فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه نقوی، علی فیروززارع*، جلیل بابازاده صفحات 1-28

    بخش کشاورزی، به منظور توسعه و پیشرفت نیازمند تزریق منابع مالی و سرمایه گذاری از طریق دو منبع پس انداز بهره برداران و منابع اعتباری رسمی و غیررسمی است. بانک کشاورزی نقشی اساسی در فرآیند تامین اعتبار بخش کشاورزی در ایران ایفا می کند. ادامه حیات و استمرار این نقش، وابستگی زیادی به بازپرداخت اقساط توسط دریافت کنندگان تسهیلات است، بنابراین شناسایی و تحلیل عوامل تعیین کننده رفتار کشاورزان در بازپرداخت اقساط تسهیلات دریافتی، نقشی اساسی در کاهش ریسک اعتباری تسهیلات پرداختی توسط بانک کشاورزی دارد. در این راستا پژوهش حاضر تلاش نموده است با بهره گیری از اطلاعات 263 کشاورز استان خراسان شمالی که در سال 1398 جمع آوری شد و همچنین بکارگیری الگوی تحلیل تمایزی چند گروهی، نسبت به بررسی عوامل تعیین کننده رفتار کشاورزان در بازپرداخت اقساط تسهیلات دریافتی از بانک کشاورزی، اقدام نماید. نتایج این پژوهش نشان داد متغیرهای داشتن سابقه دریافت وام، درآمد غیرکشاورزی، دریافت تسهیلات در زمان مناسب، داشتن گردش حساب در زمان دریافت تسهیلات، درآمد سالانه، مقیاس تولید، سطح تحصیلات، نوع مالکیت، برخورداری از بیمه محصولات کشاورزی و تجربه کشاورزی بیشترین اهمیت را در ایجاد تمایز میان گروه های مختلف بازپرداخت کننده تسهیلات، دارا می باشند. بر این اساس، تسریع در فرایند اعطای وام، اتصال برنامه های بیمه و وام، بررسی وضعیت گردش مالی حساب متقاضیان در زمان اعطای وام و توجه به سابقه اعتباری متقاضیان وام، امری ضروری است.

    کلیدواژگان: بازپرداخت وام، تحلیل تمایزی چندگروهی، وصول مطالبات، ریسک اعتباری
  • محمد قهرمان زاده*، غزاله فرسادی، اسماعیل پیش بهار، آزاده فلسفیان صفحات 29-56

    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ویژگی های تغذیه ایی شیر و ماست اعم از درصد چربی، پروتئین، اسید چرب و قند به همراه ویژگیهای جمعیت شناختی خانوارها بر تقاضای این محصولات در بین خانوارهای شهر تبریز می باشد. بدین منظور از الگوی لاجیت ضرایب تصادفی در قالب رهیافت BLP استفاده شد و اطلاعات مورد نیاز از مناطق دهگانه شهر تبریز از فروشگاه های بزرگ و زنجیره ایی خرده فروشی و خانوارها به صورت نمونه گیری طبقه بندی تصادفی متناسب در سال 1398 جمع آوری گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که با افزایش میزان چربی و قند مصرفی شیر و ماست میانگین مطلوبیت افراد جامعه افزایش می یابد، یعنی مصرف کنندگان در انتخاب شیر و ماست، طعم و ذایقه را بر ملاحظات سلامتی ترجیح می دهند. البته با افزایش سن، تحصیلات و درآمد خانوار میزان مطلوبیت کسب شده از مصرف شیر پرچرب کمتر و وجود کودکان زیرشش سال در خانوار افزایش می یابد. در خصوص محصول ماست نیز افزایش درآمد خانوار و تعداد کودکان زیرشش سال باعث می شود خانوار از مصرف ماست با درصد چربی بالا رضایت بیشتری کسب نمایند که این میزان رضایت با افزایش سن سرپرست خانوار روند کاهشی پیدا می کند. همچنین سطح تحصیلات، تعداد کودکان زیرشش سال و متغیرهای مشاهده نشده اعم از وجود بیماری خاص در خانواده یا رژیم های خاص غذایی باعث افزایش مطلوبیت حاصل از درصد بالای پروتئین در ماست و متغیر سن و درآمد باعث کاهش مطلوبیت مصرف کننده از ماست با درصد پروتئین بالا می شود. به عبارت دیگر، افراد با سطح درآمد بالاتر ترجیح می دهند ملاحظات سلامتی خود را در اولویت قرار دهند. در خصوص هر دو محصول، افزایش قیمت باعث کاهش متوسط مطلوبیت شده که با افزایش تعداد کودکان و در نظر گرفتن سایر عوامل مشاهده نشده، این کاهش مطلوبیت شدت بیشتری پیدا می کند. توصیه می گردد شرکت های تولیدی با توجه به استانداردهای معاونت دارو و غذا وزارت بهداشت سعی و تلاش مضاعفی در خصوص بهبود سطح کمی و کیفی مواد مغذی ذکرشده داشته باشند تا بتوانند همراه با کیفیت خوب، تولیدات متفاوت جدیدی به بازار عرضه نموده و پاسخگو سلیقه مصرف کنندگان جامعه باشند.

    کلیدواژگان: تقاضا، شیر و ماست، ویژگیهای تغذیه ای، مدل لاجیت با ضرایب تصادفی، روش BLP
  • رضا رادمهر*، محمد قربانی، علی نقی ضیایی صفحات 57-87

    اتخاذ سیاست های یکسان در مدیریت منابع آب در یک دشت و یا حوضه آبی به دلیل ناهمگن بودن نواحی آن، عموما منجر به کاهش اثربخشی سیاست ها می شود. از این رو، سنجش قابلیت سازگاری نواحی مختلف منطقه مورد مطالعه با سیاست های حفاظت از منابع آب آن، می تواند مهم و ضروری باشد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی قابلیت سازگاری دهستان‎های دشت نیشابور با سیاست های حفاظت از منابع آب زیرزمینی می باشد. جهت دستیابی به این هدف، در گام نخست معیارها و زیرمعیارهای اقتصادی، جمعیتی، محیط زیستی، آموزشی و فرهنگی و همچنین ارتباطات، انتخاب و سپس با استفاده از روش Fuzzy AHP وزن هر یک معیارها و زیرمعیارها مشخص گردید. سپس با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره (PROMETHEE) وضعیت هر یک دهستان های دشت نیشابور بر اساس شاخص موردبررسی در سال 1396 مشخص گردید. نتایج نشان داد که معیارهای اقتصادی و محیط زیستی به ترتیب با وزن های 40 و 19 درصد از اهمیت بالاتری در مقایسه با سایر معیارها در شاخص قابلیت سازگاری دارا هستند. براساس نتایج این تحقیق سه دهستان اردوغش، مازول و زبرخان از قابلیت سازگاری بالاتری با سیاست های حفاظت از منابع آب زیرزمینی در مقایسه با دیگر دهستان های دشت برخوردار است و دهستان های غزالی، عشق آباد و بلهرات در رتبه های پایین تری قرار دارد. به منظور افزایش همکاری کشاورزان در دهستان های جنوبی و غربی دشت با برنامه های حفاظت از منابع آب پیشنهاد می شود از سیاست های آموزشی و تشویقی مناسب به عنوان سیاست های مکمل در این مناطق استفاده شود.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، تصمیم گیری چندمعیاره، مدیریت منابع آب، دشت نیشابور
  • سمانه غزالی*، منصور زیبایی صفحات 89-111

    در سال های اخیر، معیشت عشایر با اختلالات بیرونی نظیر خشکسالی، تغییر اقلیم و تخریب مراتع مواجه شده است. از آنجاکه تغییرات آب و هوایی، خدمات اکوسیستمی را که عشایر به آن وابسته هستند تحت فشار قرار می-دهند، بنابراین برای کمک به عشایر جهت حفظ معیشت خود به ابزارهای کارآمدی نیاز است. در این راستا، چارچوب معیشت پایدار می تواند در بررسی زمینه، استراتژی ها و پیامدهای معیشتی، مساعدت نماید. هدف مطالعه حاضر بررسی پایداری اقتصادی و زیست محیطی ناشی از اتخاذ استراتژی های معیشتی مختلف در جوامع عشایری استان فارس با استفاده از سیستم استنتاج فازی (FIS) است. بر اساس نظرسنجی از 393 خانوار عشایری قشقایی، که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند، دامداری سنتی به عنوان الگوی معیشت پایه برای عشایر می باشد و ارتباط اقتصادی و فرهنگی خود را با عشایر حفظ کرده است. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که شیوه ی معیشت مبتنی بر دامداری سنتی منجر به وضعیت اقتصادی فقیر برای خانوارها و شرایط زیست محیطی ناپایدار برای مراتع طبیعی می شود. درحالی که کاهش سهم درآمد دامداری و افزایش علوفه مصرفی سرانه، کاهش فقر و بهبود کیفیت مراتع را بدست می آورد. نتایج مدل فازی طراحی شده حاکی از این است که دستیابی به پایداری اقتصادی و زیست محیطی مشروط به ترکیب صحیح دارایی های معیشتی است.

    کلیدواژگان: تخریب مراتع، پایداری اقتصادی، زیست محیطی، استراتژی معیشت، عشایر قشقایی
  • هرمز اسدی*، علی ماهرخ صفحات 113-132

    یکی از عوامل تاثیرگذار در بهبود بهره وری مصرف آب و کوتاه کردن مدت زمان لازم برای تکمیل رشد گیاهان، اعمال مدیریت صحیح کشاورزی همچون تغییر شیوه کاشت می باشد. دراین پژوهش به منظور بررسی اقتصادی روش های کشت نشایی و هیدروپرایمینگ در مقایسه با کشت مرسوم بذر ذرت دانه ای، آزمایشی به صورت اسپلیت-پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در استان البرز طی سال های 1396 و 1397 اجرا شد. در این آزمایش چهار تاریخ کاشت (10 تیر، 20 تیر، یک مرداد و 10 مرداد) در پلات اصلی و سه روش کاشت (کشت مستقیم بذر، بذر هیدروپرایم شده و کشت نشایی) و دو هیبرید سینگل کراس ذرت (704 و 260) به صورت فاکتوریل در پلات های فرعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل اقتصادی این پژوهش با استفاده از روش بودجه بندی جزیی، تحلیل هزینه و درآمد، منفعت خالص نهایی تیمارها و بازده فروش محصول انجام شد. طبق نتایج، میانگین عملکرد ذرت رقم 704 در روش کشت مستقیم بذر در تاریخ کاشت 10 تیرماه دارای بیشترین عملکرد و برابر 12245/7 کیلوگرم در هکتار بود. البته میانگین درآمد خالص روش کشت مستقیم بذر ذرت رقم 704 در تاریخ کشت 10 تیر 123/6 میلیون ریال در هکتار و بازده فروش محصول 70/2 درصد بوده که نسبت به روش های دیگر برتری داشته است، بنابراین کشت مستقیم بذر رقم 704 در تاریخ کشت 10 تیر به عنوان اولویت اول در منطقه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ذرت دانه ای، ارقام، عملکرد، هزینه، منافع خالص نهایی
  • حمید امیرنژاد*، ساره حسینی، نعمت حجازی صفحات 133-153

    از چالش های جدی در طرح های انتقال آب بین حوضه ای وجود پیامدهای محیط زیستی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ناشی از اجرای آن است. هدف از این تحقیق شناسایی و اولویت بندی پیامدهای طرح انتقال آب بین حوضه ای رودخانه ارس به دریاچه اورمیه در دشت مغان با استفاده از نظرات خبرگان و متخصصین مرتبط با حوزه ی آب است. لذا در این راستا، از پرسشنامه محقق ساخته به منظور شناسایی پیامدهای موثر از سه دیدگاه محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی- سیاسی، از تکنیک های انتروپی و تاپسیس به منظور به منظور محاسبه وزن و اولویت بندی آنها استفاده شده است. تجزیه و تحلیل یافته های این پژوهش با استفاده از تکمیل 30 پرسشنامه دریافتی، 28 پیامد را از جنبه-های محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی- سیاسی برای ارزیابی طرح انتقال آب بین حوضه ای منطقه مورد مطالعه شناسایی نموده است که شامل 16 پیامد محیط زیستی، چهار پیامد اقتصادی و هفت پیامد اجتماعی- سیاسی بوده است. همچنین نتایج وزن دهی پیامدهای طرح های انتقال آب بین حوضه ای رودخانه ارس به دریاچه اورمیه در دشت مغان با استفاده از تکنیک انتروپی نشان داد که از جنبه محیط زیستی پیامد کاهش آب قابل دسترس، از جنبه اقتصادی پیامد افزایش از دست رفتن زمین های کشاورزی و ضرورت واردات غذا و از جنبه اجتماعی- سیاسی پیامد افزایش عدم توجه به حقآبه های اجتماعی به ترتیب بیشترین وزن را در بین سایر پیامدها به خود اختصاص داده اند. همچنین، نتایج روش تاپسیس نشان داد که از مهمترین پیامدهای انتقال آب رودخانه ارس به دریاچه اورمیه در دشت مغان به ترتیب شامل پیامدهای محیط زیستی، اجتماعی- سیاسی و اقتصادی است. از اینرو پیشنهاد می گردد قبل از اجرای طرح های انتقال آب بین حوضه ای، پیامدهای محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی توسط سازمان های مرتبط با حوزه آب مورد بررسی قرار گیرد تا میزان خسارات آتی ناشی از آن کاهش یابد.

    کلیدواژگان: انتقال آب، دشت مغان، رودخانه ارس، انتروپی، تاپسیس
|
  • Somaye Naghavi, Ali Firoozzare *, Jalil Babazadeh Pages 1-28

    The agricultural sector, in order to develop, needs to inject financial resources and investment through two sources of consumer savings and formal and informal credit sources. Keshavarzi Bank plays a key role in the process of financing the agricultural sector in Iran. The survival of this role is highly dependent on the repayment of installments by the recipients of the bank loans, therefore, identifying and analyzing the determinants of farmers' behavior in repaying loan installments will play a key role in reducing the credit risk of loans paid by the Keshavarzi Bank. In this regard, using the information of 263 farmers in North Khorasan province that was collected in 2019 and also using a multi-group discriminant analysis model, the present study has tried to investigate the determinants of farmers' behavior in repaying the installments of loans received from the Keshavarzi Bank. The results of this study showed that the variables of having a history of receiving loans, non-agricultural income, receiving loans at the right time, having bak account turnover at the time of receiving loans, annual income, production scale, level of education, type of ownership, agricultural insurance and agricultural experience are the most important variavles in differentiating between different groups of loan repairers.

    Keywords: loan repayment, multi-group discriminant analysis, receipt of bank installments, Credit Risk
  • Mohammad Ghahremanzadeh *, Ghazaleh Farsadi, Esmaeil Pishbahar, Azadeh Falsafian Pages 29-56

    The object of this study is to investigate the effects of milk and yogurt nutrition attributes on household’s demand in Tabriz city. The Random Coefficients Logit model was applied and the required data was collected by questionnaire sampling in 10 different blocks of Tabriz in 2019. We considered the price and four attributes of milk and yogurt including amount of sugar, fat, protein, Trans fatty acid and four demographic characters including: age, income, education, child under 6 years old. The results showed that milk and yogurt attributes including fat, protein, and sugar have significantly positive impact on the average utility of people so that the desirability of customers for purchasing the products increase (decreases) commensurately to the increase (decrease) of these properties. So, this indicates that the customers prefer taste over to health considerations. However, the results of this study point out that considering the demographic parameters reduces the influence of the mentioned properties. For instance, the utility of consuming high-fat milks decreases among households with higher education, age, and income and increases in households with children under six years old. In the case of yogurt, the households with higher income and children under six years old obtain more utility while by increasing age of people this utility is going down. Also, level of education and children under six years old and some observation factors such as special illness or diet lead to rising the utility of high protein yogurt consumption whereas it falls by increasing age and income. The own- and cross- price elasticity of the seven brands revealed that the all own price elasticities were negative and less than one and the Pegah has the most elasticity.

    Keywords: Milk, Yogurt, Demand, Nutrition attributes, Random coefficients Logit Model, BLP method
  • Riza Radmher *, Mohammad Ghorbani, Ali Naghi Ziaei Pages 57-87

    The adaptation of the same water resources management policies in a plain or watershed due to the heterogeneity of its areas generally leads to a reduction in the effectiveness of policies. Hence, the evaluation of the adaptability of different areas of the study area with water resources protection policies can be important and necessary.The aim of the current study is to evaluate the adaptability of rural districts of Neyshabour plain to groundwater protection policies. To achieve this goal, in the first step, economic, demographic, environmental, educational, and cultural, as well as communication criteria and sub-criteria are selected, and then the weights of the criteria and sub-criteria are determined using Fuzzy AHP. Then, the status of each of the rural districts in the Neyshabour plain based on the studied index is determined using a multi-criteria decision-making method (PROMETHEE) in 2017. The results show that economic and environmenral ctritera with weights of 40 and 19%, respectively, are of higher importance compared to other criteria in the adaptability index. According to the results of this study, three the rural districts of Ardoghsh, Mazol, and Zeberkhan have a higher adaptability to groundwater protection policies than other the rural districts of plain, and the rural districts of Ghazali, Eshghabad, and Belherat are in the final ranks. In order to increase the cooperation of farmers in the southern and western rural districts of the plain with groundwater conservation programs, it is suggested to use appropriate training and incentive policies as complementary policies in these areas.

    Keywords: Groundwater, Multi-criteria decision-making, Water resources management, Neyshabour Plain
  • Samaneh Ghazali *, Mansour Zibaei Pages 89-111

    In recent years, nomad livelihoods have faced external disruptions e.g., drought, climate change, and rangeland degradation. Efficient tools are needed to help the tribes maintain livelihoods as climate change puts pressure on the ecosystem services that they depend upon. In this regard, the sustainable livelihood framework can help to investigate livelihood profile, strategies, and outcomes. The objective of this study is to determine economic and environmental outcomes due livelihood strategies in nomadic communities of Fars province using fuzzy inference system (FIS). Based on a survey of 393 households Qashqai nomads, who were selected through multi-stage cluster sampling, traditional ranching is the basic livelihood style for nomads and has maintained its economic and cultural ties with nomads. The findings of the current study showed that livelihood stretegy based on traditional ranching lead to poor economic status for households and unsustainable environmental conditions for natural rangelands. While reducing the share of livestock income and increasing the consumption of fodder per capita, decrease poverty and improve the pastures quality. The results of the designed fuzzy model indicate that achieving economic and environmental sustainability is conditional on the proper combination of livelihood assets.

    Keywords: Rangeland Destruction, Economic Sustainability, environment, Livelihood Strategy, Qashqai Nomads
  • Hormoz Asadi *, Ali Mahrokh Pages 113-132

    One of the effective factors in improving water use productivity and shortening the time required to complete plant growth is proper agricultural management practices such as changing planting methods In this research, in order to investigating of economic evaluation of seedling and hydropriming cultivation methods in comparison with conventional cultivation of corn seeds, this study was carried out as split plot factorial experiment based on randomized complete block design with three replications at Seed and Plant Improvement Institute (SPII) in 2017 and 2018. The experiment included four planting dates (1 July, 10 July, 20 July, 1 August) in main plot, three planting methods (seed planting, seed hydropriming, transplanting) and two hybrids (KSC 260 and KSC 704) as factorial in sub plots. In this research, for economic analysis used Partial budgeting Method, benefit and cost analysis, marginal net benefit of treatments and the percent of sale return. According to the results, the mean of yield in seed planting treatment and with KSC 704 cultivar under planting date until 20 July was 12245.7 kg/ha during experiment years. Means of net income of seed planting treatment with KSC 704 cultivar under planting date until 20 July was estimated 123.6 Iranian million rial /ha. Sale return of grain maize in this treatment was estimated %70.2, that is more than treatment. Thus, seed planting with 704 cultivar in planting date 20 July as the first priority suggested in target region.

    Keywords: Grain Maize, Varieties, Yield, Cost, Marginal net benefit
  • Hamid Amirnejad *, Sareh Hosseini, Nemat Hejazi Pages 133-153
    Introduction

    One of the serious challenges in inter-basin water transfer projects is the environmental, economic, social and political consequences of its implementation.

    Materials and Method

    The purpose of the study is to identify and prioritize the consequences of the inter-basin water transfer project of Aras River to Lake Urmia in Moghan plain using the opinions of experts and specialists related to the water basin.Therefore, in this regard, the questionnaire was used to identify the effective consequences from three perspectives: environmental, economic and socio-political, entropy and TOPSIS techniques were used to calculate their weight and prioritize.

    Results and discussion

    Analysis of the findings of the study by completing 30 questionnaires received, has identified 28 consequences from environmental, economic and socio-political aspects to evaluate the inter-basin water transfer plan of the study area, which includes 16 environmental consequences. There were four economic consequences and seven socio-political consequences. The results of weighting the consequences of inter-basin water transfer projects of Aras River to Lake Urmia in Moghan plain using entropy technique showed that from the environmental point of view, the consequence of reducing available water, the economic point of view, the consequence of increasing agricultural land loss and necessity food imports and the socio-political consequence of increasing the lack of attention to social water rights have the highest weight among other consequences. Also, the results of TOPSIS method showed that the most important consequences of water transfer from Aras River to Lake Urmia in Moghan plain include environmental, socio-political and economic consequences, respectively.

    Suggestion

    it is suggested that before implementing inter-basin water transfer projects, the environmental, economic and social consequences should be examined by organizations related to the water basin to reduce the amount of future damage caused by it.

    Keywords: Water Transfer, Moghan Plain, Aras River, Entropy, TOPSIS