فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و نهم شماره 7 (پیاپی 247، مهر 1400)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و نهم شماره 7 (پیاپی 247، مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیما روائی، فاطمه رجب پور، مینا تبریزی، علیرضا خوش نویسان* صفحات 486-498

    گلیوما یکی از انواع تومورهای مغزی شایع است که در حالت تهاجمی پیش آگهی بسیار ضعیفی دارد و نرخ بقای بیماران فقط چند ماه است. با این وجود، هنوز مسیر مولکولی پدیدآورنده تهاجم در تومورهای بدخیم گلیوما به روشنی مشخص نگردیده است. تصور می گردد که همچون سرطان های دیگر، تومورهای مغزی نیز از راه مسیر گذار از اپی تلیال به مزانشیم (EMT) به بافت های دیگر مهاجرت و متاستاز نمایند. مطالعات نشان داده اند که پدیده EMT و رگ زایی می تواند در مهاجرت تومورهای مغزی به سایر نقاط مغز و همچنین بافت های اطراف کمک کننده باشد. EMT توسط سه خانواده ژنی کنترل می شود که شامل SNAIL، TWIST و ZEB هستند. طی پدیده EMT، بیان ژن های مرتبط با اپی تلیال خاموش می‏شود و بیان ژن های مرتبط با بافت مزانشیمی افزایش می یابد. بدین ترتیب، سلول ها خاصیت بافت مزانشیمی را کسب نموده و برای تهاجم و متاستاز آماده می گردند. از طرفی، به تازگی به نقش RNA های غیرکدکننده بلند (lncRNA ها) در تنظیم بیان ژن های دخیل در مسیرهای مولکولی مهمی همچون آپوپتوز، تکثیر، تهاجم و مهاجرت در پیشرفت و متاستاز سرطان، توجه زیادی معطوف گردیده است. تداخل در تنظیم بیان ژن های دخیل در هر یک از این مسیرهای مولکولی، به طرق مختلف، منجر به سرطان می گردد. درک و شناسایی lncRNA های دخیل در تومورزایی و تهاجم تومورهای مغزی ضمن کمک به شناسایی بهتر سازوکار های مولکولی متاستاز در گلیوما، می توانند به عنوان بیومارکر در تشخیص، پیش آگهی، درمان و تعیین مقاومت به دارو در گلیوما نیز موثر باشند. از این رو، در این مطالعه مروری مهمترین lncRNA های دخیل در EMT در گلیوما مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بیومارکر، گذار از اپیتلیال به مزانشیم، گلیوبلاستوما، آر ان ای بلند غیر کدکننده
  • محمدرضا سلامت*، علی ابراهیمی، مسعود مصلحی صفحات 499-506
    زمینه و هدف

    هم اکنون در پزشکی هسته ای برای محاسبه اکتیویته تجمعی اندام های مختلف از تکنیک های متفاوتی به منظور تصحیح پرتوهای زمینه ای در روش تلفیق نماها استفاده می گردد. هر کدام از این روش ها تاثیر و وزن پرتوهای زمینه ای را به میزان متفاوتی در نظر می گیرد، هدف از انجام این مطالعه بررسی و مقایسه روش های متفاوت تصحیح پرتوهای زمینه ای در محاسبه اکتیویته کلیه در حین انجام اسکن هسته ای مثانه کودکان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مقطعی بود و در بازه زمانی (دی ماه سال 1398 تا خرداد ماه سال 1399) در بیمارستان شهید چمران اصفهان انجام گرفت. با استفاده از فولی میزان یک  mCiرادیو داروی TC-DTPA رقیق شده با نرمال سالین به مثانه بیماران تزریق گردید و سپس تصاویر ثبت شده توسط دوربین گاما در زمان های 2، 5، 10 و 20 دقیقه استخراج گردید و سپس با کمک رسم ROI در اطراف کلیه دارای ریفلاکس ویزیکویورترال (Vesicoureteral)، اکتیویته تجمعی کلیه با چهار تکنیک بدون تصحیح پرتوهای زمینه ای، روش متداول، روش Buijs و روش Kojima محاسبه و مقایسه گردید.

    یافته ها: 

    اکتیویته تجمعی کلیه پس از محاسبه با چهار تکنیک بدون تصحیح پرتوهای زمینه ای، روش متداول، Buijs و Kojima به ترتیب برابر با mci.min(13/879±4/449 ،13/885±4/451 ،13/544±4/357 ،14/970±4/776 (mci.min) به دست آمد. پس از مقایسه اکتیویته تجمعی محاسبه شده بدون تصحیح پرتوهای زمینه ای با اکتیویته تجمعی محاسبه شده با سه تکنیک روش متداول، روش Buijs و روش Kojima مقدار (05/0<p) در همه حالات به دست آمد که نشان از معنادار بودن حذف پرتوهای زمینه ای در محاسبات اکتیویته تجمعی می باشد.

    نتیجه گیری: 

    تکنیک متداول روش تاثیر و وزن پرتوهای زمینه ای را بیش تر از دو روش Buijs و Kojima در محاسبات اکتیویته تجمعی در نظر می گیرد.

    کلیدواژگان: روش تلفیق نماها، اکتیویته تجمعی، پزشکی هسته ای
  • کامبیز جوادزاده سیاهکل رودی، شاهپور شجاع، کریم ناصری*، فرزاد سر شیوی، شاهرخ ابن رسولی، محمد عزیز رسولی، شاهو شجاع صفحات 507-518
    زمینه و هدف

    بی حسی منطقه ای داخل وریدی روشی قابل اعتماد در عمل های جراحی کوتاه مدت اندام است. تعیین اثر محل تزریق ماده بی حسی موضعی بر کیفیت بلوک داخل وریدی اندام فوقانی هدف مطالعه است.

    روش بررسی

    این کارآزمایی که در مرکز آموزشی بهداشتی درمانی کوثر (سنندج، ایران) از اردیبهشت ماه 1399 تا دی ماه 1399 انجام شد. پس از مانیتورینگ و سدیشن برای بیماران، در هر دو گروه در دست غیرجراحی سرم رینگر  ml/kg 10 تجویز شد. در بیماران هر دو گروه بسته به قرار گرفتن بیمار در گروه مداخله یا کنترل براساس ترتیب بلوک های تعیین شده، در ناحیه پروگزیمال و دیستال بیمار آنژیوکت 22 یا 24 وصل و پس از تخلیه خون اندام، تورنیکه در ناحیه بازو به میزان  mm Hg150 بالاتر از فشارخون سیستولیک بسته و باند اسمارچ باز شد. برای بیمارmg/kg  3 لیدوکایین (Lidocaine) 5/%0، از طریق آنژیوکت تجویز و پس از پنج دقیقه میزان بی حسی بیمار و شدت درد اندازه گیری گردید. پس از جراحی هر 10 دقیقه ریکاوری حسی و حرکتی دست ارزیابی شد. رضایت بیمار از بی حسی با شاخص عالی، خوب، متوسط (احساس کم درد)، ناموفق (نیاز به مسکن) مشخص و در صورت عدم رسیدن به عمق کافی بی دردی رمی فنتانیل وریدی تزریق گردید.

    یافته ها:

     نتایج تحقیق نشان داد که هر دو گروه در هرکدام از متغیرهای جنسیت (063/0=P)، نوع کلاس بیهوشی (964/0=P)، نوع جراحی(694/0=P)، رضایت بی حسی (578/0=P)، بلوک حسی دست (529/0=P)، بلوک حرکتی دست (059/0=P)، شدت درد (634/0=P)، درخواست مسکن (755/0=P) و شاخص توده بدنی (099/0=P) تفاوت معناداری وجود ندارد و همسان سازی شده اند. همچنین تفاوت معناداری در میانگین فشار سیستولیک، میانگین فشار دیاستولیک و میانگین ضربان قلب در دو گروه در زمان های معین گزارش نشد.

    نتیجه گیری:

     تفاوت چشمگیری در مقایسه دو روش مشاهده نشد و می توان از بلوک بیر (Bier Block) پروگزیمال در صورت نیاز به عنوان جایگزین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیهوشی داخل وریدی، بیهوشی لوکال، بلوک عصب، درد، بیهوشی موضعی
  • فاطمه خنامانی فلاحتی پور، سعیده پرورش، مائده جعفری* صفحات 519-526
    زمینه و هدف

    عفونت ادراری یکی از شایع ترین بیماری های عفونی در کودکان است که شدیدترین فرم آن پیلونفریت حاد است. ویتامین D نقش بسیار مهمی در تنظیم سیستم ایمنی دارد. با توجه به نقش ویتامین D و تنظیم سیستم ایمنی، هدف این مطالعه بررسی سطح ویتامین D در کودکان مبتلا به عفونت ادراری و کودکان سالم در شهر کرمان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی روی 63 کودک مبتلا به پیلونفریت بستری در بیمارستان افضلی پور و 68 کودک سالم انجام شد که از دی ماه 1398 تا دی ماه 1399 به کلینیک ثامن الحج شهر کرمان مراجعه کردند. 63 بیمار با اولین اپیزود عفونت ادراری تب دار وارد مطالعه شدند. گروه مورد با گرفتن شرح حال کامل، تکمیل پرسش نامه و معاینه بالینی و بررسی های آزمایشگاهی ارزیابی شدند.

    یافته ها:

     میانگین سنی گروه مورد 34 ماه و گروه شاهد 38 ماه بود. میانگین سطح سرمی ویتامین D در گروه مورد و گروه شاهد به ترتیب 66/34 و 9/42 بود (016/0=P). هر گروه با توجه به میزان ویتامین D به سه دسته تقسیم شد: دسته اول با سطح ویتامین D زیر 25 نانومول بر لیتر (nmol/L) تحت عنوان کمبود ویتامین D، دسته دوم با سطح ویتامین D 25 تا 50 تحت عنوان سطح ناکافی، دسته سوم با سطح ویتامین D بالاتر از 50 تحت عنوان میزان مناسب ویتامین D در نظر گرفته شدند. در مقایسه سه دسته، سطح ویتامین D تفاوت معناداری بین دختر و پسر از نظر ابتلا به کمبود ویتامین D وجود نداشت.

    نتیجه گیری:

     سطح ناکافی ویتامین D با میزان شیوعUTI  ارتباط دارد و مکمل ویتامین D می تواند یک گزینه کم خطر برای جلوگیری از UTI باشد.

    کلیدواژگان: کودکان، عفونت ادراری، ویتامین D
  • گیتا شعیبی*، میلاد صالحی، رضا عاطف یکتا صفحات 527-532
    زمینه و هدف

    بیهوشی اسپاینال نوعی بیهوشی نوراگزیال می باشد که دارای مزایای بسیاری است ولی به دلیل ترس از آن، بسیاری از افراد باردار از این نوع بیهوشی امتناع می کنند. در این مقاله، سعی در بررسی میزان و علل ترس از بیهوشی اسپاینال در افراد کاندیدای عمل جراحی سزارین داشتیم.

    روش بررسی

    مطالعه فوق یک مطالعه توصیفی بر روی 67 بیمار متحمل عمل جراحی سزارین که به اتاق عمل بیمارستان شریعتی تهران از شهریور 1397 تا شهریور 1398 مراجعه کردند، می باشد. پرسش نامه Matthey که شامل سه بخش (سوالات دموگرافیک، سابقه بیهوشی اسپاینال و میزان ترس از بیهوشی به صورت سه گزینه ای) بود، توسط این افراد پر شد و پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها توسط نرم افزار SPSS software, version 21 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) بررسی گردید.

    یافته ها:

     احساس درد با سابقه بیهوشی اسپاینال در چهار مادر باردار (9/12%) و در افراد بدون سابقه بیهوشی در 25 نفر (8/65%) ارتباط معناداری را نشان داد (0001/0<p). ترس از مشاهده عمل سزارین حین جراحی در هفت نفر (6/22%) دارای سابقه بیهوشی اسپاینال و 18 نفر (4/47%) بدون سابقه بیماری معنادار بود (0001/0<p). ترس از سوزن بیهوشی به طرز چشمگیری در هفت فرد (3/23%) دارای سابقه بیهوشی اسپاینال و 23 نفر (5/60%) از بیماران بدون سابقه بیهوشی اسپاینال دیده شد (0001/0<p). ترس از آسیب به کمر در نه کاندید (29%) از بیماران با سابقه بیهوشی اسپاینال و در 23 نفر (5/60%) از بیماران بدون سابقه بیهوشی دیده شد (033/0<p). ارتباط بین سابقه پیشین بیهوشی عمومی و ترس از تهوع و استفراغ (046/0<p). و همچنین ترس از سوزن بیهوشی (001/0<p) معنادار بود.

    نتیجه گیری: 

    بیماران با سابقه پیشین بیهوشی اسپاینال ترس کمتری از احساس درد، دیدن عمل جراحی، سوزن بیهوشی و آسیب به کمر داشتند. بیمارانی که سابقه بیهوشی عمومی داشتند نسبت به بقیه ترس بیشتری از سوزن بیهوشی اسپاینال، تهوع و استفراغ داشتند.

    کلیدواژگان: سزارین، ترس، درد، بارداری، بیهوشی اسپاینال
  • معصومه عباس آبادی عرب، علی محمد مصدق راد*، حمیدرضا خانکه، اکبر بیگلریان صفحات 533-545
    زمینه و هدف

    آمادگی و ایمن بودن بیمارستان ها در هنگام بروز حوادث و بلایا بسیار ضروری است. میزان آمادگی بیمارستان های ایران در مقابله با حوادث و فوریت ها در سطح پایین و متوسط ارزشیابی شده است. عدم وجود استانداردهای جامع بیمارستانی برای آمادگی و مقابله با حوادث و بلایا یکی از دلایل آن است. این پژوهش باهدف تدوین استانداردهای اعتباربخشی بیمارستانی مدیریت خطر حوادث و بلایا انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش به صورت مرور تطبیقی، در بازه زمانی فروردین 1395 تا شهریور 1395 انجام شد. استانداردهای اعتباربخشی بیمارستانی مدیریت خطر حوادث و بلایا در 11 کشور منتخب شامل آمریکا، کانادا، استرالیا، مالزی، هند، تایلند، مصر، ترکیه، عربستان، دانمارک و ایران استخراج شد و سپس، براساس چرخه مدیریت خطر حوادث و بلایا تدوین و نهایی شدند. از نظرات 22 نفر از متخصصین مدیریت خطر حوادث و بلایا برای سنجش روایی محتوایی استانداردهای پیشنهادی مدیریت خطر حوادث و بلایا استفاده شد.

    یافته ها:

     تفاوت زیادی در کمیت و کیفیت استانداردهای اعتباربخشی بیمارستانی مدیریت خطر حوادث و بلایا در کشورهای منتخب وجود داشت. کامل ترین آن ها مربوط به استانداردهای ملی آمریکا (12 استاندارد و 113 سنجه) و سپس، استرالیا و کانادا بود. استانداردهای کشورهای در حال توسعه و ایران جامعیت نداشته و منطبق با اهداف بین المللی نبودند. تعداد 27 استاندارد اعتباربخشی بیمارستانی مدیریت خطر حوادث و بلایا پیشنهاد شد. نتایج آزمون روایی محتوایی آن ها در محدوده قابل قبول بود.

    نتیجه گیری:

     استاندارهای اعتباربخشی مدیریت خطر حوادث و بلایا در ایران و کشورهای در حال توسعه نیازمند بازنگری است. استانداردهای جامعی براساس تجارب بین المللی و نظرات متخصصان معرفی شد که قابل استفاده برای توسعه استانداردهای اعتباربخشی بیمارستانی ایران و سایر کشورها است.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، خطر حوادث و بلایا، بیمارستان، مدیریت، استاندارد
  • احمد صوفی محمودی*، عرفان شمس الدین، بیتا مسگرپور، شاهین آخوندزاده، پیام کبیری صفحات 546-555
    زمینه و هدف

    تفاوت های جنسیتی در شاخص های علم سنجی در بین اعضای هیات علمی دانشگاه ها و موسسات علوم پزشکی کشور بررسی شد.

    روش بررسی

    مشخصات هیات علمی علوم پزشکی ایران در سامانه علم سنجی وزارت بهداشت (isid.research.ac.ir) در تاریخ 22 خرداد 1400 بررسی شد. داده های استخراج شده با استفاده از نرم افزار آماری R v4.0.1 (R Core Team, R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. http://www.r-project.org) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    در مجموع 21064 عضو هیات علمی در 77 دانشگاه و موسسه علوم پزشکی کشور شناسایی شدند که 4/57% از آن ها مرد بودند. تعداد مردان در 62 دانشگاه و موسسه بیش از تعداد زنان بود. تعداد مردان در همه رتبه های آموزشی به جز رتبه مربی بیش از تعداد زنان بود. در هر دو جنسیت، بیش ترین اعضای هیات علمی استادیار بودند. مقالات و استنادات مردان بیشتر از زنان بود. در میان 1789 عضو هیات علمی با صفر مقاله، 4/50% مرد بودند. 154 نفر در فهرست پژوهشگران، 1% پر استناد برتر نظام رتبه بندی جهانی ESI در دنیا بودند که اکثریت این افراد مرد بودند (5/80%). میانه تمام شاخص های علم سنجی مورد بررسی در مردان بیش تر از زنان بود. مردان دارای تعداد مقالات، تعداد استنادات، h-index، استناد به ازای مقاله، درصد مقالات بین المللی و نویسندگان همکار بیش تری بودند، با این حال، زنان خود استنادی کم تری داشتند (56/1% در مقابل 51/2%). در همه رتبه های علمی، مردان شاخص بالاتری داشتند. تنها استثنا خود استنادی دانشیاران بود که در آن خود استنادی زنان بالاتر از مردان بود (5/3 در مقابل 3/3).

    نتیجه گیری:

     بین اعضای هیات علمی علوم پزشکی کشور در سال 1400 تفاوت هایی براساس جنسیت دیده شد به این صورت که شاخص های علم سنجی در مردان هیات علمی علوم پزشکی در ایران نسبت به زنان بالاتر گزارش شد.

    کلیدواژگان: عملکرد علمی، پژوهش های علوم پزشکی، علم سنجی، تفاوت های جنسی، ایران
  • علی حسینی نسب، فاطمه کرمی رباطی، فاطمه حسینی نسب، اعظم دهقانی* صفحات 556-562
    زمینه و هدف

    مایکوپلاسما پنومونیه از جمله عوامل موثر بر دستگاه تنفس فوقانی و تحتانی به خصوص در کودکان است که آنتی بیوتیک های موثر بر دیواره سلولی بر عفونت های ناشی از آن موثر نیستند. هدف این مطالعه بررسی شیوع مایکوپلاسما پنومونیه و مقاومت به ماکرولیدها در کودکان مبتلا به پنومونی اکتسابی از جامعه در شهر کرمان بود.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی حاضر از تیرماه 97 تا تیرماه 98 در یک بیمارستان آموزشی منتخب در شهر کرمان انجام شد. 51 کودک بستری در بخش کودکان با تشخیص پنومونی باکتریال اکتسابی از جامعه به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها چک لیست استانداردی بود که توسط والدین تکمیل شد. از همه بیماران، نمونه های سواپ بینی و حلق گرفته و برای شناسایی مایکوپلاسما، از روش PCR استفاده شد.

    یافته ها:

     بیشترین تعداد بیماران پسر بودند (2/59%). میانگین سنی بیماران 93/3±52/5 سال و میانگین وزن آن ها 55/10±23/17 kg بود. درگیری ریه در بیش از نیمی از بیماران، یک طرفه و بیشترین نوع درگیری، لوبار بود (4/31%). بیش از نیمی از بیماران درگیری همراه نداشتند (9/52%). بیشترین نوع درگیری همراه، افزایش پری برونکیال (4/29%) بود. بیشترین آنتی بیوتیک مورد استفاده، سفتریاکسون بود (5/76%). شیوع مایکوپلاسما پنومونیه در کودکان مبتلا به پنومونی 2% بود. این کودکان دارای ژن rRNA در موقعیت 2063 بودند که دارای مقاومت سطح بالا به ماکرولیدها است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان دهنده آمار بسیار پایین آلودگی با مایکوپلاسما پنومونیه در کودکان مبتلا به پنومونی بود، بنابراین می توان نتیجه گرفت علاوه بر مایکوپلاسما پنومونیه، عوامل ویروسی و باکتریایی دیگری نیز در عفونت های تنفسی نقش دارند که باید شناسایی شوند و مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کودک، عفونت های اکتسابی از جامعه، مایکوپلاسما پنومونیه، پنومونی
  • تکتم اعتضادی جمع*، ربابه موسوی نژاد، مجید سزاوار دخت فاروقی، راحله رحیمی، سیده مریم موسوی صفحات 563-567
    زمینه و هدف

    سندروم نیکولا عارضه نادری است که به دنبال تزریق عضلانی ایجاد می شود. تزریق عضلانی عوارضی شامل درد، آبسه موضعی، آسیب عصب و واکنش های آنافیلاکسی دارد. اما نکروزهای بافتی مانند سندرم نیکولا نادر هستند. بیماران معمولا درد شدیدی را بلافاصله پس از تزریق گزارش می کنند. در محل تزریق ماکول قرمز پدیدار می شود و پس از 24 ساعت پچ های پوستی با نمای لیویدورتیکولاریس (Livedo reticularis) مشهود است. در مطالعه حاضر موردی از سندرم نیکولا پس از تزریق واکسن پنتاوالان گزارش می شود.

    معرفی مورد:

     دختر شش ماهه بدون سابقه بیماری پس از تزریق واکسن پنتاوالان با قرمزی، تورم و تغییر رنگ بنفش در محل تزریق واکسن به اورژانس آورده شد. یک ساعت پس از پذیرش دچار تورم شدید در اندام تحتانی به همراه تغییر رنگ بنفش در قسمت های مختلف پا گردید. کودک پس از تزریق واکسن پنتاوالان مبتلا به سندرم نیکولا شده بود.

    نتیجه گیری:

     اگرچه سندرم نیکولا غیرشایع و بدون درمان قطعی است، انجام صحیح تکنیک تزریق (آسپیراسیون پیش از تزریق به مدت 10-5 ثانیه) و عدم استفاده از کمپرس سرد می تواند از ایجاد سندرم پیشگیری کند. با این حال، آسپیراسیون در حین واکسیناسیون توصیه نمی شود، چرا که تکنیک سریع تر، درد کمتری دارد.

    کلیدواژگان: وارض دارویی، تزریق عضلانی، سندرم نیکولا، واکسن پنتاوالان
  • زهرا محمدی تقی آباد، مریم احمدی، علیرضا آتشی* صفحات 568-572
    زمینه و هدف

    تحلیل پیامدها در بخش های مراقبت ویژه از چالش های مهم حوزه سلامت می باشد. از این رو هدف مطالعه حاضر پیش بینی مرگ و میر بیماران بخش های مراقبت ویژه (ICUs) با استفاده از چند تکنیک داده کاوی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه نرم افزار (Weka software, version 3.9.2, University of Waikato, New Zealand) و داده های 874 بیمار ICUs از دی 1396 تا پایان اسفند 1397 برای توسعه مدل ها بکار گرفته شد. بر مبنای چند الگوریتم منتخب داده کاوی، مدل های پیش بینی ایجاد و از شاخصهAUC  برای مقایسه عملکرد استفاده شد.

    یافته ها:

     بر مبنای 19 متغیر شناخته شده با اهمیت بیشتر از جمله نمره کمای گلاسکو، مدل های پیش بینی توسعه یافت. اگرچهAUC  مدل های KNN، شبکه عصبی مصنوعی و درخت تصمیم (به ترتیب 5/81%، 5/77% و 3/74%) قابل قبول بود اما صحت الگوریتم درخت تصمیم 48J (2/74%) بالاتر گزارش شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه بیانگر برتری مدل KNN، نسبت به سایر مدل های پیش بینی مرگ ومیر بیماران ICUs بود.

    کلیدواژگان: داده کاوی، بخش های مراقبت ویژه، مدل پیش بینی
  • رضا رضایتمند*، راحله سموعی صفحات 573-574

    سردبیر محترم Salami Publication شامل انتشار دو یا چند مقاله برگرفته از یک مطالعه واحد است. به گونه ای که یافته های مطالعه به صورت بخش بخش در مقاله های مختلف ارایه می شوند. این مقاله ها معمولا فرضیه، روش و یافته های یکسان یا مشابه دارند و اختلاف های واقعی بین آن ها آن قدر منطقی و کافی نیست که دو اثر، مستقل محسوب شوند.1 نشر Salami به برخی دلایل مهم، با اصول اخلاقی حاکم بر انتشار یافته های علمی مخالف است. در این نوع، Publication نتایج ارزشمندی که با ارایه کل یافته های یک مطالعه بایستی حاصل شود با ارایه غیرمنسجم و جزء جزء، کم ارزش می شود، به حدی که دانشی که پایه تصمیم گیری های حرفه ای و حیاتی است را به نحو نامطلوبی متاثر می کند. به عنوان نمونه وقتی یک سری داده، دو بار در فراتحلیل وارد شوند نتایج مرور نظام مند را به اشتباه تحت تاثیر قرار می دهند.2 چنان چه به این موارد وقت و هزینه دفتر مجله، داوران و عوامل آماده سازی مقاله تکراری یا مشابه، اضافه شود دلیل مغایرت آن با اصول اخلاقی بیشتر آشکار می شود. در این زمینه با اطمینان می توان گفت پیامدهای نامطلوب این نوع انتشار، در برابر تنها دستاورد موقت آن که اختصاصا افزایش غیرمنطقی آثار نویسنده و استفاده غیرمجاز برای ارتقای شخصی است، تاسف بار و نکوهیده است. نویسندگانی که آگاهانه قصد نگارش چنین مقاله هایی را دارند باید بدانند اگرچه نرم افزارها عموما کمتر قادر هستند این مقاله ها را به دلیل عدم تاکید بر تشابه متنی به راحتی شناسایی کنند، ولی در طول زمان همکاران علمی، خوانندگان و پژوهشگران متعهد و آگاه آن ها را گزارش می کنند. با این حال ذکر این نکته لازم است که همیشه انتشار بخشی از مطالعه تخلف محسوب نمی شود. از جمله در مطالعات طولی و اپیدمیولوژی های وسیع، زمانی که همپوشانی یافته وجود ندارد یا نشر دستورالعمل های حرفه ای که لازم است به چند زبان مختلف در نشریه های گوناگون اطلاع رسانی شود و برخی موارد دیگر که با رعایت اصولی انجام می شود. این قواعد عبارت اند از این که فرضیه های این مطالعه ها بایستی از پیش و نه پس از جمع آوری داده ها طراحی شده باشند، فرایند جمع آوری داده ها و معیارهای نویسندگی مشخص باشد، توجیه منطقی و مناسبی درباره ارزش اضافی انتشار مقاله بعدی وجود داشته باشد و این ارزشمندی در مقاله جدید تبیین شود. باید در مقاله دوم به مقاله پیشین اشاره شود و محتوا به گونه ای نشر یابد که موارد تکراری به راحتی از موارد جدید قابل شناسایی باشد. به طوری که روی دانش و کاربردهای جدیدی که در مقاله دوم مطرح شده، تاکید شود و این که نویسندگان بایستی با مشخصات دقیق اعلام کنند که داده های ارایه شده، بخشی از یک مطالعه کامل تر می باشد. ضمن این که باید در نظر داشت تنها اشاره به مقاله های پیشین، در فهرست منابع مقاله جدید کفایت کننده نیست، بلکه نویسنده مسیول مقاله بایستی نکات مطرح شده را به طور دقیق انجام داده و در اختیار سردبیر مجله برای ارزیابی توجیه انتشار دست نوشته قرار دهد. تصمیم نهایی برای انتشار چنین دست نوشته ای با سردبیر است.1 این در حالی است که متاسفانه برخی نویسندگان با اعمال تغییرات ظاهری و گمراه کننده، میزان شباهت یا یکسانی انتشار را کتمان می کنند. با این حال در صورت بروز تخلف یا شک برانگیز بودن آن، مجله بایستی با نویسنده مسیول مکاتبه کند. چنان چه توضیح تایید شونده ای وجود نداشت تصمیم گیری بسته به میزان یکسانی و ارتباط داده های تکراری، انجام می شود. در صورت قطعی شدن تخلف، مقاله منتشر شده Retract و به دانشگاه یا سازمان مربوط اطلاع رسانی می شود. ضمن این که مجله می تواند برای مدت معین یا همیشگی از نویسندگان، مقاله نپذیرد. در این خصوص مجله در اقدامی مناسب، کمیته اخلاق دانشگاه را به صورت کتبی آگاه می نماید. طبق مفاد راهنمای کشوری اخلاق در انتشار آثار پژوهشی (تبصره 1 از ماده 6-2)، با توجه به پیامدهای نامطلوب نشر Salami برای اعتبار جامعه علمی و نویسندگان آن، این نوع انتشار تخلف محسوب می شود.3 در این راستا به نویسندگانی که به این روش برای پیشبرد اهداف می اندیشند توصیه می شود برای افزایش تعداد انتشارات، اعتبار علمی خود و ارزش موسسه مربوط را خدشه دار نکنند و موجب ناامیدی پژوهشگران و بی اعتمادی جامعه نشوند. هر حوزه علمی، موضوعات بسیاری را شامل می شود که نیازمند بررسی از ابعاد و زوایای مختلف است و در صورت تحقیق، یافته های ارزشمندی را ارایه می نماید.

|
  • Sima Ravaei, Fatemeh Rajabpour, Mina Tabrizi, Alireza Khoshnevisan* Pages 486-498

    Glioma is the most common type of brain tumor and according to the 2016 WHO classification, based on invasion level, it is divided into four categories. The most severe and invasive type is grade IV glioma or glioblastoma (GBM), which has a very poor prognosis and a survival rate of only 15 months. However, the molecular pathway of invasion in malignant glioma tumors has not yet been clearly elucidated. Like other cancers, brain tumors are thought to migrate and metastasize to other tissues via epithelial-to-mesenchymal transition (EMT). EMT is a process by which epithelial cells lose their cell polarity and cell-cell adhesion, and gain migratory and invasive properties to become mesenchymal stem cells. Studies have shown that EMT and angiogenesis can help brain tumors to migrate to other parts of the brain as well as surrounding tissues. Thus they can induce metastasis. EMT is controlled by three gene families, including SNAIL, TWIST, and ZEB. During EMT, the expression of epithelial-related genes is silenced, and, conversely, the expression of mesenchymal-related genes is increased. In this way, the cells acquire the mesenchymal tissue’s features and can be prepared for invasion and metastasis. On the other hand, only about 1% of the genome can take its role in the translation of functional proteins, and the large remaining part of the genome is made up of non-coding sequences. Therefore, much attention has recently been paid to the role of such noncoding transcripts, at the top of them, long non-coding RNAs (lncRNAs), in regulating the expression of genes involved in important molecular pathways such as apoptosis, proliferation, invasion, and migration in cancer progression and metastasis. Any interference in regulating the expression of genes involved in each of these molecular pathways leads to cancer in different ways. Understanding and identifying lncRNAs involved in tumorigenesis and invasion of brain tumors, while helping to better identify the molecular mechanisms of metastasis in glioma, can also be effective as biomarkers in the diagnosis, prognosis, treatment, and drug resistance of glioma. Therefore, in this review study, the most important lncRNAs involved in EMT in glioma have been investigated.

    Keywords: biomarker, epithelial-mesenchymal transition, glioblastoma, lncrna
  • MohammadReza Salamat*, Ali Ebrahimi, Masoud Moslehi Pages 499-506
    Background

    At present, in nuclear medicine to calculate the cumulative activity of various organs, different techniques are being used to correct the background radiations in the conjugate view method. Each of these techniques considers the effect and weight of background radiations to a different extent. These background radiations can cause errors in cumulative activity calculations. The purpose of this study was to evaluate and compare different techniques of correcting background radiations to each other in calculating kidney cumulative activity during the nuclear scan of the bladder in children.

    Methods

    This study was Cross-sectional and performed for patients who were referred to Isfahan Shahid Chamran Hospital between December 2019 and June 2020. In this study using Foley, 1 mCi of TC-DTPA radio-pharmaceutical that was diluted with normal saline was injected into the patientchr('39')s bladder, then images recorded by gamma cameras were extracted at 2, 5, 10, and 20 minutes, Finally with ROI drawing around kidney with having vesicoureteral reflux, Cumulative renal activity was calculated with four correcting background radiations techniques such as without correction of background radiation, conventional method, Buijs method, and Kojima method Eventually, the data was Eventually, the data was compared to each other to determine how much weight each of these techniques consider for background radiations.

    Results

    Cumulative kidney activity after calculation with four correcting background radiations techniques such as without correction of background radiation, conventional method, Buijs method, and Kojima method were 14.970±4.776, 13.544±4.357, 13.885±4.451, 13.879±4.449 mCi.min. respectively After comparing the calculated cumulative activity without correcting the background radiations with the cumulative activity calculated by the three techniques of correcting the background radiations such as the conventional method, Buijs method, and Kojima method, the value (P<0.05) was obtained in all cases, which shows that elimination of background radiations is significantly meaningful in the calculations of cumulative activity in the conjugate method for nuclear exams

    Conclusion

    after comparing correcting background radiations techniques to each other, it was determined that the conventional method technique considers the effect and weight of background radiations more than the two other techniques such as the Buijs method and Kojima method in cumulative activity calculations.

    Keywords: conjugate view method, cumulative activity, nuclear medicine
  • Kambiz Javadzadeh Siahkelrodi, Shahpour Shoja, Karim Naseri*, Farzad Sarshivi, Shahrokh Ebnerasouli, Mohamad Aziz Rasouli, Shaho Shoja Pages 507-518
    Background

    Bier block is a reliable technique used in extremity surgeries. Typically, angiocatheters are palced in the distal portion of the extremity that is going to be operated. Although, it is not the case in every operation. Therefore, determining the effectiveness of the local anesthetic injection site on the quality of the upper-extremity block can be helpful.

    Methods

    In this double-blinded randomized clinical trial that took place in Kowsar Hospital (Sanandaj, Iran) at 2020, 60 patients after complete monitoring and sedation were assigned randomly into proximal bier block (32 in experimental) and distal bier block (28 in control) groups. 10ml/kg Ringer serum was prescribed for patients in both groups on the non-surgical hand. Depending on the patients’ placement in either group, an angiocatheter (22 or 24) was attached to the ante-cubital area (proximal bier block group) or on the back of the patientchr('39')s hand (distal bier block group). Respectively, after blood was drained by a Smarch band from the extremity that was to be operated, the tourniquet was inflated up to 150mmHg above the patient’s systolic pressure and the smarch band is untied from the hand. For every patient regarding the group they were assigned, 3mg/kg lidocaine 0.5% was administered through an angiocatheter. After 5 minutes, the depth of patientchr('39')s anesthesia and pain intensity were measured. Sensory and motor recovery was assessed every 10 minutes after surgery. Patient satisfaction with anesthesia was measured after the surgery and characterized by excellent, good, moderate (pain relief), and unsuccessful (need for pain medications) indicators. In case insufficient depth was reached, intravenous Remifentanil was injected.

    Results

    According to the results of the chi-squared test, there were no significant differences in gender distribution (p=0.063), anesthesia class type (p=0.964), type of surgery (p=0.694), anesthesia satisfaction (p=0.578), sensory block of hand (p=0.529), motor block of hand (p=0.059), pain intensity (p= 0.634), pain relief medication requesting (p=0.755) and also body mass index (T-test used P=0.099) variables comparing both groups together. Additionally; according to the T-test results no significant differences were reported in the mean systolic pressure, mean diastolic pressure and mean heart rate variable in designated times.

    Conclusion

    There is no significant difference between the two groups. Therefore, using a distal Bier block can be an alternative if needed.

    Keywords: intravenous anesthesia, local anesthesia, nerve block, pain, regional anesthesia
  • Fatemeh Khanamani Falahati Pour, Saeedeh Parvaresh, Maedeh Jafari* Pages 519-526
    Background

    Urinary tract infection is one of the most common infectious diseases in children, the most severe form of which is acute pyelonephritis. Vitamin D plays a very important role in regulating the immune system, this study was conducted to compare vitamin D levels in children with urinary tract infections and healthy children in Kerman, Iran in 2020.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 63 children with pyelonephritis hospitalized in Afzalipour Hospital and 68 healthy children who were referred to Samen Al-Hojaj Clinic in Kerman, Iran from January 2020 to January 2021. Inclusion criteria for patients include the following: a) the presence of clinical signs and symptoms of infection such as fever b) pyuria, neurogenic bladder, urinary stones, chronic renal failure and previous diagnosis of urinary reflux. The case group was evaluated by taking a complete history, completing a questionnaire and clinical examination, and laboratory tests. The two groups were compared in terms of variables of sex, age and vitamin D levels.

    Results

    The mean age of the case group was 34 months and that of the control group was 38 months. The mean serum levels of vitamin D in the case and control groups were 34.66 and 42.9, respectively). P=0.016( Each group was divided into three groups according to the amount of vitamin D, including groups 1, 2 and 3, respectively, with vitamin D levels below 25 nanomoles per liter of deficiency, 25 to 50 inadequate and above 50 as the appropriate amount of vitamin D was considered. There was no significant difference between girls and boys in terms of vitamin D deficiency compared to the three groups of vitamin D levels.

    Conclusion

    Inadequate vitamin D levels are associated with the prevalence of urinary tract infections, and vitamin D supplementation can be a low-risk option for preventing urinary tract infections.

    Keywords: children, urinary tract infection, vitamin D
  • Gita Shoeibi*, Milad Salehi, Reza Atef Yekta Pages 527-532
    Background

    Spinal anesthesia is a type of neuraxial anesthesia that brings ample benefits. However, due to the fear of this type of anesthesia, many pregnant people refuse to experience it. In this study, we aimed to investigate the levels and causes of fear of spinal anesthesia in candidates for cesarean section.

    Methods

    The current study is a cross-sctional study performed on 67 patients undergoing cesarean section who were referred to the operation room of Shariati Hospital, in Tehran from September 2018 to September 2019. Matthey questionnaire, which consisted of three sections (demographic information, history of spinal anesthesia and fear of anesthesia), was filled out by candidates and after collecting information, the data were analyzed by SPSS software.

    Results

    Pain over the surgery showed a significant relationship with the history of spinal anesthesia in 4 pregnant women (12.9%) and in 25 women (65.8%) without a history of anesthesia (P<0.0001). In addition, the fear of being awake and looking at the cesarean section during surgery was significant in 7 patients (22.6%) with a history of spinal anesthesia and 18 patients (47.4%) without a history of disease (P<0.0001). Fear of anesthesia needle was also significantly observed in 7 patients (23.3%) with a history of spinal anesthesia and 23 patients (60.5%) with no history of spinal anesthesia (P<0.0001). Fear of back injury was seen in 9 candidates (29%) of patients with a history of spinal anesthesia and in 23 patients (60.5%) of patients without a history of anesthesia (P<0.033). The results of our study also showed a significant relationship between the history of general anesthesia and fear of nausea and vomiting (P<0.046) as well as fear of anesthesia needles (P<0.001).

    Conclusion

    Patients with a history of spinal anesthesia were significantly less afraid of feeling pain during surgery, seeing surgery, spinal anesthesia needles, and spinal impairments. Moreover, patients with a history of general anesthesia were significantly more afraid of spinal anesthesia, nausea and vomiting than others.

    Keywords: cesarean, fear, pain, pregnancy, spinal anesthesia
  • Masoumeh Abbasabadi Arab, Ali Mohammad Mosadeghrad*, HamidReza Khankeh, Akbar Biglarian Pages 533-545
    Background

    The preparedness and safety of hospitals in disasters are essential to maintain the health and survival of the community. Numerous studies have shown that the level of preparedness of Iranian hospitals is moderate and low. Lack of comprehensive hospital standards for disaster preparedness is one of the reasons. This study aimed to develop hospital accreditation standards for hospital disaster risk management.

    Methods

    This comparative study was conducted between April and September 2016. Hospital disaster risk management accreditation standards were extracted from the hospital accreditation standards of 11 countries including the United States, Canada, Australia, Malaysia, India, Thailand, Egypt, Turkey, Saudi Arabia, Denmark and Iran. Overall, 27 hospital disaster risk management accreditation standards were introduced. The opinions of 22 disaster risk management experts were used to assess the content validity of the proposed disaster risk management accreditation standards.

    Results

    Differences were observed in the quality and quantity of those countries’ disaster risk management standards. The national accreditation standards of the United States, Australia, and Canada had comprehensive standards and covered all aspects of the disaster risk management cycle. Finally, 27 standards were proposed for developing Iranian hospitals’ disaster risk management accreditation standards. The CVI & CVR validity of the proposed standards were acceptable.There were significant differences in the quantity and quality of hospital disaster risk management accreditation standards in selected countries. The most comprehensive standards belonged to the US National Standards (12 standards and 113 sub-standards), followed by the Australian and Canadian accreditation standards. The accreditation standards of the developing countries and Iran were not comprehensive and did not meet the international goals of disaster risk management. The proposed hospital disaster risk management accreditation standards had high content validity.

    Conclusion

    Disaster risk management accreditation standards in Iran and developing countries need to be revised and upgraded. Comprehensive standards based on international experiences and expert opinions were introduced in this study that can be used to develop hospital accreditation standards in Iran and other countries.

    Keywords: accreditation, disaster risk, Hospital, management, standard
  • Ahmad Sofi-Mahmudi*, Erfan Shamsoddin, Bita Mesgarpour, Shahin Akhondzadeh, Payam Kabiri Pages 546-555
    Background

    Gender differences in scientometric indicators among medical faculty members in Iran was investigated.

    Methods

    The Research performance of the faculty at all universities and institutes of medical sciences in Iran was assessed using the Iranian Scientometric Information Database (ISID) on June 12, 2021. Selected variables in our study were name, gender, university, degree, academic rank, type of faculty, the total number of articles, the total number of citations, self-citation percentage, h-index, citation per article, international cooperation percentage, and the number of research collaborators. The Kruskal-Wallis test was used. The extracted data were analyzed using R v4.0.1 statistical software.

    Results

    A total of 21064 faculty members in 77 universities and institutes of medical sciences were registered in the ISID database, of which 12093 (57.4%) were men. Men faculty members outnumbered women in all academic ranks, except for the “instructor” rank (1134 female instructors against 835 male). In both sexes, most faculty members were assistant professors. There were more articles (346837 vs. 146024) and citations (5177060 vs. 1639246) by men than women. Among the 1789 faculty members with zero articles, 902 (50.4%) were men. One-hundred-and-fifty-four people were among ESIchr('39')s top researcherschr('39') list, with a majority of men (124 people equal to 80.5%). The medians of all the scientometric indicators were higher in men than women. Men had a higher number of articles, the number of citations, h-index, citation per article, percentage of international articles, and co-authors, however, women had lower self-citations (1.56% vs. 2.51%). In all academic ranks, men had higher scientometric indicators. The only exception was the associate professors’ self-citation, in which women’s citations were higher than that of men (3.5 vs. 3.3). The highest mean h-index was in men with a Ph.D. in Pharmacy (13), men with a Ph.D. by Research (12) and women with a Ph.D. by Research (8.5), respectively.

    Conclusion

    Gender differences were evident in research performance in Iran. Women faculty members of medical sciences in Iran generally had lower scientometric indicators.

    Keywords: academic performance, biomedical research, faculty, gender differences, Iran
  • Ali Hosseininasab, Fatemeh Karami Robati, Fatemeh Hosseininasab, Azam Dehghani* Pages 556-562
    Background

    Mycoplasma pneumoniae is one of the causes of upper and lower respiratory tract infections especially in children, and antibiotics affecting the cell wall do not affect this type of infection. This study aimed to evaluate the prevalence of Mycoplasma pneumoniae and macrolide resistance in children with community-acquired pneumonia in Kerman city.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in a selected teaching hospital in Kerman city from July 2018 to July 2019. Fifty-one children hospitalized in the pediatric ward were diagnosed with bacterial pneumonia acquired from the community. These children were included in the study by census method. The data collection tool was a standard checklist. The checklist was completed by parents. Pharynx and nasal swab samples were taken from all patients. PCR was used to identify mycoplasma.

    Results

    The highest number of patients with bacterial pneumonia acquired from the community were male (52.9%). The average age of these cases was 5.52±3.93 years and the average weight of these patients was 17.23±10.55 kg. Lung involvement was one-sided in more than half of the patients. The most of lung involvements were lobar (31.4%). More than half of the patients didn’t have any associated involvement (52.9%). The most common type of associated involvement was peribronchial thickening (29.4%). The most commonly used antibiotic was Ceftriaxone (76.5%). The prevalence of Mycoplasma pneumoniae infection in children with pneumonia was 2%. These children had an rRNA gene at position 2063 that had high levels of macrolide resistance.

    Conclusion

    The results of this study showed very low rates of Mycoplasma pneumoniae infection in children with bacterial pneumonia acquired from the community. Therefore, it can be concluded that in addition to Mycoplasma pneumoniae, other viral and bacterial agents are also involved in respiratory infections that need to be identified and addressed.

    Keywords: child, community-acquired infections, mycoplasma pneumoniae, pneumonia
  • Toktam Etezadi Jam*, Robabeh Mousavi Nejad, Majid Sezavar Dukht Farooqi, Rahele Rahimi, Seyedeh Maryam Mousavi Pages 563-567
    Background

    Nicolau syndrome is a rare condition that happens after intramuscular injection. All the intramuscular injections may have mild to moderate complications such as pain, focal abscess, nerve complication and anaphylactic reactions. Among these complications, wide necrosis of the skin like Nicolau syndrome happens very rarely. In this condition, Patients typically report acute, intense pain, immediately after drug injection and it is followed by an erythematous macular evolving after 24 hours into a livedoid violaceous patch with dendritic extensions. The study has been reported a case report of a 6-month-old infant who suffered from Nicolau syndrome after the injection of pentavalent vaccine.

    Methods

    A 6-month-old girl infant without a history of any disease was referred to the emergency department with the signs of erythema, edema and purple like discoloration in the vaccine injection site at the left tight, after vaccination. One hour after admission, in the lower limb severe edema along with an extension of a dark red to purple discoloration happened on different parts of foot and after 5 days they turned necrotic. The infant suffered from Nicolau syndrome after the injection of the pentavalent vaccine.

    Conclusion

    Although Nicolau syndrome is a very rare complication with no definitive treatment but can be prevented and not be aggravated by doing proper method of intramuscular injection and no application of cold compress (aspiration the needle for 5–10 seconds before injecting to make sure not to hit a blood vessel, the proper method of z-track, holding injection immediately if the patient complains excruciating pain on injection site, appropriate length of the needle to reach muscle, and different sites for multiple injections). However, due to lack of supporting evidence, needle aspiration is not recommended because no major vessel runs through the normal vaccination zone and that faster method is less painful. So, the vaccination must be done in right place with an appropriate length of the needle.

    Keywords: adverse drug reaction, intramuscular injection, Nicolau syndrome, pentavalent vaccine
  • Zahra Mohammadi Taghiabad, Maryam Ahmadi, Alireza Atashi* Pages 568-572
    Background

    Early outcome prediction of hospitalized patients is critical because the intensivists are constantly striving to improve patientschr('39') survival by taking effective medical decisions about ill patients in Intensive Care Units (ICUs). Despite rapid progress in medical treatments and intensive care technology, the analysis of outcomes, including mortality prediction, has been a challenge in ICUs. Hence, this study aims to predict the mortality of patients admitted to ICUs using data mining techniques.

    Methods

    In this study, among the cases of patients who were admitted to ICUs of the Rasoul Akram and Firoozgar hospitals of Tehran City, Iran, from December 2017 to March 2018, the first 24 hours of the ICUs admission data of 874 cases were gathered. A new model based on the standard methodology CRISP was developed. In the modeling section, two well-known data mining techniques called artificial neural network (ANN), K nearest neighbor (KNN) and decision tree (DT) were used. WEKA 3.9.2 open-source software was implemented for data analysis. Finally, according to the accuracy, sensitivity, specificity criteria and AUC-ROC Curve, the superior model was introduced.

    Results

    Based on the WEKA results, 19 variables had the most impact on the mortality prediction of patients admitted to ICUs including Glasgow Coma Scale (GCS), mechanical ventilation, surgical service at ICUs admission, gender, temperature, serum creatinine, diabetes, Blood urea nitrogen (BUN), age, addiction, International Normalized Ratio (INR), PH, Partial Thromboplastin Time (PTT), albumin, hemoglobin, glucose, pulse rate, hematocrit (HCT), PO2.  Based on the created models, some rules have been extracted which can be used as a pattern to predict the probability of mortality. Although the AUC of the three models was acceptable (KNN 81.5%, ANN 77.5% and DT 74.3%), but the accuracy of decision tree J48 (74.2%) was higher.

    Conclusion

    The study indicated that in the KNN model, the rules derived from it can be effective in mortality prediction in patients admitted to ICUs.

    Keywords: data mining, intensive care units, prediction models
  • Reza Rezayatmand*, Rahele Samouei Pages 573-574