فهرست مطالب

علم و تمدن در اسلام - پیاپی 7 (بهار 1400)

نشریه علم و تمدن در اسلام
پیاپی 7 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا ایزدپرست *، حمید قاسمی، سید محمدامین حسینی صفحه 10

    هدف کلی تحقیق تحلیل محتوای نتایج جستجو درباره کتب با موضوع "تمدن اسلامی" در سایت رسمی خانه کتاب می‌باشد. روش تحقیق حاضر از نظر استراتژی توصیفی، از نظر مسیر اجرا تحلیل محتوا، و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری شامل 400 جلد کتاب مربوط به حوزه تمدن اسلامی موجود در سایت خانه کتاب تا تاریخ 31/05/1400 بود که به صورت تمام شمار بررسی شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل برگه کدگذاری و دستورالعمل مربوط به آن بود که پس از تایید روایی صوری و محتوایی توسط 5 تن از صاحب نظران و تایید پایایی از طریق محاسبه ضریب توافق دو کدگذار و محاسبه آزمون هولستی (89/0) مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و جدول توزیع فراوانی ها استفاده شد. نتایج نشان داد به لحاظ تنوع موضوعی در این حوزه 25/22 درصد از کتاب ها با محورهای ابتدا "تمدن"، سپس "تاریخ" و بعد از آن "اسلام" بودند. به لحاظ سال انتشار 47 درصد از کتاب ها در محدود سال‌های 1400-1396 به چاپ رسیده‌اند. در بین نویسندگان این حوزه آقای یوسف بیک باباپور با 8 عنوان کتاب بالاترین تعداد کتاب را در این حوزه تالیف کرده‌اند و از بین ناشرانی که کتاب‌های این حوزه را چاپ و منتشر کرده‌اند انتشارات "دفتر نشر معارف" بیش‌ترین کتاب را در این حوزه داشتند. از میان کتاب‌هایی که در این حوزه به چاپ مجدد رسیده‌اند کتاب "فرهنگ و تمدن اسلامی" تالیف "علی اکبر ولایتی" از انتشارات " دفتر نشر معارف" به چاپ 87 رسیده است.

    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، خانه ی کتاب، تحلیل محتوا، فرهنگ اسلامی
  • اعلی تورانی، ژیلا ترابی صفحه 24

    از مسایل کلامی نوپدید که در باب رابطه علم و دین مطرح شده، مسئله علم دینی است. ماهیت و چیستی علم دینی از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ چرا که بر سرنوشت مباحث دیگر مربوط به علم دینی تاثیر می‌گذارد. از بزرگان صاحب نظر در این حوزه آیت الله جوادی آملی است. ایشان معتقد است که همه علوم دینی هستند و علم غیر دینی نداریم. او در اثبات این مدعا استدلال می‌کند که علم در تمام سطوح خود از حس و تجربه تا شهود محصول عقل بشر است و عقل برهانی یکی از منابع اصیل معرفت شناختی دین است. مقدمه دیگر در استدلال علم دینی این است که هر آن چه در عالم است یا قول خداوند است یا فعل خداوند و علم کاشف از قول یا عقل خداوند است. بنابراین آن چه را که عقل کسب می‌کند دینی است. آیت الله جوادی آملی علت توهم تعارض علم و دین را این امر می‌داند که عقل را از هندسه معرفت دینی خارج کردند و در مقابل دین قرار دادند. ایشان با کشف محدوده عقل و قرار دادن آن در چهارچوب دین، علم را که محصول عقل است نیز داخل در حریم دین می‌داند و آن راه تحت سیطره وحی الهی قرار می‌دهد. دکتر گلشنی نیز در اصل نظریه، جهت گیری و روش و شیوه اجرای آن با ایشان موافق هستند و اختلاف ایشان با آیت الله جوادی آملی تنها در شیوه بیان و بعضی مسایل محتوایی مانند اصل تطابق علم و تعاریف علم و دین است.

    کلیدواژگان: رابطه علم و عقل، رابطه علم و دین، علم دینی، جوادی آملی
  • میثم سلیمانی *، فاطمه احمدوند صفحه 40

    ابوالقاسم سحاب تفرشی از فرهیختگان اواخر عهد قاجار و عصر پهلوی اول بوده است. در کارنامه علمی و ادبی سحاب آثار بسیار متنوعی دیده می شود، متونی مانند اولین نمونه ها از نگارش های جدید ایرانیان درباره تاریخ حیات امامان شیعه، شرح حال نویسی نامداران تاریخ اسلام به زبان فارسی با الهام از شرح حال‌های کلاسیک، اولین نمونه‌های پیشتازانه برای شناخت وضع معاصر کشورهای اسلامی است. در میان این آثار متنوع، آثاری با رویکرد و یا ماهیت تاریخی بیشتر به چشم می خورد. ابوالقاسم سحاب در آثارش مجذوب فرهنگ و تمدن اسلامی است و در آثارش به آن توجه دارد. وی در دوره ای می زیست که افکار و تمایلات ضد اسلامی و باستان گرایی در میان روشنفکران آن دوره رواج داشت و از سوی حاکمیت نیز حمایت می شد، اما سحاب رویکردی متفاوت با دیگر نویسندگان هم عصر خود دارد. وی با وجود برخورداری از عقاید عمیق اسلامی و توجه به فرهنگ و تمدن اسلامی_ایرانی همچون کتب تاریخ ایمه و تراجم مربوطه تاریخ اسلام و ایران، که هویداست، توجه بسیاری به فرهنگ و تمدن اسلامی ایرانی دارد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر اسناد و منابع کتابخانه ای، برآنست تا ضمن بررسی آثار تاریخی ابوالقاسم سحاب و دسته بندی آثار مربوطه، علل و نمونه‌های توجه به فرهنگ و تمدن اسلامی- ایرانی وی را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.  

    کلیدواژگان: ابوالقاسم سحاب، فرهنگ، تمدن اسلامی-ایرانی، تاریخ نگاری
  • هادی شمس آبادی، حامد قرایتی صفحه 54

    خاندان جوینی از جمله خاندان های ایرانی هستند که نقش موثری در توسعه و رونق تمدن اسلامی در قرن ششم و هفتم هجری داشته اند. این خاندان در عصر ایلخانی (654-736 ق) با وجود چالش ها و معضلاتی که در پی حمله مغولان جهان اسلام را ملتهب نموده بود، مجموعه ای از اقدامات و تدابیر موفقی را با هدف توسعه و تعالی علم و دانش آموزی اتخاذ نمودند. این تحقیق با تکیه بر منابع تاریخی و با روش توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ به این مسئله است که خاندان جوینی چه نقشی را در بازیابی تمدن اسلامی در حوزه های علم و آموزش برعهده گرفته اند. چه اینکه با وجود آثار و پیامدهای ناگوار هجمه مغول به سرزمین های اسلامی، خاندان جوینی با حمایت از دانشمندان و تالیفات علمی، پرهیز از تعصبات مذهبی در مناسبات علمی، جانمایی اولویت ها و ضرورت‌های اجتماعی در متون و میراث علمی، صیانت از ذخایر علمی و بازسازی مدارس و اصلاح نظام آموزشی علاوه بر تعدیل خسارت های هجمه تمدن سوزانه مغولان، تحولات بنیادینی را در حوزه علم و آموزش موجب شدند.

    کلیدواژگان: بازیابی علمی-آموزشی، خاندان جوینی، عطاملک، شمس الدین محمد، ایلخانان
  • جمال طالبی قره قشلاقی صفحه 74

    زبان‌های عربی و فارسی دو زبان اصلی فرهنگ و تمدن اسلامی به شمار می‌روند، و از چندین سده پیش از ظهور اسلام، داد و ستدهای فرهنگی بین این دو زبان برقرار بوده است. از ورود واژگان فارسی به عربی گرفته تا بازتاب آیین‌ها و سنت‌های ایرانی در شعر عربی دوره پیش از اسلام نمونه‌ای از تعامل زبان‌های عربی و فارسی است؛ اما اوج حضور فرهنگ و تمدن ایرانی در شعر عربی به دوره عباسی برمی‌گردد، به طوری که تعاملات ادبی، فرهنگی، و تمدنی ایران و جهان عرب بیش از پیش رونق گرفت و از امتزاج فرهنگ‌های ایرانی و عربی، فرهنگ و تمدن غنی اسلامی شکل گرفت. مقاله حاضر در صدد است ضمن بازخوانی روابط ادبی و زبانی اعراب و ایرانیان، مصادیق تاثیرگذاری فرهنگ و تمدن ایران در شاعران عرب را بررسی نماید؛ از سوی دیگر تلاش می‌کند تا به ریشه‌یابی علل ضعف در روابط ادبی این دو زبان در دوره کنونی بپردازد. از نتایج مهم نوشتار حاضر می‌توان به این نکته اشاره کرد که تمدن ایرانی به عنوان بخش مهمی از تاریخ و فرهنگ و تمدن اسلامی به شمار می‌رود، و دشمنان این دو فرهنگ و تمدن به بهانه‌های واهی دنبال تفرقه‌افکنی هستند، لذا می‌توان با استفاده از بستر ترجمه، برگزاری همایش‌های مشترک، اعزام متقابل دانشجو و استاد می‌توان برای معرفی فرهنگ ایران به جهان عرب بهره گرفت.

    کلیدواژگان: تمدن ایرانی، فرهنگ، اسلام، شعر عرب
  • رمضان محمدی، محمدباقر خزاییلی صفحه 89

    مقاله حاضر با عنوان «نقش خواجه نصیر طوسی در توسعه علوم» با هدف کشف و توصیف نحوه و چگونگی تاثیرخواجه نصیرالدین (م.653)، درعلوم ریاضی و نجوم صورت گرفته است. خواجه از مشهورترین دانشمندان شیعی که در حوزه‌های مختلف علمی پیشرفت‌های فراوانی را ایجاد کرد. بدون تردید نقش وی در حوزه ریاضی و نجوم بسیار برجسته است. رصد خانه مراغه تنها بخشی از از سازمان علمی خواجه بود که اعتبار جهانی یافت. کتاب «شکل‌القطاع» او تحولی شگرف در حوزه علوم ریاضی خصوصا هندسه بوجود آورد. وی با تبدیل هندسه سه‌بعدی به هندسه دوبعدی در علم هندسه توانست در حوزه ریاضیات (هندسه) گام‌های اساسی بردارد.
    طبق یافته‌ها می‌توان گفت مهم‌ترین تحول در علم نجوم قبل از کپرنیک توسط خواجه صورت پذیرفت. خواجه با طرح جفت‌های طوسی انتقاد جدی به نظریه زمین‌محوری بطلمیوس کرد واثبات کرد که خورشید مرکز است و زمین به دور خورشید می‌چرخد؛ کاری که بعدها اساس تحولات نجوم جدید شد. این پژوهش با طرح این سوال که خواجه به عنوان یک دانشمند شیعی، چه تحولی در علم ریاضیات و نجوم ایجاد کرد؟ این فرضیه را مطرح می‌نماید که انتقادات جدی خواجه به نظریات ریاضی و نجوم یونانی و طرح نظریات جدید، مبنای تحولات علمی در اروپا شد.

    کلیدواژگان: خواجه نصیرالدین طوسی، علم، هندسه، نجوم، ریاضیات
|
  • Leila Izadparast, Hamid Ghasemi, Sayed Mohammad Amin Hosseini Page 10

    The general purpose of the research is to analyze the content of search results about books on the subject of "Islamic civilization" on the official website of the House of Book. Islamic civilization has an undeniable presence in today's world. Its obvious sign is the growing population of Muslims, having important natural and human resources, the existence of valuable intellectual resources, and scientific heritage in this foreground. Therefore, the general question was created for the researcher that what is the status of the books available in Persian and indexed in the book house database as one of the types of scientific heritage of Islamic civilization?  The present research method is descriptive in terms of strategy, content analysis in terms of implementation path, and applied in terms of purpose. The statistical population included 400 volumes of books related to the field of Islamic civilization available on the website of the Book House until August 22, 2021, which were reviewed in full. Data collection tools included coding sheet and related instructions, which were used after confirmation of formal and content validity by 5 experts and confirmation of reliability by calculating the coefficient of agreement between the two coders and calculating the Holst test (0.89). The results showed that in terms of thematic diversity in this field, 22.25% of the books with the main themes were "civilization", 17% "history" and 13.25% "Islam". In terms of the year of publication, 47% of the books were published in the years 2021-2017, which shows the increasing attention to the authorship and translation of books in this area. Among the authors of this field, Yousef Beyk Babapour has written the highest number of books in this field with 8 titles, therefore, he is one of the authors who has written many books in this field, and among the publishers who have published books in this field, "Ma’aref Publishing Office" published the most books in this field, which can represent the most active publications in the field of Islamic civilization. Among the books that have been reprinted in this field, the book "Islamic Culture and Civilization" written by "Ali Akbar Velayati" from "Ma’aref Publishing Office " has been published 87 times, so this is one of the best-selling books in this field, which has been very popular.

    Keywords: Islamic Civilization, Book House, Content Analysis, Islamic Culture
  • Ali Turani, Jila Torabi Page 24

    One of the new emerging theological issues that has been raised about the relationship between science and religion is the issue of religious science. The nature and nature of religious science is of particular importance; because it affects the fate of other topics related to religious science. Ayatollah Javadi Aamoli is one of the great experts in this field. He believes that all sciences are religious and we do not have non-religious science. In support of this claim, he argues that science at all levels, from sense and experience to intuition, is the product of human reason, and that reason is one of the original epistemological sources of religion. Another premise in the argument of religious science is that everything in the world is either the word of God or the action of God and the discoverer of knowledge is the word or intellect of God. Therefore, what the intellect acquires is religious. Ayatollah Javadi Aamoli considers the reason for the illusion of the conflict between science and religion to be that they took the intellect out of the geometry of religious knowledge and put it in front of religion. By discovering the limits of reason and placing it within the framework of religion, he also considers science, which is the product of reason, to be within the realm of religion, and that way is under the control of divine revelation. Dr. Golshani also agrees with him in the principle of theory, orientation, method and method of implementation, and his difference with Ayatollah Javadi Aamoli is only in the method of expression and some content issues such as the principle of matching science and definitions of science and religion.

    Keywords: the relationship between science, reason, religion, religious science, Javadi Aamoli
  • Meysam Soleimani, Fatemeh Ahmadvand Page 40

    Abolghasem Sahab Tafreshi was one of the intellectuals of the late Qajar period and the first Pahlavi era. Sahab's scientific and literary record includes a wide variety of works, such as the first examples is of new Iranian writings on the life history of Shiite Imams, the biography of famous Islamic historians in Persian inspired by classical biographies, the first example Is a pioneer in understanding the contemporary situation of Islamic countries. Among these various works, works with a more historical approach or nature can be seen. Abolghasem Sahab is fascinated by Iranian Islamic culture and civilization in his works. The period was popular and supported by the government, but Sahab has a different approach from other writers of his time. Despite having deep Islamic beliefs and paying attention to Islamic-Iranian culture and civilization, such as the history books of the Imams and the relevant translation of the history of Islam and Iran, which is obvious, he pays much attention to Iranian Islamic culture and civilization. Relying on library documents and sources, while examining the historical works of Abolghasem Sahab and the first category of related works, intends to study and analyze the reasons and examples of attention to his Islamic-Iranian culture and civilization.

    Keywords: Abol-Qassem Sahab, Culture, Civilization, Islamic, Iranian
  • Hadi Shamsabadi, Hamed Qaraati Page 54

    The Jovini family is one of the Iranian families that played an effective role in the development and prosperity of Islamic civilization in the sixth and seventh centuries AH. During the patriarchal era, this family adopted a series of measures and measures and these are in the field of culture, science and religion. Relying on historical sources and descriptive-analytical method, this research seeks to answer the question of what role the Jovini family has played in the re-creation of Islamic civilization in the fields of culture, knowledge and religion. What is more, despite the tragic consequences of the Mongol invasion of Islamic lands and the destruction of many cultural and civilizational heritages, the Jovini family seems to support scientists and the writing of scientific heritage, as well as the revival of Islamic and Iranian culture and the teachings of identity. In addition to mitigating the damage of this serious challenge, the Islamic instrument should seize opportunities in the field of re-creation of culture and civilization and cause fundamental changes.

     

    Keywords: Jovini family, Atamelak, Shamsuddin Mohammad, cultural recovery, Ilkhans, Baghdad
  • Jamal talebi gharegheshlaghi Page 74

    Arabic and Persian are the two main languages of Islamic culture and civilization, and cultural exchanges have been established between the two languages for centuries before the rise of Islam. From the introduction of Persian words into Arabic to the reflection of Iranian mirrors and traditions in pre-Islamic Arabic poetry, it is an example of the interaction of Arabic and Persian languages; However, the peak of the presence of Iranian culture and civilization in Arabic poetry dates back to the Abbasid period, so that the literary, cultural, and civilizational interactions of Iran and the Arab world flourished more than before, and a rich Islamic culture and civilization was formed from the fusion of Iranian and Arab cultures. The present article seeks to review the literary and linguistic relations between Arabs and Iranians, to examine examples of the influence of Iranian culture and civilization on Arab poets; On the other hand, it tries to find the root causes of the weakness in the literary relations between the two languages in the current period. One of the important results of the present article is that Iranian civilization is considered as an important part of Islamic history, culture and civilization, and the enemies of these two cultures and civilizations are seeking division under false pretenses, so it can be translated. , Holding joint conferences, reciprocal dispatch of students and professors can be used to introduce Iranian culture to the Arab world.

    Keywords: Iranian civilization, culture, Islam, Arabic poetry
  • Ramazan Mohammadi, Mohammad Bagher Khazaili Page 89

    The present article entitled "the role of Khajeh Nasir al-Din Tusi in the development of mathematics and astronomy in the Islamic world" aimed to investigate Khajeh Nasir al-Din's influences on mathematics and astronomy. Maragheh observatory was once considered the most advanced scientific institution in the Eurasian world. His book al-Shakl al-qattā brought about a dramatic change in the field of mathematical sciences, especially geometry. By transforming three-dimensional into two-dimensional geometry, he was able to take fundamental steps in the field of mathematics. According to the findings, it can be said that the most important developments in astronomy before Copernicus was made by Khajeh Nasir. This study hypothesizes that Khajeh's serious criticisms of Greek mathematical and astronomical theories and therefore the emergence of new theories, became the basis for scientific developments in Europe.

    Keywords: Khajeh Nasir al-Din Tusi, science, geometry, astronomy, mathematics