فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال دهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عادل صلواتی، کیومرث احمدی، منصور ایراندوست، کرامت الله افخمی* صفحات 1-16
    زمینه

    برای جلب مشارکت کارکنان در امور سازمان، مطالعات متعددی انجام و برنامه ها و الگوهای مختلفی در دنیا تجربه شده اما چالش اصلی ،عدم هم پوشانی مطالعات، ارزیابی عملکرد مشارکتی ، نقصان درک مشترک از مفهوم دقیق مشارکت و کمبود نظام جامع ارزیابی است.

    هدف

    ارایه الگوی یکپارچه ارزیابی مشارکت درسازمانهای دولتی است.

    روش

    از لحاظ هدف اکتشافی وتوصیفی،داده ها بصورت کیفی و به روش نظریه داده بنیاد، از ادبیات پژوهش و مصاحبه با نخبگان، کارکنان و مسیولان سازمان های دولتی دریک مقطع زمانی اخذ و با تحلیل مستمرداده ها بانرم افزارMAXQDA، روابط و ابعاد، شناسایی والگوی ارزیابی ارایه می شود که کاربردی است.

    یافته ها

    در کدگذاری باز،1075کد مفهومی شناسایی و با همگرایی میان آنها، 13 مقوله محوری شامل مفهوم ، فلسفه ،شرایط علی ،شرایط مداخله گر ، شرایط زمینه،شرایط محیطی ،استراتژی ،فراگرد ، شکل ، پیامدها، ارزیابی و نظام مشارکت سازمانی به دست آمد.مقوله نظام مشارکت سازمانی به عنوان پدیده مرکزی انتخاب، روابط آن بامقوله ها تبیین و طبق روش علل اربعه ارسطو، الگوی ارزیابی درچهار بعد وضعیت غایی، وضعیت مادی، وضعیت صوری و وضعیت فاعلی، ارایه شد.

    نتیجه گیری

    این الگو وضعیت مشارکت سازمانی را براساس ابعاد حاصل ازنظریه داده بنیاد، بطورنظام مند اندازه گیری، ارزیابی و بازخوردآن در فرایند تحقق ارزش های اجتماعی تعریف شده در سازمانهای دولتی بکار میرود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، درگیر کار شدن، دموکراسی مشارکتی، عجین شدن با شغل، مشارکت سازمانی
  • خسرو نوری، هادی همتیان*، حسن فراتی، فرشاد فائزی رازی صفحات 18-34
    زمینه
    امروزه دولت ها در سراسر جهان در حال نوسازی خدمات عمومی و روش های ارایه آنها همراه با تعامل با شهروندان از طریق بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند؛ دولت جمهوری اسلامی ایران نیز اقدامات اساسی از جمله ایجاد سازمان ملی فضای مجازی و خط مشی گذاری ذیل سیاستهای کلی نظام اداری صورت داده است.بر این اساس توسعه دولت الکترونیک که از محورهای خط مشی اصلاح نظام اداری است مورد بررسی قرار گرفت.
    هدف
    ارایه الگویی مفهومی از مفاهیم و مقولات توسعه دولت الکترونیک.
    روش ها
    پارادایم تحقیق تفسیری است و با رویکردی استقرایی از استراتژی نظریه داده بنیاد استفاده شد تا علاوه بر داده های حاصل از بررسی متون و اسناد مربوطه، از نظرات کارشناسان و خبرگان امر نیز استفاده شود؛ به این ترتیب که با نمونه گیری گلوله برفی با 7 تن در 11 جلسه مصاحبه به عمل آمد. در این تحقیق از نرم افزار max qda یرای تجزیه تحلیل استفاده شده است.
    یافته ها
    استخراج 10 مقوله پایه،54 مفهوم و تعیین روابط بین آنها در قالب یک الگوی مفهومی.
    نتیجه گیری
    با ارتقاء کیفیت سیاست گذاری، تامین منابع، سرمایه گذاری کارا و موثر به توسعه دولت الکترونیک سرعت داده و در این راستا تجربیات موفق سایر دولتها مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، دولت دیجیتال، نظریه داده بنیاد، برنامه اصلاح نظام اداری
  • علی فرهادی محلی*، نرجس شرافتی صفحات 35-51
    زمینه و هدف

    خط مشی ها و اقدامات مدیریت منابع انسانی در شرکت های خانوادگی می تواند مهارت ها، نگرش ها و رفتار افراد را برای انجام کار شکل داده و به اهداف شرکت ها نزدیک کند.

    روش تحقیق

    هدف این پژوهش کاربردی و روش گردآوری اطلاعات توصیفی پیمایشی بوده روش نمونه گیری، تصادفی ساده که 108نفر از مدیران و سهام داران شرکت های خانوادگی انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد مزاگاتوس و همکاران (2018) که روایی پرسشنامه صوری و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ برای هر یک از سازه های شیوه های افزایش مهارت کارکنان دارای روابط خویشاوندی (0.94) شیوه های افزایش انگیزه کارکنان دارای روابط خویشاوندی (0.84) شیوه های افزایش مهارت کارکنان دارای فاقد روابط خویشاوندی (0.77) تایید شد. آزمون فرضیه ها با مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار پی ال اس انجام شد.

    یافته ها

    بین خط مشی های منابع انسانی، افزایش مهارت و انگیزه کارکنان دارای روابط خویشاوندی و فاقد روابط خویشاوندی با کیفیت سرمایه انسانی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری داشت. مراحل تغییر نسل در رابطه بین افزایش مهارت و انگیزه کارکنان فاقدروابط خویشاوندی و کیفیت سرمایه انسانی سازمانی نقش تعدیلی نداشته است. اما رابطه بین افزایش مهارت و انگیزه کارکنان دارای روابط خویشاوندی با کیفیت سرمایه انسانی سازمانی را تعدیل نمود.

    نتیجه گیری

    با توجه یافته ها، تاثیر مثبتی که اقدامات افزایش انگیزه منابع انسانی بر تمایلات کارکنان فاقد روابط خویشاوندی در توسعه کیفیت سرمایه انسانی دارد، مستقل از مرحله تغییر نسل شرکت های خانوادگی بوده است

    کلیدواژگان: خط مشی های منابع انسانی، اقدامات منابع انسانی، کیفیت سرمایه انسانی سازمانی، مراحل تغییر نسل، شرکت های خانوادگی
  • فتاح شریف زاده*، علیرضا مهدوی صفحات 53-64
    زمینه

    در قرن بیستم فن آوری اطلاعات و ارتباطات به سرعت جهان را در نوردیده است و بر بسیاری از ابعاد زندگی بشر تاثیر گذاشته است بطوریکه تصور انجام فعالیتی بدون فناوری اطلاعات غیر ممکن است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر استفاده از فناوری اطلاعات بر افزایش کیفیت تصمیم گیری در بین مدیران بانک سپه .

    روش پژوهش

     به لحاظ هدف کابردی و به لحاظ اجرا توصیفی پیمایشی و از نوع تحقیق همبستگی و برای جمع آوری اطلاعات پژوهش از دو پرسشنامه استفاده از فناوری اطلاعات و کیفیت تصمیم گیری استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی مدیران بانک سپه در سطح شهر تهران که برابر 700 نفر بودند . آلفای کرونباخ در این تحقیق بالای 7/0 بدست آمد . با فرمول کوکران تعداد 260 نفر به عنوان نمونه انتخاب و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار های -25 SPSS 2- SmartPLS استفاده شد .

    یافته ها

    شناخت ابعاد فناوری اطلاعات و ارتباط آن بر افزایش بهبود کیفیت تصمیم گیری مدیران بانک .

    نتیجه

    آمادگی مدیران بانک در استفاده از فناوری اطلاعات و افزایش کیفیت تصمیم گیری تاثیر معنی داری دارد . کلمات کلیدی : فناوری اطلاعات، تصمیم گیری سازمانی، آمادگی مدیران

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، تصمیم گیری سازمانی، آمادگی مدیران
  • محمدرضا پورمند، مرتضی موسی خانی*، رضا نجف بیگی، افسانه زمانب مقدم صفحات 65-79

    در این تحقیق محققین به دنبال تدوین مدل مطلوب اصلاحات اداره امور عمومی در نظام بازنشستگی و جبران خدمت ایران بوده اند.برای تبیین و تدوین مدل مطلوب از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل با روش تحلیل عاملی تاییدی به وضعیت مطلوب تبیین شد.با مقایسه وضیت موجود ومطلوب با استفاده از 23گویه در مرحله نهایی،نتایج نشان داد تفاوت های زیادی بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب وجود دارد که لازم است برای رسیدن به وضعیت مطلوب تلاش و برنامه ریزی بیشتری در 23بخش حضور نماینده کارگران و کارفرمایان در جریان تدوین و تصویب قوانین، توانمندسازی کارکنان صندوق های بازنشستگی، تدوین نظام نامه های به روز، ایجاد اتاق های فکر با حضور سرمایه گذاران و کارآفرینان،پیش بینی فرآیند و نتایج تراز مالی به منظور اتخاذ تدابیر پیش کنشی، تهیه منشور شفافیت امور ، برآورد ریسک های مالی ناشی از تغییر نرخ بیکاری، نرخ اشتغال و تغییر شرایط بازنشستگی به منظور کمینه کردن هزینه های آتی، برنامه ریزی مدون و بلند مدت، توجه به حفظ و ارتقای کیفیت خدمات ارایه شده به بازنشستگان به منظور تامین رضایت ایشان، تعامل بازیگران اصلی شامل دولت، نمایندگان مجلس، بررسی مستمر آیتم های اقتصاد کلان (مانند نرخ تورم) بر میزان حقوق دریافتی بازنشستگان،تناسب پاداش وحقوق بازنشستگی بدون در نظر گرفتن جنسیت و... انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: نظام بازنشستگی کشور، صندوق های بازنشستگی، وضعیت موجود و مطلوب صتدوق های بازنشستگی، اصلاحات صندوق های بازنشستگی
  • رضا بالدی، حسین اکبری یزدی*، شیوا آزادفدا صفحات 81-95
    هدف

    هدف از این پژوهش تدوین راهبرهای توسعه ورزش شرکت پالایش نفت آبادان با رویکرد تصمیم گیری چند معیاره بود که با روش کاربردی-تحلیلی انجام شده است.

    روش ها

     پژوهش از نظر هدف کاربردی و از منظر نحوه گردآوری اطلاعات از نوع آمیخته(کیفی و کمی) می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل ورزشکاران، مدیران باشگاه ها و همچنین صاحبنظران دانشگاهی در حیطه مدیریت راهبردی در ورزش بود. نمونه آماری این پژوهش نیز شامل شورای راهبردی بود که از جامعه فوق به روش هدفمند انتخاب گردید و تعداد آنها 17 نفر بود. ابزار اندازه گیری این پژوهش شامل پرسشنامه بسته پاسخ مربوط به گویه های سوات بود. این پرسشنامه شامل 31 سوال بود که سوالات آن نقاط قوت (8 سوال)، نقاط ضعف (7 سوال)، فرصت ها (8 سوال) و تهدیدها (8 سوال) را مورد بررسی قرار دادند جهت رتبه بندی راهبردهای شناسایی شده از پرسشنامه ای مطابق با روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید.

    یافته ها

    مطابق با نتایج رتبه بندی راهکارها مشخص گردید که تمرکز برگسترش ورزش های همگانی کم هزینه با وزن کلی 211/0، راهبرد مشارکت با منطقه آزاد در توسعه و تقویت زیر ساخت های ورزشی شهر با وزن کلی 163/0 و راهبرد توسعه نظام آموزش و ارتقاء کلیه منابع انسانی (مدیران، کارشناسان، کادر فنی و ورزشکاران) با وزن کلی 146/0 مهم ترین راهبردهای توسعه ورزش شرکت پالایش نفت آبادان می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه راهبردی، ورزش، تحلیل سوات
  • سمیرا نظیفی، روح الله سمیعی*، سامره شجاعی، محمودرضا مستقیمی صفحات 97-112
    زمینه

    در سالیان اخیر، کارآفرینی به یکی از جریان های اصلی در حوزه اقتصاد تبدیل شده است، به شکلی که ضرورت نظام خط مشی گذاری در زمینه کارآفرینی و اجرای آن در بانکداری به یکی پیچیده ترین مسایل مدیران تبدیل شده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر بانکداری کارآفرینانه مبتنی بر نظام خط مشی گذاری در بانک سپه و با استفاده از روش آمیخته اجرا شده است.

    روش ها

    جامعه آماری تحقیق شامل 105 مدیر شعبات بانک سپه بود که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و بر اساس فرمول کوکران،83 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن توسط اعضای هییت علمی و پایایی آن با روش پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ تایید شد. بر این اساس پس از بررسی ادبیات پژوهش و احصای نظرات خبرگان حوزه خط مشی گذاری، عوامل موثر شناسایی شد.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل اطلاعات با روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS انجام گرفت. نتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنادار مولفه های نظام خط مشی گذاری در بانک از منظر کارآفرینی با ضریب57/0 است.

    کلیدواژگان: بانکداری کارآفرینانه، نظام خط مشی گذاری، بانک سپه
  • سمیه زراعت کار* صفحات 113-129

    براساس یافته های پژوهش ها، یادگیری غیر رسمی به عنوان یکی از مهترین شیوه های بهبود و توسعه می باشد و می تواند نقشی اساسی در پرورش شایستگی های افراد داشته باشد. لذا، این پژوهش با هدف شناسایی محرک ها و روش های یادگیری غیر رسمی مدیران و متخصصان منابع انسانی و نیز پیامدهای بکارگیری یادگیری غیر رسمی و با استفاده از روش آمیخته اکتشافی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش مدیران و متخصصان منابع انسانی در سازمان های بزرگ کشور می باشد. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری نشان داده است که محرک ها و الزامات سازمانی- مدیریتی و ویژگی های شخصیتی - رفتاری برگرایش افراد به بکارگیری یادگیری غیر رسمی در سازمان تاثیر مثبت دارد. بعلاوه یادگیری غیر رسمی دارای پیامدهایی برای فرد، واحد منابع انسانی و سازمان می باشد.

    کلیدواژگان: یادگیری غیر رسمی، مدیر منابع انسانی، آمیخته اکتشافی
|
  • Adel Salavati, Kumars Ahmadi, Mansuor Irandoost, KeramatAllah Afkhami * Pages 1-16
    Background

    Scientists conducted various studies and programs to attract staff to participate in organizational affairs but the main challenge is studies do not overlap each other, the practical evaluation of participatory performance is difficult, not a common understanding of the precise concept of partnership.the lack of comprehensive system for evaluating organizational participation.

    Objective

    The aim is presenting an evaluation model of participation in public organizations.

    Method

    This is exploratory ,descriptive and applied,data obtained qualitatively, based on the Grounded Theory, at a specific time from Interview with Elites, Governmental Personnel and Officials.The relations and aspects identified by MAXQDA Software and an evaluation model was presented.

    Results

    In the Open Coding Process, 1075 Conceptual code was Identified and converging of them in the Axial Coding,resulted in 13 Categories includes:The concept,Scope,Causal Conditions,Contextual Conditions,Intervening Conditions, Environmental Conditions,Strategy,Process ,Form, Outcomes ,Evaluation and Organizational participation System. The concept of Organizational participation system as a Central Phenomenon was selected and the dimensions and specifications were identified and explained.Finally based on Aristotle's four causes namely: Casual, Ultimate, Formal and Material, a model of organizational participation evaluation was presented.

    Conclusion

    This model contributes to Systematically evaluating of partnerships and uses feedback to continually improve participation in public organizations

    Keywords: Empowerment, engagement, Job Involvement, Organizational participation, Participatory Democracy
  • Khosrow Nouri, Hadi Hemmatian *, Hassan Forati, Farshad Faezirazi Pages 18-34
    Background
    Today governments around the world are modernizing public services and ways to provide them with interaction with citizens through the use of information and communication technology; Accordingly, the development of e-government, which is one of the axes of the administrative system reform policy, was examined.
    Objective
    To provide a conceptual model of the concepts and categories of e-government development.
    Methods
    The research paradigm is an interpretive approach that used the inductive approach of the Foundation's data theory strategy and in addition to the data obtained from reviewing the relevant texts and documents, the opinions of experts and experts were also used. Tan was interviewed in 11 sessions. The analysis tool in this research is max qda software.
    Results
    Extracting 10 basic categories, 54 concepts and determining the relationships between them in the form of a conceptual model.
    Conclusion
    By improving the quality of policy-making, resource provision, efficient and effective investment, the development of e-government should be accelerated and in this regard, the successful experiences of other governments should be considered.
    Keywords: E-government, digital government, foundation data theory, administrative system reform program
  • Ali Farhadi Mahalli *, Narjes Sherafati Pages 35-51
    Context and Purpose

    Human resource management policies and practices in family companies can shape the skills, attitudes, and behaviors of individuals to do the work and bring them closer to corporate goals.

    Method

    A sample of 108 managers and shareholders of family-owned companies was selected by random sampling. Data gathering tool was Masagatos et al. (2018) standard questionnaire .validity and reliability coefficients with Cronbach's alpha coefficient. the constructs of the relationship skills enhancement staff (0.94) Employee Motivation Skills for Relationships (0.84) Skills for Skills Employees (0.77) Motivation Skills(0.83) were confirmed. Structural equation modeling was used to test the hypotheses using PLS software.

    Results

    there was a positive and significant relationship between HR policies, skills enhancement and motivation of employees with and without relationship with organizational HR quality. Generation change stages did not play a moderating role in enhancing the skills and motivation of unrelated employees and the quality of organizational human capital. But the relationship between skill enhancement and employee motivation moderated the relationship with organizational HR quality.

    Conclusion

    the positive effect of HRM measures on the tendency of non-relational employees to develop human capital quality is independent of the stage of change in the generation of family-owned firms

    Keywords: human resources policies, organizational human resource quality, generational stage, Family Firms
  • Fatah Sharif Zade *, Alireza Mahdavi Pages 53-64
    Background

    In the twentieth century , information and communication technology has rapidly spread across the globe and has affected many aspects of human life so that it is impossible to imagine an activity without information technology.

    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effect of using information technology on increasing decision making among Sepah Bank managers.

    Method

    applied in terms of purpose and application in terms of the nature and method of descriptive survey. the research is a correlation type. Two questionnaires were used to collect information about the information technology and decision-making qualityrespectively. The statistical population of the study consisted of all sepah bank managers in the city of Tehran, which equals to 700 people. Cronbach's alpha the study also came in at over 0.7 . with Cochran formula, 260 individuals were selected as samples. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis. Results using SPSS software and structural equations using SmartPLS software .

    Findings

    Cognition aspects information technology and relationship on increasing improve qualitative decision making Bank managers .

    Conclusion

    readiness of bank managers in using information technology and increasing the quality of decision

    Keywords: Information Technology, Organizational Decision Making, Readiness Managers
  • Mohammadreza Pourmand, Morteza Mosa Khani *, Reza Najafbigi, Afsaneh Zamani Moghadam Pages 65-79

    In this research, the researchers sought to formulate a desirable model of public administration reform in the Iranian Pension and Service Compensation System. To elaborate and develop a desirable model, the structural equation modeling technique with LISREL software was used to confirm the desirable situation. By comparing the current and desirable situation with the 23 items in the final stage, the results showed that there are many differences between the existing situation and the desirable one which need to be further worked out and planned in the 23 departments of workers 'and employers' representation in the formulation process. And enacting laws, empowering employees with trust funds Meeting, developing up-to-date regulations, creating think-tanks with investors and entrepreneurs, forecasting the process and results of the financial balance to take action, preparing transparency charts, estimating the financial risks of changing unemployment rates, rates Employment and changing retirement conditions to minimize future costs, long-term planning, paying attention to maintaining and enhancing the quality of services provided to retirees, engaging key stakeholders, including government, parliamentarians, ongoing item review. Macroeconomics (such as inflation) on the amount of pensioners' wages, the proportion of c Allowance for retirement benefits regardless of gender, etc.

    Keywords: State Pension System, Pension Funds, Pension Reforms
  • Reza Baledi, Hossein Akbariyazdi *, Shiva Azadfada Pages 81-95
    Objective

    The purpose of this study was to compile the guidelines for sports development of Abadan Oil Refining Company with a multi-criteria decision-making approach that has been done by applied-analytical method.

    Methods

    The present research is applied in terms of purpose and in terms of how to collect information of mixed type (qualitative and quantitative). The statistical population of the present study included athletes, club managers, as well as academic experts in the field of strategic management in sports. The statistical sample of this study also included the Strategic Council, which was selected from the above community in a targeted manner and their number was 17 people.

    Findings

    A questionnaire was also used to rank the identified strategies in accordance with the hierarchical analysis method. Partnership strategy with free zone in developing and strengthening the city's sports infrastructure with a total weight of 0.163 and strategy for developing the education system and upgrading all human resources (managers, experts, technical staff and athletes) with a total weight of 0.146 are the most important development strategies the sport is Abadan Oil Refining Company.

    Keywords: Strategic Program, sports, SWOT Analysis
  • Samira Nazifi, Roohalla Samiee *, Samereh Shojaee, MahmoudReza Mosraghimi Pages 97-112
    Background

    In recent years, entrepreneurship has become one of the main streams in the field of economics, in which the need for an entrepreneurial policy-making system and its implementation in banking has become one of the most complex issues for managers.

    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effect of entrepreneurial banking on the policy-making system in Sepah Bank using mixed method.

    Methods

    The statistical population of the study consisted of 105 managers of Bank Sepah Branches. By stratified random sampling method, 83 people were selected as sample based on Cochran formula. The data gathering tool was a questionnaire whose validity was confirmed by the faculty members and its reliability was confirmed by the combination of reliability and alpha Cronbach. Accordingly, after investigating the literature of the research and making comments on the experts in the field of policy making, effective factors were identified.

    Results

    Data analysis with structural equation modeling was performed using partial least squares method and Smart PLS software. The results of the research indicate that the components of the policy-making system in the bank have a positive and significant effect in terms of entrepreneurship with a coefficient of 0.57.

    Keywords: Entrepreneurial banking, Policing system, Bank Sepah
  • Pages 113-129

    According to the results of many researches, informal learning is the most important of instruments of the development and it plays an effective and important role in competencies development. The aim of this research is to identify the effective factors on the use of informal learning, informal learning methods and outcomes of informal learning by human resources managers and research is done by using an exploratory mixed method and an in- depth and objective interview. Statistical population of this research is human resource managers in large organizations in IRAN. The model has been tested quantitatively and by using of the LISREL software. The results of this research showed that individual and behavioral features and managerial - organizational factors were identified as effective factors for informal learning and informal learning have outcomes for person and unit of human resource and organization. Keywords: Informal learning, human resources manager, exploratory mixed method

    Keywords: Informal learning, human resources manager, exploratory mixed method