فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رضا نجاتی* صفحات 623-634
    پیشینه و اهداف

    آموزش برخط (برخط) به عنوان گونه ای از آموزش از راه دور و در دهه های گذشته موردتوجه مدیران، استادان، دانشجویان و دیگران بوده است. در شرایط حادث از بیماری همه گیر کوید 19، آموزش برخط به یک نیاز تبدیل شده است. از جمله عوامل موثر در کارآمدی این نوع آموزش مشارکت فعال دانشجویان در فرایند یادگیری است. مشارکت فعال را تلاش صرف شده دانشجو در فرایند یادگیری تعریف می کنند. کارشناسان باور دارند که اجزاء مشارکت فعال عبارت اند از: تعامل با محتوای درس، تعامل با همکلاسی ها و تعامل با استادان برای کسب نتیجه آموزشی مطلوب (کسب نمره و رضایت تحصیلی). صاحب نظران تعلیم و تربیت ادعا می کنند که مشارکت فعال دانشجویان در فرایند یادگیری پیش نیاز یادگیری و پایداری آن است. شواهدی وجود دارد که مشارکت فعال دانشجویان یکی از قوی ترین عوامل پیش بینی کننده پیشرفت تحصیلی است. در این نوشتار به نقش مشارکت فعال در یادگیری زبان انگلیسی در کلاس بر خط خواهیم پرداخت. نمایی از چگونگی پیشرفت تحصیلی و تلقی دانشجویان از مشارکت کلاسی نیز ارایه می شود.

    روش ها

    در این پژوهش که از نوع همبستگی است از پرسشنامه مقیاس «مشارکت فعال در آموزش بر خط» و آزمون «خواندن و درک مطلب» زبان انگلیسی استفاده شده است. این پرسشنامه در سال 2015 توسط دیکسون طراحی شده و مشتمل بر 4 سازه و 19 گویه است و مقیاس آن لیکرت 7 درجه ای است. سازه ها عبارت اند از: مهارت، عواطف، مشارکت و عملکرد. هیچ گونه سابقه ای اعم از اصل یا ترجمه این پرسشنامه در نشریات علمی-پژوهشی ایران به دست نیامد. بنابراین محقق آن را ترجمه نموده است. ترجمه معکوس این پرسشنامه توسط یکی از استادان انجام شده است. پرسشنامه یادشده با استفاده از گوگل فرم طراحی و از طریق سامانه آموزش مجازی دانشگاه به 297 نفر دانشجو که در نیم سال نخست سال تحصیلی 99 درس زبان عمومی داشتند ارسال شد.206 نفر از دانشجویان به پرسشنامه پاسخ دادند. پاسخ های 22 نفر از آن ها مخدوش بود؛ به عنوان مثال به تمام گویه ها یک پاسخ داده بودند یا پاسخ ها یکی در میان تکراری بود. لذا پاسخ نامه های آن ها کنار گذاشته شد. جمعا 184 پاسخ نامه به همراه نمرات زبان انگلیسی همان افراد مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. ابزار دوم این پژوهش آزمون «خواندن و درک مطلب» زبان انگلیسی است. این آزمون را محقق بر اساس مطالعات نظری مربوط به مهارت مذکور طراحی و برای بررسی انطباق آزمون با نظریه های علمی و محتوی آموزشی از 5 نفر از استادان کمک گرفته است. این آزمون دارای 40 سوال است و به عنوان آزمون پایان ترم در سامانه آموزش مجازی دانشگاه انجام شده است.

    یافته ها:

     آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که پیشرفت تحصیلی دانشجویان در درس زبان انگلیسی و تلقی آنان از مشارکت کلاسی رضایت بخش است. بر اساس تحلیل رگرسیون  چارکی میان مشارکت فعال و یادگیری زبان انگلیسی در دانشجویان دارای نمره بالا ارتباط معنی دار وجود دارد. اما تحلیل آماری همبستگی نشان می دهد که میان پیشرفت تحصیلی و مشارکت فعال در کلاس بر خط ارتباط آماری معنی دار وجود ندارد. نبود وجود ارتباط معنادار میان این دو متغیر با یافته های پژوهش های خارجی متفاوت است. دلایل گوناگونی برای این موضوع متصور است. آموزش برخط در پژوهش حاضر انتخابی نبوده است و دانشجویان انگیزه کافی و مهارت و ابزارهای لازم برای این شیوه آموزش نداشته اند. شاید دانشجویان به همین دلایل دچار ترس و اضطراب شده اند. این ترس و اضطراب احتمالا موجب نارضایتی تحصیلی یا خودکم بینی شده است. اضافه می کند که تلقی دانشجویان از مشارکت فعال قابل قبول است. البته در مورد مشارکت در کلاس برخط هیچ گزارشی از پژوهش در ایران موجود نیست.

    نتیجه گیری

    هدف این پژوهش برآورد ارتباط بین مشارکت فعال و یادگیری زبان انگلیسی در کلاس برخط بود. نتایج نشان داد که نظریه مشارکت فعال در ارتقاء پیشرفت درسی در مورد دانشجویان قوی صدق می کند اما در مورد دانشجویان حد متوسط و پایین تر صدق نمی کند. برای ارزیابی میزان مشارکت دانشجویان از پرسشنامه استفاده شده است. پژوهشگران به خوبی می دانند که پرسشنامه مبتنی بر خود اظهاری است و در این روش احتمال خطای اندازه گیری وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش برخط، مشارکت فعال، تلقی از مشارکت فعال، پیشرفت تحصیلی، کوید 19
  • مینا رنجبرفرد*، مهشید زندوکیلی صفحات 635-647

    پیشینه و اهداف:

     امروزه حضور رایانه ها در کلاس های آموزشی گسترش یافته است. لذا تهیه نرم افزارها و بازی های مناسب و انجام پژوهش هایی برای بررسی تاثیر آن ها در امر آموزش و مقایسه آن ها با روش آموزش سنتی (حضوری و استفاده از پاورپوینت) ضروری است. بااین حال، ارزشیابی روش آموزش مبتنی بر بازی و روش آموزش از طریق کار با نرم افزار تخصصی در مقایسه با آموزش سنتی از جنبه های مختلف شامل انگیزه، رضایت، تعامل، لذت و یادگیری از منظر دانش جویان بررسی نشده است. این پژوهش به مقایسه ارزشیابی روش های آموزش سنتی (حضوری و پاورپوینت)، آموزش ازطریق کار با نرم افزار تخصصی و آموزش مبتنی بر بازی از منظر دانشجویان می پردازد. ارزشیابی آموزشی هریک از این سه روش در یکی از درس های رشته مدیریت مالی با استفاده از سنجه هایی نظیر لذت، تعامل و غیره از منظر دانشجویان سنجیده شده است.

    روش ها

    ابتدا با مطالعه ادبیات پژوهش در زمینه سه روش آموزشی شامل روش سنتی (حضوری و پاورپوینت)، روش آموزش از طریق کار با نرم افزار تخصصی و روش آموزش مبتنی بر بازی، چارچوب نظری و فرضیه پژوهش تشکیل شد. جامعه آماری، فراگیران درس تحلیل تکنیکال در مرکز مالی ایران و همچنین کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار بودند که در مجموع 70 نفر را تشکیل می دادند و کل آنها مورد بررسی قرار گرفتند. انتخاب این کلاس درس به دلیل امکان اجرای هرسه روش آموزشی در قلمروی زمانی انجام تحقیق صورت گرفت. داده های مربوط به ارزشیابی آموزشی هریک از سه روش، از طریق سه پرسش نامه بسته با طیف 5 تایی لیکرت برای هریک از سه روش آموزشی جمع آوری شد. پرسش نامه روش های سنتی و نرم افزار پس از گذشت 3 جلسه از کلاس و پرسش نامه روش مبتنی بر بازی پس از 14 روز از اجرای بازی، که یکی از بازه های زمانی تعریف شده در بازی بود، توزیع شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی و به کمک نرم افزار اس پی اس اس و اکسل مورد تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل تفاوت در ارزشیابی روش های آموزشی مختلف از آزمون تی زوجی در سطح معناداری 005/0استفاده شد. قبل از انجام آزمون تی وابسته، نرمال بودن داده ها (با استفاده از آزمون کولموگروف_اسمیرنوف) بررسی  و تایید شد.

    یافته ها

    در مقایسه روش آموزش سنتی و آموزش ازطریق کار با نرم افزار تخصصی، با توجه به سطح معناداری 000/0 و آماره t برابر 454/6-، می توان گفت آموزش از طریق نرم افزار بهتر بوده است. در مقایسه روش آموزش مبتنی بر بازی و آموزش از طریق کار با نرم افزار، با توجه به سطح معناداری 000/0 و آماره t برابر 097/6-، این نتیجه حاصل می شود که آموزش مبتنی بر بازی بهتر بوده است. در مقایسه روش آموزش از طریق کار با نرم افزار و آموزش مبتنی بر بازی، با توجه به سطح معناداری 000/0 و آماره t برابر 861/4-، این نتیجه حاصل می شود که آموزش مبتنی بر بازی بهتر بوده است. میانگین روش آموزش مبتنی بر بازی از هر دو روش دیگر بسیار بیشتر و قابل توجه است. این بدان معناست که آموزش گیرندگان با توجه به توانایی های خود از روش مبتنی بر بازی رضایت بیشتری داشته اند، آن را تعاملی تر می دانند، از آن لذت بیشتری برده اند، انگیزه آنها را بالا برده است و آن را در یادگیری خود موثرتر دانسته اند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به تفاوت چشم گیر ارزشیابی روش آموزش مبتنی بربازی در مقایسه با دو روش دیگر، جا دارد که موسسات آموزشی، مدرسان و توسعه دهندگان بازی های کامپیوتری، توجه بیشتری به آموزش مبتنی بر بازی و بازی سازی با اهداف آموزشی داشته باشند. دست کم با توجه به موضوع و محتوای درس، علاوه بر روش سنتی (حضوری و پاورپوینت) که روش متداولی در آموزش است، به کارگیری تلفیقی از روش های آموزشی مختلف شامل آموزش از طریق کار با نرم افزارهای تخصصی و به ویژه آموزش مبتنی بر بازی در کنار روش آموزش سنتی مفید خواهد بود و باعث افزایش میزان رضایت، یادگیری، انگیزه، توانایی، تعامل و لذت دانشجویان خواهد شد.یکی از عمده ترین مشکلاتی که در این پژوهش وجود داشت، کمبود بازی های آموزشی مرتبط با درس های آکادمیک بود. در نتیجه امکان بررسی تاثیر عناصر بازی (تابلوهای رهبر، امتیاز و مدال ها و...) در روش آموزش مبتنی بر بازی فراهم نشد. به دلیل عدم امکان اجرای بازی آموزشی مرتبط با درس های آکادمیک در قلمروی زمانی پژوهش، قلمرو مکانی پژوهش محدود به دو سازمان در استان تهران شد و جمع آوری اطلاعات از موسسات آموزشی دیگر و در کلاس های درسی دیگر، امکان پذیر نشد.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش از طریق کار با نرم افزار تخصصی، بازی سازی، آموزش مبتنی بر بازی، آموزش سنتی
  • نجف طهماسبی پور*، فریده حمیدی، زهرا کاظمی صفحات 649-656

    پیشینه و اهداف:

     هدف این پژوهش بررسی اثربخشی استفاده از محتوای الکترونیکی درس ریاضی بر یادگیری خودتنظیم و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نهم بود.

    روش ها

    این تحقیق از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و جامعه مورد نظر، دانش آموزان سال سوم دوره اول متوسطه (نهم) دبیرستان دولتی پروین اعتصامی شهرستان الیگودرز بود که در سال96-97 به تحصیل مشغول بودند. حجم نمونه 40 نفر  بود که به روش نمونه گیری در دسترس از بین کلاس های سال سوم متوسطه اول انتخاب شدند.20 نفر به عنوان گروه آزمایش و 20 نفر به عنوان گروه کنترل تعیین شدند. گروه آزمایش در ده جلسه یک ساعته مورد آموزش الکترونیک درس ریاضی قرار گرفتند.پیش از اجرای پژوهش و با اتمام برنامه های آموزش گروهی، پرسشتامه خودتنظیمی بوفارد و پرسشنامه محقق ساخته برای تعیین نمره پیشرفت تحصیلی در  درس ریاضی بر روی شرکت کنندگان انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش با استفاده از محتوای الکترونیکی بر روی گروه آزمایش که این برنامه را دریافت کرده اند، در مقایسه با دانش آموزان گروه کنترل که این برنامه را دریافت نکرده اند، تاثیر معنی داری داشت؛ به طوری که موجب افزایش یادگیری خودتنظیمی و پیشرفت تحصیلی درس ریاضی در گروه آزمایش شد  (به عبارت دیگر، پس از تعدیل نمره های پیش آزمون، عامل بین آزمودنی های دو گروه اثر معناداری داشت. بنابراین، می‏توان نتیجه گرفت، به کارگیری محتوای الکترونیکی بر خودتنظیمی شناختی دانش آموزان پایه نهم موثر است. میزان اثر به کارگیری محتوای الکترونیکی بر خودتنظیمی شناختی6/27 درصد بود.   

    نتیجه گیری

    در این رویکرد آموزشی، دانش آموزان بازخورد مناسبی اخذ کرده و با راهکارهای مطلوب، از وقت مورد نظر برای فرایند یادگیری درس ریاضی بهره می بردند. توجه به پتانسیلهای متعدد صوتی، تصویری، طراحی و انیمیشن، نرم افزارهای چند رسانه ای، بطور همزمان چندین حس را تحریک کرده، باعث می شود که دانش آموزان  بتوانند مطالب را جذابتر، با تنوع بیشتر و جامع تر درک کرده و موجب افزایش انگیزش تحصیلی آنان، به منظور فراگیری و فهم مناسبتر شود. استفاده از تکنیک خودتنظیمی در چارچوب ابزارهای چندرسانه ای، فرایندهای پردازش اطلاعات را تقویت می کند کاربرد بموقع و مناسب این ابزارها، موجب  وسعت بخشیدن به  فرایندهای درکی، آسان سازی موقعیتهای شناختی، روان شدن برنامه های حل مساله، افزایش خودانگیختگی، احساس خودکارآمدی و گسترش میزان تمرکز و هشیاری، یا به عبارتی باعث ایجاد خودتنظیمی بالا در فرایند یادگیری می شود. شرایط بوجود آمده در مسیر آموزش و یادگیری و نیز در زمانی طولانی  تقریبا ثابت و عموما پایدار می باشد.

    کلیدواژگان: محتوای الکترونیکی، یادگیری خود تنظیم، پیشرفت تحصیلی
  • سید علی فارغ*، یاسمن صفاری، میلاد جعفری سیسی صفحات 657-672

    پیشینه و اهداف:

     آموزش از اجزای جدانشدنی زندگی بشر است. در حال حاضر، کتاب ها و رسانه های آموزشی تک بعدی موجود در آن ها همچون تصاویر، نمودارها، تابلوها و موارد مشابه در این حوزه نقشی محوری دارند. بازی وارسازی به عنوان پدیده ای نوین و بالقوه فرصت جدیدی را به محدوده فن آوری های آموزشی اضافه می کند که در آن مفاهیم آموزشی به وسیله یک سناریوی بازی وار به کاربر آموزش داده می شوند. امروزه تلفیق فن آوری های نوین با شیوه های آموزش و یادگیری موجود در راستای بهبود فرآیند یادگیری از اهم موضوعاتی است که مستلزم مطالعه همه جانبه است. در این میان، تعارض مساله ای است که در زندگی فردی و گروهی هر جامعه ای رخ می دهد و مدیریت صحیح آن مستلزم آموزش و یادگیری است. پژوهش پیش رو در راستای استفاده از بازی های دیجیتال به مثابه ابزاری برای بازی وارسازی، قصد دارد تاثیر این شیوه را در فرآیند آموزش و یادگیری مدیریت تعارض را مورد بررسی قرار دهد و آن را با روش موجود (سنتی) مقایسه کند.

    روش ها

    پس از مطالعه یافته ها و روش های پژوهش های پیشین، یک تحقیق تجربی در چارچوب شبه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون روی دو بازی دیجیتال مدیریت تعارض انجام گرفت. برای این منظور 60 شرکت کننده به طور تصادفی از جامعه بانوان 18 تا 55 ساله تهران و تبریز انتخاب شدند. شرکت کنندگان به سه دسته 20 نفری تقسیم شدند و هر دسته تحت آزمایش با یک بازی جداگانه قرار گرفتند که به شیوه میان گروهی به سه گروه مساوی (2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل) تقسیم شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسش نامه هنجار شده توماس - کیلمن بود. روند آزمایش به این شکل است که دو بازی تحت وب هنجار شده به نام های «افزایش حقوق» و «پشتیبانی فروش» به عنوان مداخله آزمایش استفاده شدند. گروه کنترل از طریق آموزش سنتی (مبتنی بر اسناد نوشتاری) و گروه آزمایش به صورت آموزش به وسیله بازی رایانه ای مورد تعلیم قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل کواریانس نتایج در نرم افزار SPSS با آلفای 05/0 حاکی از آن است که بازی های رایانه ای با بهبود سطح مدیریت تعارض در افراد رابطه معناداری دارد. از طرفی با بررسی نمودار های رشد سطح مدیریت تعارض افراد که براساس نتایج حاصل از پرسش نامه پیش آزمون و پس آزمون توماس-کیلمن استخراج شده بودند نیز تاثیرگذاری بیشتر بازی های رایانه ای در آموزش مدیریت تعارض نسبت به آموزش آکادمیک و سنتی را نشان می دهند.

    نتیجه گیری

      نتایج حاصل از تحلیل های انجام شده بر نتایج آزمایش ها در این پژوهش نشان داد ماهیت تعاملی چندرسانه ای بازی های دیجیتال، موجب افزایش جذابیت مباحث آموزشی می گردد؛ به گونه ای که آموزش مدیریت تعارض چه از طریق بازی افزایش حقوق و چه از طریق بازی خدمات مشتری نسبت به آموزش سنتی توانست بر سطح «همکاری»، «رقابت»، «تطبیق پذیری» و «اجتناب» افراد تاثیر بگذارد و در آموزش سبک های مدیریت تعارض، موثرتر عمل کند. بررسی این مسایل به صورت اکتشافی بین شرکت کنندگان نیز حاکی از آن است که مطالب آموزشی مبتنی بر آموزش سنتی و مبتنی بر نوشتار جذابیت کافی به منظور درگیری آنها را نداشته و بار شناختی بالایی برای آزمون دهندگان به منظور درک مطلب تحمیل می نماید. این در حالی است که بازی های رایانه ای در گروه های آزمایش توانستند توجه بیشتری را معطوف یادگیری کرده و درک بهتری از مسایل را مهیا سازند. در نهایت، می توان نتیجه گرفت بازی وارسازی در فرآیند آموزش و یادگیری مدیریت تعارض، تاثیر مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، آموزش، بازی رایانه ای، چند رسانه های
  • محمدامین قشمی، فخرالسادات نصیری* صفحات 673-682

    پیشینه و اهداف:

     ترقی و توسعه یک کشور، بیش از هر چیز وابسته به منابع انسانی آن است. نیروی انسانی است که با قدرت اندیشه و بهره گیری بهینه از منابع مادی، موجبات ترقی جامعه می شود. این موارد موجب شده که سیاست گذاران و اندیشمندان مفهوم کارآفرینی را بیش از پیش مورد توجه قرار دهند تا آنجا که آخرین الگوی توسعه، توسعه برخاسته از کارآفرینی قلمداد می شود. از همین رو نیاز به دانش آموختگان و دانشجویان کارآفرین افزایش یافته و هدف بسیاری از دانشگاه های معتبر جهان، پرورش دانشجویان و در نتیجه دانش آموختگان کارآفرین است. در شکل گیری رفتار کارآفرینانه عوامل گوناگونی تاثیرگذارند که خودکارآمدی یکی از مهم ترین عوامل موثر بر آن است. خودکارآمدی یکی از موارد استعداد شناختی کارآفرینی محسوب می شود. بنابراین شناخت عوامل مرتبط با رفتارکارآفرینانه دانشجویان همچون مهارت های ارتباطی و سواد اطلاعاتی، می تواند بستر مناسبی برای رشد نگرش و رفتار کارآفرینی فراهم نماید و در نهایت با پرورش این استعدادها می توان از زمینه های موجود کارآفرینی بهره برداری کرده و به پیامدهای مثبت در آموزش عالی دست یافت. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مهارت های ارتباطی با خودکارآمدی کارآفرینانه دانشجویان با نقش میانجی سواد اطلاعاتی بود.

    روش ها

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل 6701  نفر از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه بوعلی سینا بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس جدول کرجسی و مورگان 364 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های استاندارد خودکارآمدی کارآفرینانه، مهارت های ارتباطی و سواد اطلاعاتی استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی محتوایی و صوری، و پایایی آن نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و به ترتیب 95/0، 85/0 و 95/0 برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نشان داد کلیه روابط بین متغیرها معنی دار بوده و مدل نظری پژوهش تایید و به عنوان مدل نهایی پذیرفته می شود. نقش میانجی گری سواداطلاعاتی نیز آشکار شد و رابطه بین مهارت های ارتباطی با سواد اطلاعاتی و مولفه های آن مثبت و معنی دار بوده و مهارت های ارتباطی و مولفه های آن پیش بینی کننده سواد اطلاعاتی بود. همچنین بین مهارت های ارتباطی با خودکارآمدی کارآفرینانه و مولفه های آن رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بین مهارت های ارتباطی با خودکارآمدی کارآفرینانه دانشجویان با نقش میانجی سواد اطلاعاتی رابطه وجود دارد. پژوهش حاضر مانند هر پژوهش دیگر با محدودیت هایی همانند محدود بودن ابزار گردآوری داده ها به پرسش نامه و عدم استفاده از سایر ابزارها و محدویت های جغرافیایی و دوره تحصیلی مواجه بود. بنابراین پیشنهاد می شود پژوهش حاضر در سایر مناطق جغرافیایی و دوره های تحصیلی انجام شود تا قدرت تعمیم یافته ها افزایش یابد. در راستای نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود با برگزاری کارگاه ها و کلاس های آموزشی، دانشجویان را با شیوه های شایسته برقراری ارتباط و مهارت های آن آشنا نموده و در این زمینه توانمند سازند. توصیه می شود مسیولین و اساتید گرامی با عنایت به تاثیرات مهم مهارت های ارتباطی و سواد اطلاعاتی، خود در درجه اول بیش از بیش به این امر مهم توجه کرده و آنها را بیشتر رعایت نمایند تا الگوی مناسبی برای دانشجویان باشند. پیشنهاد بعدی این است که دانشگاه باید نسبت به دسترسی مناسب تر و بهره گیری بهینه از اطلاعات اقدام کند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی کارآفرینانه، کارآفرینی، مهارتهای ارتباطی، سواداطلاعاتی
  • سیده محبوبه سیدعلیان، کیوان صالحی* صفحات 683-694

    پیشینه و اهداف:

     دانش و مهارت در ریاضیات به عنوان یکی از مهارت های فردی بسیار ضروری برای زندگی، در جوامع مدرن محسوب می شود. به همین دلیل، ریاضیات به عنوان یک رشته اصلی در آموزش و پرورش دیده می شود. یکی از معضلات امروز در عرصه آموزش و پرورش، کاهش علاقه دانش آموزان به یادگیری، به ویژه در دروسی چون ریاضی است. به رغم حوزه های وسیع کاربرد آن، ریاضی و تفکر وابسته به ریاضیات، در سراسر دنیا امری بغرنج تلقی می شود و تدریس آن هم معمولا کار سختی به شمار می رود. بسیاری از دانش آموزان از ریاضیات اجتناب می کنند یا قابلیت و توانایی واقعی خود را در ریاضی کمتر از حد معمول نشان می دهند؛ لذا مطالعه عوامل موثر در یادگیری ریاضی در دهه های اخیر مورد توجه بسیاری از صاحب نظران و متخصصان آموزش قرار گرفته است. با توجه به کمبود مطالعات در کشورمان ایران و اهمیت مواد آموزشی و اثرات آن، مقایسه روش تدریس سنتی و مبتنی بر استفاده از فناوری و وسایل کمک آموزشی، ضرورت داشت تا میزان تاثیر آن را در بهبود یادگیری درس ریاضی دانش آموزان دوره دوم متوسطه مورد بررسی قرار دهیم. بدین منظور فرضیه اصلی این مطالعه بر این اصل استوار است که استفاده از وسایل کمک آموزشی در یادگیری بهتر درس ریاضیات موثر است.

    روش ها

    بدین منظور از مطالعه ای با رویکرد کمی، به روش شبه تجربی و طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه استفاده شد؛ جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان مهدی شهر از استان سمنان هستند. آزمودنی ها 33 نفر از دانش آموزان دختر پایه دوازدهم رشته ریاضی هستند که از طریق نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و با انتساب تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه قرار گرفتند. گرد آوری داده ها با استفاده از آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته با ملاحظات تامین روایی و پایایی، انجام شد. برنامه آموزش بعد از رواسازی پروتکل مداخله، با استفاده از وسایل کمکی در 12 جلسه 2ساعته به صورت هفتگی بر روی گروه آزمایش اجرا شد.

    یافته ها

    برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری (مانکوا) و تک متغیری (آنکوا) استفاده شد. نتایج نشان داد که تدریس ریاضی با کمک وسایل کمک آموزشی و استفاده از فناوری اطلاعات، در میزان فراگیری دانش آموزان به طور معناداری موثر است. گروه ها قبل از اعمال متغیر مستقل، تقریبا همسان بودند؛ اما بعد از طی دوره آزمایش بین نمراتشان تفاوت معنادار دیده شد که می توان آن را به روش آموزش مربوط دانست (0.05>P). مقدار مجذور اتای به دست آمده نشان می دهد که 71 درصد از واریانس متغیر وابسته از متغیر مستقل ناشی شده است. بررسی های تکمیلی نشان داد که در سطح تک تک دروس، تفاوت مربوط به مباحث مقاطع مخروطی، و دایره، معنادار است (0.01>P). بدین معنا که نمرات پس آزمون مقاطع مخروطی و دایره در گروه آزمایش به طور معناداری بالاتر از گروه گواه بوده که حاکی از تاثیر مثبت برنامه مداخله است. همچنین با توجه به نمرات مجذور اتا، می توان گفت که در آزمون مقاطع مخروطی 29درصد و در آزمون دایره 66درصد تغییرات، ناشی از تاثیر برنامه تدریس به کمک وسایل کمک آموزشی و فناوری اطلاعات است.

    نتیجه گیری

    در مجموع، یافته ها نشان داد که آموزش به کمک وسایل کمک آموزشی و فناوری اطلاعات می تواند از طریق سهولت انتقال مطالب درسی، تسهیل جریان یادگیری و پایداری آموخته ها، افزایش انگیزه یادگیری، افزایش نمرات و بهبود مهارت حل مساله باعث پیشرفت در یادگیری و موفقیت در این درس گردد که می توان از این برنامه به عنوان یک مداخله مفید و کارآمد برای بهبود یادگیری درس ریاضی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: وسایل کمک آموزشی، فناوری اطلاعات، فناوری آموزش، یادگیری، تدریس ریاضی
  • محمد مجدم، زهره خوش نشین*، سید عبدالله قاسم تبار، علی نجفی صفحات 695-706

    پیشینه و اهداف :

    جهش سازمان ها و شرکت ها برای دست یابی به بازارهای بزرگ جهانی آنها را بر آن داشته است که اثربخش ترین و کارآمدترین روش ها را برای این هدف به کارگیرند. یکی از این روش ها، روش های نوین تدریس برای کارکنان است، که در پژوهش حاضر به منظور امکان سنجی کاربرد روش های نوین تدریس در شرکت صنایع ملی پتروشیمی به منظور بهره مندی شرکت و به خصوص کارکنان از این روش های تدریس مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته است.

    روش ها

    پژوهش حاضر کاربردی و در قالب توصیفی - پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته تهیه شده است. پرسش نامه شامل پنج مولفه (سوال) با  56 گویه است که به تفکیک آمادگی (17 گویه)، اثربخشی روش های تدریس دوره های قبل (10 گویه)، کیفیت محتوای درسی (8 گویه)، فرصت توسعه روش های نوین تدریس (12 گویه)، و فرصت توسعه روش های نوین تدریس در تطابق با امکانات ساختاری و زیرساختی (9 گویه) مورد بررسی قرار داده است. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 85/0، 87/0، 85/0 70/0، 90/0محاسبه شد. داده ها  در نرم افزار SPSS با استفاده از نمونه آزمون t مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.جامعه پژوهش حاضر شامل 270 نفر از کارکنان و مدیران ستادی از پایه 9 تا B (سطح بندی خاص کارکنان شرکت) شرکت ملی صنایع پتروشیمی است. برای نمونه گیری از جدول مورگان استفاده شده است که در آن براساس جامعه 270 نفری 120 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند که از این میان  پرسش نامه 91 دریافت گردید.

    یافته ها

    نتایج بیانگر امکان پیاده سازی روش های نوین تدریس در تطابق با ابعاد چندگانه است. در بین ابعاد امکان سنجی، به غیر از بعد انسانی که در وضعیت مطلوب قرار دارد؛ ابعاد دیگر در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. برای این ابعاد t برابر با 40/8- در سطح معنی داری 000/0 پایین تر از میانگین فرضی(3) و نامطلوب گزارش شده است. پنج زمینه یا بعد از امکان سنجی در حیطه های میزان آمادگی مدیران و کارکنان در استفاده از روش های نوین تدریس، نگرش مدیران و کارکنان نسبت به کیفیت و اثربخشی روش های تدریس در دوره های قبلی، نگرش مدیران و کارکنان نسبت به روش های ارایه محتوا و کیفیت محتوای درسی، فرصت های توسعه روش های نوین تدریس در تطابق با نگرش مدیران و کارکنان، فرصت های توسعه روش های نوین تدریس در تطابق با امکانات ساختاری و زیرساختی مورد بررسی قرار گرفته است. به جز سوال اول بقیه سوالات براساس آزمون t تک نمونه منفی به دست آمد و نشان از وجود فاصله تا وضعیت مطلوب می باشد. همبستگی سوالات 1 و 2و 3 و 4 و 5  به ترتیب 34/0، 69/0، 72/0، 66/0 و 53/0 گزارش شده است.آزمون فریدمن به منظور اولویت بندی و شناسایی مولفه هایی که بیشترین مطلوبیت را  دارد استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج استنباطی منتج از یافته های آماری حاکی از آن است که آمادگی مدیران و کارکنان نسبت به ترویج فرهنگ استفاده از روش های نوین تدریس طبق یافته ها در وضعیت مطلوب است.بنا بر این امکان پیاده سازی روش های نوین تدریس از نگاه مدیران و کارکنان وجود دارد. در سایر ابعاد از جمله آگاهی، فنی، سازمانی، ساختاری و زیرساختی نشان از مهیا نبودن شرایط برای بهره گیری از روش های نوین تدریس وجود دارد. با نگاهی به یافته ها در ابعاد انسانی، فنی، سازمانی و ساختاری، می توان ادعا کرد که شاخص های امکان سنجی در شرکت در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. به جز نگرش، پذیرش و استفاده از روش های نوین تدریس که در وضعیت مطلوب و مناسب قرار دارد؛ بقیه شاخص ها کمتر از حد متوسط میانگین می باشند.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، روش های نوین آموزش، آموزش شغلی
  • زهرا سادات منتظری*، رضا آقاموسی، عبدالله نعامی، عادل فاطمی صفحات 707-721

    پیشینه و اهداف:

     مفهوم آموزش در سال های اخیر موردتوجه همه متصدیان امور سازمان بوده است و همگان در مورد ضرورت طراحی و اجرای راهبردهای موثر و کاربردی آموزشی اتفاق نظر دارند؛ اما آنچه مهم است تدوین یک الگوی منسجم و یکپارچه اثربخش و شناسایی عوامل موثر در سیستم آموزش است که بتوان با استفاده از نتایج به دست آمده آموزش های مطلوب و اثربخشی را طراحی کرد. کیفیت آموزش در صورتی کارکرد مثبت خواهد داشت که بسان یک کلیت واحد به تمامی ابعاد آن به طور یکسان توجه شود. مقوله تحرک در آموزشگاه ها به سیاست گذاری راهبردی درازمدت به منظور اقدامات مقتضی برای بهبود فعالیت های پژوهشی، آموزشی و خدماتی نیاز دارد و از طرفی برای پویندگی و ایجاد بستری پویا برای هماهنگی میان بخش های مختلف یک آموزشگاه ضروری به نظر می رسد. هدف از پژوهش حاضر طراحی و اعتبار یابی الگوی بهبود کیفی آموزش و اشتغال زایی در آموزشگاه های فنی و حرفه ای شهر تهران است.

    روش ها

    ازلحاظ شیوه گردآوری داده ها اکتشافی ترکیبی است. جامعه آماری شامل مدیران و اساتید در آموزشگاه های فنی و حرفه ای بودند که در حوزه آموزش، دانش و تجربه لازم را داشتند. روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند بود. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که حجم نمونه براساس نمونه گیری نظری و رسیدن به اشباع نظری تعیین شد. تمامی مصاحبه ها ضبط و برای کدگذاری، اصلاح و اخذ بازخورد، از آن ها بهره برداری شده است. درمجموع با 13 نفر مصاحبه شده است. جهت تحلیل داده ها از کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. ابتدا مقوله ها و دسته بندی ها بعد از تایید خبرگان در الگو کدگذاری شدند که درمجموع در این مرحله 230 کد از 13 مصاحبه و بررسی مستندات، تجربیات آموزشی موثر و سایر منابع، استخراج شده است. با مقایسه و طبقه بندی کدهای مشابه 90 مفهوم استخراج شده و درنهایت از طریق طبقه بندی مفاهیم مشابه 33 مقوله فرعی منفک شد که در 6 مقوله کلی شرایط علی، پدیده محوری، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها دسته بندی گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده این الگو دارای شرایط علی (توانمندی های مربیان، سنجش و تفسیر عملکرد برند و شناسایی و تدوین ارزش ها و موضع برند) شرایط زمینه ای (طرح های منابع انسانی و فرهنگ ارزش آفرینی در سازمان،اعتماد به برند و تجهیزات آموزشی سخت افزاری و نرم افزاری)، شرایط مداخله گر که شامل عوامل محیطی کلان  (تعهدات قانونی آموزشگاه ،  اعتبار بین المللی مدارک فنی و حرفه ای) و عوامل محیط خرد (سطح مشتریان، سطح رقبا و دانش آن ها، راهبردها (ارتباطات پایدار و بازاریابی رابطه مند، نوآوری تحول آفرین، برنامه ریزی آموزشی، بازاریابی عملکردی) پیامدها (ارزش برای جامعه، ارزش برای سازمان و ارزش برای مشتری) است.  

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که پدیده طراحی و اعتبار یابی الگوی بهبود کیفی آموزش و اشتغال زایی، متاثر از عوامل گوناگونی همچون شخصیت و هویت برند است و برای پی ریزی یک الگوی آموزشی ارزش آفرین و اثربخش در ابتدا باید به نشان و نشان واره مفهومی آن و اصالت و اعتباری که برای آموزشگاه ایجاد می کند توجه ویژه نمود. تعیین، تعریف و شفاف سازی هویت بصری برند و جایگاه یابی مناسب آن در ادراک گروه های مخاطب مساله ای مهم بوده است. به علاوه ایجاد چهارچوب ارزش های جامعه محور و کارآفرینی و اخلاقی عمل کردن به نحوی که اعتماد عمومی تقویت شود به معنای دنبال نمودن منافع عمومی با پاسخ گویی و شفافیت و خدمت کردن به صورت حرفه ای همراه با شایستگی، کارایی و بی طرفی و احترام، برابری و عدالت در رفتار با مشتریان است. همچنین  چگونگی عملکرد کارآفرینانه آموزش موضوعی است که بسیار حایز اهمیت است. سنجش و پایش مستمر عملکرد سازمان می تواند به عنوان ابزار مدیریتی قدرتمندی به مدیران در جهت نیل به اهداف کلی و استراتژیک سازمان ها کمک نماید. الگوی پژوهش، اعتبار سنجی شد  و متخصصان، الگوی طراحی شده به منظور بهبود کیفی آموزش و اشتغال زایی درآموزشگاه ها را مطلوب ارزیابی کردند. در نتیجه می توان از این الگو در آموزشگاه های فنی و حرفه ای بهره برد.

    کلیدواژگان: الگوی آموزشی، آموزشگاه، آموزش فنی و حرفه ای، تئوری داده بنیاد
  • صادق حامدی نسب، محسن آیتی*، محمدعلی رستمی نژاد، فرهاد سراجی صفحات 723-742

    پیشینه و اهداف:

     در چند سال اخیر سایت ها و نرم‏افزارهای شبکه های اجتماعی به عنوان یکی از بانفوذترین پدیده ها در بین فناوری های جدید تبدیل شده است. یادگیری های دانشجومعلمان و توسعه حرفه ای آن ها نیز در این بستر به صورت رسمی و غیررسمی اتفاق می‎ افتد. در این راستا هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی برنامه درسی برای استفاده از یادگیری غیررسمی مبتنی بر شبکه های اجتماعی مجاز در جهت توسعه حرفه ای دانشجو معلمان است.

    روش ها

    این پژوهش با رویکرد چند روشی انجام شد. برای طراحی الگوی فوق، ابتدا از روش زمینه بنیاد استفاد گردید. مشارکت کنندگان این پژوهش کلیه دانشجو معلمان رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی بودند که در سال 1398-1397 مشغول به تحصیل بودند. براساس نمونه گیری هدفمند و با مصاحبه نیمه ساختار یافته، تا اشباع نظری داده ها، با 15 نفر از این دانشجویان مصاحبه انجام شد. برای تحلیل داده‎ ها، با استفاده از رویکرد تحلیل ابعاد و طی مراحل کدگذاری باز، محوری و گزینشی، الگوی موجود مربوط به یادگیری غیررسمی مبتنی بر شبکه‏های اجتماعی دانشجو معلمان در جهت توسعه حرفه‏ای آن‏ها استخراج شد. برای به دست آوردن اعتبارپذیری و تاییدپذیری داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. در پایان با روش پژوهش نظریه ای و براساس یافته های قبلی، در ابتدا عناصر نه گانه کلاین مبنای کار قرار گرفت و براساس آن، الگوی موردنظر طراحی شد. در مرحله بعد به شناسایی مفاهیم اساسی یا همان ویژگی های عناصر برنامه درسی و مفاهیم ساختاری که در واقع همان شناسایی ارتباط بین این عناصر هست، پرداخته شد. درنهایت الگوی ارایه شده توسط متخصصان اعتباربخشی شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اهداف در شبکه های اجتماعی پیش بینی نشده، انعطاف پذیرو پیوسته هستند که خاصیت گلوله برفی دارند و باید اعتباریابی شوند. محتوا در شبکه های اجتماعی لازم است از ویژگی هایی مانند؛ هماهنگ با مخاطب، زمینه ساز تفکر انتقادی، کنش گرا و غربال گر بودن برخوردار باشد. فعالیت های یادگیری؛ زمینه ساز خودکفایی و تعلق، برآورده کننده خواسته ها، برانگیزاننده و بسترساز آموزش فردی و گروهی است. مواد و منابع؛ متنوع، سهل الوصول، سیال و تعاملی است. گروه بندی فراگیران نیز غیرخطی، اختیاری و مبتنی بر تشریک مساعی و پاسخگویی آنلاین است. همچنین در شبکه های اجتماعی؛ زمان کافی برای تامل در پاسخ، امکان برقراری ارتباط با گره های ارتباطی در هرزمان، امکان هدر رفت زمان مفید با محتوای جذاب و دست یابی به حجم انبوهی از اطلاعات در زمان کم وجود دارد. علاوه بر این، دسترسی به اطلاعات و منابع آموزشی در هر مکان وجود دارد و مکان یادگیری، خالق فرصت ها و مبتنی بر زیست بوم و ارتباطات تعاملی است. راهبردهای تدریس در این پزوهش، مسئله محور، تعاملی، مبتنی بر شناورسازی فراگیر و با هدایت منعطف مدرس همراه است. شیوه های ارزشیابی هم کیفیت گرا، فرآیندمدار، خودارزیابانه، پیوسته و مبتنی بر بازخورد آنی است. همچنین یافته ها نشان داد که اکثر متخصصان اعتبار الگو را در سنجه های مربوط به اعتبار، انسجام، ادراک پذیری، نوآوری، کاربردپذیری، مقبولیت و جامعیت تایید کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به ویژگی های عناصر برنامه درسی مبتنی بر شبکه های اجتماعی، به برنامه ریزان درسی پیشنهاد می شود که برای طراحی برنامه درسی مبتنی بر شبکه های اجتماعی در راستای تحقق توسعه حرفه ای دانشجومعلمان از مختصات این عناصر استفاده کنند. همچنین پیشنهاد می شود دانشگاه فرهنگیان زیرساخت های لازم را برای استفاده هدفمند از شبکه های اجتماعی در جهت توسعه حرفه ای دانشجومعلمان فراهم کند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، یادگیری غیررسمی، شبکه‏ های اجتماعی، توسعه حرفه ای، دانشجو معلمان
  • افسانه حبیبی آذر، جواد کیهان*، بهنام طالبی صفحات 743-756
    پیشینه و اهداف

    وجود معلمانی شایسته، متبحر و برخوردار از توانمندی حرفه ای و آموزشی بالا، برای انجام آموزش های باکیفیت بسیار ضروری و حیاتی است. در این راستا، برنامه های توسعه حرفه ای و دوره های آموزشی مادام العمر و مستمر در قالب های مختلف من جمله دوره های آموزشی ضمن خدمت، برای معلمان برگزار می شود. علی رغم اهمیت این دوره ها، بررسی گزارش یافته های بسیاری از پژوهش ها حاکی از آن است که دوره های ضمن خدمت آموزش وپرورش برای بسیاری از معلمان اثربخشی لازم را ندارند. ازاین رو پژوهش حاضر به مطالعه چالش های برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت آموزش وپرورش از نظر معلمان پرداخته است.

    روش ها :

     روش پژوهش حاضر، کیفی با رویکرد پدیدارشناسی از نوع تجربیات زیسته است. مشارکت کنندگان پژوهش حاضر تمام معلمان شاغل در استان آذربایجان غربی بودند. نمونه پژوهش باملاحظه معیارهایی از قبیل اشتهار معلمان، کسب مقام های مرتبط با فناوری در جشنواره های استانی یا کشوری، تجربه تدریس دوره های آموزش فناوری در اداره آموزش وپرورش به روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند انتخاب شدند و حجم نمونه با در نظر گرفتن قاعده اشباع نظری تعیین شد برای دریافت بازخورد کفایت و اشباع نظری داده ها، بعد از هر مصاحبه، در اسرع وقت، پیاده سازی، دست نویس و کدگذاری شدند؛ بعد از انجام 22 مصاحبه، (13 زن و 9 مرد) داده ها به اشباع نظری رسیدند. روش گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. دو تکنیک ضبط صدا و یادداشت برداری (با تاکید بر ضبط صدا) برای روش گردآوری داده ها استفاده شد. برای آنالیز داده ها و استخراج مضامین اصلی رویکرد تحلیل مضمون طبق رویکرد چهار مرحله ای گیورگی (1970) در بستر نرم افزار MAXQDA10 انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که چالش های برگزاری این دوره ها را می توان در چهار مضمون یا چالش اصلی طبقه بندی و ارایه نمود؛ این چالش ها عبارتند از: 1) «انگیزه معلمان برای حضور فعال و هدفمند در دوره ها» (شامل زیر مقوله های چالش های درونی و چالش های بیرونی)؛ 2) «چگونگی و نحوه برگزاری دوره ها» (شامل زیر مقوله های عدم توجه به ماهیت موضوعی دوره ها، و عدم توجه به زیرساخت موردنیاز)؛ 3) «استمرار (موضوعی و زمانی) در برگزاری دوره ها» (شامل زیر مقوله ها عدم پیوستگی سلسله مراتب موضوعی، و عدم استمرار زمانی در برگزاری دوره ها)؛ و 4) «انطباق محتوای دوره ها با نیازهای معلمان» (شامل نیاز محور نبودن دوره ها، عدم توجه به تناسب دانش پیش نیاز معلمان برای مشارکت در دوره ها، و تخصصی نبودن دوره ها).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه همانند دیگر سازمان های دولتی، در سازمان آموزش وپرورش نیز برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت معلمان به نوعی اجباری است؛ لذا تصور می رود برگزاری این دوره ها به نوعی «رفع تکلیف» بوده و به «اثربخشی» دوره ها زیاد توجهی نمی شود. لذا نتیجه گرفته می شود چالش اول این باشد که معلمان انگیزه مشارکت در دوره ها را ندارند. چالش دوم این است که چون زیرساخت های موردنیاز برگزاری عملی دوره ها فراهم نمی شود؛ لذا دوره ها اثربخشی مورد نظر را ندارند. چالش سوم این است که چون دوره ها به لحاظ موضوعی و زمانی، به طور مستمر برگزار نمی شوند؛ بنابراین باوجود صرف هزینه های کلان، اثربخشی آن مشهود نیست. بر اساس چالش چهارم، چون «پیش نیاز مشارکت در دوره» و «سطح بندی معلمان» رعایت نمی شود؛ لذا محتوای دوره ها در راستای توسعه توانمندی های حرفه ای معلم تنظیم نمی شود. بر این اساس پیشنهاد می شود، برای برگزاری دوره ها، ابتدا عملیات نیازسنجی و پیش نیازهای دوره ها تدوین شده، معلمان سطح بندی شوند، زیرساخت های مورد نیاز دوره ها تهیه شده و با در نظر گرفتن توالی موضوعات، دوره ها در زمان های مناسب برگزار و سپس ارزشیابی لازم انجام گیرند.

    کلیدواژگان: دوره های ضمن خدمت، چالش دوره های ضمن خدمت، معلمان، آموزش وپرورش، پدیدارشناسی
  • الهه معصومی، محمد صالحی*، مریم تقوایی یزدی صفحات 757-776

    پیشینه و اهداف:

     امروز باتوجه به ظرفیت اقتصادهای در حال توسعه، استارت آپ های فناورانه به عنوان کسب و کارهای نوپا، نقش مهم و قابل توجهی را به خصوص در عرصه کارآفرینی ایفا می نمایند، اما به دلیل عدم وجود بسترهای مناسب چه از منظر اجتماعی در بعد آموزش و فرهنگ و چه از منظر اقتصادی دارای ریسک های زیادی می باشند و این باعث می شود تا تعداد زیادی از استارت آپ ها در فرآیند تجاری سازی خود با مشکل روبرو شده؛ در نهایت با شکست روبرو شوند. استفاده از اکوسیستم های کارآفرینی در سطح دانشگاه یکی از راهکارهای توسعه اثربخش استارت آپ ها، به خصوص استارت آپ های فناورانه است که با شناخت نیازمندی های بازار هدف و باتوجه به سطح توانمندی ها و قابلیت های فردی و جمعی کارآفرینان و ایجاد تعادل میان آنها امکان توسعه اثربخش آن ها را فراهم می نمایند. بنابراین هدف این پژوهش توسعه اکوسیستم های کارآفرینی دانشگاه برمبنای تقویت استارت آپ ها به واسطه تحلیلی مبتنی بر تیوری های مجموعه راف است.

    روش ها

    روش شناسی این پژوهش ترکیبی است و برای انجام آن از تحلیل های فراترکیب، دلفی و مجموعه راف استفاده شده است. جامعه هدف در بخش کیفی، پژوهش های مشابه و خبرگان دانشگاهی در سطح کارآفرینی بودند؛ اما جامعه هدف در بخش کمی 20 نفر از مدیران و معاونان در سطوح مختلف دانشگاهی در سطح استان گلستان بودند که باتوجه به الزام تحلیل تیوری راف، این حد از جامعه آماری مورد قبول است.

    یافته ها

    در این پژوهش ابتدا با غربالگری پژوهش های انتخاب شده 9 گزاره تقویت استارت آپ ها و 5 مولفه اکوسیستم کارآفرینی در سطح دانشگاه تعیین گردیدند که باتوجه به تایید حدکفایت نظری براساس تحلیل دلفی وارد فاز تحلیل مجموعه راف شدند. نتایج در این بخش مشخص ساخت، تاثیرگذارترین گزاره های تقویت استارت آپ ها دو گزاره وجود نیازهای فناورانه و تدوین استراتژی های مناسبند که برای توسعه آن در قالب اکوسیستم های کارآفرینی در سطح دانشگاه، نیاز است دو کارکرد آموزشی/پژوهشی و نوآورانه به عنوان بستر توسعه استارت آپ ها مدنظر قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    کارآفرینانی که در قالب استارت آپ های فناورانه عمل می کنند؛ نیاز دارند تا از راه جمع آوری اطلاعات بوم شناختی و توجه به رویکردهای اجتماعی، داده های لازم را برای توسعه کسب و کار خود به دست آورند تا براساس انتخاب استراتژی مدون در این زمینه، بتوانند به نیازهای فناروانه پاسخ بدهند. همچنین براساس تحلیل ویکور خاکستری مشخص شد، تاثیرگذارترین نقش دانشگاه به عنوان یک اکوسیستم کارآفرینانه، تقویت سطح کارکردهای آموزشی و پژوهشی است. این به معنای آن است که دانشگاه در قالب سیاست های کارآفرینانه ابلاغی معاونت فناوری و اطلاعات ریاست جمهوری، لازم است سطح آموزش و ارتقای پژوهش های علمی را به سمت کارآفرینی هدایت نمایند، تا براساس آن دانشگاه را بستری برای شکل گیری و شکوفایی ایده های کارآفرینانه در قالب استارت آپ ها نماید. به عبارت دیگر دانشگاه می تواند در ایجاد شناخت و توسعه توانمندی و قابلیت های تخصصی کارآفرینی موثر عمل کند و باعث شود افراد برای شروع کسب و کارهای نوپای خود، قابلیت های مهارتی مناسبی در زمینه های دانش افزایی به دست آورند. در واقع این نتیجه نشان می دهد دانشگاه در راستای ماهیت و فلسفه تعریف شده ای که دارد، باید کارکردهای آموزشی و پژوهشی را در جهت شکل گیری رویکردهای کارآفرینانه به خصوص در مقاطع بالاتر تحصیلی در دستور کار قرار دهد و صرفا از توسعه تیوری های بدون کاربرد، پرهیز نماید. فلسفه وجودی اکوسیستم های کارآفرینی در سطوح دانشگاهی بدین معناست که سطح شناخت دانشجویان با این هدف گسترش و ارتقا یابد که بتوانند به عنوان یک کارآفرین در محیط اقتصادی بی ثبات امروز، نقش درخوری ایفا کنند.

    کلیدواژگان: استارت آپ های فناورانه، اکوسیستم های کارآفرینی، تئوری های مجموعه راف
  • محسن نوکاریزی*، فاطمه تقی پناهی، محمدحسین دیانی صفحات 777-792
    پیشینه و اهداف

    تغییر رویکرد کاربران در جستجو و دستیابی به اطلاعات، از جمله محتوای آموزشی، از روش های سنتی به استفاده از قابلیت های شبکه های اجتماعی، مورد توجه بسیاری از پژوهشگران حوزه تعامل انسان و اطلاعات قرار گرفته است. همچنین دسترس پذیری، کاربردپذیری، توانایی جذب مخاطب و ارایه محتوای مفید، شخصی سازی شده و قابل اعتماد؛ فرصت های نوینی را برای تولید و اشاعه محتوای آموزشی به خصوص در اینستاگرام، یکی از پرکاربرترین شبکه های اجتماعی در ایران فراهم کرده است. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف کشف و شناخت مولفه های موفقیت در تولید و اشتراک محتوای آموزشی انجام شد. بررسی تجربه های صفحه های موفق در تولید و اشتراک اطلاعات، ترسیم شبکه مضامین اطلاعات، رفتار برچسب گذاری و استفاده از ابرداده جهت بهبود یافت پذیری و کشف عوامل و اولویت های کاربران در پذیرش محتوا از اهداف این پژوهش به شمار می رود.

    روش ها

    برای انجام این پژوهش، از پژوهش کیفی و تحلیل مضمون استفاده شد. 30 صفحه با محتوای آموزشی به صورت نمونه هدف مند و بر اساس رویکرد افزارسنجی رقابتی از رویکردهای پژوهش معماری اطلاعات، انتخاب شدند و روش سه سویه سازی برای روایی و پایایی پژوهش نیز به کار رفت. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار تحلیل کیفی مکس کیودا پرو 3/12 انجام پذیرفت. پژوهش در چارچوب معماری اطلاعات روزنفلد و مورویل، و در سه بعد بافت، محتوا و کاربر انجام شد. در بعد بافت، به اهداف و انگیزه های اشتراک اطلاعات با استفاده از نظریه استفاده و رضامندی پرداخته شد. در بعد محتوا، یافت پذیری اطلاعات با تحلیل رفتار برچسب گذاری اجتماعی؛ مشخصه های تصویر در پرپسندترین پست های صفحه های مورد بررسی با استفاده از نظریه های درگیر کردن کاربر و تجربه خوشایند، و میزان ارتباط آن ها با موضوع اصلی صفحه مورد بررسی قرار گرفت. در بعد کاربر به مشخصه های تولیدکننده موفق محتوا و محتوای موفق در جلب نظر کاربر پرداخته شد. به این منظور از تحلیل نظرات کاربران، تولیدکنندگان موفق محتوا، کارشناسان تولید محتوا در شبکه اجتماعی اینستاگرام استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد مولفه های متعددی باعث بهینه سازی جستجو و یافت پذیری اطلاعات شده اند. مشخص شد در بعد بافت، کاربران در کنار اهدافی چون آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به دنبال اهداف اقتصادی، بهره شخصی، منفعت بین فردی، شهرت، کسب موقعیت اجتماعی و برقراری تعامل اجتماعی نیز بودند. در بعد محتوا و یافت پذیری، و بررسی رفتار برچسب گذاری اجتماعی؛ نتایج نشان داد صفحه ها خط مشی مشخص و تقریبا ثابتی در استفاده از هشتگ داشتند، همچنین از هشتگ های موضوعی و مرتبط با محتوا، و انحصاری برای شخصی سازی و برندسازی محتوا استفاده کرده بودند. مشخص شد تولیدکنندگان محتوای این صفحه ها، بیشتر از برچسب ها و هشتگ های موضوعی، متداول و انحصاری و کم تر از هشتگ های تاکیدی و انتقادی استفاده کرده بودند. نوع برچسب های اختصاص داده شده بستگی به بافت صفحه ها نیز داشت. همچنین یافته ها نشان داد 76 درصد از هشتگ های مورد بررسی با مضمون محتوای به اشتراک گذاشته شده همخوانی داشتند. در مورد مشخصه های تصویر در پرپسندترین پست های مورد بررسی، نتایج نشان داد استفاده از مشخصه تصویر انسان، شخصیت های برجسته هنری، علمی و ادبی و طبیعت در مشخصه های تصویر و مضامین خانواده، عشق، و مذهبی در این پست ها وجود داشتند و بیش از 80 درصد محتوای پسند شده از سوی کاربران به مضمون محتوای صفحه های مورد بررسی اختصاص داشت. مولفه های موفقیت پذیرش محتوا از سوی کاربران شامل کیفیت، آگاهی بخشی، اعتبار، داشتن ارزش افزوده، تخصصی، انگیزه بخش، سرگرم کننده، منحصربه فرد، مرتبط، واقع گرا، روزآمد، شخصی سازی شده و خلاقانه بودن، داشتن قابلیت اجرا و اشتراک بودند. برخورداری از تعهد، خلاقیت، اعتبار، تخصص، هویت مشخص، مولد بودن و پرهیز از نسخه برداری بدون ذکر منبع، انتقادپذیر بودن، داشتن رفتار هوشمندانه، صبر و بردباری، روحیه همکاری و ارتباطات قوی، آشنایی با ابزارهای تحلیلی بستر ارایه و همسو بودن با تحولات و روزآمدسازی آن نیز از ویژگی های تولیدکننده موفق محتوا بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد تجربه های موفق در سه بعد بافت، محتوا و کاربر، مشخصه ها و مولفه های ویژه ای را به کار بستند که می تواند الگوی مناسبی برای تولیدکنندگان محتوا در این شبکه باشد. این مولفه ها در 5 مرحله نظریه اشاعه نوآوری ها گنجانده شده اند و شامل مواردی چون استفاده مناسب از هشتگ های موضوعی و انحصاری، شبکه سازی، استفاده از سامانه پیشنهادگر؛ وجود اطلاعاتی از هویت و تخصص نویسنده، تماس با وی، دنبال کنندگان معتبر، تعداد دنبال کننده، حضور در بسترهای دیگر، محتوای انگیزشی، اثربخش و جذاب از نظر بصری، ربط، استفاده مناسب از مشخصه های تصویر، محتوای اطلاع دهنده، آموزشی، دارای ارزش افزوده، کیفیت، صحت، و دقت می باشد.

    کلیدواژگان: محتوا، اشتراک اطلاعات، معماری اطلاعات، تعامل انسان و اطلاعات، اینستاگرام
  • امیر دانا*، سعید قربانی، اعظم فتحی زادان صفحات 793-800

    پیشینه و اهداف:

     رشد فناوری و بهره مندی از این دانش، در آموزش تربیت بدنی در بین محققین علم ورزش در حال افزایش می باشد. اگرچه استفاده از شیوه های نوشتاری اولین گام در نفوذ فناوری در آموزش تربیت بدنی می باشد، با پیدایش رایانه و ظهور فناوری های جدید، نحوه آموزش رسانه ای کاملا پیشرفت کرده و سبب ایجاد تعامل بین یادگیری و برداشتن فاصله بین آموزش شنیداری و آموزش ترکیب دیداری و شنیداری شده است. تربیت بدنی یکی از دروس مهم و مورد اعتنا در حوزه آموزش در جهت اجتماعی بار آوردن دانش آموزان و به تبع آن مسئولیت پذیری دانش آموزان است. با توجه به اینکه استفاده از تکنولوژی آموزشی می تواند مشارکت دانش آموزان را فعالانه تر و درگیر در این درس کند، لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیرات ذکر شده و استفاده از تکنولوژی در یادگیری و آموزش درس تربیت بدنی در مدارس است.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کیفی مشاهده ای و مطالعه موردی می باشد که از طریق مصاحبه و مشاهده فعالیت صورت گرفت. جامعه آماری تمامی دانش آموزان و معلمان شهر گرگان می باشد که به صورت تصادفی سه مدرسه از میان مدارس مورد مطالعه انتخاب شدند و از میان کلاس های هر مدرسه 8 دانش آموز به صورت کاملا تصادفی انتخاب شدند. برای مصاحبه با معلمین هم 6 نفر از میان معلمین هر مدرسه به صورت تصادفی انتخاب شدند. سه روش برای جمع آوری داده ها برای این تحقیق استفاده شده است: (1) مصاحبه با معلم، (2) مصاحبه با شاگردان، (3) مشاهده کلاس در حین عمل. برای رسیدن به اهداف تحقیق، طبقه بندی های خاصی انجام گرفت تا بر اساس آنها تحقیق انجام شود. این طبقه بندی به صورت زیر آمده است: 1- مشاهده کیفیت تربیت بدنی (سرگرمی، فعال بودن، پیشرفت). 2- مشاهده عملکرد خود و دیگران (خودکارآیی، انگیزش و پویایی گروه). در این تحقیق از دوربین های فیلمبرداری برای ثبت عملکرد دانش آموزان استفاده شد تا سبب افزایش انگیزش و یادگیری تربیت بدنی در بین آنها شود. برای جمع آوری داده ها در طی دو دوره مشاهده مدارس و مصاحبه تلفنی با معلم چند روز بعد از مشاهده دوم صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دانش آموزان برای یادگیری مهارت های جدید در درس تربیت بدنی مانند مبارزه طلبی (5 نفر موافق) و سرگرمی (5 نفر موافق) ارزش قایل هستند و آن را مولفه کلیدی برای تربیت بدنی با کیفیت قلمداد می کنند. جالب تر این که دانش آموزان معتقد بودند که استفاده از فیلم برداری و فیلم گرفتن از عملکرد آنها باعث افزایش موفقیت در درس شده است. همچنین دانش آموزان استفاده از تکنولوژی در آموزش تربیت بدنی را یکی از راه های کسب موفقیت در تربیت بدنی می دانند. در این راستا معلمین استفاده از تکنولوژی در آموزش تربیت بدنی در مدارس را بیش از بیش مفید می دانند و معتقدند که رشد عاطفی و اجتماعی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار می دهد. از یافته های تحقیق حاضر چنین به نظر می رسد که که دانش آموزان فعال بودن، در گروه بودن، سالم ماندن و سرگرمی را از مولفه های اصلی کیفیت تربیت بدنی دانسته اند. معلمان معتقدند که مربی مجازی راه خوبی برای انگیزه دادن به دانش آموزان می باشد.

    نتیجه گیری

    تکنولوژی باید در جهت آگاهی و بهبود کیفیت تربیت بدنی و یادگیری باشد و استفاده توام این دو با هم سبب رشد و بهبود آموزش معلمین و یادگیری دانش آموزان می شود. این تحقیق می تواند استفاده از تکنولوژی در درس تربیت بدنی مدارس ابتدایی را توجیه و توصیه کند، که بیشتر تمرکز در افزایش کیفیت تجربه تربیت بدنی باشد، بنابراین هدف اصلی بر روی رشد مهارت های حرکتی باشد. استفاده از تکنولوژی در آموزش می تواند به معلمان کمک کند تا همه ابعاد یادگیری (جسمانی، عاطفی، اجتماعی و شناختی) در دانش آموزان را با استفاده از این امکان تقویت کنند.

    کلیدواژگان: تربیت بدنی، تکنولوژی آموزشی، آموزش، یادگیری، مدرسه
  • اسماعیل ضرغامی*، سید محمد بهروز صفحات 801-814

    پیشینه و اهداف:

     چشم اندازهای علمی میان رشته ای یادگیری را به مثابه بخشی از فرایند شکل دادن به فیزیولوژی، ریخت شناسی و رفتار فرد در محدوده ی مرزهای ذات زیستی ارگانیسم، برای تطبیق یافتن با محیط تعریف کردند. که برای کودکان جوامع پیش ازمدرن به واسطه بازی، کاوش و مشارکت در زمینه های بامعنای اجتماعی، در طول دوره مدید پیش از بلوغ رخ می داده است. این نوع یادگیری موقعیت مند در جوامع مدرن کم رنگ شده است و جای خود را به نظام رسمی آموزش داده است. در گذشته، کودکان اکثر اوقات فراغت خود را در فضای باز می گذراندند؛ که این زمان صرف فعالیتهایی در فضاهای غیررسمی، بدون مدیریت و به تعبیری بی ساختار می شد. این فضاها در زندگی اجدادی (پیش از برآمدن کشاورزی و یکجانشینی) طبیعت اجدادی و پس از آن محیط محله بود، که جایگاه مهمی برای بازی کودکان در طول تاریخ و در اکناف جهان بوده است. با این حال، کودکان امروز اغلب ساعات فراغت خود را در فضاهای بسته، و بیشتر زمان فضای باز خود را به فعالیتهای زمان بندی شده و ساختارمند می گذرانند. این روال به مشکلات جسمی و عاطفی از جمله بی تناسبی اندام، دیابت نوع 2، چاقی و حس تنهاییدامن زده است. رشد سیم کشی عصبی مغز در نخستین سالهای کودکی از طریق حرکت و تحریک رخ می دهد، که نشان دهنده اهمیت تجربیات، فعالیتها و تعاملات روزمره کودکان برای رشد جسمی، شناختی، اجتماعی و هیجانی آنها است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان فرصتهای یادگیری طبیعی کودکان در محیط هایی با درجات متفاوت شهری شدن است

    روش ها

    با استفاده از مفهوم فراهم سازی گیبسون و با استفاده از طبقه بندی فراهم سازی های هفت-کیتا بر مبنای پرسشنامه هایی برای کودکان10 تا 12 ساله ها در محیط هایی شامل مناطق کلانشهری، شهری، روستا-شهری و روستایی در دو شهرستان مشهد و شیروان در سال 1397 بررسی و تحلیل واریانس شد.

    یافته ها

    تفاوتهای معناداری بین محلات موردبررسی به لحاظ دسترسی به فراهم سازی ها و میزان به فعلیت رسیدن آنها، در توزیع درون مقولات طبقه بندی، و همچنین محل فراهم سازی ها مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    یادگیری طبیعی و روزمره ی کودکان به واسطه ی فراهم سازی های محیطی رخ می دهد. در محیطهای تاریخ گذشته بشر، کودکان آزادی زیادی برای استفاده از عناصر و عوارض طبیعی موجود داشتند، در حالی که تنیده در روابط روزمره ی اجتماعی و کاری محله ی خود بودند؛ حال آنکه در محیطهای شهری شده ی امروز هم آزادی کودکان کاسته شده، و هم آن عناصر و عوارض طبیعی از دسترس دور شده اند (یا به تعبیری با دقت از محیط زندگی روزمره حذف شده اند)، و محیط تعاملات اجتماعی و کاری از محل سکونت آنها فاصله گرفته است. نتایج این مطالعه گواه شدت این سه اتفاق به خصوص در محیطهای کلانشهری بود. این کاهش و فقدان به خصوص برای مواد ورز دادنی، اشیاء دست گرفتنی منفصل، سطوح و عوارض سرخوردنی، بالارفتنی، آویزان شدنی، و عوارض با تغییر ارتفاع مشهود بود. بر اساس یافته ها و تفسیر آنها، دسترسی به فضاهای «به هم ریخته»، دسترسی به عوارض و عناصر متنوع ثابت فضایی، و عناصر و اشیاء منفصل می تواند باعث ارتقاء یادگیری طبیعی کودکان شود.

    کلیدواژگان: یادگیری موقعیت مند، فراهم سازی ها، فضای باز، کودکان، شهری شدن
  • الهام کاظمی، حسن ستاری ساربانقلی، رحمت محمدزاده*، افرا غریب پور صفحات 815-835

    پیشینه و اهداف:

     اهمیت فرایند آموزش دروس مقدمات طراحی معماری امری بدیهی است. بر همین اساس قبل از آموزش دروس طراحی معماری، گذراندن دروس مقدمات طراحی معماری پایه پیشنهاد شده است، تا دانشجویان قبل از ورود به دروس طراحی معماری با مولفه های مورد نیاز برای این دروس، آشنا شوند. در این میان درس مقدمات طراحی معماری 2 بیشتر با آموزش مفاهیم معماری ارتباط دارد؛ لذا در این پژوهش کیفیت فرایند آموزش درس مقدمات طراحی معماری 2 براساس ابعاد آموزشی، روانشناسی محیط، کالبدی و تجهیزاتی یا تکنولوژی در دو آتلیه 5 و آتلیه 6 مورد بررسی قرار گرفت، تا تاثیر ابعاد مختلف بر فرایند آموزش روشن شده و تلاش بیشتر در جهت هرچه بهتر شدن کیفیت فرایند آموزش هویدا گردد.

    روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و از نظر نتایج یک تحقیق کاربردی است که در آن از روش تحقیق ترکیبی استفاده شده است و بخش اول شامل پرسش نامه و نظرسنجی از دانشجویان است. جمع آوری داده ها به روش میدانی با بهره گیری از منابع و نیز مصاحبه و پرسش نامه با به کارگیری طیف لیکرت انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه دانشجویان آتلیه 5 و آتلیه 6 نیم سال تحصیلی دوم 97-96، است که درس مقدمات طراحی معماری2 را گذرانده اند و با استفاده از فرمول کوکران و با ضریب خطای 5 درصد، برای اتلیه 5، 30 نفر و اتلیه 6، 28 نفر بوده است. برای مقایسه چهار بعد ذکر شده، در دو آتلیه5 و 6 از آزمون واریانس یک طرفه در برنامه spss استفاده شده است. بخش دوم تحلیل مربوط به تمرین های دانشجویان است که براساس هفت مولفه (خلاقیت، مفهوم، ارتباط، عملکرد، ساختار، مصالح و مهارت) موردنظر سرفصل وزارت علوم برای تمرین های درس مقدمات طراحی معماری (2) بررسی شده است که هرکدام از اساتید هنگام شرح تمرین مفاهیم مرتبط با آن را نیز ذکر کرده اند.

    یافته ها

    کیفیت بعد آموزشی در بازه 65-13 امتیاز، در آتلیه 5 با میانگین 40 کمتر از آتلیه 6 با میانگین 52 است. کیفیت دو آتلیه5 و اتلیه6 از نظر بعد روانشناسی محیط، در بازه 26-5 امتیاز، به ترتیب دارای میانگین 16.7 و 22.1 است.. کیفیت فرایند آموزش دو آتلیه5 و آتلیه6 از لحاظ بعد کالبدی در بازه 26-5 به ترتیب دارای میانگین های 16.53و 20.85 است. دانشجویان آتلیه 6 بیشتر از دانشجویان آتلیه5 به رعایت روابط فضایی آتلیه معتقد هستند و علت آن را انعطاف پذیری بیشتر فضا می دانند. کیفیت فرایند آموزش دو آتلیه 5 و آتلیه 6 از لحاظ بعد تجهیزاتی در بازه 26-5 به ترتیب دارای میانگین های 16.53 و 20.85 است. بخش دوم تحلیل مربوط به تمرین های دانشجویان است که براساس هفت مولفه (خلاقیت، مفهوم، ارتباط، عملکرد، ساختار، مصالح و مهارت) موردنظر سرفصل وزارت علوم برای تمرین های درس مقدمات طراحی معماری2، بررسی شده است که هرکدام از اساتید هنگام شرح تمرین مفاهیم مرتبط با آن را نیز ذکر کرده اند. یافته ها نشان می دهد که در تمرین های مربوط به آتلیه5 مفاهیم به کار برده شده به ترتیب اهمیت خلاقیت و مهارت، مفهوم و عملکرد، ارتباط و مصالح و در نهایت سازه و در آتلیه6 مفهوم، خلاقیت و عملکرد و سازه، ارتباط و مهارت و در آخر مصالح است.

    کلیدواژگان: بررسی فرایند، مقدمات طراحی معماری2، فرایند اموزش، کیفیت
|
  • R. Nejati * Pages 623-634
    Background and Objectives

    In the past decades, online education as a variety of distance education has drawn the attention of administrators, instructors and students. Amid Covid-19 pandemic, online education has become an inevitable necessity. Students’ engagement in such classes may influence learning and achievement. Engagement refers to the efforts put forward by the students in the process of learning. Educators believe that the components of engagement are interaction between students, content of the course, classmates and instructors in order to gain desired achievement (good scores and academic satisfaction). They also hold that engagement is a prerequisite and a factor for enduring learning. There is research evidence that student engagement is a strong predictor of achievement. A profile of students’ achievement and engagement is presented. In the present study, the relationship between engagement and achievement in online classes was examined.

    Methods

    The study was a correlational one designed to answer the research question through the Online Student Engagement Scale developed by Dixon and a researcher-made achievement test. The questionnaire includes four dimensions and 19 items on a seven-point Likert scale developed in 2015. The dimensions are: skills, emotions, engagement and performance. The researcher could not locate any record of this scale in Iranian scientific journals. Hence, he had to translate it into Persian. Back translation was done by a university professor. The questionnaire had been adapted with Google Form and delivered to 297 students of general English courses through a university LMS in 2020. The students were required to fill out the forms on a seven-point bases. Two-hundred and six students returned the questionnaire, 22 of which had to be discarded because there were traces of inattention in the forms, e.g., some of the students had chosen a certain or every other one option for all items. There were clearly discernable patterns in these 22 forms. The remaining 184 responses and their corresponding test scores were put to statistical analysis. The questionnaire was posted to the students through the LMS. The second instrument of this study was a test of reading comprehension developed by the researcher. The test was developed on the basis of theories of reading. However, to establish its content and theoretical validity it was submitted to a panel of five instructors of English. The test included 40 items. It was administered as the final exam through the university LMS.

    Findings

    The results analyzed through one-sample t-test revealed that students’ achievement and engagement level is satisfactory. Quantile regression showed that there was a significant relationship between engagement and achievement of high achievers. However, bivariate correlation could not locate any statistically significant relationship between engagement and achievement of average students. The findings are in contrast with research findings in other countries. Different explanations may account for this contrast, e.g., online education for the participants of this study was not optional. Hence, the students might not be motivated for learning. They might lack necessary skills and instruments for this mode of education. As a consequence, they might have developed some sort of stress resulting in lack of academic satisfaction, self-esteem, and underestimation. However, students’ level of engagement perception was satisfactory. It needs to be stated that no report of a similar research was located in Iran.

    Conclusions

    The present study aimed at finding the relationship between engagement and achievement in online English classes. The theory of engagement holds true for high achievers but not for average or low achievers. In order to assess students’ engagement, a self-report questionnaire was used. Researchers are well aware of the fact that this method of data collection is open to measurement error.

    Keywords: online education&rdquo, Engagement, Engagement Perception, Achievement, covid-19
  • M. Ranjbarfard *, M. Zandvakili Pages 635-647
    Background and Objectives

    Today, the presence of computers in training classes has been expanded. Therefore, preparing appropriate software and games as well as conducting research to examine their impact on education and their comparison with the traditional teaching method (face-to-face and PowerPoint) is essential. However, a game-based and a professional software-based teaching method as compared to the traditional teaching method has not been evaluated from the perspective of the students including various aspects, such as motivation, satisfaction, interaction, pleasure and learning. This  study aims at making a comparison  between the evaluation of various teaching methods, including game-based , professional software-based , and traditional  teaching method. The evaluation of each of these three methods has been conducted from the perspective of the students in one of the courses of the field of Financial  Management, using measures such as pleasure and interaction.

    Methods

    First, the theoretical framework and the research hypothesis were determined based on the literature on three teaching methods, including game-based and professional software-based, and traditional teaching methods. The statistical population of this study comprised of 70 individuals who were undergraduate students of the course of technical analysis at the Financial Centre of Iran as well as at the Association of Stock Exchange Brokers. The selection of this course was due to the possibility of running all the three teaching methods in the time period of conducting this research. The evaluation data for each of these teaching methods were gathered, using a separate closed questionnaire (totally 3 questionnaires) with 5-point Likert scale. The questionnaires of the traditional and software teaching methods were distributed after 3 sessions of the classes had passed and the questionnaire of the game-based teaching method was distributed after 14 days of running the game (this was one of the time periods defined in the game). The data were analyzed using descriptive and inferential statistics using SPSS and Excel. The paired t-test was used to analyze the differences in the evaluation of the three teaching methods at the significance level equal to 0.005. The normality of data was tested and confirmed by using Kolmogorov-Smirnov test before running the paired t-test. 

    Findings

    In the comparison of professional software-based with the traditional teaching method  at the significance level of 0.000 and t= 6.454, it can be said that professional software-based teaching  was better. In the comparison of game-based with traditional teaching method at the significance level of 0.000 and t=6.097, it can be said that game-based teaching method was better. In the comparison of professional software-based with game-based teaching method,  at the significance level of 0.000 and t=4.861, it can be said that game-based teaching method was better. The mean for game-based teaching method was significantly much higher than that of the other teaching methods. This means that based on their ability, the students were more satisfied with the game-based teaching method; they regarded this method more interactive; they have enjoyed this teaching method more than the others; and this teaching method has increased their motivation, and they have regarded it more effective in their learning.

    Conclusions

    With respect to the significant difference in the evaluation of the game-based teaching method compared with other two teaching methods, it is recommended that the educational institutes, teachers and developers of computer games pay more attention to game-based teaching method and gamification with the teaching objectives. At least, based on the subject and content of the course, besides the traditional method (face-to-face and PowerPoint) which is a common method in teaching, use of a combination of various teaching methods including game-based professional software-based teaching method along with the traditional method can be beneficial and increase the level of satisfaction, learning, motivation, capability, interaction and pleasure of the students.  Lack of teaching games relevant to academic courses was one of the main challenges of this research. As a result, it was impossible to study the effect of game elements (such as leaderboards, scores, medals, …) in teaching through game-based method.  Due to the impossibility of running educational games related to academic courses in the time period in which the research was being conducted, the spatial scope of the research was limited to two organizations in Tehran province and it was impossible to gather data from other educational institutions and in other classrooms for the other courses.

    Keywords: Education, Education through software, gamification, Game-Based Education, Traditional education
  • N. Tahmasbipour *, F. Hamidi, Z. Kazemi Pages 649-656
    Background and Objectives

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of using the electronic content of mathematics course on self-Regulatory learning and academic achievement of students studying at the 9th grade.

    Methods

    The method used in this study was semi-experimental, using pre-test and post-test with a control group. Moreover, the statistical population of this study was comprised of the students studying at Parvin Etesami school of Aligudarz city in the academic year of 2018-2019. The sample size included 40 students who were selected by available sampling method from the third grade of junior high school. 20 people were selected as the experimental group and 20 people were selected as the control group. The experimental group was exposed to ten one-hour sessions of electronic teaching of the course of mathematics. Before conducting this study and after the end of the group teaching sessions, the Beaufort self-regulation questionnaire and the researcher-made questionnaire were administered on the students to determine the score of academic achievement in mathematics.

    Findings

    The results showed that as compared to the students in the control group who did not receive this program, teaching the experimental group that received this program by using the electronic content had a significant impact leading to an increase in the self-regulation learning and academic achievement of the students in the experimental group in the course of mathematics (F=14/114, P<0.01)In other words, after adjusting the pre-test scores, the factor had a significant effect on the items being tested between the two groups. Therefore, it can be concluded that using electronic content is effective on the cognitive self-regulation of the students at 9th grade. The effect of using the electronic content on cognitive self-regulation was 27.6 percent.

    Conclusions

    The students received appropriate feedback in this teaching method and benefitting from optimal approaches, they used the time they needed for the process of learning mathematics. On the other hand, paying attention to various audio, video, graphics and animation, and multimedia software potentials  stimulates multiple senses at the same time, enabling students to perceive the math content in a more attractive, varied and comprehensive way as well as increasing their educational motivation in order to  learn and understand mathematics more appropriately .The use of self-regulation technique in the context of multimedia tools strengthens data processing, facilitates the timely and appropriate application of these tools, enhances perceptual processes, simplifies cognitive situations, facilitates the problem-solving programs, increases self-regulation and the feeling of self-sufficiency, and enhances the amount of concentration and consciousness; or in other words, it causes a higher self-regulation in the process of learning. The conditions that are created in the path of teaching and learning and also in a long period of time are almost constant and generally stable.

    Keywords: Electronic Learning, self-regulation learning, academic achievement
  • S. A. Faregh *, Y. Saffari, M. Jafari Sisis Pages 657-672
    Background and Objectives

    Education is an integral part of human life. At present, the educational books and the one-dimensional media which they contain, such as images, diagrams, tables, and the like play an important/significant role in this domain. Gamification, as a new and potential phenomenon, adds a new era into the area of educational technologies in which educational concepts are taught to the users through a gamified scenario. Today, the integration of new technologies with existing teaching and learning methods in order to improve the learning process is one of the most important issues that require a comprehensive study. Conflict, meanwhile, is an issue that arises in the individual and group life of any society, and its proper management requires proper teaching and learning. In line with using digital games as a means of gamfication, the present study aimes at examining the effect of this method on the teaching and learning of conflict management and comparing it with the existing (traditional) method.

    Methods

    After studying the findings and the research methods of former studies, an experimental study was conducted in a quasi-pre-and-post-experimental framework on the conflict management of two digital games. For this purpose, 60 female participants were randomly selected varying from 18-to-55-year-old women's community in Tehran and Tabriz. Participants were randomly divided into three equal groups of 20 people among which two groups were experimental and one group was the control and each group was tested with a separate game. The measuring instrument in this study was the Thomas-Kilmann normative questionnaire. The testing process consisted of two standard web games called "The raise" and "The costumer service" which were used as test intervention. The control group was trained by means of traditional education (based on written documents) and the experimental group was trained by means of computer games.

    Findings

    The analysis of covariance of results in SPSS software with the Alpha of 0.05 indicates that computer games have a significant relationship with improving the level of conflict management in individuals. On the other hand, examining the growth charts of individuals’ conflict management level that have been extracted based on the results of the pre-test and post-test questionnaire of Thomas-Kilman shows that in conflict management training, computer games are more effective than academic and traditional education.

    Conclusions

    The findings of the analyses conducted on the results of the experiments in this study showed that the interactive nature of multimedia digital games  increases the attractiveness of the educational topics.Therefore, conflict management training, as compared to traditional training, has been able to influence the level of "cooperation", "competition", "adaptability" and "avoidance" of the individuals, both through "The Raise" and "The Customer Service" games, , and it has also been more effective in teaching the conflict management styles. Exploring these issues in a heuristic manner among participants also suggests that educational materials based on traditional and text-based education have not been attractive enough to engage test-takers and have imposed a high cognitive load of comprehension on them. However, the computer games in the experimental groups could attract more attention toward learning and could provide the test-takers with better comprehension of the issues.  Finally, it can be concluded that gamification has a positive effect on the process of teaching and learning conflict management.

    Keywords: Conflict management, Education, computer game, Multimedia
  • M. A. Ghashami, F. Nasiri * Pages 673-682
    Background and Objectives

    The progress and development of a country depends, more than anything, on its human resources. It is a human force that, with the power of thought contemplation/thinking and the optimal use of material resources, causes the progress of a society. These cases have led policymakers and thinkers to pay more attention to the concept of entrepreneurship so that the last model of development is considered to be the development arising from entrepreneurship. Therefore, the need for entrepreneurial graduates and students has increased and the goal of many prestigious universities in the world is to nurture students and consequently entrepreneurial graduates. Various factors influence the formation of entrepreneurial behavior among which self-efficacy is one of the most important factors that affect entrepreneurial behavior. Self-efficacy is one of the cognitive talents of entrepreneurship   Therefore, recognizing the factors related to students' entrepreneurial behavior, such as communication skills and information literacy, can provide a good platform for the development of entrepreneurial attitude and behavior and, finally, by cultivating these talents, the existing fields of entrepreneurship can be exploited utilized and positive results consequences in higher education can be achieved. The aim of this study was to investigate examining the relationship between communication skills with students' entrepreneurial self-efficacy with the mediating role of information literacy.

    Methods

    The research method is descriptive-correlational. The statistical population included 6701 undergraduate students of Bu Ali Sina University, 364 people using stratified random sampling method based on Krejcie and Morgan table were selected. Standard questionnaires of entrepreneurial self-efficacy, communication skills and information literacy were used to collect research data. The validity of the questionnaires was calculated using content and face validity, and its reliability was calculated through Cronbach's alpha coefficient and was estimated to be 0.95, 0.85 and 0.95, respectively. Structural equation modeling was used to analyze the data.

    Findings

    Findings showed that all relationships between variables are significant and the theoretical model of the research is approved and accepted as the final model. The mediating role of information literacy was also revealed and the relationship between communication skills and information literacy and its components was positive and significant and communication skills and its components were predictors of information literacy. There is also a positive and significant relationship between communication skills and entrepreneurial self-efficacy and its components.

    Conclusions

    There is a relationship between communication skills and students' entrepreneurial self-efficacy with the mediating role of information literacy. The present study, like any other research, was faced with limitations, such as limitation of using the questionnaire as the only data collection tool  and not using other tools  as well as geographical and educational restrictions. Therefore, it is suggested that the present study had better be conducted in other geographical areas and educational courses so that  generalizability power of the findings can be increased. In line with the findings of the present study, it is suggested that by holding workshops and training classes, students can be introduced to appropriate communication methods and skills and be empowered in this field. It is recommended that the officials and professors, considering the important effects of communication skills and information literacy, primarily pay more attention to this important issue and follow them more in order to be a suitable model for students. The next suggestion is that the university should provide more appropriate access and optimal use of information.

    Keywords: entrepreneurship self-efficacy, Entrepreneurship, communication skills, Information literacy
  • S. M. Seyedaliyan, K. Salehi * Pages 683-694
    Background and Objectives

    Knowledge and skill in mathematics are considered as one of the most essential individual skills for living in modern societies. For this reason, mathematics is seen as a major discipline in education. One of the problems in the field of education today is the decrease in students' interest in learning, especially in subjects such as mathematics. Despite its wide range of applications, mathematics and mathematical thinking are considered as complex around the world, and teaching mathematics is often a difficult task. Many students avoid mathematics or show their true ability in mathematics less than usual, so the study of factors affecting the learning of mathematics in recent decades has attracted the attention of many experts and educators. Due to the lack of studies in our country Iran and the importance of educational materials and their effects, making a comparison between traditional teaching method and the method based on the use of technology and teaching aids was necessary to examine its impact on improving the learning of math students in high school. Therefore, the main hypothesis of this study is based on the principle that the use of teaching aids is effective in learning mathematics better.

    Methods

    For this purpose, a study with a quantitative approach, using quasi-experimental method and pre-test-post-test design with a control group was used. The statistical population includes all high school students in Mahdi Shahr city  from Semnan province .Thrity-three female students in grade 12 whose field of study was mathematics were selected and assigned randomly into two experimental and controlled groups. Data collection was done using a teacher-made achievement test with validity and reliability considerations. After validation of the intervention protocol, the training program was performed on the experimental group in 12 sessions of 2 hours per week using teaching aids.

    Findings

    Multivariate and univariate analysis of covariance (MANCOVA & ANCOVA) were used to analyze the data. The results showed that teaching mathematics with the help of teaching aids and using information technology had a significant effect on students' learning rate. The groups were almost identical before applying the independent variable, but after the experimental period, there was a significant difference between their scores which could be related to the teaching method (p<0.05). The squared value of the obtained ETA shows that 71% of the variance of the dependent variable is derived from the independent variable. Supplementary studies showed that at the level of individual courses, the difference related to the topics of conic sections and circles is significant (p < 0.01). This means that the post-test scores of conical and circular sections in the experimental group were significantly higher than the control group, which indicates the positive effect of the intervention program. Also, according to the ETA squared scores, it can be said that in the test of conical sections 29% and in the test of circle 66% of the changes are due to the effect of the teaching program with the help of teaching aids and information technology.

    Conclusions

    Overall, the findings showed that teaching with the help of ICTs can improve the learning process and achievement in mathematics by facilitating the transfer of lessons, improving the learning process and its sustainability, enhancing learning motivation, improving the grades and problem-solving skills. This program can be used as a useful and effective intervention for improving the learning of mathematics.

    Keywords: Educational Aids, Information Technology, Technology of Education, Learning, Teaching Mathematics
  • M. Mojadam, Z. Khoshneshin *, A. Ghasemtabar, A. Najafi Pages 695-706
    Background and Objectives

     The endeavor of organizations and companies to reach large global markets has led them to use the most effective and practical methods to reach this aim. One of these methods is the  new teaching methods for employees which in the present study have been examined to determine the feasibility of applying new teaching methods in National Petrochemical Company of Iran, so that the company and especially its staff can benefit from these new teaching methods.

    Methods

     This study is designed  in an applied and descriptive-surveying  format using a researcher-made questionnaire. It includes five components with 56 items that have separately studied readiness (17 items), the effectiveness of the teaching methods of former courses (10 items), the quality of the teaching content (8 items), the opportunity to develop new teaching methods (12 items), and the opportunity to develop new teaching methods in accordance with structural and infrastructural facilities. The reliability of the  questionnaire  was estimated by Cronbach's alpha coefficient and found to be 0.85، 0.87،  0.85،  0.70،  0.90 respectively. Data were analysed in SPSS software using one sample t-test. The sample of the present study consisted of 270 staff and managers of National Petrochemical Company varying from grade 9 up to B (the specific levelling of the company’s staff). The Morgan Table was used for sampling in which from a population of 270, 120 individuals were selected as a sample from which 91 individuals received the questionnaire.  

    Findings

     The results indicate the possibility of implementing new teaching methods in accordance with multiple dimensions. Among the dimensions of feasibility, except for the human dimension which is in the desired condition, other dimensions  are not in the desired condition.  For such dimensions, t is equal to -8.40 at the significance level of (0.000) which is lower than the assumed average (3) and is reported as undesirable. In the following five areas or dimensions of feasibility, the perspective of managers and staff were studied: 1) the amount of readiness of the managers and staff in using the new teaching methods; 2) the attitude of the managers and staff towards the quality and effectiveness of the teaching methods in the former courses; 3) the attitude of managers and staff towards the methods of presenting the teaching content and the quality of the teaching materials; 4) the opportunities for the development of new teaching methods in accordance with the attitude of the managers and the staff; 5) the opportunities for the development of the new teaching methods in accordance with the structural and infrastructural facilities in terms of the perspective of the managers and the staff. Except for the first question, for the rest of the questions, a negative value in a one sample t-test was shown which indicates there is a distance to reaching the desired situation. Moreover, the correlation among the components 1, 2, 3, 4, and 5 was also calculated which were 0.34, 0.69, 0.72, 0.66 and 0.53, respectively.  Friedman test was used to prioritize and identify the components that are most desirable         

    Conclusions

     The inferential results derived from the statistical findings showed that the readiness of the managers and the staff to promote the culture of using new teaching methods according to the findings is in desirable condition. So is possible that   implication of the new teaching methods is predictable based on the perspective of the managers and the staff’s point of views. In other dimensions, such as knowledge, technical, organizational, structural and infrastructure, there are signs that optimized conditions to benefit from new teaching methods. Referred to generality of findings indicates the human, technical, organizational and structural dimensions, it can be claimed that the feasibility indicators are not in a desired condition in the company. Except for the attitude and acceptance of using new teaching methods that are in favorable and appropriate condition, the rest of the indicators  are less than the average.

    Keywords: Feasibility, New training methods, Training
  • Z. Montazeri *, R. Aghamoosa, A. Naami, A. Fatemi Pages 707-721
    Background and Objectives

    The concept of education in recent years has been the concern of all organization's officials. Everyone agrees on the necessity of designing and implementing  productive and practical educational strategies. However, what is essential is developing an efficient, coherent and integrated model and identifying the factors that are effective in the education system so that appropriate and  adequate educational programs can be designed by using the results obtained. The quality of education will have a positive function only if it is regarded as a single totality  whose dimensions are equally taken into consideration. The mobility category in institutes requires a long-term strategic policy to take appropriate actions to improve research, educational, and service activities. On the other hand, such mobility category seems necessary to create a dynamic platform for coordination among different parts of an institute. This study aims to design and validate a quality improvement education and job creation model at Tehran's technical and vocational institutes.

    Methods

    Exploratory sequential mixed method of data collection is used. The statistical population includes managers and professors of technical and vocational institutes who had the required knowledge and experience in the realm of education. The sampling method was purposive  design. The data were collected through a semi-structured interview in which the sampling amount was determined based on theoretical sampling and reaching the theoretical saturation. All interviews were recorded and used for coding, correction, and obtaining feedback. A total of 13 people were interviewed. Open, axial, and selective coding were used to analyze the data. First, the categories were coded after the approval of the experts in the model which, on the whole, at this stage, 230 codes were extracted from 13 interviews, reviews of the documents , effective educational experiences, and other resources. By comparison and classification of similar codes, 90 concepts were extracted and finally separated in 33 subcategories by classification of similar concepts which  were  classified into six general categories of causal conditions, phenomenon-oriented , contextual conditions,  intervener conditions, strategies and outcomes.

    Findings

    Based on the results obtained, this model has causal conditions (teachers' abilities, measuring and interpreting brand performance, identifying and codifying values and brand position), contextual conditions (human resources plans, the culture of value creation in the organization, brand trust and hardware and software education equipment), intervener conditions that includes macro-environmental factors (legal obligations of the institute and international validity of technical and professional qualifications), and micro-environmental factors (customers’ level, competitors’ level, and their knowledge), strategies (stable communications and relationship marketing, transformational innovation, educational planning, and functional marketing) and outcomes (value for the society, value for the organization, and value for the customer).

    Conclusions

    This study showed that the phenomenon of design and validation of a quality improvement model of education and job creation is affected by various factors, such as brand personality and identity. To establish a value-creating and effective educational model, first, it has to pay special attention to the sign and its conceptual image and the authenticity and credibility that it creates for the institutes. It has also been crucial to specify, define and clarify the brand's visual identity and its appropriate positioning in the target groups' perception. In addition, creating a framework of community-oriented, entrepreneurial, and ethical values in such a way that can amplify public confidencemeans pursuing the public interest by being  responsive and transpareny as well as serving professionally along with competence, efficiency, impartiality, equality, and justice in dealing with customers. Moreover,  how the entrepreneurial function in education works is  a highly significant topic. Assessment and continuous monitoring of the performance of organizations can be a powerful management tool  to help the managers to achieve  their general and strategic objectives. The research model was validated, and the experts evaluated the model designed to improve the quality of education and job creation in institutes as desirable. As a result, this model can be used in technical and vocational institutes.

    Keywords: educational model, practical training, Grounded Theory Institute
  • S. Hamedinasab, M. Ayati *, M. Rostaminejad, F. Seraji Pages 723-742
    Background and Objectives

    In recent years, social networking sites and software have become one of the most influential phenomena among new technologies. Student-teacher learning and their professional development also take place in this context, both formally and informally. In this regard, the purpose of the present study is to design a curriculum model for the use of informal learning based on Authorized social networks to develop the student-teacher profession.

    Methods

    The method of this research was done with a multi-method approach. To design the above model, the grounded theory method was first used. Participants in this study were all primary school teachers in Farhan Gian University of South Khorasan in 2018-2019. Based on purposive sampling with semi-structured interviews, until the theoretical saturation of the data, 15 of these students were interviewed. To analyze the data, using the dimension analysis approach and during the open, pivotal and selective coding steps, the existing model of informal learning based on student-teacher social networks was extracted for their professional development. To obtain the validity and verifiability of the data, two methods of reviewing the participants and reviewing the non-participating experts in the research were used. In the end, with the theoretical research method and based on previous findings, at first, the nine elements of Klein were the basis of the work and based on it, the desired model was designed. In the next step, the basic concepts or the same characteristics of the curriculum elements and structural concepts, which are in fact the same as identifying the relationship between these elements, were identified. Finally, the model presented by the experts was validated.

    Findings

    Findings showed that goals in unpredictable social networks are flexible and continuous, which have the property of snowballs and should be validated. Content on social media requires features such as; be in tune with the audience, pave the way for critical thinking, action and screening. Learning activities; They create self-sufficiency and belonging, satisfy desires, motivate and lay the groundwork for individual and group education. Materials and resources; Diverse, easy to access, fluid and interactive. Learner grouping; It is non-linear, optional and based on extensive collaboration and online responsiveness. Also, on social media; Enough time to reflect on the answer, the possibility of communicating with communication nodes at any time, the possibility of wasting useful time with attractive content and achieving a large amount of information in a short time. In addition, access to information and educational resources is available everywhere, and the place of learning is the creator of opportunities and is based on ecology and interactive communication. Teaching strategies; Problem-oriented, interactive, based on inclusive buoyancy and with flexible instructor guidance. Evaluation methods; It is quality-oriented, process-oriented, self-assessing, continuous and based on instant feedback. The findings also showed that most experts confirmed the validity of the model in the criteria of validity, coherence, perceptibility, innovation, usability, acceptability and comprehensiveness.

    Conclusion

    Due to the characteristics of social network-based curriculum elements, curriculum planners are suggested to use the coordinates of these elements to design a curriculum based on social networks in order to achieve the development of student-teacher careers. It is also suggested that Farhangian University provides the necessary infrastructure for the purposeful use of social networks for the development of student-teacher professions.

    Keywords: Curriculum, Informal Learning, Social Networks, professional development, Teacher Candidates
  • A. Habibi Azar, J. Keyhan *, B. Talebi Pages 743-756
    Background and Objectives

    Qualified and experienced teachers with high professional and educational ability are very necessary and vital for quality education. In this regard, professional development programs with lifelong and continuous training courses in various formats, including in-service training courses, are held for teachers. Despite the importance of these courses, a review of the findings of many studies suggests that in-service education courses were not so effective for many teachers. Therefore, the aim of this study was to explore the challenges of holding in-service training courses in education from the teachers’ perspectives.

    Materials and Methods

    The method of the present study is qualitative with a phenomenological approach in terms of lived experiences. The participants of the present study were all teachers working in West Azerbaijan Province. The research sample was selected by using non-probability purposeful sampling method with considering the criteria such as teachers' reputation, obtaining technology-related rewards in provincial or national festivals, and teaching experience of technology training courses in the Department of Education. The sample size was determined by considering the theoretical saturation rule. In order to receive the feedback of adequacy and theoretical saturation, after each interview, the data were immediately transcribed, handwritten, and encoded.  After 22 interviews (13 women and 9 men), the data reached the theoretical saturation. The data collection method was the semi-structured interview. Two techniques of voice recording and note-taking (with the emphasis laid on voice recording) were used for data collection method. To analyze the data and extract the main themes, the content analysis approach was performed based on the four-step approach of Giorgi (1970) in the platform of MAXQDA10 software.

    Findings

    The findings showed that the challenges of holding in-service courses can be classified and presented in four themes or main challenges which are: 1) Motivation of the teachers for active and purposeful participation in the courses (including subcategories of internal challenges and external challenges); 2) the quality of and the method of holding the courses (including subcategories of lack of attention to the thematic nature of the courses, and lack of attention to the required infrastructure); 3) the Continuity (thematic and temporal) in holding the courses (including subcategories of lack of continuity of thematic hierarchy and lack of time continuity in holding the courses);  and 4) adapting the content of the courses to the needs of the teachers (including lack of need-oriented courses, lack of attention to the proportion of the prerequisite knowledge  of the teachers to participate in the courses and lack of specialized courses).

    Conclusions

    Comsidering that like other government organizations, holding in-service training courses for the teachers is mandatory in the Education Organization, it is assumed that holding such courses is somehow ‘fulfilling a duty’without paying attention to the ‘effectiveness’ of the courses. Therefore, it is cocluded that the first challenge should be lack of teachers’ motivation in participating in such courses. The second challenge is that since the required infrastructures for holding such courses are not provided, thus the courses lack the required effectiveness. The third challenge is that since in-service training courses are not held continuously, both thematically and temporally, therefore, despite spending a large amount of costs, their effectiveness is not evident. According to fourth challenge, since the prerequisite of ‘participation  in the course’ and ‘determining the level of the teachers’ are not observed, thus, the content of the courses is not regulated with respect to the development of the professional skills of the teacher. Therefore, it is suggested that for holding such courses, first the assessment of needs and prerequisites of the courses should be formulated, the teachers should be graded, the required prerequisites for such courses should be provided. Considering the sequence of the topics, the courses

    Keywords: In-Service Training, Challenge of In-Service Training, Teachers, Education of Urmia city, Phenomenology
  • E. Masoumi, M. Salehi *, M. Taghvaeeyazdi Pages 757-776
    Background and Objectives

    Today, given the capacity of developing economies, technological startups as start-up businesses play an important and considerable role, especially in the field of entrepreneurship. However, due to the lack of suitable platforms, both from the social perspective in terms of education and culture as well as from the economic perspective, they have many risks and this causes a lot of startups to have trouble in their commercialization process and eventually fail. Using entrepreneurial ecosystems at the university level is one of the approaches to effective development of startups, especially technological startups, which can provide the possibility of their effective development by recognizing the needs of the target market and considering the level of individual and collective capabilities of entrepreneurs and creating a balance between them. Thereofre, the purpose of this research is to develop university entrepreneurship ecosystems based on strengthening startups through rough set theories.

    Methods

    The methodology of this research is hybrid and to perform it, Meta-analyses, delphi and Rough Set Collection have been used. The target population in the qualitative sector comprised of similar research studies and academic experts at the entrepreneurial level. But the target population in the quantitative sector comprised of 20 managers and deputies at various academic levels in the Golestan province. Considering the requirement of using Rough theory analysis, this amount of the statistical population is acceptable.

    Findings

    In this study, first by screening the selected studies, 9 propositions for strengthening startups and 5 components of the entrepreneurship ecosystem at the university level were determined. Due to the confirmation of the theoretical adequacy limit based on Delphi analysis, they entered the analysis phase of Rough Set Theory. The findings in this section make it clear that the most influential propositions for strengthening startups are the existence of technological needs and the formulation of appropriate strategies. For their development in terms of entrepreneurship ecosystems at the university level, two educational / research and innovative functions should be considered as a platform for the development of startups.

    Conclusion

     The entrepreneurs operating in the form of technological startups need to obtain the reuired data for the development of their business through collecting ecological information and paying attention to social approaches so that they can meet the technological demands by selecting a codified strategy in this area. Moreover, based on Gery Vikor’s analysis it was determined that the most influentiasl role of the university as entrepreneurship ecology is strengthening the level of educational and research functions. This means that it is necessary for the university to lead the educational level and the promotion of scientific research in the direction of entrepreneurship in the form of entrepreneurial policies announced by the president’s deputy for technology and information. As a result, the university can be turned into a platform for the formation and flourishing of entrepreneurial ideas in the form of startups.  In other words, the university can be effective in creating knowledge and developing capability and specialized entrepreneurial skills and cause the individuals to obtain appropriate entrepreneurial skills in the areas of enhancing their knowledge to start their own startup business. In fact, this finding reveals that in line with its defined nature and philosophy, the university should have educational and research functions that are aimed at the formation of entrepreneurial approaches especially in higher education levels and just avoid the development of theories that are impractical.  The philosophy of the existence of entrepreneurial ecosystems at the university level means that for this purpose the students’ level of knowledge can be developed and improved so that as an entrepreneurer, they can play a considerable role in today’s unstable economic environment.

    Keywords: Technological Startups, University Entrepreneurship Ecosystems, Rough Theory
  • M. Nowkarizi *, F. Taghipanahi, M. H. Dayyani Pages 777-792
    Background and Objectives

    Users’ change approach from traditional methods to the use of social network sites, capacities for searching information and reaching ii including the educational content, have attracted the attention of numerous of studies in Human and Information Interaction. Also, availability, usability, audience attraction ability, and capacity of creating useful, customized and variable content have provided new opportunities in creating and distributing educational content on Instagram, one of the social media platforms that has the majority of the users in Iran. This study completed with mission of discovery and knowing the success components in creating and sharing educational content. The objectives of the study are analyzing successful experiences in producing and sharing information, drawing themes network of shared information, using of metadata for improving findability, and realizing factors affected in user acceptance in these pages

    Methods

    This research was carried out following qualitative research design with exploratory approach and thematic analysis. Thirty educational pages on Instagram have been selected based on competitive benchmarking, one of the research approaches in Information Architecture area. For research validity and reliability, the researchers used triangulation method. Data analyzed by Maxqda Pro 12.3 software. The research has done in the framework of Rosenfeld and Morville Information Architecture and in three dimensions: context, user and content. In the context dimension, the theory of use and gratification was used for examining the goals and motivations of information sharing. In the content dimension, the social tagging behavior was examined for investigating information findability behavior; also, the image characteristics have been examined the most liked posts, using theories of user engagement and optimal experience. In user dimension, the study investigated success components in content creating and successful content creators’ attributes. For this, the study analyzed user’s feedback in comments section and content creators and experts’ opinions.

    Findings

    The results showed that various components have contributed search optimization and findability. In context dimension, it showed that users had followed the goals of informing and awareness along with achieving economic goals, personal interest, interpersonal benefits, status, social status, and social interaction. In the content dimension and findability and examining the social tagging behavior, it was found that content creators had a definite constant policy on the use of hashtag. They had assigned subject and related hashtags, also they had used exclusive hashtags for the personalization and branding. They had utilized more subject, common and exclusive hashtags to content and less emphasizing and critical hashtags. The type of tags assigned to content was depended on the context of the pages. Also, the findings showed that 76 percent of the hashtags were consistent with the main subject of the shared content. Additionally, it was showed that image characteristics on the most liked posts were the human image, outstanding artistic, scientific and literary characters and nature and the themes of family, love, and religion on these posts. 80 percent of the most liked posts were dedicated to the main theme of the pages.  The components of the success of content acceptance by users included quality, awareness, credibility, value-added, specialized, motivational, entertaining, unique, relevant, realistic, up-to-date, and creative, executable, sharable, and personalized. Being committed, creativity, credibility, expertise, distinct identity, generosity and avoidance of copying, criticality, having intelligent behavior, patience and tolerate, a strong spirit of cooperation and communication, familiarity with analytical tools of information platform, and alignment with developments and updates were also components of the successful content creators.

    Conclusion

    The results of the research showed that successful experiments in three dimensions of context, content, and user, used specific features and components that could be a good model for content creators on this network. These components were using suitable inclusion of subject and exclusive hashtags; recommendation technique; information about author identity and expertise, contact information, valued followers, followers’ number, presence on other platforms, consistent themes in profile information; aesthetic, positive affect, quality, relevance, using of image characteristics, inspiring, Informing, realistic, relevance, unique, entertaining content and some others.

    Keywords: Content, information sharing, information architecture, human information interaction, Instagram
  • A. Dana *, S. Ghorbani, A. Fathizadan Pages 793-800

    education is increasing among sports researchers. Although the use of written methods is the first step in the influence of technology in physical education, with the advancement of computers and new technologies, the method of media education is fully developed and has created an interaction between learning and bridging the gap between audio education and audio-visual education. Physical education is one of the most important subject matters in the field of education to educate students to be sociable and responsible. As the use of educational technology can increase the participation of students more actively and engage them in this lesson, the aim of this study is to investigate the effects mentioned and the use of technology in the learning and teaching of physical education in schools. 

    Methods

    The present study is a qualitative-observational and case study that was conducted through interviews and observation of activities. The statistical population is all students and teachers of Gorgan city in Iran. Three schools were randomly selected from among the selected schools. Eight students were randomly selected from each class. Six teachers from each school were randomly selected to be interviewed. Three methods have been used to collect data for this research: 1) interview with the teacher, 2) interview with students, 3) observation of the classes during the activity. To achieve the objectives of the research, special classifications were made. These classifications are as follows: 1) Observing the quality of physical education (entertainment, activity, progress), and 2) Observing the performance of oneself and others (self-efficacy, motivation and group dynamics). In this study, video cameras were used to record the performance of students to increase motivation and learning physical education among them. Data were collected during two periods of school observation and telephone interview with the teacher a few days after the second observation.

    Findings

    The results showed that students value learning new skills in physical education such as combat (5 people agreed) and entertainment (5 people agreed) and consider it a key component for quality of physical education. More interestingly, the students believed that the use of videotaping for recording their performance increased the success of the lesson. Students also consider the use of technology in physical education as one of the methods for successful physical education. In this regard, teachers find the use of technology in physical education in schools more useful and believed that it affects the emotional and social developments of students. Based on the findings of the present study, it seems that students have considered activeness, being in a group, staying healthy and having fun as the main components of the quality of physical education. Teachers believe that a virtual tutor is a good way to motivate students.

    Conclusion

    Technology should be for the awareness and improvement of the quality of physical education and learning, and the combined use of the two will lead to the growth and improvement of teacher education and student learning. This research can justify and recommend the use of technology in elementary school physical education, which is more focused on increasing the quality of physical education, so the main goal is to develop motor skills. The use of technology in education can help teachers to enhance all aspects of learning (physical, emotional, social and cognitive) in students by using this opportunity.

    Keywords: Physical Education, Educational Technology, Education, Learning, school
  • E. Zarghami *, S. M. Behrooz Pages 801-814
    Background and Objective

    Interdisciplinary scientific perspectives define learning as part of the individual’s process of shaping physiology, morphology and behavior within the boundary of organism’s biological nature, to adjust the environment, which in premodren childhood occurs through play, exploration and participation in socially meaningful contexts over an extended period of immaturity. This type of learning has become subordinate to the official schooling these days.In the past, children spent most of their free time outdoors; this time was spent on activities in informal spaces, without control and in other words, unstructured. These spaces in ancestral life (before the advent of agriculture and settling down) were of ancestral nature and then the neighborhood environment, that were an important place for children to play throughout history and around the world. However, children today spend most of their free time indoors, and most of their outdoor time on scheduled and structured activities. This routine has led to physical and emotional problems such as body imbalance, type 2 diabetes, obesity and a sense of loneliness. The development of brain neural system occurs in the early years of childhood through movement and stimulation, indicating the importance of children's experiences, activities, and daily interactions for their physical, cognitive, social, and emotional development. The purpose of this study was to investigate the extent of children's natural learning opportunities in environments with varying degrees of urbanization.

    Methods

    By means of Gibson’s affordances concept, using the affordance taxonomy of Heft-Kytta  on 10–12-year-old children in metropolitan, urban, semi-urban/rural and rural communities, through questionnaires and Analysis of variance in 2018.

    Findings

    Significant differences were observed among the communities in affordance availability, in the level of affordances actualization, in the distribution of affordances within the categories of the taxonomy, and also the location of the affordances, whether they were at home, in the yard, in immediate surroundings or elsewhere.

    Conclusion

    Children's natural and everyday learning occurs through environmental provision. In the environments of human’s past history, children had a great deal of freedom to use existing natural elements and features, while intertwined in the daily social and work relationships of their neighborhood. However, in today's urbanized environments, both children's freedom has diminished, and those elements and natural features have become inaccessible (or, in other words, carefully removed from everyday life), and the environment of social and work interactions has distanced them from their place of residence. The results of this study testified to the severity of these three events, especially in metropolitan areas. This decrease was especially evident for exercise equipment, detachable hand objects, slippery, climbing, hanging, and height-changing features. Based on the findings and their interpretations, it is suggested that children have adequate access to messy spaces, various spatial fixed and loose elements, to have learning chances.

    Keywords: Situated learning, Affordances, Outdoor Space, children, urbanization
  • E. Kazemi, H. Sattari Sarebangoli, R. Mohammadzade *, A. Gharibpur Pages 815-835
    Background and Objectives

    The importance of the process of teaching the basics of the architechtural design is obvious. Accordingly, before teaching the architectural design courses, it is suggested to take the architectural design courses, so that the students become familiar with the components required for these courses before entering the architectural design courses. Among these, the basic architectural design (2) is more related to teaching architectural concepts, so in this study, the quality of the teaching process of the course of the introduction to the architectural design (2) was examined based on educational, environmental psychology, physical and equipment or technology dimensions in two Ateliers of 5 and 6 so that the effect of different dimensions on the education process can be clarified and more efforts can be made to improve the quality of the education process.

    Methods

    This research is a descriptive-analytic study and based on its results, it is regarded as an applied research. In which the combined research method has been used. The first part of this study consists of a questionnaire and a survey of students. Data collection was done by field method, using resources and also interviews and questionnaires, using the Likert scale. The statistical population of the study comprised of 30 students of Atelier 5 and 28 students of atelier 6 in the second semester of the academic year of 2017-2018 who had passed the course of the introduction to architectural design (2). To compare the aforementioned four dimensions in Atelier 5 and Atelier 6, one-way analysis of variance in the software program of SPSS was used. The second part of the data analysis was related to examing the students’ exercises, based on seven components (creativity, concept, Relationship, function, structure, materials, and skills) as the syllabus was selected by the Ministry of Science for the exercises of the course of the introduction to architectural design (2) in which each of the course professors has also mentioned the related concepts when describing the practice.

    Findings

    The quality of the educational dimension in the range of 13-65 points in Atelier 5 with an average of 40 is lower than that of Atelier 6 with an average of 52. The quality of the two Ateliers of 5 and 6 in terms of the dimension of the environmental psychology, in the range of 5-26 points, has an average of 16.7 and 22.1, respectively. The quality of the training process of Atelier 5 and Atelier 6 in terms of the physical dimension in the range of 5-26 points has an average of 16.53 and 20.85, respectively. The students of Atelier 6 as compred to the students of Atelier 5 have a stronger belief in maintaining the spatial relationships of the atelier, and they believe its reason lies in the greater flexibility of the space. The quality of the training process of the two Ateliers of 5 and 6 has an average of 16.53 and 20.85 in terms of equipment in the range of 5-26 points, respectively. The second part of the analysis is related to examining the students’ exercises, which are based on the seven components (creativity, concept, relationship, function, structure, materials, and skills) as the syllabus selected by the Ministry of Science for the exercises of the course of the introduction to the architectural design (2) in which each of the professors has also mentioned the related concepts when describing the exercise. The findings indicate that in the exercises related to Atelier 5, the concepts used in terms of significance are creativity and skill, concept and function, the relationship and materials, and finally structure, respectively. Moreover, in the exercises relatd to Atelier 6, the concepts used in terms of significance are concept, creativity, and function and structure, relationship and Skill and, finally, material, respectively.

    Conclusion

    The results show that dimension of education in general is valuated as 63.79% moderate and 36.2% good, the dimension of the environment psychology is evaluated as 13.79% poor, 3.44% moderate and 68.96% good, the body composition is evaluated as 5.17% poor, 46.55% moderate and 31% good, and finally the dimension of technology wasevaluated 63.79% weak, 20.68% average and 15.51% good. According to the professors, in both ateliers, creativity is the most important component in designing the exercises provided for the course of the introduction to architectural design (2).

    Keywords: Process review, preliminary designing Architecture (2), Learning Process, Quality