فهرست مطالب
نشریه علوم و تحقیقات بذر ایران
سال هشتم شماره 1 (بهار 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/04/10
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-12
یکی از مسایل مهم در شرایط خشک و نیمه خشک، کمبود آب آبیاری و شوری آب و خاک است. به منظور بررسی تاثیر تنش شوری و خشکی، بر خصوصیات کمی و کیفی جوانه زنی گیاهان خرفه، تاج خروس و پنیرک مطالعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال 1395 انجام شد. سطوح پتانسیل اسمزی و ماتریک ناشی از تنش شوری (0، 6- و 12- بار) و خشکی (0، 3- و 6- بار) به عنوان عامل اول و گونه های خرفه، تاج خروس و پنیرک مذکور به عنوان عامل دوم در دو آزمایش به صورت مجزا انجام شد. نتایج نشان داد که تمام صفات مورد مطالعه به جز صفت درصد جوانه زنی در گیاه پنیرک، تحت تاثیر اثرات متقابل تنش شوری و خشکی قرار گرفتند. تنش شوری و خشکی موجب کاهش اکثر صفات مورد مطالعه در هر گیاه مورد بررسی شد. در شرایط بدون تنش خرفه و تاج خروس بیشترین میزان درصد جوانه زنی و قدرت سبز شدن گیاهچه را داشتند، با این وجود افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و غلظت پروتئین در گیاه پنیرک به خصوص در تنش شوری 6- بار و خشکی 3- بار حاکی از مقاومت بالاتر این گیاه نسبت به دوگونه دیگر بود. در مورد گیاهان خرفه و تاج خروس تنش شوری و خشکی موجب کاهش جوانه زنی بذور شد که به نظر می رسد، کاهش جوانه زنی در آن ها در نتیجه کاهش قابلیت دسترسی آب یا تداخل با برخی جنبه های متابولیسم همانند تغییر موازنه تنظیم کننده های رشد باشد.
کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانت، تنش خشکی، تنش شوری، قدرت سبز شدن گیاهچه -
صفحات 13-28
بذر گیاهان طی انبارداری، زوال مییابد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثر سلنیوم در بهبود بذرهای زوال یافته دو رقم عدس بود. تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی اجرا شد. بذر دو رقم عدس (کیمیا و بیله سوار) در شرایط مختلف فرسودگی (بدون فرسودگی، فرسودگی ملایم و فرسودگی شدید) قرار گرفتند. سپس این بذرهای فرسوده، با غلظت های سلنیوم (صفر، 250، 500 و 750 میکرومولار) پرایمینگ شدند. پس از پرایمینگ، بذرها در آزمون جوانه زنی استاندارد قرار گرفته و صفات مرتبط اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در شرایط بدون فرسودگی، پرایمینگ بذر با سلنیوم، تاثیر معنی داری بر خصوصیات جوانهزنی و بنیه بذر و گیاهچه نداشت. در شرایط فرسودگی ملایم و شدید، با افزایش غلظت سلنیوم از صفر تا 500 میکرومولار، تغییر معنی داری در اکثر خصوصیات جوانه زنی مشاهده نگردید، اما غلظت 750 میکرومولار سبب افزایش این ویژگیها شد. مثلا، در شرایط فرسودگی ملایم و شدید پرایمینگ بذر در غلظت 750 میکرومولار سبب افزایش سرعت جوانهزنی به ترتیب 30 و 62 درصد و کاهش متوسط زمان جوانهزنی به ترتیب 13 و 17 درصد گردید. از نظر فعالیت آنزیمهای کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیسمیوتاز مشخص شد که در بذرهای غیرفرسوده، پرایمینگ بذر با سلنیوم در غلظت 750 میکرومولار باعث افزایش فعالیت این سه آنزیم به ترتیب 81، 19 و 43 درصد شد. تاثیر پرایمینگ بذر در غلظت 750 میکرومولار بر فعالیت این سه آنزیم برای شرایط فرسودگی ملایم به ترتیب 221، 92 و 86 درصد و برای شرایط فرسودگی شدید به ترتیب 376، 143 و 141 درصد نسبت به شاهد مربوطه بود. همچنین، روند تاثیر پرایمینگ بذر با سلنیوم بر صفات مطالعه شده، برای دو رقم عدس کیمیا و بیلهسوار مشابه بود. بنابراین، به نظر می رسد که پرایمینگ بذر با سلنیوم در غلظت 750 میکرومولار، قابلیت بهبود بذرهای زوال یافته عدس رقمهای کیمیا و بیله سوار را داشته باشد.
کلیدواژگان: بنیه گیاهچه، پیش تیمار بذر، جوانه زنی، فرسودگی بذر، فعالیت آنزیمی -
صفحات 29-44
گندم مهم ترین محصول کشاورزی در جهان است و نقش مهمی در تامین امنیت غذایی دارد. بر این اساس که گندم پس از کینوا کاشته می شود، بیم آن می رود که وجود بقایای کینوا در کشت گندم باعث بروز اثرات منفی آللوپاتیک شود. به منظور بررسی اثر عصاره آبی بقایای گیاه کینوا بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در 4 تکرار در آزمایشگاه فناوری بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل نوع اندام (گل آذین، برگ، ساقه و ریشه) و غلظت عصاره آبی گیاه کینوا (صفر، 5، 25، 50، 75 و 100 درصد) بود. در این آزمایش صفات درصد جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، محتوای نسبی آب، فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز، محتوای قند محلول، فنل کل و پرولین گیاهچه گندم مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد غلظت های پایین عصاره اندام های کینوا (5 و 25 درصد) نه تنها اثرات منفی بر صفات درصد جوانه زنی، طول گیاهچه، وزن خشک و محتوای نسبی آب گندم نداشتند، حتی این صفات را بهبود بخشیدند. غلظت های بالای عصاره اثرات منفی بر صفات مورفولوژیک مورد مطالعه داشتند. در این بین اثرات منفی عصاره های برگ و گل آذین به مراتب بیش تر از اثرات عصاره های ساقه و ریشه بود. عصاره های اندام های مختلف کینوا باعث کاهش فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز و افزایش میزان قند محلول، فنل کل و اسیدآمینه پرولین در گیاهچه گندم شد.
کلیدواژگان: آلفاآمیلاز، آللوپاتی، پرولین، جوانه زنی، قند محلول -
صفحات 45-62
جهت بررسی اثر پیش تیمار و آبیاری با عصاره های تفاله موم زنبور عسل و گیاه شیرین بیان بر برخی خصوصیات جوانه زنی، مرفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهچه های کنجد در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. پیش تیمار در سه سطح (پیش تیمار با آب، پیش تیمار با عصاره تفاله موم زنبور عسل در غلظت2000 پی پی ام، پیش تیمار با عصاره شیرین بیان در غلظت 5000 پی پی ام)، آبیاری با عصاره در سه سطح (آب، تفاله موم زنبور عسل با غلظت2000 پی پی ام، عصاره شیرین بیان با غلظت 5000 پی پی ام) و تنش خشکی در چهار سطح (0، 2-، 4- و 6- بار) مطالعه شدند. پیش تیمار بذور با تفاله موم زنبور عسل سرعت و درصد جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه، طول ریشه چه، طول ساقه چه و فعالیت آنزیم های CAT و APX را در شرایط تنش خشکی افزایش معنیدار داد و سبب کاهش میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء و محتوای پرولین شد. برهمکنش تنش خشکی و آبیاری با عصاره ها نشان داد که آبیاری با عصاره شیرین بیان و تفاله موم زنبور عسل در شرایط تنش خشکی باعث افزایش معنی دار محتوای پرولین و فعالیت آنزیم های APX و CAT نسبت به آبیاری با آب شد که در نهایت وزن خشک گیاهچه و طول ریشه چه و ساقه چه را بهبود بخشید. برهمکنش پیش تیمار و آبیاری با عصاره ها نیز نشان داد که بیشترین فعالیت CAT (377/0 واحد بر میلی گرم پروتئین) و APX (557/0 واحد بر میلی گرم پروتئین)، وزن خشک گیاهچه (53/21 میلی گرم)، طول ریشه چه (53/54 میلی متر) و طول ساقه چه (33/9 میلی متر) مربوط به پیش تیمار با تفاله موم زنبور عسل و آبیاری با شیرین بیان بود. بنابراین، به نظر میرسد که مناسبترین تیمار برای کاهش اثرات منفی تنش خشکی در گیاه کنجد، پیش تیمار با عصاره تفاله موم زنبور عسل به همراه آبیاری با عصاره شیرین بیان میباشد.
کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداسیون لیپیدها، پرولین، جوانه زنی، کاتالاز -
صفحات 63-76
پژوهش حاضر با هدف کاهش اثرات تنش شوری بر جوانه زنی و مراحل اولیه رشد گیاه دارویی آویشن باغی با استفاده از کاربرد برازینواسترویید در شرایط کشت درون شیشه ای انجام شد. بذرهای آویشن باغی در معرض تیمار شوری (صفر، 50، 100 و 200 میلی مولار) و برازینواسترویید (5/0، 1 و 3 میکرومولار) قرار گرفتند، و سپس شاخص های گوناگون جوانه زنی و رشد و نیز برخی ویژگی های فیتوشیمیایی در گیاهچه ها اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در شرایط شوری، بیش ترین میزان درصد جوانه زنی (95 درصد) در پایین ترین غلظت نمک (50 میلی مولار) و بالاترین غلظت برازینواسترویید (3 میکرومولار) مشاهده شد. کاربرد غلظت های مختلف برازینواسترویید باعث بهبود ارتفاع ریشه و ساقه و نیز افزایش میزان وزن خشک و تر گیاهچه های آویشن باغی شد، به طوری که در شوری 200 میلی مولار، میزان طول ریشه و ساقه در نمونه های تیمارشده با 3 میکرومولار برازینواسترویید نسبت به نمونه های تیمارشده با 5/0 میکرومولار برازینواسترویید به ترتیب حدود 5/30 و 9/42 درصد افزایش یافتند. میزان پرولین و آنزیم های آنتی اکسیدانت پراکسیداز (POD) و سوپراکسیددیسموتاز (SOD) در گیاهچه های تیمارشده با غلظت بالاتر برازینواسترویید نسبت به غلظت های پایین تر به طور معنی داری افزایش یافتند و این گیاهچه ها نفوذپذیری غشای (پراکسیده شدن لیپید) کم تری داشتند. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین نفوذپذیری غشای یاخته (پراکسیده شدن لیپید) و همه صفات بیوشیمیایی و مرفولوژیک اندازه گیری شده مربوط به رشد گیاهچه همبستگی منفی وجود دارد. بر اساس نتایج این پژوهش، کاربرد برازینواسترویید با غلظت 3 میکرومولار در مرحله حساس جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه های آویشن باغی تحت تنش شوری پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: پراکسیداز، تنش شوری، نفوذپذیری غشا، کشت درون شیشه ای -
صفحات 77-89
سرخدار (Taxus baccata L.) به علت دارا بودن ترکیبات دی ترپنوییدی با اثرات ضد سرطان، از مهم ترین گیاهان دارویی شناخته شده در جهان است که در معرض انقراض قرار دارد. در این تحقیق که در پژوهشکده گیاهان دارویی دانشگاه شهید بهشتی صورت پذیرفت، ابتدا اثر نوع محیط کشت (MS٬ MS2/1 و NN)، جاذب های فنولی (زغال فعال و PVP) و تنظیم کننده های رشد گیاهی (IBA، GA3 و BA) در قالب طرح فاکتوریل با سه تکرار، با هدف بهبود جوانه زنی و رشد گیاهچه های سرخدار در کشت درون شیشه ای بررسی گردید. در ادامه تولید تاکسان در گیاهچه هایی که طی ده ماه در محیط انتخابی رشد کرده بودند، اندازه گیری شد. محیط کشت NN به دلیل غلظت نمک های پایه کم تر در محیط کشت تاثیر معنی داری بر درصد جوانه زنی نداشت، ولی منجر به افزایش طول ریشه و درصد رویش عادی گیاهچه گردید. همچنین استفاده از جاذب های فنولی موجب افزایش بیش تر طول ریشه و ساقه و بهبود نرخ رویش عادی گیاهچه گردید. به علاوه ترکیب هورمونی IBA × GA3 (2/0 میلی گرم بر لیتر جیبرلیک اسید × 01/0 میلی گرم بر لیتر ایندول بوتیریک اسید) بیش ترین تاثیر را بر میزان رویش عادی گیاهچه ها داشته و بیش ترین طول ریشه با 1/0 میلی گرم بر لیتر ایندول بوتیریک اسید و حداکثر ارتفاع ساقه از ترکیب هورمونی BA × GA3 (2/0 میلی گرم بر لیتر جیبرلیک اسید × 2 میلی گرم بر لیتر بنزیل آدنین) به دست آمد. همچنین میزان تاکسان ها در اندام هوایی بیش تر از ریشه بوده و بیش ترین تاکسان در اندام هوایی 10- دی استیل باکاتین III و در ریشه تاکسول و 10- دی استیل تاکسول بود که حداکثر مقدار آن ها در هفته چهلم به دست آمد. در کل نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر مثبت استفاده از تنظیم کننده های رشد، زغال فعال و کاهش غلظت نمک های محیط کشت بر رشد ریشه و توسعه عادی گیاهچه به منظور بهینه سازی تکثیر گیاهچه های سرخدار در کشت درون شیشه ای بود. همچنین نشان داده شد کشت سلولی حاصل از اندام هوایی نسبت به کشت ریشه های مویین گزینه بهتری در جهت تولید تاکسان ها در شرایط آزمایشگاهی است.
کلیدواژگان: تاکسان٬ تاکسول، سرخدار٬ محیط کشت -
صفحات 91-102
به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر و سیستم کشت بر برخی خصوصیات کمی و کیفی چغندرقند، آزمایشی در سال زراعی 97-1396 در مزرعه ای واقع در شهرستان نقده استان آذربایجان غربی انجام گرفت. آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار بود. نوع روش کاشت (مستقیم و انتقال نشاء) در کرت های اصلی و پرایمینگ)اسید سالیسیلیک، جیبرلیک اسید، هیدروپرایمینگ و شاهد (عدم پرایمینگ) در کرت های فرعی قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر سیستم کاشت بر مقدار سدیم ریشه، آلکالیته، درصد قند خالص، ضریب استحصال، وزن خشک اندام هوایی، عملکرد قند خالص و درصد قند ملاس معنی دار بود. اثر پرایمینگ بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بود. اثر متقابل دو تیمار نیز بر پتاسیم ریشه، درصد قند ناخالص، درصد قند خالص، ضریب استحصال قند، وزن خشک اندام های هوایی، عملکرد ریشه، عملکرد قند خالص و درصد قند ملاس معنی دار بود. در این بررسی کم ترین محتوی سدیم ریشه، آلکالیته ریشه، به سیستم کشت نشاکاری اختصاص داشت، همچنین بالاترین شاخص کلروفیل و کم ترین نیتروژن مضر، به تیمار هیدروپرایمینگ اختصاص یافت. بالاترین درصد قند ناخالص، درصد قند خالص، درصد استحصال قند، وزن خشک اندام هوایی، عملکرد ریشه، عملکرد قند ناخالص و عملکرد قند خالص و کم ترین مقدار پتاسیم ریشه و درصد قند ملاس به سیستم کاشت نشاکاری همراه با تیمار هیدروپرایمینگ اختصاص داشت.
کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، شاخص کلروفیل، نشاء، هیدرو پرایمینگ
-
Pages 1-12
One of the major problems in arid and semi-arid conditions is the lack of irrigation water, and soil and water salinity. In order to investigate the effect of salinity and drought stress on the quantitative and qualitative germination characteristics of portulaca, malva and amaranthus, a study done as factorial in a completely randomized design with three replications in the research laboratory of the Faculty of Agriculture in 2016. In the first experiment first factor was effect of salt stress including NaCl was the effect of osmotic potential level (0, -6 and -12 bar) and the Second factor three weeds spicefic (Portulaca, Malva and Amaranthus). In the second experiment first factor was effect of drought stress including PEG 6000 was the effect of osmotic potential level (0, -3 and -6 bar) and the Second factor three weeds spicefic (Portulaca, Malva and Amaranthus). The results showed that all the studied traits except the germination percentage in cheese plant were affected by the interaction effects of salinity and drought stress. Salinity and drought stress reduced most of the studied traits in each plant. In non-stress conditions, portulaca and amaranthus had the highest percentage of germination and seedling germination vigor, however, increasing the activity of catalase, peroxidase and protein concentrations in cheese plant, especially in salinity stress -6 times and drought-3 times, indicated a higher resistance of this plant than the other two species. In the case of portulaca and amaranthus, salinity and drought stress reduced seed germination, which seems to reduce germination due to reduced water availability or interference with some aspects of metabolism, such as altering the balance of growth regulators.
Keywords: Antioxidant enzymes, Environmental stresses, electrical conductivity, Germination, Vigor -
Pages 13-28
Seeds of crops deteriorate during storage. The main aim of this study was to investigate the effect of selenium on the improvement of deteriorated seeds in two lentil cultivars. The research was conducted as a factorial experiment based on a completely randomized design. The seeds of two lentil cultivars (Kimia and Bilehsavar) were exposed to different deterioration conditions (no deterioration, mild and severe deterioration). Then, these deteriorated seeds were primed by different concentrations of selenium (0, 250, 500 and 750 µM). After the priming, the seeds were evaluated in a standard germination test and related traits were measured. In non-deteriorated seeds, priming with selenium did not have significant effects on the seed germination and seedling vigor characteristics. Under mild and severe deterioration conditions, seed priming with selenium at 0, 250, and 500 μM had not significant differences in most seed and seedling vigor characteristics, but priming at 750 μM improved this traits. For example, under mild and severe seed deterioration conditions, seed priming at 750 μM selenium increased the germination rate by 30 and 62 %, respectively, and decreased the mean germination time by 13 and 17 %, respectively. In terms of the activity of catalase, peroxidase and superoxide dismutase enzymes, it was found that in non-deteriorated seeds, the activity of these enzymes were increased 81, 19 and 43% respectively; by seed priming with selenium 750 μM. The effect of seed priming at 750 μM selenium on activity of these three enzymes was 221, 92 and 86% for mild seed deterioration and 376, 143 and 141% for severe seed deterioration conditions, respectively. Also, the effect of seed priming with selenium on the studied traits was similar for the two lentil cultivars Kimia and Bilehsavar. Therefore, it seems that seed priming with selenium 750 μM had the ability of improvement the deteriorated lentil seeds Kimia and Bilehsavar.
Keywords: Enzymatic activity, Germination, Seed deterioration, Seed pre-treatment, Seedling vigor -
Pages 29-44
Wheat is the most important agricultural product in the world and plays an important role in ensuring human food security. According to the fact that Wheat is planted after Quinoa, it is feared that the presence of Quinoa in Wheat cultivation may cause negative allelopathic effects. To investigate the effect of aqueous extract of Quinoa on seed germination and early growth of Wheat seedling, a factorial experiment based on completely randomized design with four replications was conducted at Seed Technology Laboratory of Shahed University of Agriculture, Tehran, Iran. Experimental factors included organ type (inflorescence, leaf, stem and root) and aqueous extract concentration of Quinoa (0, 5, 25, 50, 75 and 100%). In this experiment traits such as germination percentage, shoot length, root length, plantlet length, plantlet dry weight, relative water content, alpha-amylase activity, soluble sugar content, total phenol and proline of Wheat seedling were studied. The results showed that low concentrations of the extract of Quinoa (5 and 25%) had not only negative effects on germination percentage, plantlet length, dry weight and relative water content of Wheat, but even improved these traits. High concentrations of the extract had negative effects on morphological traits. The negative effects of leaf and inflorescence extracts were more than the effects of stem and root extracts. Application of different extracts of Quinoa reduced the activity of alpha-amylase and increased soluble sugar, total phenol and amino acid proline in wheat plantlet.
Keywords: Alpha-amylase, allelopathy, prolin, Germination, soluble sugar -
Pages 45-62
In order to study the effect of priming and irrigation with beeswax waste and licorice extracts on germination, morphological and biochemical characteristics of sesame in drought stress condition, an experiment was conducted as factorial arrangement based on completely randomized design with four replications. The experimental treatments were drought stress (0, -2, -4 and -8 bar), priming (priming with water, beeswax waste extract at 2000 ppm and licorice extract at 5000 ppm) and irrigation with the extracts (water, beeswax waste extract at 2000 ppm and licorice extract at 5000 ppm). The results showed that the priming with beeswax waste extract caused to increase in percentage and speed of germination, seedling dry matter, radicle and plumule length, and CAT and APX activitie in drought stress condition, but MDA and proline contents were significantly decreased by that. Interaction of drought and irrigation showed that in drought stress condition, irrigation with beeswax and licorice extract led to increasing CAT and APX activities that consequently resulted to increasing seedling dry matter and radicle and plumule length. Interaction of priming and irrigation showed that the highest values of seedling dry matter (21.53 mg), radicle length (54.53 mm), plumule length (9.33 mm), CAT (0.377 unit mg-1 protein) and APX (0.557 unit mg-1 protein) activities was assigned to interaction of priming with beeswax waste extract × irrigation with licorice extract. Therefore, it seems that the most appropriate treatment for alleviating the negative effects of drought stress on sesame is pre-treatment with beeswax waste extract and irrigation with licorice extract.
Keywords: APX, CAT, Germination, MDA, Proline -
Pages 63-76
The present study was conducted to reduce the effects of salinity stress on germination and initial growth stages of Thymus vulgaris as a medicinal plant using brassinosteroid (BR) under in vitro culture. Thyme seeds were exposed to different concentrations of salinity (0, 50, 100 and 200 mM) and BR (0.5, 1 and 3 µM), and then different germination and growth indices as well as some phytochemical properties of seedlings were measured. Results indicated that under salinity conditions, the highest germination percentage (95%) was observed at the lowest salt concentration (50 mM) and the highest BR concentration (3 µM). Applying differentBR concentrations improved root and shoot height.It also increased dry and fresh biomass of thyme seedlings in a way that at the same salinity conditions of 200 mM, root and stem length increased about 30.5% and 42.9%, respectively, in samples treated with 3 µM BR in coparison with the ones treated with 0.5 µM BR. The amount of proline and antioxidant enzymes, peroxidase (POD) and superoxide dismutase (SOD) significantly increased in the seedlings treated with the highest BR concentration in comparison with those treated with the lower concentrations, and the seedlings had lower membrane permeability (lipid peroxidation). The results of correlation coefficient showed that there was a negative correlation between cell membrane permeability (amount of malondialdehyde) and all measured biochemical and morphological traits related to seedling growth. According to the results of this study, it is suggested to apply BR during the sensitive stage of seed germination and early growth of garden thyme seedlings under water or soil salinity conditions.
Keywords: Peroxidase, Saltstress, Membrane permeability, In vitro culture -
Pages 77-89
Yew (Taxus baccata L.) has diterpenoid compounds with anti-cancer effects therefore it is one of the most well-known medicinal plants that is in danger of extinction. In this study, which was conducted at the Research Institute of Medicinal Plants of Shahid Beheshti University, the effect of culture medium (MS, 1/2MS and NN), phenolic absorbents (PVP and activated charcoal) and plant growth regulators (IBA, GA3 and BA) was investigated in a factorial design with three replications, with the aim of improving germination and growth of seedlings in in vitro culture. In the following, taxane production was measured in plantlets that were grown in select medium for ten months. According to our results, NN culture medium due to lower concentration of basal salts had no significant effect on germination percentage but increased root length and normal seedling growth percentage. Also supplementing the media with phenolic absorbent extended root length and shoot height as well as increasing normal seedling growth rate. In using PGRs, the highest normal seedling growth rate, shoot height and root length was obtained respectively from IBA × GA3 (0.2 mg/l gibberellic acid × 0.01 mg/l indole butyric acid), IBA × BA (0.2 mg/l gibberellic acid × 2 mg/l benzyl adenine) and 0.1 mg/l indole butyric acid, while PGRs had no significant differences in germination rate. Also, the amount of taxan in the aerial part was higher than the root and the highest taxan in the aerial part was 10-deacetylbaccatinIII and in the root were taxol and 10-deacetyltaxol, the maximum of all was achieved at the end of the experiment. Overall, the results indicate the positive effect of activated charcoal, PGRs and reducing culture medium macronutrients on root length, shoot height and the normal growth process of Taxus baccata seedling, in order to increase the yeild of yew propagation under in vitro culture condition. The cell culture obtained from the aerial part is much better than the hairy root cell culture.
Keywords: Culture medium, Taxan, Taxol, Yew -
Pages 91-102
In order to study effect of seed priming and transplantation on quantitative and qualitative characteristics of sugar beet, an experiment was conducted on a farm land in Naghadeh-Western Azerbaijan at 2018 growing season. The experiment design was split plot based on randomized complete block with four replications. Type of planting method (direct and transplant system) assigned to main plots, and priming (salicylic acid, gibberellic acid, hydroperiming and control (non-priming) assigned to sub plots. The results showed that the effect of planting system was significant on the amount of root sodium, alkalinity, sugar content, coefficient of sugar extraction, shoot dry weight, white sugar yield and molasses sugar content. The effect of priming on all studied traits was significant. Interaction of two treatments was also significant on root potassium, sugar content, white sugar content, sugar extraction coefficient, shoot dry weight, root yield, white sugar yield and molasses sugar content. In this study, the lowest root sodium content (3.02 ppm), root alkalinity (3.09%) were assigned to transplanting system, also the highest chlorophyll index (36.17%) and the least nitrogen (1.92%), alkalinity percentage was recorded for Hydro priming treatment (3.24%).The results showed that the highest sugar content (18.17%), white sugar content (16.14%), sugar extraction (88.96%), shoot dry weight (3.64 kg / ha), root yield ( 82.17t/h), sugar yield (14.89 t/ha) and pure sugar yield (12.24%) and lowest root potassium content (2.52 ppm) were allocated to transplanting system with hydropriming treatment.
Keywords: Chlorophyll index, Hydro priming, Salicylic acid, Transplant systems