فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق کیفری - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1400)

پژوهشنامه حقوق کیفری
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رسول احمدزاده*، غلامحسین الهام، مجتبی تام صفحات 7-26
    تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری در سال 1399 بخش قابل توجهی از مقررات ناظر به جزای عمومی را دستخوش تحول کرد. ماده 134 قانون مجازات اسلامی نیز یکی از مقرراتی است که به طور کلی دگرگون شد و نظام جدیدی بر تعیین کیفر جرایم متعدد حاکم کرد. قانون گذار با برگشت به مقررات سال 1370، میان تعدد جرایم مختلف و غیرمختلف قایل به تفکیک شده و این تمایز منشا آثار متفاوتی همچون تخییر قاضی در تشدید کیفر یا تعداد مجازات های تعیینی توسط وی شد. یکی از چالش های اساسی در نحوه تمییز این دو دسته از جرایم و ارایه معیار جهت برون رفت از سکوت قانون گذار است. در این پژوهش به شیوه ای توصیفی و تحلیلی به بررسی معیارهای پیشنهادی و تجزیه و تحلیل مواد قانونی و دیدگاه های مختلف درخصوص موضوع پرداخته و تلاش شد تا به ارایه سنجه مناسبی در تشخیص جرایم مختلف از غیرمختلف برسیم. همچنین، با کاوش پیرامون مصادیق جرایم غیرمختلف، نظریه اداره حقوقی در این زمینه به بوته نقد گذاشته شد.
    کلیدواژگان: تشدید مجازات، تعدد جرم، جرایم مختلف، جرایم مشابه، جرایم یکسان
  • هاجر آذری*، سپیده میرمجیدی صفحات 27-52
    از منظر جرم شناسی انتقادی، بزهکاری متاثر از نظام سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و به ویژه ساختار قانون گذاری، عدالت کیفری و تاثیر صاحبان و نوع قدرت است. از جمله نظریه برساخت گرایی اجتماعی که قاعده گذاری در نظام تقنینی یا قضایی را محدود به رفتارهایی می داند که منافع اقلیت حاکم را به خطر می اندازد. لذا جرایم و مفاهیم حقوقی جز در موارد خاص یک برساخته اجتماعی در شرایط خاص زمانی و مکانی هستند. این مقاله با مطالعه 30 پرونده محاکم خانواده شهر ری و قم در سال 1399و مصاحبه با قضات مربوطه و خانواده های کودکان، از منظر جرم شناسی انتقادی و مشخصا بر مبنای سنت برساخت گرایی، دو جنبه از جرم کودک همسری (ماده 646 ق.م.ا) را یکی سن قانونی ازدواج و دیگری مفهوم مصلحت در ازدواج کودک (ماده 1041 ق.م) تحلیل می کند. یافته ها حاکی از برساخته بودن این دو جنبه تنها براساس معیارهای اقلیت حاکم بر فرایند قانون گذاری است. لذا، پیوسته امکان برساخت زدایی از آن ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: جرم شناسی انتقادی، گفتمان تقنینی، گفتمان قضایی، جرم کودک همسری، برساخت گرایی اجتماعی، مصلحت، سن ازدواج
  • سیروس پرویزی*، رحیم داورنیا، ایران سلیمانی ملایوسف صفحات 53-78
    قتل ناشی از بی پروایی شدید در اثر رفتار ارادی خطرناک مرتکب با آگاهی و توجه به اینکه اقدام او نوعا موجب قتل دیگری است، ارتکاب می یابد. در این نوع قتل، مرتکب قصد مستقیم جنایت بر مجنی علیه را ندارد و حتی در برخی موارد از جمله تبصره ماده 292 قانون مجازات اسلامی قصد ایراد فعل واقع شده را نیز ندارد اما با این حال عمل ارتکابی به جهت علم به وقوع نتیجه، عمدی محسوب می شود. این موضوع در ارتباط با قتل غیرعمدی ناشی از تقصیر، امکان تشخیص نوع قتل اتفاق افتاده را با مشکل مواجه می کند. این تحقیق با هدف ارایه ویژگی های قتل عمدی ناشی از بی پروایی شدید با اشاره به رویه قضایی، به بیان موارد تمایز این نوع قتل با قتل شبه عمدی ناشی از تقصیر به روش توصیفی و تحلیلی پرداخته و به این نتیجه دست یافت که برای صدق عنوان عمدی برای عمل ناشی از بی پروایی شدید هم رفتار ارتکابی از لحاظ کشنده بودن و هم مرتکب از لحاظ آگاهی و توجه به رفتار خود باید دارای شرایط خاصی از جمله نوعا کشنده بودن رفتار و قابل پیش بینی بودن نتیجه برای مرتکب باشد تا قتل عمدی محسوب شود.
    کلیدواژگان: خطای جزایی، نوعا کشنده بودن عمل، آگاهی، توجه، قصد
  • محمدحسن حسنی*، سیدمحمود مجیدی صفحات 79-104

    بررسی تحولات تعدد جرم در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری 1399و پاسخ به این مسئله که رویکردکدام یک از نظام های حقوقی ایران و اردن در قاعده سازی متوازن از تعدد جرم سنجیده تر است محور تحقیق در این نوشتار است. این پژوهش ثابت می نماید با وجود راهبردهای مشترک همچون پذیرش صریح تعدد مادی و معنوی، کیفرگذاری تفریدی، تجمیعی و کیفر واحد اشد در تعدد معنوی، اردن در حوزه گونه شناسی تعدد جرم با تصریح قانونی به انصراف تعدد معنوی از رفتار واحد دارای اوصاف مجرمانه متعدد با رابطه عموم و خصوص مطلق، پذیرش اصل تعدد انگاری مادی جرایم مرتبط و ایران در حوزه کیفر گذاری با تفکیک جرایم مختلف و غیر مختلف، اعمال مجازات مشدد متغیر بر پایه تعداد جرایم، تصریح به مجازات اشد در تعدد نتیجه، وجوب اعمال کیفرهای تبعی و اصلی مشابه مجازات های تکمیلی، امکان تخفیف مجازات، تعیین آثار مترتب بر نهادهای ارفاقی سیاست کیفری نسبتا معقول تری اتخاذ نموده اند.

    کلیدواژگان: تعدد جرم، تعدد مادی، تعدد معنوی، تعدد نتیجه
  • الهام حیدری*، خالده غیوری صفحات 105-130
    بزه دیدگی زنان و خشونت علیه آنان از معضلات جهان امروز است که به تدریج توجه دولت ها و کنش گران حقوق زنان را جلب کرده است. در این میان، نقش و جایگاه سازمان های مردم نهاد حوزه زنان در راستای توانمندسازی زنان بزه دیده و پیشگیری از بزه دیدگی ثانویه، به ابزاری قوی در مبارزه با خشونت، مبدل شده و به عنوان یکی از مصادیق سیاست جنایی مشارکتی جلوه گر شده است. در دادرسی کیفری ایران با وضع ماده 66، امکان اعلام جرم و شرکت در مراحل دادرسی برای سمن های زنان فراهم شده است. ماده مذکور هر چند از جهاتی مورد ایراد است، چشم انداز روشنی از آینده مشارکت این سازمان ها نشان می دهد. در افغانستان به ویژه در دهه های اخیر، نهادهای مدنی زنان به شکل پروژه ای تاسیس و شروع به کار کرده اند. هر چند، فعالیت این سازمان ها در مرحله دادرسی با خلاء قانونی مواجه است، اما آن ها توانسته اند درمرحله پیشگیری کنشی، خدمات چشم گیری به جامعه زنان افغانستان ارایه دهند.
    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، خشونت علیه زنان، فرایند دادرسی کیفری، ایران، افغانستان
  • حمیدرضا دانش ناری*، الناز نثاری جوان صفحات 131-158
    بز ه دیدگی زنان به عنوان یکی از مسایل مهم در مطالعات علوم جنایی در فیلم های سینمایی ایران مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به نقش رسانه ها در شکل دهی به باورهای عمومی در مورد بزهکاری و بزه دیدگی، این پژوهش با استفاده از روش کیفی نشانه شناسی و با تاکید بر مدل سوسور درصدد است تا ضمن نمونه گیری هدفمند، تصویر زنان بزه دیده را در فیلم های سینمایی «مستانه»، «لانتوری»، «ملی و راه های نرفته اش» و «مغزهای کوچک زنگ زده» بررسی کند. بر اساس یافته های حاصل از نشانه شناسی در فیلم های مورد مطالعه، از یک سو، ارتکاب جرم علیه زنان توسط مردان انجام می شود و از سوی دیگر، میان قوی یا ضعیف بودن زنان و شدت بزه دیدگی ارتباط مستقیم و معنادار وجود دارد؛ بدین معنا که زنان منفعل و ضعیف قربانی خشونت خانگی و زنان فعال و قوی بزه دیده جرایمی چون تجاوز و اسیدپاشی می شوند.
    کلیدواژگان: سینما، بزه دیدگی زنان، بازنمایی، نشانه شناسی، خوانش سینمایی از زن بزه دیده
  • مهرداد رایجیان اصلی، سید سجاد رزاقی موسوی* صفحات 159-184
    این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و رویکردی تطبیقی به اسناد بین المللی و حقوق ایران، ارایه دیدگاه ها نگرانی ها و مشارکت در فرایندی را به مثابه حق شنیده شدن کودکان بزه دیده بررسی می کند. کودکان به عللی، دیدگاه ها-نگرانی ها و عدم مشارکت خود در فرایند کیفری را گزارش یا ابراز نمی نمایند و نه تنها از نظر قانونی حمایت نمی شوند بلکه آسیب هایی را در قالب بزه دیدگی دومین و تکرار بزه دیدگی متحمل می گردند. مقاله، ضرورت فرهنگ سازی و حساسیت سازی عمومی در شناخت حق های کودکان بزه دیده و گزارش دهی نقض آنها، حق بر بیان بزه دیدگی و بر شنیده شدن آنها در جهت شکستن سکوت کودکان، و نیز جلب اعتماد آنان به نظام عدالت جنایی با ایجاد تسهیلاتی در فرایند رسیدگی را به تصویر می کشد. تصویب کنوانسیون حقوق کودک در مجلس ایران گام مثبتی در شناسایی و حمایت از حق های کودکان بزه دیده نتیجه گیری شده است. استفاده از تجربیات کشورهای دیگر نیز برای اجرای بهتر این سند بین المللی مفید و موثر است.
    کلیدواژگان: حق ارائه دیدگاه ها و نگرانی ها، حق شنیده شدن، حق مشارکت، عدالت جنایی، کودک بزه دیده
  • زهرا ساعدی*، جواد صالحی صفحات 185-208

    دادستان در وضعیت دولت فلسطین تقاضای صدور قرار صلاحیت کیفری، با توسل به ماده (3) 19 اساسنامه را مطرح کرده است. از این حیث به نظر می رسد که دادستان هنوز فلسطین را یک دولت ذیل صلاحیت دیوان کیفری بین المللی با اعلامیه پذیرش بر اساس ماده (3) 12 اساسنامه شناسایی نکرده است. موضوع پژوهش حاضر بررسی ابعاد این تیوری و رویکرد دادستان است که با روش توصیفی-تحلیلی و انتقادی صورت گرفته است. سوال اصلی پژوهش این است که دلایل رویکرد دادستان در تقاضای صدور قرار صلاحیت کیفری در وضعیت دولت فلسطین پیش روی دیوان کیفری بین المللی چیست؟ نتایج پژوهش نشان می دهد که اراده سیاسی دادستان بر اراده حقوقی وی غلبه یافته است. لیکن دادستان یک مقام سیاسی نیست تا ملاحظات سیاسی بین المللی بر عملکرد او در وضعیت دولت فلسطین سایه افکند. لذا دادستان صرف نظر از موقعیت رژیم صهیونیستی باید تحقیقات کیفری در وضعیت دولت فلسطین را با سازکار ماده (1) 53 اساسنامه پیش ببرد.

    کلیدواژگان: وضعیت دولت فلسطین، دیوان کیفری بین المللی، ماده (3)19 اساسنامه، قرار صلاحیت کیفری، مبنای منطقی
  • عبدالمجید سودمندی*، حکیمه فرنام صفحات 209-236
    به رغم سابقه دیرینه جزای نقدی ثابت در ایران، تردیدی نیست این مجازات به دلیل تاثیرپذیری از تورم، مجازاتی مناسب نیست؛ به ویژه این که طبق اصل قانونی بودن مجازات، تعدیل جزای نقدی باید توسط قانون گذار انجام شود و قانون گذاری، فرایندی طولانی است. از این رو، بسیاری از جزاهای نقدی برای سال ها بدون تغییر باقی می ماند و اثر بازدارندگی آن ها زایل می شد. خوشبختانه قانون گذار نهایتا با ابداع راهکار «پیش بینی معیارهای تعدیل جزای نقدی در قانون»، توانست ضمن رعایت اصل قانونی بودن مجازات، نظر شورای نگهبان درباره لزوم رعایت اصل 85 قانون اساسی در واگذاری تعدیل جزای نقدی به نهادهای غیرتقنینی را تامین کند. در این نوشتار، ضمن استخراج رویکردهای قانون گذار درباره تعدیل جزای نقدی ثابت، معیارها و چالش های این رویکردها بررسی و ملاحظه شد پیش بینی تعدیل جزای نقدی توسط نهادهای غیرتقنینی به دلیل ابهام ها و تضادهای این قوانین و غیرالزامی بودن تعدیل توسط نهادهای غیرتقنینی نتوانسته معضل تعدیل از طریق قانون گذاری را برطرف کند.
    کلیدواژگان: جزای نقدی ثابت، جزای نقدی نسبی، تعدیل جزای نقدی، نرخ تورم، شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی، هیات وزیران
  • مهدی رضا صادقی، حسین آقایی جنت مکان* صفحات 237-264
    دیوان کیفری بین المللی ماموریت دارد تا مهم ترین جنایات بین المللی را که باعث نگرانی جامعه بین المللی می گردند، تحت رسیدگی، محاکمه و مجازات قرار دهد. دیوان برای رسیدگی به مهم ترین جنایات  بین المللی، از منابع و امکانات محدودی برخوردار است. تدوین کنندگان اساسنامه رم، با آگاهی از این موضوع و درک واقعیت های مزبور، معیار و ضابطه «اهمیت (شدت) کافی» را به منظور حصول قابلیت پذیرش موضوع در ماده 17 اساسنامه پیش بینی نموده اند. نبود هرگونه اصول راهنما در اساسنامه و قواعد دادرسی و ادله دیوان برای احراز ضابطه «اهمیت کافی»، دفتر دادستان دیوان را بر آن داشت که از همان آغاز خط مشی خود را در خصوص آستانه « اهمیت و شدت جرم» ترسیم و آن را مبنای مهمی برای گزینشگری موضوعات (پرونده ها) قرار دهد. شعب مقدماتی و تجدیدنظر دیوان نیز ملاحظات و تفسیرهای خاص خود را در این زمینه داشته اند، ضمن این که استقلال خود را در اظهارنظر نسبت به دفتر دادستان نشان داده اند. نوشتار حاضر تلاش دارد با روش تحلیلی و تفسیری و با جمع بندی نظرات و تفاسیر مختلف، ملاک ها  و معیارهای رسیدگی های قضایی را استخراج نماید هر چند دست یابی به یک معیار قطعی میسر نیست و تصمیم گیری در این خصوص بیشتر به صورت موردی است.
    کلیدواژگان: آستانه اهمیت، گزینش گری، دفتردادستانی، شعب مقدماتی و تجدیدنظر، مناسب بودن تعقیب
  • محسن عینی* صفحات 265-292
    کار اجباری رفتاری مباین کرامت انسانی است و اسناد بین المللی آنرا به کار یا خدمتی که با تهدید به مجازات انجام و به رضایت و پیشنهاد ارادی فرد نیست، تعریف و مصادیق آنرا معرفی کرده اند. سازمان بین المللی کار در قالب تفسیر اسناد، کاری که وسیله اجبار سیاسی است، با تهییج توده ها و با هدف پیشرفت اقتصادی انجام می شود، روشی برای نظم بخشی به کار یا مجازات نقض نظم کار یا شرکت در اعتصابات است یا کاری که وسیله اعمال تبعیض نژادی و... است را اجباری قلمداد کرده و استثنایات آن را نیز مشخص کرده است. قوانین عادی ایران نیز این پدیده را جرم انگاری کرده ولی مفهوم آن را مبهم رها کرده اند. در این مقاله  مفهوم و مصادیق کار اجباری با الهام از قانون اساسی ایران و نگرش ویژه به اسناد بین المللی بررسی و  وضع قانون اصلاحی برای رفع برخی ابهام ها پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: کار اجباری، حق کار، منع بهره کشی، قانون کار، سازمان بین المللی کار
  • محمد موروثی درگاه*، بهنام یوسفیان شوره دلی صفحات 293-318
    در نظام های مبتنی بر حاکمیت قانون، تعرض به حریم خصوصی شهروندان، استفاده از شیوه های غیرمتعارف بازجویی و سایر تخلفات مقام قضایی یا پلیس تحمل نمی شود. از نظر نظام دادرسی کیفری ایران، تحقیقات انجام شده توسط افراد غیر ضابط دادگستری، تحقیقات توام با سلب حق دسترسی به وکیل و اجبار به اقرار و شهادت، در زمره مهم ترین مصادیق نقض تکالیف مقام متکفل تحقیقات می باشد که در صورت تحقق آنها، حقوقدانان یا بعضا مقنن قایل به بی اعتباری دلایل هستند؛ لیکن در حقوق کنونی، قانونگذار عموما بر تعقیب کیفری یا انتظامی مقامات متخلف کفایت نموده و متعرض ابطال نتایج و ثمرات تخلف نمی شود. با توجه به مزایای متعدد ضمانت اجرای بطلان یا بی اعتباری، در مقاله حاضر نشان داده ایم که اگر نظام عدالت کیفری ایران به واقع در صدد تحکیم حاکمیت قانون است، می بایست موارد امکان ابطال تحقیقات یا ادله تحصیلی از روش های غیرقانونی گسترش یافته و آیین رسیدگی به ادعاهای مربوطه شفاف سازی شود.
    کلیدواژگان: تحقیقات مقدماتی، حریم خصوصی، اقرار ناشی از اکراه، بطلان دلیل، الزامات قانونی، حقوق دفاعی متهم
  • پیمان نمامیان* صفحات 319-340
    تاسیس «دیوان دادگستری، حقوق بشر و ملت آفریقا» در تفاوتی فاحش با تاسیس دیگر محاکم کیفری بین المللی قرار دارد. از این رو، تاسیس دیوان آفریقا بر پایه عدم همکاری دولت های آفریقایی با دیوان کیفری بین المللی و عدم پذیرش صلاحیت دیوان در رسیدگی به جرایم بین المللی در قلمرو قاره آفریقا شکل گرفت. البته تاسیس چنین دیوانی در ابعاد گوناگونی می تواند چالش های قابل ملاحظه ای از حیث هم پوشانی صلاحیت قضایی با دیوان کیفری بین المللی را ایجاد نماید. با این حال، دیوان دادگستری، حقوق بشر و ملت آفریقا با الحاق سند تکمیلی موسوم به «سند الحاقی مالابو» طی سال 2014، صلاحیت رسیدگی به جرایم بین المللی را در سطح قاره آفریقا پیدا نمود. البته علی رغم این که درج مصادیق جرایم جنگی در سند مزبور به مثابه بازخوانی مقرره های مصوب در اساسنامه رم به شمار می رفت، اما مساله حاکی از استقرار صلاحیت رسیدگی در قلمرو دیوان آفریقا بود. بر این اساس، دیوان آفریقا در قبال رسیدگی به جرایم جنگی براساس سند الحاقی، مبادرت به رفع چالش هایی نظیر رعایت موازین حقوق بشردوستانه بین المللی در مخاصمات مسلحانه، حمایت از حقوق کودکان، کاربرد سلاح های هسته ای و کشتار جمعی، و غیره نمود.
    کلیدواژگان: جرایم جنگی، مخاصمات مسلحانه، حقوق بشردوستانه بین المللی، دیوان دادگستری، حقوق بشر و ملت آفریقا، سند الحاقی مالابو، دیوان کیفری بین المللی
|
  • Rasool Ahmadzadeh *, Gholamhosein Elham, Mojtaba Tam Pages 7-26
    The passage of the Law on Reducing the Punishment of Imprisonment in 1399 changed a significant part of the provisions governing public punishment. Article 134 of the Islamic Penal Code is also one of the provisions that was completely changed and a new system ruled on the punishment of various crimes. Returning to the regulations of 1370, the legislator distinguished between the multiplicity of different and non-different crimes, and this distinction became the source of different effects such as the judge's change in aggravation of punishment or the number of punishments determined by him. One of the main challenges in how to distinguish these two categories of crimes and provide a criterion for breaking the legislator's silence. In this research, in a descriptive and analytical manner, the proposed criteria were examined and the analysis of legal materials and different views on the subject was tried and an attempt was made to provide a suitable measure in distinguishing different from non-different crimes. Also, by exploring examples of non-violent crimes, the theory of legal administration in this field was criticized.
    Keywords: aggravation of punishment, multiple offenses, different offenses, similar offenses, identical offenses
  • Hajar Azari *, Sepideh Mir Majidi Pages 27-52
    From the perspective of critical criminology, crimes are affected by the political, social, economic system and especially the legislative structure, criminal justice as well as the influence of power. Among them is the theory of social constructivism, which limits the rule-making in the legislative or judicial system to behaviors that sometimes endangers the position and interests of minority in society. Therefore, crimes and legal concepts are only a social construct and reality, which are constructed according to specific temporal and spatial conditions. This article, which is qualitative, descriptive-analytical in terms of method, with the study of 30 family court cases in Rey and Qom in 2020, interviews with family court judges and children's families, from a  critical criminological perspective and specifically based on the tradition of constructivism, therefore two aspects of the crime of child marriage (the subject of Article 646 Iraninan penal code) including the legal age of marriage and the concept of the best interst of child in child marriage (both mentioned in Article 1041 civil law), have been critically analysed. The findings indicate that these two aspects are constructed only on the basis of the criteria of the minority governing the legislative process, therefore, it is always possible to deconstruct them
    Keywords: Critical Criminology, Legislative Discourse, Judicial Discourse, Child-marraige Crime, Social Constructivism, interst of child, legal age of Marriage
  • Siros Parvizi *, Rahim Davarnia, Iran Soleimani Mola Yusef Pages 53-78
    Murder caused by extreme recklessness commits in effect committed dangerous voluntarily primary behavior along with awareness and attention to that her action typically leads to the murder of another, in this type of murder, he has no direct intention of committing a crime against the victim and even in some cases such as note to article 292 Islamicist punishment law he doesn’t not intend to object to the verb however commitment considered intentional for the sake of knowing the occurrence of the result. This topic has a problem identify the type of murder that occurred in connection with unintentional murder caused by possible fault. This research investigate to distinguish this type of murder from quasi-premeditated murder caused by fault aimed at providing the features of premeditated murder caused by extreme recklessness referring to the judicial procedure by descriptive and analytical methods, and concluded that for the correctness of intentional mention for an action caused by extreme recklessness, committing behavior in terms of being lethal and committed in terms of awareness and attention to himself behavior too, must have certain conditions like typically lethal behavior and the predictability of the result for the perpetrator to be premeditated murder
    Keywords: Penal error, typically lethal action, awareness, attention, intention
  • MohammadHasan Hasani *, Sayyed Mahmoud Majidi Pages 79-104

    This paper firstly aims to study the developments of the plurality of crimes in the statute of the Taziri Imprisonment Reduction adopted in 2020, then to deal with the question that which of the following countries' legal systems, i.e. Iran and Jordan, has followed a more reasonable policy regarding the issue. The findings reveal that in spite of the existence of common strategies including the explicit admission of material and spiritual plurality, the single and cumulative penalization and the most sever punishment for the spiritual plurality, the two legal systems have also adopted different strategies. For example, in Jordanian law enjoys the following merits: the existence of the explicit stipulation of the withdrawal of spiritual plurality from the single conduct having multiple criminal descriptions and the admission of the principle of material pluralization of crimes. On the contrary, the followings are known as the merits of the Iranian law: the separation of various crimes in penalization, the application of various severe punishments based on the number of crimes, the declaration of the most severe punishment for multiple results, the necessity of imposing of consequential or supplementary punishments similar to the complimentary punishments, the possibility of the mitigation of punishments, the determining of the lenient measure effects of criminal policy.

    Keywords: Plurality of Crimes, Material plurality, Spiritual Plurality, Result Plurality
  • Elham Heidari *, Khaledeh Ghayoori Pages 105-130
    Women's victimization and violence against them is one of the problems of the world today, which has gradually attracted the attention of governments as well as women's rights activists. Meanwhile, the role and position of women's NGOs in empowering women victims and prevention of secondary victims, has become a powerful tool in combating violence and developing the criminal justice process and has emerged as one example of participatory criminal policy. In the criminal proceedings of Iran, with the enactment of Article 66, it is possible for women activists to declare a crime and participate in the proceedings. Although this article is objectionable in some ways, it shows a clear vision for the future of the participation of these organizations. In Afghanistan, especially in recent decades, women's civic organizations have been established as start-up projects. Although the activities of these organizations face a legal vacuum during the proceedings, they have been able to provide significant services to the Afghan women's community in the field of preventive action.
    Keywords: Violence against Women, Non-Governmental Organizations, Victimized Women’s, Criminal procedure, Iran, Afghanistan
  • Hamidreza Daneshnari *, Elnaz Nesari Javan Pages 131-158
    Female victimization as one of the most important issues in the field of forensic science studies has been considered in Iranian films. Given the role of the media in shaping public opinion, this study using qualitative semiology and emphasizing the Saussure's model seeks to capture the image of victimized women in "Mastaneh", "Lantouri", "Mali va rah haye narafteh ash" and the "maghzhaye kochak zang zade". Based on the semantic findings, the strong male / weak female stereotype is not fully represented in the representation of victimized women. In other words, the portrayal of victimized women in some films identifies them as effective social actors. However, the representation of crimes against women in the form of three crimes including acid spraying, rape and domestic violence shows it is a crime to commit acts of masculinity against women, and there is a direct relationship between the strengths / weaknesses of women and the severity of crime. There is a significant meaning that passive and weak women are victims of domestic violence and active and robust women are victims of crimes such as rape and acid spraying
    Keywords: cinema, Female victimization, Patriarchy, Representation, semiology, A cinematic reading of a victimized woman
  • Mehrdad Rayejian Asli, Seyyed Sajjad Razaghi Mousavi * Pages 159-184
    This article based on a descriptive-analytical method and with a comparative approach Examines and present views, concerns and participation in criminal process as the right to be heard. Children do not report or express their views-concerns and non-participation in criminal process for various reasons. They do not receive legal protection, and suffer harm in the form of secondary victimization and recurrence of victimization. This article discusses the need for culture-building and public sensitization in recognizing the rights of child victims and reporting violations of these rights, the right to express and be heard to break children's silence, and to gain their trust in criminal justice system by facilitating the process. The ratification of the Convention on the Rights of the Child in Iran is a positive step to identify and protect their rights. Using the experiences and practices of other member states to implement the convention can be useful and effective.
    Keywords: The right to express views, concerns, the right to be heard, the right to participate, Criminal justice, child victim
  • Zahra Saedi *, Javad Salehi Pages 185-208

    The prosecutor has applied a request for ruling on jurisdiction in the Palestine situation under Article 19(3) of the Statute. It seems that the Prosecutor has not yet identified the Palestine state under the ICC jurisdiction with a declaration accepting the jurisdiction of it under Article 12(3) of the Statute. This subject is to examine the dimensions of that theory and the prosecutor’s approach, which has been considered by descriptive-analytical and critical method. The research question is, what the reasons are for the prosecutor’s approach in requesting for ruling on jurisdiction in the Palestine situation. The findings show that the prosecuter’ s political determination will prevail over his legal will. But the prosecutor is not a political official to overshadow international political considerations over performance in the Palestine situation. Therefore, regardless of the Zionist regime’s position, the prosecutor should conduct criminal investigations into the Palestine situation by Article 53(1) of the statute.

    Keywords: Palestine Situation, International Criminal court, Article 19(3) of the Statute, Ruling on Jurisdiction, reasonable basis
  • Abdolmajid Soudmandi *, Hakime Farnam Pages 209-236
    Despite long history of fixed fine in Iran, this punishment is not an appropriate one due to the impact of inflation on it; especially, Because, according to the legality of punishment, adjustment of fine must be done by legislature and legislation is a lengthy process. Accordingly, many fines remained unchanged for years and their deterrence was disappeared. Fortunately, Finally the legislature by "predicting the criteria for adjustment in law", was, while observing the above principle, able to secure the Guardian Council's opinion about principle 85 of the Constitution in assignment of adjustment to non-legislative institutions. In this Article, by extracting the legislature approaches about adjustment, the criteria and challenges of these approaches were studied and it was observed that prediction of adjustment by non-legislative institutions, because of ambiguities and contradictions of these acts and optional nature of adjustment by non-legislative institutions, could not solve the problem of adjustment by legislation.
    Keywords: Fixed Fine, Relative Fine, Fine Adjustment, Inflation Rate, Price Index of Consumer Goods, Services, Cabinet
  • Mahdireza Sadeghi, Hussein Aghaei Janatmakan * Pages 237-264
    International Criminal Court (ICC) is established to trying the most serious Crimes of concern to the international community. But, ICC has not sufficient resources for doing this mission; therefore, emphasizing should be on the most important issues and situations. Drafters of the Rome statute consciously and with understanding this facts have established the tests on enough gravity threshold for admissing of the situations in article 17 of the Rome statue. There is no criteria and tests for prescribing this issue in the ICC statute and PRE.The Lack of any guidelines in this regard, the prosecutor’s office obliged the first to explain the gravity threshold in its strategy and it is an important basis for selecting the topic considered. However, pre-trial chamber has also had its own observations and special interpretations in this regard. By summarizing these comments, interpretations and principles, it is possible to extract the ICCs procedure and deduced the guidelines from the overwhelming path of applying  this test. And deduced the guiding principles from the overwhelming path of applying this criterion. The results of the research show that certain criteria are not foreseen in relation to the deduce of the "gravity" element, and the prosecutor's and pre- trial and appeal chambers of the Court have shown that it is not possible to speak of a definite criterion in this field, but the decision in this regard Can be deduced by ad hoc criteria, meanwhile pre- trial and appeal chambers have shown their independence from the prosecutors office. The purpose of this paper is to extract and deduce the criteria for processing the gravity of the cases by interpretive-analytical method.
    Keywords: Gravity threshold, prosecutor bureau, pre-trial chapter, Admissibility, appeal Champer
  • Mohsen Eini * Pages 265-292
    Forced labour is violation of human dignity and shall mean all work or service which is exacted from any person under the  menace  of any penalty and for which the said person has not offered himself voluntarily. The International Labour Organization Interoperated ,based on international instruments, forced labour  as a means of political coercion ; a method of mobilizing and using labour for purposes of economic development; a means of labor discipline; a punishment for having participated in strikes; a means of racial discrimination etc. It has also identified its exceptions. Iranian law has also criminalized this phenomenon, but left its meaning ambiguous; it is worthwhile to reveal the meaning and examples of this phenomenon inspired by the constitution and a special attitude towards international instruments. Our  proposal is to enact an amendment law to remove some ambiguities.
    Keywords: forced labour, prohibition of exploitation, labour law, right to work, International Labour Organization
  • Mohammad Morosi Dargah *, Behnam Youssefian Shoredeli Pages 293-318
    In systems based on the rule of law, gross violations of fundamental rights and freedoms committed by judicial or law enforcement officials, particularly illegal intrusion into the privacy of individuals and using interrogation methods having the risk of obtaining false confessions or information are not tolerated. Investigative actions conducted by persons other than licensed law enforcement officials, investigations without guaranteeing access to a lawyer, compulsion to confess and testify are important examples of such breaches, in case of which the investigative action or the evidence obtained may be considered null and void in the Iranian criminal justice system. Meanwhile, if the rule of law is to be upheld, considering the numerous benefits of setting aside illegally obtained evidence, the possibility of invalidating investigations or evidence obtained through illegal methods must be extended and the procedures for handling relevant claims must be clarified
    Keywords: Preliminary Investigation, privacy, forced confession, revocation of the evidence, Legal requirements, Defense rights
  • Peyman Namamian * Pages 319-340
    The establishment of the African Court on Human and Peoples’ Rights presents significant differences from the establishment of all international criminal courts. Accordingly, the establishment of African Court was founded on the lake of cooperation of African governments with the International Criminal Court and the failure to accept the jurisdiction of the Court with respect to international crimes on the African continent. However, the establishment of such a court in various dimensions can pose major challenges in terms of jurisdictional overlap with the International Criminal Court. However, the Court of Justice, Human Rights and the African Nation acquired jurisdiction over international crimes across the African continent in 2014 with the accession of a supplementary document called the “Malabo supplementary document”. But, despite the inclusion of examples of war crimes in the document, it was considered as a re-reading of the regulations adopted in the Rome Statute. But, the issue was the establishment of jurisdiction in the jurisdiction of the African Court. The African Court of Justice, under the Supplementary Document, in response to war crimes, addressed challenges such as compliance with international humanitarian law standards in armed conflict, protection of children's rights, the use of nuclear weapons and genocide and so on.
    Keywords: War Crimes, Armed Conflicts, International Humanitarian Law, African Court on Human, Peoples’ Rights, Malabo Additional Document, International Criminal court