فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 54 (تابستان 1400)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 54 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عالمه کیخا* صفحه 1
    هدف

    دانشگاه ها ازجمله نظام های اجتماعی هستند که نیروی محرکه آگاهی بخش و برج فرماندهی فکر جوامع شناخته شده اند. هدف از اجرای این پژوهش، تعیین تاثیر رهبری هوشمند بر عملکرد آموزشی اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی شهر زاهدان بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر اجرا توصیفی - همبستگی مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل همه اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی شهر زاهدان به تعداد 666 نفر بود که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برابر با 120 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برآورد شد. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های رهبری هوشمند و عملکرد آموزشی (طراحی شده توسط دفتر نظارت و ارزیابی دانشگاه ها) استفاده شد. روایی محتوایی به تایید متخصصان رسید، روایی سازه از طریق تحلیل عاملی و پایایی نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با 97/0 و 93/0 محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری spss23 و Smart PLS بهره گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، رهبری هوشمند با ضریب مسیر (33/0) بر عملکرد آموزشی تاثیرگذار بوده است و مولفه رهبری جمعی با ضریب مسیر (38/0) بیشترین تاثیر را بر عملکرد آموزشی اعضای هییت علمی دارد.

    نتیجه گیری

    با برازش الگوی مفهومی پژوهش فرض بر آن شد که رهبری هوشمند به عنوان متغیر مکنون به طور مستقیم بر عملکرد آموزشی اعضای هییت علمی تاثیر می گذارد. بنابراین، در انتخاب و تعیین سبک های رهبری دانشگاهی باید نهایت دقت به عمل آید؛ زیرا شیوه های تاثیرگذار بر رفتار اعضای هییت علمی کاملا متفاوت از آن چیزی است که در شرکت های بازرگانی سنتی (با تاکید بر قدرت سودجویانه) وجود دارد.

    کلیدواژگان: رهبری هوشمند، عملکرد آموزشی، اعضای هیئت علمی، دانشگاه
  • علی قاسمیان صاحبی*، راحیل کردحیدری، حسن گلی، مهدی ابراهیمی صفحه 2
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اولویت بندی فناوری های نوین آموزشی برای کاربست در سیستم آموزشی یکی از دانشگاه های نظامی ایران اجرا شده است.

    روش پژوهش

    در پژوهش حاضر، فناوری های نوین آموزشی به دو بعد روش ها و ابزارهای نوین آموزشی تقسیم شده و مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه اعضای هییت علمی دانشکده علوم انسانی و مدیریت و اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس بود. پژوهش حاضر از لحاظ روش گردآوری داده ها در بخش کیفی پژوهش، توصیفی-دلفی و در بخش کمی، توصیفی-پیمایشی است؛ بر این اساس، پرسشنامه استاندارد برای گرد آوری داده ها از خبرگان، تهیه و به صورت مصاحبه ساختاریافته اجرا شد. درنهایت پس از رسیدن به اشباع نظری در پاسخ ها، از 28  مصاحبه برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. برای توصیف داده ها از نرم افزار SPSS و برای اولویت بندی مولفه ها از روش تحلیل تطبیقی-مقایسه ای بهره گرفته شد.

    یافته ها

    مطابق نتایج پژوهش، در اولویت بندی فناوری های نوین آموزشی، درنهایت روش های آموزش شناختی- فراشناختی، ترکیبی، چندرسانه ای، معکوس، اقتضایی، تریز و ابزارهای فیلم استریپ- اسلاید، اینترنت، کتاب و کتابخانه الکترونیک، برد هوشمند و رایانه، به ترتیب بالاترین امتیاز را کسب کرده و در اولویت قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت استفاده از روش های انتخاب شده که عموما روش هایی فعال بین فراگیران هستند، باعث یادگیری عمیق تر و پایدارتر خواهد شد، و استفاده از ابزارهای هوشمند و الکترونیکی منتخب نیز برای رشد آموزش در این دانشگاه ضروری هستند.

    کلیدواژگان: فناوری های نوین آموزشی، روش های نوین آموزشی، ابزارهای نوین آموزشی، نظام آموزشی
  • فخر سادات نصیری ولیک بنی*، افشین افضلی، مریم قادری شیخی آبادی صفحه 3
    هدف

    هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی رابطه کانونی تدریس اثربخش استادان با خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان بود.

    روش پژوهش

    جامعه پژوهش دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه بوعلی سینا در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 3000 نفر بودند که با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب و بر مبنای جدول مورگان نمونه ای به حجم 341 نفر انتخاب شد. روش پژوهش کمی، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی است. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه تدریس اثربخش اسلامیان (1393) و پرسشنامه خودکارآمدی پژوهشی صالحی (1390) بوده است. پایایی و روایی ابزار، از طریق آلفای کرانباخ و تحلیل عاملی تاییدی تعیین شد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (شاخص های مرکز و پراکندگی) و استنباطی (همبستگی کانونی و رگرسیون خطی چندگانه) از نرم افزار SPSS 25 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش، نشان دهنده آن است که ابعاد تدریس اثربخش استادان دارای همبستگی کانونی مثبت و معنی دار در آلفای 01/0 به مقدار 7/0 با ابعاد خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که ابعاد تدریس اثربخش استادان قادر به تببین 294 درصد واریانس متغیر خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان است.

    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، خودکارآمدی پژوهشی، همبستگی کانونی
  • حسن قلاوندی*، زکریا احمدیان صفحه 4
    هدف

    هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی نگرش دانشجویان فنی و مهندسی دانشگاه ارومیه نسبت به کیفیت خدمات آموزشی بر اساس یک مدل تلفیقی بود.

    روش پژوهش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل همه دانشجویان فنی و مهندسی دانشگاه ارومیه در سال تحصیلی 99-98 به تعداد 2289 نفر بود. حجم نمونه با روش تصادفی طبقه ای نسبتی و با استفاده از جدول مورگان 328 نفر از دانشکده فنی و مهندسی تعیین شد. ابزار پژوهش پرسشنامه کیفیت خدمات براساس مدل EDUQUAL و SERQUAL بود و روایی آن با روش اعتبار محتوا تایید شده است.

    یافته ها

    نتایج مرتبط با فرضیه های پژوهش گویای این بودند که در تمامی ابعاد کیفیت خدمات آموزشی شکاف منفی وجود دارد. نتایج آزمون فریدمن نیز نشان داد بیشترین شکاف مربوط به بعد تسهیلات فیزیکی و کمترین شکاف مربوط به بعد همدلی است. در ادامه، نتایج نشان دهنده آن بود که از نظر جنسیت و مقطع تحصیلی در دو وضعیت موجود و مطلوب کیفیت خدمات آموزش هیج تفاوتی وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود که از نظرات دانشجویان فنی و مهندسی در رابطه با تصمیم گیری های مرتبط با خدمات دانشگاه بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، دانشجویان فنی و مهندسی، خدمات آموزشی، مدل تلفیقی
  • مهتاب پورآتشی*، اصغر زمانی صفحه 5
    هدف

    این مطالعه با هدف واکاوی مسایل و انتظارات دانشجویان بین المللی از آموزش عالی ایران در بحران کرونا صورت گرفت.

    روش پژوهش

    پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و با دیدمان کیفی اجرا شده است. تعداد 102 تن از دانشجویان بین المللی شاغل به تحصیل در ایران در این مطالعه مشارکت کردند و به پرسش های بسته پاسخ و بازپاسخ جواب دادند. برای تحلیل اطلاعات گردآوری شده از روش تحلیل محتوا استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های مطالعه، بر اساس کدگذاری و مقوله بندی، نشان داد مهم ترین نگرانی های دانشجویان بین المللی در بحران کرونا را می توان در چهار مقوله: آموزشی، پژوهشی، اقتصادی، شخصی-خانوادگی دسته بندی کرد. افزون بر این، انتظارات این گروه دانشجویان از دانشگاه محل تحصیل در سه مقوله ارتباطی-اطلاع رسانی، تحصیلی، و حمایتی طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    عصر کرونا در کنار تمام دغدغه ها، این فرصت گرانقدر را در اختیار قرار می دهد تا با شناسایی و برآوردن انتظارات دانشجویان بین المللی و افزایش رضایتمندی آنان، زمینه جذب تعداد بیشتری دانشجوی بین المللی را در عصر پساکرونا فراهم کرد. بر این اساس، یافته های این مطالعه برای دانشگاه هایی که در صدد جذب تعداد بیشتری دانشجوی بین المللی هستند، مفید و کاربردی است.

    کلیدواژگان: کروناویروس، آموزش عالی، دانشجوی بین المللی، انتظارات، سیاست گذاری
  • محمد باقر فلاحی* صفحه 6
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی میزان کاربست ابعاد اخلاق حرفه ای اعضای هییت علمی دانشگاه یزد و نقش آنها در انگیزش تحصیلی دانشجویان اجرا شد

    روش پژوهش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری را  دانشجویان دانشگاه  یزد تشکیل می دهند که بر اساس حجم نمونه محاسبه شده 385 نفر از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور گرد آوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته اخلاق حرفه ای و پرسشنامه استاندارد انگیرش تحصیلی استفاده شد که روایی آنها ازطریق روایی محتوایی و روایی سازه، و پایایی آنها ازطریق آلفای کرونباخ و پایایی مرکب تایید شد. تحلیل داده ها از طریق آزمون تی تک نمونه ای در SPSS و مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Amos انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، میزان اخلاق حرفه ای اعضای هییت علمی  بالاتر از متوسط قرار دارد. از بین ابعاد اخلاق حرفه ای، کمترین میانگین مربوط به رعایت عدالت بود که پایین تر از حد متوسط قرار دارد. همچنین بعد ارتباط با دانشجو دارای بالاترین میانگین  بود. آزمون فرضیه ها نشان داد، از بین ابعاد اخلاق حرفه ای رعایت عدالت بیشترین تاثیر را در انگیزش تحصیلی دانشجویان دارد. در حالی که تاثیر رعایت قوانین و مقررات در انگیزش دانشجویان تایید نشد.

    نتیجه گیری

    رعایت اخلاق حرفه ای از سوی اعضای هییت علمی می تواند عامل مهمی در افزایش انگیزش تحصیلی دانشجویان باشد. از این رو، اعضای هییت علمی باید به حفظ و ارتقاء اخلاق حرفه ای در خود توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، انگیزش تحصیلی، اعضای هیئت علمی، دانشجویان
  • اکرمه السادات یعقوبی، یلدا دلگشایی*، لیلا حسینی، فرشته کردستانی صفحه 7
    هدف

    هدف از اجرای پژوهش حاضر، تجاری سازی دانش مبتنی بر نقش دوسوتوانی سازمانی بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر برحسب هدف، کاربردی با رویکرد کیفی است. داده‎ های پژوهش با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی چارچوب های تجاری سازی دانش و برگزاری دو دوره پنل دلفی خبرگان تجاری سازی دانش مبتنی بر دوسوتوانی گردآوری شده است. مشارکت کنندگان 28 نفر از خبرگان دانشگاهی و متخصصان و افراد مشغول به کار در مراکز رشد در استان مازندران در سال تحصیلی 99-1398 بودند که به روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. داده ‎ها با استفاده از پرسشنامه نیمه ‎ساختار یافته گردآوری شد. تجزیه وتحلیل داده‏ها با استفاده از تحلیل واحد معنایی و تکنیک دلفی بود.

    یافته ها

    بر اساس یافته‎ ها ابعاد، مولفه ها و شاخص های تجاری سازی دانش مبتنی بر دوسوتوانی سازمانی در قالب 4 بعد شامل «تجاری سازی دانش مبتنی بر دوسوتوانی ساختاری، دوسوتوانی مدیریتی، دوسوتوانی زمینه ای و دوسوتوانی نوآوری» و 10 مولفه جدایی مکانی، ساختارهای موازی، حمایت های مدیران، اقدامات توانمندساز مدیر، اقدامات انگیزشی مدیر، اقدامات فرصت ‎آفرین مدیر، نهادی، فرد، نوآوری اکتشافی و نوآوری بهره ‎بردارانه و 83 شاخص شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، تمامی ابعاد، مولفه‎ ها و شاخص‎ها مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، تجاری سازی دانش، دوسوتوانی، دوسوتوانی سازمانی
|
  • Aleme Keikha * Page 1
    Objective

    Universities are among the social systems that are known as the driving force of awareness, commanding and guiding the thoughts of societies. The purpose of this study was to determine the effect of intelligent leadership on the educational performance of faculty members of public universities in Zahedan, Iran.

    Methods

    This research in terms of applied purpose and implementation is a descriptive correlation study based on the structural equation model. The statistical population included all faculty members of public universities in Zahedan, 666 people, whose sample size was estimated to be 120 people based on Cochran's formula by stratified random sampling. Intelligent leadership and educational performance questionnaires (designed by the Office of Supervision and Evaluation of Universities) were used to collect research data.   Content validity was confirmed by experts, structural validity was calculated through factor analysis, and reliability was also calculated using Cronbach's alpha coefficient equal to 0.97 and 0.93. SPSS23 and Smart PLS statistical software were used to analyze the data.

    Results

    According to the research findings, intelligent leadership with a path coefficient (0.33) affects educational performance and the component of collective leadership with a path coefficient (0.38) has the greatest impact on the educational performance of faculty members.

    Conclusion

    By fitting the conceptual model of the research, it was assumed that intelligent leadership as a latent variable directly effects on educational performance of faculty members. Therefore, a great care must be taken in determining academic leadership styles because the methods that influence the behavior of faculty members are quite different from those found in traditional business companies.

    Keywords: intelligent leadership, Educational performance, faculty members, University
  • Ali Ghasemian Sahebi *, Rahil Kordheydari, Hasan Goli, Mahdi Ebrahimi Page 2
    Objective

    The purpose of this study is to prioritizing for new educational technologies for use in the educational system of one of the military universities of the Iran.

    Methods

    In the present study, new educational technologies have been divided into two dimensions of new educational methods and tools and have been studied. The statistical population of this study included all faculty members of the Faculty of Humanities and Management and Economics of Tarbiat Modares University. The present study is descriptive in terms of data collection method in the qualitative part of the research and descriptive in the quantitative part; Accordingly, a standard questionnaire was prepared to collect data from experts and conducted in a structured interview. Finally, after reaching theoretical saturation in the answers, twenty-eight interviews were used to analyze the data. SPSS software was used to describe the data and comparative analysis was used to prioritize the components. PSS software was used to describe the data and comparative-analogical analysis was used to prioritize the components.

    Results

    According to the research results, in prioritizing new educational technologies, finally, metacognitive, hybrid, multimedia, inverse, contingent, tris and film tools of strip slide, internet, e-book and library, smart board and computer, Respectively, obtained the highest score and were given priority.

    Conclusion

    In general, it can be said that the use of selected methods, which are generally active methods among learners, will lead to deeper and more sustainable learning, and the use of selected smart and electronic tools are essential for the growth of education in this university.

    Keywords: New educational technologies, new educational methods, new educational tools, Educational system
  • Fakhr Al-Sadat Nasiri Valik Bani *, Afshin Afzali, Maryam Ghaderi Sheekhi Abadi Page 3
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the focal relationship betweenprofessors effective teaching and students research self-efficacy.

    Methods

    The research population were 3,000 people of the postgraduate students of Bu Ali Sina University in the academic year of 2019 2020, which were selected by proportional stratified sampling method and based on Morgan table, a sample of three hundred and forty-one people was selected. The research method is quantitative, descriptive and in type of correlational studies. The research instruments were the Islamian Effective Teaching Questionnaire (2014) and the Salehi Research Self-Efficacy Questionnaire (2011). The reliability and validity of the instrument were determined through Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis. Data were analyzed using descriptive statistics (center and dispersion indices) and inferential statistics (focal correlation and multiple linear regression) using SPSS 25 software.

    Results

    Findings indicate that the dimensions of effective teaching of professors have a positive and significant focal correlation in alpha 0.01 to 0.7 with the dimensions of students 'research self-efficacy.

    Conclusion

    The results showed that the dimensions of effective teaching of professors can explain %294 of the variance of students' self-efficacy.

    Keywords: Effective teaching, Research self-efficiency, Focal correlation
  • Hassan Galavandi *, Zakarya Ahmadyan Page 4
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the attitude of technical and engineering students of Urmia university towards the quality of educational services based on an integrated model.

    Methods

    The research method was descriptive correlational and the statistical population included all 2289 technical and engineering students of Urmia University in the academic year of 2019-2020. The sample size was determined by stratified proportional random sampling method using Morgan table of 328 people from the Faculty of Engineering. The research instrument was Service Quality Questionnaire based on EDUQUAL and SERQUAL models and its validity was confirmed by content validity method. The reliability of the questionnaire was also calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.89.

    Results

    The results related to the research hypotheses indicated that there is a negative gap in all aspects of the quality of educational services. The results of Friedman test also showed that the largest gap is related to the dimension of physical facilities and the lowest gap is related to the dimension of empathy. Furthermore, the results showed that in terms of gender and educational level, there is no difference between the two existing and desirable conditions of the quality of education services.  

    Conclusion

    Based on the obtained results, it is suggested to use the opinions of technical and engineering students in relation to decisions related to university services.

    Keywords: Quality Assessment, Technical, engineering Students, educational services, Integrated Model
  • Mahtab Pouratashi *, Asghar Zamani Page 5
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the issues and expectations of international students from Iranian higher education in the Corona crisis.

    Methods

    The research is applied in terms of purpose and has been implemented with a qualitative perspective. One hundred and two international students studying in Iran participated in this study and answered open-ended and closed-ended questions. Content analysis method was conducted to analyze the data.

    Results

    The findings of the study, based on coding and categorization, showed that the most important concerns of international students in the corona crisis can be classified into four categories: educational, research, economic, and family personal. In addition, the expectations of the respondents from the university were classified into three categories: communication-information, education, and support.

    Conclusion

    The Corona era, along with all the concerns, provides a valuable opportunity to identify and meet the expectations of international students and increase their satisfaction, to attract more international students in the post-Corona era. Accordingly, the findings of this study are useful and practical for universities that seek to attract more international students.

    Keywords: Coronavirus, Higher Education, International Student, expectations, Policy Making
  • Mohammad Bagher Fallahi * Page 6
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the application of professional ethics dimensions of faculty members of Yazd University and their role in students' academic motivation.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive correlational in terms of method. The statistical population consists of students of Yazd University who were selected based on the calculated sample size of three hundred and eighty-five people through the available sampling method.  In order to collect data, the researcher made questionnaire of professional ethics and the standard questionnaire of academic attitudes were used, that their validity was confirmed by content validity and construct validity, and their reliability was confirmed by Cronbach's alpha and composite reliability. Data analysis was performed by one-way t-test in SPSS and structural equation modeling using Amos software.

    Results

    The results showed that the level of professional ethics of faculty members is above average. Among the dimensions of professional ethics, the lowest average was related to the observance of justice, which is below average, but it also had the highest average after the issue of communication with the student.  Testing the hypotheses showed that among the dimensions of professional ethics, observing justice has the greatest effect on students ‘academic motivation, while the effect of observing rules and regulations on students' motivation was not confirmed.

    Conclusion

    Adherence to professional ethics by faculty members can be an important factor in increasing students' academic motivation. Therefore, faculty members should pay attention to maintaining and promoting professional ethics.

    Keywords: Ethics, Professional Ethics, Educational motivation, faculty members, students
  • Akramalsadat Yaghubi, Yalda Delgoshaei *, Leila Hosseinitabaghdehi, Fereshteh Kordestani Page 7
    Objective

    The purpose of this study was to commercialize knowledge based on the role of organizational ambidexterity.

    Methods

    The present study in terms of purpose is applied with a qualitative approach. Research data have been collected using inductive content analysis of knowledge commercialization frameworks and holding two Delphi panel courses by knowledge commercialization experts based on ambidexterity. participants included twenty-eight person of university experts, specialists and people working in growth centers in Mazandaran province in the academic year of 2019-2020, who were selected by snowball method until reaching theoretical saturation.  Data were collected using a semi-structured questionnaire. Data were analyzed using semantic unit analysis and Delphi technique.

    Results

    According to the findings, dimensions, components and indicators of knowledge commercialization based on organizational ambidexterity in the form of four dimensions including commercialization of knowledge based on structural ambidexterity, managerial ambidexterity, contextual ambidexterity and innovative ambidexterity, and ten components of spatial separation, parallel structures, support of managers, empowerment actions of  manager, motivational actions of the manager, Opportunistic actions of the manager, institutional, individual, exploratory innovation and exploitative innovation and eighty-three indicators were identified.

    Conclusion

    Based on the research results, all dimensions, components and indicators were approved.

    Keywords: commercialization, Knowledge, Commercialization, ambidexterity, organizational ambidexterity