فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 6 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه مکوندی*، فردوس منتظرالظهور، محمد نیکخواه صفحات 1-22

    هدف این پژوهش عوامل موثر برسرمایه اجتماعی مدرسه و تاثیرآن بر احساس امنیت دانش آموزان دوره متوسطه ناحیه 2 شهرستان شهرکرد می باشد. روش انجام پژوهش توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دوره متوسطه ناحیه 2 شهر شهرکرد که تعداد آنها 5029 نفر (2378 نفر دختر و 2651 نفر پسر) است و از بین این تعداد با استفاده از فرمول محاسبه حجم نمونه کوکران ، تعداد 357 نفر (169 نفر دختر و 188 نفر پسر) با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش دو پرسشنامه عوامل موثر بر سرمایه و پرسشنامه احساس امنیت می باشد. روایی پرسشنامه با روش وابسته به محتوا تایید و پایایی پرسشنامه های مذکور از طریق اجرا بر روی 30 نفر از افراد جامعه اجرا و با استفاده از نرم افزار SPSS و فرمول آلفای کرانباخ برای پرسشنامه عوامل سرمایه اجتماعی 87% و برای پرسشنامه احساس امنیت 88% برآورد گردید. یافته ها حاکی از آن است که در رتبه بندی عوامل سرمایه اجتماعی در رتبه اول، آگاهی از حقوق شهروندان در رتبه دوم، و مشارکت اجتماعی در رتبه سوم بوده است. همچنین بین عوامل موثر بر سرمایه اجتماعی بر حسب جنسیت و رشته تحصیلی پاسخگویان تفاوت معناداری وجود ندارد. یافته های پژوهش نشان داده است که بین سرمایه اجتماعی و احساس امنیت رابطه معنادار بوده است . اعتماد اجتماعی 8/2 درصد از کل واریانس احساس امنیت را پیش بینی می نماید. بین اعتماد اجتماعی، امنیت جانی و احساس امنیت، و بین اعتماد رسمی با امنیت جانی رابطه معنادار است. بین مشارکت اجتماعی و امنیت سیاسی، مشارکت رسمی و امنیت سیاسی و مشارکت غیر رسمی با امنیت مالی رابطه معنادار وجود دارد. بین آگاهی از حقوق شهروندان و احساس امنیت و مولفه های آن رابطه معنادار وجود ندارد. نتیجه حاکی از آن است که مدیران و معلمان مدارس به وعده های خود در برابر دانش اموزان عمل کرده و سطح مشارکت آنها را در اجتماع بالا برده و زمینه حضور بیشتر آنها را در جامعه فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، احساس امنیت، دانش آموزان
  • زهرا خدابخشی*، حسین اسکندری، احمد برجعلی صفحات 23-42

    هدف این پژوهش، تعیین رابطه ابعاد مختلف کمال گرایی (خودمدار، دیگر مدار، جامعه مدار) در گرایش به طلاق در بین افراد متقاضی طلاق و افراد غیرمتقاضی طلاق است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. همچنین با توجه به مقایسه ابعاد کمال گرایی و گرایش به طلاق در افراد متقاضی طلاق و افراد عادی، از روش پژوهش پیمایشی از نوع همبستگی استفاده شده است. حجم نمونه تعداد 300 نفر هستند که 150 نفر از متقاضیان طلاق به دادگاه خانواده شهر شهرکرد مراجعه کردند و 150 نفر دیگر از افراد عادی هستند که تاکنون متقاضی طلاق نبودهاند که پس از همگن سازی براساس ویژگیهای تحصیلات، سن، محل سکونت و... از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های تحقیق شامل سه پرسشنامه، ابعاد کمال گرایی، گرایش به طلاق و جمعیت شناختی را بودند. پایایی پرسشنامه کمال گرایی چند بعدی با استفاده از آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت که مقدار 726/0 و برای پرسشنامه گرایش به طلاق مقدار آلفا 714/0 بدست آمده است. برای تحلیل داده های حاصل از ابزارهای پژوهش، از آمار توصیفی شامل جدول فراوانی و درصد فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد و برای بررسی فرضیه‏های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد. یافته ها نشان میدهد از بین ابعاد کمال گرایی دو بعد کمال گرایی خویشتن مدار و دیگر مدار با گرایش به طلاق رابطه معنادار دارد؛ اما بین بعد جامعه مدار کمال گرایی و گرایش به طلاق رابطهای بدست نیامد و از بین ابعاد کمال گرایی، بعد خویشتن مدار کمال گرایی میتواند پیش بینی کننده گرایش به طلاق باشد. نتایج این پژوهش نشان میدهد که کمال گرایی یکی از ویژگیهای پایدار شخصیتی است و با آسیبهای روانشناختی متعددی در ارتباط است و در این تحقیق نیز رابطه آن با ناسازگاری زناشویی و گرایش به طلاق تایید گردید.

    کلیدواژگان: طلاق، کمال گرایی، کمال گرایی خودمدار، کمال گرایی دیگر مدار، کمال گرایی جامعه مدار
  • اعظم رحیمی *، محمد قاسمی پیر بلوطی، طیبه شریفی صفحات 43-56

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه عملکرد خانواده با احساس امنیت اجتماعی در دانشآموزان مقطع متوسطه شهرستان لردگان است. این مطالعه با روش توصیفی - همبستگی انجام شد. نمونه آماری پژوهش 341 دانش آموز دختر و پسر شهر لردگان بودند که با روش نمونه گیری تصادفیساده انتخاب شدند. برای انجام این پژوهش از پرسشنامه عملکرد خانوادگی ناتان بیاپشتاین و همکاران (1983) و پرسشنامه امنیت اجتماعی (1389) استفاده شد. این پرسشنامه ها توسط دانشگاه تبریز(1389)در شهرتبریز انجام شده است و روایی و پایایی آنها مورد تایید قرارگرفته است. در این پژوهش نیز پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 75 درصد بدست آمده است. روش پژوهش در این تحقیق توصیفی و همبستگی بود. همچنین در این پژوهش در سطح آمار توصیفی از جدول فراوانی و در سطح آمار استنباطی از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس استفاده شده است. نتایج نشان داد: همراهی عاطفی با امنیت اجتماعی دارای بیشترین ارتباط در سطح معناداری (001/0) و همبستگی (295/0) و شاخص ارتباط با امنیت اجتماعی دارای کمترین ارتباط در سطح معناداری (012/0) و همبستگی (055/0) و بین دیدگاه پاسخگویان در زمینه عملکرد خانواده با احساس امنیت اجتماعی در بین دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان لردگان بر اساس سن در سطح شاخصهای عملکرد خانواده و بین گروه های سنی 17 و 18 سال با اختلاف میانگین (471/0-) تفاوت وجود داشت. یافته های این تحقیق نشان داد که، بین میانگین ابعاد کارکرد خانواده دو گروه در چهار خرده مقیاس نقشها، روابط، درگیری اثر بخش، کنترل رفتاری تفاوت معنی داری وجود دارد، اما در متغیرهای حل مساله و پاسخ گویی اثربخش تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، رفتارهای پرخطر، سلامت روان و احساس امنیت اجتماعی
  • محمدرضا عابدی، شهناز ظفری * صفحات 57-80

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیت رانندگان با سابقه تصادف آن‎ها در شهرکرد است. این مطالعه پس رویدادی از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری نیز شامل کلیه رانندگان شهرکرد (افراد با شغل رانندگی) و نمونه شامل دو گروه 30 نفره بود. گروه 1 رانندگان بدون سابقه تصادف و گروه 2 رانندگان با بیش از دو بارسابقه تصادف بودند (برای کنترل عامل تصادف چون به نظر محقق یک یا دو بار تصادف می تواند واقعا تصادفی باشد و عامل شخصیت نقش چندانی در وقوع آن نداشته باشد) که به صورت نمونه در دسترس از بین افرادی که در نیمه اول سال 1392 به واحدهای مختلف راهنمایی و رانندگی شهرکرد مراجعه کردند و همچنین از بین رانندگانی که در سازمان اتوبوسرانی، تاکسی رانی و پایانه ها و ایستگاه های متفاوت دیگر حضور داشتند، انتخاب شدند .ابزار مورد استفاده آزمون پنج عاملی نیو بود. در پژوهشی که در ایران صورت گرفت، پایایی آن را به ترتیب 84/0، 82/0، 78 /0، 65/0، 86/0 گزارش کردهاند و در این پژوهش با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 85/0 محاسبه گردید. نتایج آزمون t تفاوت میانگین نمرات دو گروه رانندگان در مقیاسهای روان رنجوری و توافق پذیری از آزمون پنج عاملی تفاوت معناداری وجود دارد. یعنی رانندگانی که سابقه تصادف بیشتری داشتند در شاخص روان رنجوری نمره بالاتری داشتند و در مقیاس توافق پذیری رابطه معکوس بود و در سایر مقیاسها تفاوت معناداری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، روان رنجوری، توافق پذیری، سابقه تصادف
  • هادی جعفریان*، نورعلی یاری، غلامعلی شکری حیدری صفحات 81-102

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی دوره های آموزش مهارت های تربیتی - اخلاقی بر میزان سازگاری و رضایت زناشویی زوجین، از طریق ایجاد ارتباط میان متغیرهای رضایتمندی، یادگیری (سطح معلومات)، علاقه و رضایت زناشویی صورت گرفته است. روش اتخاذ شده در این پژوهش توصیفی- همبستگی بوده و ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با روایی مورد قبول و مقدار پایایی 77/0 در سه محور رضایتمندی، یادگیری؛ علاقه و رضایت زناشویی بوده است، که میان 103 نفر از مخاطبین حاضر (خانواده کارکنان نیروی انتظامی استان چهارمحال وبختیاری) در دوره های آموزشی ذکر شده توزیع شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (جداول و نمودار ها) و استنباطی، شامل آزمون همبستگی پیرسن استفاده شده است. مخاطبین گروه آزمایش، 6 دوره چهار ساعته برنامه آموزش گروهی را در بازه زمانی 9 ماهه دریافت نمودند که پس از پایان یافتن این ادوار نتایج تحقیق موصوف نشان داد ارتباط عمیقی میان رضایت مندی همسران از دوره آموزشی با ارتقاء معلومات ایشان در زمینه همسرداری وجود دارد از سوی دیگر میان تعالی سطح معلومات علاقه و رضایت زناشویی همسران آموزش دیده همبستگی مثبتی وجود دارد به طوری که می توان گفت دوره مذکور تاثیر فراوان و مثبتی بر معلومات، افزایش علاقه و بالطبع رضایت زناشویی ایشان ایجاد نموده است.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، یادگیری، علاقه، رضایت زناشویی
  • مهران شیخ شاهرخ، منصور حقیقتیان، خسرو نجفی صفحات 103-112

    نیروهای نظامی در واکنش به اغتشاشات و بلاهای طبیعی، معمولا اولین گروهی هستند که فرا خوانده می شوند. این ماموریتها ممکن است مدتها به طول انجامد و منجر به بروز عوارض جسمانی و روانی گردد. فشارها و استرسهای شغلی این افراد میتواند سلامت روانی و جسمانی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. تحقیق حاضر با هدف تعیین نقش عوامل اجتماعی موثر بر سلامت روان کارکنان نیروی انتظامی شهرستان شهرکرد تدوین شده است. جامعه آماری تحقیق را کلیه کارکنان نیروی انتظامی شهرستان شهرکرد تشکیل میدهند که مشتمل بر 330 نفر هستند. جهت تعیین حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970) تعداد 190 نفر به شیوه تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه 28 سوالی سلامت روان (GHQ) و پرسشنامه 27 سوالی عوامل اجتماعی است. برای تحلیل داده های حاصل از ابزارهای پژوهش، از آمار توصیفی و استنباطی به تناسب برای ارایه نتایج استفاده شده است. میانگین سلامت روان گروه نمونه برابر با 97/51 است. همچنین نتایج بررسی فرضیه ها نشان داد که بین شادکامی، سلامت جسمانی، سرمایه اجتماعی و مهارتهای ارتباطی با سلامت روان، ارتباط معنی دار وجود دارد (01/0<P).

    کلیدواژگان: سلامت روان، شرایط شغلی، مهارت شغلی، مهارت های ارتباطی
|
  • Somaieh Makvandi*, Ferdos Montazerolzohor, Mohammd Nikkhah Pages 1-22

    This study aims to explore the effective cause's for the social capital of the school and its impact on safety sense's in students at district 2 high schools' of Shahr-e-kord province. Research methodology is descriptive correlation. Statistical population of research includes students of high schools in second district which is ups to 5029 persons (2378 girl& 2651 boy) that among them by using the Cochran's formula about 357 subjects (169 girls&188 boys) were selected by random stratified sampling. Tools which used were two questionnaires: questionnaire of safety factors and social investment. The Validity of questionnaire was approved by content related method and the reliability was determined by its administration on 30 people of population and by SPSS software and Cronbach's alpha formula. It was %87 for social investment questionnaire and %88 for security feeling questionnaire. Findings reveal that in ranking, the influential factors of social investment declared to be first, awareness of citizens right was in the second rank and social cooperation in the third rank. Also there isn’t a significant difference between influential factors on social investment based on gender and field of study. Research findings show that there is a significant relationship between social investment and security feeling. Social trust predicts 2/8 percent of total variance of security feeling. There is a significant relationship between social cooperation and political security, formal cooperation and political security, and informal cooperation with financial security there isn’t any significant relationship between awareness of citizens' rights and security feeling and its characteristics. The result suggested that managers and teachers perform their promise and increase their cooperation and presence in the society.

    Keywords: social capital, social trust, social cooperation, security feeling, students
  • Zahra Khodabakhshi*, Hosein Eskandari, Ahmad Borjali Pages 23-42

    The main aim of this study is determining the relationship of different dimensions of perfection is min the trend of divorce among Common people and divorce applicants. The Method of research is descriptive. Also according to compare the dimensions of perfection is mand attitudes to divorce in divorce applicants and normal cases, the method of measurement search is correlated. The sample sizeis300 people,150 people were referred to the family court for divorce appeal in Shahrekord city and 150peoplewho have not been divorce applicant at all were selected after homogenization, on based characteristics of education, age, place of residence and soon. There were three questionnaires include, dimensions of Perfectionism, demographic, trends in divorce that they completed. Scale reliability of Multidimensional Perfectionism was assessed using Cronbach's alpha values the alpha showed 726/0 and for the questionnaires tend to divorce showed 714 /. To analyze the data obtained from research tools, descriptive statistics was used include frequency distribution tables, mean, and to examine the research hypotheses Pearson correlation, regression analysis was used. Results shows that among dimensions of perfectionism, there is a biased relationship between self-oriented and other-oriented perfectionism with the trend of divorce but between socially prescribed perfectionism and the trend of divorce there were not any relationship. Among The dimensions of perfectionism, self-oriented perfectionism can be a predictor of the propensity to divorce. Results shows that Perfectionism is a characteristic of stable personality that parenting styles play an important role in its formation .This characteristics is associated with numerous psychological in juries, and in this study, the relationship with the propensity to divorce and marital in compatibility was confirmed

    Keywords: divorce, Perfectionism, self-oriented perfectionism, other-oriented perfectionism, socially prescribed perfectionism
  • Azam rahimi *, Mohammd ghasemi, pirbaloti Taiebe sharifi Pages 43-56

    The present study aims to investigate the relationship between family functioning, risk behaviors, mental health and social security in Lordegan city high school students. The method of research is descriptive. The sample size is 341 high school students in lordegan either girl or boy which were selected randomly. To do this research the family of Nathan Epstein et al questionnaire (1983) and Social Security questionnaire (1989) was used. This questionnaire was done by Tabriz University in Tabriz city and reliability of them was confirmed. In this study the permanent of questionnaire was assessed using Cronbach's alpha values 75 percent. To analyze the data obtained from research tools, descriptive statistics was used include frequency distribution tables, mean, and to examine the research hypotheses Pearson correlation, regression analysis was used. The results showed that sentiment accompaniment with social security has the highest relationship and relation indicator has the lowest relation with social security. And among the point of views of responders in the field of family function with social security between Lordegan high school students on the basis of age level of indicators of family function and between groups of 17 and 18 years old there are some differences of (-/471) The findings of this study showed that, between the average of family function dimensions between two groups, there are meaningful differences in roles, relationships, and behavior control.

    Keywords: Family function, Dangerous Behaviors, Mental health, social security
  • Mohammadreza Abedi, Shahnaz Zafari * Pages 57-80

    The main purpose of this study is to investigate the relationship between drivers’ personality characteristics and their accident history in Shahrekord. This post-event survey is a casual-comparative one and the statistical population includes all drivers of Shahrekord (people with driving as a job). The sample includes two 30-member groups. The first group was drivers who have not had accident. The second were those who have had accident more than two times. All of them were randomly chosen among clients of the traffic police, and also drivers who were present in drivers association or were encountered at terminals and other different stations in the first half of year 2014 as available sample. The test tools were the Big Five personality traits test (Neu) as the done survey in Iran reflect its reliability was reported about: ./84 ./82 ./75 ./68 ./76 and up to./85 with Cronbach's alpha test. Results of multivariate analysis showed that the means of the drivers who have not had accident and those who have had accident once or twice, or those who have had accident more than twice differed radically at Neuroticism and agreeableness scale of the Big Five personality traits. That is to say that the drivers who were more involved in accidents were more neurotic but less agreeable. No meaningful differences on other scales were observed

    Keywords: Personal Characteristics, Neuroticism, agreeableness, accident history
  • Hadi Jafarian*, NoorAli Yari, GholamAli Shokri Heydari Pages 81-102

    This study aimed to evaluate the effect of training courses of moral - Educational Skills on the amount of interest and marital satisfaction, through creating relationship between satisfaction, learning (knowledge), interest and marital satisfaction variables. The adopted method of research in this study was descriptive - co relational and measurement tools taken in this research is a questionnaire that has acceptable validity and reliability of 77/0 in three subject satisfaction, learning, interest and marital satisfaction that were distributed among 103 people police personnel Family of Chaharmahal and Bakhtiari Province). In order To analyze the data were used descriptive statistics (tables and charts) and inferential statistics, including Pearson correlation test. Contacts test groups, received 6 four-hour education program in the period of 9 months.After the end of these periods, results showed a deep connection between marital satisfaction and the promotion of their knowledge in the field of treating a husband .from another handthere was a positive correlation among elite level of marital satisfaction of trained spouses and the level of interest qualification. So that we can say that this mentioned period has a positive impact on the interest qualification and marital satisfaction.

    Keywords: satisfaction, learning, interest, marital satisfaction
  • Mehran Sheikh Shahrokh, Mansour Haghighatian, Khosro Najafi Pages 103-112

    Military forces in response toturbulences and natural disasters are usually the first group which is called. These missions may last a long time, leading to the physical and psychological morbidity. Job’s stress and pressure of these people can affect their physical and mental health. The present study with the aim of determining the role of occupational factors affecting the mental health of the staffs of the police force of Shahrekord County was conducted. The staffs of the police force of Shahrekord County, including 330 people forms the statistical population of research. To determine the sample size with the using of the Korjesi and Morgan table (1970), 190 people were randomly selected as a sample. The research tools including a mental health questionnaire of 28 questions (GHQ) and social factors questionnaire of 27 questions. For statistical analysis the research data’s was analyzed at the descriptive and inferential level, the mental health average of sample was 97/51. The conclusions of the study also showed that there is a meaningful relation between happiness, physical health, social capitals, communicative skills and mental health

    Keywords: Mental Health, job requirement, job skill