فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 65 (پاییز 1400)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 65 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی افشاری، احمدرضا اسماعیلی * صفحات 9-38

    بودجه به عنوان اهرمی اصلی در برنامه ریزی و مدیریت هر سازمان به شمار می آید. سازمان ها نیز به طور کلی، به دنبال استفاده مطلوب از هزینه های انجام شده و کسب بیشترین بهره وری و تحقق اهداف از پیش تعیین شده با به کارگیری کمترین منابع اند. هدف پژوهش، تعیین تاثیر برنامه های توسعه منابع انسانی بر بودجه ریزی عملیاتی با نقش میانجی پایداری سازمانی است. این تحقیق از نظر نوع، به صورت کمی بوده و از نظر روش تحقیق نیز یک تحقیق توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران و کارشناسان منابع انسانی و مالی شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ به تعداد 460 نفر بود که تعداد 210 نفر بر اساس فرمول کوکران و به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه توسعه منابع انسانی کوهن (2010)، پایداری سازمانی پهلون صادق (1396) و بودجه ریزی عملیاتی باباخانی و همکاران (1390) بود که روایی آن به صورت صوری و سازه ای و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه (879/0) و تایید شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS نسخه شماره 2 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که برنامه های توسعه منابع انسانی بر بودجه ریزی عملیاتی با نقش میانجی پایداری سازمانی تاثیر دارد. همچنین، برنامه های توسعه منابع انسانی بر بودجه ریزی عملیاتی، برنامه های توسعه منابع انسانی بر پایداری سازمانی و پایداری سازمانی بر بودجه ریزی عملیاتی تاثیر دارد. بنابراین، می توان با توسعه برنامه های منابع انسانی در سطح شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ و توجه به مولفه های پایداری سازمانی، در جهت بودجه ریزی عملیاتی گام برداشت.

    کلیدواژگان: برنامه های توسعه منابع انسانی، بودجه ریزی عملیاتی، پایداری سازمانی
  • سید حسین تقی زاده سرهنگ آبادی، حاجیه رجبی فرجاد * صفحات 39-65

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سیاست های سازمانی ادراک شده بر مخفی کاری دانش با توجه به تعدیل گر تعهد حرفه ای انجام شد. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی، به صورت توصیفی و از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان شرکت ملی نفت ایران به تعداد 460 نفر بود که به روش تصادفی ساده و بر اساس جدول مورگان 210 نفر انتخاب شد. در این تحقیق از پرسشنامه استاندارد سیاست سازمانی ادراک شده کالمر و کارلسون (1997)، مخفی کاری دانش بونتیس (2016) و تعهد حرفه ای رانیا و همکاران (1999) استفاده شد. روایی آن به صورت محتوایی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ برای سیاست های سازمانی ادراک شده، مخفی کاری دانش و تعهد حرفه ای به ترتیب، 755/0، 805/0 و 735/0 مورد تایید قرار گرفته است. داده های حاصل با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی. ال. اس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که تعهد حرفه ای کارکنان ارتباط بین سیاست های سازمانی ادراک شده و مخفی کاری دانش شرکت ملی نفت ایران را تعدیل می کند. همچنین، سیاست های سازمانی ادراک شده بر مخفی کاری دانش؛ رفتار سیاسی عمومی بر مخفی کاری دانش؛ مولفه هماهنگ باش تا جلو بزنی بر مخفی کاری دانش و سیاست های ارتقا و پرداخت بر مخفی کاری دانش کارکنان شرکت ملی نفت ایران تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: تعهد حرفه ای، سیاست های سازمانی ادراک شده، مخفی کاری دانش
  • فریدون غفاری، کیومرث احمدی*، عادل صلواتی صفحات 67-91

    امروزه بهره برداری حداکثر از سرمایه های انسانی برای سازمان ها به دلایلی از جمله پیشرفت شتابان تکنولوژی های مختلف، رقابت روزافزون، و کاهش هزینه ها امری ضروری است و کوچینگ عملکرد کارکنان، ابزاری موثر در مدیریت عملکرد کارکنان و روشی قوی برای اطمینان از این که کارکنان به خوبی انگیزه دارند و با تمام پتانسیل خود کار می کنند، است. درواقع یکی از روش های موثر در آموزش و بهسازی، کوچینگ است. هدف از مقاله حاضر شناسایی مدلی جهت تبیین مفهوم کوچینگ عملکرد کارکنان در سازمان های دولتی ایران است. روش پژوهش مورداستفاده، کیفی و به طور خاص داده بنیاد است. که در آن عوامل اثرگذار بر تبین مفهوم کوچینگ عملکرد کارکنان در سازمان های دولتی ایران با استفاده از روش مصاحبه باز شناسایی شد. بر این اساس تعداد 10 نفر از خبرگان که در این پژوهش افراد مجرب در حوزه کوچینگ عملکرد هستند به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته ها با استفاده از مفاهیم استحصال شده مشترک، منجر به شناسایی 5 عامل تعدیل گر، زمینه ای، راهبردی، پیامدها و درنهایت شرایط علی پیاده سازی نظام کوچینگ عملکرد شد. نتایج حاکی از آن است که سازمان های امروزی بااطلاع بیش تری از عوامل یادشده می توانند نسبت به فشار رقابتی واکنش بهتری داشته و به دنبال آن با تدوین و به کارگیری استراتژی های آموزشی و کسب وکار مثل کوچینگ به نتایج کارآمدتری نایل گردند.

    کلیدواژگان: کوچینگ، عملکرد عملکرد کارکنان، سازمان های دولتی ایران
  • نورمحمد رضایی*، محمدعلی عامری صفحات 93-117

    هدف تحقیق حاضر پیش بینی تفکر انتقادی بر اساس متغیرهای جمعیت شناختی و ابعاد شخصیتی معلمان بود. جهت حصول اطمینان تعداد 350 پرسشنامه در بین معلمان شهر تهران اجرا شد. جهت انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. ابتدا ضریب پایایی به روش همسانی درونی برای پرسشنامه ابعاد شخصیتی و تفکر انتقادی محاسبه شد نتایج نشان می دهد ضرایب پایایی پرسشنامه ویژگیهای شخصیتی و تفکر انتقادی مطلوب و رضایت بخش هستند. پس از بررسی همسانی درونی، به بررسی روایی پرسشنامه پرداخته شد بدین منظور از روش تحلیل عاملی به روش مولفه های اصلی بهره گرفته شد. مقدار KMO برای پرسشنامه شخصیتی نیو (NEO) و پرسشنامه تفکر انتقادی بالاتر 935/0 و سطح معنادار بودن مشخصه کرویت بارتلت برای هر دو پرسشنامه کمتر از 0/01 بود. وزن های عاملی برآورد شده حاکی از آن بود که همه شاخص ها، از بار عاملی بالاتر از 0/30 برخوردار هستند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت ابزارهای تحقیق از روایی مناسبی برخوردار هستند.سرانجام جهت پیش بینی تفکر انتقادی معلمان از طریق متغیرهای جمعیت شناختی و ویژگیهای شخصیتی از تحلیل رگرسیون چند متغیری به روش گام به گام استفاده شد نتایج نشان داد ویزگی های شخصیتی برون گرایی، باوجدان بودن، انعطاف پذیری، جنسیت، تحصیلات، روان رنجوری، دلپذیر بودن به عنوان متغیر پیش بین می توانند تفکر انتقادی را پیش بینی نمایند (R=0/606). بنابراین بر اساس نتایج می توان گفت معلمانی که درباره جهان پیرامون خود کنجکاو هستند و دارای ویژگی تنوع طلبی، کنجکاوی ذهنی و استقلال در قضاوت بودند، از لحاظ تفکر انتقادی نسبت به سایرین بالاترند.

    کلیدواژگان: انتقاد، تفکر انتقادی، شخصیت، ویژگی های فردی
  • رضا ریوندی صفحات 119-149

    در سازمان های امروزی، «کارایی» از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. سازمان های مختلف برای نیل به آن حداکثر مساعی خود را به کار می گیرند تا بتوانند با کیفیت و دقت بیشتری نسبت به نیل به اهداف خویش بپردازند. بطور طبیعی کارایی در سازمان ها مستلزم وجود پیش نیازهایی از قبیل: بسترهای فرهنگی، شرایط مناسب محیطی، فراهم بودن فضای قانونی، وجود زیرساخت ها، منابع انسانی و... است. با توجه به ماموریت و وظایف نیروی انتظامی، این موضوع از جایگاه خاص تری برخوردار است. مقام معظم رهبری (مدظله العالی) نیز در اهمیت موضوع بیاناتی دارند که به تفصیل در این مقاله به آن پرداخته شده است. با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در مهم بودن این موضوع، می بایست با بهره گیری از دیدگاه های معظم له، نسبت به کارایی همه سازمانها و به خصوص ناجا اقدام و سپس متناسب با شرایط سازمانی، به صورت کامل نسبت به اجرایی نمودن فرامین و تدابیر معظم له گامهای لازم برداشته شود. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی ابعاد و شاخص های کارایی کارکنان مبتنی بر فرامین و تدابیر مقام معظم رهبری است. روش پژوهش حاضر از لحاظ هدف «کاربردی» و ازنظر روش آمیخته بوده که شاخص ها مبتنی بر تحلیل مضمون (روش کیفی) احصا و سپس از طریق پرسشنامه محقق ساخته (مبتنی بر طیف لیکرت پنج گزینه ای) (روش کمی) در اختیار جامعه آماری قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که گزاره های: سازماندهی صحیح؛ توجه به معیشت کارکنان؛ داشتن برنامه، به ترتیب به عنوان مهم ترین شاخص های سازمانی در کارایی ناجا تلقی می گردند. همچنین گزاره های: ایمان، تقوا، پرهیزکاری؛ امید به آینده؛ ارتقای خودباوری، به ترتیب به عنوان مهم ترین شاخص های فردی در کارایی ناجا به شمار می روند.

    کلیدواژگان: کارایی، کارکنان ناجا، فرامین و تدابیر مقام معظم رهبری
  • ذبیح الله کرمی، ایرج امانیان صفحات 151-170
    زمینه و هدف

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر رهبری معنوی بر بهزیستی روان شناختی کارکنان می باشد. معنویت سازمانی به عنوان شکل دهنده پارادایم جدید مبتنی بر یادگیری، تعالی و خودکنترلی و انعطاف پذیری، راه حل بسیاری از مسایل موجود و مرتبط با بسیاری از نتایج در سطوح فرد، سازمان و جامعه است. که یکی از این مسایل بهزیستی روان شناختی است.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد جامعه آماری پژوهش پیش رو کارکنان کلانتری های فاتب است که 250 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی از چهار سرکلانتری شمال، جنوب، شرق، غرب انتخاب شدند.ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه رهبری معنوی فرای (2005) و مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف- فرم کوتاه (RSPWB) می باشد. همچنین اعتبار پرسشنامه، به روش آلفای کرونباخ 89/0 می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفادذه از نرم افزار SPSS وآزمون همبستگی پیرسون صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد مولفه های چشم انداز، نوع دوستی، تعهد سازمانی و بازخورد عملکرد رهبری معنوی دارای رابطه معنادار، مستقیم و قوی با بهزیستی روان شناختی کارکنان است. مولفه عضویت رهبری معنوی با بهزیستی روان شناختی کارکنان پلیس دارای رابطه معنادر، مستقیم و متوسط می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نشان داد ابعاد رهبری معنوی توانستند 6/73 درصد از بهزیستی روان شناختی کارکنان پلیس را پیش بینی نمایند. مولفه های رهبری معنوی شامل بازخورد عملکرد، تعهد سازمانی، چشم انداز، نوع دوستی و عضویت به ترتیب بیشترین تاثیر را روی بهزیستی روان شناختی کارکنان پلیس داشتند.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، بهزیستی روان شناختی، کارکنان ناجا
|
  • Ali Afshari, Ahmadreza Esmaeeli* Pages 9-38

    Budget is the main lever in the planning and management of any organization. Organizations, in general, seek to make the best use of the costs incurred and to obtain the most productivity and achieve the predetermined goals by using the least resources. The purpose of this study is to determine the impact of human resource development programs on operational budgeting with the mediating role of organizational sustainability. This research is quantitative in terms of type and in terms of research method is a descriptive-survey research. The statistical population of the study included all managers and human resources and financial experts of the Standard Electricity Distribution Company in the number of 460 people, of which 210 people were selected based on Cochran's formula and stratified random sampling method. The main tools of data collection were Cohen Human Resources Development Questionnaire (2010), Pahlon Sadegh Organizational Stability (2017) and Babakhani et al. (2011) operational budgeting. And approved. The obtained data were analyzed using structural equation model and Smart PLS software version 2. The results showed that human resource development programs have a positive and significant effect on operational budgeting with a mediating role of organizational sustainability. Also, human resource development programs have a positive and significant effect on operational budgeting, human resource development programs on organizational sustainability and organizational sustainability on operational budgeting.

    Keywords: Human resource development programs, operational budgeting, organizational sustainability
  • Seyed Hossein Taghizadeh sarhang Abadi, hajieh rajabi farjad* Pages 39-65

    the aim of this study was to investigate the effect of perceived organizational policies on knowledge work secrecy with respect to the professional commitment modulator. This research was applied in terms of purpose, application, descriptive-survey and correlational type. The statistical population of the study was 460 employees of all employees of the National Iranian Oil Company. Simple random sampling and sample size were selected based on Morgan table of 210 people. The study used the standardized Organizational Policy Questionnaire of Calmer and Carlson (1997), the Covert of Knowledge Bontis (2016) and the professional commitment of Rania et al. (1999). Its validity and reliability were calculated and confirmed using Cronbach's alpha. Data obtained using structural equation model and SmartPay software. L. S was analyzed. The results showed that the professional commitment of employees adjusts the relationship between perceived organizational policies and the concealment of knowledge of the National Iranian Oil Company. Also, organizational policies perceived on the secrecy of knowledge; General political behavior on the secrecy of knowledge; Be coordinated to advance the concealment of knowledge and the policies of promotion and payment affect the confidentiality of the knowledge of the employees of the National Iranian Oil Company.

    Keywords: Professional Commitment, Perceived Organizational Policies, Knowledge Hiding
  • faredon ghafari, kumars ahmadi *, adel salvati Pages 67-91

    Today for organizations maximum utilization of human assets is a necessary direction because of some reasons such as fast technology progress, increasing competition and cost reduction. Employee performance coaching is an effective tool in employee performance management and a strong method for being sure that employees have motivation properly and that they work with their full potential. In fact, Coaching is one of the effective methods in training and improving. The aim of this paper is identification a model for explanation the concept of employee performance coaching in Iranian public organizations. The research method is qualitative and specifically grounded in which effective factors of explanation the concept of employee performance coaching in Iranian public organizations was identified with open interviewing method. So, 10 experts in field of performance coaching were selected as samples. 5 intervening, contest, strategy, consequences and finally casual factors of exploring performance coaching system were identified with obtained concepts. Results show that current organizations can effectively react to competence pressure with more recognition of noted factors. And after that can get more efficient results with preparing and utilization training and marketing strategies such as coaching

    Keywords: performance coaching, employee performance, Iranian public organizations
  • noormohammad rezaee*, mohammadali ameri Pages 93-117

    The aim of the present study was to predict critical thinking based on demographic variables and personality dimensions of teachers. To ensure, 350 questionnaires were administered among teachers in Tehran. Random sampling method was used to select the sample. First, the reliability coefficient was calculated by internal consistency method for the personality dimensions and critical thinking questionnaire. The results show that the reliability coefficients of the personality traits and critical thinking questionnaire are desirable and satisfactory. After examining the internal consistency, the validity of the questionnaire was examined. For this purpose, the factor analysis method using the principal components method was used. The KMO value for the NEO personality questionnaire and the critical thinking questionnaire was higher than 0.935 and the level of significance of the Bartlett spherical characteristic for both questionnaires was less than 0.01. Factor weights estimated by the maximum likelihood method indicated that all indices have a factor load greater than 0.35 and the root error value of the mean squared RMSEA approximation is close to 0.07. Therefore, it can be concluded that in the present study, the research tools have a good fit. Finally, multivariate regression analysis was used to predict teachers' critical thinking through demographic variables and personality traits. The results showed that when the variable Predictor is only an extroverted personality trait. The value of R was 0.480, while with the addition of variables of conscience, flexibility, gender, education, neuroticism, pleasantness as the predictor variable, the value of R increased to 0.606. Has found.

    Keywords: Criticism, critical thinking, personality, individual characteristics
  • Reza Rivandi Pages 119-149

    In today's organizations, "efficiency" is very important. Different organizations do their best to achieve it so that they can achieve their goals with more quality and accuracy. Naturally, efficiency in organizations requires the existence of prerequisites such as: cultural contexts, appropriate environmental conditions, the provision of legal space, the existence of infrastructure, human resources, and so on. This issue has a special place according to the mission and duties of the police force. The Supreme Leader also has statements on the importance of the issue, which are discussed in detail in this article. According to the orders of the Supreme Leader in the importance of this issue, we should take advantage of the views of the Supreme Leader and our dear leader, to act on the efficiency of all organizations, especially the POLICE, and then in accordance with organizational conditions, fully Execute the necessary steps and measures to take the necessary steps. This article was entitled "Strategies to increase staff efficiency based on the orders and measures of the Supreme Leader." The statistical population of this study included 120 experts and managers of POLICE and the sample size according to Cochran's formula was 92 people.The results showed that the propositions: correct organization; Attention to staff livelihoods; Having a plan is considered as the most important organizational indicators in the efficiency of POLICE. Also propositions: faith, piety, piety; Hope for the future; Promoting self-confidence are considered as the most important individual indicators in POLICE efficiency.

    Keywords: Efficiency, staff, NAJA, orders, measures of the Supreme Leader
  • zabih olah karami*, irag amanian Pages 151-170
    Background and Aim

    The purpose of this study is to investigate the effect of spiritual leadership on psychological well-being of employees. Organizational spirituality as a shaper of a new paradigm based on learning, excellence and self-control and flexibility, is the solution to many problems and related to many outcomes at the individual, organizational and community levels. One of these issues is psychological well-being.

    Method

    The method of the present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of research method. East and West were selected. Data collection tools are Fry Spiritual Leadership Questionnaire (2005) and Riff-Form Short Psychological Welfare Scale (RSPWB). Also, the validity of the questionnaire by Cronbach's alpha method is 0.89. Data were analyzed using SPSS software and Pearson correlation test.

    Findings

    The findings showed that the components of perspective, altruism, organizational commitment and feedback on the performance of spiritual leadership have a significant, direct and strong relationship with the psychological well-being of employees. The component of spiritual leadership membership has a significant, direct and moderate relationship with the psychological well-being of police officers.

    Conclusion

    The results of regression analysis test showed that the dimensions of spiritual leadership could predict 73.6% of the psychological well-being of police officers. The components of spiritual leadership including performance feedback, organizational commitment, vision, altruism, and membership had the greatest impact on the psychological well-being of police officers, respectively.

    Keywords: Spiritual leadership, psychological well-being, NAJA staff