فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 49 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد کاویانی، مجتبی فرهوش*، محمد فرهوش، مجتبی حافظی صفحات 1-29

    «بخشایش زوجین» یکی از عوامل موثر بر تحکیم بنیان خانواده می باشد. هدف پژوهش حاضر ارایه مولفه های بخشایش زوجین بر اساس منابع اسلامی بود. این پژوهش از جهت روش توصیفی- تحلیلی است که با جمع آوری، طبقه بندی و تحلیل اطلاعات از آیات و روایات به تدوین مولفه های «بخشایش زوجین» پرداخت. در این پژوهش جامعه آماری منابع اسلامی شامل قرآن و جوامع حدیثی رتبه اول و دوم بر اساس طبقه بندی دانشگاه قران و حدیث است. یافته ها نشان داد سازه «بخشایش» نسبت به همسر بر اساس آموزه های اسلامی دارای 8 مولفه است: 1. ارزیابی مثبت ثانویه؛ 2. توجه به آثار بخشایش؛ 3. توجه به رضایت خداوند و اهل بیت؛ 4. نگرش مشفقانه و همدلانه؛ 5. مثبت نگری و انعطاف پذیری؛ 6. عشق و ابراز محبت؛ 7. خودمهارگری؛ 8. مناجات با خدا. مولفه های بخشایش در بین زوجین با رویکرد اسلامی، ابعاد معنوی گسترده ای دارد و نسبت به مدل های رقیب، برای معنویت جایگاه ویژه ای قایل است. یافته های این پژوهش بستر مناسبی برای تدوین مقیاس و بسته آموزشی «بخشایش زوجین» فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: بخشایش زوجین، عفو، معنویت، خانواده، منابع اسلامی
  • زهرا اکبری*، آسیه شریعتمدار، کیومرث فرحبخش، علی محمد نظری صفحات 31-75

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل صلاحیت های حرفه ای مشاوران طلاق مراکز مداخله در بحران استان سمنان بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش داده بنیان (گراندد تیوری) مبتنی بر مصاحبه با متخصصان مشاوره طلاق و متقاضیان طلاق توافقی پیرو درک تجربه زیسته آنان انجام شد. بدین منظور با روش نمونه گیری هدفمند با 6 نفر از متخصصان حوزه مشاوره طلاق و 8 نفر از زوجین متقاضی طلاق بعد از شرکت در جلسات مشاوره طلاق مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته به عمل آمد. پس از کدگذاری و تحلیل داده مصاحبه های متخصصین، 8 مضمون اصلی و 52 مضمون فرعی شناسایی شد. مضامین اصلی شامل صلاحیت های عمومی، ظاهری، ارتباطی، اخلاق حرفه ای، شخصیتی، صلاحیت های مربوط به فنون رهنمودی، مداخلات انگیزشی و صلاحیت های تخصصی در مشاوره زوجی و طلاق است. از مصاحبه با متقاضیان طلاق نیز 6 مضمون اصلی (41 مضمون فرعی) با عنوان صلاحیت ظاهری، ارتباطی، اخلاقی، شخصیتی، صلاحیت های مربوط به فنون رهنمودی و صلاحیت های تخصصی در مشاوره زوجی و طلاق استخراج شد. درنهایت مدل صلاحیت حرفه ای مشاوران طلاق با محورهای ضرورت های پیش از آموزش مشاوران، آموزش صلاحیت های مهارتی، آموزش صلاحیت های مشاوره زوجی، تداوم تجارب آموزشی در ضمن کار و ارزیابی مداوم از صلاحیت حرفه ای تدوین شد. نظر به یافته های پژوهش و با توجه به اینکه اخیرا قوه قضاییه در حال جذب و اعطای پروانه اشتغال به مشاوران ویژه طلاق است تا نسبت به ارجاع پرونده های طلاق به آنان اقدام نماید، پیشنهاد می شود از این مدل به منظور جذب نیروهای متخصص و آموزش آن ها اقدام نماید.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، مشاوره طلاق، مراکز مداخله در بحران
  • سارا حق شناس، خدیجه ابوالمعالی الحسینی* صفحات 77-94

    پژوهش‍ حاضر ‍با ‍هدف ‍تدوین‍ الگوی ‍مفهومی‍ تبیین ‍موفقیت ‍شغلی ‍مشاوران مدارس انجام‍ شد.‍ در این پژوهش از روش آمیخته با رویکرد اکتشافی - متوالی هدایت شده استفاده شد. در بخش کیفی از روش پدیدارشناسی توصیفی و در بخش کمی از روش توصیفی- زمینه‍ یابی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش‍ دربرگیرنده خبرگان و مشاوران موفق آموزش وپرورش استان تهران در سال 98-1397 که تقریبا 1300 نفر بودند. در بخش کیفی نمونه به شیوه هدفمند گلوله برفی انتخاب شد و ‍10 تا رسیدن به اشباع بررسی شدند. در بخش‍کمی 300 نفر به صورت در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند. برای گردآوری داده‍ها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته موفقیت شغلی مشاوران استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ این پرسشنامه 81/0 به دست آمد و متخصصان روایی صوری و محتوایی آن را تایید کردند. تحلیل داده‍ ها در بخش کیفی با استفاده از روش کلایزی و در بخش کمی با استفاده ‍از‍ تحلیل عاملی تاییدی با کمک نرم افزار Amous صورت پذیرفت. بر اساس یافته های این پژوهش در بخش کیفی، پنج مقوله اصلی موفقیت ‍‍شغلی ‍‍مشاوران مدارس، شامل برخورداری ‍از ‍دانش حرفه‍ای، ‍کاربست ‍دانش، توسعه‍ توانایی، تعامل‍ شغلی/‍اجتماعی و فعالیت‍‍های‍ دفتری به دست آمد. یافته‍های بخش کمی نیز بیانگر برازش مدل اندازه‍ گیری پژوهش با داده‍ های گردآوری شده بود. همچنین نشان داده شده که بین پنج مولفه مذکور همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. بر اساس یافته‍ های این پژوهش توصیه می‍شود که در آموزش ضمن خدمت مشاوران، این پنج مولفه را موردتوجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: موفقیت شغلی، مشاوران، مدارس
  • نوشین میرجهانیان میرجهانیان، محمدرضا عابدی*، مسعود دیاریان صفحات 95-130

    هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل مفهومی گذران اوقات فراغت نوجوانان دارای انطباق پذیری بالای مسیر شغلی بوده است. روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی (کلایزی) و ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه عمیق بوده است. جامعه پژوهش نوجوانان 18-16 ساله و افراد شاغل دارای انطباق پذیری بالای مسیر شغلی بوده است. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده به این صورت که تا جایی که دیگر اطلاعات جدیدی دست پیدا نمی شد نمونه گیری نیز پایان می پذیرفت؛ بنابراین نمونه شامل 6 نوجوان و 6 فرد دارای انطباق پذیری بالا بوده که در یک مصاحبه نیمه ساختاریافته شرکت کردند. داده های حاصل با روش کلایزی تحلیل شدند و مضامین اصلی اوقات فراغت استخراج شد لازم به ذکر است برای اعتبار یابی داده ها از روش سه سوسازی (مصاحبه با والدین، متخصصین و تحلیل متون) استفاده شد. به دین ترتیب عوامل اوقات فراغت در دو مضمون اصلی کدگذاری شد که هرکدام دارای مضامین فرعی دیگری می شد. مضامین اصلی به دست آمده عبارت اند از 1- رضایت از اوقات فراغت که شامل فاکتورهای مثبت فردی، فاکتورهای مثبت خانوادگی و فاکتورهای مثبت اجتماعی 2 - عدم رضایت از اوقات فراغت شامل فاکتورهای منفی فردی، فاکتورهای منفی خانوادگی و فاکتورهای منفی اجتماعی. به طورکلی اوقات فراغت از عوامل متعدد مثبت و منفی فردی، خانوادگی و اجتماعی متاثر است و شناخت این فاکتورها می تواند در سیاست گذاری مسیولین تربیتی کشور سودمند باشد.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، انطباق پذیری مسیر شغلی، نوجوانان
  • جعفر ثمری صفا*، مژگان پوردل صفحات 131-162
    هدف از انجام این پژوهش ارایه مدل فرسودگی تحصیلی بر اساس جو عاطفی خانواده، سرمایه روان شناختی، هدف گرایی، اهمال کاری و درگیری تحصیلی دانشجویان کارشناسی ارشد شهر اهواز بود. روش تحقیق در این پژوهش با توجه به ماهیت تحقیق توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی دانشجویان کارشناسی ارشد شهر اهواز که در سال 1399-1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای 392 نفر دانشجوی کارشناسی ارشد رشته های علوم انسانی و فنی و مهندسی به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های از مقیاس جو عاطفی اولسون (1999)، پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو (2013)، مقیاس اهمال کاری تحصیلی سواری (1390)، نسخه تجدیدنظر شده پرسشنامه هدف پیشرفت بوفارد و همکاران، پرسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (1997)، پرسشنامه سرمایه روان‍شناختی لوتانز (2007) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده های تحقیق نیز با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و به منظور مدل‍سازی معادلات ساختاری از نرم افزار AMOS استفاده شده است. نتایج حاکی از این بود که با توجه به شاخص های نیکویی برازش که در آن شاخص های NFI، CFI، TLI، IFI و GFI بیشتر از 90/0 به دست آمد و همچنین شاخص برازش AGFI بزرگ تر از 50/0 و شاخص برازش نسبت کای دو بر درجه آزادی که در دامنه 1 تا 5 قرار داشت، فرضیه پژوهش به صورت کلی تایید گردید. به این معنا که الگوی ساختاری فرسودگی تحصیلی بر اساس متغیرهای جو عاطفی خانواده، سرمایه روان‍شناختی، هدف گرایی، اهمال کاری و درگیری تحصیلی کارشناسی ارشد از برازش مطلوبی برخوردار است؛ بنابراین با کاهش اهمال کاری و تقویت سرمایه های روان‍شناختی، هدف گرایی و درگیری تحصیلی به صورت هم زمان در کارشناسی ارشد از طریق کارگاه های آموزشی و جلسات مشاوره ای می توان گرایش آن‍ها را به فرسودگی تحصیلی کاهش داد.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، سرمایه روانشناختی، هدفگرایی، اهمال کاری، درگیری تحصیلی
  • علی اکبر کبیری، مهدی واحدی* صفحات 163-191

    هدف پژوهش حاضر شناسایی تاثیر اجرای برنامه «فلسفه برای کودکان» با غنی سازی فناوری های دیجیتال بر شادزیستی و نشخوار فکری کودکان دختر بی سرپرست و بد سرپرست بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس‍ آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری این مطالعه را کودکان 12-9 ساله ساکن در مراکز بهزیستی شهرستان ازنا در بهار و تابستان 1399 تشکیل می دادند که نهایتا از بین آنان 34 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه آموزش برنامه فلسفه برای کودکان با غنی سازی فناوری های دیجیتال قرار گرفت و گروه کنترل این آموزش را دریافت نکرد. برای جمع آوری و اندازه گیری داده های این پژوهش از پرسشنامه شادزیستی آکسفورد (آرجیل و لو) و نشخوار فکری (نولن هوکسما و مورو) استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد با فرض همراه کردن متغیر پیش آزمون بین میانگین نمرات شادزیستی و نشخوار فکری دو گروه در مرحله پس آزمون تفاوت معنادار وجود دارد (001/<p)؛ یعنی با توجه به ارزیابی کودکان، دو گروه آزمایش و گواه در متغیرهای شادزیستی و نشخوار فکری در مرحله پس آزمون، با یکدیگر متفاوت می باشند. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها بیانگر آن است که برنامه فلسفه برای کودکان با غنی سازی فناوری های دیجیتال بر افزایش شادزیستی و کاهش نشخوار فکری تاثیر معنادار دارد (05/0<p). لذا می توان از این برنامه به عنوان یک روش مداخله ای موثر جهت افزایش شادزیستی و کاهش نشخوار فکری کودکان دختر بی سرپرست استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، شادزیستی، نشخوار فکری، کودکان بی سرپرست و بد سرپرست، فناوری های دیجیتال
  • علی قره داغی* صفحات 193-218
    هدف پژوهش حاضر پیش‍بینی خردمندی، بر اساس ادراک از والدگری پدر با نقش میانجی قدرت ایگو در دانشجویان بود. روش پژوهش حاضر همبستگی از نوع مدل‍ ساختاری بود. جامعه آماری، شامل 24000 دانشجوی دانشگاه تبریز بود. حجم نمونه پژوهش 190 نفر در نظر گرفته شد و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه‍ای انتخاب شدند. افراد نمونه، پرسشنامه‍های مقیاس سه بعدی خردمندی آردلت (2003) (3D-WS)، مقیاس پدری دیک (2004) (FS) و پرسشنامه روان‍شناختی قدرت ایگو استروم و همکاران (1997) (PIES) را تکمیل کردند. کلیه محاسبات مدل ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS-24 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد قدرت ایگو نقش میانجی معنی‍داری در ارتباط بین ادراک از والدگری پدر و خردمندی در دانشجویان دارد، ولی مستقیما با خردمندی فرزندان ارتباط معنی داری ندارد. به صورت کلی می‍توان نتیجه گرفت که چگونگی رفتار پدر یکی از عواملی است که به طور غیرمستقیم با تقویت توانمندی ایگو، می تواند پیش‍بینی کند که فرزندانشان از چه میزان خردمندی برخوردار باشند. بر این اساس، پیشنهاد می شود فراوانی و حضور سالم پدر در تربیت فرزندان موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خردمندی، ادراک از والدگری پدر، قدرت ایگو
  • غلامرضا محمدی، ذبیح پیرانی*، فیروزه زنگنه مطلق صفحات 219-248

    کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی مشکلات زیادی را در زندگی فردی و اجتماعی تجربه می کنند. هدف از پژوهش حاضر هم سنجی اثربخشی آموزش فلسفه برای کودک و بازی‍درمانی گروهی به شیوه شناختی رفتاری بر عملکرد اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی بود. روش پژوهش در این مطالعه؛ نیمه‍ آزمایشی از نوع پیش‍آزمون و پس‍آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری، کلیه کودکان مراجعه کننده به مرکز مشاوره شمیم شهر کرمانشاه در سال 1398- 1399 بود. گروه نمونه، 30 نفر از کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی بودند. انتخاب به صورت نمونه‍گیری هدفمند و جایگزینی به صورت تصادفی بود. ابتدا پرسشنامه مهارت‍های اجتماعی (ماتسون و همکاران، 1983). برای هر سه گروه اجرا شد (پیش‍آزمون). سپس شرکت کنندگان یکی از گروه های مداخله، برنامه آموزش فلسفه برای کودک بازی‍درمانی گروهی را در 10 جلسه 60 دقیقه ای و هفته‍ای یک بار دریافت کردند و گروه مداخله دیگر بازی‍درمانی گروهی به شیوه شناختی رفتاری را در 10 جلسه 60 دقیقه ای دریافت نمودند؛ درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله آموزشی دریافت نکرد. سپس هر سه گروه مجدد با پرسشنامه‍ مذکور مورد ارزیابی قرارگرفتند (پس‍آزمون). مرحله پیگیری نیز 2 ماه بعد از پس‍آزمون برگزار گردید. از تحلیل کوواریانس با رعایت پیش فرض ها برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو روش در گروه های مداخله، بر بالارفتن عملکرد اجتماعی تاثیر معناداری داشته اند. البته اثربخشی برنامه آموزشی فلسفه برای کودک (فبک) از بازی‍درمانی گروهی به شیوه شناختی رفتاری بیشتر بوده است. لذا لزوم استفاده از روش فبک در رابطه با این کودکان در مراکز مشاوره کودک، پیش دبستانی ها و مدارس مشخص می گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب جدایی، بازی درمانی گروهی، فلسفه برای کودک، عملکرد اجتماعی
  • فاطمه برکات، ناصر امینی*، عزت دیره، عبدالله شفیع آبادی صفحات 249-277

    طلاق تاثیرات مخربی می تواند بر روی زوج ها، فرزندان و جامعه بگذارد، برای کاهش این پدیده پژوهش حاضر با هدف اثربخشی الگوی یکپارچه پیشگیری از طلاق، رویکرد مبتنی بر دلگرم سازی و رویکرد مبتنی بر شفقت و گذشت بر افزایش صمیمیت عاطفی و انطباق پذیری خانوادگی در زوجین متقاضی طلاق صورت گرفت. روش پژوهش نیمه تجربی با گروه کنترل و طرح پیش‍آزمون-پس‍آزمون بود. جامعه آماری پژوهش زوجین متقاضی طلاق مرکز مشاوره دادگستری بوشهر در سال 1396 بود. افراد نمونه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 20 زوج) جایگزین و پرسشنامه های انطباق پذیری و صمیمیت عاطفی در پیش، پس و پیگیری تکمیل شد. گروه های آزمایش در برنامه های مداخله شرکت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد، داده ها بر اساس تحلیل کوواریانس چند متغیره همراه با آزمون تعقیبی تحت نرم‍افزار spss19 تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نشان داد که اثربخشی الگوی یکپارچه پیشگیری از طلاق، رویکرد مبتنی بر دلگرم سازی و رویکرد مبتنی بر شفقت و گذشت بر افزایش صمیمیت عاطفی و انطباق پذیری در زوجین متقاضی طلاق متفاوت است؛ صمیمیت عاطفی و انطباق پذیری خانوادگی زوجین متقاضی طلاق شهر بوشهر در سه گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل است؛ اثربخشی هر سه رویکرد در افزایش صمیمیت عاطفی و انطباق پذیری در مرحله پیگیری پایدار بود؛ بنابراین برای افزایش صمیمیت عاطفی و انطباق پذیری زوجین متقاضی طلاق می توان از این سه رویکرد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری خانوادگی، الگوی یکپارچه پیشگیری از طلاق، رویکرد مبتنی بر دلگرم سازی، رویکرد مبتنی بر شفقت و گذشت، صمیمیت عاطفی
  • طاهره نوری* صفحات 279-307

    کارکنان مراقبت های بهداشتی به ویژه زنان پرستار، در طول مراقبت از بیماران کووید 19، پریشانی روان‍شناختی زیادی را تجربه کردند. شناسایی مشکلات روان‍شناختی پرستاران که سلامت روانی آنان را در طول مراقبت از این بیماران بر هم می زنند و استراتژی‍های مقابله ای آنان، می تواند به کاهش پریشانی روان‍شناختی آن‍ها کمک کند. هدف از این پژوهش جستجوی کیفی پریشانی روان‍شناختی و استراتژی‍های مقابله ای زنان پرستار خط مقدم بیماری کووید 19 بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و با رویکرد کیفی و با روش پدیدارشناسی انجام شد. نمونه های پژوهش با انتخاب 20 زن پرستار (در دو طیف سابقه کاری حداقل 5 سال و 20 سال به بالا) با بهره گیری از نمونه گیری گلوله برفی و هدفمند به حد اشباع رسید. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه تلفنی تصویری استفاده شد. تجزیه وتحلیل مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل مضمون بر اساس مدل براون و کلارک (2006) صورت گرفت. یافته های حاصل از مصاحبه ها در شش مضمون اصلی اضطراب، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه، ترس، مشکلات خواب و استراتژی‍های سازنده (آرام بخشی، خودسازگاری، استفاده از منابع حمایتی) استخراج و طبقه بندی شد. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که زنان پرستار خط مقدم تحت تاثیر بیماری کووید 19، انواع پریشانی روان‍شناختی را تجربه کرده اند و علاوه بر توجه به استراتژی‍های سازنده آنان می بایستی در این زمینه تمهیدات لازم به کار گرفته شود و همچنین توجه به تجربیات پرستاران در طول پاندمی کرونا ویروس می تواند یک پیش نیاز برای فراهم کردن برنامه سلامت روان و بهبود کیفیت آن‍ها باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، پریشانی روانشناختی، استراتژیهای مقابله ای، زنان پرستار
|
  • Mohammad Kavyani, MOJTABA FARHOUSH *, Mohammad FARHOUSH, Mojtaba Hafezi Pages 1-29

    "Forgiveness of spouses" is one of the effective factors in strengthening the foundation of the family. The aim of this study was to present the components of couple forgiveness based on Islamic sources. This research is in terms of descriptive-analytical method that by collecting, classifying and analyzing information from verses and hadiths to compile the components of "forgiveness of couples". In this study, the statistical population of Islamic sources including the Quran and hadith communities is ranked first and second according to the classification of the University of Quran and Hadith. Findings showed that the structure of "forgiveness" towards the spouse according to Islamic teachings has 8 components: 1. Positive secondary evaluation; 2. Paying attention to the effects of forgiveness; 3. Paying attention to the pleasure of God and the Ahl al-Bayt; 4. Compassionate and empathetic attitude; 5. Positivism and flexibility; 6. Love and expression of affection; 7. Self-control; 8. Prayers to God. The components of forgiveness among couples with an Islamic approach have wide spiritual dimensions and give a special place to spirituality compared to competing models. The findings of this study have provided a suitable platform for developing a scale and educational package for "couple forgiveness".

    Keywords: Couples forgiveness, amnesty, Spirituality, Family, Islamic sources
  • Zahra Akbari *, Asieh Shariatmadar, Kiimars Farahbakhsh Pages 31-75

    The purpose of this study was to design a model of professional competencies of divorce counselors in crisis intervention centers in Semnan province. This research was conducted with a qualitative approach and with a data-based method (grounded theory) based on interviews with divorce counseling specialists and applicants for consensual divorce following an understanding of their lived experience. For this purpose, by purposeful sampling method, semi-structured in-depth interviews were conducted with 6 experts in the field of divorce counseling and 8 couples seeking divorce after participating in divorce counseling sessions. After coding and analyzing the data of expert interviews, 8 main themes and 52 sub-themes were identified. Themes include general competencies, appearance, communication, professional ethics, personality, competencies related to guidance techniques, motivational interventions, and specialized competencies in marital counseling and divorce. From the interviews with divorce applicants, 6 main themes (41 sub-themes) were extracted, such as physical, communication, moral, personality competencies, competencies related to guidance techniques, and specialized competencies in marital and divorce counseling. Finally, the model of professional competence of divorce counselors was developed with the axes of pre-counseling necessities, skills training, couple counseling skills, continuity of on-the-job training experiences and continuous evaluation of professional competence. According to the research findings and considering that recently the judiciary is recruiting and granting employment licenses to divorce counselors to refer divorce cases to them, it is suggested to use this model in order to attract and train specialized staff.

    Keywords: professional competency, divorce counseling, Crisis Intervention Centers
  • Sara Haghshenas, Khadijeh Abolmaali Alhoseini * Pages 77-94

    The purpose of this study was to develop a conceptual model for explaining the job success of school counselors. In this study, a mixed-method with a sequentially guided exploratory approach was used. In the qualitative part, the descriptive phenomenological method was used. In the qualitative part, the descriptive survey method was applied. the statistical population of the study consisted of school successful consultants in Tehran province in 1397-98, Which were about 1300 people. In the qualitative part, the sample was selected by snowball purposeful method, and 10 people were examined until saturation. In a quantitative part, 300 people were selected conveniently and voluntarily. For Data collection was used semi-structural interview, in the qualitative part, and a researcher-made questionnaire on the job success of school counselors, in the qualitative part. Cronbach's alpha coefficient of this questionnaire was 0.81 and its face and content validity were confirmed using the opinion of experts. In the qualitative part, data analysis was performed, using the Colaizzi method, and in the quantitative part using confirmatory factor analysis with AMOS software. The results of the qualitative part, for the job success of consultants, were identified 5 categories, including that professional knowledge, application of knowledge, ability development, job / social interaction, and office activities. Also, the results of the quantitative part indicated the fit of the research measurement model with the collected data. I

    Keywords: job success, counselors, Schools
  • Nooshin Mirjahanian, MohammadReza Abedi *, Masood Dayarian Pages 95-130

    The purpose of this study was to develop a conceptual model of adolescents with high adaptability to career path. Qualitative research method of phenomenology (colaizzi) and data collection tool was in-depth interview. The study population was 16-18 years old adolescents and employed people with high adaptability to their career path. Sampling was purposeful in such a way that until new information was no longer available, the sampling would end. The sample consisted of 6 adolescents and 6 highly adaptable individuals who participated in a semi-structured interview. The data were analyzed by colaizzi method and the main themes of leisure were extracted. It should be noted that the three-way method (interviews with parents, experts and text analysis) was used to validate the data. Therefore leisure factors were coded in two main themes, each with different sub-themes. The main themes obtained are: 1- Satisfaction with leisure time which includes positive individual factors, positive family factors and positive social factors 2- Dissatisfaction with leisure time including negative individual factors, negative family factors and negative Social factors. In general, leisure time is affected by many positive and negative individual, family and social factors. Recognition of these factors can be useful for policy-making of the country's educational officials.

    Keywords: Leisure time, Career adaptability, adolescents
  • Jafar Samari Safa *, Mozhgan Poordel Pages 131-162
    The purpose of this study was to present a model of academic burnout based on family emotional status, psychological capital, purposefulness, procrastination and academic involvement of non-native master students of Ahvaz city. The research method in this study was applied according to the nature of descriptive-correlational research aThe statistical population of the study included all master students of humanities and technical fields in Ahvaz who were studying in 2019-2020. In order to collect data from Olson Emotional Atmosphere Scale (1999), Rio Academic Involvement Questionnaire (2013), Riding Academic Procrastination Scale (2011), Revised version of Beaufort et al.'s Achievement Target Questionnaire, Bresso et al. ), Lutans (2007) Psychological Capital Questionnaire was used. Analysis of research data using SPSS software version 20 and AMOS software was used to model structural equations. The results showed that according to the good fit indices in which NFI, CFI, TLI, IFI and GFI indices were obtained more than 0.90 and also AGFI fit index greater than 0.50 and chi-square ratio fit index Based on the degree of freedom, which was in the range of 1 to 5, the research hypothesis was generally confirmed. In other words, the structural pattern of academic burnout has a favorable fit based on the variables of family emotional status, psychological capital, goal orientation, procrastination and master's academic engagement. Therefore, by reducing procrastination and strengthening psychological capital, goal orientation and academic engagement at the same time in the master's degree through workshops and counseling sessions, their tendency to burnout can be reduced.
    Keywords: Academic burnout, psychological capital, purposefulness, Procrastination, conflict
  • Aliakbar Kabiri, Mahdi Vahedi * Pages 163-191
    Research purpose

    The current study made an attempt to examine the effectiveness technology-enhanced program of philosophy for children on happiness and rumination thoughts of Orphaned and abused girl children.

    Methods

    The design of this research was a quasi-experimental pre-test-post-test with an experimental and control group. They were selected by available means and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent 8 sessions of philosophy program training for children with enrichment of digital technologies and the control group did not receive this training. To collect and measure the data of this study,was used the rumination questionnaire (Nolen Hooksma and Moro) and the Oxford Happiness Questionnaire (Argyle and Lou) were used. To analyze the data, analysis of covariance .

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between the mean scores of rumination and happiness of the two groups in the post-test, assuming that the pre-test variable was included (P <0.001); That is, according to the evaluation of children, the two experimental and control groups were different in the variables of rumination and happiness in the post-test stage.

    Conclusion

    It can be concluded that the employment of technology-enhanced program of philosophy for children can make a contribution to reducing rumination thoughts and improving happiness of orphaned and abused children.

    Keywords: philosophy for children, Happiness, rumination thought, Orphaned, abused girl children, digital technologies
  • Ali Gharadaghi * Pages 193-218
    The aim of the present study was to predict wisdom based on the perception of fathering mediating role of ego strengths in students. The method of the present study was correlation of structural model type. The statistical population included 24,000 students of Tabriz University. The sample size of the study was 190 participants and was selected by cluster random sampling. Participants completed the Ardelt’s (2003) Wisdom Scale (3D-WS), the Dick’s Fathering Scale (2004) (FS), and the Psychological Inventory of Ego Strom et al (PIES) (1997). All structural model calculations were performed using AMOS-24 software. The results showed that ego strengths has a significant mediating role in the relationship between perception of fathering and wisdom in students, but is not directly related to the wisdom of students. In general, it can be concluded that the behavior of the father is one of the factors that indirectly, by strengthening the power of the ego, can predict how wise their children are. Accordingly, it is suggested that the frequency and healthy presence of the father in rising of wisdom in children be considered.
    Keywords: wisdom, perception of fathering, Ego strengths
  • Gholamreza Mohammadi, Zabih Pirani *, Firozeh Zanganeh Motlagh Pages 219-248

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of philosophy education for children and group play therapy with cognitive-behavioral method on social performance of children with separation anxiety disorder. Research method in this study; The quasi-experimental was pretest and posttest with the control group. The statistical population was all children referred to Shamim Counseling Center in Kermanshah. The sample group consisted of 30 children with separation anxiety disorder. The sample was selected by purposive sampling and alternative by random sampling. First, social skills questionnair (Matson et al., 1983). Implemented for all three groups (pre-test). Then, the participants of one of the intervention groups received the philosophy training program for group child play therapy in 10 sessions of 60 minutes once a week, and the other intervention group received group play therapy with cognitive-behavioral method in 10 sessions of 60 minutes. ; While the control group did not receive any educational intervention. Then all three groups were re-evaluated with the mentioned questionnair (post-test). The follow-up stage was held 2 months after the post-test. The results showed that both methods in the intervention groups had a significant effect on increasing social performance. Of course, the effectiveness of the philosophy education program for children has been more than group play therapy in a cognitive-behavioral way.

    Keywords: separation anxiety, group play therapy, philosophy for the child, Social functioning
  • Fathmeh Bearkat, Naser Amini *, Ezat Deyreh, Abdollah Shafiabady Pages 249-277
    Objective

    Divorce can have devastating effects on couples, children and society. To reduce this phenomenon, the present study aimed to the effectiveness of Integrated pattern for divorce prevention, based approach encouragement and approach based on compassion and forgiveness on Emotional intimacy and Family adaptability in Divorced spouses. The research method was quasi-experimental with control group and pretest-posttest design. The statistical population of the study was couples applying for divorce in Bushehr Justice Center in 1396. Subjects were selected by convenience sampling method and randomly divided into three experimental groups and one control group (20 couples each) and completed questionnaires of adaptation and emotional intimacy at pre, post and follow up. The experimental groups participated in the intervention programs and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using multivariate analysis of variance analysis, single-variable covariance analysis A follow-up test was analyzed using spss19 software.

    Findings

    The effectiveness of three paired treatment approaches is different on increasing the emotional intimacy and family adaptability in the couples applying for divorce in Bushehr; the effectiveness of three approaches in The increasing emotional intimacy of the couple in the applicant's divorce is different in Bushehr city; the effectiveness of all three approaches was to increase emotional intimacy and adaptability at the follow-up stage. Therefore, integrated couple therapy approaches can be effective in preventing and reducing divorcing couples' conflicts.

    Keywords: family adaptability, Integrated Prevention Model Divorce, empathy-based approach, compassion-based approach, emotional intimacy
  • Tahereh Nori Chenashk * Pages 279-307

    Sciences Health care workers, especially female nurses, experience a great deal of psychological distress while caring for Covid 19 patients. Identifying the psychological problems of nurses that disrupt their mental health while caring for these patients and their coping strategies can help reduce their psychological distress. The aim of this study was to qualitatively investigate the psychological distress and coping strategies of female frontline nurses in Covid 19 disease. This research was conducted in terms of applied purpose and with a qualitative approach and phenomenological method. The research samples were saturated by selecting 20 female nurses (in two ranges of work experience of at least 5 years and 20 years and above) using snowball and targeted sampling. Video telephone interviews were used to collect data. Interviews were analyzed using thematic analysis based on the model of Brown and Clark (2006). Findings from the interviews were extracted and classified into six main themes: anxiety, depression, post-traumatic stress disorder, fear, sleep problems and constructive strategies (sedation, self-adjustment, use of supportive resources). Based on the research findings, it can be concluded that female frontline nurses under the influence of Covid 19 disease have experienced various types of psychological distress and in addition to paying attention to their constructive strategies, the necessary measures should be taken in this regard and also attention to experiences.

    Keywords: Covid 19, Psychological distress, Coping strategies, Female nurses