فهرست مطالب
Psychology of Woman Journal
Volume:2 Issue: 3, 2021
- تاریخ انتشار: 1400/09/18
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 1-13
هدف این پژوهش، تعیین تاثیر زوج درمانی شناختی- رفتاری بر طرحواره های عشق زنان متاهل بود. این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش زنان متاهل 40-25 سال مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1397 بود که 40 زن متاهل به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه طرحواره عشق سینگلیز و همکاران (1995) بود. گروه آزمایش زوج درمانی شناختی-رفتاری شادیش و بالدوین (2005) 10 جلسه به مدت 90 دقیقه دریافت کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از واریانس اندازه های مکرر تحلیل شد. مداخله زوج درمانی شناختی-رفتاری بر طرحواره عشق ایمن (98/5=F، 019/0 =P)، طرحواره عشق چسبیده (20/9=F، 004/0 =P)، طرحواره عشق کناره گیر (55/8=F، 006/0 =P)، طرحواره عشق بی ثبات (15/8=F، 007/0 =P)، طرحواره عشق غیرجدی (71/5=F، 022/0 =P) و طرحواره عشق بی علاقه (99/9=F، 003/0 =P) موثر بوده است و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار بود. زوج درمانی شناختی-رفتاری از مداخلات موثر بر طرحواره های عشق زنان است؛ لذا این یافته ها تلویحات مهمی در زمینه آموزش و ارتقای بهداشت روانی زنان متاهل ارایه می کنند.
کلیدواژگان: زوج درمانی، شناختی- رفتاری، طرحواره های عشق -
صفحات 14-29
این پژوهش با هدف تبیین علی طلاق عاطفی زنان متاهل بر مبنای راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و فرسودگی زناشویی انجام شد بود. این پژوهش توصیفی -همبستگی از نوع اکتشافی - متوالی و هدایت شده بود و جامعه آماری 1854 زن متاهل مراجعه کننده به خانه های سلامت شهر تهران در سال 1398 بود که با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای 375 زن بر اساس نرم افزار sample power انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های طلاق عاطفی گاتمن (2008)، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) و فرسودگی زناشویی پاینز (1966) بود که بر روی نمونه مورد نظر اجرا شد. به منظور تحلیل داده ها، علاوه بر شاخص های آمار توصیفی، از روش آماری معادلات ساختاری smartpls استفاده شد. یافته های نتایج ضرایب استاندارد تحلیل مسیر مستقیم نشان داده است که بین راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان (694/0-=β) با طلاق عاطفی رابطه معناداری وجود دارد و همچنین نتایج ضرایب استاندارد مسیر غیر مستقیم نشان داده است که بین فرسودگی زناشویی (694/0=β) با میانجی گری راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان با طلاق عاطفی زنان متاهل رابطه و شدت اثر مطلوبی وجود دارد. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که نظم جویی شناختی هیجان در ارتباط بین فرسودگی زناشویی و طلاق عاطفی نقش واسطه ای دارد.
کلیدواژگان: طلاق عاطفی، راهبردهای نظم جویی هیجانی، فرسودگی زناشویی -
صفحات 29-40
این پژوهش با هدف شناخت اضطراب کرونا ویروس بر اساس تحمل پریشانی و سبک های حل مساله در زنان شاغل شهر یاسوج انجام گرفت. طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان شاغل شهر یاسوج در سال 1399 تشکیل دادند. از بین جامعه آماری بر اساس جدول مورگان، 364 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای تک مرحله ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005)، راهبردهای حل مساله کسیدی و لانگ (1996) و اضطراب کرونا ویروس علیپور و همکاران (1398) استفاده شد. بعد از جمع آوری و استخراج داده ها، نمرات شرکت کنندگان با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و به وسیله نرم افزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که اضطراب کرونا با سبک حل مسئله سازنده و تحمل پریشانی همبستگی منفی و با سبک حل مسئله غیرسازنده همبستگی مثبت معناداری دارد. همچنین نتایج رگرسیون چند متغیری نشان داد که سبک حل مسئله سازنده با ضریب بتای 11/0، سبک حل مسئله غیرسازنده با ضریب بتای 76/0- و تحمل پریشانی با ضریب بتای 20/0 توانستند اضطراب کرونا در زنان شاغل را پیش بینی کنند. از آنجا که سبک های حل مساله و تحمل پریشانی می توانند پیش بین خوبی برای اضطراب بیماری کرونا باشند؛ می توان با بررسی راهبردهای موثر حل مساله و افزایش تحمل پریشانی، اضطراب بیماری کرونا را کاهش داد.
کلیدواژگان: اضطراب کرونا، تحمل پریشانی، سبک های حل مساله -
صفحات 41-55
پژوهش حاضر با هدف پیش بینی گرایش به روابط فرازناشویی بر اساس ناگویی خلقی، تمایز یافتگی و صمیمیت جنسی در زنان فرهنگی انجام شده است. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان فرهنگی شهر شیراز در سال 99-400 تشکیل دادند. از بین جامعه آماری 381 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از پرسشنامه الکترونیکی مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نگرش به روابط فرازناشویی واتلی (2008)، تمایز خود اسکورن و اسمیت (2003)، صمیمیت جنسی باگاروزی (2001) و ناگویی خلقی هیجانی تورنتو (1994) استفاده شد. بعد از جمع آوری و استخراج داده ها، نمرات شرکت کنندگان با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره و به وسیله نرم افزار آماریspss-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین نمره تمایزیافتگی (واکنش هیجانی، موقعیت من، گسلش عاطفی و آمیختگی با دیگران) و صمیمیت جنسی با تمایل به روابط فرازناشویی رابطه منفی معناداری (01/0) و بین ناگویی خلقی و مولفه های آن (دشواری در تشخیص احساسات، دشواری توصیف احساسات و تفکر با جهت گیری خارجی) با تمایل به روابط فرازناشویی رابطه مثبت معناداری برقرار است (01/0). همچنین نتایج نشان داد که تمایز یافتگی با ضریب بتای (16/0-) و صمیمیت جنسی با ضریب بتای (36/0-) به صورت منفی و ناگویی خلقی با ضریب بتای (13/0) به صورت مثبت، قدرت پیش بینی گرایش به روابط فرازناشویی در زنان فرهنگی را دارند. با توجه به نتایج جداول رگرسیون، متغیرهای تمایزیافتگی، ناگویی خلقی و صمیمیت جنسی توانایی پیش بینی کنندگی روابط فرازناشویی را دارند.
کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، ناگویی خلقی، تمایز یافتگی، صمیمیت جنسی -
صفحات 56-67
پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نگرش به روابط فرازناشویی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه، ملاک های همسرگزینی و مسئولیت پذیری در زنان شاغل شهر نیریز انجام شده است. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان شاغل شهر نیریز در سال 1399 تشکیل دادند. از بین جامعه آماری 200 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای انتخاب و با استفاده از پرسشنامه الکترونیکی مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های طرحواره های ناسازگار یانگ (YSQ)، ملاک همسرگزینی رفاهی و همکاران (1387)، نگرش به روابط فرازناشویی واتلی (2008) و مسئولیت پذیری گاف (1984) استفاده شد. بعد از جمع آوری و استخراج داده ها، نمرات شرکت کنندگان با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگررسیون چند متغیره و به وسیله نرم افزار آماریspss-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که بین مسئولیت پذیری و ملاک های همسرگزینی(محتوایی و فرایندی) با نگرش به روابط فرازناشویی همبستگی منفی معناداری (01/0 <p) و بین طرحواره حوزه طرد و بریدگی، حوزه خودگردانی و عملکرد مختل، حوزه محدودیت مختل و حوزه دیگر جهت مندی با نگرش به روابط فرازناشویی همبستگی مثبت معناداری برقرار است (01/0 <p). همچنین نتایج نشان دادند که ملاک همسرگزینی با ضریب بتای 13/0-، مسئولیت پذیری با ضریب بتای 12/0-، طرحواره های حوزه طرد و بریدگی با ضریب بتای 59/0، حوزه خودگردانی و عملکرد مختل با ضریب بتای 26/0، حوزه محدودیت مختل با ضریب بتای 19/0 و حوزه دیگر جهت مندی با ضریب بتای 20/0 توانستند تمایل به روابط فرازناشویی را در زنان پیش بینی کنند. بنابراین نظر به نتایج پژوهش امید می رود بتوان با آموزش مهارت های لازم در خصوص ملاک های همسرگزینی و همچنین بررسی طرحواره های ناسازگار اولیه و مسئولیت پذری در مشاوره های پیش از ازدواج تا میزان زیادی پیشگیری های لازم را به عمل آورد.
کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، طرحواره های ناسازگار، ملاک های همسرگزینی، مسئولیت پذیری -
صفحات 67-78
هدف از پژوهش حاضر، تعیین نقش تجارب آسیب های دوران کودکی با صفات تاریک شخصیت با میانجیگری حمایت اجتماعی بود. جامعه آماری زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در بازه زمانی بهمن 1399 تا خرداد 1400 بود که پس از انجام مصاحبه اولیه 250 زن واجد شرایط با رعایت ملاک های ورود و خروج از پژوهش به شیوه هدفمند در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های آسیب های دوران کودکی، ویژگی شخصیتی تاریک و حمایت اجتماعی ادراک شده پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضرایب همبستگی و معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایح ضرایب همبستگی نشان داد بین حمایت اجتماعی با نمره کل صفات تاریک شخصیت و مولفه های خودشیفتگی، ماکیاولیسم و جامعه ستیزی همبستگی منفی و بین سوء استفاده عاطفی، سوء استفاده جسمی، سوء استفاده جنسی، غفلت عاطفی و غفلت جسمی با نمره کل صفات تاریک شخصیت و مولفه های خودشیفتگی، ماکیاولیسم و جامعه ستیزی و با حمایت ادراک شده و مولفه های حمایت ادراک شده از سوی خانواده، حمایت ادراک شده از سوی افراد مهم و حمایت ادراک شده از سوی دیگران همبستگی منفی در سطح 01/0= α معنی دار دارد. نتایج مدل ضرایب مسیر نشان داد که بین مولفه های اسیب دوارن کودکی (سوء استفاده عاطفی، سوء استفاده جسمی، سوء استفاده جنسی، غفلت عاطفی و غفلت جسمی) با صفاات تاریک شخصیت و حمایت اجتماعی رابطه مستقیم معناداری به دست آمد. همچنین بین حمایت اجتماعی با صفات تاریک شخصیت رابطه مستقیم منفی معناداری وجود دارد. تجارب آسیب های دوران کودکی از آسیب پذیری شخصیت و تجارب دیرپای دوران رشد تاثیر پذیرفته و این عوامل در گذر زمان بر پیچیدگی صفات شخصیت می افزاید.
کلیدواژگان: آسیب دوران کودکی، صفات تاریک شخصیت، حمایت اجتماعی
-
Pages 1-13
The present study aimed the effects of cognitive-behavioral couple therapy on the love schemes of married women. The present quasi-experimental study had a pretest-posttest design with a control group and a two-month follow-up. The statistical population consisted of married 25-40-year-old women who visited counseling centers in Tehran in 2018. Among them, 40 married women were selected after screening with the love schema questionnaire by Singelis et al. (1995) using the convenience sampling method and were randomly divided into two groups, experimental and control (20 women per group). The experimental group received the cognitive-behavioral couple therapy by Shadish and Baldwin (2005) in 10 sessions. The cognitive-behavioral couple therapy intervention affected secure love schema (P=0.019, F=5.98), clingy love schema (P=0.004, F=9.20), skittish love schema (P=0.006, F=8.55), fickle love schema (P=0.007, F=8.15), casual love schema (P=0.022, F=5.71), and disinterested love schema (P=0.003, F=9.99) and the effect was stable in the follow-up phase. Cognitive-behavioral couple therapy are effective interventions in improving women's love schema; hence, the findings provide important implications for the education and promotion of mental health in married women.
Keywords: Couple therapy, Cognitive-behavioral, Love schemas -
Pages 14-29
The aim of this study was to explain the causal emotional divorce of married women based on cognitive emotion regulation strategies and marital burnout. This descriptive-correlational exploratory study was consecutive and guided and the statistical population was 1854 married women referring to health centers in Tehran in 1398. 375 women were selected by multi-stage random sampling method based on sample power software. The research instruments were Guttman (2008) Emotional Divorce Questionnaire, Garnfsky et al.'s (2001) Cognitive Emotion Regulation Strategies, and Pinez (1966) Marital Burnout, which were administered to the sample. In order to analyze the data, in addition to descriptive statistics, the statistical method of structural equations smartpls was used. Findings of the results of standard coefficients of direct path analysis have shown that there is a significant relationship between cognitive emotion regulation strategies (β = 0.694) with emotional divorce and also the results of standard coefficients of indirect path have shown that between marital burnout (694 / Β = 0) With the mediation of cognitive emotion regulation strategies with the emotional divorce of married women, there is a relationship and the intensity of the desired effect. Based on the research findings, it can be concluded that cognitive emotion regulation has a mediating role in the relationship between marital burnout and emotional divorce.
Keywords: Emotional divorce, emotional regulation strategies, marital burnout -
Pages 29-40
The aim of this study was to identify coronavirus anxiety based on anxiety tolerance and problem solving styles in working women in Yasuj. The design of the present study was descriptive and correlational. The statistical population of the study consisted of all working women in Yasuj in 1399. From the statistical population based on Morgan table, 364 people were selected and studied by random sampling of single-stage clusters. Data were collected using the Simmons and Gaher (2005) Distress Tolerance Questionnaire, Cassidy and Lang (1996) problem-solving strategies, and the coronavirus anxiety of Alipour et al. (1398). After collecting and extracting the data, participants' scores were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis by SPSS statistical software. The results of correlation coefficient showed that corona anxiety has a negative correlation with constructive problem solving style and distress tolerance and a positive correlation with non-constructive problem solving style. Also, the results of multivariate regression showed that constructive problem solving style with beta coefficient of 0.11, non-constructive problem solving style with beta coefficient of -0.76 and distress tolerance with beta coefficient of 0.20 could predict coronary anxiety in working women. Because problem-solving and stress-tolerant styles can be good predictors of coronary heart disease anxiety; Corona anxiety can be reduced by examining effective problem-solving strategies and increasing distress tolerance.
Keywords: Corona anxiety, distress tolerance, problem-solving styles -
Pages 41-55
The aim of this study was to predict the tendency to extramarital affairs based on mood apathy, differentiation and sexual intimacy in cultural women. The present study was descriptive and correlational. The statistical population of this study consisted of all cultural women in Shiraz in the year 99-400. From the statistical population, 381 people were selected by available sampling method and studied using an electronic questionnaire. Data were collected using the Watley (2008) Attitudes Towards Extramarital Relationships Questionnaire, Scorne & Smith (2003) Self-Determination, Bagarozi Sexual Intimacy (2001), and Toronto (1994) Emotional Mood Disorder. After collecting and extracting data, participants' scores were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression and SPSS-24 statistical software. The results showed that there was a significant negative relationship (0.01) between the score of differentiation (emotional reaction, my position, emotional breakdown and fusion with others) and sexual intimacy with the tendency to extramarital affairs and between mood dysphoria and its components (difficulty in diagnosis Emotions, difficulty in describing emotions and thinking with external orientation) have a significant positive relationship with the tendency to extramarital relationships (0.01). The results also showed that differentiation with beta coefficient (-0.16) and sexual intimacy with beta coefficient (-0.36) in a negative and mood dysphoria with beta coefficient (0.13) in a positive, predictive power of tendency Have extramarital affairs in cultural women. According to the results of regression tables, the variables of differentiation, mood dysphoria and sexual intimacy have the ability to predict extramarital relationships.
Keywords: Extramarital affairs, mood swings, differentiation, sexual intimacy -
Pages 56-67
The aim of this study was to predict the attitude towards extramarital relationships based on early maladaptive schemas, criteria for choosing a spouse and responsibility in working women in Neyriz. The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study consisted of all working women in Neyriz in 1399. From the statistical population, 200 people were selected by one-stage cluster sampling method and studied using an electronic questionnaire. To collect data, Young's maladaptive schema questionnaires (YSQ), Welfare and Partnership Welfare Criteria (2008), Watley (2008) Attitudes Toward Extramarital Relationships (GEF) and Goff Accountability (1984) were used. After collecting and extracting data, participants' scores were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression and SPSS-24 statistical software. The results showed that there was a significant negative correlation (P <0.01) between responsibility and criteria for choosing a mate (content and process) with attitudes toward extramarital affairs and between the schema of exclusion and disengagement, self-governance and dysfunctional domain, disrupted constraint domain and other domains. Orientation has a significant positive correlation with attitudes toward extramarital relationships (P <0.01). The results also showed that the criteria for choosing a spouse with a beta coefficient of -0.13, responsibility with a beta coefficient of -0.12, schemas of exclusion and cut-off with a beta coefficient of 0.59, self-governance and dysfunction with a beta coefficient of 0.26, constraint domain Disorders with a beta of 0.19 and other areas of orientation with a beta of 0.20 were able to predict the tendency of extramarital affairs in women. Therefore, according to the results of the research, it is hoped that by training the necessary skills regarding the criteria for choosing a spouse, as well as examining the initial incompatible schemas and responsibility in premarital counseling, the necessary precautions can be taken to a large extent.
Keywords: Extramarital affairs, incompatible schemas, criteria for choosing a spouse, responsibility -
Pages 67-78
The aim of this study was to determine the role of childhood traumatic experiences with dark personality traits mediated by social support. The statistical population of women referring to counseling centers in Tehran was in the period of February 2016 to June 1400. After conducting an initial interview, 250 eligible women were selected in a purposefully available manner by observing the criteria for entering and leaving the research and were assigned to childhood injury questionnaires. Dark personality traits and perceived social support responded. The collected data were analyzed using correlation coefficients and structural equations. The results of correlation coefficients showed a negative correlation between social support with the total score of dark personality traits and components of narcissism, Machiavellianism and anti-socialism and between emotional abuse, physical abuse, sexual abuse, emotional negligence and physical negligence with the total score of dark personality traits and components. Narcissism, Machiavellianism and anti-socialism and with perceived support and components of perceived support by family, perceived support by important people and perceived support by others have a negative correlation at the level of α = 0.01. The results of the path coefficient model showed that there was a significant direct relationship between the components of childhood rotational injury (emotional abuse, physical abuse, sexual abuse, emotional neglect and physical negligence) with dark personality traits and social support. There is also a significant direct negative relationship between social support and dark personality traits. Childhood trauma experiences are affected by personality vulnerabilities and long-term developmental experiences, and these factors increase the complexity of personality traits over time.
Keywords: Childhood trauma, dark personality traits, social support