فهرست مطالب

دانش انتظامی مازندران - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1399)

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی احمدی بالادهی، علی دستور، مرتضی میرزائی، سید موسی حسینی صفحات 1-22

    هدف از این مطالعه تبیین ارتباط ساختار سازمانی با توسعه سازمانی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی، هم بستگی محسوب می شود. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه استاندارد ساختار سازمانی رابینز (1989) و پرسش نامه استاندارد توسعه سازمانی پیتر و کراوفورد استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان مازندران بوده که نمونه آماری براساس فرمول کوکران؛ 214 نفر هستند. به منظور تحلیل استنباطی داده های حاصله از ابزارهای اندازه گیری از نرم افزار spss و ضریب هم بستگی پیرسون و رگرسیون و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج آزمون نشان می دهد که بین ساختار سازمانی و مولفه های آن رابطه معناداری با توسعه سازمانی دارد. هم چنین فرضیه چهارم براساس آزمون فریدمن، تمرکز باضریب 29/2 دراولویت اول قراردارد، در نتیجه بیش ترین رابطه را با توسعه سازمانی دارد و در ادامه پیچیدگی باضریب 26/2 دراولویت دوم و رسمیت با ضریب 46/1 در رتبه سوم و پایانی قرار دارد در نتیجه کم ترین رابطه را با توسعه سازمانی در ناجا دارد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، توسعه سازمانی، فرماندهی انتظامی استان مازندران
  • سیده زهرا حسینی درونکلایی*، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 23-37
    زمینه و هدف

    هدف کلی پژوهش حاضر، ارایه ابعاد موثر بر تعالی سازمانی در کارکنان فرماندهی نیروی انتظامی استان مازندران در حوزه دانشی و مهارتی است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی انجام شد. در رویکرد کیفی، از روش تحلیل محتوا و در رویکرد کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی از مدیران و فرماندهان فرماندهی نیروی انتظامی استان مازندران به تعداد 15 نفر و در بخش کمی نیز بر اساس فرمول کوکران تعداد 330 نفر از کارکنان فرماندهی نیروی انتظامی استان مازندران با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. هم‌چنین در بخش کیفی از روش نمونه‌گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع و در بخش کمی جهت جمع‌آوری داده‌ها از مصاحبه و پرسش‌نامه محقق‌ساخته تعالی سازمانی با 60 سوال استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزار به تایید متخصصان رسید و روایی سازه آن‌ها با بارعاملی بیش‌تر از 5/0 محاسبه شد که مورد تایید قرار گرفت. و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ آن‌ها نیز بالای 7/0 محاسبه شد که مورد تایید بود. برای تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها از آزمون‌های تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان می‌دهد که متغیر تعالی سازمانی دارای 2 بعد «توانمندسازی و عملکردی» است. هم‌چنین بعد توانمندسازی دارای 5 مولفه «فرماندهی، یادگیری، منابع انسانی، راهبرد نظامی و ساختار سازمانی» و بعد عملکردی دارای 3 مولفه «نتایج امنیتی، نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد» می‌باشد که بعد توانمندسازی با بارعاملی 996/0 دارای بیش‌ترین سهم و بعد عملکردی با بارعاملی 959/0 دارای کم‌ترین سهم است.

    نتیجه‌گیری:

    نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد که ابعاد توانمندسازی و عملکردی در تعالی سازمانی نقش معناداری دارند و بعد توانمندسازی بیش‌ترین نقش و بعد عملکردی کم‌ترین نقش را در تعالی سازمانی دارند.

  • بهمن اسدیفر*، حسن مفخمی شهرستانی، سلمان امیری صفحات 39-64
    زمینه و هدف

    منازل ویلایی معمولا به علت ماهیت و موقعیت جغرافیایی خاص که در مناطق کم رفت و آمد و روستاها احداث می شوند، همواره در معرض خطر سرقت قرار داشته به طوری که میزان سرقت در این نوع منازل بیش تر از سایر منازل است، از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر وقوع سرقت از منازل ویلایی و ارایه راه کارهای پیش گیری از آن در شهرستان نور است.

    روش پژوهش :

    پژوهش حاضر از حیث روش کمی و پیمایشی است که از طریق طراحی و توزیع پرسش نامه انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر کارشناسان و فرماندهان مرتبط با پلیس پیشگیری و پلیس آگاهی استان مازندران است. برای نمونه گیری کل شماری یا سرشماری استفاده شد که تعداد کارشناسان و فرماندهان مرتبط با سرقت در استان مازندران 200 نفر شناسایی و تعیین شد. برای بررسی مشخصات پاسخ دهندگان از آمار توصیفی و شاخص های آمار توصیفی نظیر شاخص های مرکزی و شاخص های پراکندگی استفاده شد.

    یافته

    یافته های پژوهش حاضر با یافته های پژوهش گرین (2014)، یان هانگ (2013) و اسمیگل (2000) که به بررسی مکان های موثر بر ارتکاب سرقت پرداختند، مطابقت دارد. پژوهش گران به این نتیجه رسیدند که فضاهای بزرگ تر و بازتر، امکان سرقت بیش تر است.

    نتیجه

     نتایج پژوهش نشان داد که آماره تی متغیرهای عوامل محیطی (081/2)، اجتماعی (448/3)، خانوادگی (408/2) و فاصله اجتماعی (680/2) و وقوع سرقت منازل ویلایی خارج از بازه 1.96± قرار گرفت که نشان دهنده این مطلب است که این متغیرها تاثیر معناداری بر وقوع سرقت منازل ویلایی دارند و ولی متغیر نظارت اجتماعی (778/0) تاثیر معناداری بر وقوع سرقت منازل ویلایی نداشت.

    کلیدواژگان: سرقت، منازل ویلایی، فاصله اجتماعی، نظارت اجتماعی
  • غلامرضا رسولی صفحات 65-95

    ورود فضای مجازی همراه با ارزش های غربی، چالش های جدیدی را در کشور به وجود آورده که می تواند آسیب های زیادی را به همراه داشته باشد، از این رو هدف این پژوهش بررسی نقش و جایگاه موثر پلیس در پیش گیری از تهدید و آسیب فضای مجازی در بین خانواده است. روش انجام این پژوهش به صورت پیمایشی است که جامعه آماری 260 نفر از خانواده ها را شامل می باشد و با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه ای به تعداد 152 نفر انتخاب شده اند و داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از روش های آماری پیشرفته مانند آمار توصیفی کلیه فرضیه ها به همراه نمودار و ضرایب هم بستگی پیرسون و تحلیل مسیر رگرسیونی بتا استفاده شده است.
    نتایج این پژوهش نیز نشان می دهد؛ فرضیه راه اندازی کانال پلیس در کاهش و پیش گیری از تهدید و آسیب فضای مجازی در بین خانواده رابطه وجود دارد و متغییر مستقل رصد فضای مجازی پلیس و برگزاری کلاس های آموزش همگانی اثرات مستقیم بر متغیر وابسته راه اندازی کانال پلیس در تحلیل رگرسیونی اثر داشته است که در مجموع ناجا در چارچوب وظایف خود در پیش گیری از آسیب ها و تهدیدات فضای مجازی نقش موثری داشته و موفق عمل کرده است.

    کلیدواژگان: آسیب، پلیس، پیش گیری، فضای مجازی، خانواده
  • سید حامی میرقربانی صفحات 97-120

    هدف اصلی پژوهش حاضر پاسخ گویی به این سیوال اساسی است که آیا رعایت حقوق شهروندی و ابعاد آن تاثیری بر نظم و امنیت (اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی) دارد؟ اگر تاثیری دارد، این تاثیر مثبت است یا منفی؟ برای پاسخ گویی به این سیوال ها، با استفاده از ابزار پرسش نامه، داده ها و اطلاعات جمع آوری شده اند. جامعه آماری پژوهش، شامل افراد 18 سال و بالاتر شهر بابلسر است و حجم نمونه نیز 390 نفر را شامل می شود. یافته های استنباطی پژوهش حاضر نشان دهنده تاثیر مثبت تمامی ابعاد رعایت حقوق شهروندی بر ابعاد نظم و امنیت است. یافته های تحلیل رگرسیونی در مورد تبیین نظم و امنیت کل پاسخ گویان نشان داده است که متغیر حقوق شهروندی فرهنگی اجتماعی (مدنی) (388/0) و متغیر حقوق شهروندی اقتصادی (161/0) به ترتیب، بیش ترین و کم ترین تاثیر را بر متغیر وابسته مذکور دارند. هم چنین لازم به ذکر است که تاثیر تمام متغیرها بر متغیر وابسته مثبت است. به این معنی که با افزایش میزان رعایت حقوق شهروندی، میزان نظم و امنیت عمومی افزایش می یابد و بالعکس.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، شهروند، امنیت، امنیت اجتماعی، نظم
  • محمد جعفری صفحات 121-132

    لزوم سازگاری با تغییرات دایمی که در محیط های اجتماعی، اقتصادی، فنی و فناوری رخ می دهد، باعث شده است که آموزش مستمر تخصصی و حرفه ای در فضای سازمانی به عنوان یک سرمایه گذاری در منابع انسانی شناخته شود. این آموزش ها مزایای چندگانه از جمله بهبود اهداف کلی سازمان و هم چنین افزایش رضایت شخصی کارمندان از کار را به دنبال دارند. اگرچه نظام پلیس رومانی در زمینه ی روند آموزش حرفه ای کارکنان پیشرفت چشم گیری داشته است، اما معتقدیم که می توان راهبرد تعلیمی سازمانی و انتقال برنامه های آموزشی پلیس محور را بهبود بخشید. به این منظور، موارد زیر را برای بهبود آموزش حرفه ای پیشنهاد می کنیم؛ شناسایی مفاهیم فعلی برای سطوح مختلف سلسله مراتبی، تجزیه و تحلیل نیازهای واقعی آموزش کارکنان، تنظیم برنامه های تعلیمی و تربیتی مستمر، ملاحظه و رعایت بر اصول یادگیری بزرگ سالان، تدوین اهداف، محتوای آموزشی، روش ها و ابزار آموزشی بر اساس ویژگی های خاص شغلی و استفاده از معیارهای خاص ارزیابی نتایج.

    کلیدواژگان: آموزش تخصصی، آموزش اولیه، آموزش مستمر، الزامات و نیازهای آموزش حرفه ای، پلیس
|
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi, ali Dastour, Morteza Mirzaei, Seyed Musa Hosseini Pages 1-22

    The purpose of this study is to explain the relationship between organizational structure and organizational development. The present study is a correlation in terms of applied purpose and descriptive research method. Robins Standard Organizational Structure Questionnaire (1989) and Peter and Crawford Standard Organizational Development Questionnaire were used to collect data. The statistical population of this study included all employees of the Disciplinary Command Headquarters of Mazandaran Province, numbering 485 people, which is a statistical sample based on Cochran's formula; 214 people. In order to inferentially analyze the data, SPSS software, Pearson correlation coefficient, regression and Friedman test were used. The test results show that there is a significant relationship between organizational structure and its components with organizational development. Also, according to Friedman test, the fourth hypothesis is that concentration with a coefficient of 2.29 is in the first priority, therefore it has the most relation with organizational development, and then complexity with a coefficient of 2.26 in the second priority and formality with a coefficient of 1.46 is in the third and final rank. With organizational development in NAJA.

    Keywords: organizational structure, organizational development, disciplinary command of Mazandaran province
  • Syeda Zahra Hosseini Drvnklayy, Ali asghar abbasi asfajir Pages 23-37

    The purpose of this study was to provide effective dimensions of EFQM in the command staff among police force in Mazandaran province in knowledge and skills. this research was application that conducted with a mixed approach (qualitative and quantitative) . In the qualitative approach, the content analysis method and in the quantitative approach, the descriptive survey method were used. The statistical population consisted of 15 people in the qualitative section, managers and commanders of the Mazandaran Police Command, and in the quantitative section, 2500 employees of the Mazandaran Police Command, who in the qualitative section used purposive sampling method with Considering the saturation law, 10 people , 330 people were selected as a sample using simple random sampling method. For data collection, an interview and a researcher-made questionnaire of organizational excellence with 60 questions were used. The face and content validity of the tools were approved by experts and their structural validity was calculated with a factor load greater than 0.5 which was confirmed. And their combined reliability and Cronbach's alpha were also calculated above 0.7, which was confirmed. Exploratory factor analysis tests were used to analyze the data. The results showed that:EFQM variable has two dimensions of "empowerment and performance". Also, the empowerment dimension has 5 components "command, learning, human resources, military strategy and organizational structure" and the functional dimension has 3 components "security outcomes, community outcomes and key performance outcomes" which has an empowerment dimension with a factor of 0.996 with more ‌ The highest share and performance dimension with a factor load of 0.959 has the lowest share. Also, the results of structural equation test showed that the dimensions of empowerment and performance have a significant role in organizational excellence, and empowerment dimension has the most role and functional dimension has the least role inEFQM .

    Keywords: EFQM, staff, Police, Knowledge, skills
  • Bahman asadifar, Hasan mofakhami, Salman amiri Pages 39-64

    Theft of any kind of goods or object from home and residence in any form and using any method of home burglary is the most common type of burglary in the community. It is in the city of Noor. The purpose of the present study is in the category of applied and qualitative research because it investigates the causes of theft and its possible results can be used by managers and police commanders of Noor city and Mazandaran province to prevent burglary. Also, in terms of the research method, it is among the survey research that was done through the design and distribution of a questionnaire The statistical population of the present study is experts and commanders related to the Preventive Police and the Intelligence Police of Mazandaran Province. For sampling, a census was used. The number of experts and commanders related to theft in Mazandaran Province was identified and determined as 200 people. Descriptive statistics and descriptive statistics indices such as central indices and dispersion indices were used to evaluate the characteristics of the respondents. (AVE) and Chen test were used. Structural equation method based on partial least squares (PLS) method was used to test the model and test the research hypotheses. SPSS and Smart-PLS software packages were used for data analysis. The results showed that the t-statistic of environmental (2.081), social (3.448), family (2.408) and social distance (2.680) and the occurrence of villa burglary were outside the range of 1.96%, which indicates It is noted that these variables have a significant effect on the occurrence of burglary, but the variable of social monitoring (0.778) did not have a significant effect on the occurrence of burglary

    Keywords: Theft, burglary, social distance, social surveillance
  • gholam reza rassouli Pages 65-95

    The introduction of cyberspace along with Western values has created new challenges in the country, since some of the elements in this phenomenon are contrary to local culture (Islamic-Iranian values) and cyberspace can do a lot of damage. To have with. The purpose of this study is to investigate the effective role and position of the police in preventing the threat and harm of cyberspace among the family. In this study, the role of law enforcement in preventing cyberspace damage and enemy infiltration in this area has been studied and also through library search and review of theories, the views of experts have been collected. The research is 260 students from Shariatifard school in Gorgan. The sample size is 152 people using Morgan table. In practice, a questionnaire of 150 people was extracted and the research data were analyzed using SPSS software. Data analysis and hypothesis testing Advanced statistical methods such as descriptive statistics of all hypotheses along with diagrams and Pearson correlation coefficients and beta regression path analysis have been used. The results of this study also show that there is a relationship between the hypothesis of launching a police channel in reducing and preventing threats and harms of cyberspace among the family and the independent variable of monitoring police cyberspace and holding public education classes have direct effects on the dependent variable of launching a police channel. In regression analysis, NAJA has played an effective role in preventing cyberbullying harms and threats in the framework of its tasks

    Keywords: injury, Police, prevention, Cyberspace, family
  • Hami mirghorbani Pages 97-120

    The main purpose of this study is to answer the fundamental question of whether the observance of civil rights and its dimensions have an impact on order and security (economic, social, political and cultural)? If so, is it positive or negative? To answer these questions, data and information were collected using a questionnaire tool. The statistical population of the study includes people 18 years and older in Babolsar and the sample size includes 390 people. The inferential findings of the present study show the positive effect of all aspects of civil rights on the dimensions of order and security. Findings of regression analysis on explaining the order and security of all respondents have shown that the variables of socio-cultural (civil) citizenship rights (0.388) and economic citizenship rights (0.161) have the highest and lowest effects on the dependent variable, respectively. They have mentioned. It should also be noted that the effect of all variables on the dependent variable is positive. This means that with the increase in the observance of civil rights, the level of public order and security increases and vice versa.

    Keywords: citizenship rights, Citizen, Security, social security, Discipline
  • Mohamad jafari Pages 121-132

    The need to adapt to the permanent changes that occur in the social, economical, technical and technological environments, has made that the continuous professional training in organizational space to be recognized as an investment in human resources, with multiple benefits for both the overall goals of the organization, and to increase personal satisfaction at work, too. Although the Romanian police system has registered multiple signs of progress in which concerns the process of professional training for its personnel, we believe that the didactic strategy of organization and conveyance for police force-oriented training programs can be improved. For this purpose, we strongly suggest the following: an identification of current conceptions for various hierarchical levels, an analysis of actual training needs of the personnel, setting up continual training programs that observe adult learning principles, setting up targets, contents, methods and means of training based on the specific features of a certain job and an application of specific criteria of assessment of the results.

    Keywords: Professional training, initial training, continuous training, professional training needs, police system