فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیوان الستی* صفحات 7-25

    چگونه کاربرد مفاهیم فیزیکی توسط فیزی کدان، از کاربرد همان مفاهیم، توسط افراد عادی مجزامی شود؟ پاسخ به این سوال می تواند این باشد که معنای یک مفهوم در فیزیک چیزی نیست مگرعملیات اندازه گیری متناظر با آن مفهوم. با وجود این، مفهوم خاص علمی ممکن است با عملیات متفاوتی اندازه گیری شود. در این صورت چگونه م یتوان این عملیات متفاوت را به یک مفهوم نسبتداد؟ اگر پیرو مکتب عملیات گرایی 3 باشیم، پاسخ این خواهد بود که از پیش نمی دانیم عملیات های متفاوت به مفهومی واحد اشاره می کنند. طبق این دیدگاه، محتوای قوانین تجربی است که عملیات متفاوت را به مفهومی واحد نسبت می دهد. در این مقاله ابتدا شرح مختصر آراء پرسی بریجمن ومکتب عملیات گرایی، و تحلیل دقیق مفهوم طول توسط بریجمن شرح داده خواهد شد. سپسنقدهایی که به این مکتب وارد شده بازگو می شود. در نهایت، با توجه به انتقادات، از مزایا و معایبدیدگاه عملیات گرایی بحث خواهد شد.

    کلیدواژگان: عملیات گرایی، مفهوم علمی، عملیات اندازه گیری، بریجمن
  • مریم روایی* صفحات 27-44

    معرفت شناسی فمینیستی یک حوزه ی تخصصی با برنامه های پژوهشی گسترده و جهت گیریهایروش شناختی است. آلکوف در زمینهی فلسفه قارهای، معرفت شناسی، نظریه ی فمینیستی و نظریه ی نژادی فعالیت می کند. ویژگی آثار آلکوف دل مشغولی به رابطه ی معرفت با زمینه ی تاریخی -اجتماعی و سوبژکتیویته است. وی در کتاب شناخت واقعی (1996) و اغلب مقال ه های خود از آنجاکه مفهوم صدق را به صورتی تفکیک ناپذیر وابسته به زمینه و ارجاع پذیر می داند در مقابل بسیاریاز پساساختارگرایان و پراگماتیستها قرار میگیرد. وی هم چنین از مفهوم سوبژکتیویته ی هنجاریکه بنیادی ولی وابسته به زمینه است و نمیتواند جهان شمول و مطلق باشد، دفاع میکند.بلندپروازانه ترین ادعای آلکوف در بحث معرفت ایجاد هستی شناسی منسجمی از حقیقت است. ویدر نقدهایش از پدیدارشناسی و هرمنوتیک بهره میگیرد تا جنبه های مختلف یک ایده یا ابژه یتحلیل را آشکار کند. از نظر وی پدیدارشناسی به ما نشان میدهد که چگونه یک ایده به تجربه ی زیست شده مربوط میشود و هرمنوتیک به ما میآموزد که تاثیرات زمینه ی تاریخی را در تفسیر ودرک ایده ها در نظر بگیریم

    کلیدواژگان: معرفت شناسی فمینیستی، لیندا مارتین آلکوف، سوبژکتیویته، پدیدارشناسی، هرمنوتیک
  • ثریا سلاحورزی* صفحات 45-64

    از امهات صفات حضرت حق دو صفت اراده و علم است، و این سوال که در خلقت و آفرینش انسان وطبیعت کدام تقدم بر دیگری دارد نزاعی دیرینه را پدید آورده است. این اختلاف نظر در غرب نیزقابل مشاهده است. چنانچه گروهی از فیلسوفان همواره مدافع تقدم فکر بر اراده بوده اند و طایفه ایبه تبع متکلمان اصالت را به اراده داده و علم و فکر را تابع آن دانسته اند. شوپنهاویر ازجمله فلاسفه ای است که به صراحت اصالت را به اراده داده است. این تحقیق به مقایسه و تطبیق اراده از دیدگاه شوپنهاویر و متفکران اسلامی و بررسی وجوه شباهت و اختلاف آنها پرداخته است. برمبنای دیدگاه ابن سینا، حقیقت قدرت به علم برمیگردد و در مقام ثبوت، واقعیت قدرت را علم تامین میکند. امابرمبنای نظر غزالی، چون خداوند قادراست، پس عالم خواهد بود. دیدگاه غزالی علیرغم تفاوت بنیادی با شوپنهاویر، شباهت هایی نیز با آن دارد، از جمله تقدم اراده بر علم. غزالی به صراحت اعلام میکند نخستین تجلی ذات الهی در عالم کاینات اندیشه نبوده، بلکه اراده است. دیدگاه او درباره چگونگی جلوه گری اراده را علیرغم اینکه منکر موجودی به نام خداست می توان با دیدگاه متفکران اسلامی درباره فیض مقدس تطبیق داد.

    کلیدواژگان: اراده، شوپنهاوئر، فیض مقدس، اصالت اراده، ابن سینا، غزالی، عرفان
  • منیره سید مظهری* صفحات 65-84

    مساله ی اتحاد عاقل و معقول میان ملاصدرا و ابن سینا نمونه ای از تفاوت برداشت دو حکیم بزرگ اسلامی نسبت به یکی از مسایل مهم فلسفه است. به شیخ الرییس دو نظریه ی کاملا متضاد نسبت داده شده است. تعدادی از کلمات وی حاکی از انکار اتحاد عاقل و معقول است و پار های از کلمات وی حاکی از پذیرش این نظریه است. در مقابل، ملاصدرا به شدت حامی نظریه اتحاد بوده و برای اثبات آن ادله ی گوناگون ارایه داده است. نظریه اتحاد که مورد انکار یا پذیرش ابن سینا قرار دارد بانظریه اتحادی که مورد حمایت ملاصدرا است هماهنگ نیست و برداشت این دو فیلسوف از این حقیقت » و « حقیقت تعقل » نظریه کاملا متفاوت است. اختلاف نظر ایشان را می توان در دو جنبه ی خلاصه کرد. با توجه به این دو جنبه ی اختلاف، تصور و برداشت این دو حکیم نسبت به اتحاد « اتحادعاقل و معقول به گون های متفاوت است که نزاع فکری میان آنها را عمی قتر از آنچه مشهور است،جلوه می دهد.

    کلیدواژگان: ابن سینا، ملاصدرا، اتحاد عاقل و معقول، تعقل، اتحاد، نفس، وجود ذهنی
  • هادی صمدی* صفحات 85-105

    اظهار نظرهای داروین درباره ی روش علمی بسیار متفاوت با هم عصران استقراءگرای وی بوده است.پس از اشاره ای مختصر به تفاوت های نظر وی درباره ی روش علمی با آراء رایج در این باب در آندوران، در بخش نخست با اشاره به برخی رویدادهای تاریخی در زندگی علمی وی از این ایده دفاعبا استقراء گرایی بیکنی فاصله ی زیادی داشته است. او با « عملا » خواهیم کرد که روش علمی داروین هوشمندی دریافته بود اگر روش تمثیل به جای آنکه به عنوان روشی روان شناختی در زمینه ی اکتشاف، به عنوان روشی برای توجیه درستی نظری ه های علمی به کار رود ناکامی های بزرگی به بارخواهد آورد. در بخش دوم استدلال (های) داروین در کتاب خاستگاه گونه ها را بازنویسی می کنیم. درآنجا خواهیم دید که روش استدلالی وی به نحو تقریبا کاملی با آموز ه های خردگرایی سنجشی ه منوااست و بنابراین بسیاری از منتقدان وی بدرستی انحراف از استقراءگرایی بیکنی را در کتاب ویتشخیص دادند، هر چند شیوه ی نگرش خود آنها به نحوه ی رشد معرفت علمی نادرست بوده است.

    کلیدواژگان: داروین، استقراء، فرضیه، تمثیل، انتخاب طبیعی، انتخاب مصنوعی
  • سعید عدالت نژاد*، وحیده سعدی نعلبندی صفحات 107-123

    از میراث متکلمان معتزلی برجای گذاشتن روشی خاص در اثبات ادعاهای کلامی-تفسیری است. ازمشخصه های بارز این روش توجه به عقل به معنای جواز استفاده از صنایع بلاغی مثل مجاز و تاویل در بیان آموزه های کلامی و در تفسیر قرآن است. با فرض این که استفاده از این روش مختص متکلمان مسلمان معتزلی نبوده و پاره ای از متکلمان یهودی و مسیحی قبل و بعد از آنان نیز به این شیوه تمسک جسته اند، این مقاله در صدد است با تمرکز بر بحث صفات الهی و ارایه ی نمونه هایی ازتفسیر کتاب مقدس نشان دهد که سعدیا، متکلم یهودی (متوفی 942/341) روشی مشابه معتزلیان  مسلمان داشته است و م یتوان به او لقب معتزلی داد. او نیز با رو آوردن به جنبه های بلاغی، مفاهیم متشابه در عهد عتیق را تفسیر کرد و در برابر اشکالات رقیبان کلامی خود، مسیحیان، به دفاع ازالهیات یهودی پرداخت.

    کلیدواژگان: سعدیا گائون، کلام معتزله، صفات الهی، تفسیر کتاب مقدس
  • زهرا کمالی*، مجید اکبری صفحات 125-146

    والتر بنیامین (1940-1892) فیلسوف، منتقد ادبی و فرهنگی آلمانی، در مقاله ی با عنوان "اثر هنری در عصر بازتولیدپذیری تکنیکی"تاثیر بسیاری بر رویکردهای مختلف به هنر داشت. مسیله ای  که بنیامین در این مقاله به آن م یپردازد به بحث گسترش تکنولوژی و زندگی ماشینی بازمی گرددکه به تبع آن ماهیت هنر هم در عصر حاضر دچار یک دگردیسی شده است. از نظر بنیامین، درک ودریافت مخاطب امروزی از هنر متحول شده و این امر با جایگزین شدن کارکرد آیینی هنر با کارکردنمایشی آن در پیوند است. به زعم او، آنچه در اثر هنری بازتولیدپذیر امروزی از بین میرود هاله ی اثر هنری نامیده می شود. هنرهای امروزی همچون عکاسی و سینما جریان ناپدید شدن این هاله راسرعت می بخشند. بنیامین عنوان میکند که این تجربهی جدید و امر باز تولیدپذیر سبب شده منش آیینی هنر به نفع منش سیاسی و اجتماعی آن کنار گذاشته شود. در واقع کارکرد اجتماعی هنر ازآیینی به سیاسی تغییر یافته است. البته از نظر او در هنر بازتولیدپذیر عصر حاضر نیرویی نهفته کهمی تواند علیه سنت عمل کند و آن را کنار بزند

    کلیدواژگان: تکنولوژی، کارکرد آیینی، کارکرد نمایشی، کارکرد اجتماعی، هاله، بازتولیدپذیریتکنیکی، اثر هنری بازتولیدپذیر، عکاسی، سنت
|
  • Pages 7-25

    What is the difference of physical concepts in physicians’ usage and inordinary people’s one? One possible answer could be that inphysicians’ usage of physical concepts every concept is its operationalmeasurement. But, for every concept there are different operationalmeasurements. Which one has to be proffered? The defenders ofoperationalism tell us that there is not a priori criterion for thisjudgment. In this article, after interdicting Bridgman’s operationalismsome of its advantages and disadvantages will be discussed.

    Keywords: operationalism, scientific concepts, operationalmeasurement, Bridgman
  • Pages 27-44

    Recently feminist epistemology became a specific domain and in whichare privileged certain research programs and some various orientationsin them. M. Alcoff is a feminist epistemologist who has focused oncontinental philosophy, feminism, politics, race-theory, and sexuality.Considering relation between knowledge and its historical-socialcontext is special remark of her works and researches. In many of herwritings, specially, Real Knowing, she maintains, in contrast withpoststructuralists and pragmatists, that “truth” is a concept nonseparableof, referential to, and dependent on content. She also arguesfor “normative subjectivity” as a fundamental, context-dependent, andnon-universal, idea. Completion of an ontological, coherent account oftruth-theory is her ambitious claim. Phenomenology and hermeneuticsmake up her philosophic method for that ambition and her critique oftraditional issues as well. It seems to her that phenomenology let us tosee how every idea relates to some experience and hermeneuticsteaches us to consider the influence of historical-cultural context incomprehending it.

    Keywords: M. Alcoff, feminist epistemology, subjectivity, phenomenology, hermeneutics
  • Pages 45-64

    Reason (knowledge) and will are two of more significance God’sattribute. The philosophical problem rises here is that which one haspriority in the creation of the world. A few philosopher and theologianproclaim that the reason (knowledge) has priority to will. Amongwestern philosopher, Schaupenhauer, is one of the most famous onewho explicitly give priority to will, this study attempts to compare andconformity of Schopenhauer view for voluntary with Islamic scholarsoutlooks and finding out also its similarity and differences. Ibn’sina, onthe contrary, argues that the nature of power and/or will is knowledge;Gazzali, on the other hand, maintains approximately, asSchaupenhauer that will has priority.

    Keywords: voluntary (will), Shopenhauer, saint grace, Voluntarism
  • Pages 65-84

    The disagreements between Mulla Sadra and Ibn-Sina concerning theissue of the union of the intellect and the intelligible represent anexample of the difference between the conceptions of two prominentislamic philosophers of an important philosophical problem.Two completely contrasting theories have been ascribed to Ibn-Sina inthis regard. Some of his words indicate his rejection of the union of theintellect and the intelligible. While some of his other words indicate hisconfirmation of this theory. Conversely, Mulla Sadra is a greatsupporter of this theory and has adduced various arguments todemonstrate it. The theory of the union of the intellect and theintelligible, which is either denied or accepted by Ibn-Sina, is not inharmony with the one supported by Mulla Sadra, and the views of thesetwo philosophers concerning this theory are totally different from eachother. Their disagreements can be summarized in two points:1. Reality of intellection 2. Reality of the unionConsidering the above two points of difference, we can say that theirconceptions of the union of the intellect and the intelligible are sodifferent from each other that they represent the intellectualconfrontation between them deeper than what it really is.

  • Pages 85-105

    Darwin’s view on science was different from his inductivistcontemporaries. After a glimpse to this difference, in section one hisfirst three geological hypotheses will be refered. We could see therethat how did he understand that analoy cannot provide any proof for atheory. Section two is devoted to Darwin’s argument(s) in the origin ofspecies. We find there that his scientific method is in accordance withcritical rationalism.

    Keywords: Darwin, Induction, hypothesis, analogy, Natural selection, artificial selection
  • Pages 107-123

    Certain method of demonstrating theological and exegetical claims isone of the heritages of Mutazilite Muslim theologians. One of the maincharacteristics of this method is that there is a considerable attention toreason as the permission to use rhetorician figures like metaphor andallegoric exegesis in describing theological doctrines as well as ininterpreting of the Quran. Assuming that using this method was notconfined to Muslim Mutazilite theologians and, before and after them,some of the Jewish Christian theologians have used this method, thepaper focusing on the divine attributes and relying on some instances ofthe interpretations of the Bible, will try to show that Saadia Gaon, aJewish theologian (d. 942), had a method similar to that of MuslimMutazilte theologians and, therefore, it might be called him "MutaziliteJew". Using a method like Mutazilite theologians, he interpretedintricate concepts in the Old Testament by concentrating on rhetoricalaspects of the text, and defended Jewish theology against the objectionsfrom his theological opponents, that is Christians.

    Keywords: Saadia Gaon, Mutazilite’ theology, divine attributes, interpretation of the Bible
  • Pages 125-146

    Walter Benjamin (1892-1940) was philosopher and cultural and literarycritic. In 1936, he wrote the essay titled "The Work of Art in the Age ofits Mechanical Reproduction". This essay has had a profound influenceon the approaches to art. His main concern was the change in thenature of the art in virtue of its technical reproducibility. Massreproducibility transformed both of the art reception and the impact ofartworks. The change in the impact of artworks on the audiences is dueto the substitution of the ritual function with exhibitional function.Benjamin believes that, which disappears in the age of mechanicalreproduction is the "aura" of the artwork. Mechanical reproduction inphotography and film has completed this process in which the auraslowly disappears. He maintains that, this new experience alters theconcept of art itself and recoils the function in favor of political andsocial behaviors; to say exactly, social function of art has changed fromritual to political one. He believed that, there is a hidden force inreproductive artwork in present age which can function againsttradition.

    Keywords: Artwork, Aura, mechanical reproducibility, ritual function, exhibition function, Tradition, social function, photography, film