فهرست مطالب

مطالعات جنسیت و خانواده - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات جنسیت و خانواده
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریبا علاسوند لهبری* صفحات 11-41

    کتاب های تفسیری از پرسابقه ترین تالیفات در حوزه علوم اسلامی، به تدریج توسعه یافته و با گرایش های متنوع ادبی، روایی، عرفانی، فلسفی، اجتماعی و طبیعی به شرح آیات پرداخته اند. با توجه به تعامل میان متن و بافت که با وساطت مولف و عناصر شناختی و غیرشناختی او صورت می پذیرد، این کتاب ها تحولی را تجربه کرده اند. موضوع این مقاله بررسی این تحول است تا بدانیم آیا پدیده ای به نام انباشتگی یا تحول مفهومی بر روی واژگان مرتبط با خانواده رخ داده است یا خیر. از بررسی کتب - با توجه به توالی تاریخی بر می آید تا صدوپنجاه سال اخیر انباشتگی یا تحول مفهومی درباره شماری از این مفاهیم رخ داده و به تدریج برخی ذهنیت های فرهنگی مفسران در قالب مثال ها یا توضیحات آنها یا با استناد به پاره ای از روایات و نادیده گرفتن پاره ای دیگر به عنوان معنای لفظ به مخاطبان این کتاب ها القا شده است. این انباشتگی به معنای انضمام تدریجی مفاهیم نسبتا سلطه محور را می توان در ذیل آیات تا پیش از صدوپنجاه سال اخیر (به طورعمده تفاسیر اهل سنت) اثبات کرد. درمقابل، تفاسیر صدوپنجاه سال اخیر تحول دیگری را گزارش می دهند که ادبیات مداراجویانه تر و اقناعی تری را به کار می برند که دربردارنده واژگان جانبدارانه تری در زمینه زن و خانواده است. در هردو برهه می توان تاثیر عوامل غیرشناختی را در تفاسیر اثبات کرد. حیطه بررسی این مقاله، قوامیت و واژگان حوزه نشوز است.

    کلیدواژگان: انباشت مفهوم، تحول مفهومی، مفسر، عناصر غیرشناختی، خانواده، قوامیت، نشوز
  • نرگس قاسم زاده، جواد خدادادی سنگده، محسن رضایی آهوانویی* صفحات 43-62
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجان مدار بر عملکرد خانواده و صمیمیت جنسی همسران انجام شد. گروه نمونه شامل 28 نفر (14 نفر گروه آزمایش و 14 نفر گروه گواه) از زنان مراجعه کننده به سرای محله های منطقه 10 تهران در سال 1395 بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مولفه های درمان هیجان مدار در 8 جلسه 90دقیقه ای به گروه آزمایشی ارایه شد و گروه کنترل (گواه) برنامه ای دریافت نکردند. از هردو گروه آزمایش و کنترل، پیش و پس از اجرای برنامه درمانی، پیش آزمون و پس آزمون گرفته شد. به منظور سنجش عملکرد خانواده از پرسشنامه های عملکرد خانواده و به منظور سنجش میزان صمیمیت جنسی از پرسشنامه صمیمیت جنسی باگاروزی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از میانگین، انحراف معیار و تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد میزان عملکرد خانواده (مولفه نقش ها) و صمیمیت جنسی افزایش معناداری را در نمرات پس آزمون در گروه آزمایش داشته است (p<0/05)؛ بنابراین می توان گفت آموزش مولفه های رویکرد هیجان مدار می تواند عملکرد خانواده و صمیمیت جنسی را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، عملکرد خانواده، صمیمیت جنسی، همسران
  • فهیمه زارع*، محمدتقی کرمی قهی صفحات 63-93

    پژوهش پیش رو با هدف فهم مسئله حضور دختران نوجوان در شبکه های اجتماعی مجازی با تاکید بر روابط والد - فرزندی انجام شده است. این پژوهش یک پژوهش کیفی است و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با سی نفر از دختران دبیرستانی شهر قم (از سه دبیرستان در سه منطقه گوناگون) در سال تحصیلی 1397-1398 با توجه به نمونه گیری تیپیک و هدفمند انجام شده است. پس از کدگذاری مصاحبه ها، نتایج در دو مقوله کلی آسیب های خانوادگی و فردی گردآوری شد. نتایج بیانگر آن است که حضور دختران نوجوان در شبکه های اجتماعی مجازی روابط میان آنها و والدینشان را در دو مولفه اقتدار و صمیمیت دچار چالش های جدی کرده است. تعارض میان والدین و فرزند، به چالش کشیدن اقتدار والدین، شکستن حرمت والدین، کاهش صمیمیت میان والدین و فرزند و کاهش ارزش های خانوادگی ازجمله آن چالش هاست. حضور دختران در شبکه های اجتماعی مجازی آسیب های فردی نیز در پی دارد که بستری برای به چالش کشاندن اقتدار والدین می شود و رابطه دختران نوجوان و والدینشان را با چالش هایی روبه رو می کند.

    کلیدواژگان: دختران نوجوان، شبکه های اجتماعی مجازی، نسل شبکه، روابط والد - فرزندی، اقتدار، صمیمیت
  • نرجس رودگر* صفحات 95-109
    هدف از این مقاله بررسی جایگاه جنسیت در نفس انسانی بر اساس اصول و قواعد علم النفس حکمت متعالیه است. هرچند مباحث جنسیتی به صورت متعین، پیشینه چندانی در تاریخ اندیشه فلسفه اسلامی ندارد؛ اما قواعد و اصول علم النفس فلسفی حکمت متعالیه کشش تحلیلی مناسبی را برای استنباط این مسئله ایجاد کرده است. در این خصوص، فارغ از شاخصه های اصلی هستی شناختی حکمت متعالیه، یعنی اصالت و تشکیک وجود به علاوه تعریف جدید از امر مادی و مجرد به تبع دو اصل یادشده، اصول خاص علم النفس حکمت متعالیه مجال فراخی را در جهت اجتهاد نظری و استنباط عقلانی جایگاه جنسیت در نفس انسانی فراهم کرده است. اصل حرکت جوهری اشتدادی نفس، حرکت جوهری مرکب، رابطه نفس و قوا، تنزل نفس از مرتبه عقلی به عنوان سبب ظهور کثرات، رابطه نفس و بدن و وجود ظلی بدن، دو گونه وجود خاص برای وجود مرکب، مجال های تحلیلی علم النفس صدرایی در موضوع یادشده اند. دستاورد این مقاله افزون بر برشماری و تبیین اصول دخیل در مسیله، اثبات تاثیرگذاری عنصر جنسیت در نفس انسانی و نبود امکان انکار آن در تمامی مراتب نفس است.
    کلیدواژگان: جنسیت، نفس، علم النفس، حکمت متعالیه
  • علی ایاسه*، حبیب احمدی، اسفندیار غفاری نسب، رقیه خسروی صفحات 111-148
    خودکشی طی چند دهه گذشته در جهان و ایران روند افزایشی داشته است. در ایران هرچند آمار خودکشی نسبت به میانگین جهانی پایین تر است؛ ولی در برخی استان ها ازجمله کرمانشاه میزان آن به ویژه در میان زنان بسیار بالاست. هدف اصلی این مقاله برساخت مدلی از فرایند تجربه رسیدن به خودکشی در نظام معنایی زنان شهر کرمانشاه است. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای انجام شده است. اطلاعات میدانی از طریق مصاحبه های عمیق با چهارده تن از زنان خودکشی کننده به دست آمده است. بر اساس نتایج پژوهش، تجربه رسیدن به خودکشی در زندگی زنان اقدام کننده، یک تجربه متقابل و معنادار است. این تجربه در مسیر شکل گیری طی مراحل آشنایی، درونی شدن ایده خودکشی و اقدام شکل می گیرد. تراکم آرزوهای برآورده نشده، احساس محرومیت و سرخوردگی، ناکامی در تکمیل هویت زندگی، گسست در تعامل با دیگران و احساس زندگی تنگ دامنه مهم ترین دلایل خودکشی هستند. رویدادهای مرتبط با جنسیت و ناموس مداری و نقش افراد تعدیل گر مهم ترین شرایط مداخله گر در تجربه خودکشی هستند. منطقه برزخی با ویژگی پیچیدگی و ابهام، زمینه شکل دهنده تجربه رسیدن به خودکشی است و زنان طی این تجربه با به کارگیری راهبرد هایی مانند کنش نمایشی، کنش وقفی و کنش اعتراضی واکنش نشان می دهند.
    کلیدواژگان: تجربه رسیدن به خودکشی، آرزوهای برآورده نشده، نظریه زمینه ای، زنان کرمانشاه
  • آناهیتا سیفی* صفحات 149-189
    خانواده و جایگاه آن در نظام های داخلی کشورها اهمیت ویژه ای دارد و حقوق کودک زیرمجموعه حقوق خانواده به شمار می رود. حقوق کودک در محیط خانواده نمود عینی می یابد. در این رابطه بررسی حوزه صلاحیت دولت ها درباره حقوق خانواده و کودک نیز اهمیت بسزایی دارد. حقوق کودک به واسطه ارتباط نزدیک با مصادیق حقوق بنیادین بشر دارای وصف آمره است. درنتیجه دولت ها در رویه و مقررات داخلی خود نمی توانند از مصادیق مزبور عدول کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش قانون حمایت از کودکان و نوجوانان 1399 در پیشگیری و حمایت از کودکان آسیب دیده از خشونت خانگی با روش توصیفی - تحلیلی و مطالعه اسنادی، کتابخانه ای در راستای پاسخ به این پرسش ها که قانون حمایت از کودکان و نوجوانان 1399 چه رویکرد و نوآوری درباره حمایت از کودکان در برابر خشونت خانگی دارد؟ این قانون در احراز منافع و مصالح کودکان و نوجوانان با اسناد بین المللی تا چه حدی انطباق دارد؟ همچنین بیان می دارد با تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399، اقدامات حمایتی، ایجاد ضمانت اجرای کیفری در مورد کوتاهی مراقبان و والدین اطفال و نوجوانان در انجام وظایف خود، تخصصی کردن بخش هایی از رسیدگی به جرایم علیه اطفال و... مقرراتی وضع شده ومطالعه تطبیقی میان دو سند بیانگر آن است که قانون جدید در بسیاری از جنبه ها پوشش مناسبی نسبت به تعهدات ناشی از کنوانسیون حقوق کودک ارایه می دهد. کنوانسیون نقش موثری در دفاع از حقوق کودکان داشته؛ اما در حوزه هایی مثل ضعف در هماهنگی ساختاری، ضمانت اجرایی، مبانی نظری و تعاریف و بازدارنده نبودن مجازات های اعلامی دارای نقایصی است.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، حقوق کودک، اسناد بین المللی، قانون حمایت از کودکان و نوجوانان 1399
|
  • Fariba Alasvand Lahbari * Pages 11-41

    In the realm of Islamic sciences, interpretive books are regarded as the oldest writings which have gradually developed and have interpreted verses by applying various literal, narrative, mystical, philosophical, social and natural tendencies. Due to the interaction between the text and the context, which is affected by the mediatory role of the author and his cognitive and non-cognitive elements, these books have undergone some changes. Examining the foresaid evolution is the focal point in this article to analyze whether accumulation or conceptual evolution has occurred for family-related terms. From the study of books - according to the historical sequence - it seems that in the last one hundred and fifty years there has been accumulation or evolution of concepts about a number of these terms; hence, gradually some cultural mindsets of commentators in the form of their examples or explanations or their reference to some narrations and ignoring other parts as the literal meaning of the word has been instilled in the mind of the audience of these books. The foresaid accumulation defined as the gradual integration of relatively hegemonic concepts, can be proved in the verses before the last one hundred and fifty years ago (mainly in Sunni interpretations). In contrast, the interpretations of the last one hundred and fifty years explain another evolution that applies a more tolerant as well as persuasive literature that includes more biased terms regarding the issues of women and family. In both historical periods, the influence of non-cognitive factors on the interpretations can be proved. The scope of this article is limited to the consistency and terms related to domain of Noshuz.

    Keywords: conceptual accumulation, conceptual evolution, interpreter, non-cognitive elements, Family, consistency, Noshuz
  • Narges Qasemzadeh, Javad Khodadadi Sangdeh, Mohsen Rezaei Ahvanoui * Pages 43-62
    The aim of this study is to determine the effectiveness of emotional-focused therapy on family performance and sexual intimacy among spouses. The sample group was selected based on convenience sampling including 28 women (14 in the experimental group and 14 in the control group) who referred to the communities of District 10 in Tehran in in 2016. The components of emotion-focused therapy were presented to the experimental group in 8 sessions of 90 minutes and the control group did not receive any program. Pre-test and post-test were taken from both experimental and control groups before and after the treatment program. Hence, Family Performance Questionnaire and Bagarozi Sexual Intimacy Questionnaire were applied to evaluate family performance and the degree of sexual intimacy respectively. Moreover, standard deviation and analysis of covariance were applied to analyze the obtained data. The results indicated that family performance (roles element) and sexual intimacy had a remarkable increase in post-test scores in the experimental group (p <0.05); therefore, it can be mentioned that teaching the components of the emotion-focused approach can improve family performance and sexual intimacy.
    Keywords: emotion-focused therapy, Family performance, sexual intimacy, spouses
  • Fahimeh Zare *, MohammadTaghi Karami Qahi Pages 63-93

    The present study was conducted with the aim of understanding the issue of adolescent girls' presence in virtual social networks with emphasis on parent-child relationships. Applying the qualitative research method, this study collected the data through semi-structured interviews with thirty high school girls in Qom (from three high schools in three different regions) in the academic year 2019-2020 according to the typical and purposeful sampling. After coding the interviews, the results were collected in two general categories of family and personal detriments. The results indicated that the presence of adolescent girls in virtual social networks has posed serious challenges to the relationship between girls and their parents regarding the elements of authority and intimacy. Moreover, imposing conflicts between parents and children, challenging parental authority, violating parental dignity, reducing intimacy between parents and children, and degrading family values are among these challenges. The presence of girls in virtual social networks also causes personal harms, which provides the ground for challenging parental authority; furthermore, it entangles the relationship between adolescent girls and their parents with challenges.

    Keywords: Adolescent girls, virtual social networks, Network Generation, Parent-Child Relationship, Authority, intimacy
  • Narjes Roodgar * Pages 95-109
    The purpose of this article is to study the position of gender in human soul based on the principles and rules of knowledge of soul in transcendental wisdom. Gender issues have no preceding background in the history of Islamic philosophy; however, the rules and principles of the philosophical knowledge of soul in transcendental wisdom engendered a suitable analytical capacity to infer the foresaid issue. In this regard, the specific principles of transcendental wisdom, apart from providing the main ontological features of transcendental wisdom, namely the originality and skepticism of existence, not only offers a new definition of material and abstract matter as a result of the two foresaid principles, but also have created a wide scope for theoretical ijtihad and rational inference of the position of gender in human soul.  Hence, the principle of intensified motion of the soul, the compound motion of the soul, the relationship between the soul and the powers, the degradation of the soul from the intellectual order as the cause of the emergence of multiplicity, the relationship between the soul and the body and the apparent existence of the body are considered as the analytical vantage points of Sadraee's knowledge of soul in the mentioned issue. Furthermore, clarifying and explaining the principle involved in the issue as well as proving the effectiveness of the gender element in human soul and the impossibility of denying it at all levels of the soul are the achievements of this study.
    Keywords: Gender, soul, knowledge of soul, Transcendental Wisdom
  • Ali Ayasseh *, Habib Ahmadi, Isfandiar Ghaffari Nasab, Roghayeh Khosravi Pages 111-148
    In recent decades, suicide rate has significantly increased in the world as well as in Iran. The suicide rate in Iran is lower than the global average; however, in some provinces, including Kermanshah, the rate is very high, particularly among women. This study aims to construct a model for the process of reaching the experience of suicide for the semantic system of women in Kermanshah. This study was conducted based on a qualitative approach as well as underlying theory method. Field information was obtained through in-depth interviews with 14 suicidal women. According to the research results, reaching the experience of suicide in the lives of these women is a reciprocal and significant experience. Moreover, this experience is formed in the process of formation during the stages of acquaintance, internalization of the idea of suicide and taking action for suicide. Hence, the accumulation of unfulfilled desires, feelings of deprivation and frustration, failure to accomplish identity, failure in interaction with others, and feelings of narrow living are recognized as the most important reasons for suicide. Gender and honor-related issues and the role of moderators are the most significant intervening conditions in the experience of suicide. In fact, the purgatory region, with its complexity and ambiguity, provides the grounds for shaping the experience of suicide; hence, women in the process of this experience respond to it by applying strategies such as dramatic actions, endowment actions, and protest actions.
    Keywords: experience of reaching suicide, unfulfilled dreams, underlying theory, Kermanshah Women
  • Anahita Seifi * Pages 149-189
    In the internal systems of countries, family and its place are treated with special importance and children rights are a subset of family rights. Moreover, children rights are reflected in the family context. Regarding this issue, analyzing the jurisdiction of governments over family and children rights is very important. Due to their close connection with examples of fundamental human rights, children rights are regarded as peremptory rules. As a result, governments cannot deviate from these examples in their internal legal procedures and regulations. This study based on a descriptive-analytical method as well as documentary library study aims to investigate the role of Law on the Protection of Children and Adolescents approved in 2020 for the prevention of detriments and protection of children affected by domestic violence. It also intends to answer these questions:  Does the Law on the Protection of Children and Adolescents in 2020 have trend and innovation in protecting children against domestic violence? To what extent does this law comply with international documents in the case of the realization of children and adolescents interests and rights? It is stated that by approving the Law on the Protection of Children and Adolescents in 2020 regulations have been established about supportive measurements, providing guarantee of criminal execution in case of parents’ dereliction in conducting their duties regarding children and adolescents, specializing parts of crime investigation committed against children. A comparative study of the two documents suggests that the recent law, in many respects, provides adequate compatibility with the obligations provided by the Convention on children rights.The Convention in Iran has played an effective role in defending the rights and dignity of children; however, there are shortcomings in several areas which the most important ones  are weakness in structural coordination, enforcement guarantees, theoretical foundations and definitions, and non-deterrence of declaratory punishments.
    Keywords: Domestic Violence, child right, international document, Law on the Protection of Children, Adolescents in 2020