فهرست مطالب

اخلاق پژوهی - پیاپی 11 (تابستان 1400)

نشریه اخلاق پژوهی
پیاپی 11 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد حیدرپور* صفحات 5-34

    در حوزه فرا اخلاق، از سه گونه متمایز درونی گرایی و برونی گرایی سخن به میان می آید که عبارتند از: 1) درونی گرایی/ برونی گرایی در  خصوص حقایق اخلاقی؛ 2) درونی گرایی/ برونی گرایی در خصوص دلایل عملی؛ 3) درونی گرایی/ برونی گرایی در خصوص انگیزش اخلاقی. به طور تقریبی می توان گفت «درونی گرا» در سه گونه فوق، به یک رابطه ضروری به ترتیب، بین حقایق اخلاقی و دلیل عملی، یا بین داشتن دلیل عملی و داشتن میل سابق، یا بین حکم اخلاق و انگیزش قایل است؛ در حالی که «برونی گرا» این رابطه ضروری را انکار می کند. ورنر فالک و ویلیام فرانکنا، گفتمان اولیه درباره درونی گرایی/ برونی گرایی انگیزشی را شکل دادند و پاره ای از دانش واژه های این گفتمان را جعل کردند. تامس نیگل و فیلیپا فوت نیز درونی گرایی/ برونی گرایی در دلایل عملی را مد نظر قرار دادند. نگاشته ها و دستاوردهای این فلاسفه نقطه آغاز و عزیمتی برای پی گیری و بسط این بحث ها در دهه های اخیر بوده است. در این نوشتار، با توجه به اهمیت و گستردگی بحث های ناظر به سرشت تمایز درونی گرایی/ برونی گرایی در مسایل متفاوت فرااخلاقی و فقدان آثار روشن کننده کافی به زبان فارسی، افزون بر معرفی گونه های درونی گرایی/ برونی گرایی، تبیین جایگاه آنها، و تشریح سازگاری آنها با گونه چهارمی از درونی گرایی، به اهم دستاوردهای آثار کلاسیک فیلسوفان پیش گام در این زمینه پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: فرااخلاق، درونی گرایی، برونی گرایی، ورنر فالک، ویلیام فرانکنا، تامس نیگل، فیلیپا فوت
  • معصومه صادقی*، محمد تقی سبحانی نیا، محمدتقی اسلامی صفحات 35-50

    یکی از راهکارهای مناسب مواجهه معلمان و مدرسان با چالش های گوناگون اخلاقی، افزایش صلاحیت های هوش هیجانی است که سبب ارتقا و افزایش عملکرد مدرسان در محیط آموزشی و تنظیم رفتار اخلاقی درون فردی و ارتباط بین فردی با فراگیران می شود. پژوهش حاضر، به روش تحلیلی، صلاحیت های هوش هیجانی در حوزه اخلاق حرفه ای مدرسان را بررسی می کند و با توجه به تحلیل الگوی ترکیبی «گلمن» و همچنین تاکید بر عملکرد مدرسین، به روش موازنه متفکرانه به ارایه راهکار می پردازد. نتایج این پژوهش ، حاکی از این است که صلاحیت های هوش هیجانی و ارتقای آنها با افزایش هوش هیجانی مدرسان، همگرایی و، بلکه رابطه ای مستقیم دارد و با افزایش ابعاد این هوش، و ارایه راهکارهای مناسب، می توان هوش هیجانی را در میان معلمان بهبود بخشید. در نتیجه، شناخت مدرسان از احساسات و هیجانات خود (درون فردی= خودآگاهی) و متعلمان، همکاران علمی و فرهنگی و دیگر اقشار جامعه (بین فردی)، از نگاه اخلاقی و روانی بیشترین تاثیر را بر مخاطب می گذارد و به بهبود عملکرد حرفه ای آنها می انجامد.

    کلیدواژگان: اخلاق کاربردی، اخلاق مدرسی، هوش هیجانی، اخلاق حرفه ای، الگو ترکیبی گلمن
  • محمدتقی فخلعی*، منصوره بکایی، سید محمدهادی قبولی درافشان صفحات 51-79

    به رغم این که مسایل فقهی باب معاملات عرصه های پیگیری اغراض عقلایی در سطح معیشت و به منظور تامین منافع مالی فردی و اجتماعی اند و در نگاه نخست، گمان می رود که همه چیز تابعی از منافع و مصالح تجاری آدمیان است و تنها قید محدود کننده گزاره های حقوقی این باب، اصل تعادل و توازن در معاوضات است، اما با ژرف نگری در این موضوع، زمینه های وسیعی از آمیختگی فقه و اخلاق در این حیطه می توان یافت. در این مقاله  به روش توصیفی۔ تحلیلی و با تعمق و تدبر در اصول اخلاقی و احکام فقهی معاملات گونه های متعددی از تاثیرگذاری اخلاق در فقه را برجسته شده و مجموعه ای از احکام معاملات  که برخوردار از جنبه اخلاقی هستند شناسایی و دسته بندی شده است و از این رهگذر، تلاش شده تا با ارایه تصویری جامع و منسجم از گزاره های حقوقی  فقه، شبهه مغایرت فقه و اخلاق  نیز زدوده شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، فقه، رابطه فقه و اخلاق، تاثیر اخلاق در فقه، ابواب معاملات، ابواب عقود
  • مهدی مطهری*، حسین توسلی صفحات 81-103

    یکی از بحران های مهم بشر در طول تاریخ، جنگ و پیامدهای ناگوار آن در جوامع مختلف بوده است. اخلاق جنگ، به عنوان یکی از مباحث مهم اخلاق کاربردی، ضمن واکاوی ابعاد و  و ملاحظات اخلاقی جنگ و نیز اخلاقیات رفتاری حین جنگ، به بیان قواعد و هنجارهای لازم جهت کنترل اقدامات خشونت آمیز بین نیروهای متخاصم و ارایه راهکار برای حل چالش ها و تعارضاتی می پردازد که بین اصول نظامی و اخلاقی رخ می دهند. نگارنده  بر خلاف واقع گرایان که جنگ را بکلی بی ارتباط با اخلاق می دانند بر این باور است  که رعایت موازین اخلاقی در این حوزه ضروری است و این امر می تواند به کاهش خشونت و تبعات منفی جنگ کمک کند. از این رو، در این مقاله تلاش شده تا برخی از مهم ترین و پرکاربردترین اصول راهنما در حل چالش های اخلاقی جنگ  که با اتکا  به عقل و نقل  قابل اصطیاد و استخراج اند، برشمرده و بررسی شوند. از جمله این اصول می توان به اصالت اخلاق، اصل کرامت، اصل عدالت، اصل تفکیک، اصل تناسب، و اصل صلح ورزی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: اخلاق کاربردی، اخلاق جنگ، جنگ و صلح، چالش های اخلاقی، اصول اخلاقی
  • ملیحه دانشمند، شهربانو دلبری*، سید حسین رئیس السادات صفحات 105-132

    رسم و سنت برده داری که مطابق آن یک انسان تحت مالکیت انسانی دیگر قرار  می گیرد، در آستانه ظهور اسلام و در عربستان رایج بود. گسترش قلمرو اسلامی و فتح مناطقی از آسیا و شمال آفریقا در سده های اول و دوم هجری قمری، و ورود بردگان و اسرا، زمینه را برای تقویت برده داری در جامعه عرب فراهم آورد و بردگان به ابزار زندگی خانواده های مرفه و اشراف جامعه اسلامی بدل شدند. پیامبر اکرم و ایمه اطهار (ع) ضمن نقد نگاه ابزارگرایانه به بردگان و نقض حقوق و کرامت انسانی آنان که در تنافی و تضاد با مبانی حقوق اسلامی بود، افزون بر آگاه ساختن مسلمانان در این زمینه، در رفتار و سلوک فردی خود الگوی اسلامی رفتار با بردگان را به نمایش گزاردند. در این پژوهش تلاش شد  با بهره گیری از نوشته های تاریخی و غیر تاریخی  منش و الگوی رفتاری ایمه (ع) نسبت به بردگان مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد و با استفاده از روش توصیفی۔ تحلیلی، داده های به دست آمده تجزیه و تحلیل شود. نتایج این پژوهش، نشان می دهد در شرایطی که نسبت به غلامان و کنیزان از سر جهل و تعصب تبعیض روا داشته می شد، ایمه معصومین (ع) با نگاهی انسانی و  برگرفته از مبانی و آموزه های اصیل اسلامی، ضمن حمایت حقوقی و اخلاقی از بردگان، با آزاد کردن و تعلیم و تربیت آنان، عملا الگویی از رفتار درست و اسلامی ارایه دادند و جایگاه و منزلت بردگان را ارتقا بخشیدند.

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، الگوی رفتاری ائمه معصومین (ع)، رفتار با بردگان، کرامت انسانی
  • آناهیتا پرتوی*، حسین قاسمی صفحات 133-147

    اخلاق، امری بیرون از جهان نیست، بلکه دقیقا با تمام اجزای جهان آمیخته است و این درآمیختگی اخلاق با جهان، خود را به صورت پیوند میان عمل اخلاقی و ظهور شییی یا تجسم یافته آن عمل اخلاقی نشان می دهد. هدف این پژوهش که به روش توصیفی۔ تحلیلی انجام شده است، پاسخ به این پرسش است که مفهوم استعاره «بدی» در متن اندرزی فارسی میانه (مینوی خرد) و فارسی دری (گلستان سعدی) دارای چه حوزه های مبدایی بر اساس نظریه «استعاره معاصر» هستند و نتیجه مقایسه آنها با یک دیگر چیست. داده های تحقیق نشان می دهند که [بدی شی‏ء است] هم در مینوی خرد (با 60%) و هم در گلستان سعدی (با 67%) بیشترین بسامد را دارد و این نشان از این حقیقت دارد که گرچه «مینوی خرد» متنی مربوط به دوران پیش از اسلام است و «گلستان سعدی» متنی مربوط به پس از اسلام، اما محتوای اخلاقی این دو کتاب از منظر زیربنای فلسفی و تلقی هستی شناسانه، دو وجه از یک جهانب ینی و تلقی یگانه از جهان هستند که جهان را دارای مراتب می داند و باور دارد که در پس هر فعل یا عمل اخلاقی، تجسم یا شیییت آن عمل اخلاقی در مرتبه ای دیگر از هستی ظاهر می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، نظریه «استعاره معاصر»، رذیلت اخلاقی، بدی، مینوی خرد، گلستان سعدی
|
  • Muhammad Heydarpour * Pages 5-34

    With regard to the importance and prevalence of internalism/externalism debates in metaethics, and the absence of sufficiently illuminating Persian works on the distinction of the different types of internalism/externalism, and the need for introducing classical literature in this field, this article seeks to present and distinguish certain accounts of three kinds of internalism/externalism, to explain their positions in metaethical discussions, and finally to highlight some achievements of the classic works as providing the grounds for more recent disputes. These three kinds of internalism/externalism are internalism/externalism about moral truths reasons internalism/externalism and motivational internalism/externalism. The internalist in these debates maintains that there is a necessary (though defeasible) connection respectively between moral truths and reasons for action, or between having reason and having a preceding desire, or between moral judgment and motivation while the externalist denies the necessary connection in each case. The internalism/externalism distinction about moral truths sets moral rationalists like Kantians apart from others. Werner Falk and William Frankena started the initial debate on motivational internalism/externalism. Thomas Nagel and Philippa Foot paid special attention to reasons internalism/externalism. The achievements of these philosophers in their classical works formulated considerable theories in terms of which some following critical debates would be framed.

    Keywords: internalism, externalism about moral truths, externalism about practical reasons, motivational internalism, externalism, Werner Falk, William Frankena, Thomas Nagel, Philippa Foot
  • Masoomeh Sadeghi *, Mohamad Tagi Sobhany Niya, Mohamad Tagi Eslami Pages 35-50

    In teaching ethics, it is highly emphasized that teachers and instructors control and manage their feelings and emotions and pay attention to their feelings and emotions in their relations with teachers and learners in the educational environment and outside. But in this regard, there are many moral challenges facing teachers. One of the appropriate solutions to face various ethical challenges in this regard and increase the quality and effectiveness of education is to increase the emotional intelligence competencies of teachers and educators, which increases their performance in the educational environment and regulates interpersonal ethical behavior and interpersonal communication. It happens with learners. The present study analytically examines the competencies of emotional intelligence in the teaching profession. And according to the analysis of the combined model "Gelman" and its application in the teaching profession, it is led to the conclusion that the competencies of emotional intelligence and their promotion with increasing emotional intelligence of teachers, has a kind of convergence and direct relationship. In a way that by increasing the dimensions of this intelligence, emotional intelligence among teachers can be improved.

    Keywords: Teaching ethics, Applied ethics, Professional ethics, Emotional competencies, Emotional Intelligencel, Gelman hybrid model
  • Mohammad Taghi Fakhlaei *, Mansooreh Bokaei, Sayyed Mohammad Hadi Ghabooli Dorafshan Pages 51-79

    Although jurisprudential issues in the field of transactions are areas of pursuit of rational intentions at the level of livelihood and in order to provide individual and social financial benefits, at first glance it is thought that everything is a function of human commercial interests and only the limitation of legal propositions Chapter is the principle of balance in exchanges, but with a deep look at the subject, a wide range of jurisprudence and ethics can be found in this area.The present research intends to be descriptive-analytical method, and has been collected using library and Internet resources. By pondering on the moral principles and rules of jurisprudence, transactions will find various types of moral influence in jurisprudence and identify and categorize a set of rules of transactions that have a moral aspect, and through this, provide a delicate picture of the legal propositions of jurisprudence. And remove the suspicion of the contradiction between jurisprudence and ethics.

  • Mahdi Motahari *, Hosain Tavasoli Pages 81-103

    One of the most important human crises throughout the history of war is its adverse consequences in various societies. Ethics of war as one of the important topics of applied ethics, while analyzing the issue of ethics of war and behavioral ethics during war, to express the necessary rules and norms to control violent actions between hostile forces and provide solutions to resolve challenges between military principles and Morality happens, it pays.Contrary to realists who see war as completely unrelated to morality, the author believes that it is necessary to observe moral standards in this area, and this can help reduce the violence and negative consequences of war.Therefore, this article tries to enumerate some of the most widely used guiding principles in solving the moral challenges of war, which can be learned by relying on reason and narration. These principles include the originality of morality, dignity, honor, justice, segregation, proportionality, limitation and peace.Keywords: War, War Ethics, Challenge, Guiding Principles.

    Keywords: War, Ethics, war ethics, challenges, guiding principles
  • Malihe Daneshmand, Shahrbanoo Delbari *, Seyedhusain Raissossadat Pages 105-132

    On the eve of the rise of Islam, the practice of slavery, according to which one man was the subject of another man's property, was common in Saudi Arabia. The expansion of Islamic territory and the conquest of parts of Asia and North Africa in the first and second centuries AH and the arrival of slaves and captives provided the ground for the strengthening of slavery in Arab societyIn this study, the character and behavioral pattern of the Imams (AS) towards slaves using historical and non-historical writings for social understanding of the subject has been studied and studied using descriptive-analytical method has been analyzed. The results of this study show that in a situation where slaves and slave girls bought in the Arab society were in a position of humiliation and were discriminated against and prejudiced, the Imams (AS), having a humane view based on the principles of Islam, while providing legal support And the morality of slaves, by freeing them, educating them, practically provided a model of correct and Islamic behavior in society, and promoted the status and dignity of slaves, and adopted a practical solution to combat slavery

    Keywords: Behavioral pattern, Shiite Imams, slavery, slaves, maids
  • Anahita Partovi *, Hossein Ghasemi Pages 133-147

    Philosophers have offered many meanings and descriptions for morality. Morality is not an alien factor to the world, in fact it is interweaved with every aspect of the world. This becomes apparent in metaphor and materialization of moral deeds in word views. The purpose of this research is to use analytical and literature review methods to compare and analyze the “Badness” metaphor in two famous Persian texts, . We also aim to understand the source domains of this metaphor based on the contemporary metaphor theory. Lakoff and Johnson (2003) believe that metaphors are cognitive tools that humans use to make abstract concepts more comprehendible. Our analysis showed that the "Badness is a thing" name-of-mapping n both Mēnōg- ī- Xrad (with 60%) and Golestan (with 67%) has the highest occurrence frequncy. This shows that even although Mēnōg- ī- Xrad is a pre-Islamic text and Golestan post-Islamic, their moral content are in fact two aspects of a singular world view when looked through a philosophical lens. Both texts believe that the world has multiple orders (the material life and the after life) and the materialization of each moral act will manifest itself in th next order of being (after life)

    Keywords: Moral, Metaphor, Badness, Mēnōg ī Xrad, Golestan-e-Sa’di