فهرست مطالب
مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و نهم شماره 8 (پیاپی 248، آبان 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/08/15
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحات 575-583
سرطان دومین علت اصلی مرگ ومیر در آمریکا است و با توجه به شیوع بالا از معضلات اصلی بهداشتی در سراسر دنیا به شمار می رود. امروزه راهکارهای درمانی زیادی از جمله شیمی درمانی برای درمان سرطان در بیماران وجود دارد. شیمی درمانی در واقع بکارگیری داروهای آنتی نیوپلاستیک به تنهایی و یا به صورت ترکیبی با سایر داروها می باشد. البته، این داروها می توانند به عملکرد سلول های سالم نیز آسیب برسانند و عوارض جانبی فراوانی ایجاد کنند. از داروهای پرکاربرد در شیمی درمانی، خانواده دارویی آنتراسایکلین ها هستند و از گروه دارویی آنتراسایکلین ها می توان به دوکسوروبیسین، دانوروبیسین و اپیروبیسین اشاره کرد که پرکاربردترین آنها دوکسوروبیسین است. دوکسوروبیسین مکانیسم های درمانی و آسیب سلولی متعددی دارد و سمیت قلبی ناشی از آن در بیماران تحت شیمی درمانی بسیار شایع است که متاسفانه درمان قطعی و مطمینی برای آن وجود ندارد. تغییرات قلبی ناشی از سمیت قلبی دوکسوروبیسین ممکن است شامل تغییرات الکتروکاردیوگرافی، آریتمی، التهاب میوکارد (میوکاردیت)، التهاب پریکارد (پریکاردیت)، انفارکتوس میوکارد، کاردیومیوپاتی، نارسایی قلبی (نارسایی بطن چپ) و نارسایی احتقانی قلب باشند. این تغییرات ممکن است در طول درمان، مدت کوتاهی پس از درمان و یا چند هفته پس از اتمام شیمی درمانی آشکار شوند. تا به حال مکانیسم های پرشماری در توجیه علت ایجاد سمیت قلبی توسط دوکسوروبیسین بیان شده اند. از جمله آنها می توان به مهار توپوایزومرازIIβ ، تخریب میتوکندری، تشکیل ROS با واسطه آهن، افزایش استرس اکسیداتیو، افزایش فعالیت فرآیندهای التهابی، افزایش آپوپتوز و نکروز بافت قلب اشاره کرد. در این مطالعه به بررسی علل و انواع مختلف سمیت قلبی ناشی از دوکسوروبیسین در بیماران تحت شیمی درمانی می پردازیم.
کلیدواژگان: آنتراسایکلین، سمیت قلبی، شیمی درمانی، دوکسوروبیسین -
صفحات 584-592زمینه و هدف
فرضیه مورد بررسی در این مطالعه آن است که ترشحات سلول های بنیادی مزانشیمال (CM) سبب کاهش استرس اکسیداتیو در بافت مغز در موش های صحرایی نر مبتلا به سپسیس می گردد.
روش بررسیاین مطالعه در گروه فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران از شهریور 1397 تا اردیبهشت 1398 انجام شد. ترشحات از سلول های بنیادی مزانشیمال بافت چربی موش در پاساژ دوم جمع آوری شد. موش های صحرایی نر نژاد ویستار (g 250-220) به سه گروه آزمایشی تقسیم شدند: شم، سپسیس و CM. سپسیس در گروه های سپسیس و CM القا شد. دو ساعت پس از القاء سپسیس، حیوانات در گروه CM، ترشحات 105×5 سلول بنیادی مزانشیمی را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. 24 ساعت پس از درمان، فشار سیستولی و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی در حیوانات اندازه گیری شد. سپس نمونه خون حیوانات به منظور سنجش شاخص های التهابی و نمونه بافت مغز به منظور اندازه گیری شاخص های اکسیداتیو گردآوری گردید.
یافته هادر حیوانات سپتیک، کاهش معنادار در فشارخون سیستولی، درصد اشباع اکسیژن خون شریانی و فعالیت سوپراکسید دیس موتاز مشاهده گردید (05/0>P). در این گروه، افزایش معنادار در سطوح شاخص های التهابی و محتوای مالون دی آلدهید مغزی نسبت به گروه شم دیده شد (05/0>P). استفاده از CM سبب بهبود معنادار فشارخون سیستولی، درصد اشباع اکسیژن خون شریانی، شاخص های التهابی پلاسما و پارامترهای اکسیداتیو مغزی گردید (05/0>P).
نتیجه گیریبه نظر می رسد که استفاده از ترشحات سلول های بنیادی سبب بهبود وضعیت التهابی و اکسیداتیو در موش های مبتلا به سپسیس می گردد و ممکن است بتوان آن را به عنوان یک درمان موثر در بیماران مبتلا به سپسیس در آینده به کار برد.
کلیدواژگان: ترشحات سلول های بنیادی مزانشیمال، التهاب، استرس اکسیداتیو، سپسیس -
صفحات 593-600زمینه و هدف
سلول های بنیادی مزانشیمی از جمله سلول های استرومایی غیرخونساز می باشند که با فعالیت تعدیل کنندگی سیستم ایمنی در درمان بسیاری از بیماری های مزمن و خودایمن کاربرد دارند. با توجه به محدودیت های استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی اتولوگ، استفاده از سلول های بنیادی آلوژن رویکرد درمانی امیدبخشی در درمان بیماری های ایمونولوژیک می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی توانایی سلول بنیادی مزانشیمی آلوژن در القا PD-L1 در سطح لنفوسیت های آلوژن و ارزیابی تولرژنیسیته سلول های حاصل می باشد.
روش بررسیاین مطالعه از بهمن 1397 تا آذر 1399 در گروه ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. سلول های بنیادی مزانشیمی جداشده مغز استخوان های ران و درشت نی موش C57 را با سلول های طحالی آلوژن مجاور کرده و پس از 72 ساعت میزان بیان PD-L1 را در سطح لنفوسیت های طحالی با استفاده از فلوسایتومتری سنجیدیم. همچنین میزان سایتوکین های IFN-γ و IL-10 در سوپرناتانت کشت سلولی اندازه گیری شد. سپس سلول های مزبور را به عنوان محرک در واکنش لنفوسیتی مختلط با سلول های طحالی موش C57 مواجه کرده و میزان تکثیر توسط تست CFSE ارزیابی گردید.
یافته هامیزان لنفوسیت های PD-L1+ پس از مجاورت با سلول های بنیادی مزانشیمی آلوژن به شکل قابل توجهی افزایش یافت. مقدار سایتوکین های IFN-γ و IL-10 در سوپرناتانت نیز افزایش معناداری داشت. سلول های مذکور در واکنش لنفوسیتی مختلط موجب کاهش تکثیر سلول های طحالی آلوژن به نسبت گروه کنترل گردیدند.
نتیجه گیریسلول های بنیادی مزانشیمی آلوژن با القا مولکول PD-L1 در سطح لنفوسیت ها، موجب شکل گیری سلول های تولرژنیکی می شوند که می تواند موجب کاهش پاسخ های آلوژنیک گردد.
کلیدواژگان: سلول بنیادی مزانشیمی، مرگ برنامه ریزی شده، تولرانس -
صفحات 601-613زمینه و هدف
گایدلاین ERAS در حال حاضر به عنوان یک طرح جامع بهبود کیفیت جراحی می باشد که نتیجه آن بهبود شرایط بالینی و کاهش هزینه ها در سیستم مراقبت سلامت است. گایدلاین ERAS مبتنی بر بالاترین کیفیت شواهد و مدارک موجود است و نیاز دارد به طور مرتب به روز گردد. گایدلاین ژنیکولوژی انکولوژی بهبودی پس ازجراحی برای اولین بار در فوریه 2016 منتشر شد. این گایدلاین اولین بروزرسانی ارایه شده توسط انجمن ERAS برای مراقبت مطلوب پیش از جراحی در جراحی های ژنیکولوژی انکولوژی است.1و2
روش بررسیدر ابتدای نگارش گایدلاین ژنیکولوژی انکولوژی ERAS، نویسندگان موضوعات اصلی مورد بحث را مشخص کردند. نویسندگان بین المللی در زمینه مراقبت های پس از عمل در ژنیکولوژی انکولوژی جهت شرکت در به روزرسانی این گایدلاین دعوت شدند. جستجوی داده ها از مقالات EMBASE و PUBMED انجام شد. در مورد هرموضوع در پروتکل ژنیکولوژی انکولوژی ERAS از مطالعات مختلف مانند مطالعات متاآنالیز، کنترل ترایال و مطالعات بزرگ کوهورت استفاده شد، پس از آن مطالعات بررسی و درجه بندی شدند و در سال 2019 تهیه شد.
یافته هاتوصیه های قوی: اثرات مطلوب پایبندی به یک توصیه بیشتر از اثرات نامطلوب آن است. توصیه های ضعیف: اثرات مطلوب پایبندی به یک توصیه احتمالا بیشتر از اثرات نامطلوب آن است.
نتیجه گیریشواهد، توصیه ها و درجه بندی توصیه ها برای هر قسمت ERAS به طور جداگانه در زیر بیان شده است، جدول 1 تمامی قسمت های گایدلاین را براساس تغییرات 2019 بیان کرده است. در جدول 2 موارد بهینه سازی شرایط پیش از عمل، داروهای پیش از بیهوشی، پروفیلاکسی جهت تهوع و استفراغ پس از عمل، درناژ سیستم ادراری و تحرک زودرس پس از عمل بیان شده است که نسبت به گایدلاین پیشین تفاوتی نداشته است. همه توصیه ها در پروتکل ERAS براساس شواهد در دسترس می باشد و سطح شواهد موجود برای هر قسمت عنوان شده است.
کلیدواژگان: تسریع بهبودی پس از جراحی، مراقبت حین عمل، مراقبت پس از عمل، مراقبت پیش از عمل، جراحی -
صفحات 614-620زمینه و هدف
تراتوم کیستیک بالغ تخمدان از شایعترین تومورهای خوش خیم تخمدان است که به دلیل تظاهرات وسیع آن در سونوگرافی ممکن است با دیگر ضایعات آدنکس در تشخیص افتراقی قرار گیرد. بنابراین ما در این مطالعه سعی داریم با بررسی یافته های سونوگرافی و طبقه بندی ضایعات تخمدانی براساس آن، میزان نیاز به دستگاه فروزن پاتولوژی را کاهش دهیم.
روش بررسیدر این مطالعه گذشته نگر 200 بیمار خانم با تشخیص قطعی تراتوم کیستیک بالغ تخمدان که از بهمن 1388 تا بهمن 1398 در مرکز بیمارستان آیت الله روحانی جراحی شدند، مورد بررسی قرار گرفته اند. پس از بررسی پرونده ها اطلاعات دموگرافیک، یافته های سونوگرافی و حین عمل و پاتولوژی نهایی استخراج گردید و در نهایت داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیل شدند.
یافته هاطیف سنی بیماران با تشخیص تراتوم کیستیک بالغ تخمدان در پاتولوژی نهایی 71-14 سال بوده است. اکثر کیست ها سایز cm 10-5 داشته اند. 86% بیماران درگیری یک طرفه تخمدان با ارجحیت سمت راست داشته اند. بیشترین اجزا تشکیل دهنده این کیست در گزارش ماکروسکوپی، مو 81% و چربی 80% بوده است. ارزش تشخیصی سونوگرافی جهت تشخیص تراتوم کیستیک بالغ تخمدان 5/74% بوده است. از دستگاه فروزن سکشن در جهت تشخیص و یا رد بدخیمی احتمالی برای 5/32% بیماران استفاده شده بود.
نتیجه گیریارزش تشخیصی سونوگرافی برای تراتوم بالغ تخمدان به علت وجود چربی و مو درآنها، بالا است. بنابراین می توان از میزان استفاده از دستگاه فروزن سکشن (پاتولوژی حین عمل) در موارد غیرضروری کاست.
کلیدواژگان: پاتولوژی، تخمدان، سونوگرافی، تراتوم -
صفحات 621-627زمینه و هدف
مطالعه حاضر با هدف بررسی تفاوت مقادیر مارژین جراحی در نمونه های اکسزیونال پوستی در حین جراحی و پس از فیکساسیون با فرمالین می باشد.
روش بررسیمطالعه ای از نوع مقطعی بر روی 40 بیمار مبتلا به ضایعات خوش خیم و بدخیم پوستی که از آبان 1396 تا بهمن 1397 به بخش جراحی پلاستیک بیمارستان قایم مشهد مراجعه نمودند. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده و نحوه تصادفی سازی با استفاده از جدول اعداد تصادفی بوده است. ضایعات بدخیم و خوش خیم پوست با مارژین سالم اکسیزیون شده، سپس نمونه ها در ظرف حاوی فرمالین برای پاتولوژیست فرستاده شد.
یافته هااز مجموع 40 بیمار شرکت کننده در مطالعه 5/57% مرد و 5/42% زن بودند. میانگین سنی بیماران 53/14±55/66 سال بود. مقادیر مارژین جراحی در سه حالت، پیش از برش جراحی و پس از برش جراحی (001/0P<)، پیش از برش جراحی و پس از فیکساسیون (001/0P<)، پس از برش جراحی و پس از فیکساسیون با فرمالین (02/0P=) بررسی شد. در ضمن در این مطالعه ارتباط بین افزایش سن و طول اولیه ضایعه پوستی با جمع شدگی نمونه مورد بررسی آماری قرار گرفت که رابطه معناداری یافت نشد.
نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد که نمونه های بافتی هم پس از برش و هم پس از فیکساسیون بافت دچار جمع شدگی می گردند. بیشترین میزان جمع شدگی نمونه های بافتی پس از برش جراحی اتفاق افتاد که به دلیل خاصیت الاستیسیته خود بافت بوده و افزایش سن و طول اولیه ضایعه پوستی در این میزان جمع شدگی تاثیری نداشته است.
کلیدواژگان: جمع شدگی بافتی، بیوپسی اکسیزیونال، فرمالین، مارژین جراحی -
صفحات 628-635زمینه و هدف
اخیرا فشار نبض به عنوان یک شاخص پیش بینی کننده بیماری های عروق کرونری قلب مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط برخی شاخص های عملکرد قلبی- عروقی با فشار نبض انجام شد.
روش بررسیمطالعه حاضر به صورت مورد- شاهدی بر روی 544 نفر از مراجعین بیمارستان امام علی (ع) کرمانشاه از فروردین 1394 تا اسفند 1395 انجام شد. براساس یافته های آنژیوگرافی، افراد با تنگی عروق به عنوان گروه مورد و افراد بدون تنگی عروق به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی، Chi-square test و برآورد نسبت شانس توسط SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) انجام شد
یافته هابراساس نتایج، سن بالای 50 سال (2/5-1/2 :95%CI ، 3/3OR:)، فشارخون سیستولیک بالا (2/15-3/4 :95%CI ، 8OR:)، فشارخون دیاستولیک بالا (7/11-0/2 :95%CI ، 9/4OR:)، برون ده قلبی کمتر از 50% (7/2-3/1 :95%CI ، 8/1OR:) و تنگی عروق (1/5-4/2 :95%CI ، 5/3OR:) با فشار نبض بالا مرتبط بودند. جنسیت مرد نقش پیشگیری کننده در افزایش فشار نبض داشت (9/0-5/0 :95%CI ، 7/0OR:). بین فشارخون سیستولیک با فشار نبض بالا ارتباط آماری معناداری مشاهده شد (0001/0<P).
نتیجه گیریبراساس نتایج، شانس داشتن فشار نبض بالا در سن بالای 50 سال، جنسیت زن، افزایش فشارخون سیستولی و دیاستولی و شدت تنگی عروق کرونر بالا بوده و با کاهش برون ده قلبی و تنگی- عروق کرونر مرتبط می باشد. افزایش فشار نبض یک شاخص پیش بینی کننده ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی است و توصیه می شود سنجش فشار نبض در کلیه مراجعین در دستورکار متخصصین قرار بگیرد تا از بروز آن پیشگیری شود.
کلیدواژگان: فشارخون، تنگی عروق کرونر، عملکرد قلبی، نبض -
صفحات 636-642زمینه و هدف
کلانژیوکارسینوم، سرطان اپی تلیوم مجاری صفراوی است که از مجاری صفراوی داخل یا خارج کبدی منشاء می گیرد. با توجه به اهمیت ارزیابی عوامل خطر موثر در بروز کلانژیوکارسینوم و اهمیت توجه به آنها جهت کاهش مواجهه با این عوامل، این مطالعه با هدف ارزیابی عوامل خطر ابتلا به کلانژیوکارسینوم در افراد مبتلا به این بیماری انجام شد.
روش بررسیاین مطالعه از نوع مقطعی-توصیفی بوده و بر روی 276 بیمار مبتلا به کلانژیوکارسینوم مراجعه کننده به بیمارستان فیروزگر تهران از فروردین تا اسفند سال 1399 انجام شده است. سپس این اطلاعات به صورت توصیفی مورد ارزیابی قرار گرفتند و در انتها به میزان مواجهه با هر یک از عوامل خطر بروز کلانژیوکارسینوم در جمعیت مورد بررسی، پرداخته شده است.
یافته هامیانگین سنی بیماران، 07/13±97/65 سال می باشد که 6/65% از آنها را مردان و 4/34% را زنان تشکیل داده اند. از بین عوامل خطر مورد بررسی، متغیرهایی همچون استعمال سیگار و تریاک، فشارخون بالا، سابقه سنگ کیسه صفرا، سابقه سایر سرطان ها در خانواده، سابقه کوله سیستکتومی و دیابت بیشترین فراوانی را داشته اند. همچنین استعمال هرویین، IBD، پولیپ کیسه صفرا، پانکراتیت و مصرف شیره و الکل کمترین میزان فراوانی را در افراد مورد بررسی در این مطالعه داشته اند. سابقه هپاتیت ویروسی و PSC در هیچ کدام از بیمارن مشاهده نشد.
نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد که از بین عوامل خطر بررسی شده، مصرف سیگار و فشارخون بالا بیشترین فراوانی و سابقه هپاتیت ویروسی و PSC کمترین میزان فراوانی را در بین افراد مورد بررسی داشتند.
کلیدواژگان: کلانژیوکارسینوم، فشارخون بالا، عوامل خطر، سیگار کشیدن -
صفحات 643-647زمینه و هدف
اوتیت یک واژه عمومی برای التهاب یا عفونت گوش است که به دو دسته کلی اوتیت مدیا و اوتیت اکسترن تقسیم می شود. هدف بررسی فراوانی انواع اوتیت و علایم آنها در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه است.
روش بررسیاین مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی از فروردین تا اسفند 1398 در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه ریفرال بیمارستان شفا کرمان با تشخیص انواع اوتیت انجام شد و اطلاعات دموگرافیک آنها بررسی شد. نمونه گیری به صورت سرشماری و بررسی با استفاده از پرسشنامه انجام شد.
یافته هادر این مطالعه 200 بیمار با تشخیص اوتیت بررسی شدند که 53% آنها اوتیت اکسترن، 5/26% اوتیت مدیای حاد، %11 اوتیت مدیای مزمن و 5/9% اوتیت سروز بودند. درصد اوتیت در جنس مرد، سطح تحصیلات دیپلم و پایین تر، در زندگی در شهر بیشتر بود.
نتیجه گیریبا توجه به شیوع بالای اوتیت در قشر فعال جامعه (زیر50 سال) و عوارض داخل و خارج جمجمه ای آن توصیه به تشخیص و درمان سریعتر می شود.
کلیدواژگان: اوتیت مدیای حاد، اومیت مدیا مزمن، اوتیت اکسترن، اوتیت مدیا با افیوژن -
صفحات 648-654زمینه و هدف
کارسینوم اولیه سلول سنگفرشی داخل استخوانی درحفره دهان یک کارسینوم بسیار نادر، اما شناخته شده است. به طور موضعی مهاجم بوده و پروگنوز آن کاملا ضعیف است.
معرفی بیماریک خانم 46 ساله با شکایت از لقی ناگهانی دو دندان خلفی مندیبل به دندانپزشک عمومی مراجعه کرده و به اشتباه با تشخیص بیماری پریودنتیت، دندان های خلفی بیمار کشیده می شود. بیمار حدود چهار ماه بعد با شکایت اصلی تورم و عدم بهبودی حفره (Socket) دندان خلفی به دانشکده دندانپزشکی مشهد مراجعه می کند. پس از معاینه بالینی با احتمال Squamous cell carcinoma (SCC)، رادیوگرافی و بیوپسی انجام شد و کارسینوم سنگفرشی اولیه تشخیص داده شد و درمان های لازم (جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی) صورت گرفت.
نتیجه گیریدندانپزشکان باید بدانند ایجاد هر تغییر ناگهانی در دهان یا دندان ها همچون لقی دندان باید به عنوان علامت احتمالی بدخیمی مورد بررسی قرار گیرد تا با تشخیص سریعتر و شروع به موقع اقدامات درمانی بتوان پیش آگهی بیماری را بهبود بخشید و در نهایت درمان های پیشنهادی (جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی) بیمار با حداقل عوارض انجام شود.
کلیدواژگان: داخل استخوانی، تشخیص دهانی، کارسینوم سلول سنگفرشی دهان، تورم، لقی دندان
-
Pages 575-583
Cancer is the second leading cause of death in the United States and has become a health problem worldwide. The reported incidence of new cancer cases is estimated at 19.3 million, with a mortality rate of 10 million in the world in 2020. There are several therapeutic approaches for cancer, including chemotherapy. Chemotherapy is consuming anti-neoplastic drugs, alone or in combination. However, it causes damages to the normal cells and has many side effects. Cardiac complications are common side effects of some chemotherapy agents. Cardiac myocytes are potentially more susceptible to the long-term adverse effects of chemotherapy agents due to the less regeneration ability in cardiac cells. Moreover, heart muscle dysfunction (cardiomyopathy) and cardiovascular complications may occur in cancer survivors even a year after chemotherapy or radiation therapy and influence their quality of life. Anthracyclines are commonly used in chemotherapy; especially doxorubicin is the most widely used drug of this family. Doxorubicin is an effective anti-malignant agent prescribed for the treatment of some solid tumors (e.g. ovary, breast, and gastrointestinal cancers). Doxorubicin can cause several side effects, ranging from cancer treatment’s common side effects such as fever, nausea, and vomiting to lethal cardiac side effects. Assumed that doxorubicin has many therapeutic and cytotoxic mechanisms, cardiotoxicity induced by doxorubicin is very common and there is no reliable treatment for this problem. The cardiac side effects of doxorubicin during a chemotherapy regimen can be acute, chronic, or even gradually progressive and persistent after the termination of doxorubicin therapy. In patients undergoing doxorubicin therapy, reported symptoms are cardiac rhythm and blood pressure changes, pericarditis, myocarditis, cardiomyopathy, and congestive heart failure. The pathophysiology of doxorubicin-induced cardiotoxicity is very wide. Disruption of normal mitochondrial function, decreased amount of antioxidant factors, production of reactive oxygen species (ROS), an imbalance in calcium hemostasis, activation of inflammatory cytokines, targeting topoisomerase-IIβ (Top2b), and induced DNA damage are associated with doxorubicin-induced cardiotoxicity. Increased doxorubicin in mitochondria activates the redox cycle that ultimately leads to the production of reactive oxygen species in both normal and tumor cells. The present review aims to investigate the cardiotoxic mechanisms of doxorubicin and explain different types of doxorubicin-induced cardiotoxicity.
Keywords: anthracyclines, cardiotoxicity, chemotherap -
Pages 584-592Background
In the present study, we hypothesized that conditioned medium (CM) derived from mesenchymal stem cells attenuates the brain oxidative stress in sepsis induced by the cecal ligation and puncture (CLP) model.
MethodsThis study was performed in the Department of Physiology at Tehran University of Medical Sciences from August 2018 to April 2019. Conditioned medium was collected from mesenchymal stem cells isolated from ratchr('39')s adipose tissues at the second culture passage. Male Wistar rats weighting (220-250 g) were randomly divided into three experimental groups (n=8 each): Sham, Sepsis and CM. Sepsis was induced by cecal ligation and puncture model in the Sepsis and CM groups. Animals in the CM group received the conditioned medium from 5×105 mesenchymal stem cells (2 h after sepsis induction, i. p., 3-5 mL). The systolic blood pressure and O2 saturation were measured 24 h after the treatment. The plasma and brain tissue samples were taken for inflammatory and oxidative stress assessment, respectively.
ResultsSeptic rats showed a significantly lower systolic blood pressure and O2 saturation level. They also had a significant increase in the plasma inflammatory indices (tumor necrosis factor-alpha [TNF-α], interleukin-6 [IL-6]) and brain malondialdehyde (MDA) content as well as a significant reduction in the brain superoxide dismutase (SOD) activity compared to the Sham group. The CM group had significantly higher systolic blood pressure and O2 saturation level compared to the septic rats. The animals in the CM group showed a significant attenuation in the plasma inflammatory indices (TNF-α and IL-6) and brain MDA content while having a significantly higher brain SOD activity compared to the Sepsis group.
ConclusionOur findings showed that conditioned medium derived from mesenchymal stem cells has protective effects in preventing the inflammatory and oxidative stress status and may be suggested as a promising treatment in patients suffering from sepsis and septic shock.
Keywords: conditioned medium, inflammation, oxidative stress, sepsis -
Pages 593-600Background
Mesenchymal stem cells are non-hematopoietic stromal cells that are used in the treatment of many chronic and autoimmune diseases by modulating the immune system. Due to the limitations of using autologous mesenchymal stem cells, the use of allogeneic stem cells is a promising therapeutic approach in the treatment of immunological disorders. This study aimed to investigate the ability of allogeneic mesenchymal stem cells to induce Programmed death-ligand 1(PD-L1) expression on the surface of splenic lymphocytes and the role of this molecule in the mesenchymal stem cell-treated cells tolerogenicity.
MethodsThis study was conducted from February 2019 to December 2020 in the department of Immunology of Mazandaran University of medical sciences. Mesenchymal stromal cells were isolated from the femur and tibia of C57 mice. C57 bone marrow-derived mesenchymal stem cells were co-cultured with allogeneic BALB/c splenic cells. After 72 hours, the expression of PD-L1 on the surface of splenic lymphocytes was evaluated by flow cytometry. Interferon-gamma (IFN-γ) and Interleukin-10 (IL-10) cytokine assay were done in the cell culture supernatant. Mesenchymal stem cell-treated BALB/c lymphocytes were then exposed to allogeneic C57 splenocyte as stimuli in the mixed lymphocyte reaction (MLR) and the rate of proliferation was assessed by CFSE.
ResultsThe amount of PD-L1 positive BALB/c splenic lymphocytes were significantly increased after allogeneic C57 mesenchymal stem cells exposure (P=0.001). The levels of IFN-γ and IL-10 cytokines in the supernatant of cell culture also increased significantly (respectively, P=0.0009, P=0.01). C57 splenocytes proliferation notably decreased after mesenchymal stem cell-treated BALB/c lymphocytes exposure compared to the group were cultured with naïve BALB/c lymphocytes (P=0.002).
ConclusionAllogeneic mesenchymal stem cells are capable to induce of PD-L1 on the surface of lymphocytes. PD-L1 expression on mesenchymal stem cell-treated cells makes them less immunogenic than naïve cells. These tolerogenic cells can reduce allogeneic responses. It seems that PD-L1 plays an important role in mesenchymal stem cell immunomodulation.
Keywords: mesenchymal stem cell, PD-1, tolerance -
Pages 601-613Background
Enhanced recovery after surgery (ERAS) is now firmly established as a global surgical quality improvement initiative that results in both clinical improvements and cost benefits to the healthcare system. ERAS guidelines are based on the highest quality evidence available and as such require updating on a regular basis. The ERAS Gynecologic/Oncology guidelines were first published in February 2016. This is the first updated Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Society guideline presenting a consensus for optimal perioperative care in gynecologic/oncology surgery.1,2
MethodsStarting from the original ERAS Gynecologic/Oncology guidelines, the first author and senior authors identified topics for inclusion. International authors known for their expertise in gynecologic/oncology perioperative care were invited to participate in the guideline update. A database search of publications using Embase and PubMed was performed. Studies on each item within the ERAS gynecologic/oncology protocol were selected with an emphasis on meta-analyses, randomized controlled trials, and large prospective cohort studies. These studies were then reviewed and graded according to the Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation (GRADE) system,3 whereby recommendations are given as follows: Strong recommendations: The panel is confident that the desirable effects of adherence to a recommendation outweigh the undesirable effects, weak recommendations: The desirable effects of adherence to a recommendation probably outweigh the undesirable effects, but the panel is less confident.
ResultsThe evidence base, recommendations, evidence level, and recommendation grade are provided for each individual ERAS item below. The table 1 shows all the ERAS items with emphasis on changes for the 2019 guideline update. The (Table 2) shows items: (pre-operative optimization, pre-anesthetic medication, nausea and vomiting prophylaxis, urinary drainage, and early mobilization). These items not updated in 2019 guideline (no change in recommendation/evidence. All recommendations on ERAS protocol items are based on the best available evidence. The level of evidence for each item is presented accordingly.
ConclusionThe updated evidence base and recommendation for items within the ERAS gynecologic/oncology perioperative care pathway are presented by the ERAS® Society in this consensus review.
Keywords: enhanced recovery after surgery, intraoperative care, postoperative care, preoperative care, surgery -
Pages 614-620Background
Mature cystic teratoma of the ovary is one of the most common benign ovarian tumors, which may be confused with other adnexal lesions due to its extensive manifestations on ultrasound. Therefore, in this study, we tried to reduce the need for pathology frozen sections by examining more accurate preoperative ultrasound results and classifying ovarian lesions based on them.
MethodsIn this study, 200 female patients with a definitive diagnosis of mature cystic teratoma of the ovary who have undergone surgery at Ayatollah Rouhani Hospital, February 2009 March 2019 were evaluated. After reviewing the files, demographic information, Ultrasound, intraoperative findings and final pathology were extracted and finally, the data were analyzed using statistical tests.
ResultsThe age range of patients who were diagnosed with mature cystic teratoma of the ovary in the final pathology was 14-71 years. Most cysts were 5-10 cm in size. 86% of patients had unilateral right-sided ovarian involvement. The most common components of this cyst in the macroscopic report were hair (81%) and fat (80%). The diagnostic value of ultrasound for the diagnosis of mature teratoma of the ovary was 74.5%. The frozen section was used to diagnose and rule out the malignancy in 32.5% of patients.
ConclusionThe results of this study show that the prevalence of these tumors is higher in the reproductive age range. According to this study, these tumors have been seen in single people and pregnant women, Due to youth and fertility in the future, a good decision must be made about the surgical method. These tumors have a wide range of sizes. In addition, their most common complaint is abdominal pain, but it has been reported extensively in periodic ultrasounds for infertility. The diagnostic value of ultrasound for mature ovarian teratoma was high due to the presence of fat and hair in them. Therefore, the use of the frozen section (intraoperative pathology) can be reduced in more often unnecessary in cases.
Keywords: pathology, ovary, sonography, teratoma -
Pages 621-627Background
Surgical margin determination in malignant lesions is essential and has a direct impact on the choice of postoperative treatments and patient follow-up. Therefore, the processes affecting this variable are worth exploring. This study aimed to evaluate the difference in surgical margin values in excisional skin samples during surgery and after formalin fixation.
MethodsA cross-sectional study was performed on forty randomly selected patients with benign and malignant skin lesions who were referred to the plastic surgery ward of Ghaem Hospital in Mashhad from November 2018 to January 2019. Malignant and benign skin lesions were excised with a healthy margin, then the specimens were sent to the pathologist in a formalin-containing container. The amount of tissue shrinkage and the factors affecting them were compared.
ResultsAmong all 40 participants about 57.5% of the them were male and 42.5% were female. The mean age of the patients was 66.55±14.53 years. Surgical margin was evaluated in three patterns: before surgical incision and after surgical incision (P<0.001), before surgical incision and after formalin fixation (P<0.001), after surgical incision and after formalin fixation (P=0.02). In this study, the relationship between the age and initial length of the skin lesion with sample shrinkage was not statistically significant.
ConclusionThe results of this study showed that tissue shrinkage occurs both after incision and after formalin fixation. The highest rate of shrinkage was seen after surgical excision, which was due to the elasticity of the tissue itself. Increasing age and initial length of skin lesion did not affect this shrinkage. Also tumoral tissue contracted less than healthy tissue due to flexibility of fatty tissue and water and lipid content.
Keywords: contraction, exicional biopsy, formalin, surgical margin -
Pages 628-635Background
Pulse pressure has recently been considered as a predictor of coronary heart disease. The difference between systolic and diastolic blood pressure is called pulse pressure. Various factors including increased age, vascular stiffness, stenosis, and hypertension are associated with pulse pressure. The present study, therefore, aimed to investigate the relationship between some cardiovascular function indicators such as vascular stenosis, blood pressure and cardiac output with pulse pressure as a predictor of cardiovascular diseases.
MethodsThis case-control study was performed on 544 patients who were referred to Imam Ali Hospital in Kermanshah, Iran, from March 2015 to February 2016. In this study, according to the angiographic findings, individuals with artery stenosis were considered as the case group (n=272) and those without artery stenosis were considered as the control group (n=272). Statistical analysis was performed using descriptive statistics, Chi-square and odds ratio estimation by SPSS22 software.
ResultsAccording to the findings of this study, ages over 50 (OR: 3.3, 95% CI: 2.1-5.2), high systolic blood pressure (OR: 8, 95% CI: 4.3-15.2), high diastolic blood pressure (OR: 4.9, 95% CI: 2.0-11.7), cardiac output less than 50% (OR: 1.8%, 95% CI: 1.3-2.7) and vascular stenosis (OR: 3.5, 95% CI: 2.4-5.1) were associated with high pulse pressure. The male gender had a preventive role in increasing of pulse pressure (OR: 0.7, 95% CI: 0.5-0.9). A significant relationship was demonstrated between systolic blood pressure and pulse pressure (P<0.0001).
ConclusionBased on the findings of the present study, the chances of having high pulse pressure are high among individuals over 50 years of age, female gender, those with elevated systolic and diastolic blood pressure, and individuals with high coronary artery stenosis. This chance is associated with decreased cardiac output and coronary stenosis. Increased pulse pressure is a predictive indicator of cardiovascular disease and it is recommended that pulse pressure measurements of all referrals, especially those who are being referred to cardiology clinics, are taken into account by medical professionals to prevent adverse clinical outcomes.
Keywords: blood pressure, coronary artery stenosis, heart function, pulse -
Pages 636-642Background
Cholangiocarcinoma is a cancer of the bile duct epithelium that originates from the bile ducts inside or outside the liver. Although this tumor is not common, its mortality rate is high. This tumor accounts for about 3% of all gastrointestinal malignancies. Many patients are being detected when the disease has spread. Evaluating risk factors affecting the incidence of cholangiocarcinoma is very important to avoid exposure to them. Therefore, this study was performed to evaluate the risk factors for cholangiocarcinoma in a population in Iran.
MethodsThis was a descriptive cross-sectional study. It was performed on 276 patients with cholangiocarcinoma who had been referred to Firoozgar Hospital affiliated with the Iran University of Medical Sciences in Tehran from March 2020 to February 2021. Demographic information, family and personal history, social history (tobacco or drug use) and blood group of patients were extracted from their files. SPSS version 16 was used for data analysis. A P-value below 0.05 was considered statistically significant.
ResultsThe mean±SD age of patients was 65.97±13.07 years, of whom 65.6% were male and 34.4% were females. The most common site of cholangiocarcinoma was the distal part of the bile ducts and the most common blood group was O+. The main manifestations were jaundice and pruritus. Among the risk factors, the most common ones were smoking, high blood pressure, history of gallstones, opium use, history of cancer of other systems in the family, history of cholecystectomy and diabetes mellitus. While, the lowest prevalence of risk factors was related to heroin use, IBD, Gallbladder polyps, pancreatitis and alcohol consumption. None of the patients in our study had a history of viral hepatitis or PSC.
ConclusionThis was a cross-sectional study and only in the group of cholangiocarcinoma patients, therefore, larger prospective studies are recommended to examine underlying mechanisms of malignant transformation in the biliary tree.
Keywords: cholangiocarcinoma, hypertension, risk factors, smoking -
Pages 643-647Background
Otitis is the most common infectious disease of the ear with internal and external cranial complications. If the infection is in the middle ear, it causes otitis media. If the infection is in the external ear, it’s along with otitis externa (OE). Different types of otitis media include acute otitis media (AOM), chronic otitis media (COM) and Otitis media with effusion (OME). This study aimed to investigate the different types of otitis and its symptoms.
MethodsThis cross-sectional study was conducted from March 2019 to February 2020 for 200 patients who have been referred to the ENT center of Shafa hospital, Kerman, Iran. Sampling was conducted with ease and no need for specified sampling distribution. The type of otitis was written in a questionnaire by the physician after the examination. The present research investigated types of otitis along with its symptoms. Also, their demographic information was determined.
ResultsThis study was done among 200 patients. 106(53%) participants were diagnosed with external otitis and the most common symptoms include discharge from the ear, inflammation and pain of the ear. 53 patients (26.5%) had acute otitis media with the most common symptoms of tympanic membrane color change and otalgia. 22 patients (11%) were diagnosed with chronic otitis media. So, perforation of the tympanic membrane and otorrhea were considered as the most common symptoms for these patients. 9(9.5%) of participants had otitis media with effusion that aural fullness and reduction of hearing were the most common signs. In this research, most of the patients were between the age of 11 to 30.57% of patients in this study were men and 43% were women. Most of the patients were between the age of 30-40 and the least number of patients were over the age of 70. Among the 200 patients, most of them lived in cities and provinces rather than villages. 67.5% of patients didn’t have an academic certificate.
ConclusionConsidering the high prevalence of otitis among patients with ENT disorder, it was recommended that otitis should be recognized and cured.
Keywords: acute otitis media, chronic otitis media, external otitis, otitis media with effusion -
Pages 648-654Background
Primary intraosseous squamous cell carcinoma (PIOC) of the mouth is a very rare but well-known carcinoma. It is locally invasive and its prognosis is quite poor. It may originate from the walls of an odontogenic cyst or de novo from the remnant epithelium at this region. Because the early symptoms of such malignancies are sometimes similar to those of inflammatory or periodontal diseases, early diagnosis is the most important step toward appropriate treatment.
Case PresentationThe case was a 46-year-old female with a sudden luxation of two posterior mandibular molars referred to a general dentist in May 2019. With diagnosis of periodontitis, the teeth were extracted without finding the cause of the tooth luxation. After four months, because of pain, swelling and non-healing socket of extracted teeth she referred to the department of Oral medicine in Mashhad Faculty of Dentistry. The patient was healthy with no systemic disease, drug history or familial history of cancer and no history of trauma, habits, tobacco, alcohol, and smoking. ln clinical examination, a nodular swelling with extensive ulcer and rolled borders along with hyperkeratosis and erythema on the posterior part of the right mandibular ridge was observed. The Extraoral examination revealed a tender mobile lymph node in the right submandibular region. After radiographic evaluation, with an initial diagnosis of SCC originated from the socket of extracted mandibular molars, incisional biopsy was performed, and histopathological analysis of the specimen revealed a primary intraosseous squamous cell carcinoma (grade II) and then necessary treatments (surgery, radiotherapy, chemotherapy) were performed.
ConclusionDentists should know that any sudden changes in the mouth or teeth such as tooth luxation should be considered as a possible sign of malignancy. With proper diagnosis and early initiation of treatment, the prognosis of the disease can be improved and the patient can be treated with minimal complications of necessary treatments of surgery, radiotherapy, or chemotherapy.
Keywords: intraosseous, oral diagnosis, oral squamous cell carcinoma, swelling, tooth avulsion