فهرست مطالب

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال نوزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فاطمه خزایی، محمدرضا شعیری*، پرویز آزادفلاح، محمدرضا جلالی صفحات 1-13
    مقدمه

    مطالعه ‏های پیشین نشان داده‏اند عوامل خطر خانوادگی مثل فرزندپروری ضعیف، انضباط بی‏ثبات، خشک، غیرمنعطف و سختگیرانه و استرس والدین خطر ایجاد مشکلات رفتاری و عاطفی را در کودکان افزایش می‏دهند. فرزندپروری ذهن آگاه در پاسخ به کاستی ها و نقدهای وارد به برنامه های فرزندپروری رفتاری بر پایه به کار گرفتن اصول ذهن آگاهی تدوین شده است که به والدین اجازه می دهد کودکان شان را بدون پیش داوری درک کنند و در فرزندپروری بیشتر پاسخگو و کمتر واکنشی باشند. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله فرزندپروری ذهن آگاه بر مشکلات برونی‏سازی کودکان پسر دبستانی و رفتارهای فرزندپروری مادران آنها در جامعه ایران طراحی شده است.

    روش

    پژوهش حاضر پیرو طرحی از نوع  شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل همراه با پیگیری است. برنامه آموزش فرزندپروری ذهن آگاه به عنوان متغیر مستقل و مشکلات برونی‏سازی کودکان و رفتارهای فرزندپروری مادران آنها، به عنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شده‏اند. جامعه مورد مطالعه شامل مادران دارای کودکان پسر دبستانی دچار مشکلات برونی‏سازی در شهر کرج بود. نمونه پژوهش شامل 18 نفر از مادران کودکان دچار مشکلات برونی‏سازی است که ملاک‏های ورود به پژوهش را داشته اند. نمونه‏گیری در دو مرحله در دسترس و مبتنی بر هدف انجام شد. از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر (طرح آمیخته) با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس. نسخه 20، جهت تحلیل داده ها استفاده شده است.

    نتایج

    تحلیل داده ها نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، پس از پایان جلسه های آموزش فرزندپروری ذهن آگاه، کاهش معناداری در نمره کلی نشانه های برونی سازی نشان می دهد. اثر مداخله پس از 2 ماه نیز به شکل معناداری حفظ شد. دیگر یافته مطالعه نشان می دهد گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، پس از پایان جلسه های آموزش فرزندپروری ذهن آگاه، بهبود معناداری در رفتارهای فرزندپروری و کاهش رفتارهای منفی در تعامل با فرزندشان نشان دادند. اثر مداخله پس از 2 ماه نیز به شکل معناداری حفظ شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج از اثربخشی آموزش فرزندپروری ذهن آگاه در کاهش مشکلات برونی سازی و بهبود رفتارهای فرزندپروری مادران دارای کودکان پسر دچار مشکلات برونی سازی حمایت می کند. به این ترتیب امکان به کارگیری این روش در نمونه های ایرانی وجود دارد.

    کلیدواژگان: مشکلات برونی‏سازی، رفتارهای فرزندپروری، فرزندپروری ذهن آگاه
  • امین حسام سیف زرگرنایج، حسن پاشا شریفی*، حمزه گنجی صفحات 15-25
    مقدمه

    نظر به اهمیت مباحث مرتبط به اثربخشی مداخله های شناختی درمانی به عنوان عامل تاثیرگذار بر عملکرد دانشجویان و نیاز به اندیشیدن تمهیدات مناسب و راه گشا در جهت حمایت و گسترش این مبحث، این پژوهش باهدف مطالعه ی تاثیر سه روش درمان شناختی خوان داری، دیداری، شنیداری بر عملکرد دانشجویان با توجه به جنسیت و سبک یادگیری انجام شد.

    روش

    در این پژوهش از روش پیش آزمایشی از نوع پس رویدادی استفاده شده است و ابزار پژوهش پرسشنامه های استانداردشده ی سبک های یادگیری کلب و عملکرد در تکلیف است. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان درس روش تحقیق مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد رودهن تشکیل می دهد که 80 نفر از این تعداد به عنوان گروه نمونه، به روش غیر تصادفی و داوطلبانه انتخاب شدند و موردمطالعه قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته های به دست آمده نشان داد که اثر اصلی عامل جنسیت بر روی عملکرد در تکلیف معنی دار نیست ولی اثر اصلی سبک یادگیری بر روی عملکرد در تکلیف معنی دار است، همچنین اثر اصلی روش درمانی بر روی عملکرد در تکلیف معنی دار است. براساس نتایج این پژوهش اثر تعاملی روش درمان، جنسیت و سبک یادگیری بر روی عملکرد نیز معنی داراست.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته ای به دست آمده در این پژوهش می توان گفت درمان شناختی تاثیر به سزایی در سبک یادگیری دارد و یا استفاده از این روش درمان گران می توانند برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان از آن بهره گیرند.

    کلیدواژگان: روش تحقیق، سبک یادگیری، عملکرد شناختی، روش درمان شناختی
  • داود ذوالفقاری، شهرام محمدخانی*، علیرضا مهدویان، مهدی اکبری صفحات 27-39
    مقدمه

    خیانت یک موضوع شایع در زوج درمانی است و به عنوان یک مشکل بالینی شایع و چالش برانگیز هم برای مراجع و هم برای درمانگران شناخته شده است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی برازش مدل فراتشخیصی التیام خیانت زناشویی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان خیانت دیده ای بودند که در سال 1398 به مراکز مشاوره شهر تهران مراجعه کرده بودند و تا زمان پژوهش هیچ گونه اقدام درمانی در این خصوص انجام نداده بودند که ازاین بین به شیوه نمونه گیری در دسترس 400 نفر انتخاب شدند و با پرسشنامه های التیام رابطه بعد از خیانت زناشویی(مومنی،1392)، فراشناخت (ام.سی.کیو-سی)(ولز،2004)، طرح واره ناسازگار اولیه(یانگ،1998)، صمیمیت باگاروزی(باگاروزی،2001)، بخشش ری(ری،2001)، کارآمدی هیجانی(مظلوم و همکاران،زیرچاپ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و از نرم افزار لیزرل و اس.پی.اس.اس استفاده شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که طرح واره ناسازگار اولیه (T-Value=-3.93)، فراشناخت (T-Value=-2.05)، کارآمدی هیجانی (T-Value=3.41)، صمیمیت در رابطه (T-Value=4.53) و بخشش مبتنی بر ارزش های شخصی (T-Value=6.24) به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر التیام از خیانت زناشویی تاثیر معنادار داشت فقط اثر مستقیم طرح واره ناسازگار اولیه بر بخشش (T-Value=-1.77) و نیز میانجی گری بخشش بین طرح واره ناسازگار اولیه و التیام از خیانت زناشویی (T-Sobel=-1.113) اثر معنی داری نداشت، نتایج مدل یابی معادلات ساختاری حاکی از آن بود که مدل فراتشخیصی التیام از خیانت زناشویی تدوین شده، توان پیش بینی التیام از خیانت را داشت (R2=79). مدل حاضر با داده های نمونه مورد پژوهش برازش مناسبی داشت (RMSEA=0.013, Chi-Square/df=1.073,SRMR=0.023, GFI=0.88,AGFI=0.87, NFI=0.99,CFI=1,IFI=1,RFI=0.99).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله می توان گفت که مدل مذکور می تواند پژوهش های مرتبط با التیام از خیانت زناشویی را ارتقا بخشد و درمان های بالینی مرتبط با این موضوع را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: فراتشخیص، التیام از خیانت زناشویی، طرح واره ناسازگار اولیه، صمیمیت، کارآمدی هیجانی، فراشناخت، بخشش
  • زهرا آذرپور، امید شکری*، علی خدایی صفحات 41-55
    مقدمه

    در بین نوجوانان و جوانان استفاده مشکل آفرین از اینترنت به یک عامل تهدید کننده سلامت تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف آزمون نقش واسطه ای خودکنترلی پایین در رابطه ویژگی های شخصیتی و رفتار استفاده پرخطر و مشکل آفرین از اینترنت در دانشجویان دختر و پسر انجام شد.

    روش

    450 دانشجو (230 پسر و 220 دختر) به فهرست پنج عامل بزرگ (جان و استریستاوا، 1999)، مقیاس خودکنترلی پایین (گراسمیک، تیتلی، بورسیک و آرنیکلیو، 1993) و مقیاس غربالگری استفاده پرخطر و مشکل آفرین از اینترنت (جلینکینگ و همکاران، 2014) پاسخ دادند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که در کل نمونه و در هر دو گروه دانشجویان دختر و پسر، مدل واسطه مندی نسبی خودکنترلی پایین در رابطه ویژگی های شخصیتی و استفاده پرخطر و مشکل آفرین از اینترنت با داده ها برازش مطلوبی داشت. علاوه بر این، نتایج تخصیص گروهی روابط ساختاری نشان داد که روابط بین متغیرها در دو گروه دانشجویان دختر و پسر هم ارز بودند. نتایج نشان داد که در مدل کلی و مدل های مربوط به دانشجویان دختر و پسر، تمامی وزن های رگرسیونی از لحاظ آماری معنادار بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بخشی از پراکندگی بین قلمروهای مفهومی ویژگی های شخصیتی و رفتار استفاده پرخطر از اینترنت از طریق تغییر در نمرات خودکنترلی پایین دانشجویان دختر و پسر قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: استفاده پرخطر از اینترنت، خودکنترلی پایین، مدل میانجیگری تعدیل شده، ویژگی های شخصیتی
  • مهتاب اصغر اهری، حمیدرضا مقامی* صفحات 57-65
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر فناوری آموزشی دیجیتال بر بهبود کیفیت زندگی سالمندان زن شهر کرج انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی بود. جامعهآماریپژوهش  شاملکلیه زنانسالمندان شهر کرج در سال 1398  بودند که 30 نفر از آنان به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. فناوری آموزشی دیجیتال بر روی گروه آزمایش در 8  جلسه 45 دقیقه ای اجرا گردید. برایگردآوریداده هاازپرسشنامه یاستانداردشدهکیفیت زندگی سالمندان لیپاد (1998) استفادهشد. فرضیه هابااستفادهازتحلیل کواریانس یکراهه و چندراهه آزمونشدند.

    نتایج

    نتایج حاصل از آزمون های آماری نشان داد که: فناوری آموزشی دیجیتال بر بهبود کیفیت زندگی و ابعاد آن (عملکرد جسمی، مراقبت از خود، افسردگی و اضطراب، عملکرد ذهنی، عملکرد اجتماعی، عملکرد جنسی و رضایت از زندگی) سالمندان زن شهر کرج تاثیر معنی داری دارد (p=0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از یافته های پژوهش باید زمینه آموزش های فناوری آموزشی دیجیتال در راستای بهبود کیفیت زندگی سالمندان فراهم گردد.

    کلیدواژگان: فناوری آموزشی دیجیتال، کیفیت زندگی، سالمندان زن
  • سیده هائده کریمی یوسفی، عباس ابوالقاسمی*، موسی کافی، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 67-79
    مقدمه

    هدف این پژوهش مقایسه ابعاد مزاج عاطفی و هیجانی در دانش آموزان با و بدون رفتارهای آسیب به خود بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسه ای بود. نمونه پژوهش 62 نفر دانش آموز با رفتارهای آسیب به خود در شش ماه اخیر، 60 نفر بدون رفتارهای آسیب به خود و 49 نفر با رفتار آسیب به خود در یک سال اخیر بود که از میان دانش آموزان دختر پایه دوم مقطع متوسطه شهر رشت با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه آسیب به خود سانسون و مقیاس ترکیبی مزاج عاطفی و هیجانی لارا استفاده شد.

    نتایج

    تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که مزاج های عاطفی افسردگی، اضطراب، بی احساسی، ادواری خویی، ملالت، فرار، تحریک پذیری، عدم بازداری و سرخوشی و مزاج های هیجانی اراده، خشم، بازداری، مقابله و کنترل بین سه گروه از دانش آموزان متفاوت است (0.05>P). همچنین نتایج نشان داد که در مزاج های عاطفی وسواس، احساس سرحالی و هیجان زدگی و مزاج هیجانی حساسیت بین دو گروه تفاوت معناداری بدست نیامد (0.05<P).

    بحث و نتیجه گیری

    مزاج های عاطفی و هیجانی مولفه های مهمی در آسیب شناسی رفتار آسیب به خود می باشند که می توان از آن ها در راستای شناخت بیشتر ویژگی های شخصیتی، عاطفی و هیجانی درگیر در رفتار آسیب به خود و همچنین درمان آن سود جست.

    کلیدواژگان: مزاج عاطفی، مزاج هیجانی، رفتار آسیب به خود
  • لیلی عباسی، پرویز آزادفلاح*، علی فتحی آشتیانی، حجت الله فراهانی صفحات 81-92
    مقدمه

    هدف این پژوهش شناخت ابعاد روان پویشی روابط موضوعی و تعیین نقش آن در پیش بینی رضایت زناشویی بود.

    روش

    194 نفر از زنان و مردان متاهل شهر تهران، که حداقل 2 سال از ازدواج آن ها گذشته و اختلال حاد روانپزشکی نداشتند، به صورت هدف مند انتخاب شدند. شرکت کنندگان مقیاس روابط موضوعی بل (2003) و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1993) را  تکمیل کردند.

    نتایج

    نتایج تحلیل همبستگی نشان داد، بین رضایت زناشویی با ابعاد روابط موضوعی (خودمیان بینی، بیگانگی، دلبستگی ناایمن و بی کفایتی اجتماعی) رابطه منفی معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد ابعاد مختلف روابط موضوعی شامل خودمیان بینی (0.001>, P 0.394 R2=)، دلبستگی ناایمن (0.001>, P 0.054 R2=) و بی کفایتی اجتماعی (0.05=, P 0.016 R2=) ، به ترتیب به طور معناداری مهمترین پیش بینی کننده های عدم رضایت زناشویی هستند. همچنین نتایج نشان داد، خودمیان بینی  (0.001>, P 0.444 R2=)، و بی کفایتی اجتماعی (0.001>, P 0.061R2=) در مردان و خودمیان بینی (0.001>, P 0.323R2=) و دلبستگی ناایمن  (0.001>, P 0.061R2=) ، در زنان به ترتیب پیش بینی کننده های عدم رضایت زناشویی هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این بررسی، شواهد پژوهشی برای الگوی تبیین روان پویشی در رضایت زناشویی را فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، روابط موضوعی، روان پویشی، مردان و زنان
  • مریم رحیمی، ناهید اکرمی*، امیر قمرانی صفحات 93-107
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه فرزندپروری مثبت برخودکارآمدی وسبک والدگری مادران کودکان با اختلالات درونی سازی شده و برونی سازی شده است.

    روش

    طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی باپیش آزمون، پس آزمون وگروه کنترل بود وجامعه آماری شامل کلیه مادران کودکانی بود که در سال تحصیلی 97-1396 به مرکز مشاوره آموزش و پرورش منطقه فلاورجان مراجعه کرده بودند. از این جامعه به روش نمونه گیری در دسترس30 مادرکه کودک آنها در دامنه سنی 11-6سال بودند و براساس نمره بالاتر از نقطه برش درآزمون توانایی ها و مشکلات گودمن تشخیص اختلالات درونی سازی شده و برونی سازی شده را دریافت کرده بودند ، انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. مادران کودکان گروه آزمایش تحت آموزش طی هشت جلسه قرار گرفتند. ابزارهای این پژوهش پرسشنامه ی خودکارآمدی والدگری دومکا وسبک والدگری بامریند بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس ومانکوا تحلیل شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد برنامه ی فرزندپروری مثبت می تواند موجب افزایش خودکارآمدی والدگری وتغییرسبک های والدگری مادران کودکان با اختلالات درونی سازی شده و برونی سازی شده  شود.

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش برنامه ی فرزندپروری مثبت به مادران کودکان با اختلالات درونی سازی شده و برونی سازی شده می تواند موجب افزایش خودکارآمدی والدگری و تغییرسبک های والدگری افراطی(مستبدانه و سهل گیرانه) در مادران شود. پیشنهاد می شود از این برنامه برای بهبود مهارت های فرزندپروری مادران کودکان با اختلالات درونی سازی شده و برونی سازی شده استفاده شود.

    کلیدواژگان: برنامه فرزندپروری مثبت، خودکارآمدی والدگری، سبک والدگری، مادران کودکان با اختلالات درونی سازی شده و برونی سازی شده
  • علیرضا محمدی، رسول روشن چسلی* صفحات 109-119
    مقدمه

    با توجه به نقش کمال گرایی در تحول و تداوم نشانه های اضطراب اجتماعی و تاثیر ذهن آگاهی بر مشکلات و اختلالات روانشناختی، هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین کمال گرایی ونشانه های اضطراب اجتماعی با درنظرگرفتن نقش واسطه ای ذهن آگاهی بود.

    روش

    نمونه ی مورد بررسی دربرگیرنده ی 226 نفر از دانشجویان سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا بود که در دانشگاه شاهد تهران مشغول به تحصیل بودند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه ی اضطراب اجتماعی لیبوویتز، مقیاس کمال گرایی چندبعدی فراست، و پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی بوده است. داده های گردآوری شده با استفاده از روش تحلیل مسیر و نرم افزار های اس. پی. اس. اس. - 25 و ماکروی پروسس مورد تحلیل قرار گرفتند .

    نتایج

    یافته ها نشان داد که کمال گرایی علاوه بر اینکه با شیب رگرسیون 0.27 افزایش اضطراب اجتماعی را به صورت معنادار پیش بینی می کند، بلکه به صورت غیر مستقیم و با ضریب اثر 0.14 نیز از طریق کاهش ذهن آگاهی باعث افزایش اضطراب اجتماعی می شود که در سطح 0.02 معنادار است که عمده ی این اثر از طریق دو زیرمقیاس «توصیف» و «عدم واکنش» صورت گرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر، ارتباط بین کمال گرایی و اضطراب اجتماعی و نقش متغیر ذهن آگاهی را در میانجی گری بین کمال گرایی و اضطراب اجتماعی آشکار ساخت. بدین سان می توان در گستره ی ارتباطات درون فردی و بین فردی، مشکلات تربیتی، خانوادگی و نیز بالینی به متغیرهای نامبرده توجه نمود.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، اضطراب اجتماعی، ذهن آگاهی
  • هایده پور، احمد منصوری* صفحات 121-130
    مقدمه

    اگرچه رابطه بین سیستم های مغزی رفتاری با نشانه های اختلال اضطراب فراگیر به خوبی تایید شده است، اما توجه اندکی به عوامل میانجی آن شده است. ازاین رو، پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجی نگرانی و نشخوار فکری در رابطه بین سیستم های مغزی رفتاری و اختلال اضطراب فراگیر دانشجویان انجام گردید.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه این پژوهش شامل 200 نفر از دانشجویان مرکز علمی کاربردی سازمان مدیریت صنعتی استان خراسان رضوی بود که به روش نمونه گیری خوشه ای از بین مراکز علمی کاربردی شهر مشهد در سال 1396-1397 انتخاب شدند. از مقیاس سیستم بازداری/ فعال ساز رفتاری (کارور و ویت، 1994)، پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا (مه یر و همکاران، 1991)، مقیاس پاسخنشخوار فکری (تری نور و همکاران، 2003) و مقیاس کوتاه اختلال اضطراب فراگیر (اسپیتزر و همکاران، 2006) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده های پژوهش با نرم افزارهای آماری اس پی اس اس نسخه 24 و لیزرل و با استفاده از روش همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر انجام شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که بین سیستم بازداری رفتاری و اختلال اضطراب فراگیر رابطه وجود دارد، اما رابطه ای بین سیستم فعال ساز رفتاری و این اختلال وجود ندارد. مدل مربوط به نقش میانجی نگرانی و نشخوار فکری در رابطه بین سیستم بازداری رفتاری و اختلال اضطراب فراگیر دانشجویان از برازش مناسبی برخوردار است. به عبارت دیگر، نگرانی و نشخوار فکری میانجی رابطه بین سیستم بازداری رفتاری و اختلال اضطراب فراگیر در دانشجویان هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش پیشنهاد می کند که سیستم بازداری رفتاری، نگرانی و نشخوار فکری نقش مهمی در ایجاد اختلال اضطراب فراگیر دانشجویان دارند.

    کلیدواژگان: اضطراب فراگیر، سیستم بازداری رفتاری، نشخوار فکری، نگرانی
  • نورالله یوسفی*، علیرضا پیرخائفی، احمد برجعلی صفحات 131-146
    مقدمه

    توانمندی های منشی بیانگر رفتار فضیلیت گرای آدمی هستند. هدف مطالعه حاضر تایید ویژگی های روانسنجی (پایایی و روایی)  پرسشنامه ارزش های عملی بود.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع روان سنجی بود. نمونه شامل 500  نفر از دانشجو معلمان شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه ارزش های عملی و مقیاس سلامت روان کامل را تکمیل کردند.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی وجود 5 عامل را نشان داد که در مجموع 248/76 درصد از از واریانس کل پرسشنامه را تبیین کردند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی وجود مدل های 1، 2، 3، 4 و 5 عاملی را نشان دادند. ضریب پایایی کلی پرسشنامه با دو روش آلفای کرونباخ (90/0) و بازآزمایی (88/0) در حد مطلوب بود. هم چنین بین عامل های این پرسشنامه با مقیاس سلامت روان کامل همبستگی مثبت معنادار وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان دادند که این پرسشنامه دارای ویژگی های روانسنجی مناسبی جهت اندازه گیری فضایل در گروه غیربالینی برخوردار است.

    کلیدواژگان: توانمندی های منشی، فضایل، تحلیل عاملی، پایایی، روایی
  • حسین کنجکاو، محمدرضا شعیری* صفحات 147-157
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نتایج نمونه غیر بالینی 13 ساله ایرانی درآزمون رورشاخ و مقایسه آن با یافته های نمونه غیر بالینی و غیر ایرانی (اکسنر، 2003) در سنین مشابه بوده است.

    روش

    برای دستیابی به این هدف، 98 نمونه 13 ساله (46 پسر و52 دختر) که در پایه اول مقطع متوسطه اول مشغول به تحصیل بودند از 4 منطقه آموزش و پرورش شهر قم به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و آزمون رورشاخ در مورد آن ها اجرا شد. نتایج با استفاده ازآزمون تی تحلیل شد.

    نتایج

    مقایسه بین دو گروه 13 ساله ایرانی و اکسنر نشان داد که تفاوت های معناداری بین  دو نمونه دربرخی از متغیرهای گستره، تعیین کننده، محتوا و پاسخ های رایج وجود دارد. به عنوان مثال در شاخص گستره، پاسخ کل لکه در نمونه ایرانی کمتر و پاسخ  جزیی نگر در نمونه ایرانی بیشتر از نمونه اکسنر می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اینکه نمونه ها از دو فرهنگ متفاوت انتخاب شده بودند، مهمترین علت تفاوت های مشاهده شده می تواند ناشی از اختلافات فرهنگی میان دو جامعه ایرانی و آمریکایی باشد. می توان گفت که احتمال دارد با توجه به انتظاراتی که فرهنگ و جامعه ایرانی از افراد دارد، افراد ایرانی در ابراز هیجانات و عواطف خود محتاط باشند و سعی کنند که آن ها را به صورت کنترل شده ای ابراز کنند و میزان بیشتری از افسردگی را نیز تجربه نمایند.

    کلیدواژگان: فرافکنی، آزمون رورشاخ، نظام جامع اکسنر، 13 ساله
  • صمد دارابیان، عباس متولیان*، لیلا جانانی، مهدی امینی، عاطفه موسوی صفحات 159-180
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر بررسی ویژگی های روانسجی و ساختارعاملی نسخه کوناه پرسشنامه شخصیت شناسی زاکرمن، کولمن، آلوجا می باشد .

    روش

    مطالعه حاضر توصیفی از نوع اعتبارسنجی می باشد حجم نمونه شامل 1093 نفر (562 نفر خانم و 531 نفر آقا) از دانشجویان وکارمندان استان می باشند که در سال 96-97 مورد آزمون قرار گرفتند . ابزار گردآوری اطلاعات فرم کوتاه پرسشنامه شخصیت شناسی زاکرمن،کولمن،آلوجا (زد.کی.ای)، پرسشنامه شخصیت شناسی هگزاکو-60، پرسشنامه سه گانه تاریک شخصیت(اس.دی.تری) بود. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارهای اس.پی.اس.اس.20، ایموس و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل عامل تاییدی، آلفاکرونباخ، آزمون باز آزمون، همبستگی پیرسون) انجام شد.

    نتایج

    ضریب آلفا کرونباخ برای عامل ها دامنه ای از 0.880-0.784 شد. اعتبار آزمون بازآزمون برای کل پرسشنامه0.751 و برای عامل ها دامنه ای 0.880-0.784 بدست آمد . در میانگین عامل ها به جز در هیجان خواهی که در خانم ها به طور معنا داری بالاتر بود تفاوت معناداری در بقیه عامل ها بین دو جنس دیده نشد . اعتبار همگرایی و واگرایی ضعیفی بین پرسشنامه (زد.کی.ای) با دو پرسشنامه (اس.دی.تری), هگزاکو-60 دیده شد .در نتایج تحلیل عامل تاییدی  نیز در شاخص ها در نهایت  برازش خوبی بدست آمد .

    بحث و نتیجه گیری

    نسخه کوتاه پنج عاملی پرسشنامه شخصیت شناسی(زد.کی.ای) از ویژگی های روانسنجی خوبی بین جمعیت کارکنان و دانشجویان برخوردار است . با توجه به ویژگی های روان سنجی مناسب این پرسشنامه می توان در زمینه های پژوهشی از این ابزار استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، شخصیت شناسی، زاکرمن.کولمن.آلوجا
  • کوثر عظیمی یانچشمه، بتول احدی*، مهرانگیز پیوسته گر، روشنک خدابخش صفحات 181-191
    مقدمه

    سندرم کمبود پاداش ریشه بسیاری از اختلالات روان و مشکلات رفتاری هست. تجارب طولانی مسیرهای شکست خورده به کسب تقویت مثبت، به عنوان محرک های غیرشرطی برای انسان و دیگر موجودات عمل می کند و مولفه هایعاطفی از قبیل افسردگی و اضطراب را فرامی خواند. هدف این مطالعه بررسی ویژگی های روان سنجی و ساختار عامل تاییدی شاخص احتمال پاداش در میان دانش آموزان مدارس دولتی شهر تهران بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات اعتبار یابی و روان سنجی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان مدارس دولتی مقطع متوسطه دوم شهر تهران بود که از بین آن ها 364 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و از آنان خواسته شد شاخص احتمال پاداش، مقیاس اصلاح شده وسواس فکری - عملی ییل براون برای اختلال بدشکلی بدن و پرسش نامه حمایت اجتماعی ادراک شده ی چندبعدی سمیت و همکاران  را تکمیل کنند.

    نتایج

    نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد الگوی دوعاملی شاخص احتمال پاداش، شامل احتمال پاداش و سرکوبگرهای محیطی دارای برازندگی مناسبی است. ضریب اعتبارکل پرسشنامه و خرده مقیاس احتمال پاداش و خرده مقیاس سرکوبگرهای محیطی به روش آلفای کرون باخ به ترتیب 0.90، 0.88 و 0.83 به دست آمد که نشان دهنده ی اعتبار مناسب ابزار است. این مقیاس همبستگی معناداری را با مقیاس های حمایت اجتماعی ادراک شده ی چندبعدی سمیت و همکاران و اصلاح شده وسواس فکری - عملی ییل براون نشان داد که روایی همگرا پرسشنامه را تایید کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاکی از این است که مقیاس شاخص احتمال پاداش، در جامعه ایرانی از روایی و اعتبار مناسب در میان دانش آموزان برخوردار است و می تواند در مطالعات روان شناسی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص احتمال پاداش، ساختار عاملی، روایی، اعتبار
  • حجت الله فراهانی* صفحات 193-200

    تحلیل شبکه یک روش آماری پیشرفته و گرافیکی که امکان دیداری سازی  روابط میان متغیرهای متعدد را فراهم می سازد.  هدف از این پژوهش، نخست توصیف تحلیل شبکه های روان شناختی محاسباتی است.تحلیل شبکه ی روانشناختی  دریافتن مهمترین متغیرها وروابط در یک سیستم پیچیده به پژوهشگران  کمک می رساند.نوین ترین ابزارهای برآورد، درستی آزمایی  با روش بوت استرپ، میزان برجایی شاخص های کانونی، مقایسه پیوند در شبکه های روان شناختی و شاخص های برآوردشده آورده شدند. هم چنین، دو روش آماری نو موسوم به ضریب مانایی همبستگی و آزمون تفاوت بوتسترپ شده در مقایسه وزن یال ها و شاخص های کانونی آورده شدند.جامعه آماری پژوهش 368(120پسر و248 دختر) دانشجوی دانشگاه های تهران درسال199-98 بودند که  اضطراب  اضطراب آنها اندازه گیری شد.تحلیل شبکه با استفاده از Rنشان داد که گره های 3،6و11 مهمترین گره ها هستند و روابط بین گره12-18 و17-18 قویترین روابط مثبت راداشتند ،روش بوتسترپ نشان داد که پارامتر ها و شاخص های کانونی شبکه درستی برآورد رانشان داد. گام های اجرایی و تفسیری مبانی نظری گفته شده در قالب های کاربردی با داده های اضطراب با کاربست نرم افزار آماری R جملگی آورده شدند.پیرنگ این مقاله برپایه های نظری و تلویحات کاربردی است.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه، شبکه های روان شناختی، نرم افزار R، بوتسترپ، اضطراب
|
  • Fateme Khazaei, Mohammad Reza Shairi *, Parviz Azadfalah, Mohammad Reza Jalali Pages 1-13
    Introduction

    Previous studies have shown that family risk factors such as poor parenting, unstable, strict, inflexible and harsh discipline, and parental stress increase the risk of developing any of behavioral and emotional problems in children. Mindful parenting is based on the principles of mindfulness that have been developed in response to the shortcomings and criticism of behavioral parenting programs. Mindful parenting allows parents to understand their children without prejudice and to help parents be more responsive and less reactive in parenting. Therefore, the present research aimed to determine the effectiveness of mindful parenting on reducing the externalizing problems of male primary school students and their mothers' parenting behaviors in Iranian society.

    Method

    This was quasi-experimental research with a pretest-posttest, follow-up and a control group design. The mindful parenting education program is considered as an independent variable and the externalizing problems of children and their mothers' parenting behaviors are considered as dependent variables. The research population included all mothers of male primary school students with externalizing problems in Karaj. The research sample consisted of 18 mothers of children with externalizing problems who met the inclusion criteria in research. Sampling was performed in two stages of available and purpose-based methods. The data were analyzed using repeated measures (mixed design) in SPSS software Version 20.

    Results

    Data analysis showed that there was a significant decrease in the overall score of externalizing symptoms in the experimental group compared with the control group after the end of mindful parenting education sessions. The effect of the intervention was significantly kept after 2 months. Another finding of the research showed that there was a significant improvement in parenting behaviors and a reduction in negative behaviors in interaction with their children in the experimental group compared with the control group after the end of mindful parenting education sessions. The effect of the intervention was significantly kept after 2 months.

    Discussion and conclusion

    The results of the research support the effectiveness of mindful parenting education in reducing externalizing problems and improving parenting behaviors of mothers of male children with externalizing problems. Therefore, it is possible to use this method in Iranian samples

    Keywords: externalizing problems, parenting behaviors, Mindful Parenting
  • Amin Hessam Seif Zargar Naieej, Hassan Pasha Sharifi *, Hamzeh Ganji Pages 15-25
    Introduction

    Issues related to the effectiveness of cognitive therapy interventions are important as a factor influencing students' performance. These issues need to think of appropriate and expedient measures to support and expand. The present research aimed to investigate the effect of three methods of cognitive reading, visual and auditory therapy on students' performance according to gender and learning style.

    Method

    This was pre-experimental research with a posttest design. The research tools are the standardized questionnaires of Club learning styles and homework performance. The statistical population included undergraduate students of the research methodology course at Roudehen Azad University. 80 people were selected as a sample group using non-random and voluntary methods and were studied.

    Results

    The obtained results showed that the main effect of gender factor is not significant on performance in homework. However, the main effect of learning style is significant on performance in homework. Moreover, the main effect of therapy method is significant on performance in homework. Based on the results of this research, the interactive effect of therapy method, gender and learning style is also significant on performance. Discussion and

    conclusion

    According to the findings of this research, it can be included that cognitive therapy has a significant effect on learning style. In addition, therapists can use this method for students' academic achievement.

    Keywords: Research Methodology, Learning Style, Cognitive performance, Cognitive Therapy Method
  • Davoud Zolfaghari, Shahram Mohammadkhani *, Alireza Mahdavian, Mehdi Akbari Pages 27-39
    Introduction

    Infidelity is a common issue in couple therapy and is known as a common and challenging clinical problem for both clients and therapists. The aim of present research was to evaluate the fit of the transdiagnostic model of healing from marital infidelity.

    Method

    The research method was a descriptive-correlational type of structural equation model. The statistical population of the research included all betrayed women who had referred to counseling centers in Tehran in 2019. These women had not received any therapeutic measure before this research. From this population, 400 people were selected using available sampling method. Participants were assessed with the questionnaires of the relationship healing after marital infidelity (Momeni, 2013), the Meta-Cognitions Questionnaire-30 (MCQ-30) (Wales, 2004), early maladaptive schemas (Young, 1998), Bagarozzi intimacy (Bagarozzi, 2001), Forgiveness (Ray, 2001), and Emotional Efficiency (Mazlum et al., Subprint). Data were analyzed using structural equation method and LISREL and SPSS software.

    Results

    The results showed that the early maladaptive schema (T-Value= -3.93), metacognition (T-Value= -2.05), emotional efficiency (T-Value= 3.41), intimacy in the relationship (T-Value= 4.53) and forgiveness based on personal values (T-Value= 6.24) had a significant direct and indirect effect on healing from marital infidelity. The early maladaptive scheme did not have a significant direct effect on forgiveness (T-Value= -1.77). In addition, there was no significant effect in mediating forgiveness between the early maladaptive schema and healing from marital infidelity (T-Sobel= -1.113). The results of structural equation modeling indicated that the transdiagnostic model of healing from marital infidelity could predict healing from infidelity (R2= 79). The present model had a good fit with the research sample data. (RMSEA=0.013, Chi-Square/df=1.073, SRMR=0.023, GFI=0.88, AGFI=0.87, NFI=0.99, CFI=1, IFI=1, RFI=0.99). Discussion and

    conclusion

    According to the achieved results, it can be concluded that this model can improve the researches related to the healing from marital infidelity and facilitate clinical treatments related to this issue.

    Keywords: Transdiagnostic, Healing from Marital Infidelity, Early Maladaptive Schema, Intimacy, emotional efficacy, Metacognition, forgiveness
  • Zahra Azarpour, Omid Shokri *, Ali Khodaei Pages 41-55
    Introduction

    Problematic internet use has become a health threat among adolescents and young adults. The aim of present research was to investigate the mediating role of low self-control in the relationship between personality traits and problematic and risky Internet use in male and female students.

    Method

    The results showed that the partial mediation model of low self-control had a good fit with the data in the relationship between personality traits and problematic and risky internet use in total sample and in both groups of male and female students. In addition, the results of group allocation of structural relationships showed that the relationships between the variables were equivalent in the two groups of male and female students. The results showed that all regression weights were statistically significant in the general model and models related to male and female students.

    Results

    The results showed that the partial mediation model of low self-control had a good fit with the data in the relationship between personality traits and problematic and risky internet use in total sample and in both groups of male and female students. In addition, the results of group allocation of structural relationships showed that the relationships between the variables were equivalent in the two groups of male and female students. The results showed that all regression weights were statistically significant in the general model and models related to male and female students.

    Discussion and conclusion

    The results showed that part of variance between the conceptual domains of personality traits and risky internet use behavior can be explained by changes in the low self-control scores of male and female students

    Keywords: Risky Internet Use, low self-control, moderated mediation model, Personality traits
  • Mahtab Asgharahari, Hamidreza Maghami * Pages 57-65
    Introduction

    The aim of present research was to determine the effect of digital educational technology on improving the quality of life of elderly women in Karaj.

    Method

    This was quasi-experimental research. The statistical population of research included all elderly women in Karaj in 2019. 30 subjects were selected by available non-random sampling method and were divided into two groups of 15 experimental and control. Digital educational technology was implemented on the experimental group in eight forty-five-minute sessions. Data were collected using a standardized questionnaire of Lipad life quality for the elderly (1998). Hypotheses were tested using one-way and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of statistical tests showed that: Digital educational technology has a significant effect on improving the quality of life and its dimensions (physical performance, self-care, depression and anxiety, mental performance, social performance, sexual performance and life satisfaction) in elderly women in Karaj (p= 0.05).

    Discussion and conclusion

    According to the results of research findings, the field of digital educational technology training should be provided in order to improve the quality of life of the elderly.

    Keywords: Digital Educational Technology, Quality of Life, Elderly women
  • Seyedeh Haedeh Karimi Yousefi, Abbas Abolghasemi *, Mosa Kafi, Abbas Ali Hossein Khanzadeh Pages 67-79
    Introduction

    The purpose of this research was to compare the dimensions of affective and emotional temperament in students with and without self-harm behaviors.

    Method

    This was causal-comparative research. The sample included 62 students with self-harm behaviors in the recent six months, 60 students without self-harm behaviors and 49 students with self-harm behaviors in the recent year. Participants were selected using multistage cluster random sampling method among female students of second grade of junior high school in Rasht city. Data were collected using Sansone self-harm questionnaire and Lara affective and emotional temperament scale.

    Results

    The results of Multivariate analysis of variance showed that there are significant difference in three groups of students in affective temperaments (depression, anxiety, apathetic, cyclothymic, dysphoric, volatile, irritable, disinhibited and euphoric) and emotional temperament (volition, anger, inhibition, coping and control) (p < 0.05). Moreover, the results showed that there are not significant difference in affective temperaments of obsessive, euthymic and hyperthymic and emotional temperament of sensitivity in two groups of students (P>0.05).

    Discussion and conclusion

    The affective and emotional temperaments are important components in the pathology of self-harm behavior. These components can be used to better understand the personality, affective and emotional characteristics involved in self-harming behavior as well as its treatment.

    Keywords: affective temperament, emotional temperament, self-harm behavior
  • Leyli Abbasi, Parviz Azadfallah *, Ali Fathi-Ashtiani, Hojatollah Farahani Pages 81-92
    Introduction

    The purpose of this research was to identify the psychodynamic dimensions of object relations and determine its role in predicting marital satisfaction.

    Method

    194 married men and women were purposefully selected in Tehran who had been married for at least 2 years and did not have an acute psychiatric disorder. Participants completed the Bell object relations Inventory (2003) and ENRICH marital satisfaction scale (1993).

    Results

    The results of correlation analysis showed that there is a significant negative relationship between marital satisfaction and the dimensions of object relations (egocentricity, alienation, insecure attachment and social inadequacy). The results of stepwise regression analysis showed that different dimensions of object relations including egocentricity (R2=0.394, p < 0.001), insecure attachment (R2=0.054, p < 0.001) and social inadequacy (R2=0.016, p=0.05) are the most significant variables in predicting marital dissatisfaction. Moreover, results showed that egocentricity (R2=0.444, p < 0.001), and social inadequacy (R2=0.061, p < 0.001) in men and egocentricity (R2=0/323, p < 0/001) and insecure attachment (R2=0.061, p < 0.001) in women, respectively are predictors of marital dissatisfaction.

    Discussion and conclusion

    The findings of the research provide evidence for the model of psychodynamic explanation in marital satisfaction

    Keywords: Marital satisfaction, object relations, psychodynamic, male, female
  • Maryam Rahimi, Nahid Akrami *, Amir Ghamarani Pages 93-107
    Introduction

    The purpose of this research was to evaluate the effectiveness of positive parenting program on self-efficacy and parenting style in mothers of children with internalized and externalized disorders.

    Method

    This was quasi-experimental research with a pretest-posttest, and a control group. The statistical population included all mothers of children who had referred to the Falavarjan Education counseling center in the academic year of 2017-18. Thirty mothers whose children ranged in age from 6 to 11 years were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups.  Participants received a score higher than the cut-off point in the Goodman's ability and problems diagnosis of internalized and externalized Disorders. The mothers of experimental group was trained for eight sessions. The tools of this research were Domca parental self-efficacy scale and Baumrind parenting style questionnaire. Data were analyzed using analysis of covariance and MANCOVA.

    Results

    The results showed that positive parenting program can increase parenting self-efficacy and change parenting styles in mothers of children with internalized and externalized disorders.

    Discussion and conclusion

    Teaching positive parenting program to mothers of children with internalized and externalized disorders can increase parenting self-efficacy and change extreme parenting styles (authoritarian and permissive) in mothers. It is suggested that this program could be used to improve the parenting skills for mothers of children with internalized and externalized disorders

    Keywords: Positive parenting program, Parenting Self-efficacy, Parenting style, Mothers of children with internalized, externalized disorders
  • Alireza Mohammadi, Rasool Roshan Chasli * Pages 109-119
    Introduction

    Perfectionism plays an important role in creating and developing symptoms of social anxiety. Moreover, mindfulness affects psychological problems and disorders. The purpose of this research was to investigate the relationship between perfectionism and social anxiety symptoms by considering the mediating role of mindfulness.

    Method

    The sample consisted of 226 Bachelor, Master and PhD students who were studying at Shahed University of Tehran. The research tools included the Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS), the Frost Multidimensional Perfectionism Scale (FMPS), and the Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ). The collected data were analyzed using path analysis method and SPSS 25 software and Process macro.

    Results

    The results showed that perfectionism could significantly predict an increase in social anxiety with a correlation coefficient of 0.27. In addition, perfectionism with a coefficient of effect of 0.14 can indirectly increase social anxiety by reducing mindfulness, which is significant at the level of 0.02. Most of this effect has been done through two subscales "description" and "non-reaction".

    Discussion and conclusion

    The findings of the present research confirmed the relationship between perfectionism and social anxiety and the variable role of mindfulness in mediating between perfectionism and social anxiety. Therefore, the mentioned variables can be considered in the range of intra-individual and inter-individual communication, educational, family and clinical problems.

    Keywords: Perfectionism, Social anxiety, Mindfulness
  • Hayede Pour, Ahmad Mansouri * Pages 121-130
    Introduction

    It has been well established that there is a relationship between behavioral brain systems and generalized anxiety disorder, but the role of mediators in this relationship has not been considered. The purpose of this research was to evaluate the mediating role of worry and rumination in the relationship between behavioral brain systems and generalized anxiety disorder in students.

    Method

    This was descriptive-correlational research. The sample of this research included 200 students from the Applied Science Center of the Industrial Management Organization of Khorasan Razavi Province. Students were selected using cluster sampling method from among applied science centers in Mashhad in 2018-2019. Data were collected using the Behavioral Inhibition/Behavioral Activation System Scale (Carver & White, 1994), the Penn state worry questionnaire (Mayer et al., 1991), the Rumination Response Scale (Treynor et al., 2003), and Generalized Anxiety Disorder-7 Scale (Spitzer et al., 2006). Data were analyzed using the software SPSS version 24 and lisrel software, Pearson correlation method and path analysis method.

    Results

    The findings of the present research showed that there is a relationship between behavioral inhibition system and generalized anxiety disorder, but there is no relationship between behavioral activation system and this disorder. The model related to the mediating role of worry and rumination has a good fit with the relationship between behavioral inhibition system and generalized anxiety disorder in students. In other words, worry and rumination play a mediating role in the relationship between behavioral inhibition system and generalized anxiety disorder in students.

    Discussion and conclusion

    The results of this research suggest that the behavioral inhibition system, worry and rumination play an important role in causing generalized anxiety disorder in students

    Keywords: Generalized Anxiety, Behavioral inhibition system, Rumination, Worry
  • Noorellah Yousefi *, Alireza Pirkhaefi, Ahmad Borjali Pages 131-146
    Introduction

    The character abilities reflect humanistic virtuous behavior. The purpose of this research was to confirm the psychometric properties (reliability and validity) of the Values in Action Inventory.

    Method

    This was descriptive-analytical psychometric research. The sample consisted of 500 student teachers in Tehran who were selected by available sampling method. Participants answered the Values in Action Inventory and the Complete Mental Health Scale.

    Results

    The results of exploratory factor analysis showed the existence of 5 factors that explained 76.248% of the total variance of the Inventory. The results of confirmatory factor analysis showed the existence of 1, 2, 3, 4 and 5 factor models. The overall reliability coefficient of the Inventory was appropriate with two methods of Cronbach's alpha (0.90) and test-retest (0.88). Moreover, there was a significant positive correlation between the factors of this Inventory and the complete mental health scale.

    Discussion and conclusion

    The results of this research showed that the Inventory has appropriate psychometric properties to measure virtues in the non-clinical group.

    Keywords: Character Abilities, virtues, Factor analysis, reliability, Validity
  • Hosein Konjkav, Mohammadreza Shairi * Pages 147-157
    Introduction

    The aim of present research was to investigate the results of 13-year-old Iranian non-clinical sample in Rorschach test and compare these results with findings of non-clinical and non-Iranian sample (Exner, 2003) in similar ages.

    Method

    The statistical population included 13-year-old children from 4 education districts of Qom. Then, 98 13-year-olds children (46 boys and 52 girls) were selected as the sample who were studying in the first grade of junior high school. The Rorschach test was administered to them. The results were analyzed using t-test.

    Results

    Comparison between the two13-year-old Iranian and Exner groups showed that there was a significant difference between two samples in some of the variables of location, determinant, content and popular responses. For example, in the location index, the Whole Response (W) is lower in the Iranian sample and the Detail Response (Dd) in the Iranian sample is higher than the Exner sample.

    Discussion and conclusion

    The samples were selected from two different cultures. Therefore, it can be concluded that the most important reason for the observed differences could be caused by the differences between the Iranian and American communities. According to the expectations of Iranian culture and society from individuals, it can be noted that Iranians are likely to be cautious in expressing their emotions. Iranians try to express their emotions in a controlled manner and experience a high degree of depression.

    Keywords: projection, Rorschach test, Exner's comprehensive system, 13-year-old
  • Samad Darabian, Abbas Motevalian *, Leila Janani, Mahdi Amini, Atefe Moosavi Pages 159-180
    Introduction

    The purpose of this research was to investigate the psychometric properties and factor structure of the short form of the Zuckerman–Kuhlman–Aluja Personality Questionnaire.

    Method

    This is descriptive-psychometric research. The sample included 1093 (562 female and 531 male) university students and employees of the province who were tested in the year of 2017-18. The data collection tools were the short form of the Zuckerman–Kuhlman–Aluja personality questionnaire (ZKA-PQ/SF), the HEXACO-60 scale of personality, and the short dark triad questionnaire (SD3). Data analysis was performed by SPSS20, Amos software using descriptive ‎and inferential statistics (confirmatory factor analysis, Alpha Cronbach, test retest, Pearson ‎correlation). ‎

    Results

    Cronbach's alpha coefficient for the factors ranged from 0.784-0.880. The reliability of the test retest was 0.751 for the whole questionnaire and was 0.748-0.788 for the factors. There weas no significant difference between males and females with respect to the mean scores of factors, except for sensation seeking factor which was significantly higher in females. There was a poor convergent and divergent validity between ZKA questionnaire with two SD3 and HEXACO questionnaires. The results showed that the confirmatory factor analysis in the indices finally obtained an appropriate fit of the model.

    Discussion and conclusion

    The short five-factor version of the personality questionnaire (ZKA) has an appropriate psychometric property between university students and employees. This questionnaire could be used for research purposes, according to its appropriate psychometric properties.

    Keywords: validation, Personality, Zuckerman–Kuhlman–Aluja
  • Kowsar Azimi Yancheshmeh, Batool Ahadi *, Mhrangiz Paivastegar, Roshanak Khodabakhsh Pages 181-191
    Introduction

    Reward deficiency syndrome is the root of many mental disorders and behavioral problems. Long–term experience of failed paths to positive reinforcement act as unconditional stimuli for humans and other organisms. These experiences evoke emotional components such as depression and anxiety. The purpose of this research was to investigate the psychometric properties and confirmatory factor structure of reward probability index among students of senior high school in Tehran.

    Method

    The method of this research is a type of psychometric validation studies. The statistical population included all senior high school students of public schools in Tehran. 364 students were selected as the sample using multi-stage cluster sampling method. Students were asked to complete Reward Probability Index (RPI), the Yale–Brown obsessive-compulsive scale modified for body dysmorphic disorder (BDD-YBOCS) and multidimensional scale of perceived social support (Zimet et al).

    Results

    The results of confirmatory factor analysis showed that the two-factor model of reward probability index (reward probability and environmental suppressors) has a good fit. The total reliability coefficient of the questionnaire and the reward probability and environmental suppressor’s subscales were obtained by Cronbach’s alpha method of 0.90, 0.88 and 0.83, respectively. This indicates the appropriate reliability of the tool. This scale showed a significant correlation with the multidimensional scale of perceived social support by Zimet et al and the Yale–Brown obsessive-compulsive scale modified for body dysmorphic disorder. This correlation confirmed the convergent validity of the questionnaire.

    Discussion and conclusion

    The results indicate that the reward probability index scale has appropriate validity and reliability among students in Iranian society and could be used in psychological studies.

    Keywords: Reward Probability Index, Factor structure, Validity, reliability
  • Hojjatollah Farahani * Pages 193-200

    Network analysis is an advanced statistical and graphical method which visualizes the relationship between multiple variables. The purpose of this research is to describe the analysis of computational psychological networks. Psychological network analysis helps researchers find the most important variables and relationships in a complex system. The latest estimation tools included accuracy using Bootstrap method, the degree of stability of focal indices, linkage comparison in psychological networks, and estimated indices. In addition, two new statistical methods called stationary correlation coefficient and the bootstrapped difference test were presented to compare edge-weights difference and focal indices. The statistical population of the research included 368 (120 male and 248 female) students of Tehran universities in the academic year of 2019-20. Then the anxiety of participants was measured. Network analysis using R showed that nodes 3, 6 and 11 are the most important nodes and the relationships between nodes 12-18 and 17-18 had the strongest positive relationships. Bootstrap method showed that the parameters and focal indicators of the network provide the correct estimation. The practical and interpretive steps of the mentioned theoretical foundations were presented in practical formats with anxiety data using R statistical software. The design of this article is based on theoretical and practical implications

    Keywords: Network analysis, psychological network, R Software, Bootstrap, anxiety