فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - پیاپی 21 (پاییز 1398)

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 21 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم داودی*، فریبرز درتاج، حسن اسدزاده، علی دلاور صفحات 1-27

     چشم انداز زمان یکی از نظریات پرکاربرد در روانشناسی و مددکاری اجتماعی است. هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش بسته آموزشی چشم انداز زمان بر مدیریت استرس و خودشناسی انسجامی در دانش آموزان دختر غربت شهر تهران است. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گروه کنترل و پیگیری می باشد. جامعه آماری شامل دانش آموزان غربت شهر تهران است که در سال تحصیلی 99-1398 در پایه ششم ابتدایی تحصیل می باشد. تعداد 32 نفر از این دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تک مرحله ای انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابتدا پرسشنامه های مدیریت استرس و خودشناسی انسجامی بین دانش آموزان توزیع شد سپس تعداد 32 نفر که کمترین نمره را کسب کرده بودند به عنوان نمونه انتخاب شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه در معرض آموزش چشم انداز زمان قرار گرفت. در طول این مدت گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکردند. یافته ها نشان داد آموزش بسته آموزشی چشم انداز زمان بر مدیریت استرس و خودشناسی انسجامی دانش آموزان غربت در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر داشت (001/0 <p). نتایج پژوهش نشان می دهد آموش چشم انداز زمان روش موثری جهت بهبود مدیریت استرس و خودشناسی انسجامی در دانش آموزان دختر غربت شهر تهران است.

    کلیدواژگان: چشم انداز زمان، خودشناسی انسجامی، مدیریت استرس، دانش آموزان غربت
  • حمید مستخدمین حسینی، پروین سوادیان*، حبیب الله کریمیان صفحات 29-74

    مقاله حاضر برای درک و تبیین این پرسش آغازین که " فضای مجازی طی سه دهه اخیر چه تاثیری بر خانواده های شهرستان سمنان گذاشته است؟" با استفاده از روش گراندد تیوری (GT) و با رویکرد امیک و با تکنیک مصاحبه نیمه ساختار یافته بر مبنای معیار اشباع نظری با 22 نفر از والدین شهرستان سمنان انجام شده است. شیوع ویروس کرونا موجب شکل گرفتن این سوال فرعی گردید : فضای مجازی در دوران شیوع ویروس کرونا چه تحولاتی در تعاملات اعضای خانواده ایجاد کرده است؟ز میان 1650 داده، 178 مفهوم، 12 مقوله فرعی و 3 مقوله عمده شکل گرفتند . یافته ها نشان می دهد شیوع ویروس کرونا موجب افزایش نفوذ اینترنت در خانواده و به تبع آن موجب دگردیسی تعاملات اعضای خانواده گردیده وشاهد شکل گیری"خانواده ستاکی مجازی” می باشیم که نشانه پویایی نهاد خانواده است و شاهد تقویت پدیده "خانواده هتلی” و "والدین هلی کوپتری" می باشیم.

    کلیدواژگان: پاندمی کرونا، تعاملات خانوادگی، خانواده مجازی ستاکی، خانواده هتلی، فضای مجازی
  • الهام محمدی*، محمد سبزی خوشنامی، ملیحه عرشی، مرضیه تکفلی، سارا نوروزی صفحات 75-132

    طرح مراکز ساماندهی کودکان خیابانی به عنوان بخشی از تلاش سازمان بهزیستی در کاهش آسیب، بیش از یک دهه در حال اجراست. هدف این مطالعه، فهم اثرات طرح با در نظر گرفتن چالشهای آن بر اساس تجربه خدمت دهندگان و خدمت گیرندگان است. این پژوهش از نوع کیفی در سال 1396 و با جامعه پژوهش شامل مدیران، کارشناسان، مربیان، کودکان و سرپرستان در 4 استان تهران، سمنان، کردستان و سیستان و بلوچستان انجام شد. با روش نمونه گیری هدفمند، نمونه ای شامل مجموعا 124 نفر مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند و داده ها با روش تحلیل تماتیک بررسی شد. 11 مضمون اصلی، 28 مضمون فرعی و 79 مفهوم به دست آمد. دو مضمون اصلی شامل کاستی های طرح و پیچیدگی مختصات مساله کودکان خیابانی فراتر از قابلیتهای طرح اشاره به چالشهای ماهیتی طرح و مضمونهای اصلی شامل دیدگاه سازمانی و فرا سازمانی غیرمسیولانه، کمبود های مادی، فنی و مهارتی، مشکلات نیروی انسانی و هم افزایی آسیبهای مرکز و خدمت دهی ناقص از چالشهای اجرایی طرح بودند. در سایه این چالشها، اثرات طرح شامل مضمونهای اصلی کار پاسخی به تداوم ضعفهای خانوادگی، تحصیلی و محیطی، تقویت سرپرستی ، ترس از مرکز مولد نقشهای بهتر والد-فرزندی، تداوم دشواریهای والدگری و درهم تنیدگی احساس گرفتاری و دلخوشی از اثرات بود. به طور کلی طرح درگیر چالشهای ذاتی و اجرایی متعددی بوده که موجب اجرای ناقص وحداقلی آن شده است. طرح در کاهش اشتغال به کار و افزایش اشتغال به تحصیل، هنوز راه زیادی برای موفقیت دارد اما در تغییر سرپرستی برخی کودکان خیابانی موفق بوده است.

    کلیدواژگان: مراکز ساماندهی کودکان خیابانی، آسیب اجتماعی، چالشها، اثرات، مطالعه کیفی
  • مریم بهروزی فر*، محمدعلی چیت ساز، اصغر محمدی صفحات 133-172

    بی سرپرستی کودکان همیشه بعنوان موضوعی اجتماعی مطرح می باشد. این کودکان به دلایل متعدد از حمایت خانواده خود محروم اند زیرا ممکن است یک یا همه افراد موثر در تامین نیازهایش در زندگی را از دست بدهند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تجربه زیسته کودکان و نوجوانان بدسرپرست از زندگی در مراکز نگهداری شبانه روزی شهر تهران است که از لحاظ هدف تحفیق کاربردی و از نظر نوع روش، تحقیق کیفی با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی می باشد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته است. جامعه آماری برای این امر کودکان دختر و پسر مقیم مراکز شبانه روزی شهر تهران می باشند که سن آنان بالای 13 سال و تجربه زندگی حداقل 5 سال را در این مراکز داشته و با استفاده از انتخاب هدفمند برگزیده شده اند تا از طریق مصاحبه با آنان به شناخت مشخص تری از مسایل و نیازهای آنان دست یابیم. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA استفاده شد. نتایج تحلیل مضمون 7 تم اصلی و 22 مفهوم به دست داد. همچنین فقدان بعنوان ذات مشترک پدیده تعیین شد. یافته ها حاکی از درک پیچیده ای از زندگی در مراکز شبانه روزی توسط شرکت کنندگان بود. آنان با وجود محدودیت و نظارت زیاد در این مراکز از زندگی خود رضایت داشتند اما حضور در این مراکز را منشا آینده ای مبهم برای خود می دانند و درخواست شادی بیشتر، حمایت و پذیرش در جامعه داشته و نسبت به خانواده خود احساسی دوگانه از دلتنگی و ناراحتی دارند.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، کودکان بدسرپرست، مراکز شبانه روزی، خانواده، پدیدارشناسی
  • فرشید خضری*، فاطمه بهنام جو، ستار پروین صفحات 173-214

    ازدواج زودهنگام درگذشته بخشی از سنت های جامعه ایران بوده است و هنوز هم به دلیل ترکیب برخی از عوامل سنتی و مدرن باقی مانده است. هدف پژوهش حاضر شناخت زمینه های و پیامدهای ازدواج زودهنگام در شهرستان بهار است. روش شناسی این پژوهش کیفی است که با استفاده از نظریه زمینه ای انجام شده است. از بین افراد دارای تجربه ازدواج زودهنگام، 19 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شده اند. روش جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته است. برای تحلیل داده ها از کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی استفاده شده است. رسوم، فقر خانواده، خانواده ازهم گسیخته، مشروعیت قانونی، ترک تحصیل، هنجار پاک دامنی و ترس از عدم ازدواج به مثابه زمینه های علی، انتخاب والدین و فشار هنجاری به مثابه زمینه مداخله گر، جنسیت به مثابه عامل زمینه ای، بی قدرتی، اختلال در روابط اجتماعی و عدم مهارت در زندگی به مثابه الگوهای تعاملی و تجارب زیسته، عدم رضایت از زندگی، ترک تحصیل، بارداری ناخواسته، درد شدید به هنگام زایمان، خشونت، اختلالات روانی، فقدان مالکیت، روابط فرازناشویی، افکار و اقدام به خودکشی، سقط جنین، فرار از منزل و کودک بیوگی به مثابه پیامدها مشخص شده است. «کودکی ازدست رفته و تجربه خشونت به مثابه سیمای زندگی» مفهوم محوری پژوهش حاضر است. تفسیر کودک همسران از ازدواجشان برابر است با از دست رفتن دوران کودکی و تجربه خشونت به مثابه سیمای زندگی شان.

    کلیدواژگان: ازدواج زودهنگام، تجربه خشونت، شهرستان بهار، دوران کودکی ازدست رفته، مدل زمینه ای
  • سمیه میری*، محمد گنجی صفحات 215-244

    خشونت ساختاری، یکی از انواع خشونت ها در سراسر جهان می باشد که به تبعیض ها، محرومیت های نظام مند و ممنوعیت های نهادینه شده درجامعه اشاره دارد. برخلاف خشونت فیزیکی، خشونت ساختاری در ساختارهای یک جامعه نهفته است و درتوزیع نابرابر قدرت، مالکیت منابع و فرصت ها نمایان می شود به طوری که؛ زاینده ی برخی پیامدهای اجتماعی و روانی درسطح جامعه و به ویژه زنان و دختران است. هدف از پژوهش حاضر، با توجه به اهمیت موضوع به نقش خشونت ساختاری درکاهش سلامت روان زنان شهر زاهدان می پردازد. داده ها به صورت پیمایشی جمع آوری شده است، جامعه ی آماری کلیه ی شهروندان بالای 20 سال شهر زاهدان، می باشد، با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ی آماری تحقیق 384 نفر به دست آمده است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی که با استفاده از نرم افزار Pls به دست آمده حاکی از معنادار بودن رابطه بین نقش خشونت ساختاری بر کاهش سلامت روان زنان است، مقدار به دست امده، در این آزمون برابر با 0.578 می باشد که مقداری مثبت است. بر این اساس فرضیه صفر پژوهش رد و فرض مقابل تایید می شود. همچنین تمام ابعاد ابعاد خشونت ساختاری (نابرابری جنسیتی، نظام مردسالار، کمبود امکانات اجتماعی ، عدم حمایت قانونی و عدم دسترسی به فرصت های شغلی برابر) درکاهش سلامت روانی زنان موثر و هریک سهم مشخصی دارند.

    کلیدواژگان: خشونت، خشونت ساختاری، کاهش سلامت روانی زنان، شهر زاهدان
|
  • Maryam Davoodi *, Fariborz Dortaj, Hasan Asadzadeh, Ali Delavar Pages 1-27

    This study was conducted to evaluate the effectiveness of time perspective training on cohesive self-knowledge and stress management in Gypsy students in Tehran. The research method was semi-experimental pre-test-post-test with control and follow-up group. The statistical population of the study included 59 Gypsy students in Tehran who were studying in the sixth grade of elementary school in the academic year of 2019-2020. Thirty-two of these students were selected by targeted sampling and randomly divided into two groups (16 experiments and 16 controls). For this purpose, first the self-cognitive coherence questionnaires of Ghorbani et al (2008) and stress management of Wang et al (2007) were distributed among the mentioned students, then 32 people who had the lowest score were selected as the sample. The experimental group was exposed to the time perspective program for 10 meeting of 75 minute sessions. the control group received no training. In order to evaluate the stability measurement, the follow-up test group was followed up 2 months after the post-test run. . The results showed that the training of the time perspective training package had an effect on the self-awareness of the students of Gypsy in the post-test and follow-up stages (p < 0.001). Teaching time-saving eye training packages affected the stress management Gypsy students in the post-test and follow-up stages (p < 0.001). Based on the results of this study, it can be concluded that Gypsy students in Tehran have problems in the field of cohesive self-knowledge and stress management, in which time perspective training can be effective.

    Keywords: Time perspective, cohesive self-knowledge, Stress management, Gypsy students
  • Hamid Mostakhdemin Hosseini, Parvin Savadian *, Habib Allah Karimian Pages 29-74

    The present study is conducted to understand and explain this initial question.: "What has been the impact of cyberspace on the families of Semnan city during the last three decades?" Adopting the Emic approach, we applied the grounded theory method and semi-structured interview technique based on theoretical saturation. 22 parents have been interviewed. The outbreak of coronavirus has given rise to this sub-question: "How has cyberspace changed the interactions of family members during the outbreak of corona virus? 178 concepts, 12 sub-categories, and 3 major categories were formed out of 1650 data. Findings show that the prevalence of COVID-19 increases the influence of the Internet in the family and consequently causes the transformation of family members' interactions. We are witnessing the formation of the "Stem Virtual Family" which is a sign of the dynamism of the family institution. Parents are divided into three categories: satisfied, dissatisfied, and desperate, and we observe the strengthening of the phenomenon of "hotel family" and "helicopter parents".

    Keywords: Corona pandemic, cyberspace, Family interaction, Hotel Family, Virtual Stem Family
  • Elham Mohammadi *, Mohammad Sabzi Khoshnami, Maliheh Arshi, Marzieh Takaffoli, Sara Noruzi Pages 75-132

    The plan for organizing street children as a part of Welfare organization efforts has been in progress for more than a decade. Understanding the effects of this plan with a comprehensive look at its challenges is the goal of this study.This qualitative research was conducted in 2016. The study population was managers, experts, educators, children and caregivers in 4 provinces of Tehran, Semnan, Kurdistan and Sistan and Baluchestan. Through purposive sampling, a sample of 124 people was interviewed and data were analyzed by thematic analysis method. A total of 11 main themes, 28 sub themes and 79 concepts were extracted. Two main themes including deficiencies of the plan and complicated charactersitics of the street children problem exceeding the possibilities of the plan were the intrinsic challenges of the plan and main concepts of irresponsible organizational and infrastructural views, shortage of budget, techniques and skills, problems of workforce and synergy of problems and insufficient services were plan’s operational challenges. Under the effects of these challenges, the plan had different outcomes. The main themes about effects were continuity of working as a response to problems of family ,education and environment, better parents-child relations because of fear of center, difficulties of parenting and intertwinded feeling of imprisonment and happiness.overall the plan faced many intrinsic and operational challenges that lead to inadequate implementation of it. It has been successful in chaging the custody of some children, but it is not good enough at reducing working rate and increasing school attandence of street children.

    Keywords: Street children's organizing centers, social problem, challenges, effects, Qualitative study
  • Maryam Behroozifar *, Mohamadali Chitsaz, Seyyed Asghar Mohammadi Pages 133-172

    Children without guardians has always been a social issue. These children have been deprived of family support and custody for many reasons because they have lost one or all of the effective member of meeting their needs in life. The main purpose of this study is to investigate the lived experience of children without effective parental care in residential care centers in Tehran. The presented research is applied as a goal and in terms of the type of method is a phenomenological research. The collected tools include the semi-structured interview. The statistical population for this research are girls and boys living in residential care centers in Tehran who are over 13 years old and have at least 5 years of life experience in these centers and were selected by targeted Sampling because of interview with them get a clearer understanding of their issues and needs. MAXQDA software were used for data analysis. Results of content analysis of 7 main themes and 22 sub-themes. Lack was also identified as the common nature of the phenomenon. Findings indicated a complex perception of life in residential care centers by participants. Despite the many restrictions and supervision in these centers, they were satisfied with their lives, but they think living in these centers is the source of an ambiguous future. They demanded attention to more happiness, support and acceptance in society. Also they have a dual feeling towards family: nostalgia and sadness.

    Keywords: Lived experience, children without effective parental care, residential care centers, family. phenomenology
  • Farshid Khezri *, Fatemeh Behnamjoo, Satr Parvin Pages 173-214

    Early marriage in the past has been part of the traditions of Iranian society, and is still preserved due to the combination of some traditional and modern factors The purpose of this research is to identify the contexts and consequences of early marriage in Bahar County. The methodology of this research is qualitative and conducted by using grounded theory method. Among those with early marriage experience, 19 people were selected using purposeful and theoretical sampling. Data collection method is semi-structured interview. Three-step open, axial, and selective coding has been used to analyze the data. Traditions, family poverty, dispersed family, legal legitimacy, leaving education, chastity-norm and fear of non-marriage as causal grounds, normative pressure and Parent selection as an intervening context, Gender as a contextual factor, Powerlessness, disturbance in social relationships and lack of skills in life as interactive patterns and lived experiences, and dissatisfaction with life, dropout, unwanted pregnancy, severe pain during childbirth, violence, persistence of restrictions, mental disorders, lack of ownership, extramarital relations, thoughts and attempts to suicide, abortion, escape from the home and child widowhood as a consequence of the context model is specified. " Missing childhood and experience of violence as a face of life" is the contextual model of research. The interpretation of the child's spouses from their marriages is equal to the Missing childhood and the experience of violence as a face of life.

    Keywords: early marriage, Violence experience, Bahar County, Missing childhood, contextual model
  • Somayeh Miri *, Mohammad Ganji Pages 215-244

    structural violence, is One type of violence, which refers to discrimination, systematic deprivation, and institutionalized prohibitions in society. Unlike physical violence, structural violence lies in the structures of a society and manifests itself in the unequal distribution of power, ownership of resources and opportunities. As a result of some social and psychological consequences at the community level, especially for women and girls. Due to the importance of the subject, the present article deals with the role of structural violence in reducing the mental health of women in Zahedan. Data were collected by survey, The statistical population is all citizens over 20 years of age in Zahedan. Using the Cochran's formula, a statistical sample of 384 people was obtained. The results of factor analysis obtained using PLS software indicate that the relationship between citizenship culture and the smart environment is significant.The value obtained in this test is equal to 0.578, which is a positive value.This basis rejected the null hypothesis of the research and the opposite hypothesis is confirmed.Also, all aspects of structural violence (gender inequality, patriarchal system, and lack of social facilities, lack of legal protection and lack of access to equal employment opportunities) are effective in reducing women’s mental health and each has a specific contribution .

    Keywords: violence, structural violence, reducing women’s mental health, Zahedan city