فهرست مطالب

علوم و فنون باغبانی ایران - سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهره حبیبی شرف اباد، مهدی حسینی فرهی*، مسلم عبدی پور، عبدالصمد کلیدری، لادن رشیدی صفحات 227-242

    کشت مخلوط در بسیاری از مناطق جهان به دلیل استفاده بهینه از منابع و افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی و زراعی اهمیت یافته است. به منظور ارزیابی تاثیر کشت مخلوط خردل سیاه و اسطوخودوس بر درصد اسانس، برخی ویژگی های ریخت شناسی و نسبت برابری زمین، آزمایشی در سال زراعی 97-1396 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل درصدهای مختلف کشت مخلوط خردل سیاه و اسطوخودوس (100 درصد خردل سیاه، 75 درصد خردل سیاه- 25 درصد اسطوخودوس، 50 درصد خردل سیاه- 50 درصد اسطوخودوس، 25 درصد خردل سیاه- 75 درصد اسطوخودوس و 100 درصد اسطوخودوس) بودند. ویژگی هایی مانند وزن تر و خشک ریشه و اندام های هوایی، تعداد شاخه جانبی، ارتفاع بوته، درصد اسانس و نسبت برابری زمین، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتیجه ها نشان داد که تیمارهای مختلف کشت مخلوط، اثر معنی داری بر همه ویژگی های مورد بررسی داشت. بیشترین میزان درصد اسانس (24/3%) و ویژگی های مطالعه شده در هر دو گیاه از تیمار 50+50 درصد خردل سیاه و اسطوخودوس به دست آمد. یک رابطه رگرسیونی مثبت بین درصد اسانس و ماده خشک اندام هوایی در هر دو گیاه دارویی خردل سیاه و اسطوخودوس مشاهده گردید. درصد اسانس با همه ویژگی های مورد بررسی به غیر از ارتفاع بوته در این آزمایش در گیاه اسطوخودوس همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد. نسبت برابری زمین در تمامی تیمارهای کشت مخلوط، بالاتر از یک و بین 38/1 تا 84/1 بود که نسبت برابری زمین بالاتر از یک نشان دهنده برتری کشت مخلوط نسبت به کشت خالص در این ترکیب کشت می باشد. در مجموع، کشت مخلوط50% خردل سیاه +50% اسطوخودوس نسبت به کشت خالص، با توجه به بهبود ویژگی های ریخت شناسی و افزایش سودمندی آن پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اسطوخودوس، خردل سیاه، درصد اسانس، کشت مخلوط، نسبت برابری زمین
  • سید عبدالحسین محمدی جهرمی، عبدالحسین ابوطالبی جهرمی*، وحید عبدوسی، علیرضا طلایی صفحات 253-264

    در این پژوهش تاثیر عنصرهای نیتروژن، آهن و روی بر افزایش کمی و کیفی میوه درختان لیموشیرین 6 ساله پیوندی روی پایه مکزیکن لایم در باغ پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی جهرم مورد ارزیابی قرار گرفت. محلول پاشی برگی عنصرهای نیتروژن، روی و آهن (به ترتیب از منابع اوره، سولفات روی و سولفات آهن) با غلظت های صفر، 3 و 5 گرم در لیتر، هر یک به تنهایی و در ترکیب با هم، در مهرماه سال 1396 پیش از مرحله گل انگیزی روی درختان هدف انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 27 تیمار و سه تکرار و هر تکرار شامل یک درخت لیموشیرین در دو قسمت باغ به صورت جداگانه به عنوان گروه هایA  و B (هر گروه شامل 81 درخت) انجام شد. بر اساس نتیجه ها، مقادیر مختلف نیتروژن، آهن و روی به صورت ساده و ترکیبی بر همه ویژگی های کمی و کیفی میوه لیموشیرین در سطح 5 درصد اثر معنی داری داشتند. اثر مکان تنها بر ویژگی های اسید کل، ویتامین C و درصد آب میوه معنی دار بود. بیش ترین میانگین وزن میوه (228 گرم) و عملکرد تک درخت (313 کیلوگرم) از کاربرد ترکیبی عنصرهای نیتروژن، آهن و روی در بالاترین غلظت (5 گرم در لیتر) به دست آمد. بالاترین میزان ماده های جامد محلول و اسید کل (به ترتیب 62/10 درصد و 208/0 میلی گرم در لیتر) در استفاده از تیمار آهن 5 گرم در لیتر در نبود نیتروژن و روی و بیشترین میزان ویتامین C با استفاده از تیمار ترکیبی نیتروژن و آهن 3 در هزار و روی 5 در هزار به مقدار 93/56 میلی گرم در 100 سی سی آب میوه مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اوره، عملکرد، عنصرهای کم مصرف، گل انگیزی، مرکبات
  • نسیم بستام، بهرام بانی نسب*، مصطفی مبلی، سید امیرحسین گلی صفحات 265-278

    کمیت و کیفیت روغن زیتون زیر تاثیر عوامل مختلفی همچون شرایط اقلیمی و منطقه ای، رقم و زمان برداشت قرار می گیرد. این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر زمان های مختلف برداشت بر کمیت، کیفیت و پروفایل اسیدهای چرب چهار رقم زیتون روغنی، زرد، آمفی سیس و بلیدی در سال 1395 در منطقه اصفهان انجام شد. بدین منظور برداشت میوه ها از اوایل مهر ماه آغاز شد و تا اواخر آبان ماه در چهار نوبت و به فاصله دو هفته یک بار صورت گرفت. در هر مرحله از برداشت، ویژگی های کمی و کیفی روغن و پروفایل اسیدهای چرب ارزیابی شد. نتیجه ها نشان داد که در تمامی رقم ها با پیشرفت رسیدگی میوه و بالا رفتن شاخص بلوغ، درصد روغن و اسیدهای چرب آزاد افزایش و میزان کلروفیل و ترکیب های فنولیکی روغن کاهش یافتند. کمترین مقدار اسیدهای چرب اشباع (پالمیتیک اسید و استیاریک اسید)، بیشترین نسبت اسیدهای چرب تک غیر اشباع (اولییک اسید) به چند غیر اشباع (لینولییک اسید) و کمترین میزان شاخص کاکس (شاخص اکسیداسیون) که نشان دهنده بالاترین کیفیت روغن زیتون است در رقم های آمفی سیس و روغنی در دومین مرحله برداشت و در رقم های زرد و بلیدی در چهارمین مرحله برداشت به دست آمد. در مجموع، بر اساس نتیجه های پژوهش حاضر در همه رقم های مورد مطالعه مناسب ترین زمان برداشت به منظور استحصال بیشترین میزان روغن مرحله چهارم (24 آبان) بود.

    کلیدواژگان: زمان برداشت، شاخص بلوغ، پروفایل اسید چرب و کیفیت روغن زیتون
  • سید جلال طباطبایی*، ایمان روح الهی، احمد فریدنیا صفحات 279-288

    این آزمایش برای بررسی اثر محلول غذایی مغناطیسی شده با چهار تیمار الکترومغناطیس (0، 20، 40 و 80 گاوس) بر رشد، ویژگی های فیزیولوژیک و عنصر های غذایی دو رقم ورد (سامورایی و لاکسور) به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه به طورکامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. در هر واحد آزمایشی چهار بوته در بستر پومدیا کاشته و با تایمر دیجیتالی در سیستم باز با محلول غذایی تغذیه شدند. نتیجه ها نشان داد که پی اچ و هدایت الکتریکی محلول غذایی در تمامی تیمارها کمی کاهش یافت. ارتفاع ساقه گلدهنده به صورت معنی دار در تیمار 40 گاوس برای رقم سامورایی 23% و تیمار 20 گاوس برای رقم لاکسور 16% افزایش یافت. قطر ساقه به صورت معنی دار در تیمار 40 گاوس برای رقم سامورایی 22% و  تیمار 20 گاوس برای رقم لاکسور %10 افزایش یافت. افزایش سطح برگ دو رقم معنی دار و مقدار آن در تیمار 40 گاوس، 68% بود. غلظت فسفر بصورت معنی دار کاهش یافت. شمار گل، غلظت کلسیم و نیتروژن و همچنین شاخص های سبزینه برگ و رنگ گل تاثیر نپذیرفتند. تغییرهای عمر گلجای در هر دو رقم در تمامی تیمارها اندک و غیر معنی دار بود.

    کلیدواژگان: مغناطیسی، الکترومغناطیس، الکتریکی، گل
  • سجاد حیدری، سید نجم الدین مرتضوی، سعید ریزی*، علی نیک بخت صفحات 289-300

    برای ارزیابی تاثیر شرایط انبارداری بر رشد و تولید سوخ سوسن، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی با دو رقم (تایبر و دوناتو)، سه دمای انبارداری (2-، 4 درجه سلسیوس و دمای محیط انبار) و سه مدت انبارداری (4، 8 و 12 هفته) انجام شد. ویژگی های ارزیابی شده شامل درصد جوانه زنی سوخ، تعداد روز تا جوانه زنی سوخ، تعداد برگ، سطح برگ، وزن سوخ، ضریب تکثیر، ارتفاع گیاه، قطر ساقه، روز تا ظهور غنچه، تعداد غنچه، اندازه سوخ و تعداد فلس بودند. یافته ها نشان داد که کم ترین تعداد روز تا جوانه زنی سوخ و روز تا ظهور غنچه، بیش ترین درصد جوانه زنی سوخ، ارتفاع ساقه، قطر ساقه، سطح برگ، وزن سوخ، اندازه سوخ و ضریب تکثیر در رقم دوناتو مشاهده شد. از سوی دیگر، بیش ترین تعداد غنچه، تعداد برگ و تعداد فلس در رقم تایبر اندازه گیری گردید. با انبارداری سوخ در دمای 4 درجه سلسیوس به مدت 12 هفته کم ترین تعداد روز تا جوانه زنی سوخ و روز تا ظهور غنچه، بیش ترین درصد جوانه زنی، وزن سوخ، اندازه سوخ، تعداد فلس و ضریب تکثیر حاصل شد. به طور کلی، انبارداری سوخ هر دو رقم مورد آزمایش در دمای 4 درجه سلسیوس به مدت 12 هفته، بهترین شرایط برای افزایش دو رقم گل سوسن است.

    کلیدواژگان: انبار سرد، بهاره سازی، پیش رسی، تکثیر، سوسن، فلس
  • گلرخ حیدری کروش، سمیه رستگار* صفحات 301-312

    پژمردگی سریع و قهوه‌‌ای شدن گلبرگ‌‌های گل نرگس یکی از عوامل محدود‌‌کننده ماندگاری پس از برداشت آن می‌‌باشد. مطالعه حاضر به‌‌منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر کیفیت پس از برداشت گل شاخه بریده نرگس رقم شهلا، به‌‌صورت فاکتوریل در قالب طرح به‌طور کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. گل های شاخه بریده نرگس به‌مدت 18 ساعت با سالیسیلیک اسید در دو سطح (1 و 2 میلی‌‌مولار) به‌صورت ضربانی (کوتاه مدت) تیمار شدند و سپس به ظرف‌های حاوی ساکارز 2 درصد منتقل شدند. محلول ساکارز 2 درصد و همچنین آب مقطر به‌عنوان شاهد در نظر گرفته شد. ویژگی‌‌های مختلف نمونه ها در روزهای صفر، سه، شش و نه روز پس از برداشت مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتیجه‌های به‌دست آمده در پایان آزمایش، کمترین فعالیت آنزیم پلی‌‌فنول اکسیداز (PPO) و پراکسیداز (POD) و درصد قهوه‌‌ای شدن در تیمار 1 میلی‌‌مولار سالیسیلیک اسید در مقایسه با شاهد آب مقطر و شاهد ساکارز مشاهده شد. کمترین تغییرهای رنگ (ΔE) و بیشترین روشنایی رنگ گلبرگ‌‌ها (L*) و هم‌‌چنین بالاترین کیفیت گل و محتوی نسبی آب گلبرگ در این تیمار مشاهده شد.

    کلیدواژگان: پس از برداشت، آنزیم، ساکارز، رنگ
  • بهرام بهزادی*، عباس بیابانی، محمد مدرسی، مختار زلفی باوریانی، ندا نصراللهی، علی راحمی کاریزکی صفحات 313-324

    آرایش کاشت مناسب و مدیریت صحیح تغذیه به‎ویژه عنصر حیاتی نیتروژن از جمله موارد بسیار مهم و تاثیرگذار روی ویژگی های کمی و کیفی گوجه‎فرنگی هستند. دو آزمایش در دو مکان در ایستگاه‎های تحقیقات کشاورزی استان بوشهر در سال زراعی 97- 1396 به صورت کرت‎های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کرت اصلی شامل دو آرایش کاشت (یک‎طرفه و دو‎طرفه) و کرت فرعی شامل چهار سطح نیتروژن (بدون کاربرد نیتروژن، 90، 180 و 270 کیلوگرم در هکتار) بود. نتیجه‎ها نشان داد که برهمکنش آرایش کاشت × نیتروژن در منطقه بنداروز روی عملکرد‎ تک‎بوته، ویتامین C، pH و بهره‎وری جزیی نیتروژن دارای اثر معنی‎دار بود. در سعدآباد برهمکنش آرایش کاشت و نیتروژن بر ویژگی های تعداد حفره در میوه و کل ماده های جامد محلول معنی‎دار شد. در بنداروز بیشترین و کمترین عملکرد تک‎بوته به ترتیب از مصرف 180 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در روش کاشت یک‎طرفه و بدون مصرف نیتروژن در روش کاشت دو‎طرفه به دست آمد. در سعدآباد کاربرد 270 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در مقایسه با تیمار بدون مصرف کود، عملکرد تک بوته را به میزان 116 درصد افزایش داد. مهمترین دلیل تفاوت در عملکردهای دو منطقه، مقدار ماده آلی خاک بود.

    کلیدواژگان: آرایش کاشت، بهره‎وری جزئی نیتروژن، تعداد حفره، ماده های جامد محلول، ویتامین C
  • سحر میرزایی*، سید محمد بنی جمالی صفحات 325-348

    ایران یکی از کشورهایی است که در ناحیه خشک و نیمه خشک قرار دارد. استفاده از گیاه بومی برازمبل (Perovskia spp.) در فضای سبز شهری، به دلیل سازگاری با اقلیم کشور، تحمل بالا به خشکی و جذابیت گل ها، موجب بهینه سازی مصرف آب و ایجاد زمینه مناسب جهت دستیابی به توسعه فضای سبز پایدار می شود. این پژوهش در راستای معرفی گونه های مختلف گیاه برازمبل، برای استفاده در فضای سبز شهری مناطق خشک و نیمه خشک، انجام شد. بنابراین گیاهان برازمبل از سه منطقه در استان های اصفهان، خراسان و مرکزی جمع آوری و میزان تحمل به خشکی (چهار سطح آبیاری 25%، 50%، 75% و 100% ظرفیت مزرعه) در سه گونه مختلف برازمبل (P. atriplicifolia, P. artemisioides & P. abrotanoides) بررسی شد. نتیجه ها نشان داد، تنش خشکی موجب افزایش پرولین، کاتالاز، پراکسیداز، نشت یونی و کاهش کلروفیل شد. اما در اثر تنش خشکی، ویژگی های ریخت شناسی (ارتفاع و قطر پوشش گیاه، تعداد شاخه و برگ، وزن تر و خشک بوته) کاهش یافت. از بین سه گونه بررسی شده، P. atriplicifolia دارای بالاترین شاخص های ریخت شناسی و فیزیولوژیکی در شرایط تنش خشکی بود. با توجه به نتیجه ها، می توان گیاه بومی و کمتر شناخته شده برازمبل را به عنوان گیاهی متحمل به خشکی و مناسب جهت استفاده در فضای سبز شهری معرفی نمود.

    کلیدواژگان: برازمبل، پرولین، کم آب بر، گیاه بومی، نشت یونی
  • پدرام عصار*، اختر شکافنده، لیلا تقی پور صفحات 349-370

    سازوکارهای پاسخ گویی به شرایط تنش خشکی در پایه های دانهالی هشت ماهه لیموی آب، نارنج، ولکامریانا و رانگپورلایم در شرایط گلخانه ای ارزیابی شد. رژیم آبیاری به صورت 14 روز قطع کامل آبیاری و سپس 3 روز آبیاری در حد ظرفیت مزرعه بود. شاخص های فیزیولوژیکی و زیست شیمیایی در دو زمان (پایان دوره های تنش و آبیاری دوباره) در برگ دانهال ها مورد ارزیابی قرار گرفت. خشکی سبب کاهش معنی دار پتانسیل آب و محتوای نسبی آب تمام پایه ها نسبت به شاهد شد، اما با آبیاری دوباره تمام تفاوت ها از بین رفت. ارزیابی بیشینه کارایی کوانتومی سیستم نوری 2، محتوای مالون دی آلدهاید و نشت یونی نشان داد که دستگاه فتوسنتزی همه پایه ها به جز ولکامریانا، دچار آسیب اکسایشی ناشی از بازدارندگی نوری شد، اما پس از آبیاری دوباره تنها نارنج وضعیت فیزیولوژیکی نرمال را بازیابی ننمود. تفسیر نتیجه ها نشان داد کاهش محتوای کلروفیل برگ لیموی آب و رانگپورلایم در شرایط تنش بخشی از سازوکار تخفیف آسیب اکسیداتیو ناشی از بازدارندگی نوری به دستگاه فتوسنتزی بود. در شرایط تنش، محتوای کلروفیل برگ های ولکامریانا و نارنج به ترتیب افزایش و کاهش یافت که در مورد نارنج برگشت ناپذیر بود. عملکرد سازوکار پاداکسایشی آنزیمی پایه های ولکامریانا، لیموی آب و رانگپورلایم زیر تنش مطلوب ارزیابی شد و بهبود این سازوکار در پاسخ به دوره آبیاری دوباره، منجر به خوگیری به شرایط تنش شد. نتیجه این که پایه ولکامریانا نسبت به دیگر پایه های ارزیابی شده کارایی بهتری در تحمل تنش داشت. الگوی پاسخ گویی فیزیولوژیکی و زیست شیمیایی پایه های لیموی آب و رانگپورلایم به تنش و آبیاری دوباره مشابه بود. پایه نارنج پاسخ های مناسبی در برابر تنش یا بازیابی وضعیت طبیعی خود پس از آبیاری دوباره نشان نداد.

    کلیدواژگان: لیموی آب، تنش خشکی، رانگپورلایم، فعالیت آنزیمی، فلورسانس کلروفیل، ولکامریانا
  • حمید حسن پور*، پریسا صادقی صفحات 371-382

    به‌‌منظور بررسی اثر نانوذره‌های تیتانیوم دی‌اکسید بر برخی از ویژگی‌های کمی و کیفی گیاه توت‌‌فرنگی رقم سابرینا، آزمایش گلخانه‌‌ای به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح به‌طور کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. بوته‌‌های توت‌‌فرنگی با نانوذره‌ها تیتانیوم دی اکسید (صفر، 6 و 12 میلی‌‌گرم در لیتر) در شرایط مقادیر متفاوت محلول غذایی (90، 110 و 130میلی‌‌لیتر) محلول‌‌پاشی گردیدند. در پایان دوره آزمایش، کلروفیل a وb  برگ، پی اچ آب میوه، اسیدیته کل، مواد جامد محلول، کاروتنویید، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، وزن، طول و عرض میوه و عملکرد بوته مورد ارزیابی قرار گرفت. نتیجه‌ها نشان داد که برهمکنش تیمار کم محلول‌‌دهی و تیمار استفاده از نانو ذره‌ها تیتانیوم دی اکسید بر وزن‌‌ میوه، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی و کلروفیل a و عملکرد معنی‌‌دار بود، به‌‌طوری‌‌که بیشترین میزان عملکرد، وزن میوه و وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی در تیمار 130 میلی‌‌لیتر محلول غذایی و غلظت 12 میلی‌‌گرم در لیتر نانو ذره‌ها تیتانیوم دی‌اکسید مشاهده گردید. همچنین، در ویژگی‌های طول و عرض میوه، پی اچ آب میوه، اسیدیته کل، مواد جامد محلول، کلروفیل b و کاروتنویید اثرهای اصلی تیمار کم محلول‌‌دهی و تیمار نانو ذره‌ها تیتانیوم دی اکسید معنی‌‌دار بود؛ به‌‌طوری‌‌که بیشترین میزان طول و عرض میوه، پی اچ، مواد جامد محلول و کاروتنویید در غلظت 12 میلی‌‌گرم در لیتر نانو ذره‌ها تیتانیوم دی اکسید مشاهده گردید و در فاکتور کم محلول‌‌دهی نیز بیشترین میزان این صفت‌ها در تیمار شاهد (محلول‌‌دهی کامل) مشاهده شد. به طور کلی نتیجه‌های حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که غلظت 12 میلی‌‌گرم در لیتر نانو ذره‌ها تیتانیوم دی اکسید بیشترین تاثیر را در افزایش عملکرد توت‌‌فرنگی رقم سابرینا در شرایط کم‌‌محلول دهی داشت.

    کلیدواژگان: تیتانیوم، میوه توتفرنگی، نانو ذره ها، عملکرد، هیدروپونیک
|
  • Zohreh Habibi Sharafabad, Mehdi Hosseinifarahi*, Moslem Abdipour, Abdolsamad Keladary, Ladan Rashidi Pages 227-242

    Intercropping has become important in many parts of the world due to the optimal use of resources and increasing the quantitative and qualitative yield of medicinal and agricultural plants. To evaluate the effects of different intercropping patterns of black mustard and [d1] lavender on some morphological traits, essential oil content and the Land Equivalent Ratio [d2] (LER), an experiment was conducted based on a complete random block design [d3] in three replications on the research farm of Islamic Azad University, Yasooj Branch during 2017-2018. Different ratios of black mustard and lavender were intercropping treatments, these treatments included: 100% black mustard (black mustard sole crop), 75% black mustard + 25% lavender, 50% black mustard + 50% lavender, 25% black mustard + 75% lavender and 100% lavender (lavender sole crop). Study traits included root fresh weight, root dry weight, shoot fresh weight, shoot dry weight, number of branches, plant height, essential oil content and land equality [d4] ratio. The results showed that different intercropping patterns had a significant effect on all the studied traits. The highest content of essential oils and other mentioned traits in both plants were obtained by intercropping treatment (50% black mustard + 50%lavender). A positive regression relationship was observed between essential oil content and shoot dry matter in both black mustard and lavender plants. There was a positive and significant correlation among essential oil content and other traits in lavender. The Land Equality Ratio (LER) index in all intercropping treatments was more than one (1.38 and 1.84), indicating the superiority of the intercropping systems compared to the sole crop system. In total, intercropping of 50% black mustard + 50% lavender compared to sole crop is recommended due to the improvement of morphological traits and increasing its usefulness.

    Keywords: Intercropping, Essence Percentage, Land Equality Ratio
  • Sayed Abdolhossein Mohammadi Jahromi, Abdolhamid Aboutalebi Jahromi*, Vahid Abdossi, AliReza Talaee Pages 253-264

    This study was conducted to investigate the effects of nitrogen, iron and zinc on the fruit quantity and quality of the 6-years-old sweet lime trees budded on Mexican lime rootstock in the research orchard of Jahrom Islamic Azad University. For this purpose, nitrogen, zinc and iron elements (from sources urea, iron sulfate and zinc sulfate, respectively) were foliar sprayed at concentrations of 0, 3 and 5 g L-1, alone and in combination, before flower induction, in October 2017. The experimental design was factorial based on the randomized complete block design with 27 treatments and three replicates and one sweet lime tree per each replicate performed at two separate locations in the orchard named groups A and B (each group included 81 trees). Based on the results, different amounts of nitrogen, iron and zinc, individually and in combination, had significant effects on all quantitative and qualitative traits of sweet lime fruit atP≤0.05. The effect of location was significant only on the total acids, vitamin C and fruit juice percentage. The highest average fruit weight (228 g) and yield of a single tree (313 kg) was obtained from the combined application of N, Fe and Zn elements at the highest concentration (5 g L-1). The highest TSS and total acid (10.62% and 0.208 mg L-1, respectively) were observed by application of 5 g L-1 Fe without N and Zn, in addition the greatest vitamin C was recorded by application of combined treatment of 3 gL-1 N and Fe and 5 gL-1 Zn with 56.93 mg/100 ml fruit juice.

    Keywords: Urea, Micro nutrients, Citrus, Flower induction, Fruit yield
  • Nasim Bastam, Bahram Baninasab*, Mostafa Mobli, Sayed AmirHossein Goli Pages 265-278

    The quantity and quality of olive oil have been affected by various factors such as climatic and regional conditions, cultivar, and harvest time. This study was conducted to evaluate the effect of different harvesting times on the oil quantity, quality, and profile of fatty acids in four cultivars of olive, including Roghani, Zard, Amphissis, and Beladi in Isfahan region. For this purpose, the olive fruits were harvested at four stages (two weeks intervals) starting in early October. At each stage of harvesting, the quantitative and qualitative characteristics of the oil were evaluated and the profile of fatty acids was examined. The results showed that in all cultivars, with the progress of fruit ripening and increasing the maturity index, the percentage of fruit oil and the free fatty acid increased and chlorophyll content and phenolic compounds in the oil decreased. In this study, the lowest amount of saturated fatty acids (palmitic acid and stearic acid), the highest ratio of monounsaturated fatty acids (oleic acid) to polyunsaturated fatty acids (linoleic acid), and the lowest rate of cox index (oxidation index) that indicate higher quality of olive oil were obtained in the second stage of harvest time in Amphissis and Roghani and in the fourth stage of harvest time in Zard and Beladi cultivars. According to the results of this study, in all cultivars the highest oil content were obtained when fruits harvested at the latest time (November 14).

    Keywords: Harvest time, Maturity index, Fatty acid profile, Olive oil quality
  • Seyed Jalal Tabatabaei*, Iman Rohollahi, Ahmad Faridnia Pages 279-288

    This experiment was performed to investigate the effect of magnetized nutrient solution under four electromagnetic treatments (0, 20, 40 and 80 GAUSS) on growth, physiological properties and nutrient elements of two rose cultivars (Samurai and Luxor) in a factorial completely random design with three replications. In each experimental unit, four bushes were planted in PUMedia medium and were nourished with nutritional solution by digital timer in open system. The results showed that pH and electrical conductivity of the nutrient solution were slightly reduced in all treatments. Flowering stem high increased significantly in 40 GAUSS treatment for Samurai cultivar 23% and 20 GAUSS treatment for Luxor cultivar 16%. Stem diameter increased significantly in 40 GAUSS treatment for Samurai cultivar 22% and 20 GAUSS treatment for Luxor cultivar 10%. The leaf area increment of the two cultivars was significant and its amount in 40 GAUSS treatment was 68%. Phosphorous concentration of cultivars decreased significantly. Flower number, calcium and nitrogen concentration, as well as leaf chlorophyll and flower color indices weren't affected. Vase life changes in both cultivars were slight and insignificant in all treatments.

    Keywords: Electromagnetic, Electric, Flower, Magnetic
  • Sajad Heidari, Seyed Najmmaddin Mortazavi, Saeid Reezi*, Ali Nikbakht Pages 289-300

    To study the effects of the bulb storage conditions on the growth and bulb production of lily, a factorial experiment based on a completely randomized design with two cultivars (the Tiber and Donato), three storage temperatures (-2 °C, 4 °C, and ambient temperature), and three storage durations (4, 8, and 12 weeks) was performed. Bulb sprouting percentage, days to bulb sprouting, number of leaves, leaf area, bulb weight, propagation rate, plant height, stem diameter, days to bud emergence, number of buds, bulb size, and number of scales were evaluated. The results showed that the lowest number of days to bulb sprouting and days to bud emergence, the highest bulb sprouting percentage, plant height, stem diameter, leaf area, bulb weight, bulb size, and propagation rate were observed in Donato cultivar. Tiber cultivar showed the highest number of buds, number of leaves, and number of scales. The minimum number of days to bulb sprouting and days to bud emergence, the highest bulb sprouting percentage, bulb weight, bulb size, number of scales, and propagation rate obtained by storing the bulbs at 4 °C for 12 weeks. In conclusion, 12 weeks storage of the bulbs at 4 °C was the best condition for propagation of two studied lily cultivars.

    Keywords: Cold storage, Forcing, Lily, Propagation, Scale, Vernalization
  • Golrokh Heidadi korosh, Somayaeh Rastegar* Pages 301-312

    Rapid wilting and browning of the petals are some of the most important factors limiting postharvest life of Narcissus tazetta cut flowers. The present study was conducted to investigate the effects of salicylic acid on the postharvest quality of narcissus cut flowers (cv. Shahla) based on a factorial completely randomized design with three replications. Cut flowers were treated with salicylic acid (SA) at two levels (1 and 2 mM) for 18 hours (pulsing) and transferred to containers with 2% sucrose at 20 ± 2 ℃ and 60-70% relative humidity. The control treatments were 2% sucrose solution and distilled water. Different traits of samples were evaluated during 0, 3, 6, 9 days after treatment. The lowest PPO and POD enzymes activity and percentage of browning were observed using 1 mM SA compared to distilled water and sucrose controls. Moreover, this treatment resulted in the lowest color changes (ΔE), the highest color brightness of the petals (L*), the highest flower quality, and maximum relative water content. The flower stem chlorophyll content was not affected by SA. In general, it can be concluded that 1 mM SA can play an effective role in controlling the polyphenol oxidase and browning of the narcissus cut flowers during postharvest.

    Keywords: Postharvest, Enzyme, Sucrose, Color
  • Bahram Behzadi*, Abbas Biabani, Mohammad Modarresi, Mokhtar Zolfi Bavariani, Neda Nasrollahi, Ali Rahemi Karizaki Pages 313-324

    Optimal planting pattern and proper nutritional management, especially the vital element of nitrogen, are among the most important and influential factors on the quantitative and qualitative traits of tomatoes. Two experiments were performed in two regions in Agricultural Research Stations of Bushehr Province in 2017-18 crop year in the form of split plots in a randomized complete block design with three replications. The main plot consisted of two planting patterns (single row and twin row) and the sub-plot consisted of four nitrogen levels (0, 90, 180 and 270 kg ha-1 nitrogen). The results showed that the interaction effect of nitrogen × planting pattern in Bondarooz region had a significant effect on single plant yield, vitamin C, pH and partial factor productivity of nitrogen. In Saadabad region, the interaction of planting pattern and nitrogen on the number of locules per fruit and total soluble solids was significant. In Bondarooz, the highest and lowest single plant yields were obtained by application of 180 kg ha-1 nitrogen in single row planting method and without nitrogen application in twin row planting method, respectively. In Saadabad, application of 270 kg ha-1 nitrogen increased the yield of single plant by 116% compared to no application of fertilizer. The most important reason for the difference in yields between two regions was the amount of soil organic matter.

    Keywords: Number of locule, Partial factor productivity of nitrogen, Planting pattern, Total soluble solids, Vitamin C
  • Sahar Mirzaei*, Seyed Mohammad Banijamali Pages 325-348

    Iran is one of the countries placed in arid and semi-arid areas. Using endemic perovskia (Perovskia spp.) in the urban landscape helps in optimizing the amount of water in the irrigation. In addition, due to their compatibility with the country climate, high drought resistance and attractive flowers, provides suitable field for achieving the sustainable landscape development. This study was laid out to introduce different varities of perovskia, which are suitable for urban landscaping of dry and semi dry areas. Therefore, perovskia plants were collected from three regions in Isfahan, khorasan and Markazi provinces and their tolerance to drought stress was evaluated in four levels (25%, 50%, 75% and 100% of field capacity) in three different species of perovskia (P. atriplicifolia, P. artemisioides & P. abrotanoides). Results indicated that drought stress increased proline, catalase, peroxidase, ion leakage and reduced chlorophyll and carotenoids. Although, due to drought stress, morphological parameters (plant height and diameter, shoots number, leaves number and plants fresh and dry weight) was decreased. Between three species, P. atriplicifolia showed the highest indexes in case of morphological and physiological parameters in drought stress condition. According to the results, we can introduce endemic perovskia, which is a less known plant, as a suitable drought tolerant plant for urban landscape.

    Keywords: Electrical coductivity, Drought tolerant, Native Plant, Perovskia, Proline
  • Pedram Assar*, Akhtar Shekafandeh, Leila Taghipour Pages 349-370

    Responding mechanisms to water stress were evaluated for 8-month-old seedling rootstocks of Mexican lime, sour orange, volkameriana and rangpur lime in greenhouse conditions. Watering regime was withholding water for 14 days and then rewatering for 3 days at field capacity. Physiological and biochemical indices were evaluated in seedlings leaves at a minimum of two times (end of drought stress and rewatering periods). According to the results, drought led to a significant reduction in the water potential and relative water content of all rootstocks compared to controls, but all differences disappeared after rewatering. Evaluation of the maximum quantum yield of photosystem 2, malondialdehyde content and ion leakage showed that the photosynthetic apparatus of rootstocks, except for volkameriana, was oxidatively damaged due to photoinhibition, but only sour orange had no ability to recover its normal physiological condition after rewatering. According to data analysis, the decreased chlorophyll content of Mexican lime and rangpur lime leaves under stress was likely to be part of the mechanisms responsible for alleviating photoinhibition-related oxidative damage to the photosynthetic apparatus. Under stresss, the chlorophyll content of volkameriana and sour orange leaves was increased and decreased, respectively; which was irreversible for sour orange. Enzymatic antioxidant efficiency of volkameriana, Mexican lime and rangpur lime seedlings under water stress was appropriate and improved by rewatering resulting in acclimation to stress conditions. In conclusion, volkameriana rootstock had the best performance in stress tolerance compared to other evaluated rootstocks. Mexican lime and Rangpur lime had similar physiological and biochemical reactions to water stress and rewatering. The sour orange rootstock had no ability to show appropriate reactions to stress or to recover its normal condition after rewatering.

    Keywords: Mexican lime, Drought stress, Rangpur lime, Enzymatic activity, Chlorophyll fluorescence, Volkameriana
  • P. Sadeghi, H. Hassanpour* Pages 371-382

    In order to investigate the effect s of titanium dioxide nanoparticles (nano -TiO2 ) on some quantitative and qualitative characteristics of strawberry cv. Sabrina, a factorial greenhouse experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The strawberry plants were sprayed with titanium dioxide nanoparticles (0, 6 and 12 mg L - 1 ) and under different deficient fertigation treatments (90, 110 and 130 ml). At the end of the experiment, traits such as leaf chlorophyll a and b, pH, TA, TSS, carotenoids, fresh and dry weight of aerial parts and roots, fruit weight, length and width and yield were evaluated. The results showed that the interaction effect of deficient fertigation and titanium dioxide nanoparticles treatments on fruit weight, fresh and dry weight of roots and aerial parts, chlorophyll a and yield was significant, so that the highest yield, fruit weight and fresh and dry weight of roots and aerial parts were observed in 130 ml of deficient fertigation and 12 mg L - 1 titanium dioxide nanoparticles treatments. Also, the main effects of deficient fertigation and titanium dioxide nanoparticles treatments were significant on fruit length and width, pH, TA, TSS, chlorophyll b and carotenoids traits. The highest length and width of fruit s, pH, TSS and carotenoids were observed by separate using of 12 mg L - 1 titanium dioxide nanoparticles or 130 ml of deficient fertigation. In general, the obtained results of this study showed that the concentration of 12 mg L - 1 of titanium dioxide nanoparticles had the highest effect on increasing the yield of strawberry cv. Sabrina under deficient fertigation.

    Keywords: Titanium, Strawberry Fruit, Nanoparticles, Yield, Hydroponics