فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت منابع در نیروی انتظامی
پیاپی 35 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • امیرشمس اختری*، ابوالقاسم سرآبادانی، حسن جلیلی صفحات 1-48
    زمینه و هدف

    شرکت های دانش بنیان برای برون دادهای نوآورانه خود متکی به سرمایه انسانی می باشند. از طرفی عملکرد اثربخش سرمایه انسانی و پیامدهای نوآوری حاصله برای این شرکت ها بسیار مهم می باشد. هدف این تحقیق، طراحی مدلی برای سرمایه انسانی نوآور اثربخش شرکت های دانش بنیان است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف بنیادی و در قالب رویکرد کیفی و از استراتژی پژوهش داده بنیاد با رهیافت نظام مند استفاده شده است. جامعه آماری شامل صاحب نظران حوزه دارویی و سلامت می باشد که از طریق نمونه گیری هدفمند و بکار گیری معیار اشباع نظری، مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته با 15 نفر انجام گردید. مصاحبه ها پس از ضبط، بلافاصله پیاده سازی و مورد کد گذاری قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از سه شیوه کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مصاحبه ها حاکی از ارایه مدلی با شش بعد اصلی شامل یاد گیری گرایی بازار محور، رفتار یاد گیری سرمایه انسانی ، بسترحکمروایی عمومی سلامت، شرایط مداخله گر مانع و مشوق، راهبرد مدیریت نوین فرصت نگر به تحربم و عملکرد اثربخش بهمراه 29 بعد فرعی می باشد.

    نتیجه گیری

    شرکت های دانش بنیان برای غلبه بر چالش های شرایط تحریم با استفاده از راهبرد مدیریت نوین فرصت نگر به تحریم می توانند سرمایه انسانی تربیت نموده و موجب ارتقای عملکرد درون سازمانی و برون سازمانی خود شوند.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، شرکت های دانش بنیان، شرایط تحریم، داده بنیاد
  • فتاح شریف زاده، رضا واعظی، وجه الله قربانی زاده *، محمد هاشمی صفحات 49-92
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر درصدد شناسایی و تبیین ارزش های عمومی است که مبنای تصمیم گیری و مبنای اقدامات در سازمان های عمومی و دولتی قرار می گیرد. شکل گیری مسئله تحقیق مبتنی بر این دغدغه بوده است که جهت گیری کلی اقدامات و تصمیم های سازمان های دولتی باید به کدامین سو باشد. این اقدامات و تصمیم ها چگونه باید سنجیده شده و ارزیابی شوند. همچنین مبنای تخصیص منابع، سنجش پیامدهای خدمات، سنجش عملکرد نظام اداری چیست.

    روش شناسی

    جهت انجام این کار، 67 سند سیاستی مربوطه (قوانین، آیین نامه ها، دستورالعمل ها و...) مورد بررسی قرار گرفته است. روش شناسی مورد استفاده در این پژوهش، کیفی بوده و به منظور تحلیل این اسناد، از روش تحلیل مضمون استفاده شده است.

    یافته ها

    پس از احصاء، بررسی و تحلیل اسناد معتبر سیاستی نهایتا 398 کد توصیفی،38 مضمون پایه، 7 مضمون سازماندهنده و یک مضمون فراگیر احصاء شده و مطابق با آن چارچوب ارزش های عمومی ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    مطابق با چارچوب بدست آمده، رفتار مدیریت دوبتی در حوزه های مختلف تعریف و ارایه شده است: رفتار مدیریت دولتی در حوزه اقتصاد، رفتار مدیریت دولتی در حوزه اکولوژی، رفتار مدیریت دولتی در حوزه فرهنگی، رفتار مدیریت دولتی در حوزه سیاسی و امنیت، رفتار مدیریت دولتی در حوزه اجتماعی، رفتار مدیریت دولتی در حوزه بهداشت و سلامت، رفتار مدیریت دولتی در حوزه شهروندی احصاء شده است.

    کلیدواژگان: ارزش عمومی، اسناد سیاستی، نظام اداری، سازمانهای عمومی
  • طیبه عباسی*، پردیس بهادری، علیرضا زاهدی صفحات 93-126
    زمینه و هدف

    امروزه منابع انسانی، مهم‌ترین عامل هدایت‌کننده سازمان‌ها به سوی اهداف سازمانی تلقی می‌شود. در این میان، مدیران به عنوان نیروهای اصلی و پیش‌برنده سازمان با برگزاری جلساتی در تلاشند تا موضوعات و مسایل گوناگون پیرامون سازمان را در جلسات مطرح نموده و نسبت به حل آن‌ها اقدام ‌نمایند. لذا این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد، مولفه‌ها و شاخص‌های ارزیابی اثربخشی جلسات نگاشته شده است.

    روش شناسی

    پژوهش، از لحاظ هدف، توسعه ای- کاربردی و به روش آمیخته است. بخش کیفی با روش تحلیل مضمون ادبیات و پیشینه نظری و بخش کمی با روش توصیفی- پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی، مقالات و متون مرتبط با موضوع و در بخش کمی، مدیران و کارشناسان اداره گاز تهران بودند.

    یافته ها

    نتیجه تحلیل، شناسایی 32 مضمون پایه، 14 مضمون سازمان دهنده 3 مضمون فراگیر بود که در ادامه با استفاده از روش دلفی فازی، میزان موثر بودن هر یک از شاخص‌ها در ارزیابی اثربخشی جلسات تعیین شد.

    نتیجه گیری

    در کل نتیجه پژوهش حاکی از آن است که در ادبیات الگوی جامعی برای ارزیابی اثربخشی جلسات سازمانی وجود ندارد و چارچوب ارایه شده می تواند جهت ارزیابی و ارتقای اثربخشی جلسات سازمانی بسیار موثر باشد.

    کلیدواژگان: جلسه، جلسات سازمانی، اثربخشی جلسات، ارزیابی اثربخشی
  • اکبر حسن پور*، سعید جعفری نیا، یوسف وکیلی، سید جواد مرعشی صفحات 127-160

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی علل و زمینه های شکل گیری پدیده فراموشی سازمانی در سازمان های دولتی است. این پژوهش می کوشد ضمن بررسی ریشه های شکل گیری این مساله به کشف پیامدهای آن بپردازد و از این ره به تدوین راهبردهای عملیاتی جهت تخفیف پیامدهای منفی نایل شود. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش به صورت مصاحبه عمیق با خبرگان است. تعداد 20 مصاحبه شونده بر اساس حد اشباع در این پژوهش انتخاب شده اند. داده های حاصل از مصاحبه از طریق تیوری داده بنیاد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. در پایان اصلی ترین شرایط علی شامل مولفه های درون سازمانی نظیر فرهنگ و شخصیت سازمانی، چرخه معیوب مدیریت دانش، نارسایی های کارمندان و دشواری هایی وضعیت شغلی و مولفه های برون سازمانی نظیر فشارهای وارده سیاسی به سازمان می باشد. همچنین حکمروایی شایسته و استقلال سازمانی اصلی ترین مداخله گران مسئله بوده و ابعاد فرهنگی اثرگذار، دارایی های سازمانی، فرآیندهای درون سازمانی و مولفه های سیستمی را باید در زمره اصلی ترین شرایط زمینه ای برشمرد. یافته های ما نشان می دهد که فراموشی سازمانی رخدادی با پیامدهای مثبت و منفی است و برای اصلاح پیامدهای منفی و تقویت پیامدهای مثبت نیازمند کاربست راهبردهای کوتاه مدت و بلندمدت هستیم.

    کلیدواژگان: فراموشی سازمانی، مدیریت سازمانی، تئوری داده بنیاد
  • عباس رفیعی جزی، امیرحسین امیرخانی *، غلامرضا طالقانی صفحات 161-190
    زمینه و هدف

    تحقیق حاضر با هدف ارایه الگوی ماندگاری سازمانی مبتنی بر سخاوت سازمانی در دانشگاه های آزاد اسلامی شمال کشور طراحی و اجرا گردید.

    روش شناسی

    روش تحقیقی که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته روش آمیخته می باشد که به صورت کیفی-کمی اجرایی گردید. در بخش کیفی از روش داده بنیاد با توجه به الگوی گلیزر استفاده شد. جامعه آماری تحقیق حاضر در بخش کیفی شامل خبرگان آگاه به موضوع تحقیق بود. همچنین جامعه آماری در بخش کمی شامل تمامی کارکنان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی شمال کشور می باشد که تعداد آنان شامل 13255 نفر می باشد. بر اساس انتخاب هدفمند تعداد 12 نفر به عنوان نمونه تحقیق در بخش کیفی مشخص گردید. همچنین در بخش کمی با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد 374 به عنوان حجم نمونه و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب گردید. در نهایت پس از پخش و جمع آوری پرسشنامه ها، تعداد 361 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته می باشد. در تحقیق حاضر هر کدام از فازهای تحقیق با استفاده از روش های خاصی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش کیفی از روش کیفی تحلیل محتوا تلخیصی جهت تحلیل داده های بخش کیفی در طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که سخاوت سازمانی بر ماندگاری سازمانی تاثیری معناداری به میزان 660/0 دارد. بنابراین می تواند چنین اعلام داشت که سخاوت سازمانی سبب افزایش سطح ماندگاری سازمانی در دانشگاه های آزاد اسلامی شمال می گردد.

    کلیدواژگان: سخاوت سازمانی، ماندگاری سازمانی، منابع انسانی
  • آتنا خرمی، محمدجواد تقی پوریان*، بهزاد فرخ سرشت، معصومعلی سلیمیان صفحات 191-218
    زمینه و هدف

    رفتار در سازمان ها، تابعی از انتظارات رسمی، نیازهای فردی و اهداف سازمانی نیست. بلکه نتیجه روابط پویای این عناصر است. این پژوهش با هدف بررسی نقش رفتارهای نوآورانه و اشتیاق شغلی در ارتباط بین معنویت در محیط کار و رفتارهای غیر اخلاقی انجام شد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و بر حسب روش، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارکنان بانک های انصار و قوامین استان مازندران که از طریق فرمول کوکران 183 نفر که 78 نفر از بانک انصار و 105 نفر از بانک قوامین، به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. مازندران به شرق، مرکز و غرب تقسیم و در هر قسمت شعب بانک های مذکور انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های معتبر استفاده شد که روایی آن ها از طریق تحلیل عاملی تاییدی و پایایی از طریق آلفای کرونباخ تایید شد. فرضیه ها از طریق معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که معنویت در محیط کار بر رفتار غیر اخلاقی تاثیر منفی دارد. معنویت در محیط کار بر اشتیاق شغلی و بر رفتار نوآورانه تاثیر دارد. اشتیاق شغلی بر رفتار غیر اخلاقی تاثیر ندارد. رفتار نوآورانه بر رفتار غیر اخلاقی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    برای کاهش رفتار های غیر اخلاقی، تقویت روابط افراد، برگزاری دوره های کوتاه مدت، غنی سازی شغلی از جمله فعالیت هایی می باشند که مدیران بانک ها می توانند به آن ها توجه کنند.

    کلیدواژگان: رفتارهای نوآورانه، اشتیاق شغلی، معنویت در محیط کار، رفتارهای غیر اخلاقی
  • پروانه گلرد صفحات 219-246
    زمینه و هدف

    توسعه عملکرد کارآفرینان جزء اهداف و برنامه‌های اصلی بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی، کشورهاست. عملکرد کارآفرینان تحت تاثیر عوامل مختلفی است. برخی پژوهش‌گران از عواملی هم‌چون پیچیدگی هدف، خودکارآمدی و خودکنترلی یاد کرده‌اند که تاثیر مهمی بر عملکرد کارآفرینان می‌گذارد. از این‌رو پژوهش حاضر با هدف، بررسی رابطه بین خودکارآمدی با عملکرد کارآفرینان با در نظر گرفتن متغیرهای پیچیدگی هدف و خودکنترلی در کارآفرینان ایرانی صورت گرفته است.

    روش‌شناسی

     این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده‌ها توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری آن شامل صاحبان کسب‌و‌کار 122 شرکت مستقر در پارک علم‌وفناوری دانشگاه تهران، است. نمونه آماری پژوهش به شیوه سرشماری در نظر گرفته شده است. داده‌های پژوهش با استفاده از پرسش‌نامه استاندارد جمع‌آوری شده و تجزیه‌و‌تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم‌افزار اسارت پی‌ال‌اس و با مدل‌سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی انجام شده است.

     یافته‌ها

     نتایج تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها نشان داد خودکارآمدی کارآفرینانه با پیچیدگی هدف رابطه دارد و ویژگی خودکنترلی تاثیر تعدیل‌گری بر این رابطه دارد. اما پیچیدگی هدف در رابطه بین خودکارآمدی کارآفرینانه و عملکرد کارآفرینان نقشی ایفاء نمی‌کند.

    نتایج

    با نگاهی شناختی به مبحث ویژگی‌های روانی و شخصیتی کارآفرینان مانند خودکارآمدی، خودکنترلی و انتخاب اهداف، مشخص می‌شود تاثیر شایان توجهی بر تصمیم‌گیری و عملکرد آنان در کسب‌وکار می‌گذارد و در صورت مساعد بودن و ادراک درست از این عوامل موجب می‌شود آن‌ها بتوانند از فرصت‌ها به‌درستی استفاده کنند؛ بنابراین، موجب توسعه یافتن کسب‌وکار و عملکرد آنان می‌شود.

    کلیدواژگان: عملکرد کارآفرینان، پیچیدگی هدف، خودکارآمدی، خودکنترلی
  • بهرنگ تیره کار، داود حسین پور*، میر علی سیدنقوی، بهروز رضایی منش صفحات 247-288
    زمینه و هدف

     اهمیت نیروی انسانی در سازمان‌های امروزی موضوعی بدیهی است اما این اهمیت هر روز به دلیل کمیاب بودن نیروی انسانی افزایش می‌یابد، نیروی انسانی که با عنوان استعداد شناسایی می‌شود، مزیت اصلی رقابتی سازمان‌ها است به ویژه در کسب وکارهای نوپا کد مبتنی بر خلاقیت کارکنان شکل می‌گیرند. این تحقیق با هدف ارایه الگوی کیفی مدیریت استعداد در کسب و کارهای نوپا انجام شده است.

    روش‌شناسی

    این تحقیق از منظر هدف، تحقیقی توسعه‌ای و از منظر روش اجرا تحقیقی کیفی با روش تحلیل مضمون است. شرکت کنندگان در تحقیق شامل خبرگان و مدیران منابع انسانی در استارتاپ‌ها هستند که حداقل مدرک کارشناسی و 5 سال سابقه مدیریت در این حوزه را دارند. روش گردآوری در این تحقیق میدانی با استفاده از ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته است که تحلیل نتایج هم با استفاده از چند مرحله کدگذاری انجام شده است.

    یافته‌ها و نتایج

     برحسب نتایج تحقیق، مدل شناسایی شده مبنی بر مدیریت استعدادها در کسب و کارهای نوپا دارای چهار عامل اصلی با عنوان؛ جذب و استخدام استعدادها، بکارگیری استعدادها، نگهداشت استعدادها و توسعه استعدادها است و این عوامل دارای زیر عامل‌های؛ برند کارفرما، جذابیت سازمانی، استراتژی جذب، منبع‌گزینی، پرداخت مبتنی بر عملکرد، فرصت‌های پیشرفت، روانه‌سازی، متعهدسازی، تناسب شغل و شاغل، برنامه‌ریزی مسیر شغلی، ارزیابی اثربخش، رهبری اثربخش، کارآموزی و مربیگری، آموزش، غنی‌سازی و چرخش شغل و ارتباطات اثربخش هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، کسب و کارهای نوپا، جذب استعداد، نگهداشت استعداد
  • محمود حسینی، نادر قلی قورچیان*، پریوش جعفری صفحات 289-316
    زمینه و هدف

    توسعه حرفه ی از مهم ترین موضوعات حوزه مدیریت منابع انسانی است که پیامد آن، پدید آمدن مراتبی از شایستگی های حرفه ای در کارکنان است. هدف این پژوهش ارایه مدلی برای توسعه حرفه ای مدیران آموزش و پرورش است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نوع کاربردی و از منظر روش شناسی، پژوهش کیفی و از تکنیک داده بنیاد برای دست یابی به الگو استفاده شده است. جامعه پژوهش صاحبنظران و مدیران آموزش وپرورش بودند. نمونه گیری به روش هدفمند انجام شد. لذا 15 نفر مورد مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته تا رسیدن به هم گرایی جواب ها مصاحبه شده است .برای تحلیل داده ها ازسیستم کدگذاری باز، محوری وانتخابی استفاده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش 16 مقوله فرعی و 44 مقوله فرعی(عوامل علی8 مقوله، پدیده محوری7 مقوله، عوامل زمینه ای 9 مقوله، عوامل مداخله گر 8 مقوله، راهبردها 6 مقوله و پیامدها 6مقوله) استخراج شده است.

    نتیجه گیری

    مدیران می توانند به دومقوله محوری صلاحیت ها وشایستگی های عمومی وحرفه ای مدیران ، شرایط زمینه ای ، سه موضوع فرهنگ جامعه، شرایط محیطی و جوحاکم ؛ شرایط علی در سه دسته کلی تکالیف وماموریت-های آموزش و پرورش، ماهیت وپیچیدگی شغل مدیران وتنوع شغلی ؛ راهبردها در دوحوزه فردی وسازمانی شامل بالندگی مدیران، آموزش مدیران، الگوبرداری ومعیارهای توسعه، گزینش ونظارت وارزیابی وهمچنین پیامدها درسه بخش آموزشی، فردی واجتماعی توجه نمایند.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، مدیران، الگو
  • مجید محمدولی، حمید آزادی ریکندهء *، محمود رضایی، هادی همتیان صفحات 317-354
    زمینه و هدف

    عدم رضایت و عدم احساس تعلق و وفاداری کارکنان به سازمان، تاخیر، غیبت و ترک سازمان را به همراه دارد که علاوه بر هزینه های متعدد، در روحیه سایر کارکنان نیز تاثیر می گذارد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی پیامدهای فردی بی تفاوتی سازمانی در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بوده است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نوع پیمایشی بوده که از نظر نوع هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که در رسته انتظامی تهران به صورت تمام وقت مشغول به فعالیت هستند، جمعا 7000 نفر، بود. با استفاده از معادله کوکران، تعداد نمونه آماری برابر با 365 نفر ارزیابی شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته که مشتمل بر 66 گویه بود، استفاده شد که روایی صوری و محتوایی آن به تایید 30 تن از متخصصین رسید و پایایی آن در یک آزمون مقدماتی با 30 آزمودنی برای تمامی متغیرهای مورد بررسی بالاتر از 0.7 به دست آمد که در حد قابل قبولی می باشد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون رگرسیون در نرم افزار SPSS) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بی تفاوتی سازمانی تا حد بسیار زیادی متاثر از ویژگی های دموگرافیک بوده و دارای پیامدهای معنی دار فردی در سازمان می باشد.

    نتایج

    بی تفاوتی سازمانی می تواند منجر به فرسودگی شغلی، کاهش کیفیت زندگی، کاهش رفتار شهروندی، عدم حس تعلق و دلبستگی

    کلیدواژگان: بی تفاوتی سازمانی، فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری، رفتار شهروندی، حس تعلق و دلبستگی
  • هوشنگ غلامی، علی عزیزی، ابراهیم داودی * صفحات 355-378
    زمینه و هدف

    بی تردید یکی از بلایای طبیعی که از مخرب ترین پدیده های طبیعت محسوب می شود زلزله است. نیروی انتظامی بر اساس وظیفه ذاتی خود به عنوان نیروی حافظ امنیت و آسایش مردم به خاطر گستردگی زمینه عملیات و تنوع وظایف، در زمره اولین نیروهایی است که در هنگام بروز هر گونه سانحه ای در محل حاضر می شود. به همین منظور این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد فرماندهی انتظامی استان ایلام در مدیریت بحران زلزله شهرستان آبدانان انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی و از نوع پیمایشی است. شامل دو جامعه آماری پژوهش متشکل از مدیران عملیات ستاد ناجا، فرماندهان استان و شهرستان آبدانان، معاونین عملیات شهرستان ها، اعضای سازمان مدیریت بحران استان به تعداد 65 نفربه عنوان جامعه اول، مردم آسیب دیده در زلزله (بین 20الی50 سال) 200 نفر، به عنوان جامعه دوم است. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده است. برای تجزیه تحلیل داده ها از میانگین و توزیع فراوانی و آزمون های تی و فریدمن استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    در جامعه مدیران و فرماندهان با اهمیت ترین اقدامات شامل «حضور به موقع فرماندهان نیروی انتظامی در منطقه آسیب دیده زلزله»، «اولویت بندی در عبور و مرور وسایط نقلیه»، «گشت زنی شبانه روزی در محل اسکان آسیب دیدگان»، «استقرار نیروهای کمکی در محل های آسیب دیده» به دست آمد. دیدگاه هر دو جامعه آماری نشان از تاثیر معنادار اقدامات مدیریت انتظامی در بحران زلزله شهرستان آبدانان است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، عملکرد مدیریت انتظامی، بحران های طبیعی، بحران زلزله، مدیریت بحران
  • جواد منظمی تبار * صفحات 379-406
    زمینه و هدف

    نیروی انتظامی از یکسو برای کسب اقتدار و از سوی دیگر برای کسب رضایت و اعتماد مردم باید به عموم شهروندان ساکن درمناطق مرزی خدمات علمی باکیفیت ارایه نماید.برای تحقق این امر بایستی به سرآمدی سازمانی ناجا در مناطق مرزی توجه کرده و همه عوامل موثر برارتقا آن را شناسایی نمود. بر اساس اهمیت سرآمدی سازمانی و همچنین اهمیت روزافزون سرمایه فرهنگی،محقق به دنبال آن است که به صورت تجربی،اثر رگرسیونی سرمایه فرهنگی بر سرآمدی سازمانی را مورد آزمون قرار دهد.

    روش

    تحقیق حاضرتوصیفی- همبستگی از نوع پیمایشی می باشد.تعداد 375 نفر از کارکنان مرزبانی ناجا در استان آذربایجان غربی به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سرمایه فرهنگی و سرآمدی سازمانی،استفاده شد.با استفاده از روش آلفای کرونباخ، اعتبار پرسشنامه سرمایه فرهنگی(79/0) و سرآمدی سازمانی(87/0) محاسبه شد. تحلیل داده ها با آزمون های همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه و مدل معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS صورت گرفت.

    یافته ها

    رابطه مثبت و معنی دار (79/0) بین سرمایه فرهنگی و سرآمدی سازمانی مشاهده شد.ابعاد شناختی، ارتباطی و ساختاری سرمایه فرهنگی به ترتیب بالاترین تاثیر رگرسیونی را روی سرآمدی سازمانی داشتند.علاوه براین،تمامی شاخص های سنجش برازش مدل،حاکی از توانایی بالای مدل نهایی پژوهش در اندازه گیری متغیرهای تحقیق بود.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اینکه سطح سرمایه فرهنگی متوسط ارزیابی شد و همه ابعاد سرمایه فرهنگی پیش بینی کننده معنی دار سرآمدی سازمانی بودند،لذا ارتقاء سطح سرمایه فرهنگی به ویژه از بعد شناختی،سبب ارتقاء و تعالی سازمانی در مرزبانی ناجا آذربایجان غربی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مرزبانی استان آذربایجان غربی، سرمایه فرهنگی، سرآمدی سازمانی، رابطه رگرسیونی
  • لیلا معلمیان، مسعود حقیقی *، علیرضا رزقی رستمی صفحات 407-436
    زمینه و هدف

    تیوری ترومای سازمانی یکی از جدیدترین مباحث در حوزه سازمانی است که به بررسی تاثیر ضربه های روحی و روانی وارده بر سازمان و آثار آن بر کارکرد فردی و سازمانی می پردازد. هر سازمان با ویژگی های خاصی که دارند در معرض ترومای سازمانی قرار می گیرند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر ترومای سازمانی و سکوت سازمانی با توجه به نقش میانجی هوش هیجانی مدیران انجام پذیرفت.

    روش شناسی

    روش مطالعه از نوع توصیفی و کیفی است که در دو مرحله کتابخانه ای و دلفی انجام شده است. در مرحله اول با استفاده از ادبیات پژوهش، مولفه های ترومای سازمانی، سکوت سازمانی و هوش هیجانی شناسایی شدند و سپس بر مبنای آن چارچوب مفهومی پیشنهادی به دست آمد. جامعه آماری شامل اساتید دانشگاه و مدیران و کارشناسان خبره منابع انسانی در شرکتهای تابعه بانک ملت است و از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است.

    یافته ها

    تمامی گویه ها معنی دار هستند و عوامل :ساختار، فناوری، محیط، افراد، اهداف و اخلاقیات در ترومای سازمانی؛ عوامل اجتماعی، سازمانی، شخصیتی، مدیریتی در سکوت سازمانی و عوامل خودآگاهی، مدیریت روابط، خودمدیریتی و آگاهی اجتماعی در هوش هیجانی بیشترین توافق رو دارند.

    نتیجه گیری

    پیامدهای حاصل از ترومای سازمانی، اثرات تخریبی زیادی بر سازمان ها و به ویژه سرمایه های انسانی می گذارد که ماحصل آن به صورت سکوت سازمانی تجلی می یابد. به طور کلی می توان گفت: توجه به هوش هیجانی می تواند پیامدهای مثبتی مانند رضایت و عملکرد داشته باشد و از پیامدهای منفی مانند ترومای سازمانی و سکوت سازمانی جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: ترومای سازمانی، سکوت سازمانی، هوش هیجانی
|
  • Amir Shams akhtari *, abolghasem Sarabadani, hasan jalili Pages 1-48
    Introduction

    knowledge-based firms institute for innovative outputs and lean to human capital for innovation. From other perspective, performance effectiveness of these assets and their innovational consequences are very important. This research aim to deliver a model for effectiveness in performance innovative human capital of knowledge-based firms.

    Methods

    This study is fundamental and performed in qualitative nature with ground theory . Research community involve health and drug experts. 15 of whom were selected using purposive sampling method and performed semi-structured interviews until recieving theoretical saturatin. interviews after recording immidiatly used for coding. data analysis was performed using three stages of open, axial and selective coding in the style of a systematic method of grounded theory.

    Results

    The analyzing of interviews lead to a model with six main dimensions which are market-oriented learning challenges, human capital learning behaviors ,general rulling content of health, intervening conditions, new opportunist management strategy for sanction conditions of knowledge-based firms, effectiveness performance and 29 subdimensions.

    Conclusion

    Knowledge-based firms to overcome sanction conditions use new opportunist management strategy to educate human capital and lead to upgrade internal and external organizational performance of knowledge-based firms.

    Keywords: Human Capital, knowledge-based firms, sanction conditions, ground theory
  • Fatah sharifzadeh, Reza Vaezi, Vajhollah Ghorbanizadeh, mohammad hashemi * Pages 49-92
    Purpose

    The present study seeks to identify and explain the public values that underlie decision-making and actions in public and governmental organizations. The formation of the research problem has been based on the concern that the general direction of the actions and decisions of government organizations should be. How should these actions and decisions be measured and evaluated? Also, what is the basis for allocating resources, measuring the consequences of services, measuring the performance of the administrative system?

    Methodology

    To do this, 67 relevant policy documents (laws, regulations, guidelines, etc.) have been reviewed. The methodology used in this research is qualitative and in order to analyze these documents, the thematic analysis method has been used.

    Findings

    After counting, reviewing and analyzing valid policy documents, finally 398 descriptive codes, 38 basic themes, 7 organizing themes and a global theme have been counted and the framework of public values has been presented accordingly.

    Consequences

    The organized themes are: public management behavior in the field of economics, public management behavior in the field of ecology, public management behavior in the field of culture, public management behavior in the field of politics and security, public management behavior in the social field, public management behavior in In the field of health, public management behavior in the field of citizenship is enumerated.

    Keywords: public value, policy documents, administrative system, public organizations
  • tayebe abbasi *, pardis bahadori, alireza zahedi Pages 93-126
    Background and Purpose

    Today, human resources are considered to be the most important factor driving organizations towards organizational goals. In the meantime, the managers, as the main and driving forces of the organization, are trying to raise various issues and problems of the organization in the meetings by holding meetings and to take action to solve them. Therefore, this study is to identify the dimensions, components and indicators for evaluating the effectiveness of meetings. using thematic analysis, fuzzy Delphi method and fuzzy network analysis process.

    Methodology

    This research is mixed and in terms of purpose is a type of development-applied studies. The qualitative part was done by the method of content analysis of literature and theoretical background and the quantitative part was done by descriptive-survey method by using thematic analysis, fuzzy Delphi method and fuzzy network analysis process.the statistical population of this research in the qualitative part, were articles and texts related to the subject and in the quantitative part, were the managers and experts of Tehran Gas Organization. The result of the analysis was the identification of 32 basic themes, 14 organizing themes and 3 comprehensive themes. Then, using the fuzzy Delphi method, the effectiveness of each of the indicators in evaluating the effectiveness of the meetings was determined.

    Results

    In general, the research results indicate that there is no comprehensive model in the literature to evaluate the effectiveness of organizational meetings and the proposed framework can be very effective in evaluating and promoting the effectiveness of organizational meetings.

    Keywords: Meeting, Organization Meeting, Effectiveness of Meeting
  • kbar Hassanpoor *, Saeid jafariNia, Yousef Vakili, seyedjavad marashi Pages 127-160

    The purpose of this study is to identify the causes and contexts of the phenomenon of organizational forgetfulness in government organizations. In addition to examining the roots of the formation of this issue, this study seeks to explore its consequences and thus achieve the development of operational strategies to mitigate the negative consequences. The method of data collection in this study is in-depth interviews with experts. Twenty interviewees were selected based on saturation limit in this study. The data obtained from the interview were analyzed through the grounded theory. In the end, the main causal conditions include intra-organizational components such as organizational culture and personality, defective knowledge management cycle, employee inadequacies and difficulties of job status and extra-organizational components such as political pressures on the organization. Also, good governance and organizational independence are the main intervenors of the issue and effective cultural dimensions, organizational assets, internal organizational processes and systemic components should be considered among the main underlying conditions. Our findings show that organizational forgetfulness is an event with positive and negative consequences and we need to use short-term and long-term strategies to correct negative consequences and reinforce positive consequences.

    Keywords: Organizational Forgetfulness, Organizational Management, Grounded Theory
  • Abbas Rafiee Jazi, Amirhossein Amirkhani *, Gholamreza Taleghani Pages 161-190
    Background and purpose

    The present study provides a model of organizational sustainability based on organizational generosity in Islamic Azad universities in northern Iran.

    Method

    The qualitatively-quantitatively mixed method is used. In the qualitative part, the data grounded method is used according to the Glaser model. In the qualitative part, the statistical population is field experts. Also, the statistical population in the qualitative part includes all the 13255 staff of the Islamic Azad University of northern Iran. Twelve samples are selected based on the purposive sampling in the qualitative part. Also, in the quantitative part, the sample size is 374 based on Krejcie and Morgan's table by cluster random sampling method. Finally, 361 questionnaires are analyzed after being distributed and collected. The data collection tools are a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. Each of the research stages is analyzed using unique methods. In the qualitative part, the qualitative method of summary content analysis is used to analyze the data of the qualitative part during the open, axial, and selective coding process.

    Conclusion

    The results show that organizational generosity has a significant effect on organizational sustainability of 0.660. Therefore, it can be stated that organizational generosity increases organizational sustainability in Islamic Azad universities in northern Iran.

    Keywords: Organizational Generosity, Organizational Sustainability, Human Resources
  • Atena Khorrami, Mohammad Javad Taghipourian *, Behzad Farrokh seresht, masomali Salimian Pages 191-218
    Context/Purpose

    Behavior in organizations is simply not a function of formal expectations, individual needs and organizational goals. Rather, it is the result of the dynamic relationships of these elements. Research aims to study role of innovative behaviors and work engagement in the relationship between workplace spirituality on the unethical behavior in the banking sector.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and in terms of method is a descriptive correlation. The statistical population includes all managers and employees of Ghavamin and Ansar banks in Mazandaran province. Statiscal sample of 183 people who were selected through Cochran formula and cluster sampling method. For this purpose, questionnaires were distributed among the statistical sample.to assess the validity, Confirmatory factor analysis test with Lisrel software and Cronbach's alpha with Spss were used. the results show the validity and reliability of the questionnaires.

    Findings

    The Results of Lisrel structural equations showed that workplace spirituality has a negative effect on the unethical behavior. workplace spirituality has an impact on work engagement as well as on innovative behavior. work engagement also does not influence unethical behavior. Innovative behavior affects unethical behaviors. Also, workplace spirituality, considering mediator role of work engagement and innovative behavior, has not effect on the unethical behavior.

    Conclusion

    To reduce unethical behaviors, we must strenghen workplace spirituality, also innovative behaviors and work engagement do not act as mediators in the relationship between workplace spirituality and unethical behaviors.

    Keywords: innovative behaviors, work engagement, workplace spirituality, unethical behaviors
  • Pages 219-246
    Background and Purpose

    A review of the experiences of the developed countries of the world shows that their growth and development is due to the efforts of creative and innovative entrepreneurs, whose activities result in value creation and increase of public income, level of welfare and comfort of their society. Developing the performance of entrepreneurs is one of the main goals and programs of many international organizations of countries. The performance of entrepreneurs is influenced by several factors. Some researchers have mentioned factors such as goal complexity, self-efficacy and self-control that have a significant impact on the performance of entrepreneurs (Baron et al., 2016). Therefore the present study aimed to investigate the relationship between self-efficacy and performance of entrepreneurs by considering the variables Complexity of goal and Self-control in entrepreneurs Iranian.

    Methodology

    This research is descriptive-survey based on the applied purpose and in terms of data collection. Its statistical population includes business owners of 122 companies located in the Science and Technology Park of the University of Tehran. The statistical sample of the research is considered as a census method. Research data were collected using a standard questionnaire and data analysis was performed using Smart PLS software and structural equation modeling by partial least squares method.

    Results

    The results of data analysis showed that entrepreneurial self-efficacy is related to the complexity of the goal and the self-control feature has a moderating effect on this relationship. But goal complexity does not

    Keywords: entrepreneurial business performance, unattainable goal, Self-efficacy, self-control, Iranian Entrepreneurs
  • mahmood hosseini, Nader Gholi Ghourchian *, parivash jafari Pages 289-316
    Background and Aim

    Professional development is one of the most important issues in the field of human resource management, which results in the emergence of a level of professional competence in employees.The purpose of this study is to provide a model for the professional development of education managers.

    Methodology

    This research is of applied type and from the methodological point of view, qualitative research and data foundation technique has been used to achieve the model.The research community consisted of education experts and managers. Purposeful sampling was performed. Therefore, 15 semi-structured in-depth interviews were interviewed to achieve convergence of answers. Open, axial and selective coding systems were used to analyze the data.

    Results

    In this study, 16 subcategories and 44 subcategories (causal factors 8 categories, central phenomenon 7 categories, contextual factors 9 categories, intervention factors 8 categories, strategies 6 categories and consequences 6 categories) have been extracted.

    Conclusion

    Managers can be divided into two central categories: general competencies and competencies of managers, contextual conditions, three issues of community culture, environmental conditions and communities; Causal conditions in three general categories of tasks and missions of education, the nature and complexity of managers' jobs and job diversity; Strategies in both individual and organizational areas including maturity, managers, training of managers, modeling and criteria for development, selection and monitoring and evaluation, as well as the consequences in the three parts of education, individual and social attention.

    Keywords: Professional Development, Managers, Model
  • majid mohammdvali, Hamid Azadi reikandeh *, mahmood Rezaei, Hadi Hematian Pages 317-354
    Background and Purpose

    Organizational affiliation can be defined as the connection and dependence of individuals on the organization in which there is a sense of job involvement, loyalty and belief in organizational values. Leaving the organization brings with it, in addition to numerous costs, also affects the morale of other employees. The purpose of this study was to identify the individual consequences of organizational indifference in the police force of the Islamic Republic of Iran.

    Method

    This research is a survey that is applied in terms of type of purpose and descriptive in terms of data collection and correlational. The statistical population is 7000 NAJA employees with disciplinary rank. The statistical sample was evaluated by Cochran's formula of 365 people. A researcher-made questionnaire was used to collect data, the face and content validity of which was confirmed by 30 experts and its reliability was obtained in a preliminary test with 30 subjects for all variables studied above 0.7.findingsFindings showed that organizational indifference is greatly affected by demographic characteristics and has significant individual consequences in the organization.

    Results

    Organizational indifference can lead to burnout, reduced quality of life, reduced citizenship behavior, lack of sense of belonging and attachment of NAJA employees. Demographic factors such as (age, background, education and gender) of employees affect organizational indifference of employees.

    Keywords: Organizational indifference, burnout, quality of work life, citizenship behavior, sense of belonging, attachment
  • Houshang Gholami, ali azizi, Ebrahim Davoodi * Pages 355-378
    Background and Objective

    One of the most destructive natural phenomena is earthquake. The police force, based on its inherent duty as a security and safety force for the widespread operation and variety of tasks, is among the first forces to be present at any disaster. The purpose of this study was to evaluate the performance of Ilam Police Command in earthquake crisis management in Abdanan city.

    Methodology

    This study is a descriptive-analytical and a descriptive-survey research. The study included two statistical populations of Najaf Operations Managers, Abadan Provincial and County Commanders, Provincial Operations Assistants, 65 Provincial Crisis Management Organization members, 200 people affected by earthquakes (between 20 and 50 years old), As a second society. The sampling method is simple random. Data were analyzed using mean and frequency distribution and T-test and Friedman tests.

    Findings and Results

    Among the most important managers and commanders in the community include "timely presence of law enforcement officers in the affected area", "prioritizing traffic", "round-the-clock patrols", "deploying low-level forces". Affected locations ». The viewpoints of both statistical populations indicate the significant impact of law enforcement actions on the Abdanan earthquake crisis.

    Keywords: Evaluation, Law Enforcement Performance, Natural Crises, Earthquake Crisis, Crisis Management
  • javad monazami tabar * Pages 379-406
    Background and Aim

    On the one hand, in order to gain authority and on the other hand, in order to gain people's satisfaction and trust, the police force should provide quality scientific services to the general population living in border areas. To achieve this, we must pay attention to NAJA organizational excellence in border areas. Identified the factors affecting its promotion. Based on the importance of organizational excellence as well as the increasing importance of cultural capital, the researcher seeks to experimentally test the regression effect of cultural capital on organizational excellence.

    Method

    The present study is descriptive-correlational survey. A total of 375 border guards of NAJA in West Azerbaijan province were selected by multi-stage cluster sampling. The Cultural Capital and Organizational Excellence Questionnaire was used to collect information. The validity of the Cultural Capital Questionnaire (0.79) and Organizational Excellence (0.87) was calculated using Cronbach's alpha method.

    Results

    A positive and significant relationship (0.79) was observed between cultural capital and organizational excellence. Cognitive, communication and structural dimensions of cultural capital had the highest regression effect on organizational excellence, respectively. In addition, all indicators fit the model , Indicated the high ability of the final research model in measuring research variables.

    Conclusion

    Considering that the level of cultural capital was assessed as moderate and all dimensions of cultural capital were significant predictors of organizational excellence, so upgrading the level of cultural capital, especially from a cognitive perspective, will promote organizational excellence in the border of NAJA West Azerbaijan.

    Keywords: West Azerbaijan Province Border, Cultural Capital, Organizational Excellence, Regression Relationship
  • Leila Moallemian, masoud haghighi *, Alireza Rezghirostami Pages 407-436
    Background and Purpose

    The theory of organizational trauma is one of the newest topics in the field of organization that examines the impact of psychological trauma on the organization and its effects on individual and organizational functioning. Every organization with its own characteristics is exposed to organizational trauma. The aim of this study was to identify the factors affecting organizational trauma and organizational silence with respect to the mediating role of managers' emotional intelligence.

    Methodology

    The study method is descriptive and qualitative in two stages Library and Delphi done. In the first stage, using the research literature, the components of organizational trauma, organizational silence, and emotional intelligence were identified, and then the proposed conceptual framework was obtained based on it.. The statistical population includes university professors and managers and experts of Mellat Bank and purposive sampling method has been used.

    Findings

    All items are meaningful and the factors of structure, technology, environment, people, goals and ethics in organizational trauma; Social, organizational, personality, managerial factors in organizational silence and the factors of self-awareness, relationship management, self-management and social awareness have the most agreement in emotional intelligence.

    Conclusion

    The consequences of organizational trauma have many destructive effects on organizations, especially human capital, the result of which is manifested in organizational silence. In general, it can be said that paying attention to emotional intelligence can have positive consequences such as satisfaction and performance and prevent negative consequences such as organizational trauma and organizational silence.

    Keywords: OrganizationalTraumaOrganizational SilenceEmotional Intelligence