فهرست مطالب

شهرسازی ایران - پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1400)

مجله شهرسازی ایران
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بیتا ابراهیمی*، امیر شکیبامنش صفحات 185-198

    کدهای فرم-مبنا به عنوان رویکردی نسبتا جدید، از قواعد برنامه‌ریزی و طراحی شهری با هدف دست‌یابی به فضاهای عمومی کارا با نگرشی مکان- مبنا پشتیبانی می‌کنند. در واقع این رویکرد با در نظرگیری ویژگی‌های زمینه‌ای محیط شهری و چشم‌انداز آن، کدهایی را با کمک تفکر برنامه‌ریز و طراح ایجاد می‌کند که، مبتنی بر چگونگی استقرار انواع گوناگون فرم‌های شهری در مکانهای مختلف است. این کدها می‌توانند با پیش‌بینی محیط ساخته شده از طریق کنترل و تنظیم فرم‌ها، به بهترین چیدمان فرمی امکان‌پذیر در راستای پاسخگویی به نیازهای انسانی دست یابند. امروزه، در کشور ما نیز با توجه به پیچیدگی‌هایی که در طراحی شهری، در زمینه ایجاد تعادل و تعامل میان کاربری‌ اراضی، فرم شهری و مکان استقرار آنها وجود دارد، نیاز به این رویکرد بیش از پیش احساس می‌شود. این مقاله، با هدف آشنایی بیشتر با روند تولید و تنظیم کدهای طراحی شهری با تاکید بر شرایط بومی، فرهنگی، اجتماعی و تاریخی تدوین گردیده است. لذا در آن سعی شده است رویکرد کدهای فرم-مبنا از رهگذر مفهوم، فرآیند و اجزای آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته و به اختصار به برخی از چالش‌های پیش روی این مفهوم پرداخته شود.

    کلیدواژگان: کدهای فرم-مبنا، کدهای هوشمند، پهنه بندی عرضی، منطقه بندی سنتی
  • امیرمحمد بابالو*، پرنیا گرکانی دشته صفحات 199-212

    پیاده‌ روی از نیازها و قابلیت‌های اولیه هر انسان است که شهرنشینی شتابان و عدم توجه به عابران پیاده در طراحی و برنامه‌ریزی شهری و تمرکز بر برنامه‌ریزی خودرو محور در کلانشهرهای ایران از توجه به آن غافل مانده است. انسان به عنوان کنشگر اصلی فضا و پدیدآورنده شهر، در برنامه‌ریزی‌های عصر مدرن فراموش شده و در مقابل گرایش برنامه‌ریزان شهری اغلب به برنامه‌ریزی های اتومبیل‌گرا، راهبرد پیاده‌مداری به منظور کاهش آلودگی‌های زیست محیطی، افزایش سرزندگی در فضاهای شهری، حفاظت از نواحی تاریخی و ارزشمند و بهبود آنها، از سوی نظام شهرسازی اغلب کشورهای جهان به کار گرفته شد. ارتقاء پیاده‌روی علاوه بر دسترسی آسان به خدمات و نیازهای شهری، امکان رونق فعالیت‌های گردشگری و تجاری را نیز فراهم می‌کند. منطقه 12 به عنوان قلب تاریخی تهران فضایی است که دارای پتانسیل بالای گردشگری بوده و خدمات فرامنطقه‌ای بازار نیز روزانه تعداد بسیار زیادی عابر پیاده را به خود جلب می‌کند. بنابراین لازم است به قابلیت پیاده‌روی و شاخص‌های وابسته به ارتقاء آن اهتمام ورزیده شود. اهداف تحقیق شامل سنجش میزان مطلوبیت و کم و کاستی‌های خیابان‌های محدوده از نظر قابلیت پیاده‌مداری است. این پژوهش با روش مشاهده میدانی به صورت مقایسه‌ای، قابلیت پیاده‌روی ناحیه یک و دو این منطقه که محلات اطراف بازار را شامل می‌شود، بررسی و رتبه‌بندی کرده و پیشنهاداتی جهت ارتقاء کیفیت آن ارایه نموده است. نتایج به دست آمده از طریق سنجه‌های تحقیق و امتیازدهی به آن‌ در خیابان‌ها نشان می‌دهد ناحیه 2 با توجه به پیاده‌سازی طرح‌های مطالعاتی و پیاده‌محور بر ناحیه 1 برتری دارد.

    کلیدواژگان: پیاده مداری، پیاده رو، خیابان، منطقه 12 تهران
  • پیمان نقی پور* صفحات 213-225

    پست پروداکشن در معماری بسیار ضروری است که معمولا در تمام کارهای کوچک و بزرگ روی عکس خروجی (رندر تصویر) برای زیبا و پویا کردن تصاویر انجام می‌گیرد و همچنین باعث بهبود حالت کلی رندر توسط نرم‌افزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ می شود. در این راستا در مقاله حاضر برای اولین بار در جهان سعی شده است تا زیبایی و عملکرد پست پروداکشن در مهندسی معماری مطرح و ارایه داده شود. هدف از انجام این پژوهش، نزدیک شدن به پاسخ این پرسش است که آیا رندر تصویر پروژه‌های معماری را در فتوشاپ پست پروداکشن کنیم یا در نرم‌افزاری همچون تری دی اس مکس حرفه ایی رندر بگیریم؟ آیا با پست پروداکشن می‌توان حجم خام رندر گرفته شده را به واقعیت صحنه رندر تصویر تبدیل کرد؟ بررسی نقطه ضعف‌های رندرهای گرفته شده و کمبود وقت برای ارایه کار، مهارت و تجربه لازم کار با نرم‌افزار فتوشاپ و موتورهای رندر این امکان را داد تا با بررسی جزییات آن نتیجه قابل قبول از پژوهش گرفته شود. در نهایت، در این مقاله به این باور می‌رسیم که برای ارایه بهتر و واقعی‌تر تصاویر سه بعدی (رندر تصویر) پروژه‌های معماری نیاز به نرم‌افزار فتوشاپ امری اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: معماری، پست پروداکشن، رندر تصویر، فتوشاپ، طراحان
  • فرشته عبدالعباس* صفحات 226-237

    امروزه مسئله اصلی شهرها انتشار کمتر گازهای گلخانه ایی، بخصوص کربن و نیتروژن است. هدف این پژوهش کاربردی با ماهیتی توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی، بدنبال ارزیابی شاخص های دستیابی به شهر پایدار دزفول با طراحی هدفمند متدهای بدیع و تلفیق تکنیک های شهرسازی نوین و معماری بومی و قدیمی شهر دزفول به منظور کنترول میزان انتشار گازهای گلخانه ایی در سطح شهر است. روش مطالعه تحقیق تجربی و روش جمع آوری داده ها کتابخانه ایی و میدانی است. جامعه آماری، کلیه شهروندان دزفول و روش نمونه گیری احتمالی تصادفی ساده است. تعیین حجم نمونه با فرمول کوکران صورت گرفت. با تحلیل مدل AHP در نرم افزارSuper Decisions  به تعیین مهمترین شاخص پایداری دزفول پرداختیم که در نتیجه درختکاری بالاترین درصد و پس از آن کشاورزی زیرزمینی و ایجاد فضاهای زیرزمینی شهری مهمترین شاخص ها می باشند. برای یکی از سوالات تحقیق، پرسش نامه ایی توزیع شد و نتایج با استفاده از روش های آماری در نرم افزار SPSS به صورت کمی تحلیل شد. بالای 65% شهروندان با احداث شبکه گذرگاهی وسایل نقلیه، میادین میوه و تره بار و پاساژها در زیرزمین و ایجاد فضای سبزگسترده، آبنما، مسیر دوچرخه سواری و پیاده روی در تراز سطح زمین و ارتقا کت ها و تبدیل آن به اقامتگاه برای جذب گردشگر موافق بودند. علاوه برآن به پیشنهاداتی از جمله،کار کردن در شیفت شب، استفاده از کشاورزی زیرزمینی در شوادان ها و قمش های متروکه به منظور جلوگیری از انتشار نیتروژن در آبراهه ها و تشکیل باران اسیدی و افزایش محصولات کشاورزی، تزریق یخ خشک به ابرها در روزهای غبارآلود یا کم باران، متعادل سازی کربن با بالابردن سرانه فضای سبز و جنگل کاری و حبس کربن در سفره های آب زیرزمینی پرداخته شد.

    کلیدواژگان: شهر پایدار، گاز گلخانه ایی، منابع تجدید پذیر، دزفول
  • حمیدرضا عامری سیاهویی*، صدیقه مرادی صفحات 238-250

    شناسایی عوامل تاثیر گذار بر کیفیت فضای شهری امری ضروری است زیرا در دنیای صنعتی امروز انسان ها بخش عمده ای از زمان خود را در طول شبانه روز در محیط های شهری می گذرانند و کیفیت این فضاها زندگی و سلامت شهروندان را تحت تاثیر قرار می دهد. سرزندگی در فضای شهری فاکتوری است که می تواند به ارتقای کیفیت محیط و زندگی کاربران فضای شهری کمک کند. در همین راستا این پژوهش به بررسی عوامل تاثیر گذار بر سرزندگی در بلوار طاقبستان شهر کرمانشاه به وسیله مطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه می پردازد. یافته ها حاکی از آن است که 75% افراد استفاده کننده از این فضا بلوار را فضایی سرزنده می دانند. مهم ترین عوامل موثر بر سرزندگی در فضای شهری از دید کاربران این بلوار سبزینگی در محیط ، وجود درختان و گیاهان، تنوع کاربری، عدم وجود محورهای سواره و اتومبیل گرایی، رضایت فرد از محیط ، میزان استفاده افراد از خیابان مذبور ، وجود سطوح آبی مانند حوض، فضاهای ارتباط جمعی، مکان بازی برای کودکان، استفاده از رنگ های شاد در محیط، استفاده از نورپردازی مناسب و عدم وجود صداهای ناهنجار می باشند. بر طبق یافته ها پیشنهاد می شود برای افزایش سرزندگی و حضور مردم در فضای این خیابان از عناصر شهری متنوع ، انعطاف پذیرو قابل تغییر استفاده شود تا اثر روز مرگی را کاسته و نشاط را به فضا القا کند. از دیگر راهکارها کاهش نقش اتومبیل و افزودن محورهای پیاده و دوچرخه سواری در راستای بلوار است. همچنین وجود کاربری های متنوع مانند مراکز خرید، خرده فروشی ها و مراکز تفریحی در حاض می تواند بلوار را سرزنده تر کند.

    کلیدواژگان: سرزندگی، فضای شهری، تعامل اجتماعی، بلوار طاقبستان، کرمانشاه
  • داود وفاداری کمارعلیا*، محسن کافی صفحات 251-259

    مناظر و فضاهای سبز شهری از مهم ترین اماکن موجود در شهرها هستند، که می توان با برنامه ریزی مناسب می توان از این اماکن نهایت بهره را برد. امروزه با گسترش شهرنشینی و دوری افراد جامعه از طبیعت، مشکلات روحی و روانی زیادی گریبان گیر مردم شده است، لذا هدف از نگارش این تحقیق به نمایش گذاشتن ظرفیت فوق العاده مناظر و فضاهای سبز شهری در بهبود و برطرف نمودن مشکلات روحی افراد جامعه می باشد که با مراجعه و استفاده از این اماکن سلامتی خودشان را تضمین می کنند.برای انجام این تحقیق از مرور منابع کتابخانه ایی و طرح پرسشنامه به صورت آنلاین و پخش نمودن آن در فضای مجازی بین افراد مختلف استفاده شده است، که با بررسی منابع و پاسخ های داده شده افراد در مورد ده شاخص مطرح شده در پرسشنامه که عبارتنداز:حس تعلق، حس آرامش، سلامت جسمی، ارتقای کارایی و راندمان عملکردی، مشارکت های دوستانه جهت حل مشکلات، شرکت در ورزش های گروهی، رهایی از آلودگی های شهری، انجام تفریحات و دیدارهای دوستانه، حس امنیت و آسایش و افزایش دقت و تمرکز، می توان گفت که افراد، غالب شاخص های مطرح شده در تحقیق را مفید و موثر در مراجعه به مناظر و فضاهای سبز شهری و بهبود سلامت روانی دانسته اند.به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که تاثیر مناظر و فضاهای سبز شهری در سلامت روحی و روانی افراد جامعه مطابق تحقیقات گذشته و داده های استخراج شده در این تحقیق بسیار قابل توجه بوده و نقش بسزایی را ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، پارک های شهری، فضاهای سبز، شاخص های سلامت روان
  • رقیه ودایع خیری صفحات 260-271

    تاب آوری این روزها دغدغه مهمی برای شهرها محسوب می شود؛ به طوری که توجه و پرداختن به آن در شهرهای بلاخیز حایز اهمیت است. یکی از مهمترین مسایل که بررسی آن اهمیت والایی دارد تاب آوری شهری در مقابل ویروس کرونا و پس از آن است. شیوع ویروس کرونا محدودیت های بسیاری در شهرها به خصوص در رفت وآمدها و رفتارهای روزمره شهروندان شهرهای سراسر دنیا ایجاد کرده و سبب تعطیلی پارک ها و محدودیت های اداری ، فاصله گذاری های فیزیکی در فضاهای همگانی مانند ایستگاه تاکسی و اتوبوس، صف نانوایی ، فروشگاه ها و بسیاری از بخش های دیگر شهرها را شامل شده است. کارشناسان مدیریت شهری معتقدند کرونا چالش های زیادی را در شهرها ایجاد کرده و این مباحث باعث شده است که تغییراتی در مباحث شهرسازی صورت گیرد و باید در برنامه ریزی های شهری بازنگری هایی انجام شود. دلیل احساس ضرورت به این بازنگری هم از نظر کارشناسان احتمال تکرار شدن شرایط مشابه دوران کروناست. از طرفی هنوز مشخص نیست کرونا به طور کامل ریشه کن میشود یا باید از این به بعد هر سال شاهد شیوع آن بود. در چنین شرایطی باید جامعه خود را در همه ابعاد برای مواجهه با شرایط مشابه آماده کند..هدف از این مقاله دستیابی به ارایه راهکارهایی جهت ایجاد شهرها تاب آور در مواجهه با ویروس کرونا می باشد.

    کلیدواژگان: تاب آور، ویروس کرونا، بازنگری در برنامه ریزی
  • زهرا سادات فیاض*، شهرزاد پژومند نجف آبادی، مهین نسترن، محمود قلعه نویی صفحات 272-287

    امروزه با رشد شهرنشینی، کیفیت حضورکودکان در فضاهای تفریحی و تعاملات اجتماعی تحت تاثیر قرارگرفته و باعث حبس کودکان شهری در محیط خانه شده است. همچنین زمین های بازی امروزه بخشی جدایی ناپذیر از مجتمع های زیستی و خاطرات هر کودکی، به ویژه درکلان شهرها به شمار می‌روند که کارشناسان بر نقش موثر زمین‌های بازی در تعلیم و تربیت و بهبود روابط اجتماعی کودکان تاکید می‌کنند. در این بین کودکان با صرف اوقات فراغت خود در این مکان ها توانایی‌های بالقوه خود را مورد شناسایی قرار داده به درک جدیدی از مفاهیم دست می‌یابند، توانایی حل کردن مشکلات پیش رویشان را یافته و با نقش‌های آینده وکنش و واکنش‌های اجتماعی آشنا می‌شوند.کودکان آینده یک جامعه را می سازند و نحوه ی سپری شدن دوران کودکی، تاثیر مستقیمی بر شکل گیری ساختار شخصیت شان دارد. پژوهش حاضر به منظور سنجش و ارزیابی وضعیت فضاهای تفریحی شهر اصفهان از منظر کودکان به روش پژوهش توصیفی، تحلیلی می باشد که به صورت مطالعه اسنادی و میدانی با راهکاری ترکیبی ؛ ثبت نقاشی های کودکان، پرسشنامه کودکان و پرسشنامه والدین در پارک ناژوان انجام گرفته است. در ادامه برای ارایه راهبردها از روش سوات و برای تعیین اولویت آن ها از ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی (QSPM) استفاده شده است. نتایج نشان داده است، که در اکثر معیارها والدین کودکان اظهار رضایتمندی کمتری داشته اند. درنهایت با توجه به شاخص های شهر دوستدارکودک و تحلیل فضای تفریحی محدوده مورد مطالعه، پیشنهادها و راهکار هایی در این زمینه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، کودک، فضاهای تفریحی، شهر دوستدار کودک
  • محسن تابان، علی اسلامی مقدم* صفحات 288-300

    احساس رضایتمندی از یک فضا بستگی مستقیم به عوامل محیطی آن فضا دارد. توجه به عوامل کیفی محیطی در طراحی فضاهای آموزشی، تاثیر بسیاری بر عملکرد دانش آموزان دارد. نور طبیعی که یکی از عوامل محیطی می باشد در چگونگی عملکرد دانش آموزان، و سلامت جسمی آنها نیز موثر است. در این تحقیق، به کمک شبیه سازی در نرم افزار اکوتکت نسخه2011 میزان نور طبیعی در فضای داخلی کلاس درس مورد بررسی قرار گرفته و در جهت اعتبار سنجی داده های محاسبه شده، با استفاده از دستگاه لوکس متر به اندازه گیری میزان نورطبیعی در فضای کلاس بصورت میدانی پرداخته شده است و سپس رضایتمندی دانش آموزان در خصوص میزان نور طبیعی در داخل کلاس از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 25 پرسشنامه ها مورد تحلیل قرار گرفته شد ، نتایج این تحقیق بیانگر آن است که بین میزان نور طبیعی با تمرکز،راحتی و رضایتمندی دانش آموزان از کلاس درس، رابطه همبستگی قوی وجود دارد و دانش آموزان نور طبیعی را به نور مصنوعی ترجیح می دهند و در نور طبیعی تمرکز و یادگیریشان بیشتر است که این موضوع می تواند در طراحی فضای آموزشی مدارس مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نور طبیعی، رضایتمندی، تمرکز، دانش آموز، کلاس درس
  • سجاد یوسفی*، محسن رضایی مقدم صفحات 301-311

    امروزه فعالیت گردشگری به‌عنوان یکی از شتابان ترین بخش‌های اقتصادی در حال رشد، اهمیتی دوچندان یافته و در بسیاری از شهرها به‌عنوان یکی از ارکان و محرکه‌های بنیادین توسعه اجتماعی-اقتصادی و همچنین به روشی برای نیل به اشتغال پایدار و ارتقای کیفیت زندگی شهری مبدل گشته است. به‌طوری‌که یکی از اهداف 14 گانه سازمان جهانی گردشگری که در اجلاس سران برای توسعه پایدار در ریو 20 مطرح شد توجه به فعالیت گردشگری به‌عنوان فعالیتی است که می‌تواند به اقتصاد کشورهای درحال توسعه و شهرهای آن‌ها کمک کند. سازمان جهانی گردشگری گزارش می‌دهد که در سال 2017، بخش گردشگری 10.4 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص داده و 313 میلیون شغل یا 9.9 درصد از کل اشتغال را نیز تشکیل داده است. شهر شباب یکی از شهرهای شهرستان چرداول در استان ایلام ایران است. این شهر در بخش شباب قرار دارد و بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1395 جمعیت آن 3063 نفر (در 852 خانوار) است. این شهر یکی از شهر های بین راهی زایران اربعین است که می توان گفت درصد بسیار بالایی از گردشگران اربعین از این شهر عبور میکنند. و بخش تجاری، رستوران ها و حمل نقل را به شدت متاثر ساخته و این جمعیت گردشگری پتانسیل بسیار بالایی برای توسعه شهر را دارا می باشد. هدف از این پژوهش نقش گردشگری عتبات عالیات بر توسعه شهرهای بین راهی را مورد بررسی قرار می دهد و به طور کلی، روش تحقیق مورد استفاده در این مطالعه بر اساس تقسیم بندی های موجود از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ میزان و درجه کنترل میدانی، از لحاظ ماهیت داده ها کمی، از لحاظ مسئله تحقیق، توصیفی - تحلیلی می باشد.نتیجه این تحقیق نیز نشان بر تاثیر گردشگری مذهبی بر بعد کالبدی این شهر دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، شهر، بین راهی، عتبات عالیات
  • میلاد عباس پور، محسن عبدود*، رضا فرخ صفحات 312-331

    جهان امروزه درگیر مبارزه با اپیدمی کووید-19 بوده و نگران پیامدهای احتمالی آن و در پی یافتن راهکارهای برون رفت از آن می‌باشد. مناطق شهری ناشی از تراکم جمعیتی بالا، آسیب پذیرتر از سایر مناطق محسوب می‌شوند. حکومت‌های محلی با توجه به شناخت همه جانبه نسبت به شرایط محلی و توانایی اقدام در کم‌ترین زمان ممکن، نقش پررنگی را در عرصه مبارزه با اپیدمی کووید-19 بازی می‌کنند که یکی از عرصه‌های اصلی این مبارزه حوزه بهداشت شهری است. این مطالعه در قالب یک تحقیق تحلیلی توصیفی با روش تحلیل محتوا به بررسی اقدامات صورت گرفته در حوزه بهداشت شهری توسط حکومت‌های محلی برای مقابله با اپیدمی و تبیین اهمیت نقش حکومت‌های محلی در برابر اپیدمی کووید-19 پرداخته است. بررسی اقدامات حکومت‌های محلی در حوزه های مرتبط با بهداشت شهری برای مقابله با اپیدمی کویید-19 در قالب 9 حوزه خدمات‌رسانی، آب رسانی، جمع‌آوری پسماند و مدیریت پسماند، تغذیه، بهداشت و درمان، آگاهی‌رسانی، عمومی ضد عفونی و تمیز کردن، افراد بی‌خانمان و تدابیر و محدودیت‌های اجرا شده در شهرهای مختلف، نشان می‌دهد که علی رغم وجود برخی تمایزات و محدودیت‌های اقتصادی و سیاسی موجود در برخی کشورها از جمله ایران که موجب محدود شدن نقش حکومت های محلی شده است، حکومت‌های محلی در اقصی نقاط جهان در محدوده حقوق و وظایف تعیین شده خود نقش اصلی را در مبارزه با اپیدمی بازی می‌کنند.

    کلیدواژگان: حکومت محلی، مدیریت شهری، بهداشت شهری، سلامت شهروندان، کووید-19
  • همت زارعی *، احمد رحمانیان، عبدالرضا نجفی صفحات 332-345

    بررسی روابط مکانی داده های محیطی به عنوان یکی از مهم ترین اهداف آمار فضایی برای تحلیل الگوهای فضایی و درک وابستگی های فضایی به حساب می آید. توجه به عدم استقلال مشاهدات و وابسته بودن آن ها به یکدیگر در فضای مورد مطالعه و استفاده مستقیم از فضا، محیط، همسایگی، جهت گیری و روابط فضایی در محاسبات سبب برتری یافتن این روش نسبت به آمار کلاسیک شده است. موقعیت مکانی پروانه های صادره ساختمانی در سال 1398 در محدوده شهرداری منطقه دو به عنوان داده اصلی این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است. نوع پروانه در گروهای احداث بنا، تجدیدبنا، توسعه بنا، تمدید مهلت پروانه، تغییر کاربری، تعمیرات جزیی و اساسی و اصلاحیه پروانه دسته بندی شده و موقعیت مکانی مجموع 697 پروانه صادره ساختمانی به عنوان داده خام در وسعت محدوده محللات مطالعه شده اند. جهت تحلیل الگوهای موقعیت های مکانی پروانه های صادره ساختمانی از سیستم محله بندی شهر شیراز که توسط معاونت برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری شیراز تهیه شده بود استفاده و محدوده شهرداری منطقه دو به 31 محله تقسیم بندی گردیده است. در نتیجه این تحقیق مشخص گردید در برخی محلات توزیع داده ها بصورت یکپارچه با فراوانی بیشتر و در برخی محلات با توزیع کم روبرو بوده است. در تحلیل کلاستربندی موقعیت مکانی پروانه ها در سال 1398 مقدار P-value بسیار کوچک و نزدیک به صفر و مقدار Z محاسبه شده منفی و همچنین مقدار آماره G صفر محاسبه گردید که نشان دهنده الگوی توزیع نرمال پروانه ها در سطح محلات بوده است.

    کلیدواژگان: الگوهای مکانی، آمار فضایی، پروانه ساختمانی، مفهومی سازی روابط، سیستم های اطلاعات مکانی
|
  • Bita Ebrahimi, Amir Shakibamanesh Pages 185-198

    Form-based codes, as a relatively new approach, support the rules of urban planning and design with the aim of achieving efficient public spaces with a location-based approach. In fact, this approach, by considering the contextual characteristics of the urban environment and its landscape, creates codes with the help of planner and designer thinking, which is based on how different types of urban forms are placed in different places. These codes can achieve the best possible layout in order to meet human needs by predicting the environment created by controlling and adjusting the forms. Today, in our country, due to the complexities of urban design, in the field of creating balance and interaction between land use, urban form and location, the need for this approach is felt more than ever. This article has been compiled with the aim of becoming more familiar with the process of production and regulation of urban design codes with emphasis on local, cultural, social and historical conditions. Therefore, it has tried to discuss the approach of form-based codes through the concept, process and its components and briefly address some of the challenges facing this concept.

    Keywords: Form-based codes, intelligent codes, transverse zoning, traditional zoning
  • Amirmohammad Babalou, Parnia Garakani Dashteh Pages 199-212

    Walking is one of the basic needs and capabilities of every human being that rapid urbanization and lack of attention to pedestrians in urban design and planning and focus on car-based planning in Iran's metropolises has been neglected. Man, as the main actor of space and the creator of the city, is forgotten in the planning of the modern age and in contrast to the tendency of urban planners often to car-oriented planning, pedestrian strategy to reduce environmental pollution, increase vitality in urban spaces, protect historical and valuable areas and Their improvement was used by the urban planning system of most countries of the world. Promoting walking, in addition to easy access to urban services and needs, also provides a boost to tourism and business activities. District 12, as the historical heart of Tehran, is a space that has a high potential for tourism, and the extra-regional services of the bazaar also attract a large number of pedestrians daily. Therefore, it is necessary to pay attention to the ability to walk and the indicators related to its improvement. The objectives of the research include measuring the degree of desirability and shortcomings of the streets in terms of pedestrian capacity. This study, by comparative field observation method, has examined and ranked the walkability of zones one and two of this area, which includes the neighborhoods around the market, and has provided suggestions for improving its quality. The results obtained through research and scoring metrics on the streets show that District 2 is superior to District 1 in terms of the implementation of study plans and pedestrian-centered.

    Keywords: Pedestrian, sidewalk, street, district 12 of Tehran
  • Peyman Naghipour Pages 213-225

    Post-production is very important in architecture, which is usually done in all small and large works on the output image (image rendering) to make the images beautiful and dynamic, and also improves the overall rendering by graphic software such as Photoshop. In this regard, in this article, for the first time in the world, the beauty and performance of post-production in architectural engineering has been tried and presented. The purpose of this study is to get closer to the answer to the question of whether to render the image of architectural projects in Photoshop post production or to render in software such as Professional 3D Max? Is it possible to turn the raw rendered volume into the reality of the image rendering scene with post-production? Examining the weaknesses of the rendered renders and the lack of time to provide the necessary work, skills and experience working with Photoshop software and rendering engines made it possible to obtain an acceptable result from the research by examining its details. Finally, in this article we believe that in order to provide better and more realistic 3D images (image rendering) of architectural projects, the need for Photoshop software is inevitable.

    Keywords: Architecture, post-production, image rendering, Photoshop, designers
  • Fereshteh Abdolabbas Pages 226-237

    Nowadays, the main issue for cities is to decrease greenhouse gases emission, especially carbon and nitrogen. The purpose of this research is to apply; the purpose of this research is to apply. With a descriptive-analytical nature of the survey type, Seeks to estimate the indicators of achieving a sustainable city in Dezful with purposeful design, innovative methods, and merging modern urban planning techniques and local and old architecture of Dezful to control the amount of greenhouse gas emissions in the city. The study method is experimental research and the data collection method is library and field. The statistical population is all citizens of Dezful and the sampling method is simple random. Determine the sample size using Cochran's formula. By analyzing the AHP model in Super Decisions software, we determined the most important indicator of urban sustainability in Dezful, Which is the highest percentage for tree planting, and then underground agriculture and making urban underground spaces are the most important indicators. A questionnaire was distributed for one of the research questions and the results were quantitatively analyzed using statistical methods in SPSS software. Above 65% of the citizens agreed with the construction of a passageway for vehicles, fruit and vegetable market center, and passages in the basement and making an extensive green space, water view, a bicycle path, and a walking path at ground level and upgrading Kats and turning them into a residence to attract tourists. In addition to suggestions such as working night shifts, using underground agriculture in abandoned canals and ravines to prevent nitrogen release in streams and acid rain and increasing agricultural yields, injecting dry ice into the clouds on dusty or low rainy days, Achieving carbon Balance with the increase of green area average and afforestation and trapping carbon in aquifers.

    Keywords: Sustainable city, greenhouse gas, renewed resources, Dezful
  • Hamidreza Ameri Siahoui, Sedigheh Moradi Pages 238-250

    Identifying the factors affecting the quality of urban space is essential because in today's industrial world, people spend most of their time during the day and night in urban environments and the quality of these spaces affects the lives and health of citizens. Vitality in urban space is a factor that can help improve the quality of the environment and the life of urban space users. In this regard, this study examines the factors affecting vitality in Taghbestan Boulevard in Kermanshah by field studies and completing a questionnaire. Findings indicate that 75% of people who use this space consider the boulevard as a lively space. The most important factors affecting vitality in the urban space from the perspective of users of this boulevard are greenery in the environment, the presence of trees and plants, diversity of use, lack of riding and car axes, individual satisfaction with the environment, the amount of people using the street, water levels such as Ponds, public communication spaces, play areas for children, the use of cheerful colors in the environment, the use of appropriate lighting and the absence of abnormal sounds. According to the findings, it is suggested to use various, flexible and changeable urban elements to increase the vitality and presence of people in the space of this street in order to reduce the effect of the day of death and induce vitality in the space. Other solutions are to reduce the role of cars and add pedestrian and bicycle axles along the boulevard. Also, the presence of various uses such as shopping malls, retail stores and leisure centers can make the boulevard more lively.

    Keywords: Vitality, urban space, social interaction, Taghbestan Boulevard, Kermanshah
  • Davood Vafadari Kamaralia, Mohsen Kafi Pages 251-259

    Urban landscapes and green spaces are one of the most important places in cities, which can be used to the fullest with proper planning. Today, with the spread of urbanization and the distance of society from nature, many psychological problems have plagued people, so the purpose of writing this study is to show the extraordinary capacity of urban landscapes and green spaces in improving and resolving the mental problems of society. Visiting and using these places ensures their own health. To conduct this research, reviewing library resources and designing a questionnaire online and distributing it in cyberspace between different people has been used, which by examining the sources and answers to the data. Individuals were asked about the ten indicators raised in the questionnaire, which are: sense of belonging, sense of calm, physical health, improving efficiency and functional efficiency, friendly partnerships to solve problems, participate in group sports, get rid of urban pollution, have fun and Friendly meetings, a sense of security and comfort, and an increase in accuracy and concentration, can be said that people have considered most of the indicators in the research useful and effective in referring to urban landscapes and improving mental health. In general, it can be concluded. The impact of urban landscapes and green spaces on mental health According to previous researches and the data extracted in this research, the people of the society are very significant and play a significant role.

    Keywords: Mental health, urban parks, green spaces, mental health indicators
  • Roghayeh Vadaye Kheiri Pages 260-271

    Sustainability is a major concern for cities these days; So that it is important to pay attention to it in devastated cities. One of the most important issues to consider is urban resilience to and after the Corona virus. The outbreak of coronavirus has created many restrictions in cities, especially in the daily movements and behaviors of citizens of cities around the world, and has led to the closure of parks and administrative restrictions, physical distances in public spaces such as taxi and bus stations, bakery queues, shops and many more. Included from other parts of cities. Urban management experts believe that Corona has created many challenges in cities, and that these issues have led to changes in urban planning issues, and that urban planning needs to be revised. The reason for the need for this revision, according to experts, is the possibility of repeating the same conditions as in the Crohn's era. On the other hand, it is not yet clear whether the corona will be completely eradicated or whether it will have to be eradicated every year from now on. In such a situation, the society must prepare itself in all dimensions to face the same situation. The purpose of this article is to provide solutions to make cities resilient in the face of the Corona virus.

    Keywords: Resilient, Corona virus, Planning Review
  • Zahra Sadat Fayyaz, Shahrzad Pajoumand Najafabadi, Mahin Nastaran, Mahmoud Ghaleh Noei Pages 272-287

    Today, with the growth of urbanization, the quality of children's presence in recreational spaces and social interactions has been affected and has led to the confinement of urban children in the home environment. Also, playgrounds today are an integral part of the biological complexes and memories of every child, especially in metropolitan areas, where experts emphasize the effective role of playgrounds in educating and improving children's social relationships. In the meantime, children spend their free time in these places, discover their potential abilities, gain a new understanding of the concepts, find the ability to solve the problems in front of them, and become familiar with future plans and social reactions and reactions. Future children They build a community, and the way childhood is spent has a direct impact on the formation of their personality structure. The present study is a descriptive-analytical study in the form of a documentary and field study with a combined solution in order to measure and evaluate the condition of recreational spaces in Isfahan from the perspective of children. Children's drawings, children's questionnaires and parents' questionnaires were registered in Nazhvan Park. Then, the SWOT method is used to present the strategies and the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) is used to determine their priority. The results showed that by most criteria, the parents of the children expressed less satisfaction. Finally, according to the indicators of a child-friendly city and the analysis of the recreational space of the study area, suggestions and solutions in this field have been presented.

    Keywords: Assessment, child, recreational spaces, child-friendly city
  • Mohsen Taban, Ali Eslami Moghadam Pages 288-300

    The feeling of satisfaction with a space depends directly on the environmental factors of that space. Attention to environmental quality factors in the design of educational spaces has a great impact on student performance. Natural light, which is one of the environmental factors, also affects how students perform, and their physical health. In this research, with the help of simulation in Ecotect software version 2011, the amount of natural light in the interior of the classroom was investigated and in order to validate the calculated data, using a luxury meter to measure the amount of natural light in the classroom as The students' satisfaction with the amount of natural light inside the classroom was collected through a questionnaire and analyzed using SPSS software version 25. The results of this study indicate that between There is a strong correlation between the amount of natural light and the concentration, comfort and satisfaction of students in the classroom, and students prefer natural light to artificial light, and their focus and learning is more in natural light, which can be used in designing educational space. Schools to be considered.

    Keywords: Natural light, satisfaction, focus, student, classroom
  • Sajad Yousefi, Mohsen Rezaei Moghadam Pages 301-311

    Today, tourism activity as one of the fastest growing economic sectors has doubled in importance and in many cities has become one of the pillars and drivers of socio-economic development as well as a way to achieve sustainable employment and improve the quality of urban life. . One of the 14 goals of the World Tourism Organization, which was presented at the Summit on Sustainable Development in Rio 20, is to focus on tourism as an activity that can help the economies of developing countries and their cities. The World Tourism Organization reports that in 2017, the tourism sector accounted for 10.4% of world GDP and accounted for 313 million jobs or 9.9% of total employment. Shabab city is one of the cities of Chardavol city in Ilam province of Iran. This city is located in Shabab section and according to the general population and housing census in 2016, its population is 3063 people (in 852 households). This city is one of the cities between Arbaeen pilgrims and it can be said that a very high percentage of Arbaeen tourists pass through this city. And the commercial sector, restaurants and transportation are strongly affected, and this tourism population has a very high potential for the development of the city. The purpose of this study is to investigate the role of Atbat-e-Aliat tourism on the development of intermediate cities. In terms of the nature of the data, it is quantitative, in terms of the research problem, it is descriptive-analytical. The result of this research also shows the impact of religious tourism on the physical dimension of this city.

    Keywords: Tourism, city, between roads, holy shrines
  • Milad Abbaspour, Mohsen Abdoud, Reza Farrokh Pages 312-331

    The world today is engaged in the fight against the Covid-19 epidemic and is concerned about its possible consequences and the search for ways out of it. Urban areas due to high population density are more vulnerable than other areas. Local governments play a key role in combating the Covid-19 epidemic due to their comprehensive knowledge of local conditions and their ability to act in the shortest possible time, which is one of the main areas of this struggle in the field of urban health. This study, in the form of a descriptive analytical research using content analysis method, examines the measures taken in the field of urban health by local governments to deal with the epidemic and explains the importance of the role of local governments in the face of the Covid-19 epidemic. Review of local government actions in areas related to urban health to deal with the Quayd-19 epidemic in 9 areas of service, water supply, waste collection and waste management, nutrition, health, awareness, general disinfection and cleaning, homeless people And measures and restrictions implemented in different cities, show that despite some economic and political differences and restrictions in some countries, including Iran, which has limited the role of local governments, local governments in all parts of the world within the scope of law. And their assigned tasks play a key role in fighting the epidemic.

    Keywords: Local Government, Urban Management, Urban Health, Citizen Health, Covid-19
  • Hemmat Zarei, Ahmad Rahmanian, Abdolreza Najafi Pages 332-345

    The study of spatial relationships of environmental data is considered as one of the most important goals of spatial statistics to analyze spatial patterns and understand spatial dependencies. Attention to the lack of independence of observations and their interdependence in the studied space and direct use of space, environment, neighborhood, orientation and spatial relationships in the calculations has made this method superior to classical statistics. The location of building permits issued in 1398 in the municipality of Region 2 has been studied as the main data of this research. The type of license is classified into groups of construction, reconstruction, building development, license extension, land use change, minor and major repairs and license modification, and the total location of 697 issued building permits has been studied as raw data in the area of settlements. In order to analyze the spatial position patterns of the issued building permits, the neighborhood system of Shiraz city, which was prepared by the Deputy of Planning and Human Capital Development of Shiraz Municipality, was used and the municipal area of Region 2 was divided into 31 neighborhoods. As a result of this research, it was found that in some areas, data distribution as a whole has been more frequent and in some areas with less distribution. In the cluster analysis of the location of the butterflies in 1398, the P-value was very small and close to zero and the value of Z was calculated negatively and also the value of G statistic was zero, which indicates the pattern of normal distribution of butterflies in the neighborhoods.

    Keywords: Spatial patterns, spatial statistics, building permits, conceptualization of relationships, spatial information systems