فهرست مطالب

توسعه علوم انسانی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1400)

مجله توسعه علوم انسانی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر سید مهدی الوانی صفحه 1
  • مقصود فراستخواه صفحه 5

    علوم انسانی ایران ، چگالی عظیم و سرگردان شده است. ساختارها ونهادهای رسمی کشور ومدیریت های دانشگاهی ما نمی توانند به ثمر بخشی این موجودیت کمک بکنند و در تحقیق حاضر به عنوان «جرم بحرانی» از ان بحث می شود. جثه بحرانی که می تواند از خود آثار تازه ای بروز بدهد ولی به عللی توفیق آن را به دست نمی آورد ودر نتیجه بیشتر ابواب جمعی این موجودیت، بناچار استراتژی بقا در پیش می گیرند. تحقیق حاضر با روش پدیدارشناسی تفسیری به سراغ نمونه هدفمندی شامل 50 تن از اصحاب علوم انسانی ایران در خوشه های رشته ای مختلف رفته و از طریق مصاحبه با آنها کوشیده است به فهم تجربه های زیست شان نایل آید و به پرسش های تحقیق  پاسخی اکتشافی پیدا بکند.
    نتیجه تحقیق حاضر گویای آن است که علوم انسانی از یکسو دچار نوعی حالت ماند و اینرسی شده  است و اصحاب علوم انسانی ایران خود را چنان گرفتار وضعیت سیاستی وساختاری ونهادی می بینند که «کانون اسناد» شان نوعا بیرونی می شود، «نقش قربانی» بر عهده می گیرند و این تا حدودی حتی موجد وضعیتی ترومایی نیز می شود و  با دامن زدن به ارزشهای بقا، می تواند روح کنش را از نسل جدید علوم انسانی  بستاند. از سوی دیگر اما پویایی های درونی جرم بحرانی ، خود را با برخی کنش های معنا ساز و ارتباطی خلاق علوم انسانی اینجا وآنجا نشان می دهد. آیا اینها توفان پیش از یک بارش و  بعد از یک دوره خشکسالی است؟
    نیمه خاموشی در تجربه های زیست مشارکت کنندگان تحقیق هست که در فحوای پاره ای اشارات ضمنی و معانی مضمر  آنها و ارجاعات شان به بعضی شواهد احساس می شود . یافته مهم تحقیق این است که فعال شدن چرخه های «کنش خلاق معنا ساز و ارتباطی» علوم انسانی قادرند که درحد متغیرهای تعدیل کننده و عوامل مداخله وارد جریان بشوند و یا به صورت راه انداز عمل بکنند و در  جا به جایی متغیرهای مستقل (یعنی همان ساختارهای صلب) نیز اثر بگذارند. به نظر می رسد توسعه کنشها و همکنشی ها نیازمند بسط حلقه های تعاملی  وبین نسلی برای ارتقای مهارتهای پیشرفته ادراکی، ارتباطی و اجتماعی در علوم انسانی است. برخی توصیه های اجرایی برای این اجتماع علمی بزرگ ذکر شده است بویژه با تاکید بر توزیع مجدد فرصتها برای نسل های جدید نوظهور علوم انسانی در میان جوانترها و زنان و غیرتهرانی ها . 

    کلیدواژگان: علوم انسانی، جرم بحرانی، پدیدارشناسی، تجربه های زیست دوگانه، ارزشهای بقا، وضعیت ترومایی، پویایی های نابهنگام
  • شمس السادات زاهدی صفحه 19

    در سال 1370 اولین مرحله از پژوهش طولی درباره وضعیت زنان درجامعه دانشگاهی، در دانشگاه های تهران، شهید بهشتی و علامه طباطبایی صورت گرفت و نتایج آن منتشر شد. درسال های 1380 و 1390، مراحل دوم و سوم پژوهش مذکور با موضوع مشابه و در قلمرو مکانی همانند تکرارگردید و نتایج حاصله انتشاریافت. پس از گذشت سه دهه، برای بار چهارم، وضعیت زنان در جامعه دانشگاهی مورد بررسی قرار گرفت تا سمت و سوی تغییرات احتمالی مشخص شود. یافته های حاصل از این بررسی روند، طی سی سال گذشته حاکی از آن است که اگرچه موقعیت زنان عضو هییت علمی رو به بهبود گذارده و جایگاه آنان تثبیت شده است، و با اینکه تعداد زنان در رشته ها و تخصص های گوناگون  افزایش یافته است، اما هنوز در میزان استفاده از زنان در رده های  عالی مدیریتی و در سطوح رهبری دانشگاهی تغییر چندانی حاصل نشده است. از این رو فرضیه های اولیه پژوهش همچنان تایید می شوند، بدین معنی که از نیروی عظیم زنان دانشگاهی استقاده موثر به عمل نمی آید و جنسیت، همواره عاملی تعیین کننده در گزینش ها به شمارمی رود. به منظور تسهیل ورود زنان به عرصه های مدیریت عالی و رهبری دانشگاهی، در انتهای مقاله پیشنهادهایی مطرح می شوند.

    کلیدواژگان: پژوهش طولی، شایسته گزینی، شکاف جنسیتی، بیگانه ای در درون، استعاره های جنسیتی، طرح مساوات
  • عباس شاکری، فاطمه رجبی صفحه 39

    گسترش فساد در جامعه علاوه بر پیامدهای منفی اجتماعی-فرهنگی، به اقتصاد کشور نیز لطمه وارد می‌کند. فساد با تحریف منابع تولید به سمت فعالیت‌های غیرمولد منجر به محدود شدن فعالیت‌های تولیدی و کاهش رشد اقتصادی می‌شود. علاوه بر این فساد با افزایش دانش در زمینه فعالیت‌های فسادآمیز و کاهش انباشت سرمایه انسانی مولد رشد اقتصادی را محدود می‌کند. از سوی دیگر فساد با تحریف منابع اقتصادی و افزایش هزینه فعالیت‌های مولد، انگیزه‌های کارآفرینی را کاهش می‌دهد و از این مسیر نیز رشد اقتصادی تحت تاثیر پیامدهای منفی فساد قرار می‌گیرد. بررسی شاخص‌های همچون شاخص ادراک فساد، سهم رانت منابع طبیعی از کل تولید ناخالص داخلی، شاخص کنترل فساد، شاخص کیفیت نظارت، شاخص ثمربخشی دولت و رتبه کنترل فساد در اقتصاد ایران نشان‌دهنده وجود فساد در اقتصاد است. در این مطالعه با استفاده از داده‌های پانل دیتا به بررسی اثر فساد بر رشد اقتصادی در کشورهای منتخب پرداخته شده است. نتایج ارتباط منفی بین رشد اقتصادی و فساد را تایید می‌کنند. به‌عبارتی کشورهای با سطح فساد بالاتر رشد اقتصادی کمتر را شاهد هستند.

    کلیدواژگان: فساد، فعالیت های نامولد، رشد اقتصادی، کنترل فساد، پانل دیتا
  • رضا واعظی، لیلا شمس صفحه 59

    جنبش مدیریت دولتی رفتاری[1] تلاشی نوین در روند تکاملی دانش مدیریت دولتی است که می توانند افق های تازه ای را پیش روی پژوهشگران و دانشجویان مدیریت دولتی بگشاید. مطالعات رفتاری با تاکید بر سطح "خرد" می توانند غفلت زدگی احتمالی پژوهشگران و نظریه پردازان مدیریت دولتی را عیان سازد و آن ها را از تمرکز بیش از اندازه بر سطح کلان (رویکردهای سیاسی- اجتماعی و مدنی) به تمرکز متعادل و متوازن میان سطوح خرد، کلان و حتی "میانه" هدایت نماید. عمده تحولات علمی و پیدایش دانش های جدید در قرن بیستم نتیجه رویکردهای میان رشته ای بوده است که در نتیجه ملاقات حوزه های مختلف با یکدیگر به تولد علوم جدید منجر شده است. مدیریت دولتی نیز به عنوان یک حوزه علمی میان رشته ای خود محصول چنین تحولی بوده است. مدیریت دولتی رفتاری تلاشی است برای ورود بیشتر، عمیق تر و روش مند نظریه های روانشناسی و علوم رفتاری به مطالعات مدیریت دولتی طوریکه تنگناهای فعلی ناشی از متوقف بودن در سطح کلان را مرتفع نماید. مقاله به شیوه تحلیلی، استدلالی و مرور تیوریک به رشته تحریر در آمده و به دنبال گشودن افق و زاویه دیدی متفاوت در حوزه دانش مدیریت دولتی به طور خاص و علوم اجتماعی به طور عام است.

    کلیدواژگان: سطح کلان، مدیریت دولتی، علوم رفتاری، خط مشی عمومی، مدیریت دولتی رفتاری، روانشناسی، سطح خرد رفتار، نگرش فرد
  • حسن دانایی فرد، بهنام شهایی صفحه 81

    پیشرفت‌های دو دهه اخیر در فلسفه علم، توجه اندیشمندان و دانش‌پژوهان را از «تبیین واحد» به «سازکارهای علی» معطوف کرده است. «رصد فرایند»، یکی از روش‌شناسی‌های نظام‌مند کیفی برای کشف سازکارهای علی است و از آن هم برای آزمون نظریه و هم برای ساخت نظریه استفاده می‌شود. هدف این مقاله، واکاوی «فلسفه سازکار» و فهم روش‌شناسی رصد فرایند برای کمک به شکل‌گیری و اشاعه پژوهش‌هایی است که از تحلیل همبستگی به سمت تحلیل سازکارهای علی حرکت کنند. بر این اساس، در این نوشتار چگونگی کاربست روش رصد فرایند به صورت گام‌به‌گام توصیف و چند ابهام و کژفهمی مربوط به آن تشریح خواهند شد.

    کلیدواژگان: علیت، همبستگی، سازکار، مطالعه موردی، رصد فرایند
  • نوروز حاجی بابایی، علی اکبر رضایی صفحه 101

    امروزه دولت ها به ظرفیت اجرایی سازمان های مردم نهاد و اثرگذاری اجتماعی آنان پی برده و در بسیاری از کشورها به توسعه و حمایت از این قبیل سازمان ها روی آورده اند. برخلاف گذشته، امروزه سازمان های مردم نهاد علاوه بر فعالیت های اجتماعی، می توانند در فعالیت های اقتصادی و تجاری نیز فعالیت کرده و به درآمدزایی و در قالب کسب و کارهای کوچک و متوسط به اشتغال زایی برای جامعه محلی بپردازند. هدف مطالعه حاضر، ارایه الگوی بومی توانمندسازی سازمان‌های مردم نهاد با تاکید بر عوامل کلیدی کسب و کار می باشد. این مطالعه به روش کیفی و از طریق مصاحبه با 10 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان‌های مردم نهاد شهر تهران صورت پذیرفت. تکنیک تحلیل مصاحبه به روش کدگذاری و با استفاده از نظریه داده بنیاد صورت گرفت. در پایان از مجموع 255 کد باز، 34 مقوله ی محوری استخراج و در 13 مقوله ی گزینشی دسته بندی گردید. این 13 مقوله عبارتند از: عوامل مدیریتی و کلان سازمانی؛ عوامل اجتماعی و حمایتی؛ بازاریابی و اطلاع رسانی؛ حوزه های جامعه محور؛ حوزه های کسب و کاری؛ عوامل درون سازمانی؛ عوامل برون سازمانی؛ توانمندسازی الکترونیکی؛ بسترسازی الکترونیکی؛ توسعه تجاری سمن ها؛ کمک های رسانه ای؛ کمک های پشتیبانی؛ کمک های بنیادین.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، توانمندسازی، کسب و کار
  • امین اشراقی صفحه 129
|
  • Maghsoud Farasatkhah Page 5

    Iran's humanities have become a huge and wandering mass. The official structures, institutions and university administrations of our country are not able to help make this entity fruitful and in this study, it is discussed as a "critical mass ". The mass wants to express new works but for some reason, this is not possible. As a result, most of the components of this entity inevitably adopt a survival strategy. The research was conducted using interpretive phenomenology on purposive sample of 50 Iranian humanities experts in a variety of specialized clusters. According to the results of the research, our humanities are experiencing inertia and the "Lucas of control" in the people of these fields is often externalized. They play the "victim role" and it can even be said that this creates a traumatic situation. Survival values take away the spirit of action from the new generation of humanities. At the same time, the intrinsic dynamics of critical mass manifest themselves with some meaningful and creative communicative actions in the humanities here and there. Can these be considered a storm before a rain or a rain after a period of drought?
     
    A half-silent and half-hidden was explored in the lived experiences of the participants. Meaningful, communicative and creative actions in the humanities are able to enter the flow as moderators and intervention factors or act as triggers. They also can affect the changes of independent variables (i.e. the same rigid structures). It seems that the development of humanities requires the expansion of interactive and intergenerational circles to promote advanced perceptual, communication and social skills. Some practical recommendations for such a large scientific community are listed in particular, by emphasizing the redistribution of opportunities among the younger generation, women and humanities professionals outside the capital.

    Keywords: humanities, critical mass, phenomenology, dual lived experiences, survival values, traumatic situation, untimely dynamics
  • Shamsalsadat Zahedi Page 19

    During the last decades, measurable improvements have occurred in women conditions in Iran. Some of the areas of improvements are: Women’s life expectancy and literacy rate, acceptance at universities, and rise of gender-adjusted index of human development. However, their representation in university management and leadership has not caught up proportionately and has been constantly very low.
     
    A longitudinal study has been conducted in three large universities in Iran: Tehran, Shahid Beheshti, and Allameh Tabataba’i Universities. The findings of this cross-sectional research, in 1991, 2001, 2011, and 2021 reveal that during the past three decades, this deficiency has been a continuous trend in our universities. This means that women presence in managerial and leading positions is very low.
     
    The article ends up with some suggestions in order to improve women situation in Iran universities.

    Keywords: longitudinal research, meritocracy, gender divide, outsider-within, gender metaphors, equity plan
  • Abbas Shakeri, Fatemeh Rajabi Page 39

    With the increase of corruption in society, in addition to the negative socio-cultural consequences, the economy is also distorted. Corruption leads to limited productive activities and reduced economic growth by distorting production resources into non-productive activities. Also, corruption limits economic growth by increasing knowledge about corrupt activities and reducing the accumulation of human capital. On the other hand, corruption reduces entrepreneurial incentives by distorting economic resources and increasing the cost of productive activities, and in this way, economic growth is affected by the negative consequences of corruption. A look at indicators such as corruption perception index, natural resources rent share of total GDP, Corruption Control index, Regulatory Quality index, Government Effectiveness index, and Corruption Control rank in Iran's economy indicates the existence of corruption in the economy. In this study, using panel data, the effect of corruption on economic growth in selected countries has been investigated. The results confirm the negative relationship between economic growth and corruption. In other words, countries with higher levels of corruption have lower economic growth.

    Keywords: corruption, non-productive activity, economic growth, Corruption Control, panel data
  • Reza Vaezi, Leila Shams Page 59

    Behavioral public administration movement is a new endeavor in the evolutionary process of public administration knowledge that can open new horizons for public administration researchers and students. With an emphasis on the "micro" level, behavioral studies can reveal the potential neglect of public administration researchers and theorists and move them from an over-focus on the macro level (socio-political and civic approaches) to a balanced focus between micro, macro and even "middle" levels. Major scientific developments and the emergence of new knowledge in the twentieth century have been the result of interdisciplinary approaches that overlap of different fields has led to the birth of new sciences. Behavioral public administration, as an interdisciplinary field of science, has also been the product of such a transformation. Behavioral public administration is an endeavor for more, deeper and systematic entry of theories of psychology and behavioral science to public administration studies to overcome the current bottlenecks caused by stopping at the macro level. The article was conducted using an analytical, reasoning and theoretical review method and seeks to open a different horizon and perspective in the field of public administration knowledge in particular and social sciences in general.

    Keywords: macro level, public administration, behavioral science, public policy, behavioral public administration, psychology, micro level of behavior, individual attitude
  • Hassan Danaeefard, Behnam Shahaei Page 81

    Recent developments in philosophy of science have lead scholars from unification to causal mechanisms. Process tracing, as a systematically qualitative methodology, is used for both theory testing and theory building. The goal of this paper is to explore mechanism’s philosophy and to explain the process tracing method so that new case studies are conducted, leaving from correlational analysis to causal mechanisms. Accordingly, this essay describes process tracing using step-by-step approach and then some misunderstanding about it is presented.

    Keywords: causality, correlation, mechanism, case study, process tracing
  • Norouz Hajibabaei, Aliakbar Rezaei Page 101

    Today, governments have realized the executive capacity of NGOs and their social impact, and in many countries have developed and supported such organizations. Unlike the past, NGOs today, in addition to social activities, can also operate in economic and commercial activities and generate income and in the form of small and medium businesses to employment for the local community. The purpose of this study is to present a local model of empowerment of NGOs with emphasis on key business factors. This qualitative study was conducted through interviews with 10 managers and experts of non-governmental organizations in Tehran. The interview analysis technique was coded using the grounded theory. Finally, out of a total of 255 open codes, 34 central categories were extracted and categorized into 13 selective categories. These 13 categories are: managerial and macro organizational factors; social and supportive factors; marketing and information; community-based areas; business areas; intra-organizational factors; external factors; electronic empowerment; electronic settings; commercial development of NGOs; media assistances; supportive assistances; fundamental assistances.

    Keywords: NGOs, empowerment, business