فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 98 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد چهرقانی* صفحات 7-57

    هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی تاثیر مالیات بر ارزش افزوده، بر حساب جاری ایران می باشد. بدین منظور از الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) استفاده شده است. داده ها برگرفته از ماتریس حسابداری اجتماعی  (SAM) سال 1390 ایران، تهیه شده توسط مرکز پژوهش های مجلس در سال 1394 است که جدیدترین ماتریس حسابداری اجتماعی ایران می باشد. تحلیل سیاست در قالب نه سناریو انجام شده است که عبارتند از: وضع مالیات بر ارزش افزوده با نرخ های اجرا شده در ایران طی سال های 1387 تا 1398(3%، 4%، 5%، 6%، 8% و 9%)، و نرخ های قابل اجرا (10%، 15% و 20%). در تمامی سناریوها نرخ مالیات بر ارزش افزوده در بخش کشاورزی صفر در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل بیانگر آن است که مالیات بر ارزش افزوده موجب افزایش صادرات و افزایش واردات می شود، اما از آنجا که میزان افزایش واردات بیشتر از افزایش صادرات است، در مجموع اجرای این نوع مالیات اثر منفی بر حساب جاری ایران دارد. همچنین نتایج تحلیل حساسیت گویای دقت بالای مدل تحقیق و اطمینان از نتایج تحلیل سیاست می باشد.

    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، صادرات، واردات، حساب جاری، ماتریس حسابداری اجتماعی(SAM)، الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE)
  • مریم جعفرزاده، کوثر یوسفی*، احمدرضا جلالی نایینی صفحات 59-91

    یکی از نقدهای اصلی در ادبیات چرخه های تجاری، دلبخواهی بودن فروض اولیه و آزمون ناپذیری آنهاست. در پاسخ به این نقد، لازم است استحکام شبیه سازی نسبت به فروض اولیه متفاوت سنجیده شود و یا به عبارتی، میزان انطباق پذیری مدل های مختلف با گشتاورهای داده های واقعی مقایسه شود. در مقاله حاضر، یک مدل تعادل عمومی برنامه ریز مرکزی با دو منبع شوک برون زای بهره وری و درآمدنفتی برای دوره 1367-1391 (قبل از تحریم های بین المللی) مقداردهی شده و با نرم افزار داینر (متلب) شبیه سازی می شود. سازوکار انتشار شوک ها، شامل ساختار خودرگرسیونی شوک ها و سرمایه گذاری است. در یک مرحله، نتایج شبیه سازی شده این مدل با گشتاورهای اقتصاد ایران تطبیق داده می شود. در مرحله دیگر، با حذف بخش نفت از مدل، نتایج شبیه سازی شده با گشتاورهای بخش غیرنفتی ایران تطبیق داده می شود. افزون بر فرض وجود و عدم وجود نفت، استخراج گشتاورهای داده های واقعی ایران توسط دو نوع متفاوت از فیلترها (فیلترهای فرکانس بالا و میانی) انجام شده است. از میان فیلترها، فیلترهای فرکانس بالا که چرخه های تجاری با نوسانات بالاتری را تفکیک می کنند در مقایسه با فیلترهای فرکانس میانی که چرخه های کم نوسان تری را تخمین می زنند، مناسب تر هستند. در مدلسازی بدون نفت، علیرغم استفاده از سری های زمانی بدون نفت حساب های ملی، حذف نفت از مدلسازی از دقت و انطباق آن می کاهد؛ که احتمالا به دلیل سرایت نوسانات نفتی به تمام بخش های اقتصاد ایران منجمله بخش هایی است که علی الظاهر غیرنفتی هستند ولی از نفت اثر می پذیرند. به طور خلاصه، نتایج نشان می دهد که: اول، انتخاب فیلتر بالاگذر که چرخه های پرنوسان تری را به دست می دهند برای اقتصاد ایران مناسب تر است. دوم، مدلسازی تعادل عمومی اقتصاد کلان ایران لزوما بخش نفتی را باید دربرگیرد.

    کلیدواژگان: مدل رشد نئوکلاسیک، چرخه های تجاری حقیقی، شوک بهره وری و شوک نفتی، گشتاورهای شبیه سازی شده
  • الهام فرنقی، زهرا افشاری*، حسین توکلیان صفحات 93-133

    تبیین واقعیت های اقتصادی با مدل های تعادل عمومی مستلزم لحاظ فروضی است که حتی الامکان با واقعیت منطبق باشند. فروض مربوط به چسبندگی های اسمی مانند چسبندگی دستمزد و قیمت از اصول مدل های تعادل عمومی است که باید بر اساس رفتار کارگزاران جامعه هدف تعیین شود. در این مطالعه در قالب مدل های DSGE به این سوالات پرداخته می شود که آیا ورود چسبندگی دستمزد به مدل اقتصاد ایران می تواند به برازش بهتر مدل کمک کند و چه مدل تعیین قیمت و دستمزدی می تواند انطباق بیشتری با واقعیت های اقتصاد ایران داشته باشد. از این رو با در نظر گرفتن سه حالت برای چسبندگی دستمزد (لحاظ نکردن چسبندگی، لحاظ چسبندگی ساده و لحاظ چسبندگی شاخص بندی شده) و سه حالت برای چسبندگی قیمت (کالوو شاخص بندی شده، چسبندگی اطلاعات و چسبندگی دوگانه قیمت-اطلاعات) در مجموع 9 مدل DSGE طراحی شده است و با معیارهای مختلف(معیار مقایسه بیزین مدل ها، مقایسه توابع واکنش آنی و مقایسه درجه پایداری تورم) مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته است. بر اساس نتایج، داده های شبیه سازی شده مدلی که در آن چسبندگی دستمزد لحاظ شده است، نسبت به مدل مشابه بدون چسبندگی دستمزد تطابق بیشتری با واقعیت های آشکار شده اقتصاد ایران ازجمله درجه پایداری و اینرسی تورم دارد. همچنین مدل با لحاظ شاخص بندی دستمزد بهتر می تواند نسبت به مدل مشابه بدون شاخص بندی پایداری تورم محقق شده را شبیه سازی کند.

    کلیدواژگان: چسبندگی دستمزد، مدل قیمت گذاری کالوو، چسبندگی های اسمی، مقایسه مدل ها
  • الهام نوبهار*، فهمیده قربانی، ملیحه حدادمقدم صفحات 135-176

    مهاجرت پدیده ای پیچیده و چندوجهی است که همواره مورد توجه بسیاری از محققان علوم مختلف قرار گرفته است. در این مطالعه به بررسی موضوع مهاجرت از منظر اقتصادی می پردازیم. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی رابطه بین بیکاری و نر خ خالص مهاجرت است. در این راستا رابطه بین این دو متغیر با استفاده از داده های تمامی شهرستان های کشور طی دوره زمانی 95-1385، با رویکرد علیت فضایی مورد بررسی قرار می گیرد و سپس به برآورد مدل مهاجرت با روش اقتصادسنجی فضایی پرداخته می شود. نتایج حاصل از آزمون علیت فضایی موید وجود رابطه علی بین خالص مهاجرت و بیکاری است و جهت رابطه از بیکاری به خالص مهاجرت می باشد. همچنین نتایج حاصل از برآورد مدل مهاجرت با استفاده از روش وقفه فضایی متغیرهای توضیحی(SLX) بیانگر آن است که از بین متغیرهای تحقیق، متغیرهای نرخ بیکاری، سهم اشتغال صنعتی، تولید ناخالص داخلی سرانه، سهم جمعیت جوان از کل جمعیت و تحصیلات مهم-ترین عوامل موثر بر خالص مهاجرت بوده و دارای اثرات مستقیم و سرریز فضایی معناداری بر خالص مهاجرت هستند. همچنین متغیر بیکاری به عنوان اصلی ترین متغیر مطالعه حاضر دارای اثر مستقیم منفی و اثر سرریز فضایی مثبت بر خالص مهاجرت است. به عبارت دیگر افزایش بیکاری در یک شهرستان موجب کاهش خالص مهاجرت در آن شهرستان و افزایش خالص مهاجرت در شهرستان های مجاور می شود.

    کلیدواژگان: مهاجرت، بیکاری، اقتصادسنجی فضایی، مدل وقفه فضایی متغیرهای توضیحی (SLX)
  • محمد فقهی کاشانی*، سودا لک صفحات 177-205

    هدف پژوهش حاضر بررسی معمای نوسانات بیکاری (پازل شیمر) برای اقتصاد ایران است. بدین منظور، ابتدا رفتار متغیرهای اصلی بازار کار مثل بیکاری، فرصت های شغلی خالی، بهره وری و نسبت فرصت های شغلی خالی به بیکاری(فشردگی بازار کار) با استفاده از داده های فصلی 1396-1380 بررسی شده و سپس توانایی مدل جستجو و تطبیق برای نشان دادن نوسانات چرخه های تجاری بازار کار از  طریق کالیبراسیون در پلتفرم داینر تحت نرم افزار متلب، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بیانگر این است که مدل جستجو و تطبیق در پیش بینی الگوی چرخه ای متغیرهای بازار کار موفق بوده هر چند نمی تواند نوسانات مشاهده شده در بیکاری و فرصت های شغلی خالی را در واکنش به شوک بهره وری نیروی کار توضیح دهد و مدل کالیبره شده قادر است کمتر از 1/4 نوسانات مشاهده شده در نسبت فرصت های شغلی خالی به بیکاری را توضیح دهد.  با توجه به این که این مطالعه اولین کار کمی در این زمینه برای اقتصاد ایران است می تواند مبنای پژوهش های آینده باشد از جمله با شناخت ویژگی هایی که مختص بازار کار ایران است می توان راه حل متناسب با این ویژگی ها برای پازل شیمر ارایه کرد. مادامی که مدل جستجو و تطبیق برای طراحی و ارزیابی سیاست‎ های بازار کار مورد استفاده قرار گیرد ضروری است که ویژگی چرخه های تجاری متغیرهای بازار کار به حساب آورده شود پس پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری در راستای شناخت ویژگی های یازار کار ایران صورت گیرد که بتواند مدل استاندارد جستجو و تطبیق را به داده ها نزدیک تر کند.

    کلیدواژگان: بازار نیروی کار، نوسانات بیکاری، پازل شیمر، مدل جستجو و تطبیق
  • سید صدرالدین نورالدینی*، حسین صادقی سقدل، عباس عصاری آرانی، سجاد فرجی دیزجی صفحات 207-241

    بیماری های مزمن به عنوان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر و هزینه های خانوار در جهان محسوب می شوند. مطالعات بسیار کمی به اثرات اقتصادی این بیماری ها بر افراد و خانوار در کشور پرداخته است. هدف اصلی این مقاله، نشان دادن اثرات این بیماری ها بر هزینه های سلامت، مصارف غیرسلامت، درآمد نیروی کار و همچنین درآمد انتقالی خانوار در خانوارهای روستایی و شهری است. با توجه به اینکه داده های هزینه سلامت و درآمد انتقالی خانوار در این تحقیق «سانسور شده» و «منقطع» می باشند از روش اقتصادسنجی هکمن و برای سایر بخش های مدل از روش OLS برای تخمین استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، در خانوارهای دارای فرد مبتلا به بیماری مزمن، به طرز چشم گیری هزینه های سلامت افزایش می یابد. برخلاف انتظار، خانوارهای دارای بیمار مزمن در کنار هزینه های بالای سلامت در معرض هزینه های غیرسلامت بیشتری نیز هستند. بر اساس نتایج، درآمد انتقالی خانوارهای روستایی دارای بیمار مزمن افزایش معناداری داشته است، در صورتی که اثر این متغیر برای خانوارهای شهری بی معنی است. با توجه به کیفیت داده های پرسشنامه هزینه- درآمد خانوار و تخصصی نبودن آن در حوزه سلامت و لزوم تحلیل عمیق تر اثر بیماری مزمن بر برخی متغیرهای وابسته، لازم است آمارگیری سراسری تخصصی در این زمینه صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: بیماری های مزمن، هزینه و درآمد خانوار، اثرات اقتصادی، هزینه های سلامت خانوار
  • میر هادی حسینی کندلجی*، مرتضی درخشان صفحات 243-287

    این پژوهش، تحلیلی فلسفی- اقتصادی است که به عوامل عدم تمکین مودیان مالیاتی می پردازد. با وجود نظریات بسیار متنوعی که در مورد عوامل موثر بر تمکین مالیاتی، اخلاق مالیاتی و فرار مالیاتی وجود دارد، تلقی افراد از اخلاقی بودن یا نبودن عدم تمکین مالیاتی را می توان از جنبه فلسفی و اقتصادی بررسی کرد. برخی از محققین فرار از پرداخت مالیات تحت هر شرایطی را اخلاقی نمی دانند، درحالی که برخی از متفکرین حوزه اقتصاد و فلسفه عدم تمکین مالیاتی را تحت شرایط خاص غیراخلاقی نمی دانند. این پژوهش ابتدا با روش کتابخانه ای عوامل و استدلالات موجود برای عدم تمکین مودیان مالیاتی را احصا می کند و سپس با  استفاده از پرسشنامه های نخبگانی به بررسی تاثیر هر یک از این عوامل در عدم تمکین مودیان می پردازد و آن ها را اولویت بندی می کند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که دو عامل فساد دولت یا تفکر اهریمنی مردم در مورد دولت و خدمت گذار بودن دولت به عنوان تاثیرگذارترین استدلال ها و عوامل عدم تمکین مالیاتی شناخته می شوند.

    کلیدواژگان: مالیات، تمکین مالیاتی، اولویت بندی
  • بابک چوبینه، علی حسین صمدی*، ابراهیم هادیان، زهرا دهقان شبانی صفحات 289-326

    در اقتصاد ایران، به دلیل وجود فرار مالیاتی، دولت قادر به تحقق کامل درآمد مالیاتی بالقوه خود نیست و معمولا با کسری بودجه روبرو است. از دیگر سو، بانک مرکزی نیز از استقلال کافی برخوردار نیست. براین اساس، در این مطالعه، ابتدا قاعده پولی از طریق بهینه سازی تابع زیان بانک مرکزی و با در نظر گرفتن سلطه مالی و وجود فرار مالیاتی، استخراج  شده است. در ادامه، در چارچوب الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، متناسب با سطوح مختلف فرار مالیاتی، واکنش متغیرهای کلان اقتصادی در برابر تکانه های مخارج دولت، درآمد نفتی و فناوری مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. برای رسیدن به این هدف، پارامترهای الگو در چارچوب الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی با استفاده از روش مقداردهی و بر اساس داده های 96-1380 محاسبه شده است.  بر اساس نتایج این مطالعه، در شرایط وجود سلطه مالی و محدودیت نقدینگی خانوار و بنگاه، علی غم اینکه فرار مالیاتی می تواند برای فعالان اقتصادی در برابر تکانه های وارده بر اقتصاد به صورت یک لایه ضربه گیر عمل کند ولی هر چه کیفیت نهادی کمتر و در نتیجه آن، میزان فرار مالیاتی بیشتر باشد، میزان نوسانات متغیرهای اقتصادی بیشتر است و متناسب با آن، رفاه اجتماعی نیز کاهش می یابد درحالی که در شرایط وجود سلطه مالی و نبود فرار مالیاتی، تحقق اهداف سیاستی مقام پولی امکان پذیر نیست.

    کلیدواژگان: قاعده پولی، سلطه مالی، کیفیت نهادی، بخش غیررسمی، محدودیت بودجه دولت
  • نادر مهرگان، محسن تارتار، راضیه داوری کیش* صفحات 355-387

    یکی از مهم ترین اهداف کلان اقتصادی کشورها، ایجاد شرایط لازم جهت ارتقاء رشد اقتصادی مستمر و باثبات است که پیچیدگی اقتصادی به عنوان یکی ازمهم ترین بخش ها در جهت دستیابی به این هدف می تواند مورد توجه قرار بگیرد. بهره وری یکی از متغیرهای اصلی موثر بر پیچیدگی اقتصادی است؛ بنابراین تقویت آن می تواند سبب افزایش پیچیدگی اقتصادی شود. برای تقویت بهره وری می توان مولفه های کارایی را مورد بررسی قرار داد که از مهم ترین این مولفه ها می توان به افزایش کیفیت آموزش، آموزش حین خدمت، استفاده اثربخش از استعدادها، فراهم نمودن منابع مالی برای تولید کالاهای متنوع و کم تر فراگیر و دسترسی به خدمات مالی، در دسترس بودن آخرین فناوری ها، جذب فناوری توسط شرکت ها، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و انتقال فناوری اشاره نمود. تقویت مولفه های مذکور منجر به کسب دانش و فناوری برتر و ارتقاء پیچیدگی اقتصادی می گردد. لذا این پژوهش، با تاکید بر کارایی و مولفه های آن و با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته(GMM)؛ به بررسی تاثیر تقویت بهره وری بر پیچیدگی اقتصادی کشورهای منتخب در مرحله کارایی محور و در شرف ورود به مرحله نوآوری طی دوره زمانی 2016-2006 می پردازد. لذا نتایج پژوهش نشان می دهد، متغیرهای نرخ ارز، تقویت بهره وری و مولفه های آن، الزامات اساسی و نوآوری تاثیر مثبتی بر پیچیدگی اقتصادی کشورهای مورد بررسی دارند.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، تقویت بهره وری، کارایی، گشتاورهای تعمیم یافته(GMM)
  • محسن خضری*، پریسا محمدی صفحات 389-416

    وفور منابع طبیعی از کانال ها و مجاری مختلفی، رشد اقتصادی را تحت تاثیر می گذارد که سرمایه انسانی یکی از مهم ترین کانال های تاثیرگذاری وفور منابع طبیعی بر رشد اقتصادی به شمار می رود. در این تحقیق با استفاده از یک مدل خودرگرسیون برداری با پارامترهای متغیر در طول زمان (TVP-VAR) و داده های سال های 1367 تا 1395 رانت نفت، آموزش، تولید ناخالص داخلی سرانه و شاخص امید به زندگی، به بررسی نحوه اثرگذاری متغیرهای مدل بر بعد سلامت سرمایه انسانی در اقتصاد ایران پرداخته شده است. نتایج بیانگر اثرات منفی رانت نفت بر روی بعد سلامت سرمایه انسانی در اقتصاد ایران است. به علاوه اثر تولید ناخالص داخلی سرانه بر روی شاخص امید به زندگی در تمام دوره موردبررسی مثبت است، با این وجود بسته به سهم مخارج بهداشتی از تولید ناخالص داخلی کشور، شاهد نوسان اثرات مثبت فوق در طول دوره موردبررسی بوده ایم. بر اساس نتایج شاخص آموزش اثر منفی بر روی شاخص امید به زندگی دارد، مسئله ای که در تضاد با انتظارات تیوریک بوده و ضعف های ساختاری در نظام آموزش کشور را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، شاخص امید به زندگی، رانت نفت، مدل TVP-VAR
  • سجاد فرجی دیزجی*، حسین صادقی، زهرا لطفی صفحات 417-445

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیرات رانت نفتی و فساد بر استقلال بانک مرکزی در کشورهای صادرکننده نفت می باشد. بدین منظور از روش داده های تابلویی برای 25 کشور متکی به در آمدهای نفتی طی سال های 2000 تا 2012 استفاده می گردد. نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که رانت نفتی و فساد موجب کاهش استقلال بانک مرکزی در کشورهای صادرکننده نفت می گردد. علاوه بر آن به منظور مقایسه بیشتر نقش رانت های نفتی و نیز سایر رانت ها در کاهش استقلال بانک مرکزی، تاثیرات رانت ناشی از سایر منابع نظیر رانت گاز، رانت جنگل و رانت کل منابع طبیعی بر روی استقلال بانک مرکزی بررسی شده است. نتایج نشان می دهد رانت های ناشی از گاز و جنگل تاثیر معناداری بر استقلال بانک مرکزی در کشورهای صادرکننده نفت ندارند. لیکن تاثیر رانت کل منابع طبیعی که شامل رانت های نفتی نیز می باشد بر روی استقلال بانک مرکزی منفی است. علاوه بر آن سایر متغیرهای کنترلی مهم مورد استفاده در این تحقیق نشان می دهند که با افزایش هزینه های دولت، افزایش نقدینگی و نیز افزایش درآمد ناخالص داخلی سرانه، استقلال بانک مرکزی در کشورهای صادرکننده نفت کاهش می یابد. درحالی که بهبود شاخص شفافیت منجر به بهبود استقلال بانک مرکزی در این کشورها می گردد. نتایج دلالت بر آن دارد که کشورهای نفتی می توانند با مدیریت مناسب رانت های نفتی و کنترل شیوه هزینه های دولت و نقدینگی از استقلال بانک مرکزی خود در مواجهه با سیاست های مالی دولت و رانت های نفتی حمایت کنند. طبق یافته های تحقیق وجود شفافیت اطلاعات و آگاهی عمومی می تواند عامل موثری در این راستا باشد.

    کلیدواژگان: استقلال بانک مرکزی، درآمدهای نفتی، فساد
  • فرانک مکری، فاطمه زندی*، سید شمس الدین حسینی، محمد خضری صفحات 447-477

    هدف این مقاله بررسی متغیرهای کلان اقتصادی اعم از نرخ بیکاری، نرخ تورم، نرخ بازده بورس اوراق بهادار، نرخ رشد اقتصادی و نرخ ارز حقیقی بر بار مالی صندوق های بازنشستگی ایران است که به این منظور از داده های فصلی برای دوره زمانی 1398-1384 و  مدل غیر خطی رگرسیون انتقال ملایم  STR استفاده شده است. نتایج برآورد نشان داد که متغیرهای رشداقتصادی، رشد شاخص بورس و رشد نرخ ارز در هر دو رژیم(نرخ تورم ≤15%) و (نرخ تورم ≥15%) اثر منفی بر بار مالی صندوق های بازنشستگی برای بودجه دولت داشته اند. همچنین، در کوتاه مدت در رژیم با نرخ تورم پایین، افزایش نرخ تورم اثرات تورمی بیشتری بر بار مالی صندوق های بازنشستگی برای بودجه دولت خواهد داشت. مجموع ضرایب نرخ بیکاری و مقادیر باوقفه اش در رژیم اول مثبت و در رژیم دوم منفی بوده است. بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهاداتی مانند اصلاح مقررات بازنشستگی کشور و توجه به محاسبات اکچویری، بازنگری قوانین محدود کننده در حوزه سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی، تسویه مطالبات این صندوق های توسط دولت و همچنین وجود یک نهاد تنظیم گر برای این صندوق ها ارایه گردید.

    کلیدواژگان: متغیرهای کلان اقتصادی، صندوق های بازنشستگی، بار مالی در بودجه دولت، مدل STR
|
  • Ahmad Chehreghani* Pages 7-57

    The purpose of this paper is Investigating the Impact of Value Added Tax (VAT) on Iran's Current Account. To do this, Computable General Equilibrium Model (CGE) is used. Data is based on the latest social accounting matrix (SAM) of Iran in 2011, which is provided by Islamic Parliament Research Centre of Iran in 2015. Policy analysis has been carried out in the form of nine scenarios: the VAT with the rates applied in Iranduring the years 2008 to 2019 (3%, 4%, 5%, 6%, 8% and 9%) and the applicable rates (10%, 15% and 20%). In all scenarios, the VAT rate in agriculture sector is considered zero. The results indicate that VAT has positive impact on Iran's export and import, but negative impact on current account. Likewise result of sensitivity analysis show the high precision of the research model and confidence of policy analysis’ results.

    Keywords: Value Added Tax (VAT), Export, Import, Current Account, Social Accounting Matrix (SAM), Computable General Equilibrium Model (CGE)
  • Maryam Jafarzade, Kowsar Yousefi*, Ahmad Jalali Naeini Pages 59-91

    A critique towards real business cycles (RBC) modelling is their arbirtray primary asumtions and non-testability. In response, the robustness of simulation should be tested with respect to changing the assumptions, or in other words, their compatibility should be tested with regards to real data moments. In this study, we calibrate a general equilibrium model with two sources of uncertainties, productivity and oil income, for the time period of 1988-2012 (before international sanctions) and simulate it using Dynare (MatLab). Propagation mechanisms include the auto regressive structure of uncertainties plus the investment. As first practice, simulated moments of the model is compared with the real ones in Iran. In another practice, the oil is excluded, and results are compared with the non-oil sector of Iran. Besides, we check for the best filter among two selective varieties of high-frequency filters and middle-pass filters. Among filsteres, the high-frequency ones are a better separatore of cycles vs. trend for Iran; noting that the high-frequency ones obtain more noicy cycles. In modeling the non-oil sector of Iran's economy, even though the non-oil time series of the national account are employed, excluding oil from modeling makes it less reliable, probably because the volatilities originated from oil is propagated into all sectores of the economy including non-oil sectors. In sum, our findings show that first, a high frequency filter with more noisy cycles is more appropriate; and second, macro modeling must necessarily includes the oil secotre.

    Keywords: neoclassical growth model, real business cycles, productivity shock, oil shock, simulation
  • Elham Farnaghi, Zahra Afshari*, Hossein Tavakolian Pages 93-133

    Explaining economic stylized facts with general equilibrium models requires considering some assumptions about relationships that are as realistic as possible. Assumptions about nominal rigidities such as wage and price stickiness are the main principles of general equilibrium models that should be determined based on the agent's behavior in the studied case. This paper addresses the question of whether introducing the wage stickiness into the Iranian economic model can improve the model fitting. Also this paper is aimed to find out which price and wage adjustment models are more consistent with the stylized facts of the Iranian economy. In this order, we consider three alternatives for wage stickiness (model without wage stickiness, simple wage stickiness, and wage stickiness with indexation) and three models for price stickiness (Calvo with Indexation, Information Stickiness Model and Dual Price-Information Stickiness), and design 9 DSGE models based on these alternatives. Then we evaluate and compare DSGE models with three different benchmarks (Baysian Model Comparision, Impuls Response Function Comparision, and comparing the degree of inflation persistency). The results show that introducing wage stickiness in the models make the models more consistent with the stylized facts of the Iranian economy, including the inflation stability and inflation inertia. Also, considering the wage indexation in the models improves model performance based on the inflation persistency benchmark

    Keywords: Wage rigidity, Nominal regidities, Calvo Pricing Model, Model Comparison
  • Elham Nobahar*, Fahmideh Ghorbani, Malihe Hadadmoghadam Pages 135-176

    Migration is a complex and multi-dimensional phenomenon that always has been of interest to many researchers in various sciences. In this study, the migration issue from an economic standpoint has been studied. The main purpose of the present study is to investigate the relationship between unemployment and net migration. To this aim, using the data of all cities in Iran during the period of 2007-2017, the relationship between the two aforementioned variables has been examined via a spatial causality approach, and afterwards the migration model has been estimated through the spatial econometric method. The obtained results confirm the existence of causality between net migration and unemployment so that the direction of this causality is from unemployment to net migration. Moreover, the derived results from the estimation of migration model using spatially lagged explanatory variables model (SLX), specify that unemployment rate, industrial employment share, GDP per capita, the young population share of total population, and education play the most crucial role in the net migration model, also these variables have significant direct and spillover effects on net migration. It is noteworthy that unemployment, as the key variable of this study, has a negative direct effect and a positive spatial spillover effect on net migration. In other words, however rising unemployment in a city can decrease the net migration in that city, the net migration in the nearby cities will be increased.

    Keywords: Migration, Unemployment, Spatial econometric, Spatially Lagged Explanatory variables model (SLX)
  • Mohammad Feghhi Kashani*, Sevda Lak Pages 177-205

    The purpose of this study is to investigate the unemployment volatility puzzle (Shimer puzzle) for the Iranian economy. For this purpose first, the behavior of the main variables of the labor market such as unemployment, vacancies, productivity, and the ratio of vacancies to unemployment (labor market tightness) using quarterly data from 2001-2018 investigated and then the ability of search and a matching model (DMP) to show fluctuations business cycles in the labor market were assessed through calibration on the Dynare. The results show that the search and matching model is successful in predicting the cyclical pattern of labor market variables, although it cannot explain the fluctuations observed in unemployment and vacancies in response to labor productivity shocks, and the calibrated model is able to explain less than 1/4 the observed fluctuations in the ratio of vacancies to unemployment. This study is the first quantitative work in this field for the Iranian economy that can be the basis for future research, including by recognizing the characteristics that are specific to the Iranian labor market can provide a solution appropriate to these characteristics for the Shimer puzzle. As long as the search and matching model is used to design and evaluate labor market policies, it is necessary to take into account the characteristics of business cycles of labor market variables, so it is suggested that more studies be conducted to identify the characteristics of Iranchr('39')s labor market that bring the search and matching model closer to the data.

    Keywords: The labor market, the volatility of unemployment, shimer puzzle, search model, matching
  • Seyed Sadroddin Nooreddini*, Hosein Sadeghi, Abbas Assari, Sajad Faraji Pages 207-241

    Noncommunicable diseases (NCDs) also known as Chronic diseases are regarded as one of the main causes of mortality and exorbitant costs of household in Iran and the world. Few research studies have been conducted on the economic effects of these diseases on individuals and households in Iran. The main objective of this paper is to show the effects of these diseases on health expenditure, non-health consumption, labor income, as well as household transferred income in rural and urban households, which provide some coverage for high expenditures of chronic diseases. As the household income and expenditure data used in this study are censored and discontinuous the two-part Heckman and Tobit model (Heckit) was used for estimation. The obtained results show that the chronic diseases in urban households have a significant relationship with non-health consumption, and they directly affect the household welfare level and do not have any significant effect on other sectors. The results of rural data show that the expenditures of chronic diseases affects the level of health expenditure, non-health consumption, and labor income. Additionally, chronic diseases have a significant effect on transferred income neither in urban households nor in rural ones. The obtained results show that rural households are more affected by the chronic diseases expenditures than urban households and are more vulnerable to it. On the other hand, household income is a determinant variable in health expenditure both in urban and rural households. The results of this study have wide applicability for policymakers in financing programs for treating these diseases, as well as preventing them.

    Keywords: Noncommunicable diseases (NCDs), Household Income, Expenditure, Economic Effects, health expenditure
  • MIR Hadi Hosseini Kondelaji*, Morteza Derakhshan Pages 243-287

    This study deals with the philosophical-economic analysis of the factors of taxpayers' non-compliance. Despite the wide variety of theories about the factors affecting tax compliance, tax ethics, and tax evasion, individuals' perceptions of whether or not tax compliance is moral can be examined philosophically and economically. Some researchers do not consider tax evasion to be ethical under any circumstances, while some scholars in the fields of economics and philosophy do not consider tax evasion under certain conditions immoral. This study first uses the library method to analyze the existing factors and arguments for non-compliance of taxpayers, then, using the elite questionnaires, we examine and rank the impact of each of these factors on taxpayer's non-compliance. The results show that the two factors of "government corruption or demonic thinking of the people about the government" and "government service" are known as the most effective arguments and factors of non-compliance.

    Keywords: Taxation, Tax compliance, Tax evasion, Ranking
  • Babak Choobineh, Ali Hosein Samadi*, Ebrahim Hadian, Zahra Dehghan Shabani Pages 289-326

    In Iran, due to tax evasion, the government is not able to fully realize its potential tax revenue and usually face budget deficit. On the other hand, the central bank does not have enough independence. In this study, first, the monetary rule was calculated by optimizing the central bank's loss function by considering fiscal dominance and tax evasion. The derived rule responds to government deb in addition to inflation and GDP. Parameters have been calculated in the framework of dynamic stochastic general equilibrium model using Bayesian method based on data 2002-2017. We find that despite the fiscal dominance and liquidity constraints, tax evasion can act as a buffer layer for economic agents against economic shocks like government expenditure, oil revenue and technology but tax evasion is lead to greater volatility of economic variables. As a result, social welfare is decreased stronger while under fiscal dominance and absence of tax evasion, optimal monetary rule is impossible.

    Keywords: Optimal Monetary Rule, Fiscal Dominance, Institution Quality, Informal Sector, Budget Constraint Of GOVERNMENT
  • Nader Mehregan, Mohsen Tartar, Razieh Davarikish* Pages 355-387

    One of the most important macroeconomic goals of countries is to create the necessary conditions to promote continuous and stable economic growth, which economic complexity can be considered as one of the most important sectors to achieve this goal. Productivity is one of the main variables affecting economic complexity; therefore, strengthening it can increase economic complexity. To enhance productivity, efficiency components can be examined, the most important of which are increasing the quality of training, in-service training, effective use of talents, providing financial resources for the production of diverse and less inclusive goods, access to financial services, the availability of the latest technologies, the absorption of technology by companies, foreign direct investment and technology transfer. Strengthening these components leads to the acquisition of superior knowledge and technology and promotes economic complexity. Therefore, this study with emphasizing on efficiency; examines the impact of the components of strengthening productivity on the economic complexity of selected countries at the efficiency-driven stage and on the verge of entering the innovation phase during the 2006-2016 to use of method the Generalized Method of Moments (GMM) will pay. The results show that exchange rate variable, strengthening productivity and its components, basic requirements and innovation has a positive impact on economic complexity.

    Keywords: Economic Complexity, Strengthening productivity, Efficiency, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Mohsen Khezri*, Parisa Mohammadi Pages 389-416

    The abundance of natural resources influences economic growth from different channels, with human capital being one of the most influential channels of natural resource abundance on economic growth. In this research, using a model of vector auto-regression model with time-varying parameters (TVP-VAR) and data from years 1367 to 1395, oil rents, education, GDP per capita and life expectancy index, the effect of model variables On the health dimension of human capital in the Iranian economy has been studied. The results show the negative effects of oil rent on the health dimension of human capital in Iran's economy. In addition, the effect of GDP per capita on the life expectancy index is positive throughout the whole period of study, however, depending on the share of health expenditures on GDP, we have witnessed a small increase in the positive effects of this period. In addition, the results show the relatively symmetrical and positive effects of the life expectancy index on itself over the years. According to the results, the education has a negative effect on the life expectancy index, an issue that conflicts with theoretical expectations and shows structural weaknesses in the country's education system.

    Keywords: human capital, life expectancy index, oil rents, TVP-VAR model
  • Sajjad Faraji Dizaji*, Hossein Sadeghi, Zahra Lotfi Pages 417-445

    The main purpose of this study is to investigate the effects of oil rents and corruption on central bank independence in oil exporting countries. The panel data method is used for 25 oil dependent countries over the period of 2000-2012. The results show that oil rents and corruption reduce the central bank independence in oil exporting countries. In addition, in order to make a comparison between the role of oil rents and other rents in affecting the central bank independence, the present study examines the effects of other rents arising from other sources such as gas rent, the forest rents and the total rents of natural resources on the central bank independence. The results show that gas and forestry rents do not have a significant effect on central bank independence in oil exporting countries, but the effect of total natural resource rents, including oil rents, on central bank independence is negative and statistically significant. Moreover, according to the other control variables employed in our empirical models, we find that GDP per capita, government expenditures and liquidity have negative and statistically significant impact on central bank independence in oil exporting countries. While, the improvement in the transparency index and public information may reduce the central bank independence in these countries. The results of this study indicate that the oil exporting countries can protect their central bank independence by managing their oil rents and controlling the liquidity and government spending behavior. This may happen through improving the transparency index and public awareness.

    Keywords: Central Bank Independence, Oil Revenue, Corruption
  • Faranak Mokri, Fatemeh Zandi*, Seyed Shamseddin Hosseini, Mohammad Khezri Pages 447-477

    The purpose of this article is considering the macroeconomic variables affecting on financial burden of Iranian pension funds, which these variables are unemployment rate, inflation rate, stock exchange return rate, economic growth rate and real exchange rate. For this purpose, quarterly data for the period 1384 to 1398 and non-linear transfer regression model(STR) have been used. The results of model estimation showed that the variables of economic growth, stock exchange return and real exchange rate have negative effects on the financial burden of pension funds for government budget in both low and high regimes (inflation ≤15%) and (inflation ≥15%). Also, in a low-inflation regime, rising inflation had more short-term inflationary effects on the financial burden of pension funds .In addition, the sum of the coefficients of the unemployment rate and its intermittent values were positive in the first regime and negative in the second regime, so that, in the first regime an increase in the unemployment rate had severe short-term inflationary effects on The financial burden has been on pension funds for the government budget. Based on the obtained results, reforming the country's pension regulations and paying attention to actuarial calculations, reviewing restrictive laws in the field of pension fund investment, settlement of claims of them by the government and also the existence of a regulatory body for these funds were presented.

    Keywords: Macroeconomic variables, Pension funds, Financial burden on government budget, STR model