فهرست مطالب

امنیت انتظامی دریایی - پیاپی 27 (زمستان 1395)

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 27 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس رحیمی*، بهمن ذاکری صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    اعتیاد پدیده ای است که از شش هزار سال پیش به تدریج در تار و پود جوامع بشری رسوخ کرده است. خدمت سربازی ورود به محیطی که به دلیل نا آشنایی با آن همواره با ترس و دلهره سربازان و خانواده هایشان همراه است. زندگی نظامی دارای شرایط خاصی است. محیط های نظامی به علل مختلفی می توانند زمینه ساز ایجاد مصرف مواد باشند.

    روش

    مطالعه حاضر به منظور تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر اعتیاد پذیری سربازان است. روش تحقیق حاضر از نوع تحقیق نیمه آزمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل سربازان یگان های انتظامی شهر بوشهر بود. پس از طی مراحل مقدماتی و مرور ادبیات پژوهشی فرضیات آن تدوین گردیده و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه های استاندارد و جهت آزمون فرضیات پژوهش از یک نمونه 100نفری (50 نفرگروه آزمایش و50 نفر گروه کنترل) که از سربازان یگان های انتظامی به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند ، جمع آوری و ابزار گردآوری داده های این پژوهش پرسشنامه آمادگی اعتیاد زرگر (1385) بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که دوره آموزش مهارت های زندگی بر اعتیاد پذیری سربازان تاثیر گذار بوده و این گونه برنامه های پیشگیرانه از بروز رفتارهای پر خطر نظیر اعتیاد را کاهش می دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یا فته های تحقیق می توان گفت که آموزش مهارت های زندگی در کاهش اعتیادپذیری سربازان نسبت به اعتیاد و مصرف مواد مخدر موثر بوده است. این یافته نشان می دهد که آموزش مهارت های زندگی می تواند به عنوان یک رویکرد اثرگذار در کاهش احتمال ابتلا به مصرف موادمخدر توسط سربازان نسبت به پدیده ی اعتیاد،توسط مراکز مشاوره یگان های نظامی، روان شناسان و روان پزشکان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مهارتهای زندگی، اعتیادپذیری، سربازان یگانهای انتظامی
  • نعیما مقاتلی، عبدالهادی تاج الدین * صفحات 21-34
    زمینه و هدف

    از جمله مواردی که می توان دلیل انجام این پژوهش دانست فراگیر شدن آسیب اجتماعی و اپیدومی شدن مواد مخدر خصوصا در جامعه نوجوانان می باشد آسیب ها و انحرافات روز به روز افزایش یافته و نوجوانان نیز تحت آموزش مهارتهای زندگی قرار نمی گیرند. لذا ممکن است در آینده این معضل در جامعه نوجوانان افزایش بیشتر یابد. پژوهش حاضر که به منظور بررسی نقش ارتقاء اعتماد به نفس بر کاهش آسیب های اجتماعی مواد مخدر نوجوانان شهرستان دشتی انجام شده است

    روش

    پس از طی مراحل مقدماتی و مرور مبانی نظری تحقیق سپس فرضیات آن تدوین گردید و سپس اطلاعات مورد نیاز جهت آزمون این فرضیات از طریق پرسشنامه استاندارد عزت نفس کوپر اسمیت جهت سنجش متغیر اعتماد به نفس و ابعاد آن و پرسشنامه محقق ساخته در زمینه آسیب های اجتمای مواد مخدر و در مقیاس فاصله ای از یک نمونه 322 نفری از نوجوانان شهرستان دشتی که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، جمع آوری گردید و با استفاده از روش های آمار توصیفی مانند جداول یک بعدی توزیع فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد و نمودار و هم چنین روش های آمار استنباطی مانند آزمون کای دو و آزمون t تحلیل شد ند.

    یافته ها و نتایج

    بر اساس نتایج بدست آمده از فرضیات پژوهش بین اعتماد به نفس و ابعاد آن (اعتماد به نفس اجتماعی، خانوادگی، آموزشگاهی) و کاهش آسیب های اجتماعی مواد مخدر در نوجوانان شهرستان دشتی رابطه معنی داری مشاهده نشد و فرضیه تحقیق رد شد. یافته های جانبی پژوهش نشان داد که نوجوانان دختر در مقایسه با نوجوانان پسر دارای اعتماد به نفس بیشتری بودند ولی ارتقاء اعتماد به نفس و کاهش آسیب های اجتماعی مواد مخدر در بین نوجوانان پسر در سطح (002/<P) نسبت به نوجوانان دختر در سطح (0/05<P) از لحاظ آماری معنی دار است.

    کلیدواژگان: اعتماد به نفس، آسیب های اجتماعی، اعتیاد، مواد مخدر، نوجوانان، شهرستان دشتی
  • غلامرضا جعفری نیا، محمد محمودیان * صفحات 35-48
    زمینه و هدف

    عوامل متعددی ممکن است در قانونمند بودن افراد و یا گریز آن ها از موازین قانونی در جامعه تاثیرگذار باشند. هدف این مقاله بررسی میزان گرایش به قانون گریزی و رابطه آن با میزان مشارکت اجتماعی و میزان کنترل اجتماعی است.

    روش

    پژوهش با روش پیمایش و در مورد ساکنان 45-18 ساله شهر برازجان انجام شده است. با استفاده از جدول لین و روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای- چند مرحله ای، 381 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود که برای تعیین اعتبار آن از اعتبار سازه به روش تحلیل عاملی و برای تعیین پایایی از همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ استفاده شد.

    نتایج و یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین میزان مشارکت اجتماعی و گرایش به قانون گریزی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد؛ در حالی که بین میزان کنترل اجتماعی و متغیر وابسته رابطه معنادار وجود ندارد. بین استفاده از رسانه های جمعی و گرایش به قانون گریزی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین، مردان و افراد مجرد،نسبت به زنان و افراد متاهل گرایش بیشتری به قانون گریزی، داشته اند. در مجموع، متغیرهای تحقیق، 4/23 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نموده اند.

    کلیدواژگان: قانون گریزی، کنترل اجتماعی، مشارکت اجتماعی، برازجان
  • یوسف دهقانی *، محمد علی باغبانی، معصومه محمودی صفحات 49-61
    زمینه و هدف

    در پژوهش حاضر سلامت اجتماعی به عنوان یک ضرورت برای داشتن زندگی سالم افراد جامعه خصوصا نسل جوان در نظر گرفته شده است که میزان آن تحت تاثیر استفاده از شبکه های اجتماعی می تواند دستخوش تغییرات قرار بگیرد و این تغییرات در پژوهش فعلی مورد بررسی قرار می گیرد. این متغیر در قالب عواملی چون پذیرش اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انطباق اجتماعی، شکوفایی اجتماعی و انسجام اجتماعی دسته بندی شده است که میزان و تاثیر پذیری این عوامل را می توان با توجه به گسترش استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی مورد بررسی قرار داد.

    روش

    روش تحقیق توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد بوشهر مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 95-1394 است که از میان آن ها با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی تعداد 300 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته که دارای سوال هایی مربوط به متغیرهای پژوهش است و روایی و پایایی آن تایید شد.

    یافته ها و نتایج

    نتایج به دست آمده نشان داد که بین استفاده از شبکه های اجتماعی موبایلی و سلامت اجتماعی دانشجویان رابطه معنادار معکوس وجود دارد. همچنین از بین زیر مقیاس های سلامت اجتماعی، زیر مقیاس های انسجام اجتماعی - پذیرش اجتماعی- انطباق اجتماعی و شکوفایی اجتماعی رابطه منفی معناداری با استفاده از شبکه های اجتماعی موبایلی داشتند و تنها زیر مقیاس مشارکت اجتماعی رابطه مثبت معناداری با استفاده از شبکه های اجتماعی موبایلی داشته است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی موبایلی، سلامت اجتماعی، دانشجویان
  • محمد چمکوری، محمد علوی * صفحات 62-79
    زمینه و هدف

    تخلفات رانندگی درمیان موتورسیکلت سواران یکی از مسایل اصلی در بروز ترافیک به شمار می رود. تحقیقات نشان می دهد که رانندگی ناایمن آنان نقش مهمی در حوادث رانندگی دارد.

    روش

    تحقیق حاضر با بهره گیری از نظریه رفتار برنامه ریزی شده و دیدگاه هنجاری به بررسی برخی عوامل و گرایش های اجتماعی تخلفات رانندگی موتورسواران می پردازد. این تحقیق از نوع پیمایشی است که با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای با 473 نفر از موتورسواران بالای 18 سال مصاحبه کرده است.

    نتایج

    نتایج نشان داد متغیرهای گرایش به انجام تخلف، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری ادراک شده (احساس کنترل رفتاری) اثر معنی داری بر قصد و نیت موتورسواران برای انجام تخلفات رانندگی دارد. تاثیر قصد رفتاری، عدالت رویه ای و احساس الزام در پیروی از قوانین ترافیکی بر تخلفات رانندگی نیز زیاد است. درمجموع، نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد متغیرهای قصد رفتاری و احساس کنترل رفتاری مربوط به نظریه رفتار برنامه ریزی شده و متغیرهای عدالت رویه ای و احساس الزام در پیروی از قوانین ترافیکی مربوط به دیدگاه هنجاری 35 درصد از تغییرات تخلف رانندگی موتورسواران را توضیح می دهد.

    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، دیدگاه هنجاری، گرایش، هنجار ذهنی و احساس الزام در پیروی از قانون
  • تحلیل ترس از جرم بر اساس نظریه های اثربخشی جمعی و پنجره های شکسته
    ارسلان کوشا، رسول شمسی صفحات 80-125
    زمینه و هدف

    تحقیق حاضر درصدد تبیین ترس از جرم در مناطق حاشیه نشین با تکیه بر نظریه های پنجره های شکسته و اثربخشی جمعی است. فرضیات پژوهش با روش پیمایش آزمون شده اند.

    روش

    فرضیات پژوهش با روش پیمایش آزمون شده اند. جامعه آماری را کلیه افراد بالای 15 سال ساکن در شهرک محله منطقه تنگک شهر بوشهر تشکیل می دهند که از بین آنان 394 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شده اند. اطلاعات با ابزار پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شده است و میزان آلفای متغیر وابسته 84/0 بوده است.

    یافته ها و نتایج

    یافته‏ ها نشان می دهد بین متغیرهای بی نظمی اجتماعی تصوری، بی نظمی فیزیکی تصوری با متغیر وابسته (ترس از جرم) رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد و بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، احساس تعلق محله ای و کنترل اجتماعی غیر رسمی با متغیر وابسته، رابطه معکوس و معناداری برقرار است. همچنین نتایج رگرسیونی بیانگر آن است که متغیر اعتماد اجتماعی، قوی ترین تبیین کننده ترس از جرم است و متغیرهای مستقل این پژوهش توانسته ‏اند 40/0 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: امنیت، ترس از جرم، حاشیه نشینی، نظریه اثربخشی جمعی، نظریه پنجره های شکسته
|
  • Abbas Rahimi *, Bahman Zakari Pages 1-20
    Introduction

    Addiction is a phenomenon that the six thousand years ago has gradually penetrated into the texture of human society. Military service is entering to the environment because of unfamiliarity with it, always accompanied by fear of the soldiers and their families. Military life has certain conditions. Military environment can be the consumption of drugs for different reasons.

    Method

    the present study to determine the effect of life skills training on addiction soldiers. The current research method is semi-experimental. The statistical society includes soldiers of the military unit in Bushehr. After the preliminary stages of research literature, assumptions have been developed and required information by standardized questionnaire and to test the hypothesis was used of a sample of 100 people (50 people in experiment group and 50 people in control group). The soldiers of the military units were selected by using random sampling method. Data were collected by Zargar addiction potential questionnaire (1385). These tools have the reliability and validity and evaluated using inferential statistics, univariate analysis of variance (ANCOVA) and multivariate (MANCOVA).

    Findings

    The results of this study show that life skills training courses for soldiers have been effective on addiction and such preventive programs prevent the occurrence of high-risk behavior such as drug addiction.

    Conclusion

    According to these results, it can be said life skills training was effective in reducing addiction of soldiers toward drug use. The findings show life skills training can be used as an effective approach in reducing the risk of drug use by soldiers toward the phenomenon of addiction by counseling centers, military units, psychologists and psychiatrists.

    Keywords: life skills training, Addiction, soldiers of police units
  • Naeema Maghatali, Abdoalhadi Tajoddin* Pages 21-34

    The purpose of this study was to investigate the role of self-esteem enhancement in reducing the social harm of adolescents in Dashti city. Then, during the preliminary stages and reviewing the theoretical foundations of the research, then the hypotheses were developed and then the information needed to test these hypotheses was done through Cooper Smith's self-esteem standard questionnaire to measure self-esteem and its dimensions, and a researcher-made questionnaire on social injuries. Drugs were collected on a scale scale from a sample of 322 adolescents from Dashty city that were selected by simple random sampling. Using descriptive statistics such as one-dimensional tables, frequency distribution, percentage, mean, standard deviation and Chart as well as inferential statistics methods such as Chi-square test Two tests and t test were analyzed. The results are as follows: Based on the results of research hypotheses, there was not a meaningful relationship between self-esteem and its dimensions (social, family, school) and social harm reduction in adolescents in Dashti city. The research hypothesis was rejected. The findings of the study showed that girls' adolescents were more confident than boys, but self confidence and social harm reduction among male adolescents (P <0.002) were significantly higher than female adolescents (P <0.5) is statistically significant.

    Keywords: Confidence, social damage, Addiction, Drugs, Adolescents, Dashti County
  • Gholamreza Jafari Nia, Mohammad Mahmoudian* Pages 35-48
    Background and Purpose

    The purpose of this article is to investigate the inclination to legislate and its relationship with the level of social participation and social control.

    Method

    The research was carried out using a survey method in the case of residents aged 44-45 years old in Borazjan. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the construct was determined by factor analysis and used to determine the reliability of the internal consistency through Cronbach's alpha.

    Results and findings

    The results of the research showed that there is a significant negative relationship between the level of social participation and the tendency towards the rule of law; while there is no meaningful relationship between social control and dependent variable. There is a meaningful relationship between the use of mass media and the tendency to legislate. Also, single men and women have a greater tendency towards law-making than women and married people. In sum, the research variables explained 23.4 percent of the variation of the dependent variable.

    Keywords: Legislation, social control, social participation, Borazjan
  • Yousef Dehghani *, Mohammad Ali Baghbani, Masoomeh Mahmoudi Pages 49-61
    Background and Aim

    In this research, social health is considered as a necessity for the healthy life of the people of the society, especially the younger generation, whose level of influence through the use of social networks can undergo changes and these changes are examined in the current research. . This variable is classified into factors such as social acceptance, social participation, social adaptation, social flourishing, and social cohesion, and the extent and impact of these factors can be examined with respect to the spread of the use of virtual social networks.

    Method

    The research method is descriptive-survey. The statistical population consisted of all students of Bushehr Azad University, studying in the academic year 2012-2012. Among them, 300 random sample cluster sampling was used as a statistical sample. The research instrument was a researcher-made questionnaire that had questions about the variables of the research and its validity and reliability were confirmed.

    Findings and Results

    The results showed that there is a meaningful reverse relationship between the use of mobile social networking and social health of students. Also, among the subscales of social health, the following subscales of social cohesion - social acceptance - social adaptation and social flourish had a significant negative relationship with the use of mobile social networks. Only the subscale of social participation had a significant positive relationship with the use of mobile social networks.

    Keywords: mobile social networking, social health, students
  • Mohammad Chamkouri, Mohammad Alavi* Pages 62-79
    Background and aim

    Driving violations among motorcyclists is one of the main issues in traffic incidence. Research shows that their insecure driving plays an important role in driving accidents.

    Method

    The present study utilizes the theory of planned behavior and the normative view to investigate some of the social factors and attitudes of motorcyclists' driving violations. This research is a survey that interviewed 473 motorcyclists over 18 years of age using a multi-stage cluster sampling method.

    Results

    The results showed that the tendencies of abusive behavior, subjective norm and perceived behavioral control (behavioral sense of control) had a significant effect on the intent and purpose of motorcyclists for driving violations. The effect of behavioral intent, procedural justice, and the sense of obligation to comply with traffic laws is also high on driving violations. In sum, the results of regression analysis show that the variables of behavioral intention and behavioral control feelings related to the theory of planned behavior and the variables of procedural justice and the sense of necessity in following the traffic rules related to the normative view of 35% of the changes in driving offenses by motorcyclists are explained.

    Keywords: Planned Behavioral Theory, Normative Perspective, Attitude, Subjective Norm, Feeling Obligations in Compliance with Law
  • Fear of crime based on the theory of collective efficacy and broken windows
    Arsalan Kousha, Rasul Shamsi Pages 80-125
    Background and Aim

    The purpose of this study is to explain the fear of crime in marginalized areas based on the theory of broken windows and collective efficacy. Research hypotheses have been tested by scrolling method.

    Method

    Research hypotheses have been tested by scrolling method. The statistical population is composed of all people over 15 years of age living in the township of Tangek district of Bushehr, 394 of them were selected by multi-stage cluster sampling method. The data were collected and analyzed using a questionnaire, and the dependent variable alpha was 0.84.

    Findings

    Findings show that there is a direct and significant relationship between social imaginary disorder variables, physical disorder with affective variable (fear of crime), and between social trust, community feeling and unofficial social control with dependent variable , There is a reverse and meaningful relationship. Also, the regression results indicate that the social trust variable is the strongest explanation for the fear of crime, and independent variables of this research have been able to explain 0.41 percent of the dependent variable variations.

    Keywords: Security, Crime Fear, Marginalization, Collective Effectiveness Theory, Broken Window Theory