فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 43 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ماندانا علیمی*، سارا جاوید مظفری صفحات 13-40

    منظومه جمشید و خورشید در میان عموم مردم و قاموس پژوهش های علمی، اثری ناشناخته و غریب است. بی شک این نا آگاهی تاریخی و ابهام برانگیز بر رهیافت بینامتنیت این منظومه، ما را مترصد این مقاله نمود. این مقاله با رویکردی تاریخی-عرفانی ضمن اشاره به روان شناسی فردی و اجتماعی آن عصر، نشانگر حلقه هایی از ادب وعرفان است که به کمک رهیافت بینامتنیت و چهارچوب نظری «تاریخ گرایی عرفانی» کوشیده است با نشانه های درون متنی و برون متنی -به خلاف باورهای عوام- عرفانی بودن منظومه جمشید و خورشید را اثبات کند. مطابق دستاوردهای تحقیق، از این منظر می توان به اثبات فرضیه عرفانی بودن متن جمشید و خورشید پرداخت: رمزگشایی مقاله از شالوده بینامتنی اثر که پیوندی دیالکتیک و گفتگومدارانه دارد. با تحلیل این اثر می توان به ژرف ساخت این منظومه صوفی گرایانه قرن هشتم آگاه شد. این اثر در گفتگو با ساخت قالب فکری و فرهنگی قرن هشتم یعنی عرفان گرایی، آفریده شده است. این مقاله با رویکرد «تاریخ گرایی عرفانی» و رهیافت بینامتنیت با تکیه بر ژرف ساخت منظومه جمشید و خورشید با توجه به عناصر آفرینش (ادبی- عرفانی) قرن هشتم، نوشته شده است. روش تحقیق در این پژوهش از نظر هدف با توجه به ماهیت آن، از پژوهش های نظری محسوب شده و  بر پایه مطالعات کتابخانه ای است و روش تحقیق در آن به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است..

    کلیدواژگان: بینامتنیت، جمشید و خورشید، سلمان ساوجی، سمبولیسم عرفانی، تاریخ گرایی
  • علی گراوند*، مریم ساکی صفحات 41-67

    نظریه استعاره شناختی جرج لیکاف و مارک جانسون، استعاره را از ابزار خیال انگیز کردن کلام به ابزاری برای اندیشه و شناخت ارتقا داده است. لیکاف و جانسون دریافتند که استعاره ها صرفا برای زبان ادبی نیستند؛ بلکه در زبان روزمره هم کاربرد دارند و شاعران این استعاره ها را برای بیان مقاصد خود به زبان ادبی و شعر انتقال داده اند. استعاره مفهومی به وسیله «قلمرو مبدا» و «قلمرو مقصد» مفاهیم را ملموس می کند. «قلمرو» آن محدوده از واژگان و معنا است که مفهومی را تصویر یا «نگاشت» می کند. مثلا وقتی می گوییم: «زندگی سفر است»، سفر، «قلمرو مبدا» و زندگی، «قلمرو مقصد» است. در این طرح واره برای زندگی که یک مفهوم انتزاعی است،از مفهومی ملموس استفاده شده است. نویسندگان در مقاله حاضر با رویکرد به این نظریه به تحلیل و تفسیر اولین غزل دیوان حافظ پرداخته و ثابت نموده اند که غزل اول دیوان حافظ بر اساس استعاره مفهومی «عشق سفر است» سروده شده و تمامیت آن بر اساس این استعاره قابل شرح و تفسیر است و تمام اجزای آن در خدمت القای این مفهوم هستند.

    کلیدواژگان: حافظ، استعاره شناختی، قلمرو مبدا، قلمرو مقصد، نگاشت
  • سیامک سعادتی* صفحات 68-90

    از دیرباز مفهوم انسان کامل به اشکال مختلف در ادیان توحیدی و نحله های مختلف عرفانی مطرح شده است؛ برای مثال موضوع خلق انسان به صورت خدا که در عهد عتیق آمده   و هم مسئله کامل بودن انبیایی همچون نوح در همان کتاب، حکایت از آشنایی جهان یهودی و مسیحی با مفهوم انسان ایزدی و خداگونگی دارد. این نوع نگرش حتی در فلسفه مسیحی و در قرون وسطی به نحوی مطرح بوده است . ازاین رو، انسان کامل کسی است که کمال پذیرفته  و شبیه خدا شده است و این به عکس انسان ناقص است که به سبب فقدان کمال ، شباهتی با خدا ندارد. در این نوشتار، ابتدا دیدگاه ادیان توحیدی و عرفانی درباره مفهوم انسان کامل بررسی شده؛ سپس این مفهوم در آثار ادبی-عرفانی عربی و فارسی کاویده و سپس تحلیل شده است تا تفاوت ها و شباهت های نگاه اندیشه های مذهبی و عرفانی محض با نگاه عرفای ادیب روشن گردد. خلاف دیدگاه مشهور که محی الدین ابن عربی را واضع نظریه انسان کامل می داند، نویسنده این مقاله معتقد است مفهوم انسان کامل در ادیان توحیدی، عرفان اسلامی و آثار عرفای قرون پیش از ابن اعربی آمده است و وی این مفهوم را تنها به صورت نظام مند و گسترده بیان کرده است. از میان عرفای ادیب: النفری، سنایی، میبدی، ابن عربی، مولوی، شیخ محمود شبستری و حافظ این مفهوم را در آثار خود آورده و به بیان اوصاف آن پرداخته اند.

    کلیدواژگان: ادیان توحیدی، عرفان اسلامی، عرفای ادیب، انسان کامل، ابن عربی
  • محسن وثاقتی جلال*، شیما فرجی فر، زهرا نصیری صفحات 91-119

    هر چند یونگ در نقد ادبی جدید، مادینه روان و آنیما را بر سر زبان ها انداخت،  اما باور کهن بزرگ بانوی هستی با جغرافیای فکری نظامی سازگاری ویژه ای دارد. اسطوره بزرگ بانوی هستی باور کهنی است که همواره در ذهنیت مردم جهان وجود داشته و چنین می نماید که  نظامی، هنگام سرایش هفت پیکر، با این اسطوره قدیمی آشنا بوده و از آن در خلق این اثر ادبی بهره برده است. در این نوشتار پرسش اصلی این است که نظامی با چه شگردهایی اسطوره مادینه روان را در اثر هفت پیکر به کار گرفته است؟ نویسندگان این مقاله برای دستیابی به پاسخی شایسته، هفت پیکر نظامی را از دید مادینه عظیم روان به روش توصیفی-تحلیلی، استقرایی ناقص و آوردن شواهد مثال بررسی نموده و هر جا لازم بوده از نظریه یونگ نیز بهره برده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد؛ کمال جویی همواره یکی از دغدغه های مهم ایرانیان بوده که در طول زمان با توجه به شرایط اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دچار تحول شده و در منظومه های عرفانی به تکامل رسیده است. اگر سیر کمال جویی ایرانیان به سه دوره آغازین، میانه و دوره تکامل تقسیم گردد، هفت پیکر نظامی مصداق بارزی از دوره میانه است؛ در این اثر ادبی همسران بهرام، نمادی از بزرگ بانوی هستی و مادینه روان او هستند که در راه رسیدن بهرام به کمال، نقش راهنما و پیر و دلیل راه را ایفا می کنند تا او با تزکیه نفس و رسیدن به خودآگاهی، پادشاهی عادل و عاقل گردد و شایستگی رفتن به ظلمات غار و دستیابی به جاودانگی را پیدا کند. دریافت این نکته در کنار مولفه های زیبایی شناسی دیگر، این اثر را به شکل معناداری، زیبا و هنری و عمیق کرده است.

    کلیدواژگان: اسطوره، بزرگ بانوی هستی، مادینه روان، یونگ، کمال جویی، هفت پیکر، بهرام گور
  • محمداسماعیل عبداللهی*، حسن رمضانی صفحات 120-144

    عرفان پایولوکویلیو، عمدتا برخوردار از نوعی عرفان روانشناختی است که یافتن حقیقت را با تکیه بر خود پیگیری می کند. به طور کلی «انسان شناسی» و به طور خاص انسان آرمانی مهمترین عنصری است که آموزه های کویلیو، حول محور آن می گردد. نگاه تک ساحتی به انسان و تحدید عاقبت انسان به این دنیا، اندیشه ای است که زیربنای معرفتی آموزه های کویلیو است. در بررسی آثار پایولوکویلیو آنچه محور و اساس شناخت قرار می گیرد، الگویی است که او از انسان کامل ارایه می دهد. کویلیو می کوشد تا از طریق رمان هایش، اندیشه خویش از انسان آرمانی ترسیم نماید؛ به طوری که او آن شیوه را غایت راه انسان های جویای خوشبختی و تنها راه رهیدن از گرفتاری ها و مصایب معرفی می کند. در اصل این که عاقبت انسان را محدود به این دنیا می کند و غایت سیر تعالی را نیز همین جا متوقف میسازد، خود مهمترین دلیل بر ضرورت نقد و بررسی این اندیشه است. این پژوهش از جنس پژوهش های توسعه ای با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و با تاکید بر تطبیق به نگارش درآمده است. نویسندگان این مقاله می کوشند تا ضمن تبیین این اندیشه، به نقد و بررسی آن بر اساس شیوه کشف ناسازگاری درونی و بیرونی بپردازند. بر اساس تحقیق صورت گرفته این نتیجه حاصل شد که: اساس کمال طلبی و فطرت بشری، چیزی خارج از ساحت ماده و جسمانیت را طلب می کند در حالی که الگوی ارایه شده انسان آرمانی در اندیشه کویلیو، دارای شاخصه ها و ابعادی کاملا جسمانی و منحصر به دنیای مادی است که امکان فهم مراتب ماورایی را از انسان سلب می کند.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، انسان کامل، انسان آرمانی، پائولو کوئلیو، رمان
  • ماه نظری* صفحات 145-174

    اخلاص، انفراد است؛ یعنی از همه بریدن و به خدا پیوستن و بر بساط محبت نشستن و مرغ تیزپرواز آمال و علایق را پرکندن. عارف نباید به عبادات خویش مغرور و متکی باشد؛ چون خودبین، خدابین نگردد. بلکه عارف رستگار ی و تنزیه روح خویش را به عنایت الهی نسبت دهد، نه به کوشش خویش. اخلاص، نوری است که در نهاد عارف، افروخته می شود تا از شرک و اشتراک اعراض کند. سالک در نخستین قدم، باید دل را از آلودگی ها بزداید و درتمام امور ریا نورزد و در اعمال و عبادات خویش، رضایت وخشنودی خداوند را بجوید. راه حق از عبادت خدا جدا نیست و جزء خالق یگانه و رضایت او هدفی وجود ندارد. نویسنده این مقاله می کوشد در این پژوهش مشخص کند که آیا با عبادات می توان به اخلاص راه یافت؟ یا برای نیل به اخلاص به امور و معارف دیگری نیز نیاز است؟ در این میان حجاب هایی که سالک را از اخلاص دور می سازند، چیست؟ این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از منابع کتابخانه ای انجام گرفته است. هدف از این پژوهش ادراک مراتب و وسایطی است که درک و نیل به آن وسایط، سالک را به مراتب اخلاص نزدیک تر کند و با استمداد از آن حجاب ها وموانع را یکی پس از دیگری پس زند، تا جمال جانان بر او جلوه گر شود.  از جمله دریافت های مخاطبان از خوانش این پژوهش این است که مولانا اخلاص را تسلیم محض سالک، در برابر حکم بی چون و چرای حق تعالی می داند.

    کلیدواژگان: شریعت، عرفان، اخلاص، مقامات، حجاب
  • مریم السادات صحفی، حسین آذرپیوند*، محمد سلامتیان صفحات 175-198

    از نخستین سده های اسلامی، عرفان به صورت یکی از ارکان معرفت در کردار و نوشتار بسیاری از فرهیختگان مسلمان، راه یافت. مفسران قرآن کریم از جمله کسانی بودند که از این دریای معرفت در تفسیر آیات قرآن بهره گرفتند. خواجه عبداله انصاری، عارف قرن پنجم هجری، در نثر مسجع خویش و در قالب مناجات، علاوه برطرح مضامین عرفانی و سیر و سلوک عملی، مسایل اخلاقی و تعلیمی را نیز به اشاره بیان می‏کند. در قرن سیزدهم هجری نیز عارفی شیعی به نام «صفی علیشاه» تفسیری منظوم از قرآن نگاشته و در آن مضامین عرفانی را در قالب سیر و سلوک عملی بیان کرده و گاهی نیز به این مضامین، رنگ فلسفی داده است. آمیخته شدن حکمت و عرفان و نزدیک شدن عقل و دل در این تفسیر منظوم به خوبی مشاهده می‏شود. سوره یوسف (ع) یکی از بستر های مهم بیان مضامین عرفانی قرآن است. نگارنده در مقاله پیش رو، با تکیه بر این سوال اساسی که میزان اشتراک و افتراق دیدگاه های عرفانی سده پنجم و سیزدهم هجری در تفسیر آیات شریف قرآن تا چه اندازه است، به بررسی تطبیقی مضامین عرفانی سوره یوسف (ع) در دو تفسیر یادشده پرداخته است؛ تفاسیری با ویژگی های متفاوت که مربوط به دو دوره مختلف از عرفان اسلامی است.

    کلیدواژگان: سوره یوسف، مطالعه تطبیقی، مضامین عرفانی، خواجه عبدالله انصاری، صفی علی شاه
|
  • Mandana Alimi*, Sara Javid Mozafari Pages 13-40

    The poem “Jamshid and the Sun” is an unknown and strange work among the general public and the encyclopedia of scientific research. Undoubtedly, the historical and uncertain ignorance of the intertextual approach of this poem has led us to write this article. Through a historical-mystical approach, while referring to the individual and social psychology of that era, the article tries to show circles of literature-mysticism., Applying the intertextuality approach and the theoretical framework of "mystical historicism", the article has tried to prove the mystical nature of “Jamshid and the Sun” poem with reference to in-text and extra-textual signs - contrary to popular beliefs. According to the results from this study, from this perspective, the hypothesis about the mystical nature of “Jamshid and the Sun” text can be proved. That is, the article deciphers the intertextual foundation of the work, which despite the dialectical link, is still "conversational". This poem has a mystical color and atmosphere which comes about through resorting to the epic myths of ancient Iran and imitating the lyrical background and narrative techniques, especially those of Nezami’s poem “Haft Peykar”, the structure and mystical techniques of Suhrawardi stories such as: Red Wisdom, Sanaei’s Sir Al-Ebad, the stories of "Castle" "The Essence of Pictures" and "The Controversy of the Chinese" from Rumichr('39')s Masnavi. Therefore, the poem “Jamshid and the Sun” is an unknown and strange work in expressing the general theories of society and even in scientific research. By analyzing this work, we can reveal the depth of this example of eighth-century Sufi poetry. This work was composed in response to the intellectual and cultural framework of the eighth century’s intellectual and philosophical background, namely mysticism. This article has been written based on the "mystical historicism" approach and the intertextual approach used for depicting the depth of “Jamshid and the Sun” poem according to the elements of poetry (literary-mystical) in the eighth century.

    Keywords: Intertextuality, “Jamshid, the Sun”, Salman Savaji, mystical symbolism, historicity
  • Ali Garavand*, Maryam Saki Pages 41-67

    Metaphors have been upgraded from being a word fantasizing tool to a tool for cognition and thinking by George Lakoff’s and Mark Johnson’s cognitive metaphor theory. Lakoff and Johnson found out that metaphors do not only belong to literary language, but they are functional in everyday language, while the poets employ the metaphors in poetry and literary language for their own purposes. Conceptual metaphors make concepts tangible using “source domain” and “target domain”. “Domain” is a scope of words and meanings which make a concept imaginable or “mapped”, for example journey is the “source domain” and life is the “target domain” in “life is a journey”. In this schema we used a tangible concept for life which is an abstract concept.  Relying on this theory, the current study conducted an analysis of Hafez Divān’s first sonnet to prove that the sonnet is based on and fully explainable by “love is a journey” conceptual metaphor; in fact all the sonnet’s components serve to induce this concept.

    Keywords: Hafez, cognitive metaphor, source domain, target domain, mapping.
  • Siamak Saadati* Pages 68-90

    The concept of the “chr('39')Perfect Human” has been presented in various forms in monotheistic religions and different mystical sects. The subject of the creation of the man, in the form of God discussed in the Old Testament, and the perfection of the all prophets such as Noah, in that book show the familiarity of Jewish and Christian worlds with god-like and superior human beings; an attitude presented in the medieval Christian philosophy. Thus, the “Perfect Human” is the one who has reached the perfection and looks like God, unlike the imperfect human who lacks this quality and is not like God. In this article, first of all the views of monotheistic and mystical religions about the concept of the chr('39')chr('39')Perfect Human" are examined and then, this concept is explored in Arabic and Persian literary-mystical works and finally analyzed in order to clarify the differences and similarities between pure religious and mystical ideas. Unlike the popular belief considering Mohi-ud-Din Ibn Arabi as the founder of the theory of the “Perfect human”, this concept has been discussed in monotheistic religions, Islamic mysticism, and the works of medieval mystics. Ibn Arabi expressed this concept in a systematic and extensive way. Among the litterateur mystics: Al-Neffari, Sanai, Meybodi, Ibn Arabi, Rumi, Sheikh Mahmoud Shabestari and Hafez have expressed his characteristic beliefs and thoughts.

    Keywords: Ibn Arabi. Monotheistic religions, perfect human, Islamic mysticism, litterateur mystics
  • Mohsen Vesaghati Jalal*, Shima Farajifar, Zahrah Nasiri Pages 91-119

    Although in modern literary criticism the concepts of the material psyche and the anima have popular through Jungchr('39')s psychology, what is more in line with Nezami intellectual geography is the fact that myth is the great lady of the universe. The universe’s great lady is an old belief that has always existed in people’s minds. When Nezami was composing the poem “Haft Peykar”(literally seven-figure), he was probably familiar with this myth and used it. This research aims to find an appropriate answer to this question that why the “Haft Peykar”, unlike most romantic stories, presents the idea of a plurality of beloveds. To achieve a convincing answer, the“Haft Peykar”, has been considered from a psychoanalysis perspective and the myth of the universe’s great lady and has led us to the conclusion that: Bharam’s wives symbolize the universe’s great lady and they are his mind’s Anima and that they play the role of old wisdom in Bahram’s pursuit of human perfection so that he, through self-refinement, would become a just and wise king and will have worthiness enough to go to the cave of darkness and achieve immortality. Understanding this, along with other aesthetic components, has made this work meaningfully beautiful and artistic.

    Keywords: Myth, universe great lady, Young, mind feminine, Perfectionism, “haft peykar”, Bahram-e Gur
  • MohammadEsmail Abdollahi*, Hassan Ramezani Pages 120-144

    Paulo Coelhochr('39')s mysticism is mainly a kind of psychological mysticism that seeks to find the truth with self-reliance. The elements of "anthropology" mainly and “the ideal human being” especially are the most important elements around which Coelhochr('39')s teachings revolve. A one-dimensional view of man and limiting manchr('39')s destiny to this world is an idea that underlies the epistemology of Coelhochr('39')s teachings. In examining Paulo Coelhochr('39')s work, what is central to cognition is the model he presents of the perfect man. Through his novels, Coelho tries to depict his idea of ​​an ideal human being so that he introduces that method as the end of the path of human beings seeking happiness and the only way out of troubles and sufferings. The fact that he limits all human destiny to this world and considers the end of the path of transcendence to be the same is the most important reason why we need to critique and study this ideas. This research is a kind of developmental research using descriptive-analytical method with an emphasis on comparative view. The authors of this article try to explain this idea and critique it based on the method of detecting internal and external incompatibility. Based on the findings, it was concluded that the basis of perfectionism and human nature demand something outside the realm of matter and corporeality, while the model presented by the ideal human being in Coelhochr('39')s thought has completely physical characteristics and dimensions. And it is limited to the material world, which deprives man of the possibility of understanding the transcendental.

    Keywords: Anthropology, Perfect Man, Ideal Man, Paulo Coelho, Novel
  • Mah Nazari* Pages 145-174

    Sincerity is solitude, that is, cutting off from everyone and joining God and sitting on the "love" stage and letting the sharp bird of hope and interests fly.  The mystic must not be proud of their "worship"(feminine) For God Himself does not look at the gods, but attributes the salvation and purification of His soul to Godchr('39')s providence, not His own effort. Sincerity is the light that burns in the eyes of ordinary people to keep them away from company and sharing. The seeker, in the first place, must avoid the pollution and not be enlightened in all matters and in his actions and worships , he must be satisfied and pleased. God bless the Purification of the path of truth, worship is one of the essentials, the intention of which is not just the Creator and His pleasure and the worshiper needs that all her actions, states, and thoughts be sincere to God.The question is, can sincerity be achieved through worship? Or are other matters and knowledge necessary? What are the hijabs that keep the seeker away from sincerity? Thus, our hypothesis is that Rumi considers sincerity to be the mere submission of the seeker to the unequivocal ruling of the Almighty. The aim of the research is to understand the levels and means that bring the seeker closer to sincerity. He goes through hijabs and obstacles one after another to show the beauty of his beloved. This article has been written based on descriptive-analytical method using library resources.

    Keywords: sincerity, sharia, mysticism, hijab
  • Maryamalsadat Sohofi, Hosein Azarpeyvand*, Mohammad Salatian Pages 175-198

    From the earliest centuries of Islamic history, mysticism as one of the pillars of knowledge, has appeared in the behaviors and writings of many Muslim scholars. Commentators of the Holy Quran were among those who used this sea of ​​knowledge in interpreting the verses of the Quran. The mystic of the fifth century AH, Khwaja Abdullah Ansari, in his prose and in his written of prayers, points out ethical and educational issues in addition to the mystical themes and material practices. In the thirteenth century, a Shiite mystic named Safi Alishah wrote a poetic interpretation of the Qurchr('39')an, expressing mystical themes in a practical way while at the ame time sometimes, he gave them philosophical themes. The reasoning of the heart and refernce to the concept of heart in this poetic interpretation can be well observed. One of the important contexts for expressing the mystical themes of the Qurchr('39')an is Surah Yusuf (AS). Based on the basic question of the degrees of commonalities and differences between the mystical views of the fifth and thirteenth centuries (AH) interpretations of the noble verses of the Qurchr('39')an, the present article has made a comparative study of the mystical themes of Surah Yusuf (AS) in these two interpretations. The imporatnt point is that these interpretations have different characteristics that are related to two different periods of Islamic mysticism

    Keywords: Surah Yusuf, Comparative Study, Mystical Themes, Khajeh Abdullah, Safi Ali Shah