فهرست مطالب

جستارهای نوین ادبی - سال پنجاه و چهارم شماره 2 (پیاپی 213، تابستان 1400)

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال پنجاه و چهارم شماره 2 (پیاپی 213، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مختار ابراهیمی * صفحات 1-24

    کهن الگوی جمشیدکشی در شاهنامه به شکل‌های گوناگون خود را نشان می‌دهد. چرایی پدیدار شدن این کهن الگو در داستان جمشید و چگونگی پیش گیری از آن از سوی کی خسرو مساله ی اصلی این پژوهش است. داده های متنی به تفصیل از نیکی و خویشکاری مثبت جمشید یاد کرده از این رو به شیوه ی تحلیلی- توصیفی، مساله ی ناسپاسی او مورد پرسش قرار گرفته و رد شده است. کی خسرو پیش از آن‌که با ناسپاسی و فریب‌‌خوردگی مردمان رو به رو شود و تخت شاهی از دستش به در رود با گمانه زنی درست درباره ی آینده ی تیره و تار، تاج شاهی را به لهراسب وا می گذارد. اگر چه خاندان زال و پهلوانان و بزرگان با او هم رای نیستند اما با سخنان خردمندانه آنان را نسبت به وضع خطیر خود و کشور آگاه می کند. کی خسرو با به انجام رساندن خویشکاری های خود که آبادی کشور و از میان برداشتن افراسیاب اهریمنی است، از سر خردمندی و رازدانی درمی یابد که دیگر بایسته است با کناره‌ گیری از قدرت از بروز فاجعه ی جمشیدکشی که آسیب جدی به کشور می رساند جلوگیری کند. از این رو هدف این پژوهش توضیح مساله ای است که در ناخودآگاه جمعی تباری حضور داشته و گاه به گاه کشور را دچار پریشانی می کرده بود.

    کلیدواژگان: شاهنامه، اسطوره، کهن الگو، جمشیدکشی، کی خسرو
  • حسین طاهری، ویدا دستمالچی * صفحات 25-44

    نوسروده های فروغ فرخزاد، به شکل کم سابقه ای از جلوه های هنری اروس سود جسته است؛ تن‌کامگی و تصاویر مربوط به آن با بسامد بالا، نه صرفا برای انتقال تصاویر تغزلی، بلکه اغلب برای بازنمایی تجربه درکی عمیق از پدیده های دنیای پیرامون شاعر است؛ جلوه های این بسامد در چهاردسته کلی پیشنهاد شده است: 1.پرسونیفیکیشن جنسیتی 2.لیریسم جنسی 3.اندام پردازی 4.فرویدیسم. تحقیق حاضر به این نتیجه رسیده است که جلوه های اروس با توجه به عواطف تغزلی، قابلیت های ایماژیک، زنانگی متن و انسان وارگی جنسی طبیعت بی جان، به زندگی شاعر معنایی تپنده و زایا بخشیده است؛ گویی زنانگی فروغ جهانش را رنگ بخشیده است. تمام تجربه‌های تلخ و شیرین شاعر از رهگذر زنانگی او قابل تفسیر و درک می شود. نیز شاعر افکار یاس آلود و مرگ اندیشانه اش را در پشت تصاویر اروتیک، ضمیمه زندگی معمول و روزانه اش کرده است تا یکسانی و جدایی ناپذیری این دو متضاد را در انسان به نمایش بگذارد. ما برآنیم تا این اشکال کم سابقه را  با نمونه های برجسته و تاثیرگذار از دو مجموعه شعر «تولدی دیگر» و «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» بررسی و تحلیل کنیم.

    کلیدواژگان: اشکال اروس، فروغ فرخزاد، نوسروده ها
  • صفیه خدامی فهادان، سمیرا بامشکی *، بهزاد برکت، مهدی نجف زاده صفحات 45-76

    پرسه‌زنی گونه‌ای از گذران اوقات فراغت در جوامع شهری پیشرفته است که اغلب به‌صورت انفرادی و با نیت تفریح، لذت و تفکر انجام می‌گیرد. گفتمان‌های فرهنگی و سیاسی حاکم بر شهر، کیفیت تجربه پرسه‌زنی را تحت تاثیر قرار‌می‌دهند. به‌دنبال نوسازی و توسعه شهرهای ایران، پدیده پرسه‌زنی در میان قشرهای مختلف اجتماعی، به‌ویژه جوانان، رواج پیدا کرده‌است. این پژوهش بر‌اساس رویکرد مطالعات فرهنگی به بررسی نحوه بازنمایی تجربه پرسه‌زنی در رمان فارسی چرخ‌دنده‌ها(1388)، نوشته امیر احمدی‌آریان می‌پردازد. به این اعتبار، رمان را به مثابه یک میانجی برای فهم تحولات فرهنگی جامعه در نظر گرفته‌ایم. از آن‌جا که هدف ما مطالعه و تفسیر تاثیرات متقابل سوژه و فضای اجتماعی در متن ادبی است، در این پژوهش از روش تحلیل مقوله‌ای محتوا با واحد مضمون استفاده کرده‌ایم و در ‌پی پاسخ به این پرسش هستیم که انگیزه و نقطه عزیمت سوژه برای پرسه‌زنی چیست؟ در طول پرسه‌زنی چه تعاملاتی با خود، دیگری و فضای شهر برقرار می‌کند و در نهایت چه فرجامی می‌یابد؟ در فضای داستان، ایدیولوژی‌های حاکم، چگونه بر کیفیت پرسه‌زنی سوژه متنی تاثیر می‌گذارند؟ نتایج پژوهش نشان می‌دهد رویکرد گزینشی جامعه نسبت به مدرنیسم، بر ادراک سوژه از شهر تاثیر مخربی دارد و تجربه پرسه‌زنی را تلخ و آشفته می‌کند. سوژه پرسه‌زن از فرهنگ شهرنشینی بی‌بهره است اما مواهب دنیای شهر را مطالبه می‌کند. انگیزه اصلی او در این رمان، کامیابی، تفریح و بازپس‌گرفتن جوانی ازدست‌رفته بوده‌است. آنچه تجربه می‌کند، تحقیر، بیگانگی و بی‌هنجاری است. او راه چاره را در خشونت ورزیدن، انتقام‌گیری و جنون می‌یابد و در نهایت خودکشی می‌کند.

    کلیدواژگان: رمان شهری، پرسه زنی، توسعه نیافتگی، کژمدرنیسم، شیزوفرنی فرهنگی
  • محبوبه شمشیرگرها * صفحات 77-103

    زندگی‌‎نوشت‎های فارسی در مفهومی کلی، انواع نوشتارهای مشتمل بر روایتی واقع‌‏گرایانه از زندگی ایرانیان را دربرمی‌‏گیرد که با بیش از یک ‏ونیم قرن سابقه، گستره آن همچنان رو به فزون است. می‏‌توان در کلی‌‏ترین تقسیم در راستای شناخت گونه‌‏های فرعی زندگی‎نوشت‎های شخصی، انواع حاصل از شیوه خاطره‎نویسی را مشتمل بر «تک‌‏خاطره»، «مجموعه تک‌‏خاطرات»، «خاطره‌‏نامه»، «اتوبیوگرافی» و «وقایع‎نامه شخصی» دانست که شناخت خاطره‌‏نامه‌‏ها و طبقه‏‌بندی گونه‌‏های آن، موضوع نوشتار پیش رو است. «خاطره‏‎نامه» (memoir) ‏نوعی زندگی‌‏نوشت شخصی خاطره‎محور است که به شرح مکتوب فرد درباره تنها بخشی برجسته از زندگی و تجربیاتش اختصاص دارد. خاطره‌‏‏‏‏‏‏‏نامه اغلب از سوی افراد مشهور، سیاستمداران، نظامیان ‏و صاحبان حرفه‌‏های اثرگذار به نگارش درمی‌‏آید. در خاطره‌‏نامه‏‏ ترتیب خطی زمان و پیوستگی رویدادها در بافتی سلسله‌‏وار رعایت می‎شود و در شکل موفق آن با قوس احساسی و شخصی همراه است. شباهت میان این نوع نوشتاری و اتوبیوگرافی چنان است که حتی در غرب نیز وجوه تمایز آنها به درستی شناخته و رعایت نمی‌‏شود. منتقدان و نویسندگان متبحر تاکید دارند که در اتوبیوگرافی، نویسنده، هدف است؛ حال آنکه در خاطره‏‎نامه، هدف، نه شخص نویسنده، بلکه رویداد/رویدادهای پیرامونی او است. برجستگی نقش اجتماعی خاطره‏‎نامه در مقایسه با اتوبیوگرافی و قصد آن در ترسیم رویداد، دوره، گروه یا طبقه‌‏ای خاص موجب شده تا عمده خاطره‌‏نامه‌‏نویسان از شخصیتی تاریخی‌‏اجتماعی برخوردار باشند. نگارنده در پی طرح این ایده و ملاحظه صدها زندگی‌‏نوشت، به این گونه متداول پی برده و بر آن شده تا در مقاله پیش رو، ضمن معرفی و بیان ویژگی‏های برجسته، از مهم‏ترین انواع فرعی آن یاد کند.

    کلیدواژگان: خودسرگذشتنامه، خاطره نامه، خاطرات، اسناد تاریخی، انواع ادبی
  • مجتبی مجرد * صفحات 105-117

    نهادهای قدرت به مثابه گردانندگان نظام اجتماعی همواره در پی کسب مشروعیت بوده‌اند. هویت ملی، مذهب، باورهای ایدیولوژیک و استفاده از خرد جمعی از مهم‌ترین عناصر مشروعیت‌بخش به شمار می‌آید. گاهی این عناصر با یکدیگر در تعارض قرار می‌گیرند و نهاد قدرت مجبور می‌شود یک یا چند عنصر را برجسته و عناصر دیگر را کم‌رنگ یا بی‌رنگ کند. در تاریخ فرهنگی ایران می‌توان نمودهای گوناگون این تعارض‌ها را به نظاره نشست. در این مقاله برآنیم تا نشان دهیم که چگونه نهادهای غیر ایرانی قدرت، برای مشروعیت‌بخشیدن به خود، کوشیده‌اند تا عناصر هویت ملی را با ساخت و تثبیت پاره‌ای تفسیرهای دینی ناروا و ناسازگار سست کنند. این تلاش‌ها‌ به تدریج میراثی از تفسیرهای نادرست را بر جای نهاده که سبب پیدایش نزاع‌ها و درگیری‌های هویتی شده است. ما می‌کوشیم با بررسی یکی از شان نزول‌های آیه 6 سوره لقمان- که با عنوان «لهو الحدیث» مشهور است- نشان دهیم که چگونه نهادهای غیر ایرانی قدرت کوشیده‌اند روایات حماسی و ملی ایرانی را به وسیله تفسیرهای ناروا سست سازند و از این فرصت برای بسط قدرت خود سودجویی کنند.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، لهو الحدیث، شاهنامه، رستم و اسفندیار
  • امیرحسین همتی * صفحات 119-151

    برای ابوسعیدابوالخیر در فرهنگ ایرانی، جایگاهی همانند سقراط در فرهنگ یونانی در نظر گرفته شده است. این دو، به‌رغم آن‌که هیچ تالیفی از خود به یادگار نگذاشته‌اند، اما در تعدادی کثیر از کتاب‌ها حضوری پررنگ دارند. نقش‌آفرینی ابوسعید در متون کهن ادب فارسی را به سه شکل مختلف می‌توان دید. یادکردها از او، یا دارای منبعی شناخته شده هستند و با ماخذ اصلی خود از نظر محتوا هیچ مغایرتی را نشان نمی‌دهند. یا هیچ ماخذی مشخص برای آن‌ها نمی‌توان در نظر گرفت. یا این‌که به‌رغم مشخص بودن ماخذ، مضمون آن‌ها در مقایسه با منبع اصلی، مغایرتی فاحش دارد. هدف از جستار حاضر، معرفی این مغایرت‌ها و توضیح در باب علل متصور بر چگونگی پدید آمدن آن‌هاست. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد از میان چندین عامل مهم، که سبب‌ساز بروز این لغزش‌ها بوده‌، خبط و خلط زندگانی اشخاص مختلف با یک‌دیگر، نقل مسموعات به‌جای استناد به مآخذ مکتوب، و هم‌چنین استفاده از منابع واسطه در عوض رجوع به منابع اصلی، بیش‌ترین نقش را در شکل‌گیری این سهوها ایفا کرده‌ است.

    کلیدواژگان: ابوسعیدابوالخیر، حالات و سخنان، اسرارالتوحید، مقامه کهن و نویافته
|
  • Pages 1-24

    The archetype of the killing Jamshid has been represented in different forms in Shahnameh. Why this archetype appears in the story of Jamshid and how Kei Khosrow prevents it tend to be the main point of this research. Textual data have revealed the good and positive characteristic features of Jamshid; therefore, his ingratitude issue has been studied analytically and descriptively and disapproved. Before Kei Khosrow confronts with the ingratitude and deceived people and lose throne, he ponders over the dark future and leaves throne for Lohrasb. Although clan of Zal and other champions do not agree with him, he informs them about the serious situation of the country and himself with his own wise speech. After Kei Khosrow implemented his duties and surmounting of Afrasiab, he decided to leave the throne to prevent the killing Jamshid disaster which leads country to serious damages. Therefore, the the goal of this study tends to explain the issue which exists in the racial collective subconscious and disturbs the country.

  • Hossein Taheri, vida dastmalchi * Pages 25-44

    New poems of Forugh Farrokhzad unusually used artistic eroticism. This woman witting has several erotic functions. The representations of this multiplication were suggested in four general groups: 1) sexuality personification 2) sexuality lyrics 3) body embodiment 4) Freudism. What is investigated in this article, resulted in that forms of Eros regarding to lyric emotions, Imaginative capabilities, feminine features in context and sexuality personification of inanimate nature The poet has given the poet a lethargic and genuine sense of meaning, It is as if femininity has illuminated the light of her universe. All the bitter experiences of the poet can be interpreted and interpreted through his femininity. Also the poet has put his mischievous thoughts in the back of erotic images as an attachment to his daily and daily lives, in order to show the same and indivisibility of these two opposites in ma . We aim to analyze and analyze these low forms of history with influential examples of two sets of "other birth" and "believe in the beginning of the cold season".

    Keywords: Eros Forms, Forough Farrokhzad, New Poems
  • Safiyeh Khodami Fahadan, Samira Bameshki *, Behzad barekat, Mahdi Najafzade Pages 45-76

    Loitering is a form of leisure in advanced urban communities that is often done individually with the intention of enjoying and thinking. The cultural and political discourses that govern the city affect the quality of the Loitering experience. Following the modernization of Iranian cities, Loitering has become widespread among various social strata, especially the youth. Based on the cultural studies, we examine how the experience of Loitering is represented in the novel chark-dande-ha (2009). Since our goal is to study and interpret the interactions of subject and social space in the literary text, in this study we have used the method of content category analysis with a thematic unit and seek to answer the question what is the motivation and departure point of the subject for Loitering? What interactions does it have with itself, others, and the city during the Loitering, and what is the end result? In the story how do the prevailing ideologies affect the quality of the Loitering experience? The results show that the selective approach of society towards modernism has a destructive effect on the subject perception of the city and makes the experience of Loitering bitter and disturbing. The loiterer subject is deprived of the culture of urbanization but demands the benefits of the urban world. His main motivation in this novel was prosperity, fun and regaining lost youth. What he experiences is humiliation, alienation and abnormality. He finds a way out of violence, revenge and insanity, and eventually commits suicide.

    Keywords: urban novel, Loitering, underdevelopment, distortion of modernism, cultural schizophrenia
  • mahboobe shamshirgarhga Pages 77-103

    Life writing has been a most common historical-literary trend in Persian writings in the contemporary period. Persian Life Writing as a general genre consists of the different writings. All of them contain a realistic account of the life of Iranians. Life Writing of Memory Includes "Single- emory'', "memoir", "autobiography" and "personal history" . in this paper, we focused on the "memoir". a memoir is a type of memoir-based personal writing that describes human life in writing, about only the most prominent part of his/her life and experiences. Memoirs are often written by celebrities, politicians, the military, and those whose jobs and careers are very effective. in memoirs, the order of time and continuity of events are observed, and they are accompanied by an emotional and personal arc, if they are successful. the similarities between memoirs and autobiographies are such that even in the West, their distinctions are not properly recognized and observed. while skilled critics and writers note that in an autobiography, the author is the target; however, in the memoir, the goal is not the author himself, but the event / events of his life. after studying hundreds of life writings, the author realized this common type and decided to to present the most important sub-types in the following article, while introducing and expressing outstanding features.

    Keywords: autobiographies, Memories, historical documents, Literary genres
  • mojtaba mojarrad * Pages 105-117

    One of the most important functions of narratives and national epics is identification. Governments as communists try to always use identity elements to advance their goals. In this article, we are going to show, by way of example, how non-Iranian governments tried to weaken the elements of national identity by constructing and consolidating religious affiliations in order to legitimize them. These efforts were made to undermine the elements of Iranian identity was found that by introducing the news and allegorical traditions below various hadith and interpretation texts. Still, part of these identity conflicts can be seen in ancient religious texts. This paper tries to study the decline of one of the Quran verses in the interpretive texts and its association with the Iranian epic narratives, to investigate the process of confronting non-Iranian governments with Iranian epics, and to show why and how, part of the interpretive texts throughout history and unconsciously served in the government.

    Keywords: Quran Interpretation, Lahv al-Hadith, shahname, rostam, esfandyar
  • amir hossin hemati* Pages 119-151

    In Iranian culture, Abu Sa'id Abolkheir has possessed a similar stand as that of Socrates in Greek culture. They have both been mentioned and cited in a large number of books, even though they have not written a single text. Abu Sa'id Abolkheir’s roles in ancient Persian literature can be seen in three different ways: his remaining works have either known sources, with no discrepancy between them and their sources in term of content, have no specific sources, or have specific sources but with a great discrepancy between them and the sources. The aim of the present investigation was to identify the so-called discrepancies and the reasons behind them. The obtained results revealed that among the several main factors which caused such slips of the pen, untidiness and shuffle of people’s lives along with quotation of what has been heard, instead of citing valid sources, and also using second hand sources instead of original sources, have played the most significant roles.

    Keywords: Abu Sa' id Abolkheir, Hālāt va Sokhanān-E Sheikh Abu Said, Asrar al-Tawhid, Maqāmāt-e Kohan va Now-yāfte