فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احد بختیاری، نادر جهان مهر*، ریحان ایزدی صفحات 84-405
    مقدمه

    درصورت توسعه خدمات پیشگیرانه در سطوح مختلف، هزینه های روزافزون حوزه سلامت در کشورهای جهان به نحو چشمگیری کاهش خواهد یافت. ذی نفعان مختلفی در گسترش بهره مندی از منافع خدمات پیشگیرانه تاثیرگذارند که از جمله آنها به سازمان های بیمه به عنوان خریداران خدمت می توان اشاره کرد. تجربه کشورهای جهان در به کارگیری خدمات پیشگیرانه و آگاهی رسانی منافع حاصل از آن می تواند نقشی انگیزاننده در بین ذی نفعان اجرای چنین سیاستی در ایران داشته باشد. هدف این مطالعه شناسایی مهم ترین مداخلات تحت پوشش سازمان های بیمه گر فعال در نظام های سلامت کشورهای جهان است.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مرور نظام مند از مطالعات مرتبط با طیف متنوعی از خدمات پیشگیرانه در نظام سلامت و سازمان های بیمه و ارایه اطلاعات مبتنی بر شواهد از منافع مادی و غیرمادی توسعه این دسته از خدمات است که با تعریف کلیدواژه های جستجو در پایگاه اصلی مقالات بین 30 دسامبر 2004 تا ژانویه 2019 در سال 1397 انجام شد. پس از مرور مطالعات توصیه های سازمان جهانی بهداشت برای خدمات پیشگیرانه در حوزه بیماری های غیرواگیر، به عنوان کشنده ترین دسته بیماری ها در جهان و ایران، برای خوانندگان مشخص شد.

    یافته ها:

     دسته های مختلف خدمات پیشگیرانه در حوزه بیماری های مختلف در سطح جهان در حال ارایه هستند که منافع مادی و غیرمادی چشمگیری را برای جوامع به ارمغان آورده اند. کاهش هزینه ها، کاهش ناعدالتی در سلامت، افزایش کیفیت زندگی و بازده شغلی کارکنان از مهم ترین منافع توسعه چنین خدماتی هستند. گروه های مختلف جوامع مانند مشاغل خاص یا گروه های سنی و جنسی مشخص در عین حال که خدمات پیشگیرانه مشخص به خود را دارند، سازمان های بیمه گر مرتبط به خود را به وجود آورده اند که در حال ارایه خدمات پیشگیرانه مرتبط با وضعیت اجتماعی و محیطی خود هستند. سازمان های بیمه نقش به سزایی در بهره مندی و پوشش موثر خدمات پیشگیرانه در جوامع ایفا می کنند به طوری که احتمال اینکه فردی دارای بیمه از خدمات پیشگیرانه استفاده کند به مراتب از افراد فاقد بیمه یا دارای بیمه های درمان محور بیشتر است.

    نتیجه گیری:

     منافع خدمات پیشگیرانه در نظام های سلامت جهان اثبات شده اند به گونه ای که برخی از کشورها قانون الزام ارایه چنین خدماتی را برای سازمان های بیمه تصویب کرده اند. از سوی دیگر مواجهه سازمان های بیمه گر با هزینه های روبه افزایش، خدمات سطح3 آنها را با چالش جدی مواجه ساخته و توجه سیاست گذاران آنها را به کنترل هزینه ها هدایت کرده است. با افزایش آگاهی جامعه، نظام سلامت ایران هم اینک بیش از هر زمان دیگری به تغییر استراتژی از خدمات درمان محور به خدمات پیشگیرانه و ارتقادهنده سلامت نیاز دارد.

    کلیدواژگان: خدمات پیشگیرانه، سازمان های بیمه، نظام سلامت، پوشش خدمات
  • رستم زالوند، عبدالرضا دلاوری، نورالدین دوپیکر، مجید الله پنبه چی، محمد مسگرپور امیری* صفحات 106-117
    مقدمه

    شناسایی عوامل موثر بر جنبه های مالی بیمارستان، گام مهمی برای کنترل استراتژیک آن محسوب می شود. هدف این مطالعه بررسی روند و عوامل موثر بر درآمد بستری و سرپایی در یک مرکز درمان بیماران کووید-19 است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع تجزیه و تحلیل سری زمانی بود. با مراجعه مستقیم به بخش های اداری بیمارستان، درآمد بیمارستان (به تفکیک بستری و سرپایی) و فاکتورهای اثرگذار بر آن برای سال های 1394 تا 1399 به صورت ماهیانه گردآوری شد. برای سنجش مانایی متغیرهای مورد مطالعه از آزمون آماری Dickey-fuller استفاده شد. برای بررسی اثر متغیرهای مستقل بر درآمد بیمارستان از مدل خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی (ARDL) استفاده شد. تمام آنالیزها در نرم افزار EViews 10 انجام شد.

    یافته ها:

     طی دوره مورد بررسی به طور متوسط 73.65درصد از درآمدهای بیمارستان مربوط به درآمد بستری و مابقی مربوط به درآمدهای سرپایی بود. درآمد کل بیمارستان به قیمت جاری از فروردین 1394 تا شهریورماه 1399 رشد معناداری داشته است (P<0.0001) درحالی که درآمد کل بیمارستان به قیمت جاری (با ثابت نگهداشتن اثر تورم) کاهش معناداری داشته است (P<0.0001). هنگام شروع پذیرش بیماران کرونایی (اسفندماه 98) درآمد بیمارستان کاهش معناداری داشته و بعد از گذشت 3ماه در خرداد ماه 1399 به روند رشد بلندمدت خود بازگشته است. نتایج مطالعه نشان داد درآمد بستری و سرپایی به صورت معنادار تحت تاثیر متغیرهای کمیت ارایه خدمت، کیفیت ارایه خدمت و شاخص های عملکردی بیمارستان قرار گرفته است (P<0.05).

    نتیجه گیری

    شروع پاندمی کووید-19 با شوک کاهشی در درآمد بیمارستان همراه بوده است. افزایش ظرفیت تخت های مراقبت ویژه، افزایش تعرفه های خدمات هتلینگ، تغییرسیاست های بیمه ای و حمایت سازمان های بالادستی می تواند استراتژی مناسبی برای کنترل پیامد های اقتصادی پاندمی کرونا در بیمارستان ها باشد.

    کلیدواژگان: درآمد بستری، درآمد سرپایی، کووید- 19، سری زمانی، بیمارستان، ایران
  • مهنا اخلاصی، محمد پیکان پور*، حمیدرضا راسخ صفحات 118-127
    مقدمه

    در سالیان اخیر، تحریم ها عامل محدودیت تبادلات مالی، نوسانات نرخ ارز و افزایش نرخ تورم بوده است. در چنین شرایطی، تخصیص ارز دولتی به کالاهای اساسی از جمله دارو با هدف کنترل قیمت آنها اعمال شد، اما مشکلات چند نرخی سازی ارز سبب طرح سیاست های جایگزین شد. این مطالعه پس از تحلیل وضعیت موجود، به بررسی آثار مثبت و منفی اجرای سیاست های جایگزین بر ذی نفعان پرداخته و چارچوبی از سیاست های حمایتی با هدف کاهش آسیب پذیری ذی نفعان به دنبال اجرای این سیاست ها ارایه کرده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع کیفی است که در سال 1400 انجام شد. پس از مرور متون و استخراج مولفه های مربوطه، از مصاحبه نیمه ساختاریافته و بحث گروهی متمرکز برای گردآوری اطلاعات استفاده شد و داده ها توسط روش کیفی تحلیل مضمون در نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    با دسته بندی 1686 کد حاصله، مضامین اصلی شامل «تحلیل پیشینه سیاست جاری»، «ارزیابی شرایط فعلی»، «شناسایی سیاست های ارزی جایگزین»، «تحلیل شرایط پیش رو»، «تعیین سیاست های حمایتی» و «ضرورت استقرار سیستم بازخورد» به دست آمد. تجمیع نظر خبرگان نشان می دهد هرچند تخصیص ارز دولتی در کنترل قیمت ها در حوزه دارو موفق بوده، اما تبعات آن نظیر آسیب سلامت سازمانی، اختلال در قیمت گذاری، افزایش بوروکراسی، اخلال در زنجیره تامین و محدودسازی صنعت دارو، ضرورت تغییر این سیاست را برجسته می کند. از طرفی، چنین تغییری مستلزم اتخاذ یک مجموعه سیاستی حمایتی است. این مجموعه شامل تخصیص مابه التفاوت نرخ ارز فعلی و جدید به بیمه، قیمت گذاری چند فازه و تهاتر مالیاتی برای کاهش آسیب پذیری صنعت دارو، بازبینی تفاهم نامه دارویی سازمان غذا و دارو با بیمه های پایه و ایجاد بیمه مکمل برای دهک های پایین تر جامعه است. با تحلیل پیشینه سیاست جاری و ارزیابی شرایط فعلی 4 سیاست ارزی مطرح می شود.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد تغییر نرخ ارز دارو به نرخ ثابتی در نزدیک نرخ نیما، به عنوان راه حلی میانه می تواند به اصلاح فضای موجود منجر شود. در این راستا، با رویکرد کاهش آسیب پذیری گروه های مختلف ذی نفعان، اتخاذ مجموعه ای از سیاست های حمایتی و استقرار سیستم بازخوردگیری، به عنوان الزامات اجرایی در کنار اتخاذ سیاست ارزی بهینه پیشنهاد می شود. همچنین از میان روش های اجرا، با لحاظ تبعات مثبت و منفی، روش آزادسازی تدریجی در کنار برقراری بستر نظارتی، می تواند به عنوان مکانیزم مناسب در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: نرخ ارز دارو، سیاست ارزی، سیاست های حمایتی، آزادسازی ارز دارو
  • امین فغفوری آذر، فاطمه باکوئی*، محمدحسین مهدوی عادلی، رضا رادفر، محمدعلی افشارکاظمی صفحات 128-141
    مقدمه

    همه گیری کووید-19 مخاطرات بی سابقه ای برای نظام سلامت به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه و رفاه اجتماعی در سراسر جهان و ایران پدیدار ساخته و در 20ماه اخیر، دنیا شاهد پارادایم های نوین زیست بشر، ازجمله الزام رعایت فاصله اجتماعی برای مقابله با این بیماری جان گیر و عالم‏گیر بوده است. این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر تولید و انباشت سرمایه اجتماعی و آثار آن بر روند رعایت فاصله اجتماعی به عنوان یکی از سیاست های غیردارویی برای مقابله با شیوع کووید-19، در راستای تحقیقات سایر کشورها و پرکردن شکاف موجود در تحقیقات ایران انجام شد.

    روش بررسی

    استخراج، کمی سازی و تعیین معادلات متغیرها و تعیین مرز سیستم در روند تولید و انباشت سرمایه اجتماعی در این پژوهش با جمع بندی دیدگاه‏های نظریه‏پردازان، نظر خبرگان با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته و تلفیق آن با روش دلفی فازی انجام شد. مدل سازی و تحلیل داده ها نیز با رویکرد سیستمی و متدولوژی پویایی‏شناسی سیستم ها و استفاده از نرم افزار ونسیم به انجام رسید.

    یافته ها

    پس از شبیه سازی مدل و انجام آزمون هایی برای تایید اعتبار آن، مشخص شد بین سرمایه اجتماعی و روند رعایت فاصله اجتماعی به عنوان یکی از سیاست های غیردارویی نظام سلامت برای کنترل همه گیری کووید-19، رابطه علی و مثبتی وجود دارد. با انجام آزمون هایی برای ساختار مدل، رفتار سیستم و تحلیل حساسیت سیاست ها، سناریوهای خوش بینانه، بدبینانه و واقع بینانه براساس 8سیاست منتخب، سیاست بهینه برای انجام اصلاحات و تغییرات بلندمدت انتخاب و پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه ضمن تبیین برخی از زوایای ناشناخته رفتار مردم و آثار سرمایه اجتماعی بر رعایت فاصله اجتماعی برای کنترل همه گیری کووید-19، راهبردهایی در اختیار سیاست‏گذاران عرصه سلامت قرار می دهد که درصورت اجرایی شدن آنها، شاهد جلب بیش از پیش اعتماد عمومی به عنوان اصلی ترین عامل بازتولید و انباشت سرمایه اجتماعی و همراهی مردم برای رعایت بیشتر فاصله اجتماعی با هدف گذار از وضعیت نامطلوب کنونی به شرایطی بهتر و کاهش هزینه های نظام سلامت خواهیم بود.

    کلیدواژگان: کووید-19، فاصله اجتماعی، نظام سلامت، سرمایه اجتماعی، پویایی شناسی سیستم
  • رضا کیانی* صفحات 142-151
    مقدمه

    وضعیت پوشش صندوق های بازنشستگی و نهادهای حمایتی از سالمندان، از جمله موضوع های مهم و اساسی در مطالعات رفاه اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه و بررسی وضعیت پوشش مستمری بیمه ای و حمایتی از سالمندان در سطح کشوری و استانی طی سال های 1394 تا 1397 انجام شده است. پرسش اصلی در این کاوش، چگونگی سهم پوشش صندوق های بازنشستگی و نهادهای حمایتی از سالمندان کشور است و دیگر اینکه سالخوردگان کدام استان ها از پوشش بیشتری بهره مندند و در کدام استان ها پوشش مستمری و حمایتی از آنان کمتر است؟

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی- تحلیلی و روش مورد استفاده برمبنای روش تحلیل ثانویه است. داده های مورد استفاده مربوط به پوشش های بیمه ای و حمایتی از منابع آماری و اطلاعاتی صندوق های بازنشستگی و نهادهای حمایتی و دفتر آمار و اطلاعات وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی اخذ شده است. داده های مربوط به تغییرات ساختار سنی جمعیت کشور، از مرکز آمار ایران اخذ شده است. اطلاعات آماری استحصال شده پس از پردازش و ترسیم جداول و نمودارها به وسیله نرم افزارهای Word و  Excel، در سطح کشوری و استانی از نظر وضعیت پوشش مستمری و حمایتی سالمندان در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    در سال 1394 نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش صندوق های بازنشستگی برابر با 36.2 درصد و نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش نهادهای حمایتی برابر با 33.7 درصد بوده است. در سال 1395 نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش صندوق های بازنشستگی برابر با 33 درصد و نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش نهادهای حمایتی برابر با 30.2 درصد بوده است. در سال 1396 نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش صندوق های بازنشستگی برابر با 34.9 درصد و نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش نهادهای حمایتی برابر با 31.1 درصد بوده است. در سال 1397 نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش صندوق های بازنشستگی برابر با 37 درصد و نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش نهادهای حمایتی برابر با 27.4 درصد بوده است. به عبارت دیگر روند پوشش مستمری بیمه ای و حمایتی سالمندان از 70 درصد در سال 1394به 64.4 درصد در سال 1397 کاهش داشته است. این وضعیت پایین تر از میانگین این پوشش در مقیاس جهانی (67.9) است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد چتر حمایتی صندوق ها و سازمان های بازنشستگی و حمایتی از سالمندان ایرانی گسترده نیست و متناسب با رشد جمعیت سالخورده، نه تنها افزایش قابل توجهی نداشته، بلکه روندی کاهشی نیز داشته است.

    کلیدواژگان: سالمند، مستمری، مقرری حمایتی، صندوق های بازنشستگی، نهادهای حمایتی
  • شراره میرسعیدی فراهانی، احمد ودادی*، علی رضائیان صفحات 152-163
    مقدمه

    انقلاب اینترنت در دهه های اخیر و ظهور فناوری های هوشمند باعث متحول شدن تمام ابعاد کسب و کارها شده و صنعت سلامت نیز از این قاعده مستثنی نیست و باوجود پیشرفت های چشمگیر در سال های اخیر، این حوزه با چالش های جدی نیز روبه روست و استفاده از فناوری های هوشمند می تواند بسیاری از آنها را برطرف سازد. به همین دلیل پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری تفسیری به منظور استقرار خدمات هوشمند در بخش سلامت کشور ایران انجام شده است.

    روش بررسی

      این پژوهش به لحاظ هدف توسعه ای کاربردی بوده و بر اساس ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی است. همچنین با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری- تفسیری و تحلیل نفوذ- وابستگی در سال 1399 انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها نیز مراجعه به اسناد، مصاحبه های نیمه ساختاریافته و فرم نظر خواهی مقایسه زوجی بوده است.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، آمادگی ملی، برنامه ریزی استقرار، فراهم سازی زمینه ها، مدیریت اجرا، سازمان کار، تمهیدات سازمانی و مدیریت مقاومت به عنوان ابعاد مدل شناسایی شدند. بعد «آمادگی ملی» در سطح سوم مدل به عنوان متغیری مستقل قرار گرفت. ابعاد «فراهم سازی زمینه ها و برنامه ریزی استقرار» هم به عنوان متغیر مستقل و سایر ابعاد جزو متغیر های پیوندی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

      نتایج پژوهش حاضر کمک می کند سیاستگذاران حوزه سلامت کشور از مدل ارایه شده برای ارتقا و بهبود مستمر در این بخش و همچنین دستیابی به اهداف تکالیف قانونی برنامه های پنجم و ششم توسعه کشور در حوزه سلامت جامعه مبنی بر استقرار سامانه پرونده الکترونیکی سلامت با هدف ارایه خدمات الکترونیکی سلامت و از آن جمله پروژه نسخه الکترونیک استفاده کنند.

    کلیدواژگان: فناوریهای نوین، سلامت هوشمند، سلامت الکترونیک، نسخه الکترونیک، مدلسازی ساختاری تفسیری
  • فرنوش عزیزی*، حسین جودکی، امیرعباس فضائلی، فرهاد کوهی صفحات 164-173
    مقدمه

    مطالعه حاضر به بررسی هزینه ها و درآمدهای آزمایشگاه های فعال در 260 درمانگاه سازمان تامین اجتماعی در سال های 1391 تا 1398 می پردازد تا نشان دهد تولید خدمات آزمایشگاهی در این مراکز به لحاظ مالی در چه وضعیتی بوده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه با استفاده از روش هزینه یابی تقلیلی- مرحله ای، ابتدا هزینه آزمایشگاه ها از هزینه درمانگاه تفکیک و سپس با محاسبه 4 گروه از شاخص ها مشتمل بر سهم هزینه آزمایشگاه از هزینه های جاری درمانگاه، سهم هزینه های مستقیم، سربار و پشتیبانی از هزینه آزمایشگاه، میانگین هزینه و درآمد هر نسخه آزمایش و نسبت درآمد به هزینه آزمایشگاه، عملکرد مالی آزمایشگاه ها محاسبه و مقایسه شد.

    یافته ها

    سهم آزمایشگاه ها از هزینه جاری درمانگاه ها در سال های1391 تا 1398 به طور متوسط 11درصد بوده و میزان آن تغییر قابل توجهی نداشت. همچنین میانگین سهم هزینه های مستقیم، پشتیبانی و سربار در هر مراجعه به آزمایشگاه به ترتیب 61درصد، 33درصد و 6درصد بود. میانگین هزینه و درآمد هر نسخه آزمایش به ترتیب سالانه 28 و 26درصد رشد داشت. در سال های مورد بررسی، درآمد آزمایشگاه ها به طور متوسط 48درصد از هزینه های آنها را پوشش داده و روند آن کاهشی بود.

    نتیجه گیری

    بین هزینه ها و درآمدهای آزمایشگاه های مراکز سرپایی تامین اجتماعی فاصله قابل توجه وجود دارد. وجود اختلاف در شاخص های مالی آزمایشگاه های مورد بررسی که در محیطی نسبتا مشابه فعالیت می کنند، فرصت های بهبود را نشان می دهد که در صورت تحقق آن، شاهد ارتقای عملکرد مالی آزمایشگاه ها، گذار از وضعیت نامطلوب کنونی به شرایطی بهتر و کاهش هزینه های بخش درمان سلامت خواهیم بود.

    کلیدواژگان: هزینه تمام شده، عملکرد، آزمایشگاه، درمانگاه، سازمان تامین اجتماعی
  • محمد مرادی جو*، مریم سیدنژاد صفحات 174-177
|
  • Ahad Bakhtiari, Nader Jahanmehr*, Reyhan Izadi Pages 84-405
    Introduction

    The increasing costs of health care systems will be reduced significantly if preventive services are developed at levels of prevention. The experience of countries in the world in using preventive services and raising awareness of the related benefits can play a motivating role among the stakeholders in implementing such a policy in Iran. This study aimed to identify the most critical interventions covered by insurance organizations active in the worldchr('39')s health systems.

    Methods

    This study is a systematic review of studies related to a diverse range of preventive services in the health system and insurance organizations and provides evidence-based information on the benefits of developing this category of services and interventions. The study was done by defining the search keywords in the main database between December 30, 2004, to January 2019, carried out in 2020.

    Results

    Different categories of disease prevention services are being offered around the world that has brought significant benefits to communities. Among the most important benefits of developing such services are reducing costs, reducing health inequalities, increasing quality of life, and higher job productivity. In addition, different groups in the community, such as specific occupations or specific age and gender groups, while having specific preventive services, have developed their insurance policies that provide related preventive services. Therefore, insurance organizations play an essential role in the benefit and effective coverage of preventive services in communities, which has made the possibility of a person with insurance to use preventive services far more than people without insurance or with treatment-oriented insurance.

    Conclusion

    The benefits of preventive services in the world health systems have been proven, and some countries have adopted a law requiring the provision of such services to insurance organizations. On the other hand, insurance companies are facing increasing health costs, which has led the attention of policy makers of insurance companies to control costs. With the relevant evidence documented, it is time to move to preventive services.

    Keywords: Preventive Services, Insurance Organizations, Health System, Service Coverage
  • Rostam Zalvand, Abdowreza Delavari, Nooredin Dopeykar, Majid Allahpanbechi, Mohammad Meskarpour Amiri* Pages 106-117
    Introduction

    Identifying factors affecting the financial aspects of hospital is an important step for its strategic control. Therefore, this study aimed to assessment the trend and determinants of inpatient and outpatient revenue in a COVID-19 patient s’ treatment center.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical research by applying time series analysis. Raw data on the hospital income (by inpatient and outpatient) and the potential factors were gathered monthly by referring to the administrative departments of the hospital, during 2015-2020. Dickey-fuller unit root test was used to measure stationary trend of the variables. The auto-regression distributed lagged model (ARDL) was used to study the effect of independent variables on hospital income. All analyzes were performed in Eviews software.

    Results

    During the study period, on average 73.65% of hospital revenues were related to inpatient income and the rest were outpatient income. The total revenue trend of the hospital at the current price has increased significantly from April 2015 to august 2020
    (P<0.0001), while this at the fixed price has decreased significantly (P<0.0001). At the beginning of the admission of a Covid-19 patient (February 2020), the hospital income has decreased significantly and after three months in May 2020, it has returned to its long-term trend. The results showed that inpatient and outpatient income was significantly affected by the variables of quantity of service, quality of care and hospital performance indicators (P<0.05).

    Conclusion

    Hospital revenue was significantly declined at the commence of Covid-19 pandemic. Increasing the capacity of intensive care beds, raising hotel service tariffs, changing insurance policies and supporting upstream organizations can be effective strategies to control the economic consequences of the Covid-19 epidemic on hospitals.

    Keywords: Inpatient Income, Outpatient Income, COVID-19, Time Series, Hospital, Iran
  • Mahna Ekhlasi, Mohammad Peikanpour*, Hamidreza Rasekh Pages 118-127
    Introduction

    In recent years, sanctions have led to limitations in financial transactions, exchange rate fluctuations, and inflation rate rising in Iran. Under such circumstances, official exchange rate was allocated to essential goods such as pharmaceuticals, aiming to promote medicines’ affordability; but problems caused by the multiple-exchange-rate system have raised the idea of alternative policies development. After analyzing the current situation, this study examines the positive and negative impacts of implementing alternative policies on stakeholders as well as providing a framework for supportive policies to protect stakeholders against negative effects.

    Methods

    The present study is of qualitative type that was conducted in 2021. Besides literature review and extracting main indicators, semi-structured interviews and a focus group discussion were conducted for qualitative data collection. Then the data was analyzed by “content analysis” approach using MAXQDA software.

    Results

    By categorizing the 1686 primary codes, the main themes were obtained, including “Depicting the policy background”, “Evaluating current situation”, “Identifying alternative exchange rate policies”, “Analyzing predictable conditions”, “Determining supportive policies”, and “Necessity of establishment a feedback system”. Considering expert opinions, although allocating official currency to medicines has been successful in controlling pharmaceuticals’ affordability; the consequences such as increasing organizational corruptions, pricing challenges, growth of bureaucracy, supply chain disruption, and limitations on the pharmaceutical industry highlights the need for a change in this policy. Moreover, this change requires a supportive policy package, including performing “multi-phasing” pricing, and tax-offsetting to protect the pharmaceutical industry; as well as allocating recourses obtained from two currency differences to insurance systems, revising in “Iran FDA-insurance organizations memorandum of understanding”, and developing supplemental insurance plans for the lower deciles to protect the community. By depicting the exchange rate policy background and evaluating current situation, four alternative exchange rate policies emerge.

    Conclusion

    It seems that switching pharmaceutical exchange rate to a fixed rate near “Nima”, would best improve the current situation. In this regard, considering special supportive policies for different stakeholders and development of a feedback system are considered as the requirements beside implementation of exchange-rate policies. Also, among the implementation methods, considering positive and negative consequences, the gradual method along with the establishment of an inspecting framework, is considered as a suitable mechanism.

    Keywords: Pharmaceutical Exchange Rate, Exchange Rate Policy, Supportive Policies, Pharmaceutical Exchange Rate Liberalization
  • Amin Faghfouri Azar, Fatemeh Bakouie*, MohammadHosein Mahdavi Adeli, Reza Radfar, MohammadAli Afshar Kazemi Pages 128-141
    Introduction

    The Covid-19 pandemic unprecedented risks to the health system as one of the main pillars of development and social welfare has emerged around the world and in Iran, and in the last 20 months, the world has witnessed new paradigms of human life, including the need to observe social distance to deal with this pervasive and global disease. The aim of this study was to determine the factors affecting the production and accumulation of social capital and its effects on the process of observing social distance as one of the non-pharmacological policies to deal with the prevalence of Covid-19 pandemic, in line with research from other countries and filling the gap available in Iranian research.

    Methods

    Extracting, quantifying and determining the equations of variables and determining the boundaries of the system in the process of production and accumulation of social capital in this study by summarizing the views of theorists, experts by conducting semi-structured interviews and combining it was done by fuzzy Delphi method. Modeling and data analysis was performed with a systemic approach and methodology of systems dynamics and the use of Wensim software.

    Results

    After simulating the model and performing tests to confirm its validity, it was found that there is a gap between social capital and the process of observing social distance as one of the non-pharmacological policies of the health system to control the Covid-19 pandemic. There is a causal and positive relationship. By performing tests for model structure, system behavior and policy sensitivity analysis, optimistic, pessimistic and realistic scenarios based on 8 selected policies, the optimal policy for long-term reforms and changes were selected and proposed.

    Conclusion

    The findings of this study, while explaining some unknown aspects of people’s behavior and the effects of social capital on the observance of social distance to control the Covid-19 pandemic, provide strategies for health policymakers that if implemented, we will see more and more public confidence as the main factor in the reproduction and accumulation of social capital and the support of people to transition from the current unfavorable situation to better conditions.

    Keywords: COVID-19 Pandemic, Social Distance, Health System, Social Capital, System Dynamics
  • Reza Kiani* Pages 142-151
    Introduction

    The coverage status of pension funds and supportive institutions of the elderly is one of the most important and fundamental issues in social welfare studies. The present study aims to compare and evaluate the status of insurance and support for the health of the elderly at the national and provincial level during the years 2015-2018.  The main questions in this research are:  how is the share of the coverage of pension funds and supportive institutions for the elderly in the country?, in which provinces the elderly benefit from more coverage?, and in which provinces the pension coverage and support is less for them?

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical research and the method used is based on the secondary analysis method. The data used for insurance and support coverage were obtained from statistical and information sources of pension funds and supportive institutions and the Statistics and Information Office of the Ministry of Labor Cooperation and Social Welfare. Data related to changes in the age structure of the countrychr('39')s population have been obtained from the Statistics Center of Iran. The statistical data extracted after processing and drawing tables and graphs by Microsoft Word & Office Excel software, at the national and provincial level in terms of pension coverage and support for the elderly.

    Results

    In 2015, the ratio of elderly pensioners covered by pension funds was 36.2% and the ratio of elderly pensioners covered by supportive institutions equaled in 33.7%. In 2016, the ratio of elderly pensioners covered by pension funds was 33% and the ratio of elderly pensioners covered by supportive institutions equaled in 30.2%. In 2017, the ratio of elderly pensioners covered by pension funds was 34.9% and the ratio of elderly pensioners covered by supportive institutions was equaled in 31.1%. In 2018, the ratio of elderly pensioners covered by pension funds was 37 percent and the ratio of elderly pensioners covered by supportive institutions was 27.4 percent. In other words, the trend of insurance and supportive pension coverage for the elderly has decreased from 70% in 2015 to 64.4% in 2018. This situation is lower than the average of this coverage on a global scale (67.9).

    Conclusion

    The results of the study showed that the supportive coverage of funds, pensions and supportive organizations for the elderly in Iran is not widespread and in accordance with the growth of the elderly population, it has not only had a significant increase, but a decline.

    Keywords: Elderly, Pension, Supportive funds, Pension funds, Supportive Institutions
  • Sharareh Mirsaeidi Farahani, Ahmad Vedadi*, Ali Rezaeian Pages 152-163
    Introduction

    The Internet revolution in recent decades and the emergence of smart technologies have changed all aspects of business and the health industry is no exception to this rule.  Despite of significant advances in recent years, this field has been facing serious challenges and the use of smart technologies can address many of them. Therefore, this study aimed to provide an interpretive structural model for the establishment of smart services in the Iranian health sector.

    Methods

    This research in terms of purpose was development- applied and based on method and nature was descriptive- survey. It has also been done using Interpretive- Structural Modeling technique and penetration- dependence analysis in 2020. Data collection tools were document references, semi-structured interviews, and paired comparison survey forms.

    Results

    Based on the research findings, national preparedness, deployment planning, stage-setting, execution management, task organization framework, organizational interventions and resistance management were identified as dimensions of the model. “National preparedness” dimension was settled at the third level of the model as an independent variable. The dimensions of “stage- setting and deployment planning” were also included as independent variables and other dimensions were included as related variables.

    Conclusion

    The results of the current study help policymakers in the health sector to use the proposed model as a framework for promotion and continuous improvement in this field and also, achieving the goals of the legal duties of the fifth and sixth development plans of the country in the Health field based on the establishment of an Electronic Health Record System for Iranians with the aim of providing Electronic Health Services, including the Electronic Prescription project.

    Keywords: Modern Technologies, Smart Health, Electronic Health, Electronic Prescription, Interpretive Structural Modelling
  • Farnoosh Azizi*, Hossein Joudaki, Amirabbas Fazayeli, Farhad Kouhi Pages 164-173
    Introduction

    The aim of this study was to assess financial performance of 260 clinic’s laboratories affiliated to Social Security Organization (SSO) from 2012 to 2019.

    Methods

    Step-down cost accounting was used. At first, the proportion of laboratory cost separated from the total clinic cost for each clinic, then four groups of indicators were measured including: ratio of laboratory cost to total clinic current cost, ratio of direct, overhead and support cost to total laboratory cost, the average cost and revenue per laboratory prescription and total revenue to total cost ratio.

    Results

    Ratio of laboratory cost to total clinic cost has been 11% on average from 2012 to 2019 and its trend has not changed significantly. Ratio of direct, support and overhead costs to the total laboratory cost was 61%, 33% and 6% respectively. The average annual growth of cost and revenue per laboratory prescription was 28% and 26% respectively. In studied years, the revenue of laboratories covered an average of 48% of their costs with a declining trend.

    Conclusion

    There is a significant gap between the costs and revenues of the SSO clinic’s laboratories and a wide variation in financial performance of laboratories even in similar environment as well. To conclude, the results of this study demonstrate opportunities to optimize financial performance of laboratories.

    Keywords: Cost, Performance, Laboratory, Clinic, Social Security Organization
  • Mohammad Moradi Joo*, Maryam Seyed Nezhad Pages 174-177