اجتماعی و فرهنگی جهت تحقق شهر نوآور ضروری است.

    کلیدواژگان: شهر نوآور، کلان شهر تبریز، شاخص های اجتماعی و فرهنگی، آنتروپی شانون، تاپسیس
  • عامر نیک پور*، محمد سلیمانی، بهناز محمدیاری صفحات 339-352
    مقدمه

    از ویژگی های شهرهای جهان سوم تمرکز شدید و عدم تعادل در شهرنشینی است. در این شهرها همواره تعدادی از محلات از کیفیت مطلوب برخوردار بوده و در مقابل سایر نواحی از رفاه و آسایش قابل قبولی برخوردار نیستند. به منظور رفع نابرابری ها لازم است  تا اقدامات اساسی برای شناخت نارسایی ها و کمبودها صورت گیرد.

    هدف پژوهش: 

    نشان دادن نابرابری و شناسایی لکه های  فقر در مقیاس بلوک های آماریشهر رشت است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش جزء پژوهش های توصیفی - تحلیلی از نوع خود همبستگی فضایی می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    روش گردآوری داده ها برای مبانی نظری به صورت اسنادی، کتابخانه ای و  داده های خام پژوهش از بلوک های آماری شهر رشت استخراج شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    شهر رشت مرکز استان گیلان است.

    یافته ها و بحث: 

    محاسبه شاخص های فقر با کمک نرم افزار Excel و تحلیل عاملی با کمک نرم افزار SPSS صورت گرفته است. برای کاهش تعداد شاخص های موثر در میزان فقر و تشکیل ساختار جدید برای آن ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. برای انجام تحلیل فضایی، از روش لکه های داغ در محیط نرم افزار ArcGIS استفاده شد. همچنین با استفاده از شاخص موران موجود در نرم افزار Geoda، الگوی خود همبستگی فضایی فقر در محدوده مورد مطالعه مشخص شد.

    نتایج

    نشان داد الگوی فضایی فقر در این شهر خوشه ای است. کانون اصلی فقر در نواحی شرقی - شمال شرقی  و  جنوب - جنوب غربی شهر است و پهنه مرفه در ناحیه مرکزی شهر دیده می شود. در مجموع پهنه فقر 61 درصد جمعیت و 34 درصد از مساحت  و پهنه رفاه  10 درصد جمعیت و  23 درصد مساحت شهر  رشت را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، پویش فقر شهری، تحلیل عاملی، رشت
  • مهدی فخربین سبحانی، نصرالله مولائی هشجین*، عیسی پوررمضان، یوسف زین العابدین صفحات 353-364
    مقدمه

    امروزه تغییرات سریع محیطی، سازمانی و فناوری، محیط رقابتی پیچیده ای را برای سازمان ها ایجاد کرده است و از سویی با تحقق بهره وری در راستای توسعه پایدار، زندگی افراد جامعه از جهت کمی و کیفی ارتقا پیدا می کند.

    هدف پژوهش: 

    بررسی و ارایه راهبردهای  فناوری اطلاعات در توسعه پایدار نواحی روستایی استان زنجان.

    روش شناسی تحقیق:

     تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش شناسی توصیفی- تحلیلی می باشد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی است. با توجه به تعداد بالای خانوارها در روستاها با استفاده از فرمول کوکران تعداد 360 خانوار به عنوان حجم نمونه تحقیق انتخاب شدند. جهت تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش:

     جامعه آماری تحقیق حاضر خانوارهای روستاهای دارای دفاتر ICT هفت شهرستان استان زنجان می باشد. براین اساس استان زنجان در سال 1394 دارای 226 روستای دارای دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات بوده است. به منظور مطالعه دقیق، 10 درصد روستاها که شامل 22 روستا می شود به عنوان روستاهای مورد مطالعه تحقیق انتخاب شدند.

    یافته ها و بحث:

     مجموعه فرصتها و تهدیدهای موجود و موثر در این ناحیه از لحاظ فناوری اطلاعات و ارتباطات در غالب ابعاد توسعه روستایی (اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، اکولوژیکی و نهادی) مورد توجه و بررسی قرار گرفته اند.

    نتایج

    در مجموع تعداد 20 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیت ها و تعداد 20 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت های پیش روی قابل شناسایی است. شاخص مسئولیت پذیری روستاییان در نوجوانی و جوانی دارای بالاترین نمره می باشد. شاخص عدم حضور مروجان جهت آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات و پایین بودن استفاده اهالی روستا از فناوری های نوین دارای بالاترین نمره می باشد. شاخص تمایل خریداران جهت آشنایی با محصولات روستا دارای بالاترین نمره می باشد. ضعف جایگاه بخشداری ها جهت حمایت از فعالیت های شورای اسلامی و دهیاری ها مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات بالاترین نمره نهایی تهدید را دارا می باشد. با توجه به اینکه نمره نهایی نقاط قوت و ضعف و نمره نهایی فرصت ها و تهدیدات معادل، جهت استراتژیک توسعه فناوری ارتباطات و اطلاعات بیانگر انتخاب استراتژی رقابتی می باشد.

    کلیدواژگان: وسعه پایدار، فناوری اطلاعات و ارتباطات، شکاف دیجیتالی
  • حبیب الله سارانی، محسن حمیدیان پور*، سید هادی طیب نیا صفحات 365-378
    مقدمه

    دانش و درک صحیح کشاورزان و بومیان یک منطقه از تغییر اقلیم و پیامدهای آن کمک شایانی به اتخاذ رویکردها و استراتژی های سازگاری با تغییر اقلیم خواهد نمود.

    هدف پژوهش: 

    هدف تحقیق حاضر ارزیابی میزان آگاهی کشاورزان نسبت به تغییرپذیری اقلیم و پیامدها و راهکارهای سازگاری با آن در شهرستان هیرمند است.

    روش شناسی تحقیق: 

     این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، شامل 16 روستای بالای 20 بهره بردار کشاورزی (1034 خانوار) است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 363 خانوار کشاورز به عنوان نمونه انتخاب شد و طیف گسترده ای از شاخص ها با ابعاد آگاهی از تغییرپذیری اقلیم، اثرات منفی تغییرپذیری اقلیم و استراتژی های سازگار با تغییرات اقلیمی موردبررسی قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی اسپیرمن و T تک نمونه ای در نرم افزار SPSS استفاده گردیده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     منطقه موردمطالعه شامل نواحی روستایی شهرستان هیرمند در شمال استان سیستان و بلوچستان و از توابع منطقه سیستان است.

    یافته ها و بحث: 

    متن یافته های پژوهش موید آن است که، کشاورزان منطقه نسبت به تغییرپذیری اقلیم آگاه بوده و بارها اثرات منفی آن را تجربه کرده اند. از دیدگاه پاسخ دهندگان گرایش یافتن ساکنین منطقه به شغل های کاذب از پیامدهای منفی اثرات تغییر اقلیم است که نسبت به آن کشاورزان هم نظر بودند. برخلاف آگاهی آن ها نسبت به راهکارهای سازگار با تغییر اقلیم؛ ولی معیشت ساکنین این مناطق هنوز وابسته به کشاورزی آبی است و به هیچ عنوان از کشت مبنی بر سازگاری با محیط فراخشک و سازگار با شوری و کم آبی بهره نمی برند. لذا به دلیل نرخ وابستگی بالای آن ها به کشاورزی و همچنین نرخ بالای رشد جمعیت نشان می دهد که از آسیب پذیری بالای برخوردار می باشند. نتایج حاصل از آزمون اسپیرمن نشان داد بین متغیر میزان درآمد ماهیانه کشاورزان و شناخت آن ها نسبت به متغیرها افزایش سازگاری با برابر تغییر اقلیم با ضریب همبستگی 663/0 رابطه معناداری وجود دارد

    نتایج

    ساکنین منطقه هیرمند از آگاهی مناسبی نسبت به راهکارهای سازگار با تغییر اقلیم برخوردار می باشند اما بر اساس مشاهدات صورت گرفته به هیچ عنوان از کشت های مقاوم به کم آب و خشکی و شوری بهره نمی گیرند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، کشاورزان، مناطق روستایی، شهرستان هیرمند
  • نرگس مرادخانی* صفحات 379-389
    مقدمه

    مشارکت مردمی به عنوان حلقه مفقوده برنامه های توسعه روستایی موردنظر محققان بوده و توجه ویژه ای به ارتقای کمی و کیفی سطح مشارکت فعال مردم شده است. طرح هادی در نواحی روستایی باانگیزه های اقتصادی، کالبدی، اجتماعی و فرهنگی اجراشده است و با توجه به اثرگذاری بالای این طرح بر زندگی روستاییان، ارزیابی عوامل موثر در مشارکت روستاییان در تهیه و اجرای آن ضرورت دارد.

    هدف

    در همین راستا در تحقیق حاضر به شناسایی عوامل موثر در مشارکت مردم در تهیه و اجرای طرح هادی پرداخته می شود.

    روش شناسی تحقیق: 

    تحقیق حاضر از نظر نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. جهت گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه)  و برای تحلیل اطلاعات از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است. جامعه اماری تحقیق حاضر شامل روستاهای روستاهای چیر، گلابرسفلی، چسب و سارمساقلو  استان زنجان می باشند که بر مبنای نظرات بنیاد مسکن استان زنجان به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    روستاهای روستاهای چیر، گلابرسفلی، چسب و سارمساقلو  استان زنجان می باشند.

    یافته ها و بحث: 

    یافته های تحقیق نشان می دهد، عامل اثرات اقتصادی طرح مهم ترین عامل موثر در مشارکت روستاییان است. مقدار ویژه این عامل 654/17 می باشد که به تنهایی قادر است 321/34 درصد واریانس را محاسبه و توضیح دهد. در این عامل 8 متغیر بارگذاری شده است.

    نتایج

    از میان 8 متغیر موردبررسی در این عامل متغیر افزایش واحدهای کارگاهی و صنعتی کوچک درون روستا با بار عاملی 844/0، متغیر میزان گسترش مراکز خدماتی تجاری در درون روستا با بار عاملی 803/0 و متغیر عدم میزان اشتغال غیر کشاورزی در واحدهای درون روستا  با بار عاملی 733/0 به عنوان مهم ترین عوامل موثر در مشارکت روستاییان در تهیه و اجرای طرح هادی شناخته شد.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، مشارکت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، طرح هادی
  • مسعود یحیی زاده، تیمور آمار*، عیسی پوررمضان، بهمن رمضانی صفحات 391-406
    مقدمه

    سطح توانمندی و دسترسی به منابع، امکانات و خدمات از جمله عواملی است که در رفتار  روستاییان در محیط موثر است.

    هدف پژوهش: 

    هدف از این پژوهش مقایسه چهار ناحیه  ارتفاعی روستاهای شهرستان تالش از نظر تاثیرات رفتاری بر محیط می باشد.

    روش شناسی تحقیق : 

    روش تحقیق مقاله حاضر پیمایشی و کتابخانه ای بوده و جامعه آماری تحقیق شامل سکونتگاه های روستایی چهار ناحیه ساحلی، جلگه، کوهپایه و کوهستان در شهرستان تالش از توابع استان گیلان است. تعداد 386 پرسشنامه که از روش آلفای کرونباخ با پایایی  78/0 ارزیابی گردید در نواحی مطالعاتی تکمیل و داده های حاصل از آن برای توصیف در نرم افزاز آماری SPSS بررسی و تحلیل شده است.

    قلمرو جغرافیایی تحقیق: 

    روستاهای نواحی ساحلی، جلگه ای، کوهپایه ای و کوهستانی شهرستان تالش در استان گیلان.

    یافته ها و بحث: 

    یافته ها نشان می دهد، روستاهای ناحیه جلگه ای از حیث دسترسی به خدمات و درآمد وضعیت بهتری نسبت به سایر نواحی دارند. نکته  قابل توجه در این است که طی مطالعات انجام گرفته و بررسی های میدانی میزان آلودگی، تخریب محیط، تغییرات غیرمجاز برای ساخت مساکن و اثرات منفی بر تغییر محیط اندک است.  

    نتایج

    در سنجش نگرش های روستاییان از دو رویکرد مثبت و منفی نسبت به محیط پیرامون متاسفانه نگرش مثبت نسبت به نگرش منفی درنواحی مطالعاتی سطح پایین تری دارد و این وضعیت در شکل گیری رفتار نامطلوب نسبت به محیط پیرامون از جمله تخریب  و بهره برداری نامناسب از منابع در کنار میل رو به افزون کسب درآمد بیشتر  می تواند به روند رابطه نادرست انسان و محیط تاثیر گذارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، برنامه ریزی سکونتگاه، شهرستان تالش، رفتار فضایی
  • احمد حسین زاده، عبدالرضا کاشکی*، رضا جاویدی صباغیان، مختار کرمی صفحات 407-418
    مقدمه

    شناخت تغییرات زمانی و مکانی کاربری اراضی برای تصمیم گیرندگان و  برنامه ریزانی که درگیر مسایل توسعه پایدار شهری و محیطی اهمیت زیادی دارد. به این دلیل که بخش بزرگی از این تغییرات ناشی از فعالیتهای انسانی خصوصا شهرنشینی در نواحی کمتر توسعه یافته می باشد.

    هدف پژوهش:

     در این مطالعه هدف بررسی تغییرات کاربری اراضی حوضه آبریز بجنورد طی دوره 1380 تا 1398 بر اساس تصاویر لندست 5 و 8 می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    در این مطالعه با استفاده از تصاویر ماهواره لندست 7، 8 و  مدل Ca-Markov  در نرم افزار EDRISI TerrSet اقدام به شبیه سازی و پیش بینی تغییرات کاربری اراضی حوضه آبریز بجنورد صورت گرفته است. در ابتدا  انجام تصحیحات اتمسفری و هندسی در نرم افزار ENVI5/3  بر روی تصاویر صورت گرفته و سپس نقشه پیش بینی تغییرات کاربری اراضی برای سال 1418 تولید شده است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    محدوده مورد مطالعه حوزه آبریز دشت بجنورد است که در ناحیه ای به مساحتی بیش از 1200 کیلومترمربع در قسمت جنوبی شهرستان بجنورد در مرکز استان خراسان شمالی در شمال شرق  ایران قرار گرفته است. متوسط بارش سالانه  منطقه حدود 251 میلیمتر و میانگین دما نیز 13.6 درجه سانتیگراد می باشد.

    یافته ها و بحث:

     نتایج نشان می دهد که در منطقه مورد مطالعه اراضی مسکونی و انسان ساخت با افزایش بیش از 5 هزار هکتار طی دوره مورد مطالعه بیشترین تغییرات را داشته اند همچنین نتایج حاکی از آن است که سهم اراضی بایر افزایش یافته است و از نظر موقعیت مکانی بیشترین تغییرات صورت گرفته در مجاورت شهر بجنورد صورت گرفته است.

    نتایج

    آشکار سازی تغییرات کاربری اراضی در منطقه مورد مطالعه نشان از این موضوع دارد که کاربری مسکونی  به دلیل مهاجرت جمعیت تغییرات زیادی در منطقه مورد مطالعه داشته و در آینده نیز خواهد داشت و این بیانگر این واقعیت است که از یک طرف مشکلات اجتماعی ناشی از پدیده حاشیه نشینی را به دنبال دارد و از طرف دیگر تعرض به مسیلها و آبراهه ها و همچنین افزایش سطوح غیر قابل نفوذ ناشی از توسعه، شهر و روستاهای مجاور را بیشتر در معرض مشکلاتی همچون سیلاب قرار می دهد.

    کلیدواژگان: حوضه آبریز بجنورد، تغییر کاربری اراضی، مدل CA-Markov
  • سارا شریعتی، مهدی خاک زند*، فریبا البرزی صفحات 419-438
    مقدمه

    قرارگاه رفتاری به عنوان محصول روانشناسی بوم شناختی بر نقش موقعیت فیزیکی در خلق رفتار انسان تاکید داشته و به تاثیر محیط فیزیکی بر مردمی که از آن بهره می برند می پردازد. فضای سکونتگاه دانشجویی، به عنوان نوعی از زندگی سکونتی با تعریف شدن در عرصه های خصوصی تا عمومی، سلسله مراتبی از قرارگاه های رفتاری است که در پیوند با هم نظام های فعالیت را به وجود می آورند. ارتباط زنجیره ای قرارگاه های رفتاری با یکدیگر و شناسایی خردمکان های رفتاری در درون یک پهنه و تلاش در جهت ساماندهی آن ها و ایجاد پیوستگی میان آن ها در جهت کیفیت محیطی از منظر خلوت درخواستی ساکنان در این مقر رفتاری بسیار حایز اهمیت است و در صورت عدم وجود کیفیات لازم، الگوهای رفتاری دچار اختلال  می شود.

    هدف

    این پژوهش به تاثیر الگو های نظام فضایی سکونتگاه های دانشجویی بر رفتار مصرف کننده در فضای سکونتگاه دانشجویی بر پایه قرارگاه رفتاری دانشجو توجه دارد.

    روش شناسی تحقیق: 

    بر این اساس ابتدا مولفه های کالبدی- رفتاری موثر بر کیفیت خلوت محیط رفتاری و علت ورود مفاهیم قرارگاه رفتاری در بررسی این مولفه ها در فضاهای سکونتگاه دانشجویی در سه عرصه کلان، میانی و خرد بیان می شود و در ادامه نحوه تشکیل مدل مفهومی براساس نظریه قرارگاه رفتاری بارکر تبیین می شود. در پژوهش حاضر ثبت رویدادها به شیوه میدانی در نمونه های مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفته و از طریق پرسشنامه و تحلیل محتوای داده های کیفی ضمن شناسایی مقرهای رفتاری، وزن مولفه های موثر در سکونتگاه ها شامل الگوهای جامع رفتار، ویژگی های کالبدی و هم ساخت های رفتار- ظرف کالبدی استخراج شده اند. به موازات شیوه فوق به صورت کمی از تیوری نحو فضا با نرم افزار Depthmap به بررسی نقش شاخص های چیدمان فضایی بر قرارگاه های رفتاری مصرف کنندگان سکونتگاه ها و بررسی خلوت آنان پرداخته شده است و در نهایت استدلال منطقی به جمع بندی داده های حاصل از شیوه پیمایشی و نرم افزار چیدمان فضا می انجامد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    نمونه های مورد بررسی جهت اعتبارسنجی مدل مفهومی، سکونتگاه های دانشجویی در مجتمع سکونتگاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    یافته ها نشان می دهد که میان میزان خلوت پذیری فضای سکونتگاه دانشجویی با همنشینی مناسب عامل های کالبدی- فضایی و ادراکی-رفتاری جهت تحقق الگوهای رفتاری پایدار  مصرف کنندگان آن رابطه معناداری برقرار است و این عوامل بر مطلوبیت قرارگاه رفتاری اثرگذار خواهند بود. 

    نتیجه گیری

    هر دو شیوه نحو فضا و پیمایشی بر برتری همساختی مولفه های کالبدی - رفتاری در سکونتگاه های متمرکز نسبت به خطی اشاره دارد.

    کلیدواژگان: قرارگاه رفتاری، الگوی جاری رفتار، همساختی، چیدمان فضا، خلوت، سکونتگاه دانشجویی
|
  • MohammadAli Rahimi, Bagher Karimi * Pages 217-235

    The vernacular architecture provides a general understanding of the audience with complex aspects, Caused by different interpretations and definitions. Researches show that environmental residents 'understanding of the concepts of vernacular architecture that are essential to residents' satisfaction and the preservation of quality environmental values and environmental policy-making has not received much attention. To this end, in this paper, Gadamer's ideas on understanding (understanding as agreement, application, and audience positioning) are addressed to realize residents' understanding of time and place. These concepts have been explained by qualitative research method and analytical-descriptive approach and content analysis and then their priorities have been evaluated by survey-descriptive method. The information obtained from the library and Internet studies includes books, documents, papers, and research by other internal and external researchers and to analyze data from Excel and Spss software and then to prioritize the component. The analytical hierarchy process) AHP (of Expert Choice software was used. According to the results of this study, the most important concept of the 8 criteria explained in the old texture of Bushehr is human needs. The natural environment, culture, and community, form, and effect of indigenous architecture, technology, economics, time, lack of theoretical knowledge background are the next priorities, respectively. These concepts are suggested to designers and planners for the preservation and development of vernacular architecture in the context.

    Keywords: vernacular architecture, understanding, Gadamer, Old Texture of Bushehr
  • Khadijeh Bouzarjmehri *, Ali Vaez Tabasi Pages 252-337

    Nowaday, tourism in rural areas has become especially important as a means to the welfare of local communities. Although most of the rural areas of the country have a lot of tourism potentials, they require an accurate identification of the capacities and assessment of the existing situation, so that they can be used to sustainably develop and empower these areas. Today, all countries try to increase their share of this industry yearly, attract more tourists and earn more income. Increasing the country's share of this industry requires the development of appropriate infrastructure, advertising and marketing. Therefore, the purpose of this study was to investigate and prioritize the effective factors and variables of marketing in attracting tourists in the villages of central part of Kashmar, which has a high tourism capacity. The research method is analytical and descriptive and based on library studies, documentary and field studies. SPSS and Expert Choice software were used to analyze the data. The results showed that among the influencing rural tourism attraction factors,advertising and marketing respectively with the weight of 0.209 and 0.074, are the highest and lowest factors. Also, the results of single-sample t-test showed that the average of all variables was higher than the theoretical mid-point 3, which indicates the high impact of variables on attracting tourists. Meanwhile, control and stabilization of the rate of goods and services and the development of infrastructure and outsourcing in the development of tourism industry in the central part of Kashmar city was proposed.

    Keywords: Marketing, tourists attraction, villages in the central part of Kashmar provance
  • Maryam Maryam Poor Aqasi, Azita Raja I *, Roghayeh Vadaei Kheiri, AliAsghar Rezvani Pages 253-267

    One of the new policies in urban development in general and in the reconstruction of worn and disordered urban structures in particular, is the use of development stimulus projects with the aim of accelerating and facilitating the process of transformation in these structures by using the participation and social power of residents and use. It is a local capacity. This approach has the ability to revitalize existing components in urban centers without the need for large interventions and investments. The stimulus for urban development will not only improve physical conditions, but also economic, social and environmental changes. The purpose of this study is to analyze the role of development stimulus projects in the implementation of urban regeneration policies in the valuable heritage of the 12th district of Tehran, which is examined in four dimensions: physical-spatial, socio-cultural, economic and environmental. . The research method is descriptive-analytical and the statistical population of the study is the residents of District 12. Data were collected by collecting 150 questionnaires and entering the data into SPSS22 software and one-sample t-test, analysis and variance. The results showed that development stimulus projects have a significant relationship with the quality of the surrounding environment and have had a positive impact on economic dimensions, but have not been successful in other dimensions, especially social and physical.

    Keywords: Regeneration policies, Development stimulus project, Valuable, heritage structures, District 12 of Tehran
  • Hassan Parsipour * Pages 269-280

    The pace of urbanization in the world especially in developing countries in the recent decades has caused urban environment instability challenges. One of the problems is horizontal and immethodical expansion that has caused traffic, more use of energy, more environmental pollution and social isolation. If urban management is trying to control and reduce the urban problems to present urban expansion models, then it should reconsider urban planning methods and create efficient models in urban environments.This essay is aimed to present modern and efficient methods of urban structures by clarifying the infill development model and urban high-rise construction method and is also trying to answer the question that: " Can high-rise construction be an acceptable method of urban endogenous development in Bojnurd as a medium-sized city? " by conducting library and field studies and a practical research method.Bojnourd is a medium-sized city in the northeast of the country.The city has an area of more than 3,000 hectares and a population of about 250,000. The results show that Bojnurd expansion has faced urban sprawl over the past 20 years and about 70 hectares have been added to the city area while the available area of the city has the endogenous development potential and standard compact construction; and checking the population compaction, land value and urban pathways capacity and the questionnaire outcomes done by urban managers show that in some peripheral areas of the city, there is the potential of high-rise construction up to 6 floors in order to prevent the immethodical city expansion.

    Keywords: high-rise construction, infill development, urban sprawl, Bojnurd
  • Hosain Hataminejad, Mostafa Haraeeni *, MohammadSina Shahsavari, Hojjat Allah Pashapour Pages 281-293
    Introduction

    Poverty is one of the most important issues in today's cities. Studies have shown that the issue of poverty is not simply related to income shortages, but also means the inability to get out of poverty.

    Aim of the study:

     The purpose of this study is to investigate the poverty situation in a comprehensive way by Alkheimer and Foster method in Kermanshah province.

    Research methodology

    This research is an applied type that has been done by descriptive-analytical method. In this study, the dimensions of the poverty index are similar to the multidimensional poverty index of the human development reports of the United Nations Development Program and the data used in this study are taken from the general population and housing census data of the Statistics Center in 2016. The statistical population of the study includes Kermanshah province and its sub-sectors including cities, rural and urban areas.

    Findings and Discussion

    The results show that 2.77% of the households in the province are poor and their severity of poverty (A) is equal to 2.79%. Also, the adjusted census (MO) ratio is equal to 3.93. On the other hand, the rate and severity of poverty in urban households is higher than rural households. 55.5% of urban households and 1.22% of rural households are poor. The severity of poverty in urban households is 1.63 percent and in rural households is 1.16 percent. Finally, urban and rural areas of Kermanshah province were compared based on the amount and severity of poverty.

    Results

    According to the results of urban areas, the cities of Ravansar, Songhar, Kangavar and Hersin, which have the lowest poverty, are in the first floor. The cities of Gilan-e-Gharb, Dalahou and Thalas Babajani were located on the second floor, and Kermanshah, Islamabad, Javanroud and Sahneh were located on the third floor and the rest on the fourth floor.

    Keywords: poverty, Multidimensional Poverty, Alkire & Foster method, county, Kermanshah province
  • Parviz Rezaei *, Faeideh Afshar Pages 295-308
    Introduction

    Qazvin province is considered as one of the most important tourist attraction poles, with its beautiful attractions and historic and climatic attractions.

    Aim of the Study: 

    The purpose of this study is to determine the appropriate winter tourism destinations in this province.

    Methodology

    The data used in the research includes climatic data of 14 meteorological stations and 15 snowmelt stations, satellite images of surface area and snow depth in the period of 25 years (1990-1990) in the months of December to April and topographic data like land use, gradient and steep gravity. Land surface effects such as distance from the river, road, and village are also used to locate data. For analysis of data information, the AHP hierarchical analysis model and GIS software have been used.

    Results and Discussion

    Based on the results of the study, 63 snowflake sites in the north and south of the province were identified. Finally, by analyzing the features and spatial analysis of these 63 sites, and indicators such as snow flush levels, 8 locations were selected.

    Conclusion

    Data analysis reveales that among these 8 sites, planning on 5 sites of Kaman, Barber, Samiar, Avj and Jutan is economically justifiable.

    Keywords: Qazvin, Winter Tourism, AHP model, GIS
  • Maryam Hassanzadeh, Narges Delafrooz *, Ali Gholipour Soleimani, Kambiz Shahroudi Pages 309-323

    Given the natural, historical, and cultural potentials of Guilan province, a key pivot of its development is tourism, among whose different forms medical tourism is of particular importance. Co-creation is a sort of marketing strategy that emphasizes the creation and recognition of values shared by an organization and customers to improve service quality and preserve and create value for customers. The present study aims to propose a value co-creation model with an emphasis on organization and customer in the medical tourism industry. The research is exploratory in nature and applied in the objective. The statistical population is composed of eight scientific and executive experts in tourism and eight medical tourists. The sampling method is purposive and snowball. Data, which were collected by semi-structured interviews, were analyzed by the grounded theory. After three steps of coding, the model of value co-creation with organization and customer was identified as a paradigm. The validity and reliability of the data were checked by a combination of validity measurement methods and the test-retest method. Based on the results, the strategies of organizational value co-creation were considered to include the medical tourism mix as the pivotal phenomenon, medical tourism potentials as causal conditions, and medical tourism infrastructure as contextual factors. Customer value co-creation including resources, motivations, and interactions of tourists and customer value co-creation behavior including loyalty and citizen behavior were considered as the consequences of the model.

    Keywords: co-creation, Guilan Province, Medical tourism, value
  • hadi rashtbar, Hossein Nazmfar *, Rasoul Samadzadeh Pages 325-337

    Innovative city is including new concepts in urban studies, highlighted by geographers, economists and sociologists, in achieving a knowledge-community and knowledge-based development. In this regard, city has been considered in a hybrid approach as a place where creativity, knowledge, creative and innovative industries and knowledge economy. Thus, urban environments should provide conditions to attract and retain creative and innovative human capitals. According to importance of subjecte, research aims to evaluating and comparison social and cultural indicators of the innovative city in the regions of Tabriz Metropolis. In terms of purposes, the present study is of applied researchs type, and in terms of methodology, it is a comparative research. Shannon entropy method for weighing indicators is used and the TOPSIS technique is applied in order to rank the regions of Tabriz. Emphasizing on the social and cultural indicators, the findings of the research show that region 8 tops the ranking list and region 10 is ranked the last. ‌The result of research indicates that the social and cultural indicators are not distributed equitably and there is a spatial focus on distribution of indicators. The results of research indicate the incompatibility of the distribution of social and cultural indicators with the distribution of population across the city. Therefore, since innovation is the key to the development and expansion of cities as well as the equitable distribution of services and facilities necessary for development, the fair distribution of social and cultural indicators is essential for the realization of an innovative city.

    Keywords: Innovative City, Tabriz ‌Metropolis, Social, Cultural Indicators, Shannon Entropy, TOPSIS
  • Amer Nikpour *, Mohammad Soleymani, Behnaz Mohammadyari Pages 339-352

    the present study has identified different areas of poverty in Rasht. For this purpose, 23 indices extracted from statistical blocks were used. The results of the combination of indicators showed that poverty zones are concentrated phenomena, almost in the north, west and east of the city. And in contrast to the welfare zones in the central and southern parts of the city and concentrated throughout the city. Also, based on the other results of the study, we can conclude that overall poverty zone 61.21% of households, 61.46% The percentage of population and 34.11% of the total area of the city. The welfare zone covers 10.66 percent of the household, 10.43 percent of the population, and 23.2 percent of the city's area. Finally, using the Moran index available in Geoda software, the spatial autocorrelation of urban poverty in the study area was determined and the value of Moran's statistic (0.79) is indicative of the cluster pattern of poverty in Rasht. The results show that the increase in poverty reflects the growth of poor performance in the region. As class distances have increased, poverty is widened and class conflicts are more severe, social injustice is more severe and the mass of the unemployed is high, however, the fact is that urban areas are very diverse and there are significant differences in different viewing areas. The results show that government investment in specific areas has been influencing the rise of urban poverty in other areas.

    Keywords: Spatial analysis, Urban poverty dynamics, factor analysis, Rasht City
  • Mehdi Fakhrbin Sobhani, Nasrolah Molaee *, Eisa Pourramzan, Yousef Zein Al Abedin Pages 353-364

    Nowadays, rapid environmental, organizational and technological changes create a complex competitive environment for organizations and, on the other hand, by promoting productivity for sustainable development, the people's society is promoted qualitatively. In this regard, we are currently investigating and providing information technology in the field of sustainable development of rural areas of Zanjan. The type of research is applied in terms of purpose and in terms of the nature and methodology of descriptive-analytic. The population of the study is rural households with ICT offices in seven provinces of Zanjan province. In 1394, Zanjan province has 226 villages with offices for information and communication technology. In order to study accurately, 10% of the villages that included 22 villages were studied as the study village. In order to select 22 of the studied villages, 226 villages with ICT offices were divided into 3 groups according to the percentage of family households. Then, according to the number of households in each class, the share of each family and village was determined. In this study, data collection method was used as a library and field questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and statistics statistics (SWAT). Research findings show that the final score of weaknesses and weaknesses and the final score of opportunities and threats for the strategic development of information and communication technology represent the choice of strategic competition.

    Keywords: Sustainable Development, information, communication technology, Digital Gap
  • Habibollah Sarani, Mohsen Hamidian Pour *, Seyed Hadi Tayebnia Pages 365-378

    Knowledge and understanding of farmers and natives of a region about climate change and its effect. It will help a lot in making the right decisions about climate change adaptation approaches and strategies.. This research has been done by Descriptive - analytical method. The statistical population of this study consists of 16 villages with over 20 farmers (1034 households) that engaged in agricultural activities. Using the Cochran Formula, 363 households were selected as the sample population in the level of Signification of 0.5%. In order to achieve the desired goals, as well as documentary studies, a wide range of indicators were examined in three different categories: farmers' awareness of climate variability, negative impacts of climate variability and compatible, Strategies that are adapted to climate change were determined and in the framework of field studies (completed questionnaires and field surveys forms) were investigated. Spearman correlation coefficient and one sample T-test were used for data analysis in SPSS software. The findings of the study confirm that farmers in the region are aware of climate variability and have experienced its negative effects. From the respondents' point of view, the tendency of locals to find false jobs is a negative consequence of the effects of climate change, in which the farmers were unanimous. Contrary to their awareness of climate change adaptation strategies, but the livelihoods of the inhabitants of these areas are still dependent on irrigated agriculture and do not benefit from any resistant cultivation compatible with the arid, saline and low-water environment.

    Keywords: Vulnerable, Sensitivity, Expose, Adaptation
  • Narges Moradkhani * Pages 379-389

    Public participation as a missing link in rural development programs has been the focus of researchers and special attention has been paid to promoting the level of active public participation. The guiding plan has been implemented in rural areas with economic, physical, social and cultural incentives and due to its high impact on rural life, it is necessary to evaluate the effective factors of rural participation in its preparation and implementation. In this regard, the present study identifies the effective factors in people's participation in the preparation and implementation of the guiding plan. The statistical population of the present study consists of the villages of Chiar, gholabarsofla, Chesb and Sarmasaghlu selected based on the experts’ view of Zanjan Housing Foundation. Library and field methods (questionnaire) were used for data collection and exploratory factor analysis was used for data analysis. Research findings show that the economic impact of the project is the most important factor affecting the participation of the villagers. The specific value of this factor is 17.654 which alone can calculate and explain 34.321% of the variance. This variable has 8 variables loaded. Among the 8 variables studied in this factor, increase in small workshop and industrial units with a factor of 0.844, variable rate of expansion of in-village commercial service centers with a factor of 0.803, and non-agricultural non-employment in factor with a factor of 0.844. 0.733 was identified as the most important factor affecting the rural participation in the preparation and implementation of the guiding plan

    Keywords: rural development, social participation, social capital, guiding Plan
  • Masoud Yahyazadeh, Taymour Amar *, Eisa Pourramzan, Bahman Ramzani Pages 391-406

    The level of empowerment and access to resources, facilities and services are among the factors that affect the behavior of villagers in the environment. Therefore, the purpose of this study is to compare the four elevation areas of the villages of Talesh city in terms of behavioral effects on the environment.The research method of this article is survey and library and the statistical population of the research includes rural settlements in four coastal areas, plains, foothills and mountains in Talesh city of Gilan province. A total of 386 questionnaires that were evaluated by Cronbach's alpha method with a reliability of 78.0 were completed in the study areas and the data were analyzed for description in SPSS statistical software. The findings show that the villages of the lowland area are in a better position than other areas in terms of access to services and income. It is noteworthy that during the studies and field studies, the rate of pollution, environmental degradation, unauthorized changes to housing construction and the negative effects on environmental change are small. Also, in measuring the attitudes of villagers from both positive and negative approaches to the environment, unfortunately, positive attitudes towards negative attitudes have a lower level in study areas, and this situation in the formation of undesirable behavior towards the environment, including destruction and improper use of Resources along with the growing desire to earn more can affect the process of the wrong relationship between man and the environment.

    Keywords: Rural economy, Settlement Planning, Talesh County, Spatial Behavior
  • Ahmad Hoseinzadeh, Abdolreza Kashki *, Reza Javidi Sabaghian, Mukhtar Karami Pages 407-418

    Understanding temporal and spatial changes in land use is essential for decision makers and community planners. Land use requires knowledge of the current trend and forecasting future developments in land use and land cover. In this study, using Landsat 7, 8 satellite images and Ca-Markov model in EDRISI TerrSet software, simulation and prediction of land use changes in Bojnourd catchment area in North Khorasan province has been performed. After making atmospheric and geometric corrections on the images of 2001 and 2019, a map predicting land use changes has been produced for 2040.The validation of the model is done through the kappa coefficient, the value of which is 0.92 for the land use map of 2001 and 0.95 for 2019. The results of the model prediction show that in the study area, residential lands with the increase of more than 5 thousand hectares during the study period have the most changes. Also, most of the changes have been made around the city of Bojnourd.

    Keywords: Bojnourd catchment, Land Use Change, CA-Markov model
  • Sara Shariati, Mehdi Khakzand *, Fariba Alborzi Pages 419-438

    Behavior setting as a product of ecological psychology emphasizes the role of physical position in the creation of human behavior and addresses the impact of the physical environment on the people who use it. Student residence hall defined in the private to public spheres, is a hierarchy of behavioral residences that form systems of activity in conjunction. This study focuses on the impact of spatial system patterns on consumer behavior in student residential Space. thereforae, first, the physical-environmental factors affecting the privacy quality of the behavioral environment in three space, macro, meso and micro domains.. The studied samples for validation of conceptual model were student residences in dormitory of Islamic Azad University of Qazvin Branch. , field events logging was studied in the studied samples and through questionnaire and content analysis of qualitative data, while identifying behavioral causes, weight of effective components in habitats including comprehensive patterns of behavior, physical characteristics and behavioral- Containers have been extracted.so use quantitative theory of space syntax will investigate the role of spatial arrangement indices on the behavioral locations of residential consumers and their privacy assessment. And finally, logical reasoning leads to the summing up of data from the navigation method and space alignment software.The results show that there is a significant relationship between the level of privacy of the student residence hall with the proper co-existence of physical-spatial and perceptual-behavioral factors to realize the sustainable behavior patterns of its consumers and these factors will affect the desirability of behavior setting.

    Keywords: Behavior setting, Homogeneity, Space Syntax, privacy, Student residence hall