فهرست مطالب

حقوق اداری - پیاپی 27 (تابستان 1400)

نشریه حقوق اداری
پیاپی 27 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدبرزگر خسروی*، علی محمد فلاح زاده صفحات 9-28

    بخشی از دستگاه های عمومی، اشخاص مستلزم ذکر و یا تصریح نام هستند که از حیث شمول قوانین و مقررات عمومی نسبت به آنها تردید وجود دارد. سوال اساسی این است که از حیث شمول قوانین و مقررات عمومی، چه نظام حقوقی ای بر این اشخاص حاکم است و نیز چه نظامی باید حاکم شود. روش تحقیق، تحلیلی- انتقادی است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مبنای ایجاد اشخاصی که شمول قوانین بر آنها مستلزم ذکر نام است، مسئله اصولی رابطه قانون عام موخر و قانون خاص مقدم است؛ حال آنکه دلیل ایجاد اشخاصی که شمول قوانین بر آنها مستلزم تصریح نام است، لزوم استثناء شدن از شمول قوانین عمومی بنا بر ضرورت تخصصی و یا حساسیت فعالیت آنها بوده است. پیش از انقلاب این امر مورد توجه قانونگذار بود، اما پس از انقلاب، با توجه به روح حاکم بر قانون اساسی و رویکرد تفسیری شورای نگهبان، قانونگذار، به نادرستی، هر دو شخص را از یک جنس تلقی کرده است و به تبع آن، آراء قضایی نیز بر این برداشت استوار شده اند.

    کلیدواژگان: دستگاه مستلزم ذکر و یا تصریح نام، عدم تبعیض، شمول نهادی، قوانین عمومی، قانون اساسی، شورای نگهبان
  • محمدقاسم تنگستانی*، محمدرضا رفیعی صفحات 29-52

    با توجه به جایگاه کلیدی اصناف در تامین کالاها و خدمات عمومی، از منظر حقوقی تنظیم چارچوب فعالیت و نحوه اداره آنها ضروری است. این مهم می تواند به شیوه های متعددی صورت گیرد. از جمله اینکه دولت خود مستقیما به این کار مبادرت ورزد، امر تنظیم را به صاحبان این اصناف واگذار کند (خودتنظیمی) و یا به صورت مشارکتی انجام شود (هم تنظیمی). الگوهای خودتنظیمی و هم تنظیمی زمینه تشکیل نظام های صنفی را فراهم می آورند. با عنایت به شکل گیری نظام های صنفی متعدد در نظام حقوقی ایران از ابتدای سده معاصر، این پژوهش درصدد ارزیابی نظام حقوقی حاکم بر ایجاد نظام های صنفی از منظر سیاستگذاری تقنینی است و عمدتا بر واکاوی ضرورت ها و چالش های تشکیل نظام های صنفی خاص (در کنار نظام صنفی عام) متمرکز است. بر اساس یافته های پژوهش پیش رو، اصولا تشکیل نظام های صنفی خاص، به دلایلی همچون تبعیض بین اصناف و آسیب های ناشی از تورم قوانین و مقررات باید به قاعده صورت گیرد؛ حال آنکه در نظام حقوقی ما الگوی مشخصی برای ایجاد نظام های صنفی خاص وجود ندارد. همچنین قوانین مربوط در بسیاری از مولفه های مشترک مهم، دارای اختلافاتی ناموجه هستند؛ این چالش ها و نیز ایرادهای وارد بر نظام صنفی عام، بازنگری در سازوکارهای قانونی تشکیل نظام های صنفی را ضروری کرده است.

    کلیدواژگان: تنظیم اصناف، نظام صنفی عام، نظام های صنفی خاص، خودتنظیمی
  • شهناز جهانگیری، نادر میرزاده کوهشاهی* صفحات 53-76

    یکی از ویژگی های اصلی قواعد حقوقی داشتن ضمانت اجرا است و بدون ضمانت اجراء کارکرد موثر خود را از دست می دهند. اگر اجرای قواعد حقوق شهروندی را به عنوان زیرمجموعه ای از حقوق عمومی، مستلزم داشتن ضمانت اجراهای موثر بدانیم، ناگزیریم پای بندی دولت ها را به این قواعد در میان ضمانت اجراهای آن جستجو کنیم؛ زیرا ضمانت اجرا پاسخی برای ناقضان قواعد حقوقی است که شامل انواع ضمانت اجراهای کیفری، مدنی، سیاسی، اداری، اخلاقی و مذهبی می شود. اصلی ترین حوزه تحقق حقوق شهروندی، دولت و عرصه خدمات عمومی است. مصادیق حقوق شهروندی در نظام اداری به طور خاص به یازده عنوانی بر می گردد که در ماده دوم از تصویب نامه منشور حقوق شهروندی در نظام اداری ذکر شده است. تقریبا در هیچ کجای نظام کیفری به صراحت در برابر این یازده مصداق، تضمین کیفری ذکر نشده است، لکن با بررسی و دقت در مفاهیم حقوق یاد شده از یک طرف و مطالعات مختلف در قوانین جزایی از طرف دیگر می توان موارد را با هم تطبیق داد و از این رهگذر ضمانت اجراهای کیفری را کشف و شفاف کرد. هدف این پژوهش، مطالعه ضمانت اجراهای کیفری حقوق شهروندی مقرر در مصوبه شورای عالی اداری درخصوص منشور حقوق شهروندی در نظام اداری به صورت تحلیلی توصیفی با شیوه کتابخانه ای است. نتایج موجود اثبات می کند منشور حقوق شهروندی در نظام اداری دارای ضمانت اجراهای کیفری متعددی است که ایفای وظایف دولت و دستگاه قضایی در این حوزه را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، منشور حقوق شهروندی، تصویب نامه منشور حقوق شهروندی، نظام اداری، ضمانت اجرای کیفری
  • حسن خسروی*، مژگان رامین نیا، محمدجواد حسینی صفحات 77-98

    روز 28 سپتامبر، روز جهانی حق دسترسی به اطلاعات نام گذاری شده است. اهمیت این حق بنیادین حقوق بشری در حقوق اداری نوین در قالب «حکمرانی مطلوب» مهم ترین مولفه حقوق شهروندی محسوب می شود. در راستای شفافیت ارگان های مختلف دولتی، در سطح بین المللی، منطقه ای و داخلی، قوانین مختلفی فراخور توسعه یافتگی جوامع و پذیرش نهادهای قانونگذاری از منظر سیاسی و فرهنگی، موجب شده است که بر مبنای استانداردهای اولیه ی حقوق بشری چون اعلامیه حقوق بشر و میثاق بین المللی مدنی و سیاسی، اقداماتی به تدریج در جهت ارتقای حقوق اداری و ارایه خدمات عمومی کارآمد به شهروندان، تاسیس نظام قضایی مستقل، اداره ی پاسخگو در موضوع مورد بحث در حقوق ایران و اتحادیه اروپا صورت گیرد.
    بر اساس شیوه تحلیلی-توصیفی و تطبیقی پاسخ پرسش ذی مدخل مبنی بر اینکه «دسترسی به اسناد و اطلاعات در دو نظام حقوقی اتحادیه اروپا و ایران بر پایه ی نیل به حقوق شهروندی چگونه محقق شده است؟» این است که نظام اتحادیه اروپا به دلیل دیرندگی تنظیم مقررات در این حوزه بر حقوق اداری ایران از سازوکارهای جدی تر برخوردار است. تنظیم مقررات مختلف در قالب قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، تصویب نامه شورای عالی اداری، منشور حقوق شهروندی و تهیه لایحه شفافیت در سال های اخیر گام های مثبتی است که کشور ایران برداشته است، علیرغم مقررات مختلف، کماکان ابهام در مفاهیم در کنار نبود ضمانت اجرای خاص وجود دارد.

    کلیدواژگان: آزادی دسترسی به اسناد و اطلاعات، حقوق اداری، اتحادیه اروپا، شفافیت، پاسخگویی
  • زهرا دانش ناری* صفحات 99-122

    بیمه بیکاری یکی از حمایت های اجتماعی از اشخاصی است که بدون میل و اراده شغل خود را از دست داده و در این فرآیند، امنیت شغلی آنان با خدشه جدی مواجه شده است. نظام های حمایتی تامین اجتماعی در این مواقع، با پیش بینی مقرری بیمه بیکاری سعی در جبران خسارت های ناشی از بیکاری نموده اند. در حقوق ایران، قانون بیمه بیکاری و آیین نامه اجرایی آن، مجموعه ای از دستورالعمل های صادره از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نیز سازمان تامین اجتماعی، تعیین کننده ضوابط بهره مندی از بیمه بیکاری هستند. در کنار قوانین و آیین نامه های موردنظر، آرای وحدت رویه هییت عمومی دیوان عدالت اداری نیز به عنوان یکی از منابع مهم در خصوص تعیین شرایط بهره مندی از بیمه بیکاری، قابل بحث و بررسی می باشند. اهمیت این امر زمانی آشکار می گردد که بدانیم، قوانین و آیین نامه های مارالذکر در برخی موارد مبهم بوده و دیوان عدالت اداری به عنوان عالی ترین مرجع دادرسی اداری با تفسیر قضایی صحیح از این موارد، می تواند سبب روشن شدن دامنه و شمول بیمه بیکاری بر اشخاص گردد. روش تحقیق در این پژوهش، از نوع توصیفی- تحلیلی است و در گردآوری منابع از روش کتابخانه ای استفاده شده است. نتایج این مطالعه، نشان می دهد، عملکرد دیوان گرچه در برخی موارد مثبت و به نفع کارگران بوده اما در برخی موارد از فلسفه حقوق کار و اصل حمایتی بودن آن فاصله گرفته است.

    کلیدواژگان: بیمه بیکاری، بیکاری بدون میل و اراده، دیوان عدالت اداری، رویه قضایی
  • فرشید دریانوش*، رضا طجرلو، بهزاد رضوی فرد صفحات 123-142

    اعمال حاکمیت از نظر هدف وغایت، به اعمال سیاسی واداری و از نظر محتوا وماهیت، به اعمال قانونگذاری، قضایی واجرایی تقسیم می شود. در این میان علاوه بر فعالیتهای قوه مجریه، فعالیت های قوه مقننه و قوه قضاییه نیز ماهیت تقنینی یا قضایی محض نداشته و ممکن است مبادرت به عمل اداری نیز بنمایند. در قوه قضاییه قضات و مدیران قضایی ضمن انجام عمل قضایی در مواردی به اعمال اداری نیز اقدام می کنند. بر این اساس به دنبال پاسخ به این سوالات هستیم که چه ضوابط و معیارهایی برای تفکیک اعمال قضایی از اعمال اداری قضات و مدیران قضایی وجود دارد؟ همچنین این تفکیک چه آثاری به همراه داشته و به علاوه چنانچه این اشخاص مبادرت به اتخاذ اعمال اداری کنند که حق ها و آزادی های افراد را نادیده گرفته و تضییع نمایند، چه ظرفیتهایی در قانون برای پیشگیری و تظلم خواهی وجود دارد؟ در این میان به این امر خواهیم پرداخت که در پرتو حاکمیت قانون، تمامی اعمال اداری باید مشمول نظارت اداری و قضایی باشند و هیچ عملی نباید فراتر از نظارت باشد.

    کلیدواژگان: عمل قضایی، عمل اداری، قضات، مدیران قضایی، قوه قضاییه
  • فریبرز صارمی نوری، خدیجه شجاعیان*، کوروش استوار سنگری، روح الله رحیمی صفحات 143-160

    شهردار منتخب شورای اسلامی شهر و تحت نظارت این نهاد می‌باشد. شورای اسلامی شهر در راستای ایفای نقش نظارتی خود می‌تواند به استناد ماده 83 قانون تشکیلات وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور با استفاده از صلاحیت اختیاری خود در برکناری شهردار اقدام نماید. علاوه بر عزل شهردار، موارد دیگری نیز به موجب قانون سبب خاتمه خدمت شهردار می‌باشند. اموری از قبیل استعفای شهردار، تعلیق طبق مقررات، فقدان هر یک از شرایط احراز سمت شهردار به تشخیص شورای شهر، در این فرآیندها شخص شهردار و مراجعی از قبیل، محاکم عمومی، شعب بدوی و تجدید نظر یا هیات عمومی دیوان عدالت اداری، هیات‌های بدوی و تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان استانداری و وزیر کشور نقش ایفا می‌نمایند. در این تحقیق ضمن واکاوی و بررسی حقوقی این فرآیندها در ارتباط با صلاحیت هیات تطبیق مصوبات شوراهای اسلامی شهرها (از بابت نظارت قیمومیتی دولت بر نهادهای عمومی غیر دولتی با شخصیت حقوقی مستقل) و چالش‌های موجود (از جمله لزوم یا عدم لزوم طرح مصوبه شورا در هیات مزبور)، مشخص می‌گردد با توجه به نقش تصمیم‌سازی و نظارتی شورای اسلامی شهر مرتبط با حوزه عملکرد شهرداری و شهردار این نهاد موظف است به‌منظور جلوگیری از بروز خلاء مدیریتی بلافاصله پس از اتمام خدمت شهردار و در ابتدای امر، سرپرست شهرداری و در پی آن فردی را به‌عنوان شهردار انتخاب و جهت صدور حکم انتصاب حسب مورد به وزیر کشور و یا استاندار معرفی نماید.

    کلیدواژگان: شورای شورای اسلامی شهر، خاتمه خدمت، شهردار، هیات تطبیق مصوبات شوراهای اسلامی شهرها
  • حامد محمدی* صفحات 161-190

    امروزه دولت ها به تنهایی نمی توانند جهت اداره موثر امور جامعه، نقش آفرینی نمایند و در این راستا نقش شهروندان به عنوان بازیگران اصلی در عرصه امور سیاسی و اداری جوامع بسیار حایز اهمیت است و چنین نقش بارزی برای شهروندان نیازمند توانمندسازی آنان است تا از این طریق ارزش های نوینی همچون مشارکت شهروندان در سیاستگذاری ها و تصمیم گیری ها در سطح جوامع ملی و محلی نهادینه گردد. بنابراین، هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین مضامین اصلی و سازمان دهنده توانمندسازی شهروندان می باشد. بدین منظور مضامین اولیه توانمندسازی شهروندان از متن اسناد بالادستی نظام اداری ایران شامل قانون اساسی، منشور حقوق شهروندی، قانون مدیریت خدمات کشوری و قانون برنامه های چهارم، پنجم و ششم توسعه کشور مورد احصاء قرار گرفت و سپس با حذف موارد تکراری و ادغام موارد مشابه، هر یک از مضامین اصلی تبیین شدند و سپس مضامین اصلی به یک مضمون سازمان دهنده تخصیص یافتند. با توجه به مسئله فراروی پژوهش حاضر از راهبرد تحلیل مضمون استفاده گردید و از آنجایی که در پژوهش حاضر در صدد کشف مضامین توانمندسازی شهروندان بوده ایم، هدف پژوهش اکتشافی است و شیوه گردآوری داده ها از طریق مطالعه و بررسی اسناد می باشد. با توجه به تحلیل داده ها، تعداد 154 کد اولیه، 38 مضمون اصلی و هشت مضمون سازمان دهنده تشکیل گردید و یافته های پژوهش نیز در قالب یک الگوی مفهومی که بیانگر ارتباط شبکه ای انواع مضامین با یکدیگر است، ارایه گردید. نتایج بیانگر آن است که توانمندسازی شهروندان دارای ابعاد چندگانه بوده و جهت بهسازی و افزایش مشارکت شهروندان در اداره امور عمومی باید این ابعاد چندگانه در سیاستگذاری های اقتصادی، اجتماعی، حقوقی، سیاسی، محیطی، فرهنگی و اداری موررد توجه سیاستگذاران و مدیران دولتی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، شهروندان، نظام اداری، اسناد بالادستی نظام اداری، تحلیل مضمون
  • مختار محمدی، محمد راسخ*، اسدالله یاوری صفحات 191-214

    دادرسی انضباطی یکی از حوزه های نوین دادرسی است که همانند سایر حوزه های دادرسی، عادلانه بودن آن امر مهمی است که نیازمند استانداردهای خاص رسیدگی منطبق با اصول دادرسی عادلانه مستخرج از اسناد حقوق بشری است. این اصول ناظر بر مراحل چهارگانه دادرسی؛ دعاوی انضباطی، یعنی شروع (تشکیل) پرونده، رسیدگی به پرونده، تصمیم گیری در مورد پرونده و مرحله بعد از تصمیم گیری و صدور رای می باشد. بر همین اساس، این نوشتار به دنبال پاسخ به این پرسش است که در مقررات رسیدگی به تخلفات اداری ایران و انگلیس، اصول دادرسی عادلانه به چه میزان رعایت شده است؟ برای این منظور، وجه ماهوی (مقررات) رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان ایران و انگلیس از منظر اصول دادرسی عادلانه به عنوان استانداردهای خاص دادرسی عادلانه حاکم بر مراحل چهارگانه فوق، با استفاده از روش تحلیل محتوا و استنباط از متون حقوقی مربوط، مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش گویای این واقعیت است که اصول یادشده در حوزه مقررات رسیدگی به تخلفات اداری دو کشور، به شکل و میزانی متفاوت، تامین شده است، به نحوی که در ایران بر خلاف انگلیس، سازوکار رسیدگی به تخلفات اداری، اگر چه در مواردی با اصول دادرسی عادلانه منطبق است، با این حال اسناد حقوق بشری حاوی این اصول، مورد استناد قرار نگرفته است و ابتنای عمل مراجع نظارتی ذیربط نیز بر این اسناد نیست.

    کلیدواژگان: تخلفات اداری، دادرسی انضباطی، اصول دادرسی عادلانه
  • مجید نجارزاده هنجنی* صفحات 215-234

    مقاله حاضر با جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با به کارگیری روشی توصیفی و تحلیلی، در فضای دکترین حمایت از حقوق بشر، حاکمیت مسیول و نظریه تعهدات مثبت، به دنبال حمایت از مصادیق حقوق بشر در ادبیات خدمات عمومی است. چرا که بسیاری از مصادیق حقوق بشر بدون تدارک و مدیریت ارایه خدمات عمومی، قابلیت تحقق ندارند. حق حیات، به عنوان اساسی ترین حق بشری، بدون ارایه خدمات عمومی، محتوایی جز «حق بر کشته نشدن» ندارد. این در حالی است که حق حیات، الزامات کیفی والاتری را در بر می گیرد؛ حقوق رفاهی مثل حق بر سلامت، حق بر خوراک، حق بر کار، حق بر آموزش و پرورش و... نیز بدون ارایه خدمات عمومی، قابل تحقق نیستند. بر این اساس حمایت از حقوق بشر ایجاب می کند که ارایه و مدیریت خدمات عمومی به عنوان تعهدی مثبت از سوی دولت ها تضمین گردد. با این رویکرد، الزام به ارایه خدمات عمومی، پشتوانه حقوق بشری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: خدمات عمومی، حقوق بشر، حق حیات، حقوق رفاهی، حق بر توسعه
  • حمیدرضا نیکبخت*، محمد صادقی صفحات 235-255

    حل و فصل اختلاف در بازار اوراق بهادار ایران مبتنی بر الزام روشی ناشی از حکم قانون بوده و از الگوی دو مرحله ای ممتد (هیات داوری در تعاقب کمیته سازش کانون ها) تبعیت می کند. از این حیث، نظام کنونی حل اختلافات در بورس تماما با اصول کلی حاکم بر بازار سرمایه مقارن و همراه نبوده و ضروری است همپای شفافیت و سرعت در معاملات اوراق بهادار، فصل اختلافات فعالان بازار نیز ساختاری پرسرعت و منصفانه تر به خود گیرد. در این مقاله با امعان نظر به نهادهای سازش در آیین دادرسی مدنی، عقد صلح در حقوق مدنی، و به موازات روزآمدی فعالیت های تجاری و در مقام اهمیت بخشی به اراده خصوصی فعالان بازار، حل و فصل اختلاف بر مبنای مفاهیم واقعی و اصلی داوری، اصلاح گری و میانجی گری را مورد بررسی قرار می دهیم تا ضمن تبیین کاستی های ساختار فعلی، مناسبت بیشتر این اسلوب و نیز الزامات حقوقی مترتب بر آن روشن گردد. آنچه در نهایت حاصل خواهد شد این است که چون هر یک از روش های اصیل داوری، میانجی گری و اصلاح گری (صلح و سازش) به معنای واقعی می تواند مستقلا منتهی به فصل خصومت شود، به کارگیری این روش ها، با ساختار رقابتی حاکم بر بازار اوراق بهادار تطبیق بیشتری داشته و با توجه به تحقق اراده ی فعالان بازار در این قالب ها - به خصوص به واسطه ی ورود و فعالیت سرمایه گذاران خارجی تحت قابلیت این روش ها- بازار سرمایه کشورمان را با معیارهای بین المللی قرین می سازد و در عین حال با اصول اداره خوب دادرسی نیز سازگارتر است.

    کلیدواژگان: اختلاف حرفه ای، داوری، میانجی گری، اصلاح گری، کمیته سازش، هیات داوری بورس، بازار اوراق بهادار، اداره خوب دادرسی
|
  • Pages 9-28

    Some public organizations are entities required to be named or specified and it isn’t certainty to include in laws and regulations. Maine question is: “which legal system does/should rule on such entities?” we use analytical-critical method. This article shows the base of recognition of entities required to be named is a principal issue; it is relation between the recent general law and precedence specific law. Meanwhile the base of recognition of entities required to be specified is necessity of being exception to laws because of professional necessity and/or of functional sensitivity. Before Revolution, Legislation pay attention to the issue; but after Revolution, regard to the spirit of the Constitution and precedent of Guardian Council, Legislation considers two entities as a same incorrectly and so, judicial orders be formed on this way.

    Keywords: The organization required to be named or specified, Nondiscrimination, Institutional inclusion, General laws, Constitutional law, Guardian Council
  • Pages 29-52

    Due to the key position of guilds in the provision of public goods and services, it is necessary to regulate them. This can be done in many ways. For example, the government itself does this directly, entrusts the arrangement to the owners of these guilds (self-regulatory) or in a participatory form (co-regulatory). Self-regulatory and co-regulatory models pave the way for the formation of guild systems. Considering the formation of numerous guild organizations in Iranchr('39')s legal system since the beginning of the contemporary decade, this research seeks to evaluate the legal system governing the establishment and activity of guild organizations from the perspective of legislative policy making and is mainly focused on analyzing the necessities and challenges of establishing specific guild organizations (along with the general guild organization). Based on the findings of the previous research, basically the formation of specific guild systems, in some respects such as weakening the general guild system, discrimination between guilds and theInjuries caused by Legislative inflation should be done for a good reason, while in our legal system there is no specific model for establishing specific guild organizations, identifying the instances of guilds requiring the creation of a specific system is not based on a codified program. Importantly, they have unjustified disagreements, and these challenges, as well as the defects in the general guild organization, have necessited a review of the legal frameworks governing the guild organizations.

    Keywords: guild regulation, general guild organization, special guild organizations, self-regulatory.
  • Pages 53-76

    One of the main features of legal rules is having a sanction, and without a sanction, they lose their effective function. If we consider the implementation of citizenship rights rules as a subset of public law to require effective sanction, we must seek government adherence to these rules among its enforcement guarantees, because sanctions are a response to violators of legal rules that include various types of criminal sanctions. The main areas of realization of citizenship rights are the government and the field of public services. Examples of citizenship rights in the administrative system specifically refer to the eleven titles mentioned in Article 2 of the ratification of the Charter of Citizenship Rights in the Administrative System. Almost nowhere in the penal system are criminal guarantees explicitly mentioned against these eleven cases, but by carefully examining the concepts of the mentioned rights on the one hand and various studies in criminal law on the other hand, the cases can be reconciled. In this way, he discovered and clarified the criminal sanctions. The purpose of this article is to study the criminal sanctions of citizenship rights stipulated in the resolution of the Supreme Administrative Council regarding the Charter of citizenship Rights in the administrative system. The research method is descriptive-analytical with the library method. The available results prove that the Charter of citizenship Rights in the administrative system have several criminal sanctions that emphasize the performance of the duties of the government and the judiciary in this area.

    Keywords: Citizenship Rights, Charter of Citizenship Rights, Approval of the Charter of Citizenship Rights, Administrative System, Criminal Sanctions
  • Pages 77-98

    28  of September has been designated as World Access to Information Day. The importance of this fundamental human right in modern administrative law in the form of "good governance" is the most important component of civil rights. In line with the transparency of various government bodies, at the international, regional and domestic levels, various laws appropriate to the development of societies and the acceptance of legislative institutions from a political and cultural perspective have led to basic human rights standards such as the Universal Declaration of Human Rights and the international civil and political covenant,
    steps should be taken to gradually improve administrative rights and provide efficient public services to citizens, establish an independent judiciary, and be accountable for the issue discussed in Iranian and EU law.
    Based on the analytical-descriptive and comparative method, the answer to the following question is: "How is access to documents and information achieved in the two legal systems of the European Union and Iran based on the attainment of citizenship rights?" That is, the EU system has more serious mechanisms due to the delay in regulating in this area on Iranchr('39')s administrative law. The regulation of various regulations in the form of the Law on Dissemination and Free Access to Information, the approval of the Supreme Administrative Council, the Charter of Citizenship Rights and the preparation of the Transparency Bill are positive steps that Iran has taken in recent years. Despite various regulations, ambiguities is remain.

    Keywords: freedom of access to documents, information, administrative law, EU, transparency, accountability
  • Pages 99-122

    Unemployment insurance is one of the social protections of people who have lost their job without any will and in the process, their job security has been seriously damaged. In these cases, social security protection systems have tried to compensate for unemployment benefits by providing unemployment insurance benefits. In Iranian law, the Unemployment Insurance Law and its executive regulations, a set of instructions issued by the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare, as well as the Social Security Organization, determine the criteria for benefiting from unemployment insurance. In addition to the relevant laws and regulations, the unanimous procedure of the General Assembly of the Court of Administrative Justice can also be discussed as one of the important sources for determining the conditions for benefiting from unemployment insurance. The importance of this becomes clear when we know that the above-mentioned laws and regulations are ambiguous in some cases and the Court of Administrative Justice, as the highest authority of administrative proceedings, with a correct judicial interpretation of these cases, can cause clarification. Scope and coverage of unemployment insurance on individuals. The research method in this research is descriptive-analytical and library method has been used in collecting resources. The results of this study show that the performance of the court, although in some cases positive and in favor of workers, but in some cases has deviated from the philosophy of labor rights and the principle of protectionism.

    Keywords: Unemployment Insurance, Unemployment without will, Court of Administrative Justice, Judicial Procedure
  • Pages 123-142

    The exercise of sovereignty, in terms of purpose, is divided into political acts of coercion, and in terms of content and nature, into legislative, judicial and executive acts. In the meantime, In addition to the activities of the executive branch, the activities of the legislature and the judiciary are not of a purely legislative or judicial nature and may also involve administrative action. In the judiciary, judges and judicial managers, in addition to carrying out judicial action, also in some cases perform administrative actions. Accordingly, we are looking for answers to these questions: What are the criteria and criteria for separating judicial actions from administrative actions of judges and judicial managers? Also, what are the effects of this separation, and moreover, if judges or managers of the judiciary take administrative action that ignores and violates the rights and freedoms of individuals, what capacities are there in the law to prevent and seek redress? In the meantime, we will focus on the fact that in the light of the rule of law, all administrative acts must be subject to administrative and judicial oversight, and no action must go beyond oversight

    Keywords: Judicial action, Administrative action, Judges, Judicial managers, Judiciary
  • Pages 143-160

    Islamic city council as the supervising institution of the function of mayor and the municipality, in line with playing its supervisory role can choose and dismiss the mayor based on the competency considerations, referring to the Article 83 of the law of the establishment, tasks and election of the Islamic city council.. In these processes, the mayor and such authorities as the public courts, district courts and appeals court or the general jury of the administrative justice court, the district and appeals boards of the administrative offences of the staff of the governor and the Interior Minister play their own role. Meanwhile legally exploring and investigating these processes in relation to the qualifications of committee responsible for matching the enactments by the cities’ Islamic councils (in terms of the governments’ custodianship-related supervision on the public nongovernmental institutions with independent legal personalities) and the extant challenges (including the necessity or non-necessity of positing the council’s enactments in the aforesaid committee, it will be made clear in this research according to the Islamic council’s decision-making and supervisory roles in regard of the municipalities and mayors’ areas of functioning that this institute is obliged to immediately inform the provincial governor and the minister of interior about the mayors’ service termination in the beginning of the work by the municipalities’ overseer and subsequently introduce qualified individuals as mayors in order to prevent the emergence of managerial gaps and in line with receiving the installation verdict in a case-specific manner.

    Keywords: cities’ Islamic council, mayors’ service termination, the committee for figuring out the match between the enactments by the cities’ Islamic councils, mayor election
  • Pages 161-190

    Today, governments alone can not create a role for the effective management of society, and in this regard, the role of citizens as key players in the political and administrative affairs of societies is very important and such a significant role for citizens needs to empowerment them to create new values, Institutionalize citizen participation in policy-making and decision-making at the level of national and local communities. Therefore, the main purpose of this study is to explain the main and organizing themes of citizen empowerment. For this purpose, the basic themes of empowering citizens were counted from the text of upstream documents of the Iranian administrative system, including the Constitution, the Charter of Citizenship Rights, the Civil Service Management Law, and the Fourth, Fifth, and Sixth Development Plans Law. Each of the main themes was explained and then the main themes were assigned to an organizing theme. According to the problem of the present study, the strategy of thematic analysis was used and since in this study we are trying to discover the themes of empowering citizens, the purpose of the research is exploratory and the method of data collection is through study and review of documents. According to the data analysis, 154 initial codes, 38 main themes and eight organizing themes were formed and the research findings were presented in the form of a conceptual model that shows the network relationship between different themes. The results indicate that the empowerment of citizens has multiple dimensions and in order to improve and increase citizen participation in public administration, these multiple dimensions in economic, social, legal, political, environmental, cultural and administrative policies should be considered by policy makers and Public Managers.

    Keywords: Empowerment, citizens, administrative system, upstream documents of the administrative system, thematic analysis
  • Pages 191-214

    Disciplinary proceedings are one of the new areas of proceedings that, like other areas of proceedings, the fairness is important, requiring special standards of conduct in accordance with the principles of fair trial derived from the Instrument of Human Rights. These principles govern the four stages of litigation/disciplinary litigation, namely Initiating the Case, Processing the Case, Deciding the Case, and the post-judgment stage (to pass a judgment). Accordingly, this article seeks to answer the question of the extent to which the principles of fair trial have been observed in the regulations for dealing with administrative violations in Iran and Britain? For this purpose, the substantive aspect (regulations) of handling administrative violations of Iranian and British employees is studied from the perspective of the principles of a fair trial as of special standards of fair trial governing the above-mentioned four steps, using the method of content analysis and inference from relevant legal texts. The findings of the study indicate the fact that the mentioned principles in the field of administrative violations regulations of the two countries have been provided in different forms; in a way that the British legal system is more developed than Iran in the realm of principles and guarantees of procedural rights of the accused employee due to the elements of Modern life, and in Iran, unlike the United Kingdom, the mechanism for dealing with administrative violations, although in some cases it complies with the principles of a fair trial, human rights instruments containing these principles have not been cited and are not based on the action of the relevant regulatory authorities.

    Keywords: Administrative Violations, Disciplinary proceedings, Principles of fair trial
  • Pages 215-234

    Present article by using a desk research method to collect information and by using descriptive and analytical method, in the context of the doctrine of protection of human rights, the responsible sovereignty and the theory of positive obligations, seeks to support human rights cases in the public service literature. On the basis of this fact, many human rights cases are not feasible without the provision and management of public services. The right to life as the most fundamental human right, without the provision of public services, has no content other than “Right to not being killed”. While the right to life includes higher qualitative requirements; Welfare rights such as the right to health, the right to food, the right to work, the right to education and etc. which could not be achievable without the provision of public services. Accordingly, the protection of human rights requires that the provision and management of public services be guaranteed as a positive commitment by governments. With this approach, the requirement to provide public services will have human rights support.

    Keywords: Public Services- Human Rights- Right to Life- Welfare Rights- Right to Development
  • Pages 235-255

    The Settlement of disputes in securities and exchange market of Iran is based on legal compulsory and follow two stage models. It means that obey both Conciliation Committees or Board of Associations and then, Arbitration Board of Securities and Exchange Organization. In this regard, the current system of dispute resolution in the stock market is not completely synchronized with the general principles governing the capital market. It is necessary that along with transparency and speed in securities transactions, settlement of disputes between market activists to be faster and fairer in terms of structure. This article with considering Conciliation Committees or Board in Associations of securities and exchange Market of Iran, civil procedure cod (Act), peace contract in civil law, and in line with updating commercial activities and also to give importance to private players’ will, emphasize that the arbitration, compromise and mediation concepts in Iran’s Securities and Exchange Market should be reviewed. In this regard, the shortages of current structure (Resolving professional disputes in Iran’s Securities and Exchange Market) to be determined and relation between methods and legal requirement to be clarified. In conclusion each of methods such as arbitration, mediation and Conciliation can be solved disputes. Utilizing aforesaid methods is more accordance with competitive structure of stock market and finally helps our country capital market to be consonant with international standards and principle while it is more suitable with Good Judicial Administration

    Keywords: Professional Dispute, Arbitration, Mediation, Conciliation, Conciliation Committee, Arbitration Board of Securities, Exchange Organization, Securities Market, Good Judicial Administration