فهرست مطالب
نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/08/01
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 7-21
مطالعه حاضر به نقد و بررسی شکل گیری و گسترش پدیده حاشیه نشینی نوین در کلانشهر تهران از انقلاب اسلامی تاکنون و هم چنین به علل و عواملی که از بطن روابط و مناسبت های اجتماعی جامعه ی ایران برخاسته و با گذشت زمان، شکل ساختاری به خود گرفته است، می پردازد. بررسی اسناد و مدارک معتبر و انجام مشاهده هایی در قالب روش های اسنادی، میدانی و پیمایشی و تکنیک های جمع آوری داده ها، فیش برداری، پرسشنامه و مصاحبه، موارد آمده را به عنوان علل و عوامل حاشیه نشینی نوین در محله حصارک، واقع در منطقه 5 تهران، قلمداد می کنند: 1. بیکاری؛ 2. نداشتن درآمد کافی؛ 3. فقدان امکانات رفاهی، آموزشی و فرهنگی؛ 4. ارزانی زمین؛ 5. ارزانی اجاره منزل. یافته های تحقیق حاکی از آن است که درمحله حصارک، دافعه های اقتصادی، فرهنگی و نیز جاذبه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در شکل گیری و گسترش این پدیده نقش چشمگیری دارند؛ اما دافعه اجتماعی، نقش کمرنگ تری در به وجود آمدن پدیده مذکور دارد؛ پس باتوجه به راهکارهای ارایه شده می توان تاحدودی مشکل های حاشیه نشینان حصارک را مرتفع سازیم: 1. افزایش سطح سواد ساکنان؛ 2. افزایش توان مالی ساکنان به همراه اشتغال زایی، 3. توجه بیشتر به طرح های محله ای و ناحیه ای؛ 4. افزایش میزان مشارکت در نهادهای اجتماعی محله؛ 5. ایجاد فضاهای فرهنگی، ورزشی، تفریحی و بهداشتی.
کلیدواژگان: مهاجرت، حاشیه نشینی نوین، دافعه روستایی، جاذبه ی شهری -
صفحات 23-38
تحقیق حاضر به بررسی رابطه رضایت از زندگی بر نابهنجاری های اجتماعی می پردازد. جامعه آماری پژوهش را نوجوانان وجوانان پسر درگروه سنی 19-15 ساله شهرستان بیله سوار تشکیل می دهندکه تعداد آن ها 1100 نفر می باشد و از بین آن ها تعداد 180 نفر با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران و به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب گردید. جهت آزمون فرضیات از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی دو متغیره استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد در حدود یک چهارم افراد مورد بررسی به نابهنجاری های اجتماعی گرایش دارند. بیشترین گرایش به مصرف دخانیات می باشد. کمترین گرایش نیز به دروغگویی است. نتایج آزمون فرضیات حاکی از تایید فرضیات مورد بررسی است. بیشترین رابطه رضایت از زندگی با هویت ملی (با بتای 623/0) و دروغگویی (با بتای 462/0-) است. چنان چه نتایج به دست آمده نشان می دهد رضایت از زندگی تاثیرکاهنده بر نابهنجاری های اجتماعی دارد. رضایت از زندگی تنها از طریق دسترسی به امکانات حاصل نمی شود برقراری ارتباط صحیح و دوستانه به خصوص از سوی والدین و ابراز محبت و تامین نیازهای عاطفی آن ها می تواند تاثیر زیادی درافزایش رضایت از زندگی و در نتیجه، کاهش نابهنجاری های اجتماعی داشته باشد.
کلیدواژگان: نابهنجاری های اجتماعی، رضایت از زندگی، جوانان بیله سوار -
صفحات 39-53
ازدواج و تاخیر آن امری اجتماعی است. شکل گیری و تغییرپذیری آن در نزد افراد، در فرایند تعامل خود باجامعه و تحت تاثیر سطوح مختلف کلان، میانی و خرد بوده است. تیوری های مطرح دراین خصوص عبارتند از: تیوری بی سامانی اجتماعی مرتن، تیوری کارکردگرایی دورکیم، تیوری مدرنیته گیدنز، تیوری مدرنیزاسیون ویلیام گود و تیوری گزینش معقولانه هکتر. این تحقیق به روش پیمایشی در بین جوانان 4020 ساله شهر تبریز انجام شده است. تعداد آن ها برابر 823450 نفر بودکه بااستفاده از نمونه گیری کوکران، 280 نفر ازآنان برای مطالعه انتخاب و براساس نمونه گیری سهمی گزینش شده اند. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصل از این پژوهش نشانگر آن است که میان متغیرهایی چون سخت گیری و انتظارات بالای خانواده ها، سطح انتظارات جوانان، بی اعتمادی اجتماعی افراد، لذت بردن از دوران تجرد، تحصیلات و جنسیت پاسخگویان، با بالا رفتن سن ازدواج ارتباط معنی داری وجود دارد. در نهایت، نتایج حاصل از رگرسیون نشان می دهد که پنج متغیر مستقل تحصیلات، سطح انتظارات، بی اعتمادی اجتماعی، سخت گیری و انتظارات بالای خانواده ها و لذت بردن از دوران تجرد می توانند 1/51 درصد از واریانس متغیر وابسته (سن ازدواج) را تبیین نمایند.
کلیدواژگان: سن ازدواج، بی اعتمادی اجتماعی، هزینه فرصت، سطح انتظارات، نظرات خانواده، لذت بردن از دوران تجرد و تحصیلات -
صفحات 55-75
پژوهش حاضر باهدف بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با گرایش دانش آموزان به رفتارهای نابهنجار انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسط شهر اهر تشکیل می دهند که تعداد 280 نفر از آن ها به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شده و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از تکنیک پرسشنامه گردآوری شده است. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل های دو متغیره و چند متغیره، رابطه آماری معنی داری بین متغیرهای تعهد آموزشگاهی، تعهد خانوادگی، صمیمت خانوادگی، داشتن همسالان منحرف، احساس تبعیض در مدرسه، محل سکونت، پایه تحصیلی و پایگاه اجتماعی- اقتصادی والدین پاسخگویان با متغیر گرایش دانش آموزان به رفتارهای نابهنجار وجود دارد. بر اساس ضرایب بتای استاندارد، متغیر تعهد آموزشگاهی و تعهد خانوادگی بیشترین رابطه منفی را با متغیر گرایش به رفتارهای نابهنجار داشته اند، به طوری که روی هم رفته 30 درصد از تغییرات متغیر ملاک را تبیین می کنند. در کل، حدود 46 درصد از تغییرات متغیر گرایش به رفتارهای نابهنجار توسط متغیرهای مذکور قابل پیش بینی است.
کلیدواژگان: گرایش به رفتارهای نابهنجار، تعهد آموزشگاهی، تعهد خانوادگی، همسالان منحرف، پایگاه اجتماعی- اقتصادی -
صفحات 77-96
ازجمله عوامل مهم و موثر در انسجام و یکپارچگی هرجامعه ای، وجود اعتماد در بین افراد و گروه های مختلف اجتماعی است. زمانی که اعتماد اجتماعی دچار فرسایش شود، نظم و انسجام اجتماعی نیز با چالش هایی مواجه می گردد. تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین دین داری و اعتماد اجتماعی در میان دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز می پردازد. اعتماد اجتماعی با دو بعد اعتماد رقیق یا تعمیم یافته و اعتماد غلیظ یا خاص گرایانه سنجیده شده است و دین داری شامل سه بعد اعتقادی، عبادی و تشرع در نظر گرفته شده است.
روش پژوهش کمی و تکنیک مورد استفاده پیمایش می باشد. بدین منظور یک نمونه 345 نفری از دانشجویان انتخاب و داده ها توسط پرسشنامه گردآوری شدند. یافته های تحقیق نشان می دهند که بین ابعاد سه گانه دین داری و نیز وضعیت تاهل با اعتماد اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. اما رابطه متغیرهای جنسیت و شاخه تحصیلی با اعتماد اجتماعی معنادار نیست. در آزمون رگرسیون سلسله مراتبی چند متغیره، متغیرهای ابعاد سه گانه دین داری و وضعیت تاهل به ترتیب وارد معادله شدند و در مجموع 1/15 درصد از واریانس متغیر وابسته یعنی اعتماد اجتماعی را تبیین کردند.کلیدواژگان: دین داری، اعتماد اجتماعی، دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز -
صفحات 97-114
هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین عوامل اجتماعی با میزان وجود ریسک فاکتورهای بیماری عروق کرونر قلب می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل مراجعه کنندگان به مرکز آموزشی درمانی و تحقیقاتی شهید مدنی تبریز می باشد که تعداد آنان 13479 نفر بود که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 373 نفر به دست آمد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای پاسخگویی به سوالات از شاخص های آمار توصیفی و نیز برای آزمون فرضیه ها از آزمون های T و F، آزمون همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس استفاده شده است. نتایج حاصله نشان داد میزان ریسک فاکتورهای بیماری عروق کرونر قلب در بین پاسخگویان بالاتر ازحد متوسط بوده و شاخص های سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی پاسخگویان کمتر از متوسط و نیز رابطه معنی داری بین سن، الگوی تغذیه، میزان تحصیلات و نمایه توده بدنی با وجود ریسک فاکتورهای بیماری عروق کرونر وجود دارد. هم چنین نتایج به دست آمده نشان داد بین وضعیت اشتغال، درآمد، وضعیت تاهل، محل سکونت، بعدخانوار و جنس با میزان وجود ریسک فاکتور تفاوت وجود ندارد.
کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، الگوی تغذیه، ریسک فاکتور، بیماری قلبی -
صفحات 115-128
با نگاهی به وضعیت اقتصاد کشور بعد از انقلاب اسلامی، به ویژه دهه اخیر به نظر می رسد که ایجاد تعادل نسبی در اقتصاد ما به مسئله ای مهم تبدیل شده است. تغییرات ناگهانی و نارسایی های عمیق در شاخص های مهمی چون تورم، نرخ ارز، صادرات و واردات و بیکاری، اثباتی بر این مدعا و نشان از عدم وجود سیاست های یکپارچه و استوار اقتصادی دارد که سبب شده است. این عوامل از جمله عواملی است که همواره دولت ها در صدد کنترل آن ها به منظور رسیدن به اهداف سه گانه تخصیص، توزیع و ثبات اقتصادی می باشند. در ادبیات اقتصادکلان وجود پدیده های مذکور بعنوان شاخص های بی ثباتی اقتصادی قلمداد می شوند که بر رشد و توسعه اقتصادی موثرند. این مقاله اثر شاخص های بی ثباتی بر توسعه اقتصادی ایران را طی دوره 1392-1358 با استفاده از داده های سری زمانی و مدل خود توضیح برداری (VAR) مورد بررسی قرار داده است. نتایج حاصل از بررسی تاثیرپذیری توسعه اقتصادی از عوامل مذکور را مورد تایید قرار داده و توجه به این عوامل در رابطه با سیاست های تجاری و تحقق حماسه اقتصادی را روشن می سازد.
کلیدواژگان: بی ثباتی اقتصادی، توسعه اقتصادی، مدل خود توضیح-برداری (VAR) -
صفحات 129-146
این مقاله برگرفته از پژوهشی است که با هدف بررسی و شناخت دلایل حضور مخاطبان در اجراهای تیاتر بوده که با روش پیمایش انجام شده است. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه بوده و در بین 384 نفر از تماشاگران تیاتر در سالن های تیاتر تهران از جمله تیاتر شهر، تالار وحدت، خانه هنرمندان و... توزیع شده است. نتایج حاصل از این پژوهش به شرح زیر است:مردان بیشتر به تماشای تیاتر می روند. مخاطبان تیاتر ازنظر توزیع سنی بین 16 تا 38 سال قرار دارند. افراد مجرد بیشتر به تیاتر می روند. اکثریت مخاطبان تیاتر تحصیل کرده و از طبقه اجتماعی متوسط رو به بالا هستند. مخاطبان تیاتر اغلب بدون برنامه ریزی و به همراه دوستان خود به تماشای تیاتر می روند. بیشترین منبع کسب اطلاع از تیاترهاتوسط مخاطبان، اینترنت و دوستان بوده است. هم چنین به ترتیب نمایشنامه نویس، کارگردان، بازیگران، سبک نمایش، طراحی صحنه، سالن نمایش و قیمت بلیط به عنوان معیارهای مخاطبان برای انتخاب یک تیاتر بوده است. با استفاده از آزمون تحلیل عاملی 5 عامل برای علاقه مندی مخاطبان به تیاتر تعیین شدکه عبارتند از: 1. زنده بودن تیاتر، 2. وجود صداقت وعدم سانسور در تیاتر، 3. ویژگی های منحصر به فرد رسانه تیاتر، 4. خاص جلوه کردن مخاطبان تیاتر و 5. انگیزه و نیاز مخاطبان.
کلیدواژگان: تئاتر، مخاطبان و عوامل موثر بر جذب مخاطب
-
Pages 7-21
This research investigates the formation and development of new suburbanization in Tehran metropolis from the Islamic revolution up to present time and deals with the factors stemming from the social fabrics of the Iranian society which have taken a structural form over time. Studying valid documents and observation in the form of methods such as reviewing documents, field studies, survey method, and data collection techniques including: note taking, questionnaire and interviews listed the following as the reasons for the new suburbanization in Hesarak, where is located in District 6 of Tehran: 1. Unemployment, 2. Lack of sufficient income, 3. Lack of welfare, educational and cultural facilities, 4. Low cost of land, 5. Low rent of house. In fact, in Hesarak neighborhood, economic and cultural repulsions and yet economic, social and cultural attractions have had a key role in the formation and development of this phenomenon; however, the social repulsion has had a minor role in this regard. So, considering the following guidelines, some problems of people living in Hesarak can be solved to some extent.1. Improving the literacy level of the residents, 2. Increasing the financial ability of the people and creating jobs, 3. Paying more attention to local and district plans, 4. Increasing people participation in social institutions in the neighborhood, 5. Constructing cultural, sports, entertainment, and health spaces.
Keywords: Immigration, modern slum living, rural repulsion, urban attraction -
Pages 23-38
This study investigates the relationship between life satisfaction and tendency to social abnormalities. The population is1100 adolescents and young males in the age group of 15-19 years-old in Bilesavar city, among them 180 were chosen as a sample using Cochran formula and cluster sampling method. To test the hypothesis of the study, bivariate correlation and linear regression were used.The results show that about a quarter of those surveyed tend to social abnormalities. Most tendencies are to smoking and least tendency is also to lying. The results confirm hypothesis about the investigation. Most of the relationship is between life satisfaction and national identity (with beta 0/623), and lying (with Beta -0/462).According to the results, life satisfaction has a decreasing effect on social abnormalities. Also,Life satisfaction is not achieved only through access to facilities. On the other hand, Proper and friendly communication especially from parents, expressing affection and emotional support can have a huge impact on life satisfaction, and reduce the social abnormalities.
Keywords: social abnormalities, life satisfaction, young people in Bilesavar -
Pages 39-53
Marriage and delay of it, is a social affair. Formation and variation of marriage among people is in process of self-interaction with society and it is affected by different level of macro, mid, and micro. Considered theories in this regard are; Robert Merton’s theory of anomie, Durkheim’s theory of Functionalism, modernism theory of Gidenz, modernization theory of William Good and reasonable selection theory of Hector. This research has been done with survey method among young people of 20-40 ages in Tabriz. 280 people are selected by quota sampling method through Cochran formula among 823450 young people. Collected data were analyzed by SPSS. The obtained findings indicate that, there is a meaningful relationship between variables of severity, high expectation of family, expectation level of young people, individuals’ social distrust, enjoying of bachelorhood, education and sex of respondents and rise of marriage age. Finally the obtained findings of regression indicate that, five variables of education, expectation level, social distrust, severity and high expectation of family and enjoying of bachelorhood can determine 51/1 percent of dependent variable (marriage age) variance.
Keywords: : marriage age, social distrust, chance expense, expectation level, family opinions, enjoying of bachelorhood, education -
Pages 55-75
This study aimed to investigate the social factors related with the tendency of students to abnormal behavior. The population consisted of all secondary school students in Ahar among whom 280 students were selected through stratified sampling method, and required information is collected using a questionnaire technique.Based on the results of the bivariate and multivariate analysis, there is statistically significant relationship between the variables of school commitment, family commitment, family intimacy, having deviant peers, perceived discrimination in the school, location, grade and parent’s socio- economic status with student tendency to abnormal behavior. Based on the beta coefficient standards, variables of commitment to the school and family have had the highest negative correlation with the tendency to abnormal behavior that explained 30 percent of criterion variables. In total, about 46% of the changes of tendency to abnormal behavior predicted by these variables.
Keywords: abnormal behaviors, school commitment, family commitment, deviant peers, socio-economic base -
Pages 77-96
One of the most important and impressive factors in integration of community is social trust among individuals and different social groups. When social trust degenerates under different factors, order and integration of community face more challenges. Therefore, this study aims at investigating the relationship between religiousness and social trust among M.A. students of Islamic Azad University of Tabriz. Social trust has been measured through two dimensions of thick trust and thin trust and also, religiousness has been measured through three dimensions of belief, meditation, and canonization. The research method is survey and data was gathered by a questionnaire with a sample of 345 M.A. students. The results indicate that, there is a significant relationship between independent variables including three dimensions of religiousness, as well as marital status, and social trust. These relationships are positive for all of the variables. However there is not a significant relationship between variables such as education discipline, and gender. In multivariate analysis using enter regression method, four variables entered in the model namely belief, meditation, canonization, and marital status. The four variables explain 15.1 percent of the variance of dependent variable (social trust).
Keywords: Social trust, religiousness, Islamic Azad University of Tabriz, M.A. Students -
Pages 97-114
The aim of present work is to study the relationship between social factors and the rate of occurring cardiovascular risk factors. Research method was descriptive and survey and it has practical aims. The population included patients referred to Tabriz Shahid Madani Cardiovascular Center who were 13479 individuals. The sampling size of 373 patients was obtained through Cochrane formula. For data gathering, a researcher-made questionnaire was used. To answer the questions, descriptive items of inferential statistics was used and for hypothesis testing, T and F tests, Pearson correlation test and variance analysis were used. The findings show that, the occurrence rate of cardiovascular risk factors among the participants was higher than the average, but social and cultural capital indices were lower than the average point. There is also a meaningful relationship between age, nutrition, education and BMI and cardiovascular risk factors. It was also cleared that there is no relationship between job condition, income, marital status, living place, family size and gender and occurring rate of cardiovascular risk factors.
Keywords: Social capital, Cultural capital, Nutrition pattern, Risk Factors, cardiovascular disease -
Pages 115-128
Looking at the state of the economy after the Islamic Revolution, especially in recent decades, the relative balance of our economy has become an important issue. Sudden changes in important indices such as inflation, exchange rates, exports and imports and unemployment are the proof of this claim and indicate the lack of integrated and consistent economic policies. These factors are among the factors that governments seek to control them to achieve three targets of allocation, distribution and economic stability. In macroeconomic literature, these phenomena are regarded as indicators of economic instability which has impact on economic growth and development. In this paper, the effect of instability parameters on Iran's economic and social development has been studied during the period 1979-2013 using time series data and Vector Auto Regression Model (VAR). The results confirmed the affectability of the economic development from above factors and make clear the attention to these factors in relation to trade policy and economic saga.
Keywords: economic stability, inflation, Vector Auto Regression Model -
Pages 129-146
This article was aimed to evaluate the reasons for audience who participate in theater performances which was conducted with survey method. Measuring instrument was a questionnaire and it was contributed among 384 theater audiences in Shahr Theater, Vahdat Hall and the Artists’ House. The results of this study are as follows: Men are more likely to watch theater, and theater audiences are in the age range of 16 to 38 years. Singles go to theater more than married. The majority of theater audiences are educated and high social class. Theater audiences usually go without any special plans and with their friends. The sources for getting information about performances were internet and friends. Playwright, director, actors, genre drama, stage design and theater ticket prices were ordinal criteria for theater audiences. The five factors were determined as inviting reasons to theater: 1. live environment. 2. Honesty and lack of censorship in the theater. 3. Unique features. 4. Special effects. 5. Motivation and audiences’ need.
Keywords: Theater, audiences, influencing factors for attracting audience