فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 39 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدحسن فطرس صفحه 0
  • طیبه نسرین دوست، کریم امامی جزء *، سید شمس الدین حسینی، کامبیز پیکارجو صفحات 1-43

    این مقاله با لحاظ اوراق تامین مالی دولتی و کیو توبین به عنوان وجه تمایز این بررسی با سایر پژوهش های دیگر، درصدد بررسی آثار تکانه ای ناشی از اجرای سیاست مالی سرمایه ای دولتی در ایران روی سرمایه گذاری خصوصی و تعامل آن با اوراق مذکور در یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی به روش حل بیزین در سال های 96-1376 است. همچنین این پژوهش، به دنبال مقایسه آثار سیاست گذاری مالیاتی است. نتایج نشان می دهد، در شرایطی که دولت اوراق بدهی جهت تامین مالی خود منتشر نماید، در ابتدا سرمایه گذاری دولتی اثر برون رانی دارد و با به ثمر رسیدن سرمایه گذاری دولتی و آماده سازی زیربناها توسط دولت، سرمایه گذاری بخش خصوصی افزایش می یابد. همچنین، ارزش افزوده و سطح قیمت ها نیز افزایش می یابد. آثار سیاستی، در شرایط عدم اعمال سیاست های مالیاتی ممکن است منجر به نتایج مذکور نشود. هر چند می تواند نرخ سود بانکی بر سرمایه گذاری خصوصی موثر باشد، اما به دلیل مداخله دولت و سرمایه گذاری دولتی و بدین ترتیب تشکیل بخشی از سرمایه گذاری کل توسط دولت، در نتیجه با این تکانه، ارتباط سنتی بین نرخ سود بانکی و سرمایه گذاری خصوصی وجود ندارد. این ارتباط سنتی که رابطه ای منفی بین نرخ بهره و سرمایه گذاری قایل است، توسط نظریه پردازان منابع داخلی منتفی شد. به ویژه این ارتباط همانگونه که شاو و مکینون نیز نشان می دهند، در کشورهای در حال توسعه منتفی است. عدم ارتباط مذکور در سایر کشورهای پیشرفته نیز مشاهده می شود و نتایج پژوهش حاضر، موید این نظریه های اقتصادی در خصوص اقتصاد ایران است

    کلیدواژگان: اوراق مالی دولتی، سرمایه گذاری، تامین مالی دولتی، سیاست مالیاتی، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)
  • پریسا مهاجری*، سید محمدهادی سبحانیان صفحات 45-71

    مالیات بر ارزش افزوده، نوعی مالیات بر مصرف است که با تقویت انگیزه های پس انداز، مشوق سرمایه گذاری و تولید است. لکن، ماهیت تنازلی اش، کاستی این نوع مالیات است و به دلیل تحمیل بار مالیاتی بالاتر به طبقات آسیب پذیر، آثار نامطلوبی بر توزیع درآمد به جای می گذارد. در مواجهه با مسئله مذکور، دو رویکرد در کشورها اتخاذ شده است؛ نخست، معاف نمودن گروهی از کالاها که سهم بالایی در سبد هزینه خانوارهای کم درآمد دارند و طراحی یک نظام مالیاتی با نرخ های چندگانه، به نحوی که کالاها و خدمات لوکس مشمول نرخ های مالیاتی بالاتر شوند. ایران نیز در زمره کشورهایی است که با تمرکز بر رویکرد نخست، شماری از کالاها و خدمات را در قانون مالیات بر ارزش افزوده 1387 از پرداخت مالیات معاف و دامنه این معافیت ها را در اصلاحات اخیر مجلس در سال 1399 گسترش داده است. در مقاله حاضر با استفاده از داده های هزینه-درآمد خانوار در سال 1397، تاثیر اعمال هر یک از ساختارهای مالیاتی فوق بر شدت تنازلی بودن و ضریب جینی ارزیابی شده است. یافته های مقاله نشان می دهد که اولا اعمال ساختار مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1387، شدت تنازلی بودن بار مالیاتی دهک های درآمدی روستایی را کاهش می دهد اما تاثیر چندانی بر دهک های درآمدی شهری ندارد. ثانیا موسع نمودن معافیتها در مصوبه سال 1399 نسبت به قانون 1387، نه تنها کمکی به بهبود شدت تنازلی بودن مالیات بر ارزش افزوده نمی کند بلکه بار مالیاتی همه دهک های درآمدی خانوارهای شهری و روستایی را افزایش می دهد. ثالثا معافیت ها، تاثیر معنی داری بر ضریب جینی ندارد و قادر نیست نابرابری توزیع درآمدی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، معافیت مالیاتی، شدت تنازلی بودن، ضریب جینی، جدول داده-ستانده محصول در محصول
  • امیرحسین منتظرحجت*، سید عزیز آرمن، ابراهیم انواری، سهیلا برزگر صفحات 73-105

    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر شوک سمت تقاضای بازار سهام بر منتخبی از متغیرهای کلان اقتصادی با رویکرد مدل های تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) است. برای این منظور از داده های دوره زمانی 98-1368 با تواتر فصلی استفاده شده است. به طورکلی شوک بازار سرمایه می تواند از دو مسیر بر متغیرهای کلان اقتصادی اثر بگذارد. اولین مسیر مخارج مصرفی خانوار و دومین مسیر مخارج سرمایه گذاری بنگاه ها است. بنابراین، اثرات مستقیم نوسانات قیمت سهام بر مخارج کل، موجب شده تا بازار سهام به عنوان یک شاخص پیشرو در اقتصاد شناخته شود و از این رو در مطالعات تجربی مورد توجه بوده است. در این مطالعه، شوک وارد شده از ناحیه بازار سرمایه بر اساس بخش تقاضای بازار در نظر گرفته شده است که در این رویکرد تمایل خانوارها به نگهداری دارایی خود به صورت سهام افزایش پیدا می کند. نتایج به دست آمده نشان داد که با وارد شدن شوکی به اندازه یک انحراف معیار از ناحیه تقاضا در بازار سهام، سرمایه گذاری خصوصی، تولید، تورم و مخارج مصرفی افزایش می یابند و نرخ بهره کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: سهام، دارایی مالی، شوک، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)
  • شیوا علیزاده، محمد علیزاده*، وحید شقاقی شهری، محبوبه دلفان صفحات 107-139

    طی دهه های اخیر، اقتصادهای مختلف اجرای سیاست های تمرکززدایی مالی را بیش از گذشته تجربه کرده اند. دلیل گرایش روز افزون کشورها به سمت تمرکززدایی مالی را می توان به اهداف مختلفی از جمله افزایش کارایی، کاهش تورم، کاهش بیکاری، افزایش رشد اقصادی و .. نسبت داد. از این رو مطالعه حاضر در قالب یک مدل سنجی فضایی به دنبال پاسخگویی به این سوال است که در اقتصاد ایران نیز با اجرای سیاست های تمرکززدایی مالی و انتقال قدرت به استان ها، می توان شاهد کاهش شاخص فلاکت بود؟نتایج حاصل از ارزیابی مدل که برای دوره زمانی 1395-1385 تخمین زده شد، نشان می دهد که اثر تمرکززدایی مالی مخارج و تمرکززدایی مالی درآمد بر شاخص فلاکت استانهای ایران مثبت بوده است به این صورت که یک درصد افزایش در شاخص های تمرکز زدایی مالی مخارج و درآمد، به ترتیب شاخص فلاکت را 0.061 و 0.063 درصد افزایش می دهد. این نتایج بدان معناست که اعمال سیاست های تمرکززدایی در کشور می تواند با افزایش اگرچه اندک شاخص فلاکت اقتصادی همراه باشد. تحلیل نتایج مذکور بر این مساله دلالت دارند که در کشور در حال توسعه ایران تمرکززدایی منجر به افزایش اختلاف بین مناطق خواهد شد که این موضوع نشانگر عدم توانایی دولت های استانی در مدیریت منابع اختصاص داده شده به آنها است.همچنین سایر یافته های مقاله حاکی از تاثیرات مثبت درآمد سرانه و نرخ رشد جمعیت سالانه بر شاخص فلاکت است. ضرایب درآمد سرانه و نرخ رشد جمعیت به ترتیب 18/0 و 0.016 بوده است. علاوه بر این ضریب برآورد شده برای نرخ باسوادی نیز 2.96- درصد بوده است.

    کلیدواژگان: شاخص فلاکت، تمرکززدایی مالی، سنجی فضایی
  • مهناز منطقی پور *، وحید قربانی، محبوبه اعلایی صفحات 141-175

    مطابق با قوانین جمهوری اسلامی ایران، مقرر است که در محاسبه حق بیمه های رشته بیمه ای خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه، ویژگی های راننده نیز لحاظ شود. از این رو در این مقاله با استفاده از داده های یک شرکت بیمه طی شش سال به بررسی نحوه اثرگذاری ویژگی سن بیمه گذاران بر وقوع خسارت ها پرداخته ایم.ابتدا توزیع سن بیمه گذاران و رانندگان حادثه ساز را با استفاده از آزمون دو نمونه ای کولموگروف- اسمیرنف مقایسه نموده ایم که نتیجه آن گویای اثر گذاری ویژگی سن بر وقوع خسارت ها است. به دلیل تفاوت جمعیت سنی بیمه گذاران چهار گروه اصلی وسایل نقلیه، محاسبات، برای گروه های مختلف خودرو به صورت مجزا انجام شده است. با استفاده از احتمال شرطی، احتمال وقوع خسارت را برای هر رده سنی محاسبه نموده ایم. همچنین بر اساس سه ویژگی ثبت شده از بیمه گذاران شامل سن، جنسیت و نوع مشتری درخت تصمیم را محاسبه نموده ایم.نتایج نشان می دهند، در خودروهای سواری، بارکش و موتورسیکلت، احتمال وقوع خسارت به ترتیب برای بیمه گذاران با سنین کمتر از 22 سال ، 30 سال و 25 سال به میزان قابل توجهی بالاتر است. بنابراین بر اساس اصول بیم سنجی، از بیمه گذاران این سنین حق بیمه بالاتری می باید دریافت شود. همچنین، بیش از 50 درصد از خسارت های منجر به آسیب های جانی در تمام انواع خودرو، متعلق به رانندگانی است که بیمه گذار نبوده است. بنابراین خودروهایی که رانندگان متعدد دارند، می باید حق بیمه بالاتری پرداخت کنند. ویژگی سن بیمه گذاران خودروهای اتوکار تاثیر قابل توجهی بر نرخ خسارت ها نداشته است.

    کلیدواژگان: بیمه شخص ثالث وسایل نقلیه موتوری زمینی، احتمال شرطی، درخت تصمیم، ماتریس دقت کلاس بندی
  • اسماعیل جعفری مهر، بهرام سحابی*، حسن حیدری، محمدعلی دهقان دهنوی صفحات 177-213

    مطابق با ادبیات مالی، در صورت وجود مساله عدم تقارن اطلاعات، مشکل نمایندگی می تواند بر کیفیت اعتبارات بانک ها تاثیر بگذارد. در این رابطه، بر اساس نتایج مطالعات مرتبط، پاداش های پولی و نگرانی های شغلی مسیول وام دهی یا سایر نمایندگان بانک در فرآیند وام دهی، بر مشکل یادشده و در نتیجه کیفیت اعتباردهی موثر است. پیرو مطالعات یادشده، در این مقاله، با استفاده از داده های مرتبط با تسهیلات خرد یک بانک ایرانی بین سال های 1390 تا 1397، اثر پاداش های پولی و نگرانی های شغلی اعضای کمیته اعتباری شعبه ها بر کیفیت تسهیلات خرد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت؛ به این منظور، از آنجا که متغیر وابسته (کیفیت تسهیلات خرد) یک متغیر ترتیبی گسسته است و از سوی دیگر فرض رگرسیون های موازی نقض شد، از الگوی لاجیت ترتیبی تعمیم یافته استفاده گردید. نتایج برآورد الگوی یادشده نشان داد (1) تعریف یک ساز و کار انگیزشی که منجر به تغییر سیستم پاداش و جریمه مرتبط با اعطای تسهیلات از «اتکای صرف به حجم تسهیلات» به «اتکای همزمان به حجم و نتیجه عملکرد (کیفیت) تسهیلات اعطا شده»، کیفیت تسهیلات خرد اعطایی توسط کمیته اعتباری شعبه های بانک مورد مطالعه را بهبود داده است و (2) جایگزینی جوانان با بازنشسته ها در کمیته اعتباری شعبه ها، کیفیت تسهیلات خرد را بهبود داده است که دلیل آن نگرانی های شغلی بیشتر جوانان، ناشی از چشم انداز پیشرفت شغلی بیشتر آنها در مقایسه با بازنشسته ها است. همچنین از سایر نتایج مهم می توان به اثر مثبت «افزایش حضور زنان در کمیته اعتباری شعبه» بر «کیفیت تسهیلات خرد» اشاره نمود.

    کلیدواژگان: پاداش های پولی، نگرانی های شغلی، مسئول وام دهی، کیفیت تسهیلات خرد، کمیته اعتباری شعبه
  • مریم جعفری طادی، مصطفی رجبی *، زهرا زمانی، بهار حافظی صفحات 215-245

    وفور منابع طبیعی در برخی از کشورها همچون موهبت عمل کرده و منجر به افزایش رشد و توسعه آن ها شده است، اما در برخی دیگر همچون مصیبت ظاهر شده و منجر به کاهش سرمایه گذاری در بخش هایی مانند سلامت به عنوان عامل مهم رشد اقتصادی و از دیدگاه عدالت اجتماعی حقی مسلم برای همگان شده است. مقاله حاضر با استفاده از روش خود رگرسیونی با وقفه های گسترده (ARDL) به بررسی تاثیر وابستگی به درآمد نفت بر شاخص امید به زندگی به عنوان شاخص سلامت در ایران طی دوره 1396-1363 می پردازد. نتایج برآورد نشان داد که در بلند مدت تاثیر رانت نفت به عنوان شاخص وابستگی به منابع طبیعی، بر امید به زندگی در ایران به صورت U معکوس بوده است. به عبارتی تا اندازه مشخصی رانت منابع نفتی اثر مثبتی بر امید به زندگی داشته، اما با افزایش وابستگی به منابع نفتی، این اثر منفی شده است. سپس برای تحلیل اثر کیفیت نهادی بر ارتباط بین وابستگی به منابع نفتی و پیامد سلامت، نتایج برآورد برای ایران با سه کشور در حال توسعه با درجه کیفیت نهادی ضعیف شامل عربستان سعودی، بحرین و کویت، و سه کشور توسعه یافته با درجه کیفیت نهادی قوی شامل نروژ، کانادا و ایالات متحده آمریکا مقایسه شد. نتایج نشان داد که در کشورهای دارای کیفیت نهادی ضعیف، رابطه بین رانت نفت و امید به زندگی همانند ایران است، اما در کشورهای دارای کیفیت نهادی قوی، رانت نفت بر امید به زندگی بی اثر بوده است. بنابراین درجه توسعه یافتگی و کیفیت نهادی کشور در تبدیل رانت نفت به موهبت یا مصیبت موثر است.

    کلیدواژگان: سلامت، وابستگی به منابع طبیعی، امید به زندگی، کیفیت نهادی
  • فرهاد امیری، کاوه درخشانی درآبی*، حمید آسایش صفحات 247-267

    با توجه به گسترش تجارت و وابستگی زنجیره تولید در زیربخش های اقتصادی به تجارت بین الملل، نوسانات نرخ ارز می تواند تاثیرات گسترده ای بر تجارت و به تبع آن بر ارزش افزوده زیربخش های اقتصادی داشته باشد. از اینرو، هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین نوسانات نرخ ارز و ارزش افزوده زیربخش های اقتصادی در ایران است. بدین منظور از داده های سری زمانی در دوره 96-1350 مربوط به سه بخش اصلی اقتصادی و 12زیربخش منتخب استفاده شده است. برای برآورد ضرایب، نخست نوسانات نرخ ارز با استفاده از روش TV-GARCH و تکانه تقاضای کل با استفاده از فیلتر هدریک-پرسکات استخراج و سپس ضرایب مدل با استفاده از الگویARDL برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که نوسانات نرخ ارز از یک الگوی با ضرایب متغیر در طول زمان پیروی می کند. نوسانات نرخ ارز رابطه منفی و معناداری در کوتاه مدت و بلند مدت بر ارزش ازوده بخش صنعت داشته است، نوسانات نرخ ارز تاثیر معناداری بر ارزش افزوده بخش خدمات نداشته و در کوتاه مدت و بلندمدت رابطه مثبت و معناداری بر ارزش افزوده بخش معدن داشته است. همچنین رابطه نوسانات نرخ ارز بر برخی زیربخش های صنعت نظیر مواد غذایی، خوراکی ها و آشامیدنی ها مثبت و معنادار بدست آمده است.

    کلیدواژگان: نوسانات نرخ ارز، رشد اقتصادی، ارزش افزوده، زیربخش های اقتصادی
|
  • Page 0
  • TAYEBEH NASRINDOOST, Karim Emami Jazeh *, Sayed Shamsedin Hosseini, Kambiz Paykarjou Pages 1-43

    This paper, in terms of government financing bonds as a distinguishing feature of this study from other studies, seeks to examine the impulsive effects of government investment policy on private investment and its interaction with these bonds in a dynamic general equilibrium model. It is a coincidence with the Bayesian solution method in the 70s and 90s.Also, This article seeks to compare the effects of this policy by eliminating tax shocks. The results show that in the event that the government issues bonds to finance itself, initially public and private investment have crowd out effect and with the completion of government development projects and the preparation of infrastructure by the government, private investment will increase. Also, value added and price levels increase. Also, these results may not lead to such results if tax policies are not implemented. Due to government intervention and government investment, and thus the formation of the total investment by government, it is obviously, with this intervention, there is no traditional relationship between interest rates and private investment and the other hand, this traditional link, between interest rates and investment has been dispelled by domestic resource theorists. In particular, as Shaw and Mckinnon show, this relationship is eliminated in developing countries, although the lack of this relationship is also observed in other developed countries. Also, the results of the present study confirm these economic theories about the Iranian economy. And the other hand, after presenting the conclusions and recommendations of the model, other offers are also provided to public financing

    Keywords: Government Bonds, Investment, Government Finance, Tax Policy, Stochastic Dynamic General Equilibrium Model (DSGE)
  • Parisa Mohajeri *, Seyyed MohammadHadi Sobhanian Pages 45-71

    Value-added tax is a type of consumption tax that encourages investment and production by strengthening savings incentives. However, its regressiveness nature is a weakness of this type of tax, and because of the higher tax burden imposed on low-income deciles, it has adverse effects on income distribution. In the face of this problem, two approaches have been adopted in the countries implementing the VAT system; the first is to exempt the group of goods that have a high share of low-income households' spending baskets, and the second is to design a multi-rate tax system so that luxury goods and services are subject to higher tax rates. Iran is also one of the countries that, by focusing on the first approach, exempted a number of goods and services from the VAT law approved in 2008 and expanded the scope of these exemptions in the recent amendments approved by the parliament in 2020. In the present article, using household income-expenditure data in 1397, the effect of applying each of the above tax structures on the degree of regressiveness and Gini coefficient has been evaluated. The findings of the article indicate that first of all, the implementation of the value added tax structure approved in 2008 reduces the intensity of the tax burden of rural income deciles, but does not have much effect on urban income deciles. Secondly, the extension of exemptions in the amendment approved by the parliament in 2020 compared to the previous law in 1387, not only does not help improve the severity of the regressiveness of VAT, but also increases the tax burden on all income deciles of urban and rural households. Third, exemptions do not have a significant effect on the Gini coefficient and cannot improve income inequality. Given that expanding the scope of exemptions has virtually no role in reducing income inequalities, it is recommended that while limiting the scope of exemptions, a logical framework for exemptions be designed.

    Keywords: Value Added Tax, Tax Exemption, Degree of Regressiveness, Gini Coefficient, Product by Product Input-Output Table
  • AmirHosein Montazerhojat *, Seyyed Aziz Arman, Ebrahim Anvari, Soheila Barzegar Pages 73-105

    The purpose of this paper is to investigate the effect of stock market demand side shock on a selection of macroeconomic variables with the approach of stochastic dynamic equilibrium (DSGE) models. For this purpose, data from the period 1368-98 with seasonal frequency and Bayesian method have been used to estimate the model parameters, in which the initial values ​​for the parameters are determined as the previous distribution and these initial values ​​are combined with the results of maximum likelihood estimation based on real data. It becomes. If the initial information in the previous distribution is complete and accurate and the maximum likelihood estimate cannot help the model estimate, the Bayesian method becomes a calibration. But if the previous distribution information was completely incorrect and inaccurate, the Bayesian method becomes the maximum likelihood method. In the intermediate state, Bayesian method is a combination of two methods of calibration and maximum likelihood. In general, capital market shocks can affect macroeconomic variables in two ways. The first route is household consumption expenditures and the second route is corporate investment expenditures. Therefore, the direct effects of stock price fluctuations on total expenditures have made the stock market known as a leading indicator in the economy and therefore have been considered in experimental studies. In this study, the shock from the capital market area is considered based on the market demand segment, in which the tendency of households to keep their assets in the form of stocks increases. The results show that private investment, production, inflation and consumption expenditures increase and interest rates decrease with the shock of a measure deviation from the demand side of the stock market.

    Keywords: Stocks, Financial Assets, Shocks, Stochastic Dynamic General Equilibrium Model (DSGE)
  • Shiva Alizade, Mohammad Alizadeh *, Vahid Shaghaghi Shahri, Mahboubeh Delfan Pages 107-139

    In recent decades, different economies have experienced more financial decentralization policies than ever before. The reason for the increasing tendency of countries towards financial decentralization can be attributed to various goals such as increasing efficiency, reducing inflation, reducing unemployment, increasing economic growth, and so on. Therefore, the present study in the form of a spatial modeling seeks to answer the question that in the Iranian economy, by implementing policies of financial decentralization and transfer of power to the provinces, we can see a decrease in the misery index?The results of model evaluation estimated for the period 2006-2016 show that the effect of financial decentralization of expenditures and financial decentralization of income on the misery index of Iranian provinces has been positive, with a one percent increase in decentralization indices. Financial expenses and income increase the misery index by 0.061 and 0.063 percent, respectively.These results mean that the implementation of decentralization policies in the country can be accompanied by an increase, albeit a small one, in the index of economic misery. The analysis of the mentioned results indicates that in the developing country of Iran, decentralization will increase the differences between the regions, which indicates the inability of provincial governments to manage the resources allocated to them. Other findings of the article also indicate the positive effects of per capita income and annual population growth rate on the misery index. Per capita income coefficients and population growth rates were 0.18 and 0.016, respectively. In addition, the estimated coefficient for the literacy rate was -2.96%.

    Keywords: Misery index, financial decentralization, spatial measurement
  • Mahnaz Manteqipour *, Vahid Ghorbani, Mahbuobe Alaei Pages 141-175

    According to Note 1, Article 18 of Third Party Liability (TPL) Insurance Law 1395 (2016), Central Insurance of I. R. Iran (CII) in cooperation with Law Enforcement Force of I. R. Iran is obliged to work out to allow for the issuance of TPL policy based on the characteristics of the driver by the end of Sixth Five-Year Development Plan. As a result, in the premium calculation and the third party claims, the characteristics of the driver must be taken into account. Thus, using six-year data from an insurance company, the effect of the policyholders’ age on the incurred damages are investigated.In this study, initially, with the help of Kolmogorov-Smirnov two-sample test, the age distribution of the reckless policyholders and drivers were compared. The results indicated that ‘age’ characteristic plays a role in causing damages. Due to the age differences among policyholders and the four major vehicle types, the calculations were distinctively performed based on each set of vehicles. Using conditional probability, the possibility of damages caused by different age groups was measured. Furthermore, the decision tree model was developed based on the three registered characteristics of the policyholders including age, gender, and type of customer.The results indicated that among the passenger cars, trucks, and motorcycles, the probability of damages caused by policyholders having less than 22, 30, and 25 years of age is respectively considerably high. Thus, according to actuarial principles, these policyholders must reasonably pay more premiums. The results further showed that more than 50% of the claims that involved fatality in all types of vehicles were related to drivers that had no insurance policy. Therefore, several drivers that share the same vehicle must pay more premiums. The age characteristic of the policyholders does not have any significant effect on claims involving buses or vans.

    Keywords: Third party insurance for motor vehicles, conditional probability, decision tree, classification accuracy matrix
  • Esmaeil Jafarimehr, Bahram Sahabi *, Hassan Heydari, MohammadAli Dehghan Dehnavi Pages 177-213

    According to the financial literature, the agency problem can affect bank loans when there is information asymmetry. In this regard, the contract between the bank and bank agents, who are involved in the lending process, is considered crucial along with monetary incentives. Career concerns and characteristics of bank agents can also affect these agents' performance, and effectiveness of the bank’s monetary incentives. Based on the results of empirical and theoretical studies, the performance-based incentives or rewards (as opposed to lending-based incentives) and more career concerns of bank’s agents leads to an increase in the quality of lending, albeit by reducing risk-taking leads to reduction in the lending measure (profitability) of the bank. This paper analyzes the effects of monetary incentives and career concerns on micro-loans quality. The effects of monetary incentives were analyzed by studying how the members of the branch credit committee of an Iranian commercial bank were compensated by the bank. In fact, this bank changed from a volume-based compensation system into a compensation system based on both “lending volume” and “performance”. The paper also analyzes the impacts of career concerns on loan quality by considering the characteristics of branch credit committee’s members. Since, on the one hand, the dependent variable (loan quality) is a discrete ordinal variable and on the other hand, based on the Brant test᾿s result the proportional odds assumption was violated, the generalized ordinal logit model was used. The results indicated that “performance-based incentives” improved micro-lending quality. The results also showed that branch credit committees with more women and youth people had higher micro-lending quality.

    Keywords: Monetary Incentives, Career Concerns, Loan Officer, Micro-Lending Quality, Branch Credit Committee
  • Maryam Jafari Tadi, Mostafa Rajabi *, Zahra Zamani, Bahar Hafezi Pages 215-245

    The abundance of natural resources in a country is considered a blessing and led to increased growth and development, but in others it has appeared as a disaster and led to a decrease in investment in sectors such as health as an important factor of economic growth and rights, but in others it has appeared as a curse of resources and led to a decrease in investment in sectors such as health as an important factor of economic growth and rights. The present article uses the Autoregressive-Distributed Lag (ARDL) method to investigate the effect of oil dependence on life expectancy index as a health index in Iran during the period 1984-2017. The results showed that in the long run, the effect of oil rents as an indicator of dependence on natural resources on life expectancy in Iran has been inversed U-shaped. In other words, to a certain extent, the rent of oil resources has had a positive effect on life expectancy, but with the increase of dependence on oil resources, this effect has become negative. Then, to analyze the effect of institutional quality on the relationship between dependence on oil resources and health outcomes, the estimation results for Iran with three developing countries with poor institutional quality including Saudi Arabia, Bahrain and Kuwait, and three developed countries with strong institutional quality Norway, Canada and the United States were compared. The results showed that in countries with poor institutional quality, the relationship between oil rents and life expectancy is the same as in Iran, but in countries with strong institutional quality, oil rents have been ineffective on life expectancy. Therefore, the degree of development and institutional quality of the country is effective in turning oil rents into a blessing or a calamity.

    Keywords: Health, Dependence on Natural Resources, Life Expectancy, Institutional Quality
  • Farhad Amiri, Kaveh Derakhshani Darabi *, Hamid Asayesh Pages 247-267

    According to the expansion of trade and the dependence of the production chain in economic subsectors on international trade, exchange rate fluctuations can have a great effect on the international trade and, consequently, on the value added of economic subsectors. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the relationship between exchange rate fluctuations and value added of economic subsectors in Iran. For this purpose, the time series data for three main economic sectors and 12 selected subsections in the period 1971-2017 have been used. To estimate the coefficients, first the exchange rate fluctuations are calculated by TV-GARCH method and the total demand shocks is extracted using the Hedrick-Prescott filter and then the ARDL model is applicated to estimate the short and long run coefficients. The results show that exchange rate fluctuations follow a model with time varying coefficients. Exchange rate fluctuations in the short and long term have a negative and significant relationship with industrial value added, exchange rate fluctuations have no significant relations with value added of the service sector, and in the short and long term have a positive and significant relationship with value added of the mining sector. Also, the relationship between exchange rate fluctuations with some industrial subsectors are not compatible with theoretical literature, for example food and beverage industries have a positive and significant relations with exchange rate fluctuations in short and long run. Furthermore, chemical subsector value added in short have a significant negative relationship with exchange rate fluctuations but insignificant in long run.

    Keywords: Exchange rate Fluctuations, Economic growth, value added, Economy Sub-Sector