فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 38 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه صفائی، علی اکبر رضائی*، پری ناز بنی سی صفحات 1-7
    مقدمه و هدف پژوهش

     این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین آموزش های ارایه شده در پارک ترافیک با تربیت شهروند حرفه ای در منطقه 17 شهرداری تهران انجام شد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مقطع ابتدایی منطقه 17 شهرداری تهران (مقطع اول تا ششم) که در پارک ترافیک این منطقه تحت آموزش قرار گرفته اند بود.

    یافته ها

    حجم نمونه با توجه به جدول مورگان 377 نفر برآورد شد و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه آموزش استفان چو (2007) دارای 9 گویه و پرسشنامه تربیت شهروند حرفه ای کلانتری (1392) دارای 17 سوال در طیف 5 درجه ای لیکرت بود. روایی هر دو پرسشنامه از لحاظ صوری و محتوایی به تایید رسید. محاسبه پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 80/0 و 86/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های K-S و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بین آموزش های ارایه شده در پارک ترافیک منطقه 17 شهرداری تهران با تربیت شهروند حرفه ای (دانش، مهارت، نگرش) رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، تربیت شهروند حرفه ای، پارک ترافیک
  • امید مبارکی*، هونگ سرور، فتح الله حاتمی صفحات 8-23
    مقدمه و هدف پژوهش

     یکی از رویکردهای نوین در طرح های توسعه شهری، رویکرد راهبرد توسعه شهری (CDS) می باشد که در سال 1999 با هدف کاهش فقر، توسعه پایدار، ارتقای مشارکت و ایجاد حکمرانی خوب شهری ایجاد گردید. این طرح اساسا بر رشد اقتصادی شهرها تاکید داشته و با شناسایی و به کارگیری پتانسیل ها و امکانات بالقوه اقتصادی شهر، مبنایی برای توسعه در سایر جوانب را نیز، فراهم می کند. راهبرد توسعه شهر، ابزاری است که در آن، تکنیک های مشارکتی به کار گرفته شده و هدف اصلی آن، تامین توسعه پایدار شهری از طریق ظرفیت سازی اجتماعی برای تدوین چشم انداز مشارکتی و اقدام همگانی می باشد.

    روش پژوهش

     نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی_تحلیلی می باشد لذا تجزیه تحلیل داده های پرسش نامه از نرم افزار SPSS، و به منظور تدوین استراتژی جهت توانمند سازی آتی شهر از مدل تحلیلی SWOT و برای طراحی نقشه های محدوده مورد مطالعه از GIS استفاده گردیده است

    یافته ها

    بنابراین بررسی های بعمل آمده و نتایج حاصله توسط رگرسیون گام به گام نشان می دهد شاخص بانک پذیری با بتای 436/ بیش ترین تاثیر، رقابت پذیری با 340/، حکمروایی خوب شهری با بتای 259/ و شاخص قابلیت زندگی با بتای 255/ کمترین تاثیر، را بر توسعه شهر زنجان داشته اند. و با استفاده از آزمون تی (T) تک نمونه ای برای شهروندان 65/2 و برای متخصصین 70/2 بدست آمده که در کل با سطح اختلاف معناداری 713/ می باشد.

    نتیجه گیری

    با استفاده روش های وزن دهی به شاخص ها و معیارهای ارزیابی، توسط روش عکس پذیری رتبه ای، شاخص بانک پذیری رتبه اول، شاخص رقابت پذیری رتبه دوم، شاخص قابلیت زندگی رتبه سوم و شاخص مدیریت شهری رتبه چهارم را کسب کردند. و با تکنیک سوات (SWOT) نشان می دهد که بهترین راهبرد برای شهر زنجان راهبرد (تهاجمی) می باشد که با بهره گیری از نقاط قوت از فرصت ها استفاده می شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، راهبرد توسعه شهری، کیفیت زندگی، توسعه پایدار، شهر زنجان
  • سارا عالم*، وحید وزیری، علی رضایی شریف صفحات 25-45
    مقدمه و هدف پژوهش

    مرکز محله های تاریخی و کهن دارای ویژگی های خاص هویتی و کالبدی هستند لیکن با گسترش شهرها و افزایش جمعیت و تغییراتی که در بافت شهری ایجاد شده باعث مشکلات عدیده ترافیک و ازدحام و آلودگی صوتی و زیست محیطی گردیده است. این پژوهش میزان پیوندهای اجتماعی افراد در بافت تاریخی و مرکز محله های شهری را مورد مطالعه قرار می دهد. در این راستا از بنیان نظری تراویس هیرشی به عنوان چارچوب تحقیق در نظر گرفته و میزان پیوندهای اجتماعی افراد در مرکز محله های اردبیل و ارتباط آن با محل سکونت افراد نیز مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش به دنبال پاسخ به این است که چه مولفه هایی در میزان ارتقا پیوندهای اجتماعی افراد در مرکز محله ها تاثیرگذار هستند.

     روش پژوهش

     برای سنجش پیوندهای اجتماعی در محلات، از تکنیک پرسشنامه محقق ساخته به تعداد 398 نفر از ساکنان محلات تاریخی و شهرک های جدید مولفه هایی از جمله دلبستگی به محله، تعهد به محله، مشارکت اجتماعی در محله و باور به ارزش های محله مورد ارزیابی قرار گرفت. در تحلیل ها از روش همبستگی پیرسون رابطه بین مولفه ها و تاثیر آن بر میزان پیوندهای اجماعی افراد در محلات مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره بین محلات مقایسه صورت گرفت.

     یافته ها

     نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین مولفه های دلبستگی، تعاملات اجتماعی، تعهد به ارزش های محله و باور و اعتقادات وجود دارد و مولفه دلبستگی در مقایسه با مولفه های دیگر تاثیر بالاتری در میزان پیوندهای اجتماعی افراد در رابطه با فضاهای شهری خصوصا مرکز محله ها دارد. در مقایسه با ارتباط بین محل سکونت و مولفه های دلبستگی و تعهد و تعاملات اجتماعی ارتباط معناداری وجود دارد و مولفه باور ارتباط معناداری با محل سکونت افراد ندارد. با توجه به اینکه شهرک های جدید در مقایسه با بافت تاریخی میزان رضایتمندی بالایی وجود داشت لازم است بیش از پیش به بافت های تاریخی توجه شود.

    کلیدواژگان: پیوندهای اجتماعی، دلبستگی، مرکز محله های تاریخی، اردبیل
  • رومینا ربانی*، سید مهدی جلالی، حسن مهرمنش صفحات 47-58
    مقدمه و هدف پژوهش

    ایجاد فضاها، دادن شخصیت خاص به شهرها، ترسیم منظر ذهنی برای افراد و شهرت شهرها از اهمیت خاصی برخوردار است، بیشتر شهرها و مکان ها در پی منحصر بودن و ماندگاری در ذهن مخاطب هستند و برای این مهم تلاش می کنند تا برند شهری خود را تعریف و تثبیت نمایند. هدف این پژوهش برنامه ریزی راهبردی برندسازی شهری در صنعت گردشگری می باشد.

    روش پژوهش

    روش شناسی این پژوهش از نظر نوع هدف، کاربردی و از نظر نوع روش و ماهیت، توصیفی- پیمایشی می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و مدل سازی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار ایموس برازش مدل و تحلیل ها صورت گرفته است. ابتدا شرح و آماده سازی داده های لازم برای آزمون فرضیه ها، سپس تحلیل روابط میان متغیرها و نهایتا به مقایسه نتایج مشاهده شده با نتایجی که فرضیه ها انتظار داشتند، پرداخته شده است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان می دهد برآوردن انتظارات ذینفعان، محدودیت های مالی، عدم درک درست مدیران، تبیین راهبرد برند سازی شهری و فرآیند آن به عنوان عامل علی موثر بر برنامه ریزی راهبردی برندسازی شهری در صنعت گردشگری محسوب می شود.

    نتیجه گیری

    ایجاد، بهبود و توسعه برنامه های برند شهری با استفاده از مدل برنامه ریزی راهبردی برندسازی شهری موجب تقویت جایگاه شهر، توسعه اقتصادی، اجتماعی شهر و جذب گردشگران خواهد شد.

    کلیدواژگان: برند شهری، برند سازی شهری، راهبرد برندسازی شهری، صنعت گردشگری
  • محمد توکلی*، بابک ضیاء، کمال سخدری صفحات 59-71
    مقدمه و هدف پژوهش

    شهرهای بندری به عنوان یک حلقه مهم در زنجیره لجستیکی کشور قلمداد می‏گردند. این مهم در چارچوب تحقق مفهوم اکوسیستم کارآفرینی شهر بندری به عنوان عامل اساسی زنجیره تامین کالای کشور و نقش آن در مدیریت شهری  قابل دست‏یابی است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی ابعاد موثر در اکوسیستم کارآفرینی شهرهای بندری ایران است.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی و  روش تحقیق،  مطالعه موردی و نحوه گردآوری داده ‏ها  مصاحبه عمیق نیمه ‏ساختاریافته با خبرگان است. جامعه آماری، خبرگان صنعت حمل‏ و ‏نقل دریایی و روش نمونه ‏گیری هدفمند است. روش تجزیه و تحلیل داده ‏های حاصل از مصاحبه‏ ها کدگذاری و حاصل این کدگذاری هشت بعد و 84 شاخص بود. برای سنجش روایی پژوهش از گروه کارشناسان و پایایی از مستندسازی تمامی مراحل توسط چندین پژوهشگر استفاده گردید. در پایان نسبت به اولویت ‏بندی ابعاد موثر در اکوسیستم کارآفرینی شهرهای بندری با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله‏ مراتبی براساس تکنیک مقایسه‏ های زوجی اقدام گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ابعاد موثر در اکوسیستم کارآفرینی شهرهای بندری ایران به ترتیب اولویت عبارتند از: سیاست، مالی، بازارها، ذی‏نفعان، سرمایه ‏انسانی، حمایت‏ها، سرمایه طبیعی و فرهنگ

    نتیجه گیری

    توجه هم‏زمان با رویکرد سیستمی به تمامی ابعاد، موجب توسعه متوازن و پایدار کارآفرینی در مدیریت شهرهای بندری می‏گردد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، شهر بندری، مدیریت شهری، تجارت، حمل و نقل دریایی
  • شبنم بوستانچی، سید رضا صالحی امیری*، رضا علی محسنی صفحات 73-82
    مقدمه

    در این مقاله از منظری جامعه شناختی به بررسی تاثیر قدرت سیاسی بر شهرنشینی و شهرسازی در عصر پهلوی اول پرداخته شده است. رضاشاه با تحولاتی که در نظام آموزشی، اداری، مالی و نظامی و..ایجاد کرد، شکل و محتوای جامعه و روابط اجتماعی را دگرگون ساخت . شروع تحولات شهرسازی و شهر نشینی به مفهوم جدید آن نیز تا حد زیادی مربوط به این روزگار است.

    روش پژوهش

     با استفاده از روش تاریخی و تکنیک اسنادی به عنوان رویکردی غالب به این موضوع پرداخته شده است.در این پژوهش مهمترین منابعی که مورد استفاده قرار گرفته است؛ کتابها، مقالات و مجلاتی هستند که به بررسی مقوله قدرت و قدرت سیاسی در عصر پهلوی اول پرداخته اند و از آنجا کهقدرت سیاسی در این مقاله دولت مطلقه در نظر گرفته شده؛ بر این اساس دولت شامل مدیران (نخبگان اداری)، ارتش، سیستم اداری و بووکراسی و دستگاه قضایی می باشد.همچنین از مقالات و کتابهایی که در ارتباط با شهرسازی و شهرنشینی و کلا تاریخ سیاسی و اجتماعی دوره پهلوی اول می باشد بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    ساختار قدرت سیاسی ایران در دوره پهلوی اول با زیرساخت هایی چون دولت مطلقه و نهادهای سیاسی رابطه تنگاتنگی دارد زیرا نظام سیاسی این دوره به اتکای سلطه مطلقه خود، عالی ترین قدرت را در جامعه اعمال می کرد و تصمیماتش برای هم خرده نظام ها الزامی بود. از سوی دیگر، بسیج منابع برای نیل به اهدافی که حاکمیت داشت توسط نهادهای سیاسی آن هدایت می شد.استقرار حکومت رضاخان سرآغاز عصری جدید در تاریخ شهرنشینی و شهرسازی ایران است.

    نتیجه گیری

    دولت مطلقه همواره سعی داشت در عرصه مدیریت شهری قدرت خود را به نحوی در فضا متجلی سازد.این قدرت نمایی به صورتهای گوناگون از جمله در قالب قصرها و کاخهای باشکوه، معابد عظیم، قلعه های حصین، راهوارها و مرکوبهای فاخر، متجلی شده است. در این دوره بیست ساله برای تجلی کالبدی به عناصر خاصی توجه شده است که مهمترین آنها عبارت بودند از کاخها، مجسمه ها، پادگانها و همچنین اسامی شهرها، خیابان ها و میادین.

    کلیدواژگان: قدرت سیاسی، شهرنشینی و شهرسازی
|
  • Marzieh Safaei, ALIAKBAR REZAEI *, PARINAZ BANICI Pages 1-7

    This research was conducted with the aim of determining the relationship between the training provided in the traffic park and professional education in the 17th municipality of Tehran. The research method was descriptive and information-gathering method. The research population consisted of elementary school students in district 17 of Tehran municipality (sections 1 to 6) who were trained in park traffic in the region. The sample size was estimated at 377 people according to the Morgan table and a simple simple random sampling method was used to select the sample. The data collection tool, Stephen Chow's (2007) questionnaire, had 9 questions and the Fisherman's Professional Citizen Education Questionnaire (2013) had 17 questions at 5 degrees Likert. The validity of the questionnaire was verified in terms of appearance and content. The reliability of the questionnaire was calculated to be 0.80 and 0.86, respectively, by Cronbach. K-S test, Pearson correlation coefficient and regression were used to analyze the data. The results show that there is a relationship between the training provided in the traffic area of ​​the 17th district of Tehran with the training of a professional citizen (knowledge, skill, and attitude).

    Keywords: Education, Professional Citizen Education, Traffic Park
  • OMID Mobaraki *, HOSHANG Sarvar, FATH HOLAH HATAMI Pages 8-23
    Introduction

    One of the new approaches to urban development projects is the Urban Development Strategy (CDS) approach developed in 1999 with the goal of reducing poverty, sustainable development, promoting participation and creating good urban governance. The plan mainly emphasizes the economic growth of cities and, by identifying and using the potential and economic potential of the city, provides a basis for development in other aspects as well. In other words, sustaining environmental sustainability, sustainable social justice, and so on can be seen by creating sustainability, promoting sustainable development and providing sustainable financing. The city's development strategy is a tool in which participatory techniques are employed and its main goal is to provide sustainable urban development through social capacity building for the development of participatory perspectives and public action. Also, the urban development strategy aims to promote social justice in cities through the process of community participation and cooperation in order to improve the quality of life of all citizens.

    Research method

    The research type is applied and its method is descriptive-analytic. Therefore, analyzing the data of the questionnaire using SPSS software, and in order to develop a strategy for future development of the city from the SWOT analytical model and for designing the study area maps from GIS Has been used .

    Finding

    Therefore, the studies have been done and the results obtained by step-by-step regression show that the bankability index with beta 436 has the highest impact, competitiveness with .340 good urban governance with beta .259 And life expectancy index with beta of 255. The least effect on the development of the city of Zanjan. Using single-sample t-test (T) for citizens 2.65 and for specialists 2.70, the total is 0.713 with a significant difference.

    Results

    Finally, by using the methods of weighting the indicators and evaluation criteria, ranked photo-capture method, first-class bank-capability index, second-place competitiveness index, life-satisfaction index, and fourth-rank urban management index. SWOT analysis shows that the best strategy for Zanjan is an aggressive strategy that exploits the strengths of opportunities.

    Keywords: Urban Planning, City development strategy, quality of life, Sustainable development, Zanjan city
  • SARA ALAM *, Vahid Vaziri, Ali Rezaiisharif Pages 25-45
    Introduction and Purpose

    The center of historical and ancient neighborhoods has specific identity and physical characteristics. But, due to the development of the cities and increase in population and changes in the urban context, numerous traffic problems and congestion and noise, and environmental pollution have been created. This study investigates the extent of people's social connections in the historical context and center of urban neighborhoods. In this regard, the theoretical foundation of Travis Hirsch has been considered as the framework of the research, and the extent of social connections of individuals in Ardebil neighborhood center and its relationship with people's residence have also been studied.

    Method

    To measure social connections in neighborhoods, the researcher-made questionnaire technique for 398 residents of historical neighborhoods and new settlements, and components such as neighborhood attachment, neighborhood commitment, neighborhood social participation, and belief in neighborhood values were used. In the analysis, using Pearson's correlation method, the relationship between components and its impact on the level of consensus of individuals in neighborhoods were studied and using multivariate analysis of variance, neighborhoods were compared.

    Findings

    Results showed that there was a significant relationship between attachment components, social interactions, commitment to neighborhood values and beliefs; and the attachment component has a higher impact on the amount of social bonds people have with urban spaces, especially neighborhood centers than other neighborhoods. In comparing the relationship, there were significant relationships among the location and the attachment components and commitment and social interactions; and belief component had no significant relationship with the individuals' residence. Given that there was a high degree of satisfaction with the new settlements compared to the historical context, it is necessary to pay more attention to historical contexts.

    Keywords: Social bonds, Attachment, historical neighborhoods, Ardabil
  • ROMINA RABANI *, Seyyed Mehdi Jalali, Hassan Mehrmanesh Pages 47-58
    Introduction and Purpose

     The creation of spaces, the giving of particular personality to cities, drawing a mental perspective for people and reputation of cities have particular importance; most cities and places seek to be unique and lasting in the minds of audience who are trying to Define and consolidate their urban brand. The purpose of this study is strategic planning of urban branding in tourism industry.

    Research method

    The methodology of this study from purpose type is practical and type in terms of method and nature is descriptive-survey. with using cluster sampling method, structural equations modeling by Imus software was fitted model and analyzed. First, doing description and preparation of necessary data to test the hypotheses, then analyze the relationships between the variables, and finally doing compare the observed results with the results that hypotheses expected.

    Findings

    Research findings show fulfill Stakeholder’s expectations, Financial limitations and Lack of understanding`s managers, explaining the urban branding strategy and its process are considered as effective causal factor on strategic planning of urban branding in the tourism industry.

    Conclusion

    The creation, improvement and development of urban brand programs with using the urban branding strategic planning model will enhance the city's position, economic, social development of the city and attract tourists.

    Keywords: Urban Brand, Urban Branding, Urban Branding Strategy, tourism industry
  • Mohammad Tavakkoli *, Babak Ziyae, Kamal Sakhdari Pages 59-71

    Port cities are seen as an important link in the country's logistics chain. So that the national economy and foreign trade of the country is completely dependent on the functioning of the country's trading ports. The main purpose of this study was to identify and prioritize effective dimensions of entrepreneurship ecosystem in Iranian port cities (a case study of Khuzestan port cities). This research is a qualitative research and the method is the case study and how to collect semi-structured in-depth interviews with experts. The statistical population is maritime transport industry experts and purposeful sampling method. The method of analyzing the data from the interviews was coded the result of this coding was done in eight dimensions and 84 indicators. Experts' validity and reliability of documenting the whole process were documented by several researchers. In the end, prioritizing the effective dimensions in the entrepreneurship ecosystem of ports was done using a hierarchical analysis process based on pairwise comparisons technique. The results showed that the most effective dimensions in the entrepreneurship ecosystem of Iran's port cities are: policy, finance, markets, stakeholders, human capital, support, natural capital and culture, all of which coincide with the systematic approach to all dimensions promote balanced and sustainable entrepreneurship development in port cities management.

    Keywords: Entrepreneurial Ecosystem, Port City, Urban Management, Business, Maritime Transport
  • Shabnam Bostanchi, Seyed Reza Salehi Amiri *, Reza Ali Mohseni Pages 73-82
    Introduction

    This article studies the impact of political power on urbanization and urbanization in the first Pahlavi era from a sociological perspective. Reza Shah transformed the form and content of society and social relations with the changes he made in the educational, administrativ, financial and military systems, and so on. The beginning of urban development and urbanization in its new sense is also largely relevant to this time.

    Method

    Historical and documentary techniques have been used as the dominant approach in this research. In this research the most important sources used are books, articles and journals exploring the issue of political power and power in the age. Since the political power in this article has been considered a totalitarian state, the government is comprised of managers (the administrative elite), the army, the bureaucratic system and the judiciary. Also articles and books on The connection with urbanization and urbanization and the overall political and social history of the Pahlavi period has been exploited.

    Results

    The structure of political power in Iran during the first Pahlavi era is closely related to infrastructures such as absolutist government and political institutions because the political system of this period exercised the highest power in society and its decisions required all subsystems. Was. On the other hand, mobilizing resources to achieve the goals that the sovereignty was directed by its political institutions. The establishment of Reza Khan's government marks the beginning of a new era in the history of Iranian urbanization.

    Conclusion

    The absolutist government has always sought to manifest its power in the field of urban management in a variety of ways, including in the form of magnificent mansions and palaces, huge temples, lofty castles, magnificent lobbies and orchards. Has been. During this twenty-year period, certain elements have been taken into account for physical expression, most notably palaces, statues, barracks, as well as names of cities, streets, and squares.

    Keywords: Political Power, Urbanization, Urban Development