فهرست مطالب

مطالعات رسانه ای - پیاپی 52 (بهار 1400)

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 52 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی فرج اللهی، لیلا نیرومند*، نادر صادقی لواسانی صفحات 7-19

    شبکه اجتماعی اینستاگرام با آزادی فراوان و تعاملی بودن، به مهمترین شبکه اجتماعی در مشارکت سیاسی در انتخابات ایران تبدیل شده است. در این مقاله با رویکرد به کنش گفتاری اقناعی مطالب انتخاباتی و مرتبط با آن در این پلتفورم، به ارزیابی میزان تاثیرگذاری مشارکت انتخاباتی آن پرداخته شده است. برای این منظور از روش کیفی با بررسی مطالب اینستاگرامی انتخاباتی سال 1398 مجلس در دو طیف سیاسی اصول گرا [خبرگزاری فارس، رسایی، دولت بهار و یامین پور] و جریان مقابل [علی نژاد، زیباکلام و تاجزاده] با نرم افزار اطلس تی آی انجام شده است. جان سرل برای کنش گفتاری اقناع، پنج کنش تاییدی، درخواستی، بیانی، اعلانی و تعهدی بکار می برد که در مشارکت انتخاباتی کنش تعهدی یا برنامه های آینده، مهمترین ابزار اقناعی محسوب می شود. طیف اصول گرا علاوه بر عدم ورود به مباحث انتخابات در اینستاگرام، فقط از سه کنش درخواستی، اعلانی و بیانی استفاده کرده است و کنش تعهدی که نشان از ورود جدی به انتخابات برای بهبود زندگی رای دهندگان باشد دیده نمی شود. در حوزه مشارکت منفی اینفلوینسرهای جریان مقابل از چهار کنش اقناعی بیانی، اعلانی، تاییدی و درخواستی استفاده کرده اند که منطبق با اهداف مشارکت منفی است. نتیجه اول آنکه در مطالب اینستاگرام مورد بررسی دو طیف سیاسی، هیچ اثری از مشارکت مثبت انتخاباتی [کنش گفتاری اقناعی تعهدی] وجود ندارد. نتیجه دوم مشارکت سیاسی در این مقاله به دو دسته منفی و مثبت تقسیم شده است که لایه خاکستری یا منفعلین که ملاک، رای ندادن آن ها است در این اثر به عنوان مشارکت منفی سیاسی با ویژگی رای ندادن آگاهانه شناخته شده است.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، انتخابات، اینستاگرام، اقناع
  • پویا نعمت الهی، محمدرضا رسولی*، سید محمود نجاتی حسینی صفحات 21-32

    این پژوهش بر اساس نظریه گفتمان لاکلایو و موفه، نظام های معنایی دو گفتمان «رسمی/دولتی» و «محافظه کاری» و پیکارهای گفتمانی آن ها پیرامون برجام و فرآیندهای حاشیه رانی و برجسته سازی گفتمان رسانه ای آن ها را از طریق دو قطبی سازی آشکار ساخته است. محتواهای شش رسانه برای هر گفتمان در دوره ی 1394 لغایت 14 آبان 1397 در دو سطح خرد و کلان بررسی شد. در سطوح کلان، بر مبنای نظریه ی گفتمان و در سطوح خرد تحلیل متن بر اساس دو قطبی ها به مثابه ی سامانه ی نشانگانی مجزا صورت گرفت. تعداد 7 دوگانه (دو قطبی) در دو گفتمان رسانه ای این پژوهش شناسایی شد. مفصل بندی گفتمان ها در متون رسانه ای معطوف به بازنمایی دو قطبی از «برجسته سازی خود» و «حاشیه رانی دیگری» همراه است. گفتمان رسمی/دولتی وقته ی «رفع تحریم ها» و دوگانه های «توافق خوب/توافق بد» و «شفافیت/رانت» را به میدان می آورد. گفتمان محافظه کاری نیز وقته های ایدیولوژیک تعریف کرده و دال های مرکزی خود را معطوف غیریت سازی می کند تا سیطره ی هژمونیک دوگانه های گفتمان رقیب در قالب «تعامل سازنده» و دوگانه ی «تعامل/تقابل» را بشکند. گفتمان رسمی/دولتی از طریق دال های تهی قصد دارد نظام معنایی گفتمان خود را مفصل بندی کند. هر دو گفتمان دال های موجود حوزه ی گفتمان گونگی رقیب را با هدف ایجاد دو قطبی استخدام کرده اند. بعد از تهدید برجام، هر دو گفتمان دال های شناور را به خدمت گرفته اند.

    کلیدواژگان: نظریه ی گفتمان، برجام، دوگانه سازی، پارادایم، برجسته سازی و حاشیه رانی
  • زلفا ایمانی* صفحات 33-41

    نیاز روزافزون بشر به استفاده از رایانه و به دنبال آن تولد یک میان رشته جدید تحت عنوان زبان شناسی رایانشی که در یک دهه اخیر با تلفیق دو رشته زبان شناسی و علوم رایانه ای جایگاهی مجزا در دانشگاه های کشور به خود اختصاص داده است از یک سو و نیاز دانشجویان و علاقه مندان به آشنایی با و آگاهی از کارکرد زبان شناسی رایانشی و کمبود منابع فارسی در راستای توصیف این رشته از سوی دیگر، نگارنده را بر آن داشت تا ماحصل مطالعه و پژوهش خود پیرامون این رشته را در قالب مقاله پیش رو که به معرفی زبان شناسی رایانشی، عملکرد و تکنیک های موجود در آن پرداخته، به رشته تحریر در آورد و آن را در اختیار دانشجویان بالاخص پژوهش گران زبان شناسی همگانی و محققان حوزه های مرتبط با آن قرار دهد. یافته های پژوهش توصیفی پیش رو مشتمل بر 2 بخش در حوزه زبان شناسی رایانشی و نظریه معناشناسی قالبی می باشد که با تکیه بر منابع دست اولی که در بر گیرنده شرح مفصلی از دو رویکرد زبان شناسی رایانشی، اصول تکنیک ها و چگونگی به کارگیری این میان رشته و همچنین نظریه معناشناسی قالبی است، گردآوری، مطالعه و ترجمه شده و اهم مطالب آن به شیوه ای تدوین گشته که مخاطب را با سیمای کلی این میان رشته ی جدید که در حال حاضر رشته ای مستقل به شمار می رود آشنا نماید.

    کلیدواژگان: زبان شناسی رایانشی، هوش مصنوعی، ترجمه ماشینی، پردازش زبان طبیعی، معناشناسی قالبی
  • مصطفی رضایی، سید محسن بنی هاشمی*، بهرام علی شیری صفحات 43-67
    هدف این تحقیق ارایه الگوی مطلوب مدیریت ارتباط رسانه ملی با اقوام ایرانی است؛ روش انجام این تحقیق، کیفی از نوع گراندد تیوری می باشند. جامعه آماری این تحقیق اساتید و خبرگان حوزه مدیریت رسانه، علوم ارتباطات اجتماعی و مدیران و معاونین ارشد سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است. برای مصاحبه با خبرگان برای تحلیل کامل و جامع در زمینه مدیریت ارتباط رسانه ملی با اقوام ایرانی با 30 نفر مصاحبه باز و عمیق انجام شد. نتایج نشان می دهد افزایش مشارکت قومی با تمرکز بر نیازسنجی و افکارسنجی مخاطبان قومی امکان پذیر است که راهکار ایجاد یک واحد مستقل برای پژوهش در مورد مباحث مرتبط با اقوام و راهکارهای اجرایی شدن سیاست های رسانه ملی در زمینه اقوام ارایه شد. همچنین تولیدات رسانه ای باید برگرفته از فرهنگ اقوام، استفاده از زبان محلی در برنامه های قومی، عدالت، برجسته سازی، امیدافزایی، تنوع و تکثر قومی، گفت وگو و هم اندیشی اقوام، همدلی و هم زبانی، معرفی الگوهای قومی، اتاق فکر، نظارت و مطالبه گری از نهادهای مسیول، بازنمایی مطلوب از اقوام در شبکه های استانی و تعامل برون سازمانی باشد.
    کلیدواژگان: اقوام، رسانه ملی، مخاطب، الگوی مطلوب
  • علیرضا قرائتی، محمد سلطانی فر* صفحات 69-82
    گردشگری در سال 2019 اقتصادی مبنی بر ده درصد تولید ناخالص جهان، یک دهم مشاغل در جهان، هفت درصد از کل صادرات و چهار درصد از کل سرمایه گذاری جهانی را به خود اختصاص داده است. لذا با توجه به سیاست های اقتصاد بدون نفت که اهمیت صنعت گردشگری خارجی را چند برابر می کند ضروری دیده شد که عوامل توسعه صنعت گردشگری مورد بررسی قرار گیرد که در این مطالعه به نقش دیپلماسی رسانه ای بر صنعت گردشگری پرداخته شده است. لذا هدف در این مطالعه بررسی رابطه بین دیپلماسی رسانه ای و صنعت گردشگری است که از روش توصیف با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته با آلفای کرونباخ 0.9 و با نمونه 250 نفری بر اساس فرمول کوکران در بین متخصصان رسانه و گردشگری اجرا شده است. در ارزیابی توصیفی پاسخ گویان رونق دیپلماسی رسانه ای و صنعت گردشگری را پایین در کشور ارزیابی کرده اند و در نتایج استباطی در خصوص ارتباط بین این دو متغیر از رگرسیون استفاده شده که در پنج شاخص اول صنعت گردشگری [سرمایه گذاری خارجی، تولید محتوای گردشگری سلامت، برند نمادهای شهری، قدرت نرم]، داری ضرایب تعیین قوی بوده اند و فقط نقش دیپلماسی رسانه ای در هویت بخشی به شهرها با ضریب تعیین 0.04 ضعیف ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، دیپلماسی رسانه ای، گردشگری، صنعت گردشگری، قدرت نرم
  • الهام اعتمادی نسب، افسانه مظفری*، علی اکبر فرهنگی صفحات 83-96

    رسانه های نوین ارتباطی به طور فزاینده ای بر بسیاری از جنبه های زندگی اجتماعی انسان ها رسوخ کرده و بر نحوه کسب وکار آن ها نیز تاثیر می گذارد. در واقع رسانه های اجتماعی راه های زیادی برای کارآفرینی فراهم کرده است. از سویی دیگر نقش رسانه های نوین در امر توسعه موضوعی قابل بحث است که در صورت شناخت مناسب آثار آن، می توان در بهبود روند توسعه از آن استفاده نمود. لذا توجه به بهره گیری از تمامی فرصت ها به منظور توسعه امری پراهمیت است. به همین علت پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر رسانه های نوین ارتباطی در مهارت های کارآفرینی و توسعه ملی با تاکید بر نقش استارت آپ ها صورت می گیرد. این تحقیق یک پژوهش کمی و از نوعی توصیفی - همبستگی است. بر اساس پژوهش کیفی (اعتمادی نسب، 1399)، شاخص های مهمی که برای نقش رسانه های نوین در کارآفرینی و توسعه شناسایی شده بود، در قالب یک پرسش نامه در اختیار نمونه آماری تحقیق قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران استارت آپ های فعال در کشور است. با توجه به محدود بودن جامعه آماری (754 شرکت استارت آپی)، حجم نمونه در این تحقیق از فرمول کوکران برای جامعه محدود به دست آمده است که با توجه به نتایج فرمول، حجم نمونه 255 نفر تخمین زده شده است. داده ها با کمک نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل شد و مشخص شد که هر چهار ویژگی شبکه های اجتماعی بر توسعه ملی و مهارت های کارآفرینی تاثیر مستقیم و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: رسانه های نوین، کارآفرینی، توسعه ملی
  • رفیع الدین اسماعیلی* صفحات 97-110

    در سده اخیر کما بیش بین ایران و غرب چالشی فرهنگی وجود داشته است و پس از انقلاب اسلامی این مساله در قالب نوعی غیریت سازی، به وضوح، زمینه ساز نوعی «تنش گفتمانی» بوده است؛ به نحوی که در امتداد این چالش، در درون ایران نیز «گفتمان سکولار» در برابر «گفتمان اسلامی»، قرارگرفته است. متاثر از این تقابل، عرصه هنر و به ویژه سینما نیز شاهد صف آرایی دو گفتمان فوق بوده است. تفکر تک خطی رویکرد سکولار به جهان، زمینه ساز شکل گیری گفتمان روشن فکری در امتداد جریان فیلم فارسی می شود. این گفتمان با توجه به مبانی جهان سکولار، تلاش دارد تعریف و عناصر جدیدی را ارایه کند. در این مقاله تلاش می شود عناصر مرکزی و پیرامونی سینمای روشن فکری، تبیین شود. سپس با روش جدید «نشانه شناسی گفتمانی» که تلفیقی از روش تحلیل گفتمان فرکلاف و روش نشانه شناسی است، به تحلیل فیلم سینمایی خانه ای روی آب که نماینده ای مناسب برای گفتمان سینمای روشن فکری است پرداخته شود. طبق یافته های این تحقیق، عنصر مرکزی این گفتمان، اصالت دادن به غرب است و عناصر پیرامونی آن، شامل اصالت فرم، سیاه نمایی و ناامیدی، سوبژکتویسم، عدم توجه به احساسات فطری مخاطب، نگاه کارکردی به دین، عدم توجه به مذهب و نسبی گرایی می باشد.

    کلیدواژگان: سینمای روشنفکری، نشانه شناسی، نشانه شناسی گفتمانی، عناصر فیلم، خانه ای روی آب
  • محمدسعید ذکایی، سیمین ویسی* صفحات 111-126

    با گسترش شبکه های مجازی تولید و خوانش متون دچار تغییرات بنیادین گشته بطوریکه نظریات پیشین قادر به تبیین تمام واقعیت موجود نیستند. این پژوهش با استفاده از مطالعه قوم نگاری شبکه های اجتماعی به دنبال تلفیق نظریه رمزگذاری-رمزگشایی و نیز مفصل بندی استوارت هال برای ترسیم مدل معناسازی کاربران ایرانی در شبکه های مجازی است. بر طبق یافته ها این فضا ویژگی هایی همچون پراکنده سازی افکار، پر و بال پیدا کردن موضوعات، حضور همزمان و یا متناوب نیروهای استراتژی و تاکتیک و مصادره و مصادره شدن دوباره فضا را دارد. علاوه بر این وجود مکانیزم های خنثی و مکانیزم های نفی دیگری قدرتمند شامل تروما سازی، همسان سازی امور، واکنش نسبت به سیاست گذاری های مقدس ساز، خاصیت نمایشی و تکمیل پازل خبر و مکانیزم های مربوط به ایجاد خود جمعی بر مبنای نیروهای تاکتیک شامل آیکون سازی، اسلنگ سازی و تشکیل جماعت واره ها به دنبال میدان بخشیدن به نیروهای مبتنی بر تاکتیک و به عبارتی تمام عاملانی است که در فضای رسمی قدرتی ندارند. فضای خوانشگری ایرانی با کنشگری فعال/ منفعل، مقطعی/ مداوم و کنشگری های محدود، بینابینی و کلان نیز همراه است. در نهایت با توجه به ویژگی های فضا و مکانیزم های ذکر شده سه بعد شامل تولید و تفسیر جمعی متون، نادیده گرفتن خبر و گفتگوی تخالفی بر ابعاد خوانش های هال نیز افزوده شدند که نشان دهنده توان بخشیدن فضا به تمامی عاملان برای معناسازی هستند.

    کلیدواژگان: مفصل بندی، مکانیزم های معناسازی کاربران، تاکتیک و استراتژی، کنشگری کاربران مجازی
|
  • Mehdi Farajollahi, Leila Niroomand *, Nader Sadeghi Lavasani Pages 7-19

    Instagram, with its unlimited freedom and interactivity, has become the most important tool for political participation in Iran's elections. In this article, with the approach of persuasive verbal action of election materials and related issues in this platform, the effectiveness of its election participation has been evaluated. For this purpose, a qualitative method has been done by examining the Instagram contents of the 2020 elections in two principled political spectrums [Fars , Rasaei, Bahar and Yaminpour] and reformists [Ali Nejad, Zibakalam and Tajzadeh] with Atlas TI. For persuasive speech, John Searle uses five affirmative, requesting, expressive, declarative, and obligatory actions, which are the most important persuasive tools in electoral participation. In addition to not entering the election debate on Instagram, the fundamentalist spectrum has used only three actions of request, announcement and expression, and there is no commitment action that indicates a serious involvement in the election to improve the lives of voters. In the area of negative participation, reformist influencers have used four persuasive actions: expressive, declarative, affirmative, and request, which are consistent with the goals of negative participation. The first conclusion is that there is no trace of positive electoral participation [persuasive persuasive speech] in the Instagram content examined by the two political spectrums. The second result of political participation in this article is divided into two categories, negative and positive. The gray layer or passive ones whose criterion is not to vote in this work is known as negative political participation with the characteristic of conscious non-voting.

    Keywords: Instagram, Election, political participation, persuasion
  • Pooya Nematolahi, Mohammadreza Rasouli *, Seyed Mahmoud Nejati Hosseini Pages 21-32

    Based on Laclau and Mouffe's Discourse Theory, this study provides semantic systems of JCPOA-related discourse in the form of "Official / state" and "Conservative" discourse and their discursive battles, while Foregrounding / Backgrounding in field of language and media discourses through Dichotomous Paradigms. Contents of six media outlets were assessed in Persian calendar 1394 till 14th Aban1397. The field of research is divided to Micro and Macro levels. In Macro, Discourses are analyzed on base of Laclau and Moufeh's Discourse Theory. In Micro, Text Analysis is held on base of Dichotomy as Seperated semiosis system. Seven dichotomous were recognized. The articulation of both discourses in media content engross of dichotomized representation of "foregrounding self" and "backgrounding the Other". Official/State discourse takes "sanction lift" moment along with "good deal / bad deal" and also Foregrounding of "Transparency / Rent". This discourse tries to articulate its meaning system through Empty Signifiers. Conservative discourse defines Ideological discursive moments and focus its Nodal Points on Antagonistic relations in order to break its competitor's hegemonic domination of "Constructive interaction" and "Interaction / Confrontation. Both discourse employ signifier in rival's Field of Discursivity, for creating dichotomy, as well as employing floating signifiers after threat of JCPOA.

    Keywords: Discourse Theory, JCPOA.Dichotomy, Paradigm, Foregrounding, Backgrounding
  • Zolfa Imani * Pages 33-41

    Based on Laclau and Mouffe's Discourse Theory, this study provides semantic systems of JCPOA-related discourse in the form of "Official / state" and "Conservative" discourse and their discursive battles, while Foregrounding / Backgrounding in field of language and media discourses through Dichotomous Paradigms. Contents of six media outlets were assessed in Persian calendar 1394 till 14th Aban1397. The field of research is divided to Micro and Macro levels. In Macro, Discourses are analyzed on base of Laclau and Moufeh's Discourse Theory. In Micro, Text Analysis is held on base of Dichotomy as Seperated semiosis system. Seven dichotomous were recognized. The articulation of both discourses in media content engross of dichotomized representation of "foregrounding self" and "backgrounding the other". Official/State discourse takes "sanction lift" moment along with "good deal / bad deal" and also Foregrounding of "Transparency / Rent". This discourse tries to articulate its meaning system through Empty Signifiers. Conservative discourse defines Ideological discursive moments and focus its Nodal Points on Antagonistic relations in order to break its competitor's hegemonic domination of "Constructive interaction" and "Interaction / Confrontation. Both discourse employ signifier in rival's Field of Discursivity, for creating dichotomy, as well as employing floating signifiers after threat of JCPOA.

    Keywords: Discourse Theory, JCPOA (Jonit Comprehensive Plan of Action), Dichotomy, Paradigm, Foregrounding, Backgrounding
  • Mostafa Rezaei, Seyed Mohsen Banihashemi *, Bahram Alishiri Pages 43-67
    Achieving the goals of any society requires the use of all material and human resources of that society. Proper management of human resources is one of the most important factors to achieve the goals of any society. The purpose of this study is to provide a favorable model for managing the relationship between national media and Iranian ethnic groups; The method of this research is qualitative grounded theory. The statistical population of this research is professors and experts in the field of media management, social communication sciences and managers and senior deputies of the Radio and Television Organization of the Islamic Republic of Iran. To interview the experts, for a complete and comprehensive analysis in the field of national media relations management with Iranian ethnic groups, 30 people were interviewed openly and in depth. The results show that increasing ethnic participation is possible by focusing on assessing the needs and opinions of ethnic audiences, and provided a way to create an independent unit for research on ethnic issues and ways to implement national media policies on ethnicity. Also, media productions should be based on ethnic culture, use of local language in ethnic programs, justice, highlighting, hope, ethnic diversity and pluralism, ethnic dialogue and empathy, empathy and language, introducing ethnic patterns, think tank, monitoring and demanding from responsible institutions. , Optimal representation of relatives in provincial networks and extra-organizational interaction.
    Keywords: Relatives, national media, Audience, desirable model
  • Alireza Gharaati, Mohammad Soltanifar * Pages 69-82
    Tourism in 2019 accounts for ten percent of the world's gross domestic product, one-tenth of the world's jobs, seven percent of total exports and four percent of total global investment. Therefore, considering the policies of the economy without increasing the importance of the foreign tourism industry, it was necessary to examine the factors of development of the tourism industry. In this study, the role of media diplomacy on the tourism industry is discussed. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between media diplomacy and tourism industry, which was performed by cross-sectional descriptive method using a researcher-made questionnaire with Cronbach's alpha of 0.9 and a sample of 250 people based on Cochran's formula among media and tourism professionals. In the descriptive evaluation, the respondents rated the prosperity of media diplomacy and the tourism industry as low in the country, and in the inferential results, regression was used regarding the relationship between these two variables, which in the first five indicators of the tourism industry: “Soft power” have strong determinants and only the role of media diplomacy in identifying cities with a coefficient of determination of 0.04 has been assessed as weak.
    Keywords: Diplomacy, Media Diplomacy, Tourism, tourism industry, soft power
  • Elham Etemadinasab, Afsaneh Mozaffari *, Aliakbar Farhangi Pages 83-96

    New media are increasingly penetrating many aspects of human social life and affecting the way they do business. In fact, social media has provided many ways for entrepreneurship. On the other hand, the role of new media in development is a debatable issue that can be used to improve the development process if the effects are properly recognized. Therefore, it is important to pay attention to taking advantage of all opportunities for development. Therefore, the present article aims to study the impact of new communication media on entrepreneurial skills and national development with emphasis on the role of startups. This research is a quantitative and descriptive-correlational research. Based on the qualitative research Etemadi (2020), the important indicators that were identified for the role of new media in entrepreneurship and development, in the form of a questionnaire were provided to the statistical sample of the research. The statistical population of the study includes managers of active startups in the country. Due to the limited statistical population (754 startups), the sample size in this study is obtained from the Cochran formula for a limited community, which according to the results of the formula, the sample size is estimated at 255 people. Data were analyzed using LISREL software and all eight research hypotheses were confirmed. In fact, it was found that all four characteristics of social networks have a direct and significant impact on national development and entrepreneurial skills.

    Keywords: New Media, Entrepreneurship, National development
  • Rafiodin Esmaeili * Pages 97-110

    In the last century, there has been a cultural challenge between Iran and the West, and after the Islamic Revolution, this issue has been in the form of a kind of alienation, clearly, laying the groundwork and creating a kind of "discourse tension"; In a way, along this challenge, "secular discourse" is opposed to "Islamic discourse" inside Iran. Influenced by this confrontation, the field of art and especially cinema has also witnessed the alignment of the above two discourses. The one-line thinking of the secular approach to the world paves the way for the formation of intellectual discourse along the stream of Persian film. Given the principles of the secular world, this discourse seeks to provide new definitions and elements. This article tries to explain the central and peripheral elements of intellectual cinema. Then, with the new method of "discourse semiotics", the analysis of the movie House on Water, which is a suitable representative for the discourse of intellectual cinema, will be analyzed. According to the findings of this study, the central element of this discourse is giving originality to the West And the surrounding elements of this discourse are: originality of form, Denigration and Disappoint, subjectivism, disregard for the innate feelings of the audience, functional view of religion, lack of attention to religion and relativism.

    Keywords: intellectual cinema, Semiotics, discourse semiotics, film elements, houses on the water
  • Mohammad Saeed Zokaei, Simin Veisi * Pages 111-126

    With the expansion of virtual networks, the production and reading of texts has undergone fundamental changes so that previous theories are not able to explain all the existing reality. This study uses an ethnographic study of social networks to combine the theory of Encoding-Decoding and articulation of Stuart Hall to draw a semantic model of Iranian users in virtual networks. According to the findings, this space has special features such as scattering of thoughts, expanding on issues, simultaneous or alternating presence of strategy and tactics forces, and confiscation and re-confiscation of space. Furthermore, existence of neutral mechanisms, powerfull other dening mechanisms includes traumatizing, putting the same values on all issues, reacting to sanctifying policies, theatricality, and completing news puzzles, and mechanisms related to collective self-creation based on tactical forces including icon-making and the formation of crowds, seek to giving chance to tactical forces and in other words, all the agents who have no power in the official space. The Iranian reading space is also accompany with active / passive, cross-sectional / continuous, and limited, intermediate, and macro activities. Finally, according to the characteristics of space and the mentioned mechanisms, three dimensions, including the collective production and interpretation of texts, ignoring the news and oppositional dialogue, were added to the dimensions of Hall readings, which shows that space empowers all actors to making sense.

    Keywords: Articulation, meaning making mechanisms, tactics, strategy, user activism