فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 37 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تورج الله وردی صفحات 5-24

    کارل پوپر در نسخه ی آلمانی منطق اکتشاف علمی اشاره می کند که در منطق علم به نوعی که وی آن را مطرح کرده است، کاملا ممکن خواهد بود که مفاهیم صدق و کذب به کار گرفته نشوند. اما دیدگاه وی در مورد صدق پس از آشنایی با نظریه ی سمانتیکی صدق تارسکی در 1935 به صورتی بنیادی تغییر کرد به گونه ای که گویی نظریه ی صدق تارسکی، و تفسیر خاصی که از آن ارایه می کرد، در توافق کامل با دیدگاه های او در حوزه های مختلف فلسفه است. اگر چه تفسیر خاص پوپر از نظریه ی صدق تارسکی توسط فیلسوفان دیگر به چالش کشیده شده و مورد نقدهای بسیاری قرار گرفته است اما بیشتر این نقدها، در پی نشان دادن ناسازگاری تفسیر خاص پوپر با نظریه ی سمانتیکی صدق تارسکی بوده‎اند. در این مقاله نشان داده می شود که حتی به فرض درستی برداشت وی از نظریه ی صدق تارسکی، مفهوم تطابقی، عینی و مطلق صدق چنان که مد نظر پوپر بود با توجه به ایده ی متافیزیکی وی در مورد ساختار واقعیت (واقعیت با بی نهایت یا تعداد نامعینی لایه)، کارآیی خود را از دست خواهد داد یا در بهترین حالت، کارآیی ای حداقلی خواهد داشت و بر خلاف رای پوپر، نقشی محوری در فلسفه ی علم وی بر عهده نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: پوپر، صدق، نظریه ی تطابقی، صدق مطلق، صدق عینی، ساختار واقعیت
  • مهناز انصاری، نادر شایگان فر* صفحات 25-50

    یکی از نقاط قوت رهیافت دیویی نسبت به هنر آن است که او نگاهی پویا به چیستی هنر دارد در نتیجه تقسیم بندی او از اشکال بیان هنری نیز امری است پویا و انعطاف پذیر. این پژوهش بر آن است با تبیین آفرینش اثر هنری مبتنی بر تجربه ی زیباشناختی در آراء دیویی، به پاسخی درخور در باب چرایی تکثر اشکال بیان هنری در دوران معاصر دست یابد. بدین منظور با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی مولفه های بنیادین تجربه ی زیباشناختی ظهور در آراء دیویی و تبیین تکثر و دگرگونی های اشکال بیان هنری بر مبنای آن در دوران معاصر پرداخته شده است. از جمله یافته های پژوهش اثبات نقش عاطفه در آفرینش و ادراک اثر هنری است. آن چه معنای آثار را با این گستردگی برای مخاطب قابل فهم می کند، بهره گیری هنرمند از عنصری تاریخی و فرهنگی به نام عاطفه است. هنرمند با تبدیل عاطفه ی اولیه و خام به عاطفه ی پالوده، از نظام های نشانه ای و معنادار بهره گرفته و مخاطب را به تجربه ی زیست جهان اثر فرا می خواند. اثر هنری ابژه ای فراواقعی در جهان است که معنای آن به جهان همگانی تعلق دارد. در تجربه ی زیباشناختی گزینش و بهره گیری از معانی گذشته و نمادها فرم را غنی تر می کند. فرم هنری وحدت بخش عاطفه، عمل بیان، رسانه، نظام نشانه ای، شناخت و تعامل است. درجات تجمیع و پیوستگی این عوامل و هم چنین مولفه های ارتباطی و بافتاری برسازنده ی طیفی از فرم ها هستند و این گونه است که  فرم اثر هنری در دوران معاصر از فرم مادی اش فراتر می رود.

    کلیدواژگان: جان دیویی، تجربه ی زیباشناختی، عاطفه ی زیباشناختی، خیال، فرم، معنا
  • مریم بختیاریان صفحات 51-57

    عقل برای حل یا مهار بحران فردی و اجتماعی، ابزاری مطمین تصور می شود و عقلانیت ایجاد شده در پرتو آن مجموعه ای از اقدامات را به هم پیوند می زند. برخی از اندیشمندان فقط عقلانیت علمی یا برتری آن را پذیرفته اند و برخی دیگر دامنه ی عقلانیت را تا حدی گسترانیده اند که عملکرد انسان در ساحت زندگی روزمره و یا ارزش گذاری های اخلاقی را نیز در برمی گیرد. در عقلانیت سیستمی هیچ عقلانیت هژمونیک یا مسلطی که داعیه ی برتری داشته باشد و بخواهد به تنهایی به زندگی شکل دهد، وجود ندارد. با عقلانیت سیستمی، هر خرده سیستم اجتماعی بسته به درجه ی حساسیت خود، که هم نوایی نام دارد و شبیه به حس هم دلی در انسان هاست، به تغییرات و اختلالات محیطی برای سلامت و بقای خرده سیستم و جامعه واکنش نشان می دهد. برای مثال، در بحران ناشی از بیماری کرونا خرده سیستم ها در جهت یک هدف کلی هر یک از مسیر خاص خود باید حرکت کنند، زیرا عقلانیت هیچ خرده سیستمی به تنهایی نمی تواند بر تبعات آن غلبه کند. برخورد ضعیف برخی جوامع با بیماری کرونا با وجود بهره مندی از اقتصاد قوی و عقلانیت علمی و تکنولوژیکی فعال و پیشرفته می تواند به دلیل ابتنای بیش از حد بر عقلانیت اقتصادی و یا علمی باشد. برای نشان دادن توانایی عقلانیت سیستمی و ضعف های عقلانیت علمی و تکنولوژیکی در نپذیرفتن محدودیت های عقلانیت انسانی و در ترغیب مردم به تغییر سبک زندگی، با تحلیل داده های گردآوری شده از طریق مطالعه ی کتابخانه ای و جست وجوی اینترنتی بعد از تعریف حوزه های تاثیر عقلانیت و نقد یکه تازی عقلانیت علمی به تبیین ضعف های ساختاری در تحقق عقلانیت سیستمی می پردازیم.

    کلیدواژگان: بحران، کروناویروس، عقلانیت علمی، عقلانیت تکنولوژیکی، عقلانیت سیستمی، عقلانیت هژمونیک
  • محسن جمالی مهر صفحات 77-106

    بی تردید به بررسی هر موضوعی در علوم انسانی عصر حاضر که بپردازیم نمی توان اثر نظریه ی تکامل داروین بر آن موضوع را نادیده انگاشت. از زمانی که مبانی نظریه ی تکامل و انتخاب طبیعی بر تعمیم یک نظریه ی اقتصادی راستگرا سامان گرفت زمان بسیاری گذشته است اما هنوز چپ گرایانی مادی انگار هستند که برای یافتن خوانشی قابل سازش با نظریه ی تکامل در تلاش اند. امیدهای چنین چپ گرایانی شاید با نظریات متاخر تکاملی و به رسمیت شناختن نقش مهم همکاری میان هستومندها در فرآیند تکامل بی راه نباشد. کتاب یک داروینی چپ گرا نوشته ی پیتر سینگر یکی از این دست تلاش هاست. اگرچه نویسنده ی این کتاب همت خود را در پنج فصل کوتاه صرف ارایه ی یک خوانش بینابینی از مبانی تکامل و چپ گرایی کرده است لیکن به نظر می رسد که تحلیل های او حتی با دست کشیدن از برخی ضرورت های چپ گرایی سنتی نیز نمی تواند خواننده را مجاب به پذیرش چنین موضعی کند زیرا که اولا هر نظریه ی تکامل مبتنی بر انتخاب طبیعی به ویژه قرایت داروینی آن و راست گرایی دو روی یک سکه اند و ثانیا حتی در نظریات متاخر تکاملی که نقش همکاری را پر رنگ تر از سابق در نظر گرفته اند نیز رخداد یک رابطه ی رقابتی میان هستومندها هم چنان در اولویت شناخته می شود. بنابراین گویی جمع میان نظریه ی تکامل و ایده های چپ گرای مادی انگارانه از اساس ناسازگار و ممتنع است.

    کلیدواژگان: تکامل، اجتماع، همکاری، دگرخواهی، چپ گرایی
  • میر حاجی زاده صفحات 107-136

    یکی از دلایل قرایت های نسبی گرایانه در قبال علم، عدم امکان توجیه تصمیم دانشمندان در قبال نظریه های علمی متعارض یا بدیل است. نسبی گرا مدعی است موقعیتی وجود دارد که در آن دانشمندان هیچ گاه نمی توانند بین نظریات بدیل داوری کنند. از دید مقاله، یک نظریه بدیل تنها زمانی می تواند معقولیت علمی را به چالش بکشد که دو شرط «کاستی روش شناختی دانشمندان» و «وجود نظریات بدیل» در زمان مشخص تصمیم گیری برقرار باشند. یک گرایش عمده برای مقابله با نسبی گرایی تلاش در تکمیل و تجهیز روش شناسی دانشمندان در هنگام رویارویی با نظریات بدیل است. اما این مقاله معطوف به بررسی و ارزیابی «امکان وجود نظریه بدیل» است. برای این منظور، تلاش می شود با اشاره به تعاریف مختلف این مفهوم نشان دهیم برای توجیه «بدیل» بودن یک نظریه، باید شرط استقلال آن از نظریه فعلی برآورده شود. برای این منظور باید «صورت بندی کاملی» از نظریه های رقیب وجود داشته باشد. بنا به استدلال این مقاله، دست یافتن به این صورت بندی کامل جهت احصا تمام توانش های تبیینی و استلزام های تجربی نظریه، امری تاریخی و منوط به بروز نظریه موفق بعدی است. بنابراین تنها «پس از تصمیم گیری» و اتخاذ موضع می توان یک نظریه را به نحوی موجه بدیل دانست. بنابراین ادعای نسبی گرا دچار تهافت (ناسازگاری) است زیرا نخست باید اعتبار تصمیم دانشمندان را پذیرفته باشد تا بتواند بدیل بودن را به نظریه ای نسبت دهد.

    کلیدواژگان: قیاس ناپذیری، تعین ناقص، نظریه بدیل، نظریه دریافت نشده، معادل تجربی، کوهن، اعوجاج سخت
  • ناهیده ظهوری، مهدی دهباشی*، سید حسین واعظی صفحات 137-160

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی نظریه ی حدوث و قدم عالم از دیدگاه توماس آکویناس و محمد حسین طباطبایی با روش توصیفی- تحلیلی و به صورت کیفی نگاشته شده است. نتایج حاصله این است که هر دو فیلسوف دیدگاه الوهی داشته و تفکر در دین را جایز می شمارند و بر اساس واقع گرایی خود مهم ترین بخش فلسفه را وجود مطلق و بحث از خداوند متعال می دانند. اگرچه ازلی بودن عالم با کمک استدلالات فلسفی برای آکویناس، مانند سایر فلاسفه، اثبات شده بود، ولی به دلیل کاتولیک بودن و تاسی از وحی الهی، در بحث آفرینش، عالم را حادث زمانی می داند، و به توجیه آن دلایل می پردازد به این صورت که خداوند ازلی و دارای اراده ی آزاد و مختار است؛ و جهان که معلول اوست حادث زمانی است. محمد حسین طباطبایی در این مقال  دیدگاهی دوبعدی دارد، از طرفی، همانند صدرالمتالهین، بنابر اصل حرکت جوهری معتقد است عالم حدوث تجددی و در نتیجه حدوث زمانی دارد؛ از طرف دیگر به دلیل این که عالم معلول ضروری علت تامه ی خود یعنی خداوند است، پس حادث علی است. بنابراین، دو فیلسوف در حدوث زمانی عالم متفق القول اند اما مبنای اندیشه ی عقلانی طباطبایی نسبت به تعبد آکویناس برتر است و نظریه ی حدوث علی طباطبایی تا حدی به اصل بهره مندی در آفرینش آکویناس شباهت دارد.

    کلیدواژگان: توماس آکویناس، حدوث، قدم، محمد حسین طباطبایی
  • محمود مژده خشکنودهانی صفحات 161-199

    تلفیق تکاملی گسترش یافته نظریه ای است که برای افزایش قدرت تبیینی نظریه ی تلفیق تکاملی در مقابل پیچیده گی های تکاملی از یک سو و از دیگر سو توان ارایه ی تبیین درباره ی کشفیات جدید در زیست شناسی تکاملی پیشنهاد شده است. این نظریه در دو بخش مطرح شده که در بخش نخست نیاز به بازنگری و ضرورت گسترش در چارچوب های مفهومی حاکم بر این نظریه را داده است. بازنگری چارچوب های مفهومی شامل حذف اصل دگمای مرکزی و تعدیل در صورتبندی نظریه ی ژن محوری می شود. در بخش دوم ضرورت گسترش در دو نوع تفکر غالب در مبانی نظریه ی تلفیق تکاملی مطرح شده است: گسترش تفکر تکامل محور به تفکر تکامل-تکوین محور و پذیرش علیت متقابل بجای علیت یکطرفه. می توان با بررسی مهم ترین پیش فرض ها و ادعاهای این نظریه ی جدید، برخی از استعاره ها، تمثیل ها و تعابیر مهم آن را برای تبیین این نظریه معرفی کرد. این که این نظریه ی جدید تا چه حد می تواند مورد پذیرش قرار گیرد بستگی به آن دارد که بنیان گذاران آن از «قابلیت گسترش پذیری» چه تعریفی در سر داشته و بیشتر آن را در کدام قسمت اجزای نظریه ی تلفیق تکاملی لازم می بینند.

    کلیدواژگان: تلفیق تکاملی، تلفیق تکاملی گسترش یافته، گسترش پذیری، علیت متقابل، چارچوب های مفهومی
|
  • Pages 5-24

    In Logik der Forschung, Popper points out that in the logic of science as he has outlined, it would be possible to avoid using the concepts of ‘true’ and ‘false’. But Popper’s point of view on truth changed fundamentally after he became acquainted with Tarski’s semantic theory of truth, and after that he never doubted to introduce science “as the search for truth”. Although, Popper’s specific reading of Tarski’s semantic theory of truth has been criticized by some philosophers, but most of these criticisms are intended to show that Popper’s version of truth can’t be concluded from the genuine Tarski’s theory. In this paper, I will argue that even if we ignore the mentioned criticisms, yet we can show that the correspondence, objective and absolute concept of truth, considering his metaphysical idea about reality (i.e. reality has infinitely or indefinitely many layers), would be inefficient in his philosophy of science, or at best, it’s efficiency will be minimum. So, if the following arguments are successful, the concept of truth will not be able to play an important role in Popper’s philosophy of science.

    Keywords: Popper, Truth, Correspondence theory, Objective truth, Absolute truth, Reality
  • Pages 25-50

    One of the points of strength of the approach of Dewey to art lies in the fact that he has a dynamic vision of the nature of art. The current essay seeks to provide an appropriate answer regarding the question of the diversity of forms of artistic forms in contemporary era based on the explication of creation of work of art focusing on the notion of aesthetic experience in the ideas of John Dewey. The nature of art it has a better capability as regards the explication of the diversity and evolutions of the forms of artistic expression in the contemporary era. What makes the meaning of the works with this extension understandable for the audience is the artist's taking advantage of the historical and cultural element called emotion. By changing the primary crude emotion into a refined emotion the artist takes advantage of the symbolic and meaningful systems and invites the audience to experience the life world. The work of art is an extra-real object in the world. In aesthetic experience selection and taking advantage of the past meanings and symbols enriches the form. Form unites the emotion, act of expression, media, and system of symbols, knowledge and interaction. Degrees of collection and connectivity of these factors and also communicative and contextual factors that constitute a spectrum of the forms and it is in this way that the form of work of art in the contemporary world goes beyond its material form

    Keywords: John Dewey, Aesthetic Experience, Aesthetic Emotion, imagination, Form, Meaning
  • Pages 51-57

    Reason is reliable tool for solving and controlling the crisis at any level. Some thinkers have accepted only scientific rationality or its superiority and others expanded the scope of rationality, thus it includes human’s operations in the area of daily life and moral evaluation. There is no hegemonic and dominate rationality in the systems rationality and cannot be said that a special rationality forms the life of human. In this form of social rationality, every social subsystem based on its degree sensitivity, which is called resonance, will respond to changes and environmental disorder, just like human’s feeling of empathy. This reaction is necessary for the health and survival of subsystem and society (environment). In the face of the crisis due to Coronavirus disease, subsystems are moving from the own their path in the direction of general purpose. The rationality of subsystem cannot overcome the consequence of crisis alone. The problematic impact of some societies with this disease and its crisis despite they have strong economic rationality and active and advanced scientific rationality, probably it is due to over reliance on scientific and economic rationality. To illustrate the weakness of scientific rationality in in two cases, one of the limitation of human rationality and the other encouraging people to change in lifestyle, first by examining the data collected through the study of library and web search, we deal with the expression of influence scope of human’ rationality and the critic of scientific and technological rationality and then we explain systemic rationality.

    Keywords: crisis, Coronavirus disease, scientific rationality, technological rationality, hegemonic rationality, system rationality
  • Pages 77-106

    Doubtless, any topic of humanities had been affected by Darwinian evolutionary theory in past century. Since evolution by means of natural selection founded on a base of a political right-wing economic theory, there were some social materialists whom looked for a middle way between both evolutionary and left sides theories. Their hopes and efforts probably increased due to recognition of role of cooperation in resent new Darwinian evolutionary approaches like multi-level selection theory. Singer’s book, A Darwinian Left, could consider as such efforts. Although, his effort in five short chapters is for providing an intermediate compatible explanation of the principles of evolution and leftism ideas but it looks that it is difficult to accept his explanations even by redact some essential concept in left side because not only still metaphysical priority of competition against cooperation are considered in any recent evolution by means of natural selection theories but also political right-wing and any evolutionary theory by priority of competition are conceptually both sides of a coin.

    Keywords: Evolution, society, Cooperation, Altruism, leftism
  • Pages 107-136

    One of the reasons of the Relativism about Science is the impossibility of justifying scientists' decisions about conflicting or alternative scientific theories. Relativism argues that there is a situation in which scientists can never judge between alternative theories. From the point of view of the article, an alternative theory can only challenge scientific rationality if the two conditions of “methodological shortcomings of scientists” and “the existence of alternative theories” are established at a given time of decision-making. A major trend against relativism is the attempt to complement and equip scientists' methodology when confronting alternative theories. However, this article focuses on the study and evaluation of the “possibility of alternative theory”. To this end, we try to point out the various definitions of this concept in order to justify “alternativeness” of a theory. The important condition of independence from the current theory must be met. For this purpose, there must be a “complete formulation” of competing theories. According to this article, achieving this complete formulation to enumerate all the explanatory capabilities and empirical implications of the theory is a matter of history and depends on the emergence of the next successful theory. Therefore, only “after making a decision” a theory can be justified as “alternative”. Thus, the relativist claim is inconsistent because it must first accept the validity of the scientists' decision in order to attribute the alternative to a theory.

    Keywords: : Incommensurability, Underdetermination, Alternative Theory, Unconceived Theory, Kuhn, Persistence Anomaly
  • Pages 137-160

    The present article is a Comparative Study of Origination and Eternity of the World Based on the Viewpoints of Thomas Aquinas and Mohammad Hossein Tabatabaei in an analytic-descriptive way. The results reveal that both philosophers consider it acceptable to contemplate religion and believe that the most significant part of philosophy is the absolute existence of God and discussing God. Although the eternal nature of the world had been proven to Aquinas and other philosophers by logical and philosophical reasoning, because of his being catholic and contravention of the divine inspiration in the issue of creation, he considers the world a chronological creation and rationalizes those reasons and declares that God has free will, so “He” is able to creak the world or delay its creation. Thus, the world has a chronological creation. On the other hand, Mohammad Hossein Tabatabaei with a two-dimensional approach believes that firstly, the world has a chronological origin due to the revival nature of origination, the same as what his master Mollasadra believed in, and secondly, it has a causal origination because it is the essential effect of its major cause “God”. Therefore, the two philosopher are unanimous in the idea but the rational basis of Tabatabaei notion overrides Aquinas`s religious notion and that the universe has a chronological origination.

    Keywords: Origination, Eternity, Thomas Aquinas, Mohammad Hossein Tabatabaei
  • Pages 161-199

    Extended evolutionary synthesis is a theory that has been proposed to increase the explanatory power of evolutionary synthesis theory in the face of evolutionary complexities on the one hand and the ability to provide explanations for new discoveries in evolutionary biology on the other. This theory is presented in two parts, in the first part, the need to review and the need to extend within the conceptual frameworks governing this theory. The revision of conceptual frameworks includes the omission of the principle of central dogma and the modification of the formulation of gene-centered theory. In the second part, the necessity of extension in two dominant types of thinking in the foundations of evolutionary synthesis theory is discussed: the extension of evolution-oriented thinking to evolution-devolution-oriented thinking and acceptance of reciprocal causality instead of one-way causation. By examining the most important assumptions and claims of this new theory, some of its important metaphors, analogies and interpretations can be introduced to explain this theory. The extent to which this new theory can be accepted depends on what its founders defined as “Extensibility” and where they found it most necessary in the components of evolutionary synthesis theory.

    Keywords: : evolutionary synthesis, Extended evolutionary synthesis, Extensibility, reciprocal causation, conceptual framework