فهرست مطالب

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 53
|
  • فرید سلمان پور*، زهرا شکوری، مهدی کیا، سعید قمی صفحات 1-8
    شناخت عوامل تهدید گوشت خواران، نقش مهمی در حفاظت گونه ها دارد. در حال حاضر در شمال ایران یکی از عوامل تهدید اصلی جمعیت پلنگ، تعارض آن با دام اهلی و کشته شدن آن توسط دامداران است. شناسایی الگوهای تعارض، نقش مهمی در برنامه ریزی های حفاظتی گوشت خواران خواهد داشت. در این مطالعه برای جمع آوری اطلاعات از دامداران بومی و کوچ کننده از روش پرسشنامه استفاده شد. جمع آوری اطلاعات طی سال های 1397 تا 1398 با در نظر گرفتن شاخص های فصلی، مکانی، حضور یا عدم حضور چوپان و سگ گله در هنگام ایجاد تعارض توسط پلنگ مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تحلیل و تفکیک داده ها و میزان تعارض پلنگ، گونه عامل تعارض پرسیده شد تا سهم پلنگ از دو گوشت خوار دیگر (گرگ Ursus arctos و خرس Canis lupus) تمیز داده شود. بر اساس نتایج، عامل بیش ترین تعارض ایجاد شده در منطقه توسط گوشت خواران با دام اهلی، پلنگ بوده است. تغییرات فصلی رابطه بسیار معنی داری با مکان تعارض دارند. هم چنین نتایج نشان دادند، تغییرات تیپ پوشش گیاهی و ارتفاع، تاثیر مستقیمی بر میزان و زمان تعارض پلنگ با دام اهلی دارد.
    کلیدواژگان: الگوی تعارض، پرسشنامه، تغییرات فصلی، تغییرات تیپ پوشش گیاهی، ارتفاع
  • فاطمه بهادری امجز، مریم مروتی*، مینا بهنود، نادر سیدی صفحات 9-16

    پلنگ ایرانی بزرگ ترین گربه سان ایران است که در اکثر نواحی ایران، به جز مناطق کویری زندگی می کند. آگاهی از نیازمندی های زیستگاهی این گونه یکی از ملزومات مدیریت حیات وحش محسوب می شود. این پژوهش با هدف مطالعه هم پوشانی زیستگاه گونه پلنگ ایرانی با زیستگاه طعمه هایش (از جمله: کل و بز و جبیر) و تهیه نقشه مطلوبیت زیستگاه این گونه ها در منطقه حفاظت شده سنگ مس، با روش حداکثر آنتروپی بیشینه (Maxent) انجام شد. داده های مورد استفاده برای تعیین اولویت انتخاب زیستگاه شامل: مجموعه نقاط حضور گونه بر اساس مشاهدات میدانی و هم چنین متغیرهای زیست محیطی موثر بر پراکنش گونه (برای هر گونه 9 متغیر) است. صحت مدل به دست آمده از نتایج، حد استاندارد بالا (0/824 =AUC برای گونه پلنگ، 0/787 =AUC برای گونه کل و بز و 0/740 =AUC برای گونه جبیر) را نشان می دهد. بر اساس تحلیل جک نایف نیز متغیرهای ارتفاع، بارندگی، فاصله از رودخانه، فاصله از جاده و دما برای گونه پلنگ ایرانی، متغیرهای فاصله از منابع غذایی و شیب برای گونه کل و بز، متغیرهای فاصله از رودخانه و دما برای گونه جبیر، بیش ترین اطلاعات را در اختیار مدل قرار داده است. طبق محاسبات انجام شده، 45/19 درصد از زیستگاه های مطلوب پلنگ ایرانی، با زیستگاه گونه کل و بز هم پوشانی دارد، اما با گونه جبیر کم ترین هم پوشانی (8/51 درصد) را داراست.

    کلیدواژگان: هم پوشانی، مطلوبیت زیستگاه، پلنگ ایرانی، منطقه حفاظت شده سنگ مس
  • سیده مرضیه موسوی*، منصور پورسینا، حسن جهانی، تورج رئیسی صفحات 17-26
    گربه وحشی(Felis lybica/Felis silvestris) یکی از گربه سانانی است با پراکنش وسیع جغرافیایی که علاوه بر عوامل تهدید انسانی به وسیله عامل تهدیدی بالقوه و متمایز از سایر گربه سانان یعنی اختلاط با گربه اهلی نیز در خطر است و همین موضوع، شناسایی گربه وحشی در طبیعت و حفاظت از آن را با چالش مواجه کرده است. در مطالعه حاضر با توجه به ضرورت شناسایی زیرگونه های موجود گربه وحشی در ایران و انجام بررسی های ریخت شناسی، 814 جفت باز از قطعه NADH5 از ژنوم میتوکندری برای 38 نمونه گربه وحشی که از سطح زیستگاه های این گونه در ایران جمع آوری شده بود توالی یابی شدند. تحلیل های تبارشناسی، گربه وحشی را در ایران به دو زیر کلاد تقسیم کرد که توالی های ایران در ترکیب با توالی های جهانی گربه وحشی، در بین زیرکلاد گربه وحشی آسیایی و زیرکلاد گربه وحشی آفریقایی/اهلی قرار گرفتند. با استفاده از تصاویر در دسترس از گربه وحشی در این مطالعه و هم چنین دستورالعمل های موجود، امکان سنجی استفاده از صفات ریخت شناسی برای تفکیک نمونه های وحشی از اهلی بررسی شد که با توجه به عدم وجود تصاویر با کیفیت و نبود جزییات لازم در تصاویر ، نتایج با عدم قطعیت همراه بود. لذا برای شناسایی گربه وحشی به وسیله صفات ریخت شناسی، وجود تصاویر گونه که ابعاد مختلفی از ویژگی های ریخت شناسی را بر اساس دستور العمل های مربوطه پوشش دهند الزامی است. ضمن این که تهیه دستورالعملی که بتواند در طبیعت با استفاده از ویژگی های خز و بدون نیاز به مطالعات مولکولی، امکان شناسایی گربه وحشی را فراهم کند، ضروری است. برای حفاظت از گربه وحشی، دانش ما از ویژگی های بوم شناسی گونه، وضعیت اختلاط، نرخ اختلاط و فاکتورهای محیطی تاثیرگذار بر روی فرایند هیبریداسیون باید افزایش یابد.
    کلیدواژگان: تبارشناسی، صفات ریخت شناسی، بوم شناسی، حفاظت، گربه وحشی
  • تقی مهدوی، بهمن شمس اسفند اباد*، حمید ترنج زر، نورالله عبدی، عباس احمدی صفحات 27-34
    آگاهی از تاثیرات تغییر اقلیم بر زیستگاه های مطلوب گونه ها یک نیاز اساسی برای مدیریت بلند مدت جمعیت گونه های حیات وحش است. در این پژوهش با استفاده از روش مکسنت، مطلوبیت اقلیمی زیستگاه گربه شنی (Felis margarita)، برای زمان حاضر تهیه و بر طبق بهترین و بدترین سناریوی ورود گازهای گلخانه ای برای سال های 2050 و 2070 در سطح کشور شبیه سازی شد. نتایج مدل سازی در حال حاضر نشان می دهد که 18 درصد از وسعت کشور از زیستگاه های مطلوب برای گربه شنی تشکیل شده است. اما تنها 15 درصد از این زیستگاه ها داخل مناطق حفاظتی تحت حفاظت قرار گرفته اند. گربه شنی از مناطق با بارش سالانه زیاد دوری نموده و مناطق با میانگین دمای سالانه بالا را ترجیح می دهد. تحت تاثیر تغییر اقلیم در سناریوی کم ترین ورود گازهای گلخانه ای به اتمسفر برای سال 2070 امکان افزایش زیستگاه گربه شنی نسبت به حال حاضر وجود دارد و هم چنین زیستگاه های تحت حفاظت افزایش می یابد. در سایر سناریوها نیز کاهش زیستگاه گربه شنی بر اثر تغییر اقلیم بسیار اندک می باشد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که گربه شنی برنده فرایند تغییر اقلیم است.
    کلیدواژگان: گربه شنی، تغییر اقلیم، مطلوبیت زیستگاه، مکسنت، مناطق حفاظتی
  • جواد قهاری، داود رادمهر، شیرین محمودی* صفحات 35-40
    به علت اندازه کوچک جمعیت و ایزوله شدن گوزن قرمز زیرگونه مرال (Cervus elaphus)  در منطقه حفاظت شده ارسباران-آینالو، مقدار هم خونی  بالاست. کنترل جنسیت جهت حفظ اندازه موثر جمعیت در حد مناسب، امکان ایجاد هم خونی را کاهش می دهد. هدف از تحقیق حاضر، دستیابی و بهینه سازی تکنیک تعیین جنسیت در گوزن مرال به عنوان روشی مناسب برای تخمین اندازه موثر جمعیت و حفاظت ژنتیکی آن در ارسباران و زیستگاه های کشور می باشد. در این مطالعه نمونه خون از ورید وداجی و ورید دمی گوزن ها به مقدار 5 سی سی در داخل لوله های حاوی خلا و EDTA  تهیه و به بانک ژن اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی منتقل گردید. روش Duplex PCR بر طبق آغازگرهای کروموزوم (Y) تعیین جنسیت منطبق با ژن DEAD-box Y-linked protein (DBY) جایگاه ریزماهوارک BMC1009 به عنوان کنترل داخلی تکثیر شد. پس از دستیابی به شرایط بهینه تکنیک و تایید جنسیت نمونه های با جنسیت معلوم از پیش تعیین شده، بار دیگر اقدام به جمع آوری مدفوع و استخراج DNA از نمونه های با جنسیت مجهول و تعیین جنسیت آن ها گردید. نتایج این تحقیق با تکرارپذیری بالا، وجود دو باند 310-280 (ریزماهوارک پلی مورف) و 180 جفت باز (bp) در گوزن های نر و 310-280 (ریزماهوارک پلی مورف) جفت باز (bp) در گوزن های ماده را نشان داد. نتایج ژنوتایپینگ نشان داد که تعداد 8 ماده و 15 نر شناسایی شد و شاخص اندازه موثر جمعیت (4) محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: ارسباران، گوزن قرمز، تعیین جنسیت
  • نعمت هدایت ایوریق*، رضا خلخالی ایوریق، رضا سید شریفی صفحات 41-48

    هدف از تحقیق حاضر، شناسایی SNPهای موجود در ژن های مرتبط با متابولیسم چربی و گلوکز در ژنوم شترهای تک کوهانه و دوکوهانه اهلی و وحشی بود. بدین منظور، ابتدا ژن های مهم مرتبط با متابولیسم چربی (15 ژن) و گلوکز (17 ژن) در پستانداران با استفاده از آنالیز DDD و هم چنین مرور مقالات معتبر شناسایی شد. به منظور اعتبار سنجی برای ژن های انتخاب شده، آنالیز هستی شناسی ژن روی آن ها اجرا شده و عبارات معنی دار مربوط به چربی و گلوکز مشاهده شد. در مرحله بعد، SNPهای مشترک بین سه نفر شتر تک کوهانه (993474)، چهار نفر شتر دوکوهانه اهلی (1246741) و دو نفر شتر دوکوهانه وحشی (2586654) استخراج شده و SNPهای موجود در ژن های مورد مطالعه در کل ژنوم سه گونه شتر، شناسایی و دسته بندی شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که بیش ترین SNPهای شناسایی شده، در نواحی اینترونی، بالادست و پایین دست ژن ها بوده و از انواع تغییر نوکلیوتید های تنظیمی به شمار می روند. برخی از ژن ها دارای الگوهای متفاوتی از نظر SNPها در بین سه گونه بودند. به طوری که برخی ژن ها در برخی از گونه ها دارای تعدادی SNP و در سایر گونه ها، بدون تغییر نوکلیوتید بودند. ژن های شناسایی شده به خصوص آن دسته از ژن هایی که الگوهای متفاوت تغییر نوکلیوتیدی در شترها نشان دادند را احتمالا می توان گزینه هایی برای مطالعه روند تکامل در این حیوانات قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: متابولیسم چربی، متابولیسم گلوکز، روند تکامل، هستی شناسی ژن، شتر
  • یحیی محمدی* صفحات 49-54
    در سالیان گذشته بدلیل عدم شناخت روابط خویشاوندی ژنومی بین افراد جمعیت در گله  تنها از روابط شجره ای برای کنترل هم خونی استفاده می شد. در پژوهش کنونی میزان پیشرفت ژنتیکی (G)، میزان هم خونی به روش شجره و میزان هم خونی به روش لوکاس IBD برای دو روش GBLUP  و TBLUP برآورد و هم چنین تاثیر آن ها بر صحت پیش بینی ژنومی به کمک داده شبیه سازی بررسی شد. یک جمعیت پایه متشکل از 1000 حیوان برای 4000 نسل به کمک نرم افزار QMsim شبیه سازی شد. تعداد ده کروموزوم و بر روی هر کروموزوم 1000 نشانگر SNP شبیه سازی و تعداد کل QTL ها بر روی ده کروموزوم 1000 عدد در نظر گرفته شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که  میزان پیشرفت ژنتیکی در روش ارزش اصلاحی ژنومی (GBLUP) 13 درصد بیش تر نسبت به روش TBLUP برآورد شد. میزان هم خونی به روش شجره در روش GBLUP بسیار پایین تر از روش TBLUP برآورد شد هر چند که در روش هم خونی برآورد شده به کمک IBD این میزان تفاوت بسیار ناچیز بود. میزان تفاوت صحت پیش بینی ژنومی برای روشی که هم خونی به کم نشانگر برآورد شد نسبت به روش شجره، 24 واحد بیش تر به دست آمد. به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که برآورد میزان هم خونی به کم نشانگر از صحت بیش تر برخوردار بوده و تاثیر آن بر صحت پیش بینی ژنومی معنی دار بود.
    کلیدواژگان: صحت پیش بینی ژنومی، داده شبیه سازی، میزان
  • میثم مکی*، سعد گورانی نژاد، محمدامیر سیدصدر، نادر نژادمرانی صفحات 55-58
    ناباروری ازعوامل اصلی زیان اقتصادی و هم چنین تاثیر گذار بر بازده تولیدمثلی در دامداری ها می باشد. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر ناباروری در گاو های شیری می باشد. اطلاعات مورد نظر شامل وضعیت تغذیه، تعداد شکم، وضعیت زایمان، فصل زایش، جفت ماندگی و متریت از پرونده گاو های ارجاعی به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون رگرسیون لوجیستیک و مربع کای انجام شد. شانس زایمان طبیعی برای گاوهایی که از جیره غذایی مناسب استفاده می کردند 5/020 برابر گاوهایی بود که تغذیه ضعیف داشتند (0/05>p).  تاثیر وضعیت زایمان و جفت ماندگی بر ابتلا به متریت نیز معنی دار بود (0/05>p). نسبت شانس ابتلا به متریت برای گاوهایی که به سخت زایی مبتلا شده اند نسبت به گاوهایی که زایمان طبیعی داشته اند 31/419 بود. هم چنین این نسبت برای گاوهای جفت مانده نسبت به گاوهای که جفت خود را در زمان طبیعی دفع کرده اند 1/377 می باشد. توجه به عوامل مستعد کننده مانند تغذیه، سخت زایی، جفت ماندگی و متریت حتی در گاوهای بومی می تواند نقش به سزایی در کاهش ناباروری در گاو شیری داشته باشد.
    کلیدواژگان: ناباروری، تغذیه، سخت زایی، جفت ماندگی، متریت
  • حسین بابائی کورس، داود زحمتکش*، زهرا عزیزی، رستم پهلوان صفحات 59-66
    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین سن اولین زایش گله های شاخص هلشتاین با تولید شیر و ترکیبات آن بود. داده ها از 9 گله و شامل 38702 راس گاو دارای رکورد  از سال های زایش 1380 تا 1398 که توسط مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی جمع آوری شده بود جهت آنالیز استفاده شد. ارتباط بین سن اولین زایش با تولید و ترکیبات شیر با آنالیز رگرسیون تعیین شد و همبستگی صفات تولیدی و سن اولین زایش بررسی گردید. سن اولین زایش اثر معنی داری بر همه صفات مورد بررسی ازجمله تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین داشت. همبستگی بین تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین با سن اولین زایش منفی و به ترتیب برابر 0/6139-، 0/01906- و 0/07018- بود. بررسی داده های به دست آمده از گله های مورد نظر نشان داد که سن اولین زایش کم تر از 21 ماه اثر منفی روی تولید شیر و چربی و پروتئین دارد و با افزایش سن اولین زایش از 21 تا 23 ماه تولید شیر و مقدار چربی و پروتئین افزایش یافته و از 25 تا 38 ماه، مقدار چربی و پروتئین روند کاهشی نامنظمی داشت. با توجه به نتایج به دست آمده سن بهینه اولین زایش 22 ماه(21 تا 23 ماه) پیشنهاد می گردد و کاهش آن در گله ها به 22 ماه به نظر می رسد بتواند یک روش مدیریتی موثر در کاهش هزینه ها و افزایش تولید شیر باشد.
    کلیدواژگان: سن اولین زایش، تولید شیر، همبستگی، ترکیبات شیر
  • زینب نراقی راد، سید مهدی قریشی*، شهریار کارگر صفحات 67-74

    گوارش پذیری خوراک ها با استفاده از دام زنده (روش مستقیم) و یا با روش آزمایشگاهی، از جمله روش تولید گاز، اندازه گیری  می شود. این پژوهش با هدف اندازه گیری ترکیب شیمیایی و گوارش ‏پذیری آزمایشگاهی تفاله دانه خشک انار و سیلاژ تفاله انار به روش تولید گاز در گروه علوم دامی دانشگاه شیراز انجام شد. تیمارها شامل تفاله خشک دانه انار، سیلاژ تفاله دانه انار (تفاله تازه دانه انار به همراه 2 درصد اوره)، سیلاژ تفاله انار با اوره (مخلوط برابر پوسته و تفاله دانه به‏ همراه 2 درصد اوره و 3 درصد کاه گندم) و همین مخلوط سیلاژ، بدون اوره بود. ترکیب شیمیایی (پروتئین، چربی، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و اسیدی (ADF)) و حجم گاز تولیدی اندازه ‏گیری شد. یافته ها نشان دادند بیش ترین درصد پروتئین (23/33) و چربی (16/75) به ترتیب در سیلاژ مخلوط پوسته و تفاله دانه با اوره و سیلاژ تفاله دانه انار بود. تفاله دانه خشک انار دارای بیش ترین درصد NDF و ADF بود. بیش ترین میانگین حجم گاز تولیدی در 24 ساعت در تیمار تفاله دانه خشک انار بود. سرعت تولید گاز در هر ساعت (c) میان تیمار‏ها تفاوت معنی داری نداشت، اما دیگر فراسنجه ‏های تخمیر در تفاله دانه خشک انار بیش تر از دیگر تیمار‏ها بود. به طورکلی یافته ها نشان دادند تفاله دانه خشک انار با وجود NDF بالاتر، تولید گاز بالاتر و انرژی بیش ‏تری داشت. هم ‏چنین سیلاژ مخلوط پوسته و تفاله دانه با اوره، خوراک پروتئینی مناسبی است که می‏ توان از این دو پسماند انار به عنوان جایگزین بخشی از علوفه و کنسانتره جیره، در آزمایش ‏های برون‏تنی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ترکیب شیمیایی، پسماندهای انار، روش تولید گاز، سیلاژ، گوارش‏پذیری آزمایشگاهی
  • اسماعیل گنجی جامه شوران، کاوه جعفری خورشیدی*، جواد بیات کوهسار صفحات 75-86
    این پژوهش به منظور ارزیابی اثرات اسید آلی و باکتری های مولد اسید لاکتیک بر روی ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری، تولید گاز و قابلیت هضم سیلاژ تفاله گوجه فرنگی و ضایعات کدو آجیلی انجام شد. تیمارهای آزمایشی در سه تکرار برای هر زمان در کیسه های نایلونی به وزن 3 کیلوگرم به صورت دستی فشرده و به مدت 1، 3، 7، 21، 45 و 90 روز سیلو شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) مخلوط تفاله گوجه فرنگی و بقایای کدو آجیلی به نسبت 1: 1 (شاهد)، 2) شاهد + اسید استیک (1 درصد ماده خشک)، 3) شاهد + افزودنی باکتریایی تولید شده در آزمایشگاه (109×8 واحد تشکیل کلنی)، 4) شاهد + اسید استیک + افرودنی باکتریایی، بودند. نتایج نشان داد بین تیمارها شده از نظر ماده خشک در روز 7 ام  اختلاف معنی داری وجود داشت (0/05>P). بین تیمارها از نظر مقدار پروتئین خام اختلاف معنی داری وجود نداشت؛ با این حال، بیش ترین و کم ترین روند کاهشی به ترتیب مربوط به تیمار شاهد و تیمار دارای باکتری بود. از نظر مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی بین تیمارهای آزمایشی در تمامی زمان های پس از سیلو کردن اختلاف معنی داری وجود نداشت (0/05<P). غلظت نیتروژن آمونیاکی با افزایش زمان پس از سیلو کردن روند افزایشی داشت و در روزهای 1، 45 و 90 بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی داری مشاهده گردید  (0/05>P). پایین ترین مقدار pH در روز 90 پس از سیلو کردن در سیلاژ دارای افزودنی باکتریایی (3/85) مشاهده شد. تیمارهای حاوی افزودنی دارای نرخ تولید گاز بالاتری بودند، با این حال بین تیمارهای آزمایشی از نظر انرژی قابل متابولیسم و غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر اختلاف معنی داری وجود نداشت (0/05<P). بین تیمارهای آزمایشی از نظر قابلیت هضم، عامل تفکیک و تولید پروتئین میکروبی در سیلاژهای روزهای 21 و 45 اختلاف معنی داری وجود داشت. به طور کلی، نتایج نشان داد که استفاده از افزودنی های مختلف در مقایسه با تیمار شاهد تاثیر قابل ملاحظه ای بر ارزش تغذیه ای سیلاژ مخلوط تفاله گوجه فرنگی و ضایعات کدو آجیلی نداشتند.
    کلیدواژگان: سیلاژ تفاله گوجه فرنگی، سیلاژ بقایای کدو آجیلی، اسید آلی، باکتری های مولد اسیدلاکتیک، تخمیر
  • حبیب احدی، امیر کریمی*، مقصود بشارتی، وحید واحدی، نامدار کامرانی صفحات 87-94
    حفظ توان باروری در اسپرم منجمد شده دارای اهمیت بسیار بالایی می باشد. به منظور بررسی اثر عصاره درمنه (Artemisia incana) بر انجماد اسپرم، سطوح مختلف عصاره گیاه مذکور (0، 2، 4، 6، 8، 10و12 میلی لیتر بر دسی لیتر) پس از استخراج به منی رقیق شده با محیط حاوی بافر سیترات اضافه گردید. پس از خنک سازی، منی در پایوت های 0/5 میلی لیتری بسته بندی شده و تا زمان ارزیابی خصوصیات کیفی در داخل ازت مایع نگه داری شدند. در این پژوهش 4 تکرار برای هر تیمار در نظر گرفته شد و در هر تکرار برای هر تیمار 10 پایوت منجمد شد. ارزیابی زنده مانی اسپرم با استفاده از رنگ آمیزی ایوزین-نیگروزین نشان داد افزودن عصاره درمنه در سطح 4 میلی لیتر در دسی لیتر به رقیق کننده اسپرم گوسفند تاثیر مثبتی در زنده مانی اسپرم داشت. هم چنین تست محیط هایپواسموتیک به منظور بررسی یکپارچگی غشای پلاسمایی نشان داد که از لحاظ درصدی تیمار 4 میلی لیتر در دسی لیتر به رقیق کننده دارای بالاترین یکپارچگی غشا بود. بالاترین درصد جنبایی کل مربوط به تیمار حاوی 4 و پایین ترین درصد جنبایی مربوط به تیمار 10 میلی لیتر عصاره در رقیق کننده بود. بررسی شدت آسیب پراکسیداتیو با اندازه گیری مالون دی آلدهید نشان داد کم ترین میزان تولید مالون دی آلدهید مربوط به تیمار دارای 12 میلی گرم عصاره بر دسی لیتر رقیق کننده بود که به طور معنی داری نسبت به سایر گروه های آزمایشی پایین تر بود. با توجه به نتایج آزمایش حاضر به نظر می رسد استفاده از عصاره آبی درمنه در سطح 4 میلی لیتر در دسی لیتر رقیق کننده دارای اثرات مثبت بر فرآسنجه های کیفی اسپرم پس از انجماد دارد.
    کلیدواژگان: انجماد اسپرم، قوچ مغانی، عصاره آبی درمنه
  • مهدی افتخاری*، ابوالفضل زالی، سولماز ساعدی، مهدی گنج خانلو، امیررضا صفایی صفحات 95-100

    هدف از این مطالعه مقایسه عملکرد پروار و خصوصیات لاشه در بره های لری بختیاری و آمیخته های لری بختیاری-رومانوف بود. به این منظور تعداد 14 راس بره نر نژاد لری بختیاری و 14 راس بره نر آمیخته رومانوف- لری بختیاری انتخاب و عملکرد پروار آن ها به مدت 100 روز در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. بره ها در طول دوره پروار با جیره ای کاملا مخلوط حاوی 70 درصد کنسانتره و 30 درصد علوفه تغذیه شدند. خوراک مصرفی به صورت روزانه و وزن کشی به صورت ماهیانه اندازه گیری شد. در پایان دوره پروار نسبت به کشتار بره ها و تجزیه لاشه اقدام شد. نتایج حاصل از عملکرد پروار نشان داد آمیخته گری اثر معنی‏ داری بر ماده خشک مصرفی، وزن نهایی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل  نداشت. هم چنین بررسی صفات لاشه نشان داد اثر آمیخته گری بر وزن گرم لاشه، بازده لاشه و درصد شکمبه خالی، ریه، کبد و طول لاشه معنی‏دار نبود، ولی نسبت قلب، کلیه و چربی داخلی تحت تاثیر نژاد قرار گرفت (0/05 >P). هم چنین اثر ژنوتیپ بر سطح مقطع عضله راسته معنی‏ دار بود (0/05>P). آمیخته گری اثر معنی داری بر میانگین درصد سر دست، ران، سر سینه، قلوه گاه و راسته داشت (0/05>P) و سبب افزایش آن ها گردید. در مجموع اگر چه آمیخته گری اثر معنی ‏داری روی فراسنجه های مربوط به عملکرد پروار نداشت ولی سبب بهبود در نسبت اجزای لاشه شد.

    کلیدواژگان: آمیخته گری، بره، پروار، خصوصیات لاشه، رومانوف، لری بختیاری
  • لیلا اشجع زاده، مریم عیدی*، علی انیسیان صفحات 101-106
    سنگ کلیه یکی از مهم ترین بیماری های دستگاه ادراری و مهم ترین دلیل مرگ و میر ناشی از بیماری های مجاری ادراری است. شیوع بیماری سنگ کلیه در حال افزایش بوده و بنابراین نیاز به روش های درمانی موثرتر و کم خطرتر برای درمان وجود دارد. دانه خربزه برای درمان بیماری های کلیوی مانند سنگ های کلیوی و مثانه پیشنهاد شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدرواتانلی دانه خربزه بر بیان کلیوی ژن کدکننده تام هورسفال در موش های صحرایی نر مبتلا به سنگ کلیه می باشد. القاء سنگ کلیه اگزالات کلسیمی با تیمار خوراکی کلرید آمونیوم (3 روز) و اتیلن گلیکول (38 روز) در موش های صحرایی نر انجام شد. سیترات پتاسیم و عصاره هیدرواتانلی دانه خربزه به طور هم زمان با تیمار اتیلن گلیکول به مدت 38 روز به طور خوراکی تیمار شدند. پس از 38 روز، حیوانات بی هوش شده و کلیه سمت راست آن ها برای بررسی بیان کلیوی ژن کدکننده تام هورسفال به روش real-time PCR نمونه برداری شدند. نتایج نشان داد تیمار روزانه خوراکی سیترات پتاسیم و عصاره دانه خربزه موجب افزایش معنی دار بیان ژن کدکننده تام هورسفال در موش های صحرایی بیمار تجربی در مقایسه با گروه شاهد بیمار می شود (0/001>p). عصاره دانه خربزه احتمالا بیماری سنگ کلیه را توسط افزایش بیان ژن کدکننده پروتئین تام هورسفال بهبود می دهد و می تواند جایگزین سیترات پتاسیم در درمان این بیماری باشد.
    کلیدواژگان: سنگ کلیه، دانه خربزه، تام هورسفال، UMOD، موش صحرایی
  • عاطفه شمعونی*، نعمت الله رزمی صفحات 107-112

    این مطالعه با هدف بررسی ارتباط تنش گرمایی و پاسخ های فیزیولوژیکی ناشی از آن در میزان غلظت مالون دی آلدهید و آنزیم های آنتی اکسیدانی در سرم و کبد خون موش صحرایی صورت گرفت. به همین منظور 15عدد موش صحرایی جنس نر به صورت تصادفی به 3 تیمار 5 تایی تقسیم شدند. موش ها در سه تیمار شاهد (در دمای اتاق 1±24 درجه سانتی گراد به مدت 21 روز)، استرس گرمایی مزمن (در دمای 1±38 درجه سانتی گراد به مدت 21 روز، و با در معرض گیری هر روز به مدت یک ساعت از ساعت 8 صبح تا 9 صبح) و استرس گرمایی حاد (به مدت 20 روز در شرایط دمایی گروه شاهدو در روز 21 به مدت 4 ساعت از ساعت 8 صبح تا 12ظهر تحت استرس گرمایی حاد در دمای 1±38 درجه سانتی گراد)، قرار گرفتند. جهت سنجش فاکتورهای اکسیدانی و آنتی اکسیدانی سرمی شامل مالون دی آلدهید، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز از قلب 5 سی سی خون گرفته شد و سپس جهت سنجش این آنزیم   ها در بافت، کبد جداسازی و  هموژن گردید. نتایج نشان داد میزان مالون دی آلدهید بافتی در تمامی گروه ها نسبت به میزان آن در سرم افزایش قابل ملاحظه ای داشته است. در میزان گلوتاتیون پراکسیداز سرمی نیز نسبت به گروه شاهد این افزایش معنی دار بود (0/05>p). میزان آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز بافتی در گروه استرس حاد نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری مشاهده شد. نتایج بیانگر تاثیر استرس گرمایی بر میزان غلظت آنزیم های آنتی اکسیدانی است که نشانگر القای استرس اکسیداتیو جهت سازش با شرایط جدید اتفاق افتاده است.

    کلیدواژگان: استرس گرمایی، مالون دی آلدهید، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز
  • شهلا تشکر، عاطفه چمنی* صفحات 113-120

    فضای سبز شهری با دارا بودن منابع غذایی، آب و پناهگاه قادر به حمایت از تعداد قابل توجهی از پرندگان هستند. به همین دلیل، مطالعه و بررسی تعداد و نوع پرندگان موجود در پارک های شهری، می تواند در پایش سلامت این پارک ها موثر واقع گردد. به منظور مطالعه تعداد و نوع پرندگان در پارک های حاشیه زاینده رود در بهار 1398، دو ترانسکت با طول تقریبی 4/5 کیلومتر در امتداد پارک های مورد بررسی در فصل بهار مستقر گردید. فاصله نقاط نمونه برداری روی هر ترانکست 50 متر، تعداد نقاط نمونه برداری 50 نقطه و در کل 100  ایستگاه طراحی شد. تعداد و الگوی توزیع پرندگان با استفاده از روش شمارش نقطه ای در طول هر ترانسکت هر 5 دقیقه یک بار انجام شد و همه پرندگان مشاهده شده تا فاصله 50 متری ثبت شدند. با استفاده از دوربین چشمی و همین طور ردیابی صدا، پرندگان موجود ثبت و شناسایی شدند. تعداد کل گونه های مشاهده شده 41 گونه است و راسته گنجشک سانان  با 31 گونه بیش ترین فراوانی را در بین سایر راسته ها دارد. هر سه شاخص سیمپسون، شانون وینر و برلیون در پارک ناژوان، بیش ترین مقدار را به خود اختصاص می دهند. فراوانی گونه های درختی پارک ناژوان (756 درخت) بعد از پارک سعدی (1092درخت) در رتبه دوم قرار دارد. آب و هوای معتدل تر این ناحیه نسبت به داخل شهر، دوری از تنش ها و آلودگی های صوتی شهری و آرام بودن محیط را می توان دلایل وجود تنوع گونه ای بالا دانست.

    کلیدواژگان: اصفهان، برلیون، پارک شهری، سیمپسون، شانون وینر
  • الهام رحیمی ساردو، فروغ طلازاده*، رمضانعلی جعفری، مسعود رضا صیفی صفحات 121-126
    آدنوویروس کبوتر یکی از عوامل بیماری زایی کبوتران می باشد که متعلق به خانواده آدنوویریده  و جنس اوی آدنوویروس می باشد. این ویروس در کبوتران منجر به بروز دو بیماری بالینی به نام آدنوویروس تیپ 1 و تیپ 2 کبوتران می گردد. هر دو تیپ عفونت آدنوویروسی اثر زیادی را بر جمعیت کبوتران داشته و منجر به تلفات و خسارت اقتصادی در آن ها می گردد. در این مطالعه که برای اولین بار در  ایران و در استان خوزستان  انجام شد، 120 نمونه مدفوعی از کبوتران سالم و  بیمار با علایم بالینی بی حالی، بی اشتهایی، کاهش وزن همراه با اسهال آبکی سبز و زرد رنگ، در سطح شهر اهواز ، جمع آوری شد. میکروتیوب های حاوی مدفوع به صورت جداگانه به آزمایشگاه ارسال شد. DNA نمونه ها پس از جمع آوری، جهت تست PCR استخراج شد.  جهت شناسایی آدنوویروس کبوتری از یک جفت پرایمر مخصوص در آزمون PCR استفاده شد. پس از آزمایش PCR، در پنج نمونه از مدفوع کبوتران (4/16 درصد)،1-PiAdV ردیابی شد که این مطالعه، اولین ردیابی مولکولی1-PiAdV در مدفوع کبوتران در ایران می باشد. با توجه به آلودگی کبوتران شهر اهواز به  1-PiAdV، این موضوع باید در هنگام معاینات بالینی کبوترانی که دارای علایمی مانند مرگ ناگهانی، استفراغ، اسهال آبکی حاد و کاهش وزن هستند، مورد توجه قرار گیرد تا از بیماری های مشابه تشخیص تفریقی داده شود و درمان های حمایتی لازم اعمال گردد و از درمان های غیرسودمند پیشگیری به عمل آید.
    کلیدواژگان: آدنوویروس، کبوتر، PCR، اهواز
  • عباس صفری*، مرتضی جعفراوغلی، جواد احمدپناه صفحات 127-134
    یکی از عوامل تاثیرگذار بر میزان بهره وری و شاخص اقتصادی پرورش جوجه گوشتی، میزان تلفات و ماندگاری در پایان دوره رشد است. هدف از این تحقیق، بررسی میزان تلفات در گله های جوجه گوشتی و عوامل مدیریتی موثر بر آن بود. برای این منظور، اطلاعات مدیریتی 30 واحد مرغداری در سال های 1396 و 1397 جمع آوری گردید. با استفاده از تحلیل لجستیک، اثر عوامل مختلف بر میزان تلفات مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تمام اثرات عوامل مورد بررسی در مدل مثبت بوده است، که به جز عوامل فصل پرورش، تیپ ساختمان، تجربه مدیران و سطح امنیت زیستی با وجود مثبت بودن و اهمیت آن ها در درصد تلفات، معنی دار نشده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که عوامل مدیریتی در میزان تلفات و به دنبال آن میزان بهره وری اقتصادی یک واحد پرورش جوجه گوشتی اهمیت زیادی دارد.
    کلیدواژگان: جوجه های گوشتی، بازدهی اقتصادی، میزان مرگ و میر، پارامتر مدیریتی، تحلیل لجستیک
  • زهرا تهامی*، بهروز دستار، احسان اسکوییان، سید رضا هاشمی صفحات 135-142

    این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 6 تکرار و 10 قطعه مرغ در هر تکرار به منظور ارزیابی اثر سلنیوم آلی و معدنی بر صفات مرتبط با سیستم ایمنی، خصوصیات کیفی تخم مرغ، فراسنجه های خونی و تیتر آنتی بادی علیه بیماری نیوکاسل و آنفولانزا در مرغ های تخم گذار سویه های-لاین انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: تیمار شاهد (جیره پایه فاقد سلنیوم)، تیمار حاوی جیره پایه به علاوه 0/5 میلی گرم در کیلوگرم سلنیت-سدیم، تیمار حاوی جیره پایه به علاوه 1 میلی گرم در کیلوگرم سلنیت-سدیم، تیمار حاوی جیره پایه به علاوه 0/5 میلی گرم در کیلوگرم سلنیوم-متیونین، تیمار حاوی جیره پایه به علاوه 1 میلی گرم در کیلوگرم سلنیوم-متیونین بود. اثر تیمارهای آزمایشی بر صفات تخم مرغ معنی دار نشد (0/05<P). تیمار حاوی نیم و یک میلی گرم در کیلوگرم سلنیوم-متیونین سبب کاهش معنی دار آنزیم آسپارتات آمینو ترانسفراز شد (0/05>P). هم چنین تیمارهای حاوی سلنیوم آلی سبب کاهش معنی دار آنزیم آلانین آمینو ترانسفراز شدند (0/05>P). مصرف نیم میلی گرم در کیلوگرم سلنیوم-متیونین به شکل معنی داری نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی سطوح ایمونوگلوبولین G، M و A را افزایش داد (0/05>P). با این حال میزان ایمونوگلوبولین های A و M در منابع آلی و معدنی تحت تاثیر سطوح مصرف سلنیوم تفاوت معنی داری نشان نداد (0/05<P). تیتر آنتی بادی نیوکاسل تفاوت معنی داری بین تیمارهای آزمایشی نشان نداد (0/05<P). با این حال، یک میلی گرم در کیلوگرم سلنیت-سدیم به شکل معنی داری سبب کاهش تیتر آنتی بادی آنفولانزا شد (0/05>P). به طور کلی علی رغم این که مصرف منابع آلی و معدنی سلنیوم بر خصوصیات تخم مرغ بی تاثیر بوده، منابع آلی سلنیوم در مقایسه با منابع معدنی به شکل موثرتری سبب تحریک سیستم ایمنی و افزایش ایمونوگلوبولین های خون شد.

    کلیدواژگان: تیتر آنتی بادی، فراسنجه های خونی، سیستم ایمنی، سلنیوم
  • مهدی نظری، حسین دقیق کیا* صفحات 143-148
    از مهم ترین عوامل دخیل در باروری اسپرم می توان به تحرک، مورفولوژی و سلامت غشای پلاسمایی آن اشاره کرد. مطالعات حاکی از آن است که افزودن پنتوکسی فیلین می تواند از طریق افزایش تولید انرژی، تحرک اسپرم ها را افزایش دهد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر افزودن پنتوکسی فیلین به منی خروس بر فراسنجه های کیفی اسپرم  خروس بعد از 6 ساعت نگه داری در دمای 4 درجه سانتی گراد بود. نمونه های منی از 15 قطعه خروس راس 308 در سن 28 هفتگی جمع آوری شدند. پس از ارزیابی های اولیه، به منظور حذف تفاوت های فردی، نمونه های منی با یکدیگر مخلوط شدند. پس از رقیق سازی منی و افزودن سطوح مختلف پنتوکسی فیلین (PTX) (0، 0/25، 0/75، 0/5 و 1 میکرومولار)، نمونه ها در دمای 4 درجه سانتی گراد به مدت 6 ساعت نگه داری شدند. سپس، فرآسنجه های  کیفی اسپرم مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که افزودن  PTX 0/75  به طور معنی داری تحرک پیش رونده، سرعت اسپرم در مسیر طی شده، زنده مانی و سلامت غشاء اسپرم را نسبت به گروه شاهد بهبود بخشید (0/5>P). به طورکلی می توان نتیجه گرفت که داروهای مشتق متیل گزانتین نظیر پنتوکسی فیلین می تواند در مدت کوتاهی تاثیر به سزایی بر تحرک، زنده مانی و یکپارچگی غشاء پلاسمایی اسپرم خروس ایفا کنند.
    کلیدواژگان: پنتوکسی فیلین، جنبایی، پراکسیداسیون لیپید، اسپرم
  • سمانه بابویه، حسین رضا شهبازی*، سودابه مرادی صفحات 149-158
    هدف از اجرای آزمایش حاضر بررسی اثر فراوری های مختلف بر مصرف انرژی خط تولید، پارامترهای کیفی و بهداشتی دان پلت جوجه های گوشتی بود. این آزمایش در 40 تیمار و هر تیمار شامل 5 تکرار در قالب یک طرح آزمایشی فاکتوریل (2×2×2×5)، برای ارزیابی اثر دو اندازه ذرات خوراک با میانگین قطر هندسی مختلف (500 و 1000 میکرومتر)، دو نوع دمای کاندیشنینگ (80 و 85 درجه سلسیوس)، دو زمان مختلف کاندیشنینگ (40 و 120 ثانیه) و 5 نوع فرآوری (کاندیشنر عمودی، کاندیشنر عمودی + اکسپندر، اکسپندر، کاندیشنر افقی و کاندیشنر افقی + اکسپندر) انجام شد. بر طبق نتایج کم ترین مصرف انرژی در زمان ها و دماهای مختلف به کار گرفته در آزمایش، به ترتیب مربوط به فرآوری با کاندیشنر افقی + اکسپندر، اکسپندر و کاندیشنر عمودی + اکسپندر بود (0/0001>P). فراوری جیره با کاندیشنر عمودی بالاترین کیفیت را داشت (0/0001>P). هم چنین فراوری با کاندیشنر به تنهایی و یا به همراه اکسپندر توانست بار میکروبی جیره را کاهش دهد (0/0001>P). به طور کلی نتایج نشان داد که فراوری دان پلت کیفیت و ماندگاری آن را بیش تر کرده و بر کاهش بار میکروبی جیره موثر می باشد.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، پلت، فرآوری، اکسپندر، کاندیشنر
  • ایمان عسکری*، محمود شمس شرق، فیروز صمدی، سعید حسنی صفحات 159-168
    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مکمل آلی بیوترونیک و نانو کریستال سیلی مارین با و بدون فاکتور LPS بر آنالیز شیمیایی، هیستولوژی کبد و تغییرات ایمنی- سلولی و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی بود. این آزمایش به صورت فاکتوریل 4×2 در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از 192 قطعه جوجه خروس گوشتی یک روزه سویه راس 308 در 8 تیمار، 4 تکرار و 6 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل LPS در دو سطح (با و بدون LPS) و فاکتور مکمل آلی بیوترونیک و سیلی مارین نانو کریستال در 4 سطح شامل (جیره پایه،جیره پایه +مکمل آلی بیوترونیک،جیره پایه +سیلی ماربن نانو کریستال، جیره پایه+ میکس مکمل آلی بیوترونیک و سیلی مارین نانو کریستال بر حسب گرم در کیلوگرم) بود. نتایج نشان دادند که استفاده از مکمل آلی بیوترونیک و نانو کریستال سیلی مارین و میکس آن ها باعث کاهش معنی دار آنزیم های کبدی ALT ,AST و در صد ضایعه تقسیم میتوز شدند (0/05>P). استفاده از سیلی مارین نانو کریستال و مکمل آلی بیوترونیک تاثیر معنی داری بر فاکتورهای کبدی از جمله تعداد هپاتوسیت، قطر هپاتوسیت و اندازه سینوزویید داشت ولی بر قطر هسته هپاتوسیت تاثیر معنی داری نداشت. LPS توانست به طور معنی داری میزان فراسنجه های خونی و آنزیم های ایمنی سلولی را تغییر دهد (0/05>P). مکمل آلی بیوترونیک و نانو کریستال سیلی مارین و میکس آن ها توانستند به طور معنی داری این تغییرات را بهبود ببخشند (0/05>P). به طور کلی نتایج این مطالعه نشان دادند که استفاده از مکمل آلی بیوترونیک و نانو کریستال سیلی مارین و  مخصوصا میکس آن ها باعث بهبود عملکرد فاکتورهای کبدی و آنزیم های شیمیایی و ایمنی و فراسنجه های خونی  شد.
    کلیدواژگان: مکمل بیوترونیک، سیلی مارین، هیستولوژی، فراسنجه های خونی، عملکرد شیمیایی، جوجه های گوشتی
  • احمد امیری، محسن دانشیار*، محمدعلی بهروزلک صفحات 169-178
    این پژوهش برای بررسی اثرات سطوح مختلف مخلوط پودر نعناع فلفلی و رزماری بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه های بیوشیمیایی خون بلدرچین های ژاپنی تحت تنش القایی با دگزامتازون با استفاده از 96 قطعه پرنده ماده در یک طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (بدون تزریق)، تزریق آب مقطر، تزریق 0/4 میلی گرم دگزامتازون و تیمارهای حاوی 0/25، 0/5 و 1 درصد از مخلوط گیاهی نعناع فلفلی و رزماری تحت تنش با تزریق 0/4 میلی گرم دگزامتازون بودند. نتایج نشان داد که تزریق دگزامتازون به ترتیب افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک را کاهش و افزایش داد، در حالی که افزودن 1 درصد مخلوط گیاهی میزان عملکرد این شاخص ها را از سن 29 تا 35 روزگی بهبود بخشید. بلدرچین های تحت تنش تزریق با 0/4 میلی گرم دگزامتازون به تنهایی و یا همراه با دریافت سطوح 0/25، 0/5 و 1 درصد از مخلوط گیاهی مقادیر آلانین آمینوترنسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز سرم بالاتری را در سن 35 روزگی داشتند. هم چنین استفاده از 0/4 میلی گرم دگزامتازون همراه با سطح 1 درصد از مخلوط گیاهی میزان مالون دی آلدیید سرم را در مقایسه با شاهد و تزریق با آب مقطر، تزریق با 0/4 میلی گرم دگزامتازون و تحت تزریق با 0/4 میلی گرم دگزامتازون به همراه مصرف 0/25 درصد مخلوط گیاهی کاهش داد. به طور کلی نتایج آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از مخلوط 1 درصد پودر گیاهی نعناع فلفلی و رزماری می تواند بخشی از اثرات نامطلوب تزریق دگزامتازون در بلدرچین های ژاپنی تحت تنش با دگزامتازون را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: بلدرچین های ژاپنی، دگزامتاون، رزماری، فراسنجه های خونی، عملکرد، نعناع فلفلی
  • حسین سلطانی رابر، مهدی خدایی مطلق*، ایمان حاج خدادادی، محمدحسین مرادی صفحات 179-186
    این آزمایش با هدف بررسی تاثیر افزودن پودر اکلیل کوهی (Rosmarinus officinalis) به همراه روغن کنجد و سویا بر تغییرات ریخت   شناسی روده، کیفیت گوشت و برخی از شاخص های خونی در بلدرچین ژاپنی طراحی شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی  با 6 تیمار،4 تکرار و در هر تکرار 15 قطعه بلدرچین گوشتی به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) روغن کنجد + سطح صفر اکلیل کوهی  2) روغن کنجد + سطح یک اکلیل کوهی  3) روغن کنجد + سطح دو اکلیل کوهی  4) روغن سویا + سطح صفر اکلیل کوهی  5) روغن سویا + سطح یک اکلیل کوهی  6) روغن سویا + سطح دو اکلیل کوهی. در روز 35 انجام آزمایش از هر پن دو عدد بلدرچین (نر و ماده) نزدیک به میانگین وزنی جمعیت انتخاب گردید هر بلدرچین به صورت دستی پوست کنده و تفکیک لاشه و توزین شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین تیمارهای آزمایشی برای وزن سر، وزن ران، وزن پانکراس، وزن قلب، وزن سنگدان و وزن بیضه وجود نداشت. اما اثر روغن کنجد بر صفات مذکور بیش تر از روغن سویا بود (0/05>P). در فراسنجه های خونی، میزان اوره با افزایش سطح اکلیل کوهی به طور معنی داری کاهش یافت (0/05>P). تفاوتی بین pH گوشت در بین گروه آزمایشی متفاوت نبود. شاخص تیوباربیتوریک اسید (TBA) در بین تیمارهای آزمایشی (سطوح روغن) اختلاف معنی دار وجود داشت (0/05>P). در شاخص افت ناشی از پخت اختلاف معنی داری بین تیمارهای آزمایشی نبود. در شاخص افت ناشی خونابه در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری وجود نداشت. استفاده از پودر اکلیل کوهی به همراه روغن کنجد در جیره، سبب بهبود صفات لاشه شد.
    کلیدواژگان: فراسنجه خونی، روغن، تیوباربیتوریک اسید، بلدرچین
  • احمدرضا حیدرپور، محمدرضا اشرف زاده*، رسول زمانی احمدمحمودی صفحات 187-196
    این مطالعه با هدف مدل سازی زیستگاه های مطلوب و ارایه توصیه های حفاظتی برای مار آبی چلیپر (Natrix tessellata) در استان چهارمحال و بختیاری انجام پذیرفت. در این پژوهش، از الگوریتم بی نظمی بیشینه به منظور شناسایی زیستگاه های مطلوب این گونه در سراسر استان استفاده شد. معیار AUC برای مدل سازی پراکنش زیستگاه های مطلوب در حدود 0/90 به دست آمد. بر اساس یافته ها، کم تر از سه درصد استان (حدود 400 کیلومترمربع) به عنوان زیستگاه با مطلوبیت زیاد (0/6<) برآورد شد. در حالی که به نظر می رسد این گونه در مناطق مرکزی استان پراکنش بیش تری دارد، اما زیستگاه های مطلوب آن در تمامی شهرستان های استان قابل مشاهده هستند. هم چنین، حدود 7/60 درصد (30/33 کیلومترمربع) از زیستگاه های با مطلوبیت زیاد (0/6<) این گونه به وسیله شبکه حفاظتی (شامل مناطق حفاظت شده و شکار ممنوع) پوشش داده شده است. متغیرهای فاصله تا رودخانه (38/8 درصد)، ارتفاع از سطح دریا (17/1 درصد)، فاصله تا زمین های کشاورزی (14/2 درصد) و فاصله تا مناطق جنگلی (8/9 درصد) بالاترین مشارکت (79 درصد) را در مدل سازی پراکنش زیستگاه های مار چلیپر داشتند. در نهایت، توصیه های حفاظتی به منظور مدیریت و حفاظت بهتر جمعیت های چلیپر پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: مطلوبیت زیستگاه، متغیرهای محیطی، مار آبی چلیپر، شبکه حفاظتی، زاگرس مرکزی
  • فریبا رادمنش، نصرالله رستگار پویانی، رسول کرمیانی* صفحات 197-206
    مطالعات مربوط به عملکرد ساختارها برای ایجاد ارتباط بین ریخت شناسی و رفتار موجودات بسیار مهم است، اما هنوز هم برای لاک پشت های خشکی زی اطلاعات کمی از جزییات تشریحی بدن آن ها است. درجاتی از تنوع در استخوان شناسی جمجمه در سایر گونه های دیگر لاک پشت دیده می شود که می تواند در Testudo graeca نیز قابل توجه به نظر برسد. مطالعه حاضر اولین شرح مفصل از اجزای جمجمه Testudo graeca، یا لاک پشت مهمیزدار مدیترانه ای ارایه می دهد که در نواحی مختلف ایران وجود دارد. در این پژوهش از چهار نمونه جمع آوری شده از زیستگاه های منطقه دینور و چهارزبر در استان کرمانشاه استفاده شد. با استفاده از شیوه نامه های رایج برای پاک سازی استخوان ها، جمجمه ها جدا و پاک سازی شد و توسط اسکنر اسکن صورت گرفت و با استفاده از لوپ مجهز به دوربین دیجیتالی عکس برداری انجام شد. جمجمه Testudo graeca دارای ساختاری ویژه استخوانی مشتمل بر 49 (22 جفت و 5 استخوان منفرد) استخوان است با یک سقف جمجمه صاف، بسیاری از عناصر جمجمه ای به شدت پهن و یک جمجمه عصبی فشرده که احتمالا نتیجه عملکردی ناشی از سبک زندگی است، نتایج نشان می دهد که تنوع خاص در استخوان شناسی جمجمه مانند ابعاد، شکل، محل قرار گیری و مفصل بندی می تواند تاثیر در رفتار تغذیه ای جانور داشته باشد.
    کلیدواژگان: Testudo graeca، استخوان شناسی، جمجمه، استان کرمانشاه، ایران
  • فاطمه حجازی، حاجی قلی کمی*، زین العابدین محمدی صفحات 207-216

    تغییرات دامنه پراکنش جمعیت های دوزیستان از جمله وزغ ها عمدتا در ارتباط با تغییرات محیطی بوده و بقای بسیاری از آن ها توسط عوامل بوم شناختی و انسانی در معرض خطر قرار می گیرند. وزغ تالشی Bufo eichwaldi یکی از گونه های آسیب پذیر با دامنه پراکنش محدود می باشد که در شمال ایران و جنوب شرق جمهوری آذربایجان پراکنش یافته است. اخیرا سازمان جهانی حفاظت از منابع طبیعی (IUCN) این گونه را جزو گونه های آسیب پذیر معرفی کرده که نشان دهنده تهدید جمعیت ها و زیستگاه های این گونه در جنگل های هیرکانی حاشیه جنوبی خزر توسط عوامل طبیعی و انسانی است. به همین منظور، در این مطالعه تغییرات و مطلوبیت زیستگاه وزغ تالشی با استفاده از 52 نقطه حضور و 20 متغیر زیستی اقلیمی با روش حداکثر آنتروپی توسط نرم افزار MaxEnt مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج مدل سازی زمان حال وزغ تالشی نشان می دهد که پراکنش و زیستگاه مطلوب وزغ تالشی در جنگل های هیرکانی جنوب خزر عمدتا توسط چهار عامل میانگین دمای سردترین فصل، فصلی بودن دما، حداقل دمای سردترین ماه و میزان بارش سردترین فصل تحت تاثیر قرار می گیرد. هم چنین نقشه ها و مدل های حاصل از این مطالعه در مقایسه با نقشه های پراکنش این گونه در گذشته، بیانگر قطعه قطعه شدن زیستگاه وزغ تالشی در جنگل های هیرکانی، پراکنش لکه ای جمعیت های آن و در نتیجه کاهش احتمالی جمعیت های آن می باشد که نشان می دهد پراکنش وزغ تالشی درجنگل های هیرکانی جنوب خزر، نسبت به دهه های اخیر به دلیل عواملی مانند تغییرات اقلیمی و دخالت های انسانی دچار انقباض گشته است، که این امر لزوم حفاظت از این گونه ارزشمند را بیش تر از گذشته مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مطلوبیت زیستگاه، Bufo eichwaldi، دوزیستان، MAXENT، تغییرات اقلیمی
  • روح الله برزگر، مسعود فرخ روز*، حسین خارا، علیرضا شناورماسوله، محدثه احمدنژاد صفحات 217-230
    گیاه حنا (Lawsonia inermis) حاوی ترکیباتی نظیر کربوهیدرات ها، پروتئین ها، فلاونوییدها، تانن ها، فنول ها، آلکالوییدها، ترینوییدها، کویینون ها، کومارین ها، گزانتون ها و اسیدهای چرب است. در تحقیق حاضر، اثرات ضدعفونی کنندگی عصاره گیاه حنا در مقایسه با سولفات مس (CuSo4.5H2O) و تاثیر بر بافت آبشش و کبد تاس ماهی سیبری (Acipenser baerii) بررسی شد. 500 قطعه تاس ماهی سیبری 15 گرمی انتخاب شدند. ابتدا LC50 و سپس میزان حداکثر غلظت مجاز (MAC) عصاره گیاهی حنا تعیین شد. آنگاه، 6 تیمار، هر یک با 3 تکرار طراحی شدند. در تیمارهای 1 تا 4، مقادیر MAC و هم چنین، 25%، 50%، و 75% از MAC و در تیمار 5 از سولفات مس به میزان 0/07 میلی گرم در لیتر استفاده شد. تاس ماهیان سیبری برای مدت 4 روز (96 ساعت) تحت تاثیر ترکیبات با غلظت های تعیین شده قرار گرفتند. بار باکتریایی و قارچی آبشش و پوست با کشت نمونه به ترتیب در محیط های کشت TSA و SDA شمارش شد. بررسی آسیب های بافتی پس از تهیه مقاطع بافتی از بافت آبشش و کبد ماهی انجام گردید. نتایج نشان داد که از نظر بار باکتریایی و قارچی پوست و آبشش پس از سولفات مس، بهترین (کم ترین) مقادیر در تیمارهای 2 (%25 MAC value حنا) و 3 (%50 MAC value حنا) مشاهده شد. از نظر ضایعات بافت آبشش و کبد، کم ترین آسیب بافتی در تیمارهای 2 (%25 MAC value حنا) و 3 (%50 MAC value حنا) مشاهده شد و سایر تیمارها دارای بیش ترین ضایعات بافتی بودند. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که تیمارهای 2 (%25 MAC value حنا) و 3 (%50 MAC value حنا) می توانند جایگزین مناسبی برای سولفات مس باشند.
    کلیدواژگان: گیاه حنا (Lawsonia inermis)، سولفات مس (CuSo4.5H2O)، تاس ماهی سیبری (Acipenser baerii)، بافت شناسی، بار باکتریایی و قارچی
  • پیمان گیلانی، سید یوسف پیغمبری*، پرویز زارع، سید مصطفی عقیلی نژاد، مجتبی پولادی صفحات 231-238

    این مطالعه با هدف بررسی تعداد، ترکیب صید و صید به ازای واحد تلاش (CPUE) ماهیان مولد خاویاری در چهار صیدگاه استان گلستان انجام گرفت. نمونه برداری و جمع آوری اطلاعات ماهیان مولد خاویاری به صورت فصلی با استفاده از تورهای گوشگیر با اندازه چشمه 150 میلی متر از پاییز 1397 تا پاییز 1398  انجام گردید. مجموعا پنج گونه ماهی خاویاری شامل قره برون (Acipenser persicus)، فیل ماهی (Huso huso)، چالباش (Acipenser gueldenstaedtii)، شیپ (Acipenser nudiventris) و اوزون برون (Acipenser stellatus) در دوره نمونه برداری صید گردیدند. بیش ترین مقدار وزن ماهیان خاویاری صید شده در فصل پاییز 98 (946 کیلوگرم) و کم ترین مقدار در فصل بهار 98 (242 کیلوگرم) مشاهده گردید. بیش ترین مجموع وزن صید و میزان تلاش صیادی در فصل پاییز 1398به مولد نر قره برون (به ترتیب با 389 کیلوگرم و 9/0 گرم در واحد تلاش) و کم ترین مقادیر به مولد ماده رسیده اوزون برون (به ترتیب با 13 کیلوگرم و 03/0 گرم در واحد تلاش) تعلق داشت. بر اساس نتایج آزمون کای اسکویر، تاثیر مجزا و هم زمان زمان و مکان نمونه برداری بر تعداد ماهیان مولد قره برون صید شده معنی دار بود (0/05>P).

    کلیدواژگان: مولد خاویاری، تلاش صیادی، تور گوشگیر، دریای خزر، استان گلستان
  • رضا نهاوندی*، سعید تمدنی جهرمی، فروغ بیاتی، سجاد پورمظفر، محسن گذری صفحات 239-244
    این تحقیق با هدف شناسایی مولکولی و با استفاده از ژن سیتوکروم اکسیداز دو گونه از ماهیان زینتی بومی ایران به نام های آفانیوس زاگرس (Aphanius vladykovi) و آفانیوس گنو(Aphanius ginaonis) انجام گردید. تعداد پنج نمونه از هر گونه ماهیان مورد نظر از مناطق، پارک سرچشمه (شهر الونی، استان چهارمحال و بختیاری) و چشمه گنو (بندرعباس) جمع آوری گردید و پس از شناسایی از نظر مرفولوژیک و استخراج DNA، توالی یابی گردیدند. سپس با استفاده از نرم افزار BioEdit و در پایگاه NCBI میزان همولوژی توالی های به دست آمده سنجیده شد. آنالیز درخت تکاملی به روش نزدیک ترین هم جواری و پارسیمونی بر اساس مدلKimura 2-parameter با استفاده از نرم افزار مگا انجام گردید. نتایج نشان داد این گونه ها در نواحی مختلف استان فارس (A. vladykovi) و کشور ترکیه از لحاظ ژنتیکی به هم نزدیک بوده و یک کلاید را با دو خوشه خواهری در کنار گونه های متعلق به عرض های شمالی تر از کشور ترکیه مانند: Aphanius anatoliae، Aphanius sureyanus، Aphanius maeandricus و هم چنین Aphanius iconii تشکیل می دهند. بیش ترین اختلاف ژنتیکی در بین نمونه های آفانیوس زاگرس از چشمه پارک سرچشمه  و آفانیوس سوریانوس از کشور ترکیه قابل مشاهده است که با توجه به شکاف عمیق جغرافیایی بین مناطق یاد شده دور از انتظار نبود. در ضمن گونه آفانیوس گنو در یک کلاید جداگانه با فاصله ژنتیکی زیاد خود را نشان می دهد. عوامل مختلف زمین شناختی باعث شد که ماهی گنو با اختلاف زیاد خود را از دیگر گونه مورد مطالعه جدا و در منطقه هرمزگان مستور نماید. در نتیجه جریان ژنی بین این منطقه و دیگر مناطق متوقف شده و باعث گردید که ماهی آفانیوس گینونیس به صورت یک گونه منحصر به فرد باقی بماند.
    کلیدواژگان: آفانیوس زاگرس (Aphanius vladykovi)، آفانیوس گنو (Aphanius ginaonis)، ژن سیتوکرم اکسیداز، توالی یابی
  • محمدحسین گرجیان عربی*، محمدحسین سینکاکریمی، حسین علی یونسی صفحات 245-252
    در این تحقیق، طی یک نمونه برداری در تابستان 1398 در حوزه جنوبی دریای خزر، در مجموع 90 عدد کیلکای معمولی Clupeonella cultriventris شامل 30 نمونه از هر ایستگاه بندرامیرآباد، بابلسر و بندر انزلی صید و 23 صفت ریخت سنجی مورد مطالعه قرار گرفت. داده های ریخت سنجی قبل از تجزیه و تحلیل به جهت کاهش خطا حاصل از رشد آلومتریک استاندارد شدند.طبق نتایج به دست آمده میانگین ضریب تغییرات صفات ریخت سنجی در کیلکای معمولی در ایستگاه بندرامیرآباد، بابلسر و بندر انزلی  به ترتیب 9/34، 8/77 و 11/03 درصد بود. نتایج 23 صفت ریخت سنجی در بین جمعیت های ماهی، نشان از اختلاف معنی دار این صفات در بین سه منطقه مورد بررسی بود (P≤0.05)، به طوری که ایستگاه بندرانزلی با دو ایستگاه بابلسر و بندرامیرآباد از لحاظ 20 صفت ریخت سنجی اختلاف داشتند و بین ایستگاه بابلسر و بندر امیرآباد میزان اختلاف در حد 3 صفت ریخت سنجی بود.با کمک روش تجزیه به مولفه های اصلی 7 فاکتور که نشان دهنده 74/924 درصد تنوع صفات بودند، جدا گردید. ماهیان ایستگاه بابلسر دارای هم پوشانی از لحاظ صفات ریخت سنجی با دو ایستگاه بندرامیرآباد و بندرانزلی می باشند ولی بین دو ایستگاه بندرامیرآباد و بندرانزلی هم پوشانی دیده نشد و لذا می توان تفکیک بین این دو جمعیت را اظهار نمود. در این تحقیق جدایی جغرافیایی به عنوان تاثیرگذارترین عامل در اختلافات ریخت سنجی بین ماهیان سه منطقه مورد بررسی قلمداد می گردد.
    کلیدواژگان: تنوع ریختی، جمعیت، کیلکای معمولی، تجزیه به مولفه های اصلی، دریای خزر
  • سید احمدرضا هاشمی*، احمدرضا جبله، آذرماه غلام پور، سجاد پورمظفر صفحات 253-260
    تعیین خصوصیات جمعیتی از مهم ترین شاخص ها در بررسی وضعیت و مدیریت ذخایر گونه های مهم تجاری محسوب می شود. در این تحقیق روند صید و خصوصیات جمعیتی ماهی تون چشم درشت (T. obesus) با جمع آوری اطلاعات از 4 منطقه تخلیه صید در سواحل استان سیستان و بلوچستان شامل بریس، رمین، پزم و کنارک تخمین زده شد. در این مطالعه در مجموع بیش از 888 ماهی در ایستگاه های تعیین شده، مورد بیومتری قرار گرفت.شاخص های رشد به ترتیب شامل طول بی نهایت  L∞ = 113 سانتی متر، ضریب رشد K = 0/45 (yr-1)، مرگ ومیر طبیعی M= 0/71(yr-1)، مرگ ومیر صیادی F = 0/15 (yr-1)، مرگ ومیر کل Z = 0/86 (yr-1) و ضریب بهره برداری E = 0/18 (yr-1) و زمان طول صفر به ترتیب 0/18- =to محاسبه شد. تولید نسبی و بیوماس نسبی به ازای احیاء به ترتیب Y '/ Rp =0/02, B' / Rp = 0/70 و نرخ بهره برداری 1 /0 =U برای این گونه برآورد گردید. این تحقیق نشان می دهد که میزان برداشت سالانه از ذخیره ماهی تون چشم درشت کم تر از حد بهینه خود بوده و می توان به مدیران شیلاتی کشور پیشنهاد داد برای بهره برداری بیش تر از این گونه، به خصوص در نواحی آب های بین المللی، برنامه ریزی های لازم صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: تون چشم درشت، خصوصیات جمعیتی، سیستان و بلوچستان
  • آذرماه غلام پور*، عبدالرحیم مرادی صفحات 261-266
    تحقیق حاضر با هدف بررسی روند تغییرات صید، شاخص های تنوع ماهیان پلاژیک و دمرسال در استان بوشهر طی سال های 1383 تا 1395 صورت گرفت. در این تحقیق حدود 50 گونه شامل کف زیان، سطح زیان ریز و سطح زیان درشت از اسکله های شهرستان بوشهر، جمع آوری شد. روند صید این گونه ها در این دوره ده ساله به کمک آزمون پیرسون، سری زمانی و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه معنی داری بین حجم صید و میزان ذخایر وجود ندارد اما رابطه معنی داری بین زمان و میزان صید وجود دارد. پس از تایید آزمون پیرسون و تایید رابطه منفی بین زمان و صید در ادامه نتیجه آزمون تجزیه واریانس نشان داد رابطه خطی بین زمان و میزان صید وجود ندارد و نمودار شکسته است. نتایج نشان داد میزان صید گونه های کف زی و پلاژیک طی سال های 81 تا 85 روند افزایشی در استان بوشهر داشته و از آن به بعد این روند با نوساناتی رو به کاهش همراه بوده که عمدتا به دلیل کاهش تلاش صیادی روی ذخایر این گونه بوده است. هم چنین نتایج نشان داد صید کل آبزیان در استان بوشهر از 35299 تن در سال 1383 با رشد تقریبا 65 درصدی به 50100 تن در سال 1394 رسیده است. بررسی شاخص CPUA، کاهش فراوانی گونه های با اهمیت اقتصادی زیاد را در سال های اخیر نشان داد.
    کلیدواژگان: CPUA، ماهیان دمرسال، ماهیان پلاژیک، شاخص تنوع، بوشهر
  • ابراهیم متقی، غلامرضا رفیعی *، علیرضا میرواقفی، عیسی ابراهیمی، باقر مجازی امیری صفحات 267-276

    هدف از این مطالعه، بررسی اثر افزایش مواد معدنی جیره بر شاخص های رشد و تغییر فلور باکتریایی روده و سلامتی ماهی تیلاپیای (Oreochromis sp) در یک سازگان مدار بسته بود. به این منظور 180 قطعه ماهی تیلاپیا  با متوسط وزن 3/8±30 گرم به 9 واحد آزمایشی معرفی گردید (3 واحد آزمایشی برای هر تیمار). تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف 0، 25 و 75 درصد غلظت مواد مغذی در جیره غذایی با توجه به براورد نیاز گیاه در یک دوره پرورش در سیستم هیدروپونیک معمولی طراحی گردید. پس از طی 70 روز، از ساقه دمی 5 ماهی از هر تیمار خونگیری به عمل آمد و بافت روده جهت بررسی فلور باکتریایی و بافت شناسی نیز نمونه برداری گردید. نتایج به دست آمده حاکی از تغییر معنی دار (0/05>P) تعداد کل باکتری های روده تنها در تیمار حاوی 75 درصد مواد معدنی در مقایسه با سایر تیمارها بود (0/05>P). نتایج نشان داد که جیره های حاوی مواد معدنی  تاثیر معنی داری بر شاخص های بافت شناسی روده نظیر طول و قطر پرز، تعداد سلول های لوکوسیت و تعداد سلول های جامی دارد. به طور کلی، رشد و توسعه اپیتلیوم روده، احتمالا با فزایش مواد معدنی در جیره تیلاپیا، شرایط زیستی بهتری را برای این ماهی ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: میکروفلور روده، جیره غذایی، مواد معدنی، ماهی تیلاپیای نیل، کیفیت آب
  • سید احمدرضا هاشمی، پریا اکبری*، محمود حافظیه صفحات 277-282

    امروزه باتوجه به سرعت زیاد تقاضای جهانی برای غذا، ماهی سی باس آسیایی به دلیل رشد سریع و توانایی سازگار شدن در شرایط محیطی مختلف از بهترین ماهیان پرورشی در بازارهای داخلی و خارجی می باشد. تحقیق حاضر، به منظور بررسی اثر تراکم بر عملکرد رشد، تغذیه و درصد بقاء ماهی سی باس آسیایی (Lates calcarifer) در استخر های خاکی سایت گوآتر به مدت 6 ماه صورت گرفت. در این مطالعه، ذخیره سازی از فروردین تا شهریور 1398 در دو تراکم متفاوت: 0/5 عدد در متر مربع یا 900 عدد ماهی در هر استخر با مساحت 1800 متر مربع و یک عدد ماهی در مترمربع یا 1800 عدد ماهی با وزن اولیه 60 گرم در هراستخر با مساحت مشابه با دو تکرار صورت گرفت. فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب، دما، اکسیژن، pH و شوری به صورت مداوم، زیست سنجی به صورت ماهانه مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله، در پایان آزمایش، بیش ترین میزان میانگین رشد روزانه (0/78±4/8گرم) و میانگین رشد ماهانه (13/6±141/5 گرم) و میانگین افزایش رشد ماهانه (7/7±60 درصد) در استخر با تراکم 0/5 عدد در هر متر مربع مشاهده شد (0/05>p). میانگین ضریب تبدیل غذایی و درصد بازماندگی استخرها با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشت (0/05<p) در مجموع بر اساس نتایج این تحقیق، تراکم 900 عدد ماهی سی باس در استخر خاکی با مساحت 1800 متر مربع به منظور بهبود شاخص های رشد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تراکم، ماهی سی باس آسیایی، شاخص رشد، درصد بازماندگی
  • بهاره شکوهیان قهفرخی، رقیه صفری*، محمدرضا ایمانپور، علی جافر صفحات 283-286
    مس یکی از فلزات سنگین است که در پرورش آبزیان برای از بین بردن جلبک ها و هم چنین در پیشگیری و درمان برخی از بیماری های ماهی به کار می رود. در این پژوهش اثرات غلظت های تحت کشنده سولفات مس بر بافت تخمدان ماهی گورخری در مواجهه 30 روزه مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 270ماهی ماده بامیانگین وزنی 0/05±0/3 گرم در 2 تیمار تحت کشنده سولفات مس 0/02 و 0/04 میلی گرم بر لیتر و تیمار شاهد با 3 تکرار قرار گرفتند. در پایان دوره نمونه برداری از بافت گناد ماهیان انجام و مقاطع بافتی تهیه شد. نتایج نشان داد که در تیمار شاهد، بافت تخمدان طبیعی و اکثر تخمک ها در ابتدا و انتهای مرحله چهارم رسیدگی جنسی بودند. در تیمار 0/02 میلی گرم بر لیتر تخمک ها در مرحله دوم و سوم رسیدگی جنسی مشاهده شدند. در تیمار 0/04 میلی گرم بر لیتر، رشد ناچیز تخمدان مشاهده و تخمک ها عمدتا در مرحله دوم رسیدگی جنسی و تعداد محدودی در ابتدای مرحله سوم رسیدگی جنسی خود قرار داشته و فولیکول های آترتیک در بافت تخمدان مشاهده شد. این روند رسیدگی نشان دهنده کاهش رشد تخمک با افزایش غلظت سولفات مس می باشد.
    کلیدواژگان: سولفات مس، تخمدان، ماهی گورخری
  • ابوالحسن راستیان نسب* صفحات 287-294
    معضل آلودگی منابع آب های جاری به فلزات سنگین، ضرورت سنجش فلزات سنگین در ماهیان را که در چرخه غذایی به اکوسیستم انسانی می رسد، دو چندان نموده است. این تحقیق به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین (سرب، جیوه و کادمیوم) در رسوبات و ماهیان قزل آلای پرورشی در حاشیه رودخانه بشار در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام شد. به منظور اندازه گیری میزان عناصر سنگین ذکر شده در رسوبات رودخانه در محدوده ورودی دو مزرعه پرورشی قزل آلای رنگین کمان در منطقه سفلی رودخانه بشار و پایین دست شهر یاسوج و نیز بافت عضله ماهیان پرورشی این دو مزرعه نسبت به نمونه گیری تصادفی اقدام گردید. تعداد کل نمونه های رسوبات و عضله ماهی مزارع پرورش ماهی مورد نظر 64 نمونه (32 نمونه رسوب و 32 نمونه ماهی) می باشد. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه و آماده سازی نمونه ها، از دستگاه جذب اتمی  مطابق با روش استاندارد برای تعیین غلظت عناصر سنگین استفاده گردید. میانگین غلظت فلزات سنگین جیوه، کادمیوم و سرب در عضله ماهیان مزارع حاشیه رودخانه بشار به ترتیب 0/04±0/12، 0/0015±0/0041 و 0/01±0/08 میلی گرم در کیلوگرم می باشد. غلظت عناصر سنگین جیوه، کادمیوم و سرب در عضله ماهیان قزل آلای پرورشی حاشیه رودخانه بشار کم تر از حد مجاز استاندارد جهانی FAO ،EC ،MAFF و FDA می باشد. بر اساس نتایج این بررسی، ماهیان پرورشی مزارع حاشیه رودخانه بشار در وضعیت کنونی جهت مصارف انسانی سالم و بدون آلودگی به فلزات سنگین می باشند.
    کلیدواژگان: عناصر سنگین، ماهی قزل آلا، رودخانه بشار
  • مهرناز مبینی کشه، عمار صالحی فارسانی، مهدی شمسایی مهرجان، سید پژمان حسینی شکرابی* صفحات 295-302
    این مطالعه به منظور تغییر جنسیت ماهیان قزل آلای رنگین کمان ماده به نر با تجویز خوراکی هورمون 17-آلفا متیل تستوسترون انجام شد. برای این منظور تعداد 12000 قطعه لارو ماهی قزل آلا از شروع تغذیه فعال به مدت 60 روز با خوراک حاوی 0 (شاهد)، 0/5، 1، 1/5 و 2 میلی گرم هورمون در کیلوگرم خوراک تغذیه شدند. شاخص های رشد و بازماندگی در تیمارهای مختلف طی این بازه زمانی ارزیابی شد. علاوه بر این تیمارها تا زمانی که غدد جنسی آن ها رشد یافته و به مرحله تکثیر برسند، با غذای تجاری فاقد هورمون به مدت 18 ماه تغذیه شدند. تغییر جنسیت ماهیان با نمونه برداری از باله دمی 120 قطعه بچه ماهی (میانگین وزن 2 گرم) توسط پرایمرهای اختصاصی طراحی شده و انجام آزمایش PCR صورت گرفت. نتایج مربوط به فاکتورهای رشد بچه ماهیان نشان داد که اختلاف معنی داری در این شاخص ها در بین تیمارها وجود ندارد (0/05<P). ماهیان هورمون تراپی شده نسبت به تیمار شاهد (1/1±82/2) درصد بازماندگی کم تری داشتند (0/05>P). با کالبدگشایی مولدین و مشاهده مستقیم اندام های جنسی با افزایش غلظت هورمون از غلظت 0/5 به 2 میلی گرم در کیلوگرم نسبت تغییر جنسیت مولدین ماده به نر افزایش یافت (0/05>P). نتایج این مطالعه نشان داد که بالاترین نسبت مولدین نر XX (96/0±1/0 درصد) در ماهیان تغذیه شده با غلظت 2 میلی گرم هورمون 17-آلفا متیل تستسترون در کیلوگرم خوراک حاصل شد. هم چنین آزمون PCR از اختصاصیت لازم جهت شناسایی تغییر جنسیت بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان به عنوان یک روش غیر تهاجمی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: هورمون 17-آلفا متیل تستوسترون، تمام ماده، نر XX، واکنش زنجیره ای پلی مراز
  • آذین آذری، مهدی شمسایی مهرجان*، مصطفی تاتینا، هومن رجبی اسلامی صفحات 303-308
    آثار افزودنی خوراکی سدیم پروپیونات به عنوان یک اسیدی فایر بر برخی شاخص های رشد، بقاء و ایمنی سرم ماهی قرمز، طی مطالعه حاضر بررسی گردید. در این مطالعه تعداد 240 قطعه ماهی با میانگین وزن اولیه 0/75±7/2 گرم به طور تصادفی در 12 آکواریوم توزیع شدند. ماهی ها با سطوح 0 (شاهد)، 1 و 2 درصد سدیم پروپیونات در خوراک برای 60 روز غذادهی شدند. نتایج نشان داد که میزان وزن کسب شده، درصد افزایش وزن، نرخ رشد ویژه، ضریب وضعیت و نرخ بقاء در ماهی های تیمار شده به طور معنی داری بالاتر از گروه شاهد بود (0/05>P). درحالی که بیش ترین مقدار ضریب تبدیل غذایی در گروه شاهد دیده شد (0/05>P). هم چنین، بیش ترین میزان ایمونوگلوبولین M سرم (64/11±9/0 میلی گرم/لیتر) و لیزوزیم (61/03±15/1 میکروگرم/میلی لیتر/دقیقه) در تیمار سدیم پروپیونات 2 درصد مشاهده شد که از سایر تیمارها بهتر بود (0/05>P). بر اساس نتایج این پژوهش، به کارگیری 2 درصد سدیم پروپیونات در خوراک ماهی قرمز به عنوان یک محرک رشد عمل کرده و می تواند عملکرد رشد  را به همراه سیستم ایمنی تقویت نماید.
    کلیدواژگان: اسیدی فایر، سدیم پروپیونات، ماهی قرمز، رشد، پارامترهای ایمنی سرم
  • محبوبه سیاری، محمدکاظم خالصی، سارا حق پرست*، سهراب اسکندری کوهستان صفحات 309-324

    این مطالعه جهت ارزیابی کربن آلی محلول (DOC) و ارتباط آن با بار باکتریایی، کلروفیل آ، مواد مغذی و رشد بچه ماهیان در 3 استخر نوزادگاهی کپور معمولی با مساحت های 3/5، 2/5 و 0/7 هکتار و 3 استخر نوزادگاهی کپور علف خوار با مساحت های 0/7، 0/9 و 1 هکتار واقع در روستای برارده حوالی شهرستان ساری انجام شد. نمونه برداری از پارامتر های کیفی آب نظیر دما، اکسیژن محلولpH ، DOC، نیترات، ازت کل، آمونیاک (نیتروژن آمونیاکی کل=TAN)، فسفات، بار باکتریایی و کلروفیل آ به صورت هفته ای از 45 سانتی متری سطح آب در بخش های ورودی و خروجی استخرها صورت گرفت. سپس روابط رگرسیونی میان کربن آلی محلول با پارامترهای مورد مطالعه و وزن کل بچه ماهیان در استخرهای پرورشی بررسی شد. نتایج حاکی از وجود برخی روابط معنی دار میان میانگین ماهانه DOC با مواد مغذی نظیر نیترات، فسفات و آمونیاک در بخش های ورودی و خروجی استخرهای پرورشی بود. میانگین ماهانه DOC با بیوماس بچه ماهیان کپور معمولی و علف خوار ارتباط معنی داری را نشان داد درحالی که ارتباط آن با میزان کلروفیل آ در بخش ورودی استخرهای پرورشی معنی دار و در بخش خروجی معنی دار نبود. هم چنین، DOC با بار باکتریایی در هر دو استخر کپور معمولی و علف خوار ارتباط معنی داری را نشان نداد. نتایج حاصل از مقایسه پارامترهای فیزیکوشیمیایی و زیستی در ماه های مختلف حاکی از تفاوت معنی داری میان برخی از فاکتورهای فیزیکوشیمیایی در ماه های مختلف بود (0/05>P).

    کلیدواژگان: کربن آلی محلول، بار باکتریایی، کلروفیل آ، مواد مغذی، وزن توده زنده ماهی
  • مرتضی مرتضوی، محمد چمنی*، مهدی امین افشار، علی اصغر صادقی، غلامحسین طهماسبی صفحات 325-332
    تغذیه پروتئین و تامین اسیدهای آمینه مورد نیاز تاثیر مثبتی بر بقاء، زنده مانی، ایمنی و دیگر جنبه های سلامت زنبور عسل دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی جیره های آمینواسیدی (ال- متیونین، ال- لیزین و ال- تریونین) بر وزن بدن، ذخیره پروتئین و چربی بدن زنبور عسل بود. به این منظور تعداد 78 کندوی زنبور عسل به 13 گروه تغذیه ای تقسیم شد. تیمارهای Met-1، Met-2 و Met-3 به ترتیب 0/3، 0/6 و 1/2 گرم اسید آمینه ال- متیونین، تیمارهای Lys-1، Lys-2 و Lys-3 به ترتیب 1/51، 3/02 و 6/05 گرم اسید آمینه ال-لایزین و تیمارهای Thr-1، Thr-2 و Thr-3 نیز به ترتیب 0/572، 1/145 و 2/29 گرم اسید آمینه ال- تریونین به ازای هر کندو دریافت کردند. هم چنین سطوح اول، دوم و سوم اسیدآمینه های ال- لیزین، ال- متیونین و ال- تریونین باهم ترکیب شده و تیمارهای ترکیبی MLT-1، MLT-2 و MLT-3 نیز تعریف شدند. سپس گروه شاهد که صرفا به صورت طبیعی تغذیه شده و هیچ گونه افزودنی اسید آمینه ای دریافت نکرده بود نیز در نظر گرفته شد. پس از تغذیه کندوهای با تیمارهای مورد نظر، وزن خشک بدن، درصد ذخیره چربی و پروتئین بدن زنبوهای کارگر اندازه گیری شد. نتایج این آزمایش نشان می دهد که گروه MLT-3 بیش ترین وزن بدن و بیش ترین ذخیره پروتئین را نسبت به سایر گروه ها از خود نشان داد (p≤0.05). هم چنین گروه های MLT-1 و MLT-2 نیز نسبت به گروه شاهد و سایر گروه ها تفاوت معنی داری در وزن خشک زنبورها ایجاد کردند (p≤0.05). بر اساس نتایج این پژوهش، درصد پروتئین بیش تری در بدن زنبورهای عسل تغذیه شده با سطوح مختلف متیونین نسبت به گروه شاهد ذخیره شده است (p≤0.05). نتایج این آزمایش نشان داد که، اثر اسیدهای آمینه ال-متیونین، ال-لایزین و ال-تریونین بر ذخیره چربی زنبورها معنی دار نبود (p≥0.05). نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن ترکیبی از اسیدهای آمینه ال-متیونین، ال-لایزین و ال-تریونین به جیره زنبورهای عسل، سبب افزایش وزن، و درصد پروتئین بدن می شود که می تواند در سطح تولید و زنده   مانی کندو نقش مستقیمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اسیدهای آمینه، پروتئین، زمستان گذرانی، کندو
  • رضا صورتی زنجانی، غلامرضا محسن آبادی*، مجید مجیدیان صفحات 333-338
    تحقیق حاضر جهت بررسی اثرات کشت مخلوط درخت توت در مقایسه با حالت کشت منفرد توت بر عملکرد زیستی کرم ابریشم انجام گرفت. در این آزمایش، از کشت مخلوط ماشک، لوبیا، ذرت علوفه ای، کدو خورشتی و ترب در میان ردیف های توت  و در تک کشتی از توت خاصل استفاده شد. به منظور ارزیابی کیفی برگ های تولیدشده پس از کشت گیاهان مورد اشاره، برگ ها در تغذیه کرم ابریشم استفاده شد. این تحقیق در قالب یک طرح کاملا تصادفی و سه تکرار به ازای هر تیمار به اجرا در آمد. هر تکرار شامل صد و پنجاه عدد لارو یک روزه، از آمیخته تجاری 153×154 کرم ابریشم بود. پرورش لاروها، مطابق روش های استاندارد رایج مرکز تحقیقات ابریشم کشور انجام شد. نتایج نشان داد که تعداد کل پیله، تعداد پیله خوب، وزن کل پیله ها، وزن پیله خوب و وزن یک پیله ماده و نر در تیمار توت-باقلا به طور معنی داری بالاترین مقدار نسبت به تیمار تک کشتی توت را دارا بودند (0/05>P). هم چنین تعداد پیله های خوب زنده در تیمار توت-باقلا  به طور معنی داری بیش از سایر تیمارها بود (0/05>P). به طور کلی نتایج نشان داد که نوع گیاه کاشته شده همراه با درخت توت، اثر معنی دار مثبتی بر بیش تر صفات مربوط به عملکرد کرم ابریشم نسبت به کشت منفرد توت دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد، توت، کرم ابریشم، کشت مخلوط، پیله
  • قاسم حبیبی بی بالانی*، پریسا محمدپور صفحات 339-346
    مراتع حاشیه حیدرآباد از مراتع جلگه ای شهرستان شبستر بوده که نقش مهمی در تامین گرده و شهد مورد نیاز زنبوران عسل در طول تابستان دارد. این تحقیق در مراتع حاشیه روستای حیدرآباد واقع در 30 کیلومتری شهر شبستر واقع در استان آذربایجان شرقی انجام گردید. جهت بررسی دوره گل دهی تعداد 21 از گونه تیره Asteraceae که در این مراتع رویش داشته، و در ارتفاع 1500 متر  از سطح داریا مستقر هستند با فاصله 50 متر نسبت به هم اقدام به نشانه گذاری 10 پایه از هریک از گونه ها در هر پنج روز در پلات نیم مترمربعی از سال 1396 تا 1398 انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. محاسبات آماری در این تحقیق توسط نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که از نظر رویشی Onopordon acanthium، Sonchus oleraceus، Echinops robustus، Picnomon acarna ،Lactuca serriola دارای سریع ترین زمان آغاز رویش تا 5 فروردین ماه و Cirsium vulgare دارای دیرترین زمان آغاز رویش در 30 فروردین ماه در منطقه مورد مطالعه بودند و نیز گونه های Anthemis psedocotula، Onopordon acanthium، Sonchus oleraceus، Echinops robustus، Picnomon acarna ، Achillea wilhelmsii دارای سریع ترین زمان گل دهی حداکثر تا 10 اردیبهشت ماه می باشند. در بین گیاهان مورد مطالعه Achillea wilhelmsii ، Anthemis hyalina دارای سریع ترین زمان رسیدن به اوج گل دهی (اوایل خرداد) می باشند و نیز گیاهان Taraxacum syriacum، Cirsium vulgare  ، Gundelia tourtnefortii ،Cirsium congestum  دارای دوره گل دهی در فصل تابستان به ویژه مرداد و شهرویر ماه می باشند.
    کلیدواژگان: asteraceae، زنبور عسل، شبستر، گل دهی
  • شهریار تقی پور کوه بنه، محمدرضا رحیمی بشر*، مرتضی فرشچی، حر ترابی جفرودی صفحات 347-356
    در حوضه جنوبی دریای خزر، میگوی اروپایی (Palaemon elegans) از فراوانی زیادی برخوردار بوده و نقش مهمی در زنجیره غذایی این منطقه بازی می کند. هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات زیست سنجی، تعیین روابط طولی-وزنی و الگوی رشد این گونه در سواحل استان گیلان بوده است.سه ایستگاه در آب های ساحلی استان گیلان انتخاب و 977 قطعه میگو P. elegans از فروردین تا اسفند 1398 به صورت ماهانه در این مکان ها صید شدند. در هر مرحله نمونه برداری فاکتورهای محیطی اندازه گیری و نمونه ها پس از تثبیت به آزمایشکاه منتقل و بر اساس استانداردها مورد زیست سنجی قرار گرفتندو داده ها بر اساس جنسیت و سه مرحله قبل، زمان و بعد تخم ریزی دسته بندی شدند. نتایج نشان دادند که ماده ها از میانگین وزن بیش تری نسبت به نرها برخوردار و میانگین وزن کل ماده ها   در قبل، زمان، بعد تخم ریزی به ترتیب 0/759، 1/246، 0/518 گرم و میانگین وزن نرها به ترتیب 0/663، 0/900 و 0/337 گرم بوده و در هر دو جنس اختلاف معنی دار در بازه های زمانی وجود داشت (0/05>P). اختلاف معنی دار در صفات طول کل، طول کاراپاس، طول پروپود و وزن کل در بازه های زمانی تعیین شده نیز مشاهده گردید (0/05>P). بررسی رابطه  طولی - وزنی نشان دادند که مقدار b در میگو های نر و ماده نزدیک به 3 و از نوع آلومتریک مثبت برخوردار بودند، البته این رابطه همواره در نرها بیش تر از ماده ها و در زمان تخم ریزی با کاهش قابل توجه ای در جنس های ماده به دلیل تغیرات فیزیولوژیک مشاهد شد (0/05>P).
    کلیدواژگان: دریای خزر، Palaemon elegans، رابطه طولی-وزنی، الگوی رشد، زیست سنجی
  • محمد اتفاق دوست*، حمید علاف نویریان صفحات 357-364
    مطالعه حاضر به منظور ارزیابی تاثیرات سطوح مختلف رنگدانه لیکوپن بر روی شاخص های بیوشیمیایی همولنف، محتوای کاروتنویید کل و فلور میکروبی روده میگوی رودخانه ای شرق انجام پذیرفت. در این آزمایش 225 قطعه میگو با وزن متوسط 0/07±1/40 گرم به وسیله پنج تیمار غذایی شامل مقادیر مختلف لیکوپن صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلی گرم لیکوپن در کیلوگرم جیره به مدت هشت هفته، مورد تغذیه قرار گرفتند. یافته های حاصل از اندازه گیری شاخص های بیوشیمیایی همولنف در پایان دوره پرورش نشان داد که جیره های آزمایشی حاوی رنگدانه لیکوپن در اکثر این شاخص ها اختلاف معنی دار آماری را با تیمار شاهد از خود نشان دادند (0/05>p). درحالی که شاخص های کلسیم، فسفر و کلسترول تحت تاثیر سطوح مختلف لیکوپن قرار نگرفتند (0/05<p). شاخص های اوره، گلوکز، اوریک اسید، کراتینین و تری گلیسیرید در تیمارهای تغذیه شده با لیکوپن به طور معنی داری کم تر از تیمار شاهد مشاهده شد، با این وجود بیش ترین میزان سطوح HDL و LDL در تیمارهای حاوی لیکوپن به دست آمد (0/05>p). اندازه گیری محتوای کاروتنویید کل تیمارهای آزمایشی نشان دهنده تفاوت معنی دار آن ها بود و هم چنین بررسی فلور میکروبی روده در انتهای دوره آزمایش، بیانگر وجود اختلاف معنی دار آماری شمارش کل باکتری ها در بین تیمارهای آزمایشی بود (0/05>p). در نهایت، نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزایش سطوح لیکوپن جیره غذایی موجب بهبود شاخص های بیوشیمیایی همولنف و محتوای کاروتنویید کل میگوی رودخانه ای شرق گردید و افزودن میزان 200 میلی گرم در کیلوگرم از این رنگدانه به جیره غذایی با هدف بهبود شاخص های اشاره شده این میگو پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: لیکوپن، همولنف، فلور میکروبی روده، میگوی رودخانه ای شرق، رنگدانه
  • اکبر پورغلامی، احمد قانع، یعقوبعلی زحمتکش، علیرضا میرزاجانی* صفحات 365-372
    میگوی رودخانه ای شرق  Macrobrachium nipponense با منشا ژاپن و چین از جمله گونه های غیر بومی در تالاب انزلی می باشد که در بسیاری از نقاط آن به ویژه رودخانه های وارده دارای جمعیت بالایی است. در راستای برآورد جمعیت این گونه،تعداد 18 عدد از تله های نیم کروی تاشو و کوزه ای طی دو دوره زمانی تیر و مرداد 1395در سه بخش تالاب غرب، سیاه درویشان و سرخانکول به کار گرفته شد. وضعیت صید طی روزهای متوالی روند کاهشی در تیرماه داشته در حالی که در مرداد ماه در دو منطقه سیاه درویشان و سرخانکول افزایش میزان صید در واحد تلاش مشاهده شده است. میانگین صید در واحد تلاش روزانه طی مرداد و تیر به ترتیب 100 عدد و 145 عدد  بود. میانگین وزن نمونه ها طی دوره بررسی  0/5±3/3 گرم بود. میانگین برآورد جمعیت بر اساس صید در واحد تلاش در تیر ماه 178±228 گرم در مترمربع  و در مرداد ماه 58±194 گرم در مترمربع بوده است. ارقام مذکور تا حدی بسیار زیادی فراتر از آن چیزی است که از سایر منابع آبی طبیعی هم چون مناطق دریایی برای گونه های دیگر ارایه شده است. گونه مذکور با انجام مطالعات تکمیلی، پتانسیل لازم برای بهره برداری را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: میگوی غیر بومی، Macrobrachium nipponense، ارزیابی ذخایر، صید در واحد تلاش، تالاب انزلی
  • محمود مشگانی*، علیرضا میرزاجانی صفحات 373-378

    هدف از این مطالعه بررسی  توزیع فراوانی طولی گاماروس ها (Gammarus parthicus)  (نر و ماده) و هم چنین ارتباط تعداد تخم با اندازه بدن (سر، پشت، دم) می باشد. نمونه برداری از قنات ماسن شهرستان بیرجند در چهار فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان، سال 98 انجام شد. جمعا در طی 4 فصل 252 گاماروس صید شدند. برای اندازه گیری نمونه ها از استریو میکروسکوپ و کاغذ میلی متری استفاده گردید و از نمونه ها عکس برداری شد. طول از ابتدای سر (رسترم) تا نوک دم (تلسون) اندازه گیری شد. علاوه بر این طول سر، پشت و دم نیز به صورت جداگانه اندازه گیری شدند. نرم افزار Image-J برای تجزیه و تحلیل عکس های حاصله استفاده گردید. تعداد تخم، پس از شکافتن کیسه تخمی به ازای ماده های بارور از یک نمونه گاماروس ها پس از 10 روز نگه داری در اتاقی با شرایط تنظیم شده کشت (شبیه سازی شرایط تولیدمثل) شمارش شدند. میانگین طول کلی گاماروس های نر در چهار فصل به صورت میانگین و خطای استاندارد به ترتیب برای نرها (75/21±15/1 میلی متر) و ماده ها (93/43±12/1 میلی متر) بود. نسبت های جنسی (نر به ماده) برحسب فصول، اختلاف داشتند. بیش ترین مقدار در فصل بهار (1/39)، و کم ترین در فصل زمستان (0/31) مشاهده شد. طول کلی بدن به صورت مدلی از متغیرهای طول سر، طول دم و فصل و تعداد تخم به صورت مدلی از طول سر و طول دم به دست آمد. مشاهده گاماروس در شرق ایران با اثر تغییرات شرایط زمان (فصل) در دوره زندگی این گونه گزارش گردید.

    کلیدواژگان: شهرستان بیرجند، قنات، خصوصیات مورفولوژیکی، نسبت جنسی، مدل
  • فاطمه باقرزاده، عباسعلی مطلبی*، سید امیرعلی انوار صفحات 379-386

    خیار دریایی یکی از مهم ترین بی مهرگان دریایی است که دارای خاصیت های فراوانی نظیر ضد میکروبی، ضدقارچی، ضد ویروسی، آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی می باشد. که این ویژگی ها در خیار دریایی به دلیل حضور ترکیبات مهمی نظیر فلاونوییدها، گلیکوترپنویید، کندروییتین سولفات، گلیکوز آمینوگلیکان و اسیدهای چرب ضروری می باشد. هدف از این مطالعه، استخراج، جداسازی و شناسایی فلاونویید از خیاردریایی گونه Holothuria Leucospilota بود. نمونه های خیار دریایی گونه H. Leucospilota از جزیره هنگام در خلیج فارس جمع آوری شدند. پس از خشک کردن نمونه ها، از پودر نمونه ها عصاره گیری صورت گرفت. عصاره گیری شامل خیساندن در حلال متانول 70%، صاف نمودن با کاغذ صافی واتمن و جداسازی عصاره به دست آمده با دستگاه روتاری بود.انتقال عصاره خالص به دست آمده برای جداسازی فلاونوییدها با استفاده از ستون سیلیکاژل انجام گرفت. فرکشن های جدا شده به منظور بررسی حضور فلاونوییدها با کروماتوگرافی لایه نازک(TLC)و کروماتوگرافی گازی(GC-Mass)انجام گرفت. در نتایج کروماتوگرافی لایه نازک تغییر رنگ لکه ها به رنگ بنفش تیره نشان دهنده وجود فلاونویید در خیاردریایی گونه H. Leucospilota بود. سپس شناسایی فلاونوییدها در نمونه ها با کروماتوگرافی گازی(GC-Mass) بررسی و مورد تایید قرار گرفت. فرکشن خشک حاوی فلاونویید به مقدار 37/47 میلی گرم بود. یافته های این مطالعه نشان داد که خیاردریایی گونه Holothuria Leucospilota یک منبع غنی از فلاونوییداز نوع Flavylium است و می توان خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی رادیکالی آن را به عنوان یک منبع دارویی و غذایی مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: خیار دریایی، فلانوئید، فلاویلیوم، خلیج فارس
  • پگاه جاوید، سیامک بهزادی، محمد شریف رنجبر* صفحات 387-394
    مرجان های آبسنگ ساز از لحاظ زیست شناسی بخش مهم و متنوعی از اکوسیستم را ایجاد می کنند. جمعیت مرجان های هرماتیپیک سرتاسر دنیا در پاسخ به عوامل مختلف استرسی ازجمله افزایش دمای سطحی اقیانوس ها در حال کاهش می باشند. گرم شدن دمای سطح دریا منجر به متلاشی شدن رابطه هم زیستی بین مرجان و هم زیست آن و خروج هم زیست های جلبکی از مرجان و از بین رفتن رنگ آن ها می گردد. بالاترین آستانه سفید شدگی شناخته شده در دنیا، در جوامع مرجانی خلیج فارس دیده شده است. این تحقیق به منظور بررسی وضعیت بخشی از مرجان های خلیج فارس، از طریق مشاهده مستقیم و عکس برداری از ژانویه 2010 (دی 1388) تا سپتامبر 2019 (شهریور 1398) در جزایر خارک، هندورابی، کیش و لارک صورت گرفت. با توجه به مشاهدات انجام شده، سلامت مرجان   ها در این فاصله زمانی به شدت افت کرده است و تنها در بخش هایی از جزایر لارک و هندورابی و خارک، کم تر از  10% مرجان زنده یافت می شود. با وجود این که مرجان های خلیج فارس در مقایسه با مرجان های سایر مناطق در سراسر دنیا، مقاومت بسیار زیادی نسبت به درجه حرارت های بالا و تغییر اقلیم نشان داده اند، زمانی که دما از آستانه تحمل آن ها فراتر رود، این مرجان ها نیز سفید خواهند شد.
    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، آبسنگ های مرجانی، خلیج فارس، شوک حرارتی، سفید شدگی
  • سیامک باقری*، مرضیه مکارمی، سپیده خطیب حقیقی، فریبا مددی، سید محمدرضا طلاکش صفحات 395-404

    این مطالعه برای تغییرات جامعه فیتوپلانکتون بین سال های 98-1396 و مقایسه آن با بررسی های پیشین در دریاچه چیتگر انجام گردید. براساس مشخصات دریاچه نمونه ها از 5 ایستگاه در پیکره آبی جمع آوری گردیدند. در این مطالعه 37 جنس فیتوپلانکتونی شامل دیاتوم ها Bacillariophyta (12 جنس)، جلبک های سبز Chlorophyta  (10 جنس)، جلبک سبز- آبی Cyanophyta (8 جنس)، جلبک دو تاژکدار Dinoflagellata (3 جنس)، جلبک طلایی - قهوه ای  Chrysophyta (1 جنس) و جلبک سبز- طلایی Euglenophyta (3 جنس) شناسایی گردیدند. یافته ها نشان داد، دیاتوم ها با میانگین فراوانی  7900000±8700000 سلول در لیتر غالب فیتوپلانکتون (64 درصد فراوانی) دریاچه چیتگر بوده است. فراوانی سالانه فیتوپلانکتون 13400000 سلول در لیتر  با بیش ترین میزان در اسفند 96 (8500000 ±23000000 سلول در لیتر) بود، یافته ها نشان داد، فراوانی فیتوپلانکتون دریاچه روند افزایشی را داشته به طوری که میزان کلروفیل آ، 0/5 میکروگرم در لیتر در این مطالعه ثبت شد که در مقایسه با  سال 93-92 به میزان 5 برابر افزایش تراکم فیتوپلانکتون داشته است. جنس های Phacus ،Trachelomonas و Euglena از شاخه اگلنافیتا برای اولین بار در دریاچه مشاهده شدند، حضور شاخه اگلنافیتا بیانگر افزایش روند آلودگی دریاچه است. بعد از رها سازی کپور نقره ای در دریاچه کاهش فراوانی و تنوع گونه ای جلبک سبز- آبی در سال 98 مشاهده شد. به طوری که فراوانی Oscillatoria آن از 800000  سلول در لیتر در شهریور 97 به 200000 سلول در لیتر در خرداد 98 رسید. کاهش در فراوانی سیانوفیتا باعث جلوگیری از بوی نامطبوع و ممانعت افزایش حشرات در محیط اطراف دریاچه، جلوگیری از مرگ و میر آبزیان و افزایش گردشگران را در پی داشت.

    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، فراوانی، سیانوفیتا، کپور نقره ای، دریاچه چیتگر
  • فرخنده رضایی* صفحات 405-412
    استفاده بیش از حد آنتی بیوتیک ها در صنعت دام و طیور سبب ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی در دام و انسان شده است. استفاده از نانو اکسیدهای فلزی و نانوکامپوزیت ها به عنوان راهکار جدید مقابله با بیماری های عفونی مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش فعالیت ضد باکتری نانوذرات اکسید آهن، اکسید گرافن و نانوکامپوزیت های این دو ماده مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از نانوذرات اکسید آهن (F)، اکسید گرافن (GO)، نانوکامپوزیت های 0/018 گرم اکسید گرافن کاهش یافته با اکسید آهن (FG1)، 0/036 گرم اکسید گرافن کاهش یافته با اکسید آهن (FG2) و 0/072 گرم اکسید گرافن کاهش یافته با اکسید آهن (FG3) در برابر باکتری های گرم منفی اشرشیا کلی و گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس استفاده شد. فعالیت ضد باکتریایی پنج نانوذره مختلف با روش های حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC)، حداقل غلظت کشندگی (MBC) و روش سنجش زمان کشتن بررسی شد. نتایج ضد باکتریایی نشان داد که به جز FG1، برای بقیه نانوذرات MIC 60 میکرولیتر در میلی لیتر برای اشرشیا کلی و 50 میکرولیتر در میلی لیتر برای استافیلوکوکوس اوریوس بود. علاوه بر این، سنجش زمان کشتن نشان داد که رشد هر دو باکتری از ساعت 2 به بعد برای همه نانوذرات مهار می شود. به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که نانوکامپوزیت اکسید آهن و اکسید گرافن اثر آنتی باکتریایی آن ها را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: نانوذرات، نانوکامپوزیت، اکسید آهن، اکسید گرافن، آنتی باکتریال
  • ابوالفضل کامکار، فاطمه قیطانچی*، حسام الدین اکبرین صفحات 413-420
    خصوصیات فیزیکوشیمیایی و آنتی اکسیدان های عسل به پوشش گیاهی مورد استفاده زنبور و انواع گیاهان  هر منطقه بستگی دارد. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و آنتی اکسیدانی عسل مناطق جغرافیایی مختلف ایران و مقایسه بین آن ها است. بدین منظور مطالعه ای توصیفی-کاربردی توسط آزمایشات فیزیکوشیمیایی: رطوبت، pH، اسیدیته، میزان خاکستر، قند احیا کننده قبل از هیدرولیز، ساکارز،HMF بر روی 32 نمونه عسل مناطق جغرافیایی مختلف (نواحی جنوب، مرکز، شمال و شمال غربی) ایران انجام شد. مقدار ترکیبات فنولیک با استفاده از معرف Folin-Ciocalteu و فعالیت آنتی اکسیدانی با روش DPPH مورد بررسی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و تست تکمیلی one-way ANOVA تجزیه و تحلیل شدند که سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته می شود. مقادیر دامنه به دست آمده از هر آزمون به شرح زیر است: دامنه pH برابر با 4/06 تا 4/39، اسیدیته 8 تا 20 میلی اکی والان در کیلوگرم، رطوبت 14/9 تا 18/8 درصد، خاکستر 0/2 تا 0/6 درصد، میزان HMF 4/49 تا 17/55 میلی گرم در کیلوگرم، DPPH 32/37 تا 74/77 درصد و محتوای فنولیک 12/69 تا 54/66 میلی گرم در 100 گرم بود (0/05>P). دامنه قند احیاکننده 71/42 تا 80/88 درصد، ساکارز 1/7 تا 4/88 درصد بود (05/0>P). از نظر pH، اسیدیته، رطوبت، خاکستر، میزان هیدروکسی متیل فورفورال، DPPH و میزان فنل بین مناطق مختلف تولید عسل تفاوت معنی داری وجود داشت. هیچ تفاوت معنی داری بین محتوای ساکارز و قند قبل از هیدرولیز نمونه های عسل های مناطق مختلف وجود ندارد.
    کلیدواژگان: عسل، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنولیک، مناطق جغرافیایی
  • سید امیر محمود مجابی، سهند دبیری صفحات 421-429

    بوم گردی، به صورت یک مسافرت مسیولانه به مناطق طبیعی است که محیط زیست را حفظ و زندگی راحت مردم محلی را تثبیت می نماید. به عبارتی، بوم گردی با اهداف چند جانبه یعنی حفاظت از محیط زیست، احترام به جوامع محلی و ارتقای مولفه های فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی جامعه میزبان سروکار دارد که این اهداف هم خوان با مفهوم توسعه پایدار است. از طرف دیگر، بوم گردی یکی از مولفه های اصلی در شکل گیری و توسعه اقتصاد پایدار به شمار می آید. موقعیت جغرافیایی ویژه و تنوع پدیده های طبیعی باعث شده تا ایران به عنوان پنجمین کشور دارای تنوع طبیعی جهان شناخته شود. این در حالی است که علی رغم برخورداری از جاذبه های طبیعی فراوان، بوم گردی کشور با مشکلات و موانع گوناگونی در جذب گردش گر مواجه بوده که مانع از گسترش آن شده است. بر این اساس، در این مقاله سعی گردیده تا حد امکان پس از تعریف بوم گردی به بررسی فرصت ها، چالش ها و ارایه راهکارهای موثر برای توسعه بوم گردی کشور پرداخته شود.

    کلیدواژگان: بوم گردی، تنوع طبیعی، توسعه، حفاظت از محیط زیست
|
  • Farid Salmanpour *, Zahra Shakoori, Mehdi Kia, Saeid Ghomi Pages 1-8
    The recognition of the threats of the carnivores plays an important role in the protection of these species. Currently, one of the main threats to the leopard population in the north of Iran is leopard conflict with livestock and retaliatory killing by locals. Identifying conflict patterns will play an important role in Conservation planning of carnivores. In this study, local and nomadic rancher was used for this purposes in order to collect information using questionnaire method. Data collection during 2018 to 2019 considering the seasonal and spatial indicators moreover presence or absence of shepherds and herding dogs in the time of leopard’s conflict was investigated. In order to analysis and classification of the data and the range of leopard conflict, cause of conflict was asked to distinguish of leopard’s share in the comparison of wolves and bears. the data and extent of the leopards conflict with wolves and bears the Couse of the conflict was asked to distinguish the leopard`s share of the other two carnivores. According to the output, in the study area, the most conflict is caused by leopard. Seasonal variation has a very significant relationship with the location of conflict. Additionally, based on the results, vegetation type changes and elevation have direct effects on the level and time of leopard conflict with the livestock.
    Keywords: Conflict pattern, Questionnaire, Seasonal changes, Vegetation type changes, Height
  • Fatemah Bahadori Amjaz, Maryam Morovati *, Mina Behnood, Nader Sayedi Pages 9-16

    The Persian leopard is the largest feline in Iran and lives in most parts of the country, except for desert areas. Awareness of the habitat needs of this species is one of the requirements of wildlife management. The aim of this study was to study the overlap between the habitat of Iranian leopard with its preys (including wild goat and chinkara (Indian gazelle)) in order to prepare the habitat suitability map of these species in the protected area of Sang-e Mes using the maximum entropy method (in Maxent software). The data used to prioritize the habitats include the species presence points based on field observations as well as the environmental variables affecting the species distribution (9 variables for each species). The results showed the AUC (Area under the ROC Curve) of 0.824 for Persian leopard, 0.787 for wild goat, and 0.740 for Indian gazelle. According to Jackknife analysis, the variables of elevation, rainfall, distance from river, distance from road, and temperature for the Persian leopard, and distance from food sources and slope for the wild goat, and distance from river and temperature for the Indian gazelle provided the most information to the model. According to the calculations, 45.19% of the suitable habitats of Persian leopard have overlaps with the habitat of the wild goat. The least overlap was reported with the species of Indian gazelle (8.51%).

    Keywords: Overlap, Habitat suitability, Persian leopard, Sang-e Mes Protected Area
  • Seyedeh Marzieh Mousavi *, Mansour Poursina, Hasan Jahani, Turaj Raeisi Pages 17-26
    Wildcat (Felis lybica/Felis silvestris) is one of the Felid species with worldwide distribution that is threatened by specific and potential threatening factor  in addition to other human caused threats, i.e. crossbreeding with domestic cat and this issue has led to identification of  wildcat in the field  moreover conservation of the species to be encountered with some challenges. In current study considering necessity to identify subspecies of wildcat in Iran also morphological investigations, We examined sequence variation of 814 bp of mitochondrial DNA NADH5 gene from 38 possible wildcat samples collected across Iran .Phylogenetic analyses represented wildcat in Iran divides into two subcldes that in combination of worldwide sequences of wildcat, Iranian sequences placed between Asiatic wildcat and African wildcat/domestic cat. Using extant pictures of wildcat in this study together with related protocols, feasibility of using morphological features to discriminating wild samples from domestic ones was examined, however considering of poor quality of photos without related details, No definite results were obtained in this regard. To discriminating wildcat from domestic cat using morphological characteristics it is needed to have high quality pictures which cover various aspects of morphological features based on related protocols. Therefore providing a protocol that helps us to identify wild samples from domestics or hybrids in the field is necessary. To conservation of wildcat we have to increase our knowledge about ecological requirements of the species, the situation and the rate of hybridization also effective environmental items on this process.
    Keywords: Phylogeny, Morphological characteristics, ecology, Conservation, Wildcat
  • Taghi Mahdavi, Bahman Shams Esfand Abad *, Hamid Toranjzar, Nourollah Abdi, Abbas Ahmadi Pages 27-34
    Awareness of climate change impacts on suitable habitats of wildlife species is a prerequisite for long-term management of wildlife populations. In this research, we applied maxent approach to investigate the consequences of climate change on climatic habitat suitability for sand cat (Felis margarita) for present, the best, and the worst greenhouse gas emission scenarios for 2050 and 2070, throughout the country.  Modeling results indicated that nearly 18 percent of area of the country is currently suitable for the sand cat. However, only 15 percent of suitable habitats are conserved inside the protected area network. Sand cat avoids areas with high annual precipitation and prefers areas with high mean annual temperature. Under influence of climate change in lowest emission scenario in 2070, the area of suitable habitats and conserved habitats increases. In other scenarios, there are negligible decrease of suitable habitats. Therefore, it could be concluded that sand cat is the winner of climate change.
    Keywords: Sand cat, climate change, Habitat suitability, protected areas
  • Javad Ghahari, Davood Radmehr, Shirin Mahmoodi * Pages 35-40
    Unfortunately, due to the small population size and isolation of red deer (Cervus elaphus) in protected area-Arasbaran-Aynalu, there are inbreeding and the highly rate of bottleneck. Sex controlling for sex maintain effective population size as appropriate, may reduce inbreeding. For this purpose the objective of this study was access and optimization techniques for Sex determination in Red deer(Ceruvus elaphus); suitable method for estimating the effective population size for genetic conservation programs in Arasbaran and the country habitats. For this purpose, bleeding in deer, taken from jugular vein and tail vein after anesthesia, blood samples in tubes containing EDTA vaccum with ice -40c to the gen bank of Department of East Azerbaijan was transferred. Duplex PCR using primers based on the chromosome (Y) in accordance with the sex-determining gene DEAD-box Y-linked protein (DBY) simultaneously used with BMC1009 locus were amplified as an internal control per each reaction. The results are reliable, there are two bands 280-310 (polymorphic band) and 180 base pairs (bp) in male deer and 280-310 (polymorphic band) base pairs (bp) in female deer showed. To confirm this, residual PCR products was applied for sequencing. Genotyping results showed that 8 females and 15 males were identified as indicators of effective population size 4, respectively.
    Keywords: Arasbaran, Red deer, sex determination
  • Nemat Hedayat Evrigh *, Reza Khalkhali Evrigh, Reza Seyedsharifi Pages 41-48

    The aim of the present study was to identify the SNPs located in the genes that are associated with lipid and glucose metabolism in the genome of Dromedary, domestic and wild Bactrian camels. For this purpose, firstly, important genes that related to lipid (15 genes) and glucose (17 genes) metabolism in mammalian were identified using DDD analysis and also reviewing of the authentic papers. In order to evaluate the accuracy of selected genes, gene ontology analysis was performed on them and significant lipid- and glucose-related terms were observed. In the next step, common SNPs among three Dromedaries (993,474), four domestic Bactrian (1,246,741) and two wild Bactrian camels (2,586,654) were extracted, identification and classification were done for SNPs of studied genes in the whole genome of three camel species. The results showed that the most of the identified SNPs are located in the intron, upstream and downstream of the genes that considered as regulatory variants. Some genes showed different pattern of SNPs among three specises, so that, several genes had SNPs in some species and no variant in other species. Identified genes, especially those that showed different variant pattern in camels, may be considered as options for studying of evolution presses of these animals.

    Keywords: Lipid metabolism, glucose metabolism, Camel, Evolution process, Gene ontology
  • Yahya Mohammadi * Pages 49-54
    In the past, pedigree relationships were used to control and monitor inbreeding because genomic relationships among selection candidates were not available until recently. These consequences were measured by genetic gain, pedigree- and genome-based rates of inbreeding, and local inbreeding across the genome. Their effect on the accuracy of genomic predictions was also investigated using simulation data. A baseline population of 1000 animals for 4000 generations was simulated using QMsim software. The number of ten chromosomes and 1000 SNP markers on each chromosome was simulated and the total number of QTLs on ten chromosomes was 1000. The results of the present study showed that the rate of genetic improvement in the genomic breeding value (GBLUP) method was estimated to be 13 percent higher than the TBLUP method. The rate of pedigree inbreeding method in GBLUP method was much lower than TBLUP method, although in the method of inbreeding estimated by IBD this rate was very small. The difference in the accuracy of genomic prediction for the method in which inbreeding was estimated to be low marker was 24 units higher than the pedigree method. In general, the results of the present study showed that the estimate of inbreeding was less accurate and its effect on the accuracy of genomic prediction was significant.
    Keywords: Genomic selection accuracy, Simulation data, Inbreeding rate
  • Meysam Makki *, Saad Gooraninejad, Mohammadamir Seyed Sadr, Nader Nezhadmarani Pages 55-58
    Infertility is one of the main causes of economic losses and also affects the reproductive performance in dairy farms. The aim of this study was to consider the factors affecting infertility in dairy cows. The information, including nutritional status, parities, parturition, calving season, retention of placenta and metritis, was collected from the case of the referred cows to the Veterinary Hospital  of Shahid Chamran University of Ahvaz. Data analysis was performed using logistic regression and chi-square tests. The chance of a normal parturition for cows used a proper diet was 5.020 times more than of poorly fed cows (p<0.05).The effect of dystocia and placental retention on metritis was also significant (p<0.05). The chance ratio for metritis in cow with dystocia at parturition time compared to cows with normal parturition was 31.419. Also, this ratio for cows with retained placenta compared to normal cows was 1.377. Prevention the predisposing factors such as poor nutrition, dystocia, retention of placenta and metritis complex, even in native cows, can play a significant role in reducing infertility in dairy cows.
    Keywords: Infertility, nutrition, Dystocia, Placental retention, Metritis
  • Hossein Babaei Kouros, Davood Zahmatkesh *, Zahra Azizi, Rostam Pahlevan Pages 59-66
    The aim of this study was to investigate the relationship between age at first calving with milk production and its composition in Holstein dairy herds. Recorded data from nine Holstein flocks including 38702 head from 2002 to 2020, which were collected by the Iranian Animal Breeding Center, were used for analysis. The relationship between age at first calving with milk production milk composition was determined by regression analysis and the correlation between these traits were investigated. Age at first calving had a significant effect on all studied traits including milk production, milk fat and protein yield. The correlation between milk production, milk fat and protein yield with age at first calving was -0.61390, -0.0190906 and -0.07018, respectively. The results show that the age at first calving less than 21 months has a negative effect on milk production, mild fat and protein content and with increasing age at first calving from 21 to 23 months increases milk production and fat and protein yield and from 25 months to 38 fat and protein yield decreased irregularly trend. According to the results, the optimal age at first calving is 22 months (21 to 23 months) and it seems that reducing it to 22 months in herds can be an effective management method in reducing costs and increasing milk production.
    Keywords: Age at first calving, Milk production, Correlation, Milk component
  • Zeynab Naraghi Rad, Seyedmehdi Ghoreishi *, Shahryar Kargar Pages 67-74

    Digestibility of feeds can be measured using in vivo (direct method) and in vitro methods. The aim of this study was to measured chemical composition and in vitro digestibility of dried pomegranate seed pulp and pomegranate by-products silage by gas production technique. This research was conducted in the Department of Animal Sciences, Shiraz University. The experimental diets include dried pomegranate seed pulp (DPS), pomegranate seed pulp silage (fresh pomegranate seed pulp with 2% urea; FPS), pomegranate pulp silage (mixture of same amount of peel and seed pulp with 2% urea and 3% wheat straw; PPS+U), and the same silage mixture without urea (PPS). The chemical composition (protein, fat, neutral detergent fiber (NDF), and acid detergent fiber (ADF)) and volume of gas production were measured. The results showed the highest percentage of protein (23.33) and fat (16.75) were found in PPS+U and FPS, respectively. The dried pomegranate seed pulp had the maximum amount of NDF and ADF. The maximum gas production volume during 24 hours was found in dried pomegranate seed pulp. The constant gas production rate per hour (c) was not significantly different between the treatments, but other fermentation parameters were higher in DPS than other samples. In general, our results showed that DSP, despite higher amount of NDF, has higher gas production and more energy, and also the PPS+U, is an appropriated protein feed, that these two pomegranate by-products can be tested in in vivo studies by replacement for some part of the forage and concentrate in ruminant rations.

    Keywords: Chemical composition, Pomegranate by-products, Gas production technique, Silage, In vitro digestibility
  • Esmaeil Ganji Jameh Shooran, Kaveh Jafari Khorshidi *, Javad Bayat Koohsar Pages 75-86
    A study was conducted to evaluate the effect of using organic acid and (acetic acid) and lactic acid bacteria on chemical composition, fermentation characteristic and gas production parameters of tomato pomace and pumpkin waste silage in a completely randomized design. Representative of samples were packed manually, in triplicate into plastic bags and were stored at ambient temperature and allowed to ensiled for 1, 3, 7, 21,45 and 90 days. The following treatments were applied to the forage samples: 1) tomato pomace and pumpkin waste silage mix (50:50), without any additives (control), 2) control + acetic acid (1% of DM), 3) control + LAB made inoculant (8×109 CFU/ml) and 4) control + organic acid + LAB made inoculants. Results showed that there were differences among treatments on DM content on day 7 (p<0.05). Although there was no significant difference among treatments on CP content, however, the highest and lowest decreasing trends were related to control and bacterial treatments, respectively. There were no significant differences among treatments on ADF and NDF contents in all ensiling times. The highest and lowest ash content was related to organic acid treated silage and control treatments. NH3-N increased with time post-ensiling, and there were significant among treatments on days 1, 45 and 90. Inoculated silage had the lowest pH (3.85) comaperd with other treatments on day 90. The control had the lowest gas production rate compared with other treatments; however, there were no differences among treatments on ME and SCFA. There were significant differences among treatments on digestability, partition factore and microbial protein on 21 and 45 days' silages. Generally, obtained results showed that different additives had no considerable effect on the nutritive value of tomato pomace and pumpkin waste silage.
    Keywords: Tomato Pomace Silage, Pumpkin Waste Silage, Organic acid, Bacterial Inoculant, Fermentation
  • Habib Ahadi, Amir Karimi *, Maghsoud Besharati, Vahid Vahedi, Namdar Kamrani Pages 87-94
    Maintaining fertility in frozen sperm is very important. To investigate the effect of Artemisia (Artemisia incana) extract on sperm cryopservability of Moghani ram spermatozoa, different levels of the plant extract (0, 2, 4, 6, 8, 10 and 12 ml per deciliter) were added after extraction to diluted semen with an extender containing citrate buffer. After chilling, the semen was packaged in 0.5 ml straws and stored inside the liquid nitrogen until the evaluation of qualitative properties. This experiment was designed with 4 replications (with 10 straws in each replicate) per experimental group. Evaluation of sperm viability using eosin-nigrosine staining showed that adding 4 ml of Artemisia extract per deciliter to sheep sperm diluent had a positive effect on sperm viability. Similarly, the HOST test (hypoosmotic swelling test) to examine the integrity of the plasma membrane showed that the treatment had the highest membrane integrity (P<0.05). The highest and lowest Total Motility (TM) was observed in experimental groups 4 and 10 ml of extract in diluted semen, respectively (P<0.05). Examination of peroxidative damage by measuring malondialdehyde showed the lowest amount of malondialdehyde production was seen in the treatment with 12 mg of extract per deciliter diluent that was significantly different from other experimental groups (P<0.05). According to the results of the present experiment, it seems that the use of 4 ml Artemisia extract per deciliter of the diluent has positive effects on the quality of sperm after freezing.
    Keywords: Artemisia extract, oxidative stress, Semen Cryopreservation, Moghani Ram
  • Mahdi Eftekhari *, Abolfazl Zali, Solmaz Saedi, Mahdi Ganjkhanlou, Amirreza Safaei Pages 95-100

    The purpose of this study was to compare feedlot performance and carcass characteristics in Lori-bakhtiari and Romanov-Lori bakhtiari crossbred male lambs. In this opinion, 14 Lori bakhtiari and 14 Romanov- Lori bakhtiari male lambs were selected and their feedlot performance was studied in a completely random design during 100 days of trial. Lambs were fed by a total mixed ration (TMR) with forage to concentrate ratio of 30:70 in diets. Feed intake was recorded daily and the lambs were weighted monthly. At the end of the experiment, lambs were slaughtered and carcass analysis was done. The results of feedlot performances showed that crossbreeding had no significant effect on dry matter intake, final live weight, average daily gain and feed conversion ratio. Studying the carcass characteristics showed that crossbreeding had no significant effect on the warm carcass weight, empty rumen, lung and liver percent and carcass length (p>0.05), but the percent of heart, kidney and the internal fat weight were significantly affected by crossbreeding (p<0.05). The effect of genotype on the longissimus dorsi muscle area was significant also (p<0.05). Crossbreeding had a significant effect on the percentage of shank, round, brisket, flank and sirioin (P<0.05) and increased them. In general, although the effect of crossbreeding was not significant on the feedlot performance parameters, but improved the proportion of carcass components.

    Keywords: Crossbreeding, lamb, Feedlot, Carcass characteristics, Romanov, Lori bakhtiari
  • Leila Ashjazadeh, Maryam Eidi *, Ali Annisian Pages 101-106
    Kidney stone is one of the most important diseases of the urinary tract and the most important cause of death due to urinary tract disease. The prevalence of urinary tract disease is increasing and therefore more effective and low-risk therapies are needed for treatment. Melon seeds have been suggested for the treatment of kidney diseases such as kidney stones. The aim of the present study was to investigate the effect of hydro-ethanolic extract of melon seed on renal expression of tamm-horsfall coding gene in male rats with kidney stones. Induction of calcium oxalate kidney stone was performed by oral treatment of ammonium chloride (3 days) and ethylene glycol (38 days) in male rats. Potassium citrate (2.5 g/Kg) and hydro-ethanolic extract of melon seed (150, 300 and 600 mg/kg body weight) were treated orally with ethylene glycol for 38 days. After 41 days, the animals were anesthetized and right kidney was removed for evaluation of renal expression of tamm-horsfall coding gene by real-time PCR. Results showed that daily oral administration of potassium citrate and extract (150, 300 and 600 mg/kg body weight) significantly increased the expression of tamm-horsfall coding gene (UMOD) in experimental rats compared to control rats (p<0.001). In conclusion, melon seed extract can improve kidney stone disease by enhancing the expression of tamm-horsfall encoding genes and is effective for treating the kidney stone disease.
    Keywords: Kidney stone, Melon seed, Tamm-horsfall, UMOD, Rat
  • Atefe Shamuni *, Nematollah Razmi Pages 107-112

    The present study was performed to assess the effects of heat stress on on Malondialdehyde (MDA) levels and catalase (CAT), Glutathione Peroxidase (GPX) and Superoxide dismutase (SOD) activity of blood serum and liver in Rattus. In doing so, 15 specimens were assigned to 3 groups i.e. the control group (kept for 21 days at 24±1 C), the chronic stress group (kept for 21 days at 38±1 C), and the acute stress groups (kept for 20 days at 24±1 C+2 days at 38±1 C in four hr. intervals). At the end of the experiments 5cc cardiac blood was sampled from each specimen and oxidant/antioxidant factor levels (i.e. MDA, SOD, CAT, and GPX) were measured. Also, to measure these enzymes in liver tissue, this tissue was isolated and homogenized. The results showed that the amount of tissue malondialdehyde in all groups was significantly increased compared to its level in serum that in acute and chronic heat stress compared to the control group this increase was significant (p<0.05). This increase in serum glutathione peroxidase was also significant compared to the control group (p<0.05). There was a significant increase in the levels of catalase and superoxide dismutase enzymes in the acute stress group compared to the control group. In conclusion, heat stress seems to induce oxidative stress in Rattus.

    Keywords: Heat stress, Malondialdehyde, Catalase, Glutathione peroxidase, Superoxide dismutase
  • Shahla Tashakkor, Atefeh Chamani * Pages 113-120

    The urban green space, with its food resources, water, and shelter, can support a significant number of birds. For this reason, studying the number and species of birds in urban parks can be effective in monitoring the health of ecosystems. To study the number and species of birds in the parks of Zayandeh-Rud, two transects with an approximate length of 4.5 km along the studied parks were established in the spring 2019. The distance between the sampling points on each transect was 50 meters, the number of sampling points was 50 points and the total of 100 sampling points or stations was designed. The number and pattern of bird distribution was performed using the point counting method every 5 minutes during each study, and all observed birds were recorded up to 50 m away. Using binoculars as well as sound tracking, existing birds were recorded and identified. The total number of observed species is 41, in which Passeriformes with 31 species have the highest frequency among other orders. All three Simpson, Shannon Wiener and Brillouin indices in Najwan Park have the highest values. The numbers of tree species in Nazhvan Park (756 trees) is in the second place after Saadi Park (1092 trees). The moderate weather, the distance from urban stresses and noise pollution can be considered as the reasons for the existence of high species diversity.

    Keywords: urban park, Simpson, Shannon Wiener, Brillouin
  • Elham Rahimi Sardoo, Forough Talazade *, Ramezan Ali Jafari, Masoud Reza Seifi Pages 121-126
    The Pigeon Adenovirus is one of the pathogenic agents of pigeons that belong to the family Adenoviridae and Aviadenovirus genus. The virus causes two clinical illnesses called adenovirosis type I and II. Both types of disease have a great effect on the population of pigeons, resulting in losses and economic damages. In this study, which was performed for the first time in Iran and Khuzestan province, 120 fecal samples were collected from healthy and sick pigeons with clinical symptoms of lethargy, anorexia, weight loss with watery green and yellow diarrhea. The microtubes containing the feces were sent separately to the laboratory. DNA samples were extracted for the PCR test. A pair of primers was used to identify positive isolates of pigeon adenoviruses. After the PCR test, PiAdV-1 was detected in 5 samples of pigeon droppings (4.16%), which is the first molecular detection of PiAdV-1 in pigeon feces in Iran. Due to the pollution of the city of Ahvaz to PiAdV-1, this should be considered during the clinical examination of pigeons that have symptoms such as sudden death, vomiting, acute watery diarrhea, and weight loss to differentiate from the same diseases and to use fair supportive medicine and prevent no useful treatments.
    Keywords: Adenovirus, Pigeon, PCR, Ahvaz
  • Abbas Safari *, Morteza Jafaroghli, Javad Ahmadpanah Pages 127-134
    One of the factors may affect the productivity and economic index of broiler industry is the mortality at the end of the growth period. The purpose of this study was to investigate the rate of mortality in broiler chickens and the management parameters. For this purpose, the management information of 30 poultry farms from 1396 and 1397 was collected. Using logistics analysis, the effect of various factors on the mortality rate was investigated. Our results showed that the effects of all factors examined in this model were positive, which were not significant for the factors of breeding season, building type, experience of managers, and biosecurity level, despite their importance in loss percentage. The results of this study showed that management parameters have key role in the mortality rate and consequently economic productivity of a broiler farm.
    Keywords: broiler, Economic productivity, Mortality rate, management parameter, Logestic analysis
  • Zahra Tahami *, Behrouz Dastar, Ehsan Oskoueian, Seyed Reza Hashemi Pages 135-142

    This experiment was conducted in a completely randomized design with 5 treatments, 6 repetitions and 10 chicken in each repetition in order to evaluate the effect of selenium supplement immune system related treats, egg qualitative characteristics, blood parameters and antibody titers against Newcastle disease and influenza, laying hens w36 strains. Experimental treatments include: (1) basic diet, (2) basic diet plus 0.5 mg/kg of Sodium selenite (3) basic diet plus 1 mg/kg of Sodium selenite, (4) basic diet plus 0.5 mg/kg of selenium-methionine and (5) base diets plus 1 mg/kg of selenium-methionine. The results show egg traits were not affected by experimental treatments (P>0.05). treatment of 0.5 and 1 mg/kg of selenium-methionine significantly reduced the enzyme Aspartate Amino Transferase (P<0.05). Also, treatments containing organic selenium significantly reduced the enzyme Alanine Amino Transferase (P<0.05). The results showed that 0.5 mg/kg of selenium-methionine significantly increased the levels of immunoglobulin G, M and A compared to other experimental treatments (P<0.05). However, the levels of immunoglobulins A and M in organic and inorganic sources were not significantly affected by selenium levels (P>0.05). Newcastle antibody titers did not significantly differentiate between experimental treatments (P>0.05). However, 1 mg/kg of selenium-sodium significantly reduced the antibody titer of influenza (P<0.05). In general, although the consumption of organic and inorganic sources of selenium was ineffective on egg characteristics, organic sources of selenium more effectively stimulate the immune system and increase blood immunoglobulins than non-organic sources.

    Keywords: Antibodies, Blood metabolites, immune system, selenium
  • Mahdi Nazari, Hossein Daghigh Kia * Pages 143-148
    The most important factors involved in sperm fertility are motility, morphology and sperm membrane integrity. The studies show that, the addition of Pentoxifylline(PTX) can increase sperm motility by increasing energy production. The aim of the present study was to investigate the effect of adding Pentoxifylline to rooster semen on qualitative parameters of rooster sperm after 6 hours of storage at 4°C. Semen samples were collected from 15 Ross 308 roosters at 28 weeks of age. After initial evaluations, semen samples were mixed together to eliminate individual differences. After diluting the semen and adding different levels of Pentoxifylline (0, 0.25, 0.5, 0.75 and 1 μM), the samples were kept at 4°C for 6 hours. Then, sperm kinetic parameters were evaluated. The results showed that the addition of 0.75 μM PTX significantly improved progressive mobility, curvilinear velocity, viability and plasma membrane integrity of spermatozoa compared to the control group (P<0.05).  In overall, it can be concluded that methylxanthine-derived drugs such as Pentoxifylline can have a significant effect on the motility, viability and plasma membrane integrity of rooster sperm in the short period of time.
    Keywords: pentoxifylline, motility, Lipid peroxidation, Sperm
  • Samaneh Babooyeh, Hossin Reza Shahbazi *, Sudabeh Moradi Pages 149-158
    The purpose of this experiment was to investigate the effect of different processes on production line energy consumption, quality and hygienic parameters of broiler chicken pellet. This experiment was performed in 40 treatments and each treatment included 5 replications in the form of a factorial experimental design (2×2×2×5), To evaluate the effect of two sizes of feed particles with different geometric mean diameters (500 and 1000 μm), two types of heating temperatures (80 and 85 ̊C), two different conditioning times (40 and 120 seconds) and 5 types of processing (vertical conditioner, vertical conditioner + expander, expander, horizontal conditioner and horizontal conditioner + expander) were performed. According to the results, the lowest energy consumption at different times and temperatures used in the experiment was related to processing with horizontal conditioner + expander, expander and vertical conditioner + expander, respectively (P<0.0001). Diet processing with vertical conditioner had the highest quality (P<0.0001). Also, processing with conditioner alone or with an expander could reduce the microbial load of the diet (P<0.0001). In general, the results showed that pellet grain processing increases its quality and durability and is effective in reducing the microbial load of the diet.
    Keywords: broiler, pellet, processing, Expander, Conditioner
  • Iman Askari *, Mahmoud Shams Shargh, Firoz Samadi, Saeed Hassani Pages 159-168
    The purpose of this study was to investigate the effect of dietary biotronic organic supplement and silymarin nanocrystal supplement with and without LPS factor on liver chemical analysis, histology and immune-cell changes and blood parameters of broiler chicks.This experiment was conducted in2×4 factorial arrangementwith completely randomized design using 192 day old male broiler chicks in 8 treatments, 4 replications and 12 chicks per each replicate.The factors of interest included LPS in two levels of (with and without LPS) and silymarin nano-crystal, biotronic organic supplement factor in 4 levels including (zero, biotronicorganic supplement, nano-crystal sily marin, and biotronic organic supplement complementary nano-crystal silymarin The results showed that the use of organic biotronic and silymarin nanocrystalline supplements and their mix significantly reduced the ALT, AST and percentage of mitotic liver lesions (P<0.05). Application of nano-crystal silymarin and organic biotronic supplement had significant effect on hepatic factors such as hepatocyte count, hepatocyte diameter and sinusoid size but had no significant effect on hepatocyte nucleus diameter.LPS also significantly altered blood parameters and cellular enzymes (P<0.05). Biotronic and nano-crystal silymarin supplementand their mix significantly improved the changes (P<0.05). The results of this study showed that the using of organic biotronic supplement and silimarin nano-crystal, and especially their mix, improved the performance of liver and chemical and cellular enzymes and liver blood parameters.
    Keywords: Biotronic supplement, Silymarin, histology, blood parameters, Chemical performance, broiler chickens
  • Ahmad Amiri, Mohsen Daneshyar *, Mohammad Ali Behruzlak Pages 169-178
    This study was carried out to investigate the effect of different levels of peppermint and rosemary powder mixture on performance, carcass characteristics and some blood parameters of Japanese quails challenged with dexamethasone from 21 to 35 days of age using 96 female birds in 6 dietary treatments with 4 replicates birds in each replicate. The experimental treatments consisted of the control group (basal diet without any injection), saline injection, injection of 0.4 mg/kg dexamethasone and 0.25, 0.5 or 1% of herbal mixture challenged with injection of 0.4 mg/kg dexamethasone. The results showed that body weight gain (BWG) and feed conversion rate (FCR) of quails, respectively, decreased and increased significantly by dexamethasone injection, but inclusion of 1% of herbal mixture significantly improved these indicators from 29 to 35 days of age. Quails fed 0.4 mg/kg dexamethasone alone or together with 0.25, 0.5 or 1% herbal mixture had higher alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) on 35 d. Moreover, the utilization of 1% peppermint and rosemary mixture together with 0.4 mg/kg dexamethasone significantly decreased malondialdehyde (MDA) of serum compared to control group and groups containing saline, 0.4 mg/kg dexamethasone or 0.4 mg/kg dexamethasone + 0.25% herbal mixture. In conclusion, the results of current study showed that consumption of 1% of rosemary and peppermint powder mixture could partially decrease unfavorable effects of dexamethasone administration in Japanese quails.
    Keywords: Japanese quails, dexamethasone, Rosemary, Blood metabolites, performance, Peppermint
  • Hosein Soltani Raber, Mahdi Khodaei Motlagh *, Iman Hajkhodadadi, Mohamad Hossein Moradi Pages 179-186
    The experiment was designed to investigate the effect of adding rosemary powder (Rosmarinus officinalis) along with sesame and soybean oil on changes in intestinal morphology, meat quality and some blood indices in the Japanese quail. The experiment was performed in factorial based on completely randomized design with 6 treatments, 4 replications and 15 meat quail pieces in each repetition. Experimental treatments include: 1) Sesame oil + zero surface of rosemary 2) Sesame oil + 1 g/kg rosemary 3) Sesame oil + 2 g/kg rosemary 4) Soybean oil + zero level of rosemary 5) Soybean oil + level one of rosemary 6 ) Soybean oil + level two rosemary. On the final 35 day of the experiment, two quails (male and female) were selected from each pen that weighed close to the average weight of the population. Each quail was manually peeled and carcasses separately, and different parts of the body were weighed and internal organs were weighed. The results showed that head, thigh, pancreatic, heart, gingival and testicular relative weight were not significantly different in experimental treatments (P <0.05). But the effect of sesame oil was more than soybean oil (P<0.05). In blood indices, urea levels were significantly reduced with increasing rosemary powder levels (P<0.05).Meat pH did not differ between the experimental group. Beyond the TBA, there was a significant difference between the experimental treatments (p<0.05). TBA decreased with increasing amount of Rosemary powder. In cookingloss, there was no significant difference between the experimental treatments. In drippingloss, there was no significant difference between experimental treatments. As a result, the use of Rosemary powder and sesame oil in  diet can have positive and beneficial effects on quail.
    Keywords: Blood indices, Oil, Thiobarbituric acid, Quail
  • Ahmadreza Haidarpour, Mohammad Reza Ashrafzadeh *, Rasoul Zamani Ahmad Mahmoudi Pages 187-196
    The aim of this study was to model suitable habitats and suggest conservation implications for Dice snake (Natrix tessellata) in Chaharmahal va Bakhtiari province. In this research, the maximum entropy algorithm was used to predict distribution of suitable habitats of the species across the province. The AUC value for modeling of distribution of suitable habitats obtained 0.90. Based on the results, less than three percent of the province (about 400 km2) was estimated as the highly suitable habitat (<0.6). While it seems that most of the distribution range of the species was located in the central regions of the province, but its desirable habitats can be seen in all of the counties of province. Also, about 7.60% (30.33 km2) of highly suitable habitats (<0.6) of this species is covered by the conservation network (including protected areas and no-hunting areas). The variables of distance to river (38.8%), altitude (17.1%), distance to agricultural lands (14.2%), and distance to forest areas (8.9%) had the highest contribution (79%) in the modeling of distribution of suitable habitats of Dice snake. Finally, conservation implications for management and conservation of Dice snake was presented.
    Keywords: Habitat suitability, Environmental variables, Natrix tessellate, Conservation network, central Zagros
  • Fariba Radmanesh, Nasrullah Rastegar Pouyani, Rasoul Karamiani * Pages 197-206
    Structural studies are important for connection between morphology and behavior in organisms, but there is still little information about descriptive details of terrestrial turtles. There are degrees of variation in cranial osteology in other turtle species, which can be also significant in Testudo graeca. The present study presents the first detailed description of the Testudo graeca cranial osteology, a terrestrial turtle that currently occurs in different parts of Iran. In this study, four specimens collected from Dinvar and Chaharzebar regions in Kermanshah province were used. Using common protocols for bone cleansing, the skulls were removed and scanned, and photographed using a loop equipped with digital camera. The skull of Testudo graeca encompass 49 bones (22 pairs and five single bones) that is including a flat skull roof, numerous extremely wide skull elements, and a compressed neurocranium possibly the functional result of life habit. Results showed that specific variations in skull osteology, including scale, shape, location and articulation, can have different effects on animal behavior.
    Keywords: Testudo graeca, Osteology, Skull, Kermanshah, Iran
  • Fatemeh Hejazi, Haji Gholi Kami *, Zeinolabedin Mohammadi Pages 207-216

    Distributional range shift of Amphibian populations especially toads are tightly related to enviromental changes and their survival are threatened by ecological and anthropogenic factors. Talysh toad Bufo eichwaldi occurs in a limited area through the southern margin of the Caspian Sea including north Iran and the southeast of Azerbaijan and has recently considered vulnerable by IUCN Red List of Threatened Species. In this study, 52 occurence records and 20 bioclimatic variables were used for modeling of habitat suitability of B. eichwaldi using maximum entropy algorithm implemented in MaxEnt software package. The results showed that Mean Temperature of Coldest Quarter, Temperature Seasonality, Minimum Temperature of Coldest Month, and Precipitation of Coldest Quarter are the most important predictors for B. eichwaldi suitable habitat. The MaxEnt model indicted that the habitat of B. eichwaldi has been fragmented in the Hyrcanian forest of the south Caspian Sea, which may cause its populaton decline. It is deduced that distributional range of B. eichwaldi in the south of the Caspian Sea experienced contraction due to climate change and human interference comparing to last decades indicating need for conservation programs to protect the Talysh Toad population in the Hyrcanian forest.

    Keywords: Habitat suitablity, Bufo eichwaldi, amphibian, MAXENT, climate change
  • Rohollah Barzegar, Masoud Farokhrouz *, Hossein Khara, Alireza Shenavar Masouleh, Mohaddeseh Ahmadnezhad Pages 217-230
    Henna contains various compounds such as carbohydrates, proteins, flavonoids, tannins, phenolic compounds, alkaloids, trinoids, quinone, coumarins, xanthones and fatty acids. In the present study, the disinfectant effects of henna extract compared to copper sulfate (CuSo4.5H2O) and effects on gill and liver histopathology in Siberian sturgeon were studied (Acipenser baerii). 500 fish (15 gr) were selected. At first, the LC50 and then the maximum allowable concentration (MAC) of Henna extracts were determined. Then, six treatments were designed, each with 3 repetitions. In treatments 1 to 4, amount of MAC, 25%, 50%, and 75% of the MAC value were used. Also, in treatment 5, copper sulfate at 0.07 mg / l was used to compare its effect with others. Fish were exposeed to different concentrations for 4 days (96 hours). The bacterial and fungal loads of gill and skin was counted on TSA and SDA plate agar, respectively. Histology of gill and liver were examined after preparing tissue sections. The results showed that after copper sulfate, the best (lowest) values were observed in treatments 2 (25% MAC value of henna) and 3 (50% MAC value of henna) in terms of bacterial and fungal loads. The least tissue damage was observed in treatments 2 (25% MAC value of henna) and 3 (50% MAC value of henna) in terms of gill and liver lesions and other treatments had the most tissue lesions. Generally, it can be concluded that treatments 2 (25% MAC value of henna) and 3 (50% MAC value of henna) can be a good alternative to copper sulfate.
    Keywords: Henna (Lawsonia inermis), Copper sulfate (CuSo4.5H2o), Siberian sturgeon (Acipenser baerii), histology, Bacterial, fungal loads
  • Peyman Gilani, Seyed Yousef Paighambari *, Parviz Zare, Seyed Mostafa Aghilinejad, Mojtaba Pouladi Pages 231-238

    The purpose of this study was to evaluate the number, catch composition, and catch per unit effort (CPUE) of sturgeon spawners by gillnet in the fishing grounds of Golestan province. Sampling and data collection were conducted in the 4 fishing grounds according to the fishing seasons of sturgeon fish using gillnets (Polyamide) with a mesh size of 150 mm from autumn 2018 to autumn 2019. Five species of sturgeon fish including Acipenser persicus, Huso huso, Acipenser gueldenstaedtii, Acipenser nudiventris, and Acipenser stellatus were caught during the sampling period. The highest fish weight was observed in autumn 2019 (946 kg) and the lowest was in spring 2019 (242 kg). The highest total catch weight and fishing effort were obtained for matured males of A. persicus (389 kg and 0.9 g/fishing effort) and the lowest was for matured females of A. stellatus (13 kg and 0.03 g/fishing effort). According to the results of the Chi-square test, the separate and simultaneous effect of sampling time and the location was significant on the number of matured Acipenser persicus (P<0.05).

    Keywords: Sturgeon spawner, Fishing Effort, Gillnet, Caspian Sea, Golestan province
  • Reza Nahavandi *, Saeid Tamadoni Jahromi, Forough Bayati, Sajjad Pourmozaffar, Mohsen Gozari Pages 239-244
    This research was carried out with the aim of molecular identification and using cytochrome oxidase gene of two species of ornamental fish native to Iran entitled Aphanius vladykovi and Aphanius ginaonis. Five samples of each fish were collected from Sarcheshmeh Park (Aloni city, Chaharmahal and Bakhtiari province) and Genu spring (Bandar Abbas) and after morphological identification and DNA extraction, they were sequenced. Then using BioEdit software and the NCBI database, the amount of homology of the obtained sequences was measured. The analysis of the evolution tree was performed by the closest proximity and parsimony method based on the Kimura 2-parameter model using mega software. The results showed that these species were genetically close to each other in different parts of Fars province (A. vladykovi) and Turkey, and a clade with two sister clusters next to the species belonging to the northern offerings more than Turkey includes Aphanius anatoliae, Aphanius sureyanus, Aphanius maeandricus and Aphanius iconii. The greatest genetic differences can be observed between the specimens of Aphanius vladykovi from Sarcheshmeh Park spring and Aphanius sureyanus from Turkey, which was not unexpected due to the deep geographical gap between the mentioned regions. At the same time, the species Aphanius Genu shows itself in a separate clade with a large genetic distance. Various geological factors caused Genu fish to separate itself from other studied species and to hide in Hormozgan region. As a result, the gene flow between this region and other regions has stopped, and caused the Aphanius ginaonis in Hormozgan province to remain as a unique species.
    Keywords: Aphanius vladykovi, Aphanius ginaonis. Cytochrome Oxidase Gene, sequencing
  • Mohammad Hossein Gorjian Arabi *, Mohammad Hosein Sinkakarimi, Hossein Ali Unesi Pages 245-252
    This research was occurred to investigate some morphometric characteristics of Clupeonella cultriventris in Amirabad port, Babolsar and Anzali port in the South Basin of the Caspian Sea during summer 2019. A total of 90 fish including 30 specimens from each station were caught and 23 morphometric Characteristics were studied. Mean difference coefficients of morphometric characteristics for common kilka in Amirabad port, Babolsar, and Anzali port were 9.34, 8.77 and 11.03, respectively. Morphometric data before analysis were standardized to reduce errors of allometric growth. Results of 23 morphometric characteristics in three stations indicated significant differences between stations (P≤0.05). Bandar Anzali station differs in 23 morphometric characteristics with Babolsar port and in 20 characteristics with Bandar Amirabad. Babolsar and Bandar Amirabad station differed only in 3 characteristics. The principal component analysis was performed on 7 factors which concluded 74.924% of the characteristics. Results of fish morphometric characteristics showed an overlapping between Babolsar station with two stations of Amirabad port and Bandar Anzali port, but stations of Bandar Amirabad and Bandar Anzali were not overlapped. In this study, geographical separation can be considered as the most influential factor in morphological differences between the fish of three studied areas.
    Keywords: Morphological diversity, population, Clupeonella cultriventris, principal components analysis, Caspian Sea
  • Seyed Ahmadreza Hashemi *, Ahmadreza Jabaleh, Azarmah Gholampour, Sajjad Pourmozaffar Pages 253-260
    Determination of population dynamics is the important indicator for evaluating of status and management of commercial species. In this research, trend catch and demographic characteristics and demographic characteristics of Bigeye tuna (T. obesus) were estimated by collecting information from 4 catchment areas on the coast of Sistan and Baluchestan Province including Brace, Ramin, Pozem and Konarak. In this project, more than 800 fish at the research stations were biometric and the growth parameters were L∞ = 113 cm, growth factor K = 0.45 (yr-1), natural mortality M= 0.71(yr-1), mortality and mortality (yr-1), F = 0.15, total mortality (yr-1), Z = 0.86 and exploitation coefficient (yr-1), E = 0.18, and the time zero was -0.25 for the years. Relative production per recruitment, relative biomass per recruitment, exploitation rate and average annual standing stock for kawakawa species were estimated Y '/ Rp =0.02, B' / Rp = 0.70, U= 0.10, respectively. This study shows that annual harvest of Bigeye tuna fish is less than its optimal level and can be planned for further exploitation of this species, especially offshore and international waters.
    Keywords: Bigeye tuna, Population dynamics, Sistan, Baluchestan province
  • Azarmah Gholampour *, Abdolrahim Moradi Pages 261-266
    The aim of this study was to investigate the trend of catch changes, diversity indices (Margalef, Pilo, Shannon-Wiener) of pelagic and demersal fish in Bushehr province during the years 2004 to 2016. In this research, about 50 species including benthic, fine loss level and the level of large losses was collected from the docks of Bushehr city. The catching trend of these species in this ten-year period was analyzed using Pearson Test, time series and analysis of variance. The results of Pearson correlation test showed that there is no significant relationship between catch volume and reserves, but there is a significant relationship between time and catch. After confirming the Pearson test and confirming the negative relationship between time and catch, the results of analysis of variance showed that there is no linear relationship between time and catch and the chart is broken. The results showed that the catch of benthic and pelagic species increased in Bushehr province during the years 2004 to 2008 and since then this trend has been accompanied by decreasing fluctuations, which was mainly due to reduced fishing effort on the stocks of this species. The results also showed that the total catch of fish in Bushehr province has increased from 35,299 tons in 2004 with a growth of approximately 65% ​​to 50,100 tons in 2016. The study of CPUA index showed a decrease in the abundance of species of great economic importance in recent years.
    Keywords: CPUA, Demersal fish, Pelagic fish, Diversity Index, Bushehr
  • Ebrahim Mottaghi, Gholamreza Rafiei *, Alireza Mirvaghefi, Eisa Ebrahimi, Bagher Majazi Amiri Pages 267-276
    Introduction

    The aim of the present study is to investigate the effect of different levels of inorganic supplements in hydroponic system with the re-use of water on some parameters related to Nile tilapia health status. Materials &

    Methods

    To address that, 180 fish weighing 30±3.8 g was divided into 9 experimental units (3 for each treatment). Three different treatments were applied, including 0, 25 and 75% of nutrient requirement for hydroponic system and these levels were added to the diet of fish. Following 70 days of dietary administration, blood samples were withdrawn for caudal vein of 5 fish. Intestine sample was also taken in order to determine the bacterial microflora and histological changes.

    Result

    Obtained results showed significant changed in hematological and immunological parameters in dietary treatment as compared with control (P<0.05). Total number of bacteria in intestine was significantly (P<0.05) elevated in treatment 3 as compared with other treatments. The applied diets had significant impacts on histological indices, including villi height and diameter, total number of leucocyte and mucus-secreting cells (P<0.05).

    Conclusion

    Generally, epithelium development of intestine besides the improvement of hematological parameters and stimulation of immunity system could perhaps indicate the better health status of Nile tilapia following dietary manipulation by inorganic supplementation.

    Keywords: Intestinal Microflora, Lysozyme activity, Hemoglobin, Mucus-Secreting cells, Aquaponic
  • Seyed AhmadReza Hashemi, Paria Akbary *, Mahmood Hafezieh Pages 277-282

    Today, due to the rapid global demand for food, Asian cassava is one of the best farmed fish in the domestic and foreign markets due to its rapid growth and ability to adapt to different environmental conditions. The present study was conducted to investigate the effect of density on growth performance, nutrition and survival percentage of Asian Lates calcarifer in earthen ponds of Gwadar site for 6 months. In this study, storage from April to September 2019 in two different densities: 0.5 fish m-2 or 900 fish in each pond with an area of 1800 m2 and one fish m-2 or 1800 fish with an initial weight of 60 g. It was performed in each pool with the same area with two replications. Physical and chemical factors of water, temperature, oxygen, pH and salinity were examined continuously; bioassay was examined On a monthly basis. Based on the results, at the end of the experiment, the highest daily growth rate (4.8±0.78 g) and average monthly growth (141.5±13.6 g) and the average monthly growth increase (60±7.7%) were observed in the pool with a density of 0.5 fish m-2 (p<0.05). The mean feed conversion ratio and survival percentage of ponds were not significantly different from each other (p>0.05). In total, based on the results of this study, the density of 900 sea bass in an earthen pond with an area of 1800 m2 is recommended in order to improve growth indices.

    Keywords: Density, Lates calcarifer, Growth index, Survival percentage
  • Bahareh Shokouhian Ghahfarokhi, Roghieh Safari *, Mohamadreza Imanpour, Ali Jafar Pages 283-286
    Copper is one of the heavy metals used in aquaculture for the elimination of algae, as well as prevention and treatment of fish diseases. The effects of sub-lethal doses of copper sulfate in zebra fish ovary tissue were investigated in 30-day exposure. For this purpose, 270 females with average weight of 0.3±0.05 were subjected to 0, 0.02 and 0.04 mg/l cuso4. At the end trail, samplings were done from gonad tissue and the tissue sections were prepared. Results showed that in the control group, ovary tissue was normal and major of the oocytes were sexually at the beginning and end of fourth stage. In 0.02 mg/l oocytes were in the second and third stage. In 0.04 mg/l, the slight growth of ovarian was observed and oocytes were in the second stages and a number of oocytes were observed at the beginning of third stage and atrotic follicles were observed in gonad tissue. This process shows an increase in egg growth with increasing copper sulfate concentration.
    Keywords: Copper sulfate, Ovary, Zebra fish
  • Abolhasan Rastiannasab * Pages 287-294
    The dilemma of contaminating water resources with heavy metals has doubled the need to measure heavy metals in fish that reach in the food cycle to the human ecosystem. This study was conducted to determine the concentration of heavy metals (lead, mercury and cadmium) in sediments and trout flesh farmed on the banks used water of the Beshar River in Kohgiluyeh and Boyerahmad province. To measure the heavy metals, randomly sample  river sediments in the entrance area of water inlet  two rainbow trout farms in the lower part of the Beshar River and downstream of Yasouj and muscle tissue of fish in these farms. The total number of sediment samples and fish muscle were 64 samples (32 sediment samples and 32 fish samples). After transferring the samples to the laboratory and preparing, the atomic absorption apparatus was used according to the standard method to determine the concentration of heavy metals. The mean concentrations of mercury, cadmium and lead in fish muscle of the farms of Beshar River were 0.12±0.04 , 0.0041±0.0015  and 0.08±0.01 mg/kg, respectively. Concentrations of mercury, cadmium and lead in the trout of the Beshar rivers are below the FAO, EC, MAFF and FDA standards. Based on the results of this research and this situation, the fish of  the farms of the margin of Beshar River is healthy for human consumption and free from heavy metal contamination based on the  wourld standards.
    Keywords: Heavy elements, rainbow trout, Beshar River
  • Mehrnaz Mobini Kashe, Ammar Salehi Farsani, Mehdi Shamsaie Mehrgan, Seyed Pezhman Hosseini-Shekarabi * Pages 295-302
    This study was conducted to reverse female trout to male (XX male) by oral administration of 17-alpha-methyl testosterone. For this purpose, 12,000 larvae of rainbow trout were fed from the beginning of active feeding with diets containing 0 (control), 0.5, 1, 1.5 and 2 mg 17-alpha-methyl testosterone per kg of feed for 60 days. The growth performance and survival were evaluated during this period. In addition, the treated fish were fed with hormone-free commercial diet for 18 months until their sex glands had grown. The sex reversal of fish was performed by sampling from 120 numbers of fry (2g mean weight) fin tails, designing specific primers and PCR assay. The results of growth showed that there was no significant difference in growth parameters among treatments (P>0.05). Fish treated with the hormone had lower survival rate (82.1±1.1%) compared to the control group (P<0.05). By necropsy and direct observation of the sexual organs of the breeders, the ratio of female to male sex reversal was increased by increasing the concentration of the hormone from 0.5 to 2 mg/kg in the diets and the best efficiency was obtained in 2 mg/kg of 17-alpha-methyl testosterone (P<0.05). The results of this study showed that the highest ratio of male XX breeders (96.0±1.0%) was observed in the fish fed with alpha methyl testosterone at 2 mg/kg of feed. Also, the PCR test had the specificity to identify the sex reversal of rainbow trout fry as a non-invasive method.
    Keywords: 17-α-methyl testosterone, All-female population, XX neomale, PCR
  • Azin Azari, Mehdi Shamsaie Mehrejan *, Mostafa Tatina, Houman Rajabi Islami Pages 303-308
    In the present study, the effects of dietary sodium propionate as an acidifier additive on some indices of growth, survival rate, and serum immunity of goldfish were investigated. In this study, 240 fish with an average initial weight of 7.2±0.75 g were randomly distributed in 12 aquariums. The fish were fed with the levels of 0 (control), 1.5% and 2.5% sodium propionate in the feed for 60 days. The results showed that weight gain, weight gain percentage, specific growth rate, condition coefficient, and survival rate in the treated fish were significantly higher than the control group (P<0.05). However, the highest feed conversion ratio was observed in the control group (P<0.05). Also, the highest levels of serum immunoglobulin M (9.64±0.11 mg/l) and lysozyme (15.61±1.03 μg/ml/min) were observed in 2.5% sodium propionate treatment compared to others (P<0.05). According to the results of this study, the use of 2.5% sodium propionate in goldfish diet acts as a growth stimulator and can enhance the growth performance along with the immune system.
    Keywords: Acidifier, Sodium propionate, goldfish, growth, Serum immune parameters
  • Mahbobeh Sayari, Mohammad Kazem Khalesi, Sarah Haghparast *, Sohrab Eskandari Kohestan Pages 309-324

    This Study was conducted to evaluate dissolved organic carbon (DOC) and its relationship with bacterial load, chlorophyll a, nutrients, and fish growth in three larval ponds of common carp with areas of 3.5, 2.5, and 0.7 ha and three larval ponds of grass carp with areas of 0.7, 0.9, and 1 hectare located in Barardeh village, Sari city. Samples of water quality parameters such as temperature, oxygen, pH, DOC, nitrate, total nitrogen, ammonia, phosphate, bacterial, and chlorophyll a were taken weekly from 45 cm of water surface in inlet and outlet of the ponds. Regression relationships were then investigated between DOC and the studied parameters and fish biomass in the rearing ponds. The results showed that there were significant and non-significant relationships between the monthly averages of DOC and some nutrients such as nitrate, phosphate, and ammonia in inlets and outlets of the rearing ponds. The mean monthly DOC showed a significant relationship with the biomass values of common carp and grass carp, while its relationship with chlorophyll a content was significant in inlets but not in outlets of fishponds. In addition, DOC did not show a significant relationship with bacterial load in both common and grass carp ponds. Comparisions of physicochemical and biological parameters showed significant differences among months for some physicochemical parameters (p<0.05).

    Keywords: Dissolved organic carbon, Bacterial load, Chlorophyll a, Nutrients, Fish biomass
  • Morteza Mortazavi, Mohammad Chamani *, Mahdi Amin Afshar, Ali Asghar Sadeghi, Gholamhosein Tahmasbi Pages 325-332
    Protein nutrition and amino acid (AA) supply have a positive effect on survival and immunity of bee colonies. The aim of this study was to evaluate the effect of L-Methionine, L-Lysin, and L-Threonine on body weight, protein, and lipid reservation of honey bees. For this purpose, 78 beehives were randomly allocated into 13 groups and received one of the experimental treatments. Groups Met-1, Met-2 and Met-3 received 0.3, 0.6 and 1.2 gram in L-Methionine sugar nectar respectively. Groups Lys-1, Lys-2 and Lys-3 received 1.51, 3.02- and 6.05-gram L-Lysin in sugar nectar respectively, moreover, groups Thr-1, Thr-2, Thr-3 received 0.572, 1.145- and 2.29-gram L-Threonine in sugar nectar. In addition, the combination of three different levels of three different AA were considered as (L-Methionine, L-Lysin, and L-Threonine) MLT-1, MLT-2 and MLT-3 respectively. A group has also considered as control that did not receive any additional AA supplements. The body weight, body protein and lipid content have been assessed at the end of the experiment. The results of this study indicated that MLT-3 group showed higher body weight and protein content comparing to the other groups (p≤0.05). In addition, MLT-1 and MLT-2 showed higher body weight compared to the rest of the treatments (p≤0.05). Based on the result of this study, different levels of L-Methionine caused higher protein reservations compared to the control group (p≤0.05). The results show that L-Methionine, L-Lysin, and L-Threonine did not affect body lipid reservation of honey bees (p≥0.05). In conclusion, the addition of a combination of L-Methionine, L-Lysin, and L-Threonine to diet, can increase body protein reserve and bodyweight leading to increase the productivity and survival of honey bee colonies.
    Keywords: Amino acids, Hive, Overwintering, Protein
  • Reza Sourati Zanjani, Gholamreza Mohsenabadi *, Majid Majidian Pages 333-338
    The present study was conducted to investigate the effects of mulberry mixture cultivation compared to single mulberry cultivation mode on the biological performance of silkworm. In this experiment, a mixture of mung bean, bean, fodder corn, pumpkin stew and horseradish was used among the rows of berries, and in a single ship, special berries were used. In order to evaluate the quality of the leaves produced after the cultivation of the mentioned plants, the leaves were used in silkworm feeding. The study was conducted in a completely randomized design with three replications per treatment. Each replicate consisted of one hundred and fifty-one-day-old larvae of the 154×153 commercial hybrids. The larvae were bred according to the standard methods of the Iran Silk Research Center (ISRC). The results showed that the total number of cocoons, the number of good cocoons, the total weight of the cocoons, the weight of the good cocoon and the weight of one female and male cocoon in the berry-bean treatment had the highest value compared to the single treatment of mulberry (P<0.05). Also, the number of alive good cocoons in the berry-bean treatment was significantly higher than other treatments (P<0.05). In general, the results showed that the type of plant planted with the mulberry tree had a significant positive effect on most traits of silkworms compared to single planting.
    Keywords: performance, Mulberry, Silkworm, Combined plant, Cocoon
  • Ghassem Habibi Bibalani *, Parisa Mohammadpour Pages 339-346
    The pastures on the outskirts of Hyderabad are among the lowland pastures of Shabestar city, located 30 km from it, located in East Azarbaijan province., which play an important role in providing the pollen and nectar needed by bees during the summer. In order to study the flowering period of 21 species of Asteraceae genus that grow in these rangelands, at an altitude of 1500 m with a distance of 50 m from the sea level, 10 bases of each of the studied species were marked every five days from 2017 to 2019. Statistical calculations in this study were performed by SPSS software. The results showed that in terms of vegetation Onopordon acanthium, Sonchus oleraceus, Echinops robustus, Picnomon acarna, Lactuca serriola had the fastest time to start growing on April 14 and Cirsium vulgare had the latest time to start growing on April 30 in the study area. Also Anthemis psedocotula, Onopordon acanthium, Sonchus oleraceus, Echinops robustus, Picnomon acarna, Achillea wilhelmsii have the fastest flowering time up to first May. Among the studied plants Achillea wilhelmsii, Anthemis hyalina have the fastest time to reach the peak of flowering (early June) and also the plants Taraxacum syriacum, Cirsium vulgare, Gundelia tourtnefortii, Cirsium congestum have flowering period in summer, especially in August and September.
    Keywords: asteraceae, Flowering, Honey Bee, Shabestar
  • Shahryar Tagheipour Kouhbane, Mohammad Reza Rahimibashar *, Morteza Farshchi, Hor Torabi Jafroudi Pages 347-356
    In the southern basin of Caspian Sea, rock pool prawn (Palaemon elegans) is very abundant and plays an important role in the food chain of this region. The aims of this study were to investigate the biometry characteristics, determine the long-weight relations and growth pattern of this species in the coasts of Gilan province. At each sampling stage, environmental factors were measured and the samples were transferred to the laboratory after stabilization and biometry according to the standards. The data were classified based on gender and three stages before, time and after spawning. The results showed that females had more weight than males and the average total weight of females before, at and after spawning were 0.759, 1.246, 0.518 g and the average weight of males was 663, respectively. 0.00, 0.900 and 0.337 g and there was a significant difference in time between the two sexes (P<0.05). Significant differences in total length, carapace length, propude length and total weight were also observed in the specified time intervals (P<0.05). Examination of longitudinal-weight relations showed that the value of b in male and female shrimp was close to 3 and had an allometric positive, although this relationship was always higher in males than females and at the time of spawning with a significant reduction in females. It was observed due to physiological changes (P<0.05).
    Keywords: Caspian Sea, Palaemon elegans, Length-weight relationships, Growth patterns
  • Mohammad Ettefaghdoost *, Hamid Alaf Noveirian Pages 357-364
    The present research was conducted to evaluate the effects of different levels of lycopene pigment on bio-chemical hemolymph parameters, total carotenoid content and intestinal microbial flora of Oriental river prawn. In this experiment, two hundred and twenty-five prawns with mean weight of 1.40±0.07 gram were fed by five dietary treatments containing different levels of lycopene zero (control), 50, 100, 150 and 200 milligrams lycopene per kilogram diet for eight weeks. Results from the measurement of hemolymph bio-chemical parameters at the end of the culture period showed that experimental diets containing lycopene pigment in most of these parameters showed a significant difference with the control treatment (p<0.05). However, calcium, phosphorus and cholesterol were not affected by different levels of lycopene (p>0.05). Indices of urea, glucose, uric acid, creatinine, and triglycerides were significantly lower in treatments fed with lycopene than control treatment, whereas the highest levels of HDL and LDL were observed in treatments containing lycopene (p<0.05). Measuring the total carotenoid content of experimental treatments showed a significant difference and also evaluation of the intestinal microbial flora at the end of the experimental period indicated that there was significant difference in the total bacteria count between the experimental treatments (p<0.05). Finally, the results of this study showed that increased levels of dietary lycopene improved the bio-chemical hemolymph parameters and total carotenoid content of the Oriental river prawn and adding 200 milligrams lycopene per kilogram of this pigment to the diet was suggested to improve the parameters that mentioned of this prawn.
    Keywords: lycopene, Hemolymph, Intestinal microbial flora, Oriental river prawn, pigment
  • Akbar Pourgholami, Ahmad Ghane, Yagobali Zahmatkesh, Alireza Mirzajani * Pages 365-372
    Oriental River Prawn Macrobrachium nipponense, originating in Japan and China, is one of the exotic species in Anzali wetland. It has a high population in many parts of it, especially in inlet rivers. To estimate the population in Anzali Wetland, 18 traps (Opera House and Hokkaido) were used during the two periods of July and August in three parts; including western area, SiahDarvishan and Sorkhankol. The trend of catch per unit of effort has been declining in July while an increase in catching was observed in August in two regions of SiahDarvishan and Saorkhankol. The average catch was 100 and 145 per unit of daily effort in August and July, respectively. The average weight of the individuals was 3.3±0.5 gr. The population was estimated 228±178 and 194±58 gr/m2 in July and August, respectively. These estimations are greater than those provided by other natural water resources such as marine areas for different species. For a clearer conclusion for potential of species to exploit are needed more investigation.
    Keywords: Exotic shrimp, Macrobrachium nipponense, Stock assessment, Catch per unit effort, Anzali wetland
  • Mahmoud Moshgani *, Alireza Mirzajani Pages 373-378

    The goal of this study was to investigate in Gammarus parthicus, body length frequency distribution (male, female) and relationship between clutch size and different body parts (head, pereon, pleon). Sampling from a Qanat in 2019 was done in Birjand city (Spring, Summer, Autumn and Winter). Totally, 252 gammaruses were catched. In each sampling, one hour was attempted to catch gammaruses by a hand sieve with one mm mesh size. To measure, a stereo microscope and millimeter paper were used and the samples were photographed. With a petri dish and the plastic talc (placed over the samples) gammaruses were photographed lively. Length was measured from the beginning of the head (Rostrum) to the end of tail (Telson). In addition, head, back and tail length were measured separately. Image-J software was used to analyze the resulted images. The mean total length of males and females gammaruses in four seasons were (Mean± SE) (15.75±1.21) and (12.93±1.43) respectively. Sex ratios differed according to the seasons. The total body length was obtained as a model of the explanatory variables including head length, tail length and season. The most sex ration in spring (1.39) and the lowest one in winter (0.31) were observed respectively. The total body length was obtained as a model of the explanatory variables including head length, tail length and season. The number of eggs (clutch size) per fertilized female was obtained by tearing the bag of eggs. The number of eggs was counted in a sample of gammaruses after 10 days keeping in the climate room. The climate room was used to simulate the reproduction conditions. The number of eggs was obtained as a model of head length and tail length. The report of Gammarus in the east of Iran and the influence of season in life cycle of the Gammarus.

    Keywords: Birjand City, Qanat, Morphological characteristics, sex ratio, model
  • Fatemeh Bagherzadeh, Abbas Ali Motalebi *, Seyed Amir Ali Anvar Pages 379-386

    Sea cucumber is one of the most important marine invertebrates with many properties, including antimicrobial, antifungal, antiviral, antioxidant, anticancer. These properties are attributed to important compounds such as flavonoids, glycoltropenoids, chondroitin sulfate, amino-glycolic glucose, and fatty acids. The present study was conducted to extract, isolate, and identify flavonoids from Holothuria leucospilota species of sea cucumber. Samples of the H. leucospilota species of sea cucumber were collected from Hengam Island in Persian Gulf, and once dried, the extract was obtained from their powder. The extraction process involved soaking in 70% methanol solution, filtering with Whatman paper filter, and isolation of the extract in a rotary device. The flavonoids were isolated from the pure extract using silica gel column. The presence of flavonoids in isolated fractions was examined using Thin-Layer Chromatography (TLC) and Gas Chromatography (GC-Mass) techniques. The color change to dark purple in TLC indicated the presence of flavonoids in the H. leucospilota species of sea cucumber. Then, the presence of flavonoids in samples was identified and confirmed through GC-Mass technique. The dry fraction contained 37.47mg of flavonoids. The present study results showed that H. leucospilota species of sea cucumber is a rich source of Flavylium type of flavonoids, and its antioxidant and anti-radical properties can be examined as a source of medication and food.

    Keywords: Sea cucumber, Flavonoid, Flavylium, Persian Gulf
  • Pegah Javid, Siamak Behzadi, Mohammad Sharif Ranjbar * Pages 387-394
    Coral reefs provide the important and diverse part of ecosystem biologically. The population of hermatypic coral is declining around the world, in response to various stress factors including increasing sea surface temperatures. The increase of sea surface temperature leads to the collapse of symbiosis life between coral and its symbiont; so the algal colonies leave corals and results in the loss of corals’ colors. The highest threshold of bleaching has been observed in the coral reefs of the Persian Gulf. In this study, the status of the Persian Gulf coral reefs is shown in the Khark, Hendourabi, Kish and Larak Islands from January 2010 to September 2019 by direct observation and photographing. According to the observations, the health of corals has fallen sharply over this period, and there is less than 10% live coral in some parts of the Larak and Hendorabi islands. Despite the exceptional capacity of the Persian Gulf corals to survive over high temperatures compared to other coral reefs, when the temperature exceeds the tolerance threshold, these corals will also be bleached.
    Keywords: Global warming, coral reefs, Persian Gulf, Bleaching
  • Siamak Bagheri *, Marzieh Makaremi, Sepideh Khatib Hagigi, Fariba Madadi, Mohammad Reza Talakesh Pages 395-404

    This study focused on phytoplankton structure and compared with previously study at the 5 stations between 2017 and 2019 in the Chitgar Lake. This study identified 37 phytoplankton taxa comprised of Diatoms (12 genus), Chlorophyta (10 genus), Cyanophyta (8 genus), dinoflagellates (3 genus), chrysophytes (1 genus) and Euglenophyta (3 genus) in the lake. The finding showed, the Diatom abundance dominate (average of 8700000 ± 7900000 cells.l-1) in the lake. The annual average phytoplankton abundance was calculated as 13400000, with the maximum value recorded in March 2018 (23000000 ± 8500000 cell. l-1). The results showed that the abundance of phytoplankton increased (more than 5-fold). Chlorophyll a, 0.5 μg / L was recorded in this study, which was 5 times more than in 2013-14. Phacus, Trachelomonas and Euglena genera from Euglenophyta phylum were first observed in lake, the presence of Euglenophyta indicating increased lake contamination trend. The abundance and species diversity of green-blue algae decreased after release of silver carp in the lake in June 2019. The abundance of Oscillatoria increased from 800,000 cell. l-1 in September 2018 to 200,000 cell. l-1 in June 2019. The decrease in cyanophyta abundance has prevented the unpleasant odor and prevented the increase of insects in the environment around the lake, preventing aquatic mortality and increasing trend of tourists.

    Keywords: phytoplankton, Cyanophyta, Abundance, Silver carp, Chitgar Lake
  • Farkhondeh Rezaii * Pages 405-412
    Excessive use of antibiotics in the livestock and poultry industry has led to antibiotic resistance in livestock and humans. The use of metal Nano-oxides and nanocomposites has been considered as a new strategy to combat infectious diseases. In this study, the antibacterial activity of iron oxide and graphene oxide nanoparticles and their nanocomposites were investigated. aureus; S. For this purpose, antibacterial activity of iron oxide (Fe2o3; F), Graphene oxide (GO), 0.018g reduced graphene oxide-Fe2O3 Nanocomposite (FG1), 0.036g reduced graphene oxide-Fe2O3 Nanocomposite (FG2), 0.072g reduced graphene oxide-Fe2O3 Nanocomposite (FG3) against Gram-negative (Escherichia coli; E. coli) and Gram-positive (Staphylococcus aureus) bacteria was screened. The antibacterial activity of the five different nanoparticles was assessed by minimum inhibitory concentration (MIC), minimum bactericidal concentration (MBC), and the time-kill assay methods. The antibacterial results showed that except for FG1, for the rest of the nanoparticles MIC were 60 μL/mL for E. coli and 50 μL/mL for S. aureus. Moreover, the time-kill assay revealed that the growth of both bacteria was inhibited from the 2nd hour onwards for all nanoparticles. In general, the results of this study showed that iron oxide and graphene oxide nanocomposites increase their antibacterial effect.
    Keywords: Nanoparticles, Nanocomposite, Iron oxide, graphene oxide, antibacterial
  • Abolfazl Kamkar, Fatemeh Gheitanchi *, Hessameddin Akbarein Pages 413-420
    Honey is a natural sweet substance which the physico-chemical properties and antioxidants of honey are depended to the kinds of plant and flower in each region. Therefore, it is required to know components of each. The main aim of current study was to investigate the physiochemical and antioxidant properties of 32 different samples from different regions (South, central, North and Northwestern) of Iran. Thus, physiochemical tests such as moisture content, pH, acidity, Ash content, reducing sugar before hydrolysis, sucrose, HMF on honey samples were done. Also the total amount of phenolic compounds using Folin-Ciocalteu reagent and antioxidant activity was evaluated by DPPH method. The collected data were coded and analyzed through SPSS by applying one-way ANOVA.The results depicted significant (P<0.05). The obtained range values of each test is as follows: The range of pH was 4.06-4.39, acidity 8-20 mEq/kg, moisture 14.9-18.8%, ash 0.2-0.6%, HMF 4.49-17.55 mg/kg, reduced sugar 71.42-80.88%, sucrose 1.7-4.88%, DPPH 32.37-74.77% and phenolic content was 12.69-54.66 mg/100g. We found significant differences (P < 0.05) in pH, acidity, moisture, ash, HMF, DPPH and phenolic content between different regions of producing honey but not with sucrose and reduced sugar. Our results are consistent with previous findings and CODEX standards.
    Keywords: honey, Physicochemical properties, Antioxidant activity, phenolic content, geographical regions
  • Seyed Amir Mahmoud Mojabi *, Sahand Dabiri Pages 421-429

    Ecotourism if considered as a responsible trip to natural areas will preserve the environment and establishes a comfortable life for local people. In other words, ecotourism deals with multifaceted goals of environmental protection, respect for local communities and promotion of socio-cultural and economic components of the host community, which align with the concept of sustainable development. On the other hand, ecotourism is one of the main components in the formation and development of a sustainable economy. The special geographical location and diversity of natural phenomena have made Iran the fifth country in terms of natural diversity in the world. However, despite having many natural attractions, the country's ecotourism has faced various problems and obstacles in attracting tourists, which has prevented its expansion. Accordingly, in this article, as much as possible, after defining ecotourism, the opportunities, challenges and effective solutions for the development of ecotourism in the country are examined.

    Keywords: Ecotourism, Opportunities, Challenges, Solutions